Linkman

Profile
Forum NickLinkman
CompanyAzman Consultation
WebsiteAzman Linkman
URLbudakletrik.blogspot.com
RegisteredMon 22/Nov/2010, 9:58am
Topics by Linkman
1Beza Google, Facebook dan Twitter Dari Segi Monetisation - Online Income (2) - Thu 15/Aug/2019 3:53pm
2Harga Durian Kampung Vs Durian Komersial (4) - Sun 16/Jun/2019 8:30pm
3Bagaimana untuk Mendapatkan Follower Yang Ramai di Instagram (5) - Sat 8/Jun/2019 9:01pm
4Youtube Adalah Search Engine yg ke 2 Terbesar Selepas Google. Anda Perlu Belajar Membuat Youtube Channel Sekarang (2) - Fri 7/Jun/2019 10:22pm
5Gunakan Facebook untuk Bisnes (FB Page dan FB Ads) - Jangan Bazir Masa Sembang dgn FB Profile (15) - Sat 25/May/2019 2:06pm
6Belajar Sendiri Instagram (IG) di Youtube untuk Meningkatkan Sales Produk/Servis Anda (5) - Tue 21/May/2019 3:11pm
7Social Media Marketing Adalah Bidang Kerjaya Freelance yg Utama Pada Masa Kini - Mon 13/May/2019 10:10am
8Adakah Berbaloi Mengambil Risiko Membeli Tanah Lot? (4) - Wed 24/Apr/2019 6:50pm
9Youtube Channel Menarik - Travel, Adventures and Food (3) - Tue 23/Apr/2019 12:26pm
10Video-Video Berguna Youtube yang Wajib Anda Tonton (12) - Mon 25/Mar/2019 8:57pm
11Apakah Tanaman yg Sesuai utk Kebun Beberapa Ekar di Kampung Bagi Mereka yg Bekerja di KL dan Balik Sekali Sekala Sahaja. (4) - Fri 8/Mar/2019 2:58pm
12Trend Digital Nomad di Malaysia - Bekerja Dengan Laptop Dari Rumah Anda, Dari Bilik Hotel, Pantai, Pulau, Highlands atau Dimana Sahaja (16) - Mon 25/Feb/2019 6:44pm
13Mengingati TV Smith Malaysia - Blogger Otai Sejak 1990an (13) - Sun 17/Feb/2019 11:54am
14Adakah Perlu Mempunyai Alat Pemadam Api di Pejabat (1) - Thu 10/Jan/2019 2:59pm
15Micro Influencer - Trend Social Media Marketing 2019 - Sun 30/Dec/2018 1:26pm
16Apakah Strategi Media Sosial Terbaik utk 2019? (15) - Fri 23/Nov/2018 6:14pm
17Percutian di Pengkalan Balak (Melaka) - 5 Ulasan Dari Sudut Bisnes (1) - Thu 22/Nov/2018 10:22am
18Bisnes yang Meningkat Naik Semasa Ekonomi Jatuh (2) - Wed 31/Oct/2018 2:59pm
19Mohon Majalah.com Buat Button Like atau Follow (5) - Sat 20/Oct/2018 2:59pm
20Grab Car - Adakah Membawa Kereta Sewa Grab Kerjaya Paling Mudah di KL? (4) - Tue 9/Oct/2018 11:12am
21Empat Jenis Manusia - Anda Termasuk yg Mana? (8) - Wed 26/Sep/2018 11:58am
22Dilemma Kucing dan Haiwan Terbiar (1) - Tue 25/Sep/2018 11:21am
23Pengalaman Korban Lembu Haji utk Bisnes Burger Besar (4) - Fri 24/Aug/2018 2:31pm
24Nak Tanya Kos Syarikat Sdn Bhd Anda utk Secretary Service, Audit, Tax Submission Dll utk Setahun (8) - Thu 16/Aug/2018 10:25am
25Saya Bakal Menjadi Perunding Hartanah dan Jutawan Hartanah! (49) - Tue 26/Jun/2018 2:07pm
26Mencari Kerja Admin atau Research di DPMM atau Majalah.com (13) - Sat 8/Apr/2017 10:11am
27Nasihat Bisnes Dari Jack Ma - Alibaba.com (3) - Thu 17/Nov/2016 12:24pm
28Hang Pii Manaaa? (7) - Sat 16/Jul/2016 9:26am
29Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. (53) - Mon 17/Nov/2014 11:58am
