Linkman

Profile
Forum NickLinkman
CompanyAzman Consultation
WebsiteAzman Linkman
URLbudakletrik.blogspot.com
RegisteredMon 22/Nov/2010, 9:58am
Topics by Linkman
1Harga Durian Kampung Vs Durian Komersial (1) - Sun 16/Jun/2019 8:30pm
2Bagaimana untuk Mendapatkan Follower Yang Ramai di Instagram (4) - Sat 8/Jun/2019 9:01pm
3Youtube Adalah Search Engine yg ke 2 Terbesar Selepas Google. Anda Perlu Belajar Membuat Youtube Channel Sekarang (2) - Fri 7/Jun/2019 10:22pm
4Gunakan Facebook untuk Bisnes (FB Page dan FB Ads) - Jangan Bazir Masa Sembang dgn FB Profile (15) - Sat 25/May/2019 2:06pm
5Belajar Sendiri Instagram (IG) di Youtube untuk Meningkatkan Sales Produk/Servis Anda (5) - Tue 21/May/2019 3:11pm
6Social Media Marketing Adalah Bidang Kerjaya Freelance yg Utama Pada Masa Kini - Mon 13/May/2019 10:10am
7Adakah Berbaloi Mengambil Risiko Membeli Tanah Lot? (4) - Wed 24/Apr/2019 6:50pm
8Youtube Channel Menarik - Travel, Adventures and Food (3) - Tue 23/Apr/2019 12:26pm
9Video-Video Berguna Youtube yang Wajib Anda Tonton (12) - Mon 25/Mar/2019 8:57pm
10Apakah Tanaman yg Sesuai utk Kebun Beberapa Ekar di Kampung Bagi Mereka yg Bekerja di KL dan Balik Sekali Sekala Sahaja. (4) - Fri 8/Mar/2019 2:58pm
11Trend Digital Nomad di Malaysia - Bekerja Dengan Laptop Dari Rumah Anda, Dari Bilik Hotel, Pantai, Pulau, Highlands atau Dimana Sahaja (16) - Mon 25/Feb/2019 6:44pm
12Mengingati TV Smith Malaysia - Blogger Otai Sejak 1990an (13) - Sun 17/Feb/2019 11:54am
13Adakah Perlu Mempunyai Alat Pemadam Api di Pejabat (1) - Thu 10/Jan/2019 2:59pm
14Micro Influencer - Trend Social Media Marketing 2019 - Sun 30/Dec/2018 1:26pm
15Apakah Strategi Media Sosial Terbaik utk 2019? (15) - Fri 23/Nov/2018 6:14pm
16Percutian di Pengkalan Balak (Melaka) - 5 Ulasan Dari Sudut Bisnes (1) - Thu 22/Nov/2018 10:22am
17Bisnes yang Meningkat Naik Semasa Ekonomi Jatuh (2) - Wed 31/Oct/2018 2:59pm
18Mohon Majalah.com Buat Button Like atau Follow (5) - Sat 20/Oct/2018 2:59pm
19Grab Car - Adakah Membawa Kereta Sewa Grab Kerjaya Paling Mudah di KL? (4) - Tue 9/Oct/2018 11:12am
20Empat Jenis Manusia - Anda Termasuk yg Mana? (8) - Wed 26/Sep/2018 11:58am
21Dilemma Kucing dan Haiwan Terbiar (1) - Tue 25/Sep/2018 11:21am
22Pengalaman Korban Lembu Haji utk Bisnes Burger Besar (4) - Fri 24/Aug/2018 2:31pm
23Nak Tanya Kos Syarikat Sdn Bhd Anda utk Secretary Service, Audit, Tax Submission Dll utk Setahun (8) - Thu 16/Aug/2018 10:25am
24Saya Bakal Menjadi Perunding Hartanah dan Jutawan Hartanah! (49) - Tue 26/Jun/2018 2:07pm
25Mencari Kerja Admin atau Research di DPMM atau Majalah.com (13) - Sat 8/Apr/2017 10:11am
26Nasihat Bisnes Dari Jack Ma - Alibaba.com (3) - Thu 17/Nov/2016 12:24pm
27Hang Pii Manaaa? (7) - Sat 16/Jul/2016 9:26am
28Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. (52) - Mon 17/Nov/2014 11:58am
29Idea Bisnes - Plaster Gamat atau Handyplast/Elastoplast yg Ada Ubat Gamat (23) - Thu 9/Oct/2014 10:38am
30Percutian Budjet di Tempat Mahal - Grand Lexis Port Dickson yg Ada Swimming Pool Private Dlm Bilik (10) - Thu 7/Aug/2014 2:54pm
31Avani Sepang Gold Coast Resort - Chalet Atas Laut - Macam Syorga Donia di Bagan Lalang (16) - Thu 13/Feb/2014 12:41pm
32Pengajaran Dari Perlumbaan Angkasa Lepas Russian Soyuz Vs American Apollo (4) - Thu 23/Jan/2014 12:25pm
33Cepat! Tapak Niaga Makanan Kosong Depan Uniten (Putrajaya) - Area Bulatan Roundabout Kecik (15) - Mon 16/Dec/2013 1:46pm
34Pakej Honeymoon - Apa yg Perlu Ada? (27) - Thu 12/Dec/2013 6:28am
35Persaingan Perniagaan dan Globalisasi (4) - Fri 29/Nov/2013 11:38am
36Perbezaan Diantara Flat, Apartment, Condominium dan Penthouse (18) - Sat 23/Nov/2013 8:20am
37Job Interview in English & Life Experience (5) - Sun 3/Nov/2013 6:04pm
38Siri Bercakap dgn John: Kerja Sambilan Cuci Kereta Malam-Malam utk Student (3) - Mon 14/Oct/2013 11:25am
39Jutawan Muda Thailand - Jual Snack Seaweed (Tao Kae Noi) (8) - Thu 3/Oct/2013 2:35pm
40Siri Bercakap Dgn John: Kerjaya Pemandu Teksi (13) - Thu 29/Aug/2013 12:23pm
4115 Perkara yg Boleh Anda Lakukan Ketika Bercuti di Cherating/Kemaman (14) - Wed 27/Mar/2013 12:59pm
42Senarai Blog Tourism dan Sumber Pelancongan Malaysia (36) - Sat 20/Oct/2012 9:13am
43Diskusi Skop Bisnes Hartanah (19) - Thu 7/Jun/2012 1:47pm
44Kepada Majalah.com - Saya nak Postkan Lebih Dari 1 Topik Sebulan. (Diskusi Hartanah) (19) - Fri 25/May/2012 8:48am
45Bina Sendiri Rumah Anda dan Jimat 33% (6) - Thu 30/Jun/2011 7:48am
46Gagal Dalam Business? Mudah Sahaja. Salahkan Orang Lain! (36) - Fri 11/Mar/2011 4:54pm
47Petition utk Moderators di Majalah.com - Delete Iklan yg Kabur (13) - Wed 2/Feb/2011 9:17pm
48Lawak Jenaka Bisnes. (49) - Mon 17/Jan/2011 11:15am
49Tahniah Malaysia Menang Bola. (Piala AFF Suzuki 2010) (42) - Wed 29/Dec/2010 10:19pm
Comments by Linkman
1Majalah.com Mengalami Ganguan Server di USA. - Sun 16/Jun/2019 9:51pm
Assalam Kak Nor, saya dah nak resign hartanah bulan posa haritu dan lari ke company lain.. tapi tiba2 boss kata REN number dah siap.. skrg tgh dilemma.. saya update cerita terbaru pasal hartanah ni di topik saya ekk.. (cuba akak klik nick saya.. ada topik pasal hartanah jun 2018) takmo menyemak di topik ni hehe..
2Harga Durian Kampung Vs Durian Komersial - Sun 16/Jun/2019 9:06pm
mohon tuan/puan yg pernah beli mana2 durian diatas.. masukkan harga dan dimana beli ye.. kalau beli area kampung dekat dgn dusun mestilah lagi murah.. thankiu..
3Majalah.com Mengalami Ganguan Server di USA. - Fri 14/Jun/2019 8:17pm
Assalam Cik Admin.., saya mungkin tak buat buat kursus utk media social sebab saya tak berminat dalam bidang training. tapi saya boleh discuss jika majalah.com perlukan halatuju baru dalam social media... jika majalah.com tidak mengambil bahagian yg serius dalam social media, kemungkinan besar portal ini akan ketinggalan.. ok saya da hantar email kpd cik. harap baca tau!!
4Majalah.com Mengalami Ganguan Server di USA. - Thu 13/Jun/2019 9:51pm
trima kasih diatas info Cik Admin. memang competition dari social media sangat dahsyat dan tidak lagi boleh diabaikan. saya belajar dari kesilapan sendiri dan menerima padahnya. tahun lepas saya berjuang matian2an cuba membuat sale dalam hartanah.. pagi petang siang malam, weekdays weekend, pasar malam, pasar pagi, pasar tani, depan bank, depan LRT, kena berak burung atas kepala.. kerja mcm nak gila thehe.. tapi yg peliknys salah seorang rakan lain, rileks je... saya baru buat satu sales, dia dah 3, saya baru buat 2 sales dia dah 7.. memang sakit jiwa dibuatnya.. bila kami tanya macamana dia jual.. dia sengeh je tak nak beritahu.. padahal kami kerja dalam satu kumpulan.. akhirnya bocor rahsia yg dia guna media sosial. dia upah orang utk run instagram, fb ads dan video ads. jadi bermula januari 2019, saya membuat u-turn yang paling drastik dalam sejarah hidup. kesemua fokus dan tenaga kini di tumpukan kepada media social. disebabkan saya dah terlalu lama mengabaikan media social, mungkin akan mengambil masa lama utk menguasainya.. tapi tak kisah janji halatuju sekarang dah betul. === cerita inspirasi --- pada tahun 1997 semasa Steve Jobs mengambil-alih Apple yg hanya beberapa bulan lagi akan bangkrap, beliau memberitahu: Apple is like a ship with a hole at the bottom My job is to make sure it is pointing to the right direction (diikuti ketawa besar oleh audience..) interview Steve Job yg ni. https://www.youtube.com/watch?v=kveOixeuD5w
5Bagaimana untuk Mendapatkan Follower Yang Ramai di Instagram - Thu 13/Jun/2019 6:48pm
How To GROW ORGANICALLY On INSTAGRAM In 2019 https://www.youtube.com/watch?v=6ap0V_LGC-Y - by Sheldon Evans - duration 21 minutes 1) Sheldon tidak menggalakkan follow-for-follow, like-for-like atau comment-for-comment strategy. Nota: (ada IG expert lain yg mungkin tak setuju dgn pendapat ini) Sheldon juga tidak menggalakkan anda membeli akaun instagram lain yg dah ada follower contohnya 10k follower. Ini kerana majoriti follower dlm akaun tersebut adalah fake atau robot yg tak ada nilai. Nota: semua IG expert lain yg saya belajar juga setuju dgn pendapat ini. Sheldon menerangkan bagaimana Instagram Algorithm berfungsi jadi anda akan faham kenapa fake/robot follower akan merosakkan akaun IG anda. 2) Menggunakan SEO di akaun instagram anda SEO = Search Engine Optimisation Jika nama anda di IG adalah Kassim Selamat dan anda jual kuey tiaw paling sedap di klang, anda perlu tukar nama IG anda kepada: Kassim | Kuey Teaw Klang (ingat, maksima yg dibenarkan adalah 30 characters sahaja) apabila user search perkataan klang atau kuey teaw di explorer page, nama akaun anda akan naik 2) Buying shoutout - or doing shout-for-shoutout - or running contest Sheldon cadangkan guna website dibawah utk mengkaji authenticity sesuatu akaun IG: https://hypeauditor.com - penerangan beliau amat jelas dan berguna - wajib tonton penerangan beliau!! 3) must have these 3: - Consistent - post at the same time, everytime - engaging - make user engage with your content, ask them question etc.. - valuable - to the followers. valuable means differently to different users. beautiful, comedy, educational, inspiring etc.. 4) using hashtags - must be related to your content - varied in size.. small, middle and large - use hashtags and location tags on IG stories too - dont repeat the same hashtags on every post. u will get shadow banned - use diiferent SET of hashtags on your post 5) you should engage with other content with similar niche - if u are a photographer.. engage in other photographers account too 6) follow hashtags in your niche - so it will be easier for u to do point number (5) above because now IG will always suggest u who to engage with
6Gagal Dalam Business? Mudah Sahaja. Salahkan Orang Lain! - Thu 13/Jun/2019 5:41pm
lama dah saya tak update topik ni. hari ni rasa terpanggil sebab pengalaman saya dgn seorang rakan yg sangat negatif.. saya: anda kena ada website atau social media utk buat sale dia: tak reti buat website tapi social media boleh lah.. saya: ok anda kena ada akaun IG atau twitter atau fb dia: dah ada tapi malas nak post sebab kamera tak cantik === 2 bulan kemudian === saya: eh.. awak dah beli hp baru kamera power.. boleh lah start posting social media utk bisnes dia: ya memang nak buat, tapi masalahnya kalau dah buat nanti macamana nak popular? saya: dah buat ke belum? dia: dah saya: ada berapa post? dia: ada 3 saya: kenapa tak post banyak2 dia: kamera cantik, tapi video tak cantik.. bergegar === 3 bulan kemudian === dia beli hp baru yg sangat mahal dgn kamera power dan video power saya: dah ada hp mahal rm2,500 ni boleh lah post social media utk bisnes dia: ya tapi masalahnya kalau saya post, nanti orang curi gambar. macamana nak elakkan orang curi saya: Oh my godddd... ada manusia yg amat susah utk berjaya... sebab tu lah: NIKE kata JUST DO IT!!! pepatah melayu kata: Nak seribu daya, tak nak seribu dalih