30Idea Bisnes - Plaster Gamat atau Handyplast/Elastoplast yg Ada Ubat Gamat (23) - Thu 9/Oct/2014 10:38am
31Senarai Tempat Seram atau Bangunan Tinggal di Malaysia untuk di Jelajahi (1) - Tue 12/Aug/2014 2:32pm
32Percutian Budjet di Tempat Mahal - Grand Lexis Port Dickson yg Ada Swimming Pool Private Dlm Bilik (10) - Thu 7/Aug/2014 2:54pm
33Avani Sepang Gold Coast Resort - Chalet Atas Laut - Macam Syorga Donia di Bagan Lalang (16) - Thu 13/Feb/2014 12:41pm
34Pengajaran Dari Perlumbaan Angkasa Lepas Russian Soyuz Vs American Apollo (4) - Thu 23/Jan/2014 12:25pm
35Cepat! Tapak Niaga Makanan Kosong Depan Uniten (Putrajaya) - Area Bulatan Roundabout Kecik (15) - Mon 16/Dec/2013 1:46pm
36Pakej Honeymoon - Apa yg Perlu Ada? (28) - Thu 12/Dec/2013 6:28am
37Persaingan Perniagaan dan Globalisasi (4) - Fri 29/Nov/2013 11:38am
38Perbezaan Diantara Flat, Apartment, Condominium dan Penthouse (18) - Sat 23/Nov/2013 8:20am
39Job Interview in English & Life Experience (5) - Sun 3/Nov/2013 6:04pm
40Siri Bercakap dgn John: Kerja Sambilan Cuci Kereta Malam-Malam utk Student (3) - Mon 14/Oct/2013 11:25am
41Jutawan Muda Thailand - Jual Snack Seaweed (Tao Kae Noi) (8) - Thu 3/Oct/2013 2:35pm
42Siri Bercakap Dgn John: Kerjaya Pemandu Teksi (13) - Thu 29/Aug/2013 12:23pm
4315 Perkara yg Boleh Anda Lakukan Ketika Bercuti di Cherating/Kemaman (14) - Wed 27/Mar/2013 12:59pm
44Senarai Blog Tourism dan Sumber Pelancongan Malaysia (36) - Sat 20/Oct/2012 9:13am
45Diskusi Skop Bisnes Hartanah (19) - Thu 7/Jun/2012 1:47pm
46Kepada Majalah.com - Saya nak Postkan Lebih Dari 1 Topik Sebulan. (Diskusi Hartanah) (19) - Fri 25/May/2012 8:48am
47Bina Sendiri Rumah Anda dan Jimat 33% (6) - Thu 30/Jun/2011 7:48am
48Gagal Dalam Business? Mudah Sahaja. Salahkan Orang Lain! (36) - Fri 11/Mar/2011 4:54pm
49Petition utk Moderators di Majalah.com - Delete Iklan yg Kabur (13) - Wed 2/Feb/2011 9:17pm
50Lawak Jenaka Bisnes. (49) - Mon 17/Jan/2011 11:15am
Comments by Linkman
1Harga Durian Kampung Vs Durian Komersial - Sat 24/Aug/2019 2:37pm
Durian turun harga thn ni Durian kampung bermula rm6 sekilo pun ada. Biasanya dlm rm 8 sekilo. Durian musang king rm 30 sekilo pun ada di KL
2Pakej Honeymoon - Apa yg Perlu Ada? - Sat 24/Aug/2019 10:53am
Highland Village Kuak, Lenggong Perak https://www.facebook.com/Highland-Village-Kuak-937914622956746/ http://www.jelajahmaya.com/nikmati-permandangan-cantik-di-highland-village-kuak/ Highland Village Kuak - Chalet Atas Bukit Di Lenggong Janjikan Kedamaian http://sini.com.my/business/hotel/lgmhotelPostDetail/2000008964
3Free F&B POS System - 24/7 Technical Support - Wed 21/Aug/2019 3:14pm
sistem seperti ini boleh menyesaikan masalah restoran melayu yg kekurangan pekerja. malah restoran mamak pun dah mula guna software dan order guna tablet. cadangan: tambah fungsi dimana ada QR code dan boleh tampal pada meja. Customer boleh scan dan apps akan keluar.. jadi customer boleh order guna handphone sendiri sahaja di meja.