7Youtube Adalah Search Engine yg ke 2 Terbesar Selepas Google. Anda Perlu Belajar Membuat Youtube Channel Sekarang - Thu 13/Jun/2019 10:29am
jika masih belum bersedia dgn youtube, cara terbaik utk belajar membuat video adalah dengan menggunakan feed instagram. dalam IG, kita boleh upload multiple pics dan videos serentak dalam satu post. jadi buat kan satu bentuk jalan cerita pendek dan upload kesemuanya mengikut turutan.. dengan cara ini bila visitor nampak feed dari kita, dia akan swipe ke kiri, post anda akan dipaparkan satu persatu, menjadi satu bentuk cerpen.. (cerita pendek). yg ni tak sama dgn IG stories tau.. yg stories jangan buat lagi sehinggalah post yg anda ada melebihi beberapa page swipe down.. maksudnya at least dah ada lebih 10 posts.. kalau anda buat stories sebelum betulkan post anda dulu.. nanti rugi masa sebab stories akan hangus (autodelete) dalam masa 24 jam.. kecuali anda jadikan dia ''highlight''. tapi kesimpulannya jgn buat stories lagi selagi anda tak mahir post pics dan vids. Tujuan exercise ini adalah belajar macamana nak menjadi direktor cerpen video.. proses nampak mudah tapi bila anda dah try baru tahu yg kesemuanya memerlukan perancangan yg betul. exercise ======= contoh kalau anda buat katering meehun utk 10 pax: - pic1 - anda mendapat order dari client (kalau tak ada order pun, buat2 je cerita konon anda dapat order.. guna hp rakan anda utk buat order guna wassap) - pic2 - anda ke pasar berdekatan membeli bahan2 meehun - pic3 - ambik video pendek 1 minit (ig punya limit 1 minit) anda tengah masak. - pic4 - dah siap dan masuk dlm bungkusan - pic5 - masukkan dalam bonet kereta ready to ship.. uploadkan kesemua 5 material ni (4 pics & 1 video) di IG anda serentak.. tapi mengikut turutan (lebih dari 5 pun ok).. bila client nampak anda memang terrer masak meehun utk katering.. dorang tak segan silu nak order bila ada buat pot luck di ofis nanti.. ulang setiap hari dgn menu berbeza.. kalau takde order pun takpe.. lepas selesai.. makan sendiri je satu family hehe.. yg penting dalam IG kita nampak macam sibuk.. dan client tahu anda memang pandai masak meehun..
8Solar Panel Power System Installation - Thu 13/Jun/2019 10:21am
like like like.. solar panel akan menguasai dunia.. perkembangan yg amat positive di malaysia.
9Beliau Seorang Wanita yang Berdikari. - Wed 12/Jun/2019 9:15pm
wanita mmg gigih berniaga. kalo lelaki susah sikit tak boleh fokus.. kepala otak ligat hehe.. tabik spring utk golongan wanita.. orang kata disebabkan wanita yang melahirkan anak.. jadi mereka sangat kental dan tabah menghadapi kehidupan.. dan sentiasa memikirkan masa depan anak yg bakal dilahirkan.. bebudak lelaki nak sunat pun takut.. kalau boleh lari.. terus tak balik umah takut terserempak tok mudim hehe.. itulah perbezaan lelaki dan wanita..
10Sesiapa yang Boleh Ajar Saya Cara nak Buat Dropship atau Online Selling - Wed 12/Jun/2019 11:04am
dulu zaman internet 1.0 kalau nak berniaga online kena ada website. sekarang, zaman internet 2.0 website sahaja dah tak cukup. kena ada social media yg mempunyai pengaruh atau follower yg ramai paling - matlamat anda utk dapatkan follower/subscriber melebihi 10,000 org - tapi kalau berjaya dapat melebihi 100,000 orang anda sedang memasuki tahap selebriti junior.. masa ni apa sahaja yg anda jual atau shoutout akan laku keras.. - bila dah sampai tahap gaban iaitu 1 million follower.. anda dah masuk tahap celebriti ''A'' list. sama level dengan fattah amin atau janna nick.. anda tak perlu buat semua sekali serentak.. tapi anda perlu daftar dulu nama di kesemua social media ni. tujuannya utk pastikan nama bisnes anda tidak diambil orang lain. lepas tu, anda try satu persatu yang mana sesuai dgn minat anda dan peralatan yg ada. bila dah yakin pilihan anda, baru push forward secara bersungguh2 menggunakan social media tersebut. social2 media yg lain yg anda kurang minat.. hanya perlu maintain posting sebulan sekali shj.. manakala social media yg anda minat buat posting sekerap mungkin. bila ada masa free, belajar wordpress dan beli domain/webhosting sendiri. tapi proses ni lama (tapi penting juga), jadi fokus pada social media dulu dan website wordpress tu kemudian. pilih social media yg anda minat - pilih 1 atau 2 utk fokus.. jangan pilih semua 1) Instagram - senang nak mula, free pulak tu 2) Twitter - juga senang dan free 3) Facebook - awas.. jangan bazir masa sembang yg takde faedah. selepas accept friend request, UNFOLLOW kesemua mereka.. jadi sembang yg takde faedah yg mereka buat tak masuk dalam feed anda. kalau anda rindu kat dorang.. dan nak tahu dia dah dapat boyfriend baru ke belum hehe.. anda still boleh klik pada profile dan baca cerita dorang. 4) Youtube - paling susah tapi paling power.. sesiapa dapat kontrol social media yg ni, dia mempunyai kuasa menyamai TV3 atau Astro.. Langkah seterusnya ================ - belajar sendiri di Youtube bagaimana nak dapatkan follower/subs ramai - atau cari guru personal coaching - atau belajar dari ebook - atau belajar dari kursus online
11Bagaimana untuk Mendapatkan Follower Yang Ramai di Instagram - Sat 8/Jun/2019 10:50pm
The Best Way To Grow on Instagram in 2019 From Scratch https://www.youtube.com/watch?v=LjHOrykkR3s - by Biaheza - durasi 10 minit Teknik Follow-for-Follow ========================= - teknik yg Biaheza cadangkan tidak sama dgn cara yg biasa saya dengar dulu. kalau dulu teknik follow-for-follow adalah dengan menggunakan software (atau manually) utk follow sebanyak mungkin akaun lain dgn harapan mereka follow kita balik. Selepas beberapa ketika kita unfollow mereka kesemuanya. jadi kononnya anda akan dapat bertambah follower setiap kali buat mcm ni. cara ni tak berfungsi lagi dah utk 2019, kalau anda buat silap2 anda akan kena ban dgn IG. Cara yg Biaheza cadangkan adalah lain. Cara Biaheza utk Follow-for-Follow ================================== - matlamatnya utk mendapatkan the first 1000-3000 follower sahaja. - lepas anda dah capai target ini, post anda dah mula dapat masuk dalam 'explore page' - bila dah masuk explore page, kemungkinan post utk jadi viral adalah lebih tinggi. - sekarang anda boleh bertukar ke teknik lain pula follow dalam beberapa ratus account sehari ==================================== - pastikan tidak melebihi 800-1000 dalam sehari - pastikan tidak melebihi 10 akaun dalam sejam - pastikan mereka dalam niche yg sama dgn anda. Kalau niche anda adalah resepi masakan, pastikan akaun yg anda nak follow dalam niche masakan juga. Cara yg salah adalah dengan pergi ke IG akaun chef masakan terkenal di malaysia dan main hentam follow kesemua follower chef tersebut. Cara yg betul adalah pergi ke post yg popular yg chef tu buat, dan lihat siapa yg like (atau comment) dalam post tersebut dan FOLLOW mereka. Pastikan anda tidak follow lebih 5000 orang secara total utk elakkan IG label anda sbg spammer. Biaheza kemudian cadangkan anda menggunakan apps spt 'Cleaner' utk unfollow sesiapa yg TAK follow kita balik. dan kemudian teruskan dgn cycle yg seterusnya.. ulang ulang dan ulang.. (tapi menggunakan apps ada risikonya sendiri) Ingat, kita hanya unfollow sesiapa yg TAK follow kita balik.. kalau dia follow kita, biarkan sahaja jangan unfollow. Kesannya, bila jika kita capai matlamat 3000 FOLLOWER (dia follow kita), kita punya FOLLOWING (kita follow dia) pun hampir sama 3000 jugak. Tak apa, tak kisah.. janji kita ada 3000 follower. Nota saya sendiri ================= - mungkin cara yg terbaik adalah dgn membuatnya secara berperingkat dan lebih slow - follow 100 orang sahaja seminggu - kemudian check siapa yg TAK follow anda, unfollow mereka dlm sehari - jangan Unfollow orang yg Follow anda!! - kemudian start semula 100 orang lain minggu depan - ulang2 proses ini. berapa lama diperlukan utk dapatkan follower seramai 3000 orang? saya tak tahu.. saya akan try dgn cycle 100 dahulu selama beberapa bulan dan kemudian adjust.
12Bagaimana untuk Mendapatkan Follower Yang Ramai di Instagram - Sat 8/Jun/2019 10:16pm
How to Grow on Instagram Organically 2019 https://www.youtube.com/watch?v=m7APg0VMuHU - By Biaheza - duration 10 minit - Nota: saya dapati ada sedikit perbezaan diantara IG di iPhone dan android. Jadi tak kesemua contoh yg ditunjukkan dlm video sama dgn hp anda. 1) Write very useful comment where people will like, on top IG akaun - cari IG influencer yg power ada beratus ribu atau juta2 follower - turn on notification - setiap kali dia post, pastikan anda org pertama comment - pastikan comment anda berguna dan berbaloi utk orang lain like - kesannya follower akaun tadi akan check dan follow IG anda pula 2) remove inactive follower - IG sekarang akan tunjukkan kepada 10% follower anda setiap kali anda post sesuatu. - JIka response baik, IG akan tunjukkan kepada lebih ramai orang - jika anda ada banyak follower hantu, anda akan fail pada peringkat 10% tadi - utk iOS boleh guna apps Cleaner for IG (utk android dia x tahu) - atau unfollow secara manual kalau jumlah follower kecik. 3) follow people in your niche - contoh jika anda jual kuih frozen, anda perlu follow sebanyak mungkin IG lain yg jual kuih frozen juga. - IG akan faham yg anda berada dlm bisnes jual kuih dan akan suggest post anda kepada mereka yg suka lihat gambar kuih muih - Cara mudah utk mencari banyak IG akaun dlm niche yg sama, bila anda jumpa satu IG akaun yg popular, lihat siapa yg IG suggest utk anda follow 4) You must be in a niche - Point ini patut diatas sekali - anda patut pilih satu niche atau kategori atau konsep utk akaun anda dan jangan lari dari tajuk. - IG tak akan faham akaun anda berkenaan kategori apa jika anda asyik post benda2 mengarut yg berbeza2. - kalau anda sekali post gambar anak, sekali gambar kucing, sekali gambar awan biru, sekali gambar kereta baru beli, sekali gambar ayam goreng dll.. IG akan jadi confuse. - Pengecualian utk ini jika anda SUDAH menjadi celebriti popular mcm dato terlajak laris.. anda post apa pun takpe sebab follower anda sentiasa minat nak baca. 5) Biaheza mencadangkan anda guna username (URL) yg bersih - beliau cadangkan jangan ada underscore atau titik. - Tapi point yg ni saya tak setuju 100% sebab kadang2 username yg kita nak dah kena ambik orang, jadi terpaksa guna underscore atau titik.
13Bagaimana untuk Mendapatkan Follower Yang Ramai di Instagram - Sat 8/Jun/2019 9:38pm
How to Gain Instagram Followers Organically in 2019 https://www.youtube.com/watch?v=YQBJCfBbmOM - By Kevin david - duration 8 minit 1) Cycling your hashtag to prevent shadow banning - jangan guna hashtag yg sama utk setiap post 2) Mixing up hashtag size. - campur adukkan hashtag pelbagai saiz jika IG anda masih baru dan takde follower. - jika anda hanya guna hashtag yg power (berjuta2 post) pasti post anda tak akan naik keatas. 3) Community engagement - bila ada sesiapa comment, anda perlu membalasnya. paling kurang pun klik like (heart) button. 4) Menggunakan SEO pada bio anda dan handle - IG membenarkan kita menggunakan pelbagai nama selain nama sebenar. - contoh jika nama anda Ahmad bin Abu, anda boleh guna nama lain spt 'Ahmad Konsultan Insuran' dll.. jadi kalau sesiapa search pasal insurans IG anda akan keluar dgn lebih mudah 5) Dont forget to write useful caption - Caption adalah description bagi setiap post yg kita buat. - pastikan anda menulis nya dengan cara ya menarik, kelakar, berguna, ada fakta dll.