4Senarai Tempat Seram atau Bangunan Tinggal di Malaysia untuk di Jelajahi - Sat 17/Aug/2019 5:10pm
Ini di area desaru Resort tinggal di Tanjung Balau, Desaru Johor https://goo.gl/maps/evE91X89FvUu7j5Y7
5Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Wed 14/Aug/2019 2:45pm
“If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.” === African Proverb ===
6Jutawan ^Gedik^ Dah Buka Cerita. - Thu 8/Aug/2019 2:11pm
Dato aliff syukri mmg natural salesman yg terbaik pernah saya lihat.. sentiasa tahu macamana nak viralkan produk2 atau event2 yg beliau usahakan. beliau mendapat inspirasi dalam usia yg muda dari ibunya yg juga seorang jutawan kosmetik.. rasa mcm nak beli ebook ni.. tapi kena check bajet dulu hehe..
7Kursus Ternak BSFL (Black Soldier Fly Larvae) - Thu 8/Aug/2019 10:26am
selain ayam, adakah sesuai utk pellet makanan ikan, kambing atau lembu tuan..
8Mencari Konsultan Restoran F&B - Thu 8/Aug/2019 8:31am
cuba tuan check video2 majalah ni ada banyak idea makanan. bagi saya, lebih baik fokus pada menu yg terhad tapi dibuat dgn baik.. daripada cuba membuat restoran yg offer semua jenis makanan. Maksud saya kita kena fokus.. cthnya tema masak lemak cili api, tema mee kari/sup dll Senarai video https://www.majalah.com/?globe.youtube Idea Nasi Ayam https://www.youtube.com/watch?v=LJ_xLIkZmOg Idea Nasi Lemak RM1 - cara niaga yg betul https://www.youtube.com/watch?v=5zLQiRay9Go Nasi Lemak Kuah special https://www.youtube.com/watch?v=3VZ4TdYZ7lQ Makanan Exotik https://www.youtube.com/watch?v=xdljJUH09AY Idea Nasi Kandar https://www.youtube.com/watch?v=PiJC1Ic_jR8
9Mencari Kerja Kosong Sekitar Melaka Berhampiran Krubong dan Mengejar Impian Part Time Berlakon, Youtuber Dll - Wed 7/Aug/2019 8:28am
alex, apakata awak fokus pada kerjaya menjadi youtuber. saya ni youtube addict setiap hari tengok utube shj dah malas nak tengok TV biasa atau astro. (kadang2 seminggu sekali saya masih tengok netflix) banyak youtuber yg berjaya sebab ada banyak tema yg masih belum di explore. Di kelantan, youtuber sana (bebudak melayu 20an) dapat trend buat cerita lawak bodoh pendek dalam 10-20 minit. Saya memang TAK minat lawak bodoh, tapi subscriber dan viewers dorang BERJUTA-JUTA ... ya berjuta... saya expect income dorang melebihi rm20,000 atau rm30,000 sebulan. Kemudian ada juga pihak yg buat utube channel dan upload direct dari smartphone, tanpa edit... just snap dan upload.. ada macam2 tema, tapi yg saya suka skrg ni adalah tema durian. yang ni senang sikit sebab tak perlu edit video di komputer. just snap dan upload from hp. kemudian ada juga yg serious buat dalam bentuk mini dokumentari dlm 15 minit satu episod... yg ni mmg biasa saya tengok. channel yg saya suka adalah food dan travel. Saya jangka income dorang ni agak baik.. cukup utk berhenti kerja dan buat utube channel sepenuh masa. di USA, teenagers disana dah malas nak belajar tinggi2 sebab kos hutang belajar di univ sangat mahal nak bayar balik.. majoriti sekarang nak jadi youtuber.. even Will Smith pelakon A list hollywood pun nak jadi youtuber.. saya rasa alex, baik anda fokus kepada bidang2 creative ini utk kerjaya anda.
10Usahawan Berkelompok Projek Tanaman Nenas Dicari - Thu 1/Aug/2019 10:32am
Nenas MD2 semakin banyak dijual di pasar malam/tani. Harga yg sudah dikupas dlm rm5 satu bekas plastik. Rasanya sangat sedap.. manis sangat. Saya tak pernah miss beli di pasar malam area rumah. Brother yang jual senyum memanjang sbb memang laku keras. Bisnes ni membuka mata saya harga adalah faktor kedua. Faktor pertama adalah rasa yg sedap. Kalau harga murah pun mcm nenas biasa, jual rm3 sebekas pun tak ramai pembeli. Saya nampak nenas MD2 bakal menjadi buah signature Malaysia selain durian. Sebabnya nenas memerlukan cuaca yg panas terik dan hujan.. sangat sesuai di malaysia.
11Mencari Geng dan Youtube Partner untuk Buat Short Film di Youtube - Gombak KL - Wed 24/Jul/2019 12:41pm
youtube is the future. 5-10 tahun dari sekarang - rtm1, rtm2, tv3, ntv7, astro dan lain2 channel utama TV akan menjadi salah satu channel youtube with subscribers. IGTV setakat ni belum meletop lagi.. but youtube rulez..
12Durian Hutan Hulu Langat Memang Menyengat - Tue 23/Jul/2019 11:07am
durian tahun ni harga jatuh, jumlah total buah sama dgn tahun lepas, bezanya musim berlaku serentak. kalo tahun dulu musim berbeza bulan. ada mat salleh ni kerja dia mencari durian di south east asia. di malaysia dia dah merayau seluruh tempat termasuk hulu langat. durian hutan pun dia buat kategori sendiri sebab katanya orang malaysia tak buat klasifikasi utk durian hutan. Year of the Durian - We Travel For Durian https://www.youtube.com/user/theyearofthedurian (mat salleh cari durian) respek mat salleh.. kalo dorang buat sesuatu kerja.. dorang buat dgn bersungguh2.. orang kita.. masa belajar main-main masa main pun main-main hehe...
13Cara nak Import T-Shirt Dari Bangladesh China - Fri 19/Jul/2019 11:22am
saya rasa utk permulaan tempah shj dari otai2 di niche sini: Pemborong tshirt uniform https://www.majalah.com/?classifieds.pemborong-tshirt-dan-uniform start dgn beberapa ratus helai dahulu.. kalo berjaya dengan cemerlang, baru mula fikir macamana nak cari tshirt kosong dari alibaba/taobao dan mula cetak/jahit sendiri pattern. tapi kalau gagal dengan cemerlang thehe.. kerugian dapat dikurangkan ke tahap minima.. lagi satu kita tak labelkan gagal.. cuma ''belum berjaya lagi'' gagal = kalau terus berhenti menyesal dan tak buat dah bisnes tshirt belum berjaya lagi = jika tuan gunakan experience ini utk launce second wave pulak..
14Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - Thu 18/Jul/2019 9:22pm
tuan Hazrul kena prgi tengok.. bezanya disitu nasik lemak rm1 ada menimbun. tuan ambik berapa banyak pun dan bungkus terus bawak balik. masa saya sekolah dulu kalau sesiapa pergi, semua budak lain order sekali.. pernah sampai berpuluh bungkus saya beli bawak motor kalo di pasar malam, biasanya takde buat menimbun mcm tu. kita kena mintak dia buat dulu.. kalo banyak sangat mintak dan dia sibuk dan kita langsung tak beli lauk lain.. nanti kena la tahan muka masam mencuka..
15Pembekal Kicap Char Kuey Teow Seluruh Malaysia - Thu 18/Jul/2019 9:13pm
apa nama cafe cik/puan :-) saya selalu makan di semangkuk batang benar on the way ke nilai 3 ikut jalan kecik belakang tu..
16Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - Wed 17/Jul/2019 4:04pm
saya pernah makan di city garden masa dulu-dulu. harga baru 60sen sebungkus. dah naik rm1 sekrg eekk.. tapi biasa lah.. mana ada nasi lemak bawah singgit zaman ni. rasanya sedap, cuma tak ada kacang, takde timun dan takde ikan bilis.. tapi kalo beli di pasar malam pun, susah nak cari nasi lemak singgit yg sedap.. walaupun ada kacang ikanbilis timun semua.. tapi konsep nasi lemak city garden ni memang tak dibuat di pasar malam. hairan juga.