14Gunakan Facebook untuk Bisnes (FB Page dan FB Ads) - Jangan Bazir Masa Sembang dgn FB Profile - Fri 7/Jun/2019 10:00pm
lagi info today: Jan 2018 - Seven Most Popular Search Engines in the World https://www.searchenginejournal.com/seo-101/meet-search-engines/ 1. Google 2. YouTube 3. Amazon 4. Facebook 5. Bing - microsoft punya 6. Baidu - China punya 7. Yandex - russia punya ===== komen saya a) artikel ni agak lama Jan 2018. sekarang saya pasti youtube dah naik lebih tinggi dan google mungkin turun sikit kot.. mungkin satu hari nanti youtube akan mengatasi Google. sekarang ni pun kalau saya ada apa2 soalan, saya type di youtube dulu, kalau xde jawapan memuaskan baru saya search di google. sebabnya jawapan video lebih seronok berbanding jawapan text /blog b) bing, baidu, yandex tu boleh abaikan.. c) tapi facebook di tempat ke 4.. agak tinggi juga tu.. mungkin saya akan study nanti macamana nak buat post atau page di facebook utk capitalise on the search capability.
15Saya Bakal Menjadi Perunding Hartanah dan Jutawan Hartanah! - Fri 7/Jun/2019 9:43pm
Sewa rumah murah eekkk... Hmmm.. saya tak buat rental walaupun boleh sebenarnya. Ramai expert nasihatkan newbie mcm saya utk buat rental sekali. alasannya adalah income yg cepat dapat. contohnya kalau kita dapat sewakan sebijik rumah client, kesemua 2+1 payment yg pertama tu kita punya.. dan dapat serta merta. jadi kalau sewa rm1000 sebulan.. 2+1 maknanya dapat rm3000 serta merta.. berbanding jual rumah.. dari hari client berminat nak beli sampai bank approve & sign S&P sehinggalah duit masuk dalam poket boleh memakan masa antara 4-6 bulan... memang sakit juga.. ada developer yg offer clearance yg lebih cepat .. contohnya 2 bulan gerenti dapat komisen.. dan peratusan komisen yg lebih tinggi cthnya 2% (berbanding dgn below 1.5% biasanya REN dapat).. tapi bila tengok rumah yg kena jual.. rumah semi-D harga 1 juta.. tanah rizab melayu.. thehehe... memang jenuh nak jual... kalo spend rm seratus sehari target guna FB ads pun belum tentu dapat jual sebijik sebulan.. kalo 3 bulan still tak dapat jual.. dah hangus rm 9,000 .. so risiko tinggi gila... berbalik pd soalan Cik Erin tadi mintak maaf lah saya tak buat rental ye jadi saya tak tahu mana nak dapat sewa rumah murah di KL ni.. :-) tapi kalau keadaan market makin teruk tahun 2020 nanti.. mungkin saya terpaksa buat rental jugak kot..
16Belajar Sendiri Instagram (IG) di Youtube untuk Meningkatkan Sales Produk/Servis Anda - Fri 7/Jun/2019 6:54pm
Instagram For Business =================== Apabila dah mahir dengan basic IG, dan dah ada lebih 10 post (pics dan videos), tibalah masa utk activatekan IG for business. Semasa baru first time guna IG haritu, saya tak galakkan activate terus sebab nanti confuse. (saya juga tak galakkan bazir masa buat IG Stories atau IGTV peringkat awal atas alasan yg sama.. nanti confuse.) Kenapa IG for Business? ==================== Bila dah activatekan, kita dapat beberapa feature penting 1) Contact Info IG akan sedut maklumat yg ada dalam FB Page seperti contact info, jadi tak perlu masukkan 2 kali. Kemudian kita akan dapat button2 baru dimana user boleh call direct atau email direct dari IG business. Juga ada button 'direction' utk customer cari address syarikat kita. 2) Insight - feature ini membolehkan kita mendapat statistik seperti impressions, reach dan engagement bagi setiap post yg kita buat. 3) Boleh promote Post - konsep yg sama dgn facebook 'boost' iaitu kalo kita nak post mendapat banyak engagement kita boleh iklan (berbayar). 4) Shopping Button - akan datang, rasanya IG belum enable lagi feature ni di Malaysia.. Boleh tengok video ni: How to create an Instagram Business Account https://www.youtube.com/watch?v=_r6QpQQythE - By RankingAcademy - Duration 7 minit
17Gunakan Facebook untuk Bisnes (FB Page dan FB Ads) - Jangan Bazir Masa Sembang dgn FB Profile - Fri 7/Jun/2019 6:41pm
Soalan: Kenapa perlu ada FB Page? Salah satu Jawapan: Jika kita nak activatekan Instagram akaun dari IG biasa kepada IG for Business, kena link kepada salah satu FB page yg kita ada. (cara yg lebih senang).
18Belajar Sendiri Instagram (IG) di Youtube untuk Meningkatkan Sales Produk/Servis Anda - Fri 7/Jun/2019 6:13pm
How to Use Instagram For Business in 2019 - By Thor Aarsand https://www.youtube.com/watch?v=lTC46drUQOM Ringkasan - video ni tahap intermediate (bukan utk beginners) 1) Guna user generated content sebagai post anda. Dapatkan gambar2 dari pengguna produk anda dan jadikan post. 2) Gunakan carousel (upload beberap gambar serentak) dan jadikan sebagai cerita pendek 3) Gunakan video pendek Tutorial Howto utk cara menggunakan produk anda.