17Mencari Funder untuk Projek Pembangunan Komuniti Masjid - Pendidikan, Ekonomi & Sahsiah - Wed 17/Jul/2019 12:47pm
emusolla.com adalah projek yang baik. Jika ada jutawan islam yg nak derma lagi bagus. Pahala akhirat nanti. Jika anda dah pergi haji dan umrah lebih 3 kali, mungkin batalkan kali ke 4 dan seterusnya dan lagi baik dermakan wang tersebut ke projek2 agama seperti ini. CADANGAN SAHAJA :-)
18Saya Tengah Cari Bomoh Buat Pelaris Niaga Hebat di Johor - Fri 12/Jul/2019 5:21pm
pelaris kedai makan yg terbaik adalah: 1) makanan sedap 2) makanan bersih tak ada lalat/lipas atau serangga lain 3) waktu pembukaan restoran konsistent... jangan buka tutup sesuka hati.. 4) staff manis muka.. kalau masam mencuka memang haru biru.. 5) staff pembersih jangan pegang makanan dengan tangan.. 6) harga kalau boleh berpatutan.. tapi kalau makanan sedap sangat.. harga mahal pun rakyat malaysia beli juga.. beratur mcm ular.. 7) jangan sembang politik.. tapi sembang bola atau celebriti boleh.. memang digalakkan pun utk beramah mesra dgn pelanggan.. bila janna nick update IG dia dgn gambar seksi hashtag #SendatPadat .. share le dgn customer lelaki hehe.. tapi jgn sembang politik.. ini pantang besar.. satu lagi.. kalau pelanggan bagitau anak dia nak masuk universiti.. anda kena jawab.. Universiti mana? waow... pandai nya.. macam bapak nya.. (kalo emaknya datang.. macam emaknya..) thehe.... customer akan jawab.. hiss takde la pandai sangat... tapi next time dia mesti datang sekali lagi thehe... anda serang dgn senjata seterusnya... Apa kabar Abg mat.. berseri-seri pagi ni... awet muda.. macam baru awal 30an... thehe... kalau emaknya pulak datang bawak anak dah besar.. ini siapa ni kak pah? kak pah: inilah anak sulung saya.. anda jawab: anak.. betul ke... nampak macam adik beradik je... gerenti dia akan tersengeh2 sampai masuk kereta thehe..
19Sudah Hampir Sebulan Puteri Lindungan Bulan Tidak Dapat Tidur Nyenyak Didalam Istana. - Fri 12/Jul/2019 3:32pm
betul ke pasif profit nih tuankurr.. setau hamba, obat untuk puteri tuankurr adalah kahwin kan aje :-) dengan putera dari majapahit.. wak joko ngodoyorr.. waktunya dah sampai tuankurr..
20Model/Pelakon Extra/Bakat Baru 2019 - Thu 11/Jul/2019 9:19pm
kalau kena buat portfolio mesti kena bayar punya kot. samada dapat job atau tidak, tak ada jaminan punya. rezeki memasing. betul atau tipu saya tak dapat teka. tapi kalau mereka ada laman web atau facebook atau IG, senang sikit nak check. kalau semuanya takde.. susah juga nak percaya.
21Lesen Pelancongan - Tue 9/Jul/2019 4:45pm
maklumat yg betul2 padu tuan!! Thanks for the info.
22Minta Pendapat Jual Produk Donut - Tue 9/Jul/2019 4:41pm
1) satu lagi, kuih donut boleh digandingkan dgn karipap. jadi kalau nak jual donut dan karipap sekaligus pun baik jugak. 2) satu lagi, sekarang tengah viral Donut Bomboloni donut bomboloni ni sebenarnya dah lama di europe dan USA. di malaysia baru je viral setahun dua ni. tengok macamana donut bomboloni yg viral di sungai buloh disini Video Donut Bomboloni viral - dekat setengah juta view.. https://www.youtube.com/watch?v=-GDE2F0cfsc
23Minta Pendapat Jual Produk Donut - Tue 9/Jul/2019 4:37pm
Cuba tengok video majalah ni. Berniaga Kuih di Rumah dengan Instagram https://www.youtube.com/watch?v=3nMFFMso23g zaman sekarang, nak berniaga kuih tak perlu di tepi jalan dah.. dari rumah pun OK, gunakan sepenuhnya fungsi2 Instagram utk meng-viralkan bisnes anda Step 1 - belajar buat donut.. sedap Step 2 - bagi makan adik beradik atau rakan serumah Step 3 - kalau tak kena kutuk dgn diorang di step (2) diatas hehe.. teruskan dengan batch seterusnya.. try bagi donut free kepada rakan ofis dan jiran2 pulak - kalau kena kutuk.. belajar lagi buat donut sedap. Step 4 - Kalau rasa donut dah memang konsisten sedap.. try dermakan ke surau waktu baca yasin khamis malam jumaat.. amalkan setiap minggu selama beberapa bulan. PASTIKAN ========= pastikan anda memasukkan perjalanan kuih anda di atas di Instagram anda dari hari pertama sehingga kini. Setiap hari anda mesti postkan sesuatu