19Belajar Sendiri Instagram (IG) di Youtube untuk Meningkatkan Sales Produk/Servis Anda - Fri 7/Jun/2019 1:42pm
info mengenai IG. Dilancarkan pada 2010, Instagram mencecah 1 million registered users dlm 2 bulan, dan hit 10 million users dalam setahun. Kini monthly users dah melebihi 1 billion. Jun 2018 - Instagram hit 1 billion monthly users https://techcrunch.com/2018/06/20/instagram-1-billion-users/ 9 Reasons Instagram Will Overtake Facebook https://www.convinceandconvert.com/baer-facts/9-reasons-instagram-will-overtake-facebook/
20Gunakan Facebook untuk Bisnes (FB Page dan FB Ads) - Jangan Bazir Masa Sembang dgn FB Profile - Fri 7/Jun/2019 1:21pm
Berita tak baik utk facebook. Jumlah user di USA menurun sebanyak 15 juta org dari 2017 ke 2018. dan segmen rakyat US yg menggunakan facebook umur 12-34 tahun menurun dari 79% pada 2017 ke 62% pada tahun 2018. Penurunan sebanyak 17% year-on-year (YoY) .. besar gila tu... malaysia pasti akan follow trend ni .. So tuan Wahmarketing, saya rasa strategy utk fokus pada IG adalah betul.. gunakan FB utk iklan sekali sekala sahaja, bila ada budget. Instagram Popularity Is Up, Facebook Is Down https://insights.digitalmediasolutions.com/social-media/instagram-up-facebook-down
21Saya Bakal Menjadi Perunding Hartanah dan Jutawan Hartanah! - Fri 31/May/2019 3:57pm
Update 31 May 2019 ================= Yay.. akhirnya saya dapat REN number dan kad sekali dari BOVAEA / LPPEH. GILA.. total 11 bulan baru dapat.. sebabnya saya berpindah company beberapa kali.. ini kompeni real estate yg ke 3.. bulan jan 2019 apply REN.. boss kata nombor REN dah dapat tapi Kad habis stok (kad merah REN yg ada QR Code dari BOVAEA). Saya kata apa pulak susahnya.. kalau habis stok pergi je lah print semula.. tapi boss beri macam2 jawapan.. nak pindah lagi sekali dah tak larat.. bukan free.. yg last ni kena bayar rm 300 utk join. So saya datang kerja dengan gigih dari Januari lalu.. tak kisah hari apa pun boss suruh datang sabtu ke ahad ke cuti nuzul alquran ke.. gerenti BOLEHH!!!! Akhirnya berkat kesabaran.. saya dapat juga REN number dan KAD sekali!!! Sekarang dah boleh Co-Broke dengan rasminya dan menambahkan koleksi listing..
22Saya Bakal Menjadi Perunding Hartanah dan Jutawan Hartanah! - Fri 31/May/2019 3:38pm
Memang betul Tuan, kalau deal dgn customer yg diva.. mmg kena banyak sabar. Pengalaman saya jual rumah ni, kalau customer datang cakap besar gaji bulanan berbelas ribu.. selalunya fail.. tak lepas loan sebab commitment tinggi gila.. bila tolak hutang segala bagai.. tinggal beberapa ratus shj setiap bulan. Tapi kalau customer husband and wife datang bawak myvi atau proton persona nak beli rumah first time, biasanya boleh lepas walaupun gaji beberapa ribu sahaja seorang, sebab bila combine loan cukup. sesetengahnya mak bapak sponsor dalam rm 20-30 ribu lagi utk downpayment.. jadi selalunya lepas. mak bapak yg area jauh dari KL mcm di kelantan, kedah, penang atau johor biasanya sanggup bagi duit ke anak utk beli rumah.. sebab dorang nak datang KL nanti ada tempat utk singgah. satu lagi kita kena sentiasa ada jalan utk jawab pertanyaan customer dgn baik.. customer: alahhh kecik sangat condo ni... saya: ada yg besar sikit bang tapi harga dia kena tambah sikit lah dalam rm XX ribu.. (customer pun sedar diri..) customer: alahhhh mahal gila condo ni.. saya: ada yg murah sikit bang bawah rm300k.. tapi area jauh sikit dari KL.. area dekat kajang.. kalau area nilai n9 lagi murah.. (customer pun sedar diri..) customer: hisss.. kajang/nilai.. jauh gila.. saya: tapi kalau ikut highway tak jauh bang. Skrg dorang tengah buat East Klang Valley Expressway, EKVE.. dah siap nanti sambung direct dari kajang ke ampang dan ukay perdana.. macam tu lah.. bila customer komplen.. kita kena sentiasa sediakan jawapan alternatif dengan penuh sabar dan senyuuummmm sahaja hehe..
23Gunakan Facebook untuk Bisnes (FB Page dan FB Ads) - Jangan Bazir Masa Sembang dgn FB Profile - Thu 30/May/2019 11:24am
betul tu tuan, saya pun kalau boleh nak guna FB utk FB ads sahaja. dan fokus pada media social yg lain (IG, Twitter & Youtube).. jauh lebih simple.. senang nak fokus. FB ni serabut gila.. tapi ada cerita viral baru2 ni budak thailand umur 10 tahun jadi jutawan guna facebook & youtube.. dia adalah make-up artis termuda yg pernah bekerja di london fashion week 2018 Facebook dia https://www.facebook.com/Nongpearpaplearn/ Cerita dia di BBC News: Meet the 10 year-old professional make-up artist https://www.youtube.com/watch?v=geeq57Mb1uk
24Gunakan Facebook untuk Bisnes (FB Page dan FB Ads) - Jangan Bazir Masa Sembang dgn FB Profile - Tue 28/May/2019 6:22pm
Assalam Cik Erin, rasanya FB Marketplace untuk malaysia baru jugak launch dalam pertengahan thn lepas (2018). nampak mcm meriah.. boleh bersaing dgn carousell, mudahmy, ebay dll. Kalau di US, memang marketplace ni dah mula menyaingi craiglist & ebay..
25Gunakan Facebook untuk Bisnes (FB Page dan FB Ads) - Jangan Bazir Masa Sembang dgn FB Profile - Tue 28/May/2019 6:14pm
Assalam Tuan Jamali, sebenarnya saya dah spend masa lama utk register nama yg cantik utk Instagram, twitter, FB Profile, FB Page dan Youtube channel. jadi saya tak nak ada yg kena ban. sebabnya lain2 media ada syaratnya sendiri.. ada yg boleh titik, ada boleh underscore, ada yg huruf kecil sahaja, ada yg tak bagi tukar lepas register.. ada yg bagi.. dan macam2 lagi. kalau di IG, memang ramai yg kena shadow ban.. maksudnya mereka ada langgar peraturan dan akaun mereka jadi akaun HANTU. semua post yg dibuat tidak dilihat oleh sesiapapun.. jadi tak ada engagement. sama juga dgn FB profile dan FB page, ramai dah kena ban/block. so kalau boleh saya tak nak terlanggar peraturan yg saya tak tahu.. biar lambat asalkan tak kena ban :o)
26Gunakan Facebook untuk Bisnes (FB Page dan FB Ads) - Jangan Bazir Masa Sembang dgn FB Profile - Mon 27/May/2019 10:19am
Cik Erin lagi baik jgn follow saya kalau dah expert FB.. hehe.. spt yg saya tulis diatas, saya ni baru je aktifkan semula FB akaun sejak menyepi since 2010.. dah 9 tahun sepatah post pun saya tak pernah tulis.. saya baru shj mengkaji semula bagaimana utk guna FB tanpa bazir masa sembang kosong dgn kawan2 pasal bola, politik, artis atau perkara2 tak ada faedah yg lain.. Saya masih jauh lagi dalm proses belajar dibawah ni.. Facebook For Business: 1) Use FB Profile - tanpa langgar peraturan 2) Use FB Page for business 3) Use FB Ads - dgn bajet harian/bulanan tertentu 4) Use FB Marketplace - belum start lagi 5) Use FB Groups - belum start lagi. saya tak berani main terjah je iklan. sebab takut nanti langgar rules.. sebab tu saya start dari bawah semula ... from zero..
27Gunakan Facebook untuk Bisnes (FB Page dan FB Ads) - Jangan Bazir Masa Sembang dgn FB Profile - Mon 27/May/2019 8:52am
Ya buat masa ini mungkin algorithm facebook belum dapat kaji bahasa melayu dgn tepat lagi. tapi di US sesiapa yg terus menerus melanggar peraturan yg ditetapkan dah ramai yg kena. akaun kena ban senyap2... jadi dia bercakap sorang2 tak ada siapa baca post atau iklan yg mereka buat di profile mereka. dan ada juga kalangan fb malaysia (melayu) yg mendapat amaran sebaik sahaja mengiklan di FB profile, terutama yg cuba menjual property.. saya tahu sebab ada rakan2 yg dah kena.. saya rasa kalau kita nak bisnes utk jangka panjang.. kita kena ikut rules di platform media social yg kita guna. sebab kalau kita kena ban orang lain tak kena.. kita tak boleh komplen.. kenapa sipolan sipolan tu tak kena ban.. saya kena pulak... (tak ada siapa pun peduli masalah kita..) satu lagi 'jutawan' FB yg kita lihat tu mungkin guna FB Marketplace atau FB Groups atau FB Page. saya yakin dia tak post iklan di profile dia.. kalo tak dah lama kena blok dgn facebook. satu lagi URL utk fb page nampak sama mcm FB Profile. contohnya www.facebook.com/LemangAhmad jadi kita sangka dia guna fb profile utk iklan lemang.. sedangkan dia sebenarnya guna fb page. (kalau kita klik ke url tu sebenarnya boleh nampak samada fb profile atau fb page).
28Gunakan Facebook untuk Bisnes (FB Page dan FB Ads) - Jangan Bazir Masa Sembang dgn FB Profile - Sat 25/May/2019 2:37pm
Bagi sesiapa yg dah terlupa Facebook sebab dah lama tak guna (mcm saya), ini ada panduan yg ringkas dan padat. Facebook guide for beginners https://www.youtube.com/watch?v=hjbRBd-HbYY - By DiCoke - length 28 Minit
29Ketum Ayam Pak Tam - Untuk Ayam Lembu Kambing - Sat 25/May/2019 10:22am
thanks tuan, ilmu yg sangat berguna saya dapat hari ini.. Pokok ketum ayam = ''Madre de Agua'' ikan pun boleh makan daun ni rupanya.. sumber protein tinggi, boleh dicampur dgn ubikayu. Saya suka gandingan KetumAyam dan Ubikayu sebab kedua2nya boleh ditanam di kampung kita.. tak perlu import apa2..
30Apakah Tanaman yg Sesuai utk Kebun Beberapa Ekar di Kampung Bagi Mereka yg Bekerja di KL dan Balik Sekali Sekala Sahaja. - Sat 25/May/2019 10:15am
Harini dapat ilmu baru.. Tanam pokok - Daun Ketum Ayam Utk makanan ternakan, ayam lembu kambing Boleh tengok youtube ni.. Ayam Kampung 3 Bulan 1.7kg, Ketum ayam ganti DEDAK! https://www.youtube.com/watch?v=laLPcEaP294 'Ketum ayam' alternatif makanan ternakan https://www.youtube.com/watch?v=74qwHw8OC-Y Nama asal Pokok ketum ayam adalah ''Madre de Agua''
31Jangan Sampai Tido di Bumbung - Sat 25/May/2019 10:06am
alamak raya dah dekat.. kena balik kampung dan kena jawab soalan cepumas lagi.. hang buat apa di KL.. bila lagi nak kawin Azman... kalo mcm ni.. saya cari homestay le.. menyorok dari org kampung hehe...
32Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Fri 24/May/2019 6:36pm
“Content is King but engagement is Queen, and the lady rules the house!” - Mari Smith - https://twitter.com/MariSmith (Forbes Top Social Media Power Influencer)
33Youtube Channel Menarik - Travel, Adventures and Food - Fri 24/May/2019 12:16pm
ya betul.. lately kita semakin banyak spend masa di media social guna handphone.. terutamanya IG.. sepanjang masa scroll IG.. kalau golongan berumur sikit 40an keatas.. dorang still suka FB saya pun dah semakin jarang visit website atau personal blog.. kecuali majalahcom ni. sebabnya disini ada banyak surprise dan ilmu baru.. dan disini kesemua nota2 saya since 2010 still ada. kadang2 saya baca balik tak sangka saya ada knowledge tentang sesuatu perkara.. kalau tak ditulis waktu tu semuanya dah lupa.. dulu setiap hari saya mesti ke website gizmodo utk info IT & gajet terbaru.. sekarang ni sekali sebulan pun dah jarang... youtube pun pandai setiap hari dia suggest IT news baru yg menarik utk kita tonton..
34Youtube Channel Menarik - Travel, Adventures and Food - Thu 23/May/2019 12:31pm
apa link youtube channel kegemaran anda? share-share lah hehe...
35Belajar Sendiri Instagram (IG) di Youtube untuk Meningkatkan Sales Produk/Servis Anda - Tue 21/May/2019 7:17pm
Video dibawah walaupun tulis for beginner.. tapi sebenarnya bagi saya adalah tinggi sikit dari beginner sebab memerlukan facebook pages. Ada beberapa setting yg hanya ada pada IG business.. (IG biasa yg digunakan by default tak ada features ni). Tapi kelebihan video ni ada banyak tips yg berguna utk beginners walaupun belum ada fb page. Instagram for Business - Ultimate Beginner's Guide https://www.youtube.com/watch?v=Op-sKPePo2o - by Rick Duran from RangkingAcademy - length 32 minit nota: Instagram adalah anak syarikat facebook setelah mark zuckerberg beli pada 2012 dgn harga USD 1 billion Ringkasan video diatas. =================== Abaikan dahulu bab instagram for business tu. fokus part tip-tips penting yg boleh digunakan oleh IG beginners.. 1) Mula2 Rick menerangkan secara ringkas kesemua 5 butang asas pada bhgn bawah IG apps. - butang Home - butang Magnifying Glass (atau explore page). Disini ada search function yg boleh search hashtags, people dan places. Rick juga akan ajar bagaimana nak spy on our competitors menggunakan search function - butang Plus (atau cross) - utk upload foto atau video dari library atau dari kamera henfon - butang Heart (berbentuk love) - utk melihat aktiviti spt like, comment, follow anda atau follower anda - butang Profile - utk melihat profile anda dan juga foto/video yg anda pernah post. Bagi orang lain termasuk follower anda, inilah apa yg mereka nampak apabila mereka klik pada profile anda. 2) kemudian Rick cerita pasal IG for business dan anda perlu ada facebook page yg akan di connect kan kpd IG business. Saya rasa beginners patut skip dulu bahagian ni. kalau tak faham pun takpe, abaikan dulu. bila dah mahir basic nanti baru lihat sekali lagi part ni. 3) Profile - kemudian Rick cerita pasal cara membuat profile yg terbaik. Part ni majoritinya boleh di ikuti oleh beginner. beri perhatian dan fokus bab ni. USERNAME (URL utk IG anda) dan NAME adalah searchable - bermakna apa yg anda tulis pada kedua2 bhgn ni akan keluar bila di search oleh user (SEARCHABLE). Jika anda tulis 'Kak Nor Pakar Kek Coklat' pada name anda, bila ada sesiapa search ttg kek coklat, nama anda akan naik. Username dan name adalah 2 benda yg berbeza. Bila anda dah beberapa minggu guna IG nanti anda akan mudah faham. 4) IG Content Strategy. Ini part yg sangat bagus. Beginner semua kena bari perhatian. Jika bab ni dibuat dengan betul, bakal pelanggan sekali datang je ke IG anda terus berminat nak follow dan terus akan terpahat di fikiran mereka bahawa anda memang pakar dalam bidang bisnes anda. Jadi mereka tidak teragak2 siapa anda dan tak ragu2 samada anda ni professional ke atau orang baru yg buat kerja sambilan. - contoh 1 - jika anda jual bunga hidup. setiap hari post kan gubahan bunga hidup yg baru. - contoh 2 - jika anda plumber, postkan gambar2 menarik saluran piping yg kemas dan perkara2 berkaitan plumbing setiap hari. selain dari contoh diatas, jika anda kekurangan idea apa nak di postkan di dalam bidang berkaitan dgn bisnes anda, letakkan diri anda sebagai seorang yg pakar dalam bidang anda dengan memberikan: - Tips - tips yg mudah tapi hasil nya berkesan - Hacks/Tricks - cara alternatif utk mendapatkan hasil yg hebat tapi dgn lebih murah - Advise - nasihat berguna hasil pengalaman anda dalam bidang anda. boleh guna step by step images beserta text tulisan2 besar yg ditepekkan diatas gambar tersebut. atau boleh guna video2 pendek menunjukkan gajet2 special dalam bidang anda. anda juga boleh guna humour - atau gambar2 kelakar yg boleh menceriakan hari follower anda. grumpy cat contohnya... atau memes menarik anda juga boleh guna quotes - iaitu kata2 hikmat atau mutiara kata dari orang2 terkenal di seluruh dunia dari zaman dulu sehingga kini. kata2 nasihat pendita atau orang yg berjaya dalam bisnes, atau orang yg banyak berkorban utk misi kemanusiaan dll. anda juga boleh buat post2 gambar creatif. contohnya jika bisnes anda membuat plet kereta, setiap hari anda post gambar menarik dan text pada gambar tersebut dibuat menggunakan tulisan nombor dan huruf plet kereta. anda juga boleh menceritakan Behind-the-scene iaitu cerita di belakang tabir syarikat anda. siapa rakan2 sekerja anda. event2 tertentu contohnya birthday mereka atau jika ada yg menerima anugerah khas diatas pencapaian mereka. atau foto team building anda bersama rakan sekerja. Juga boleh guna gambar2 'sebelum' dan 'selepas' terutama jika anda melibatkan produk kesihatan dan kecantikan. jika bisnes anda ada special event, maklumkan juga di IG anda. contohnya jika syarikat anda ada join booth di MAHA, maklumkan awal2 dan snapkan gambar booth anda sebelum dan semasa event. jika anda ada promosi, contohnya dapatkan segera produk sebelum bulan ramadan berakhir.. anda juga perlu sebarkan di IG anda. Spying - Bahagian ini juga, Rick menunjukkan bagaimana nak spy (melihat dan meniru) pesaing anda dengan melihat apa yg dibuat di IG mereka yg popular. Gunakan akaun IG yg berasingan dan jadi follower mereka utk melihat mcmana dorang bertineraksi dgn comments, replies dan likes dari followers. Dan jgn lupa lihat hashtags yg digunakan utk anda copy. 5) Branding - Bhgn ini Rick memberikan idea bagaimana utk membina IG yg mempunyai ciri2 unik dan branding tertentu berdasarkan tema warna dan pattern objek yg digunakan didalam post gambar anda. 6) How to post Pics/Videos - Rick menerangkan cara utk post gambar/video yg menarik perhatian orangramai dengan menggunakan Caption. Caption adalah description/keterangan dlm bentuk text berkenaan gambar yg kita post. maksima caption adalah 2000 character.. banyak tu.. anda boleh letakkan dalam caption contohnya: - terangkan apa yg dah berlaku pada gambar tersebut - letakkan soalan utk follower jawab dan berinteraksi dgn anda (engagement tinggi) - gunakan emojis iaitu icon2 gambar kecik yg kiut dan comel2 spt yg ada pada whatsap message. - letakkan Call-To-Action (CTA) contohnya tulis ''klik pada link saya di bio utk membeli produk ini'' - buat contest kecil dan minta follower tag rakan2 mereka utk peluang menyertai contest tu.. - juga caption boleh digunakan utk meletakkan hashtag. Tapi ada juga nasihat lain dimana hastags jangan diletakkan di caption sebab serabut. sebaliknya letakkan hashtags di comment pertama di bawah post/caption anda. jadi post menjadi lebih kemas tanpa hastags. Effect hastags tetap sama samada anda letak di caption atau di comment pertama dibawah post. Hashtags - Rick juga bercerita pasal Hashtags hashtags adalah topik besar.. anda boleh search beratus2 video khas di youtube yang hanya bercerita pasal teknik2 berkesan hashtags sahaja. sebenarnya populariti hashtags bukan sahaja di IG, tetapi kesemua media social lain twitter, facebook dan Youtube semua ada fungsi hashtags. betapa besar dan pentingnya topik ini. pada peringkat awal saya guna IG, saya langsung tak guna hastags.. jadi ig saya sunyi sepi krikk krikk.... bila saya start guna diantara 10-15 hashtags bagi setiap post..barulah IG jadi meriah. setiap kali check IG mesti ada follower baru atau likes atau comment baru.. iaitu icon Heart (butang love iaitu butang ke 4 apps anda) akan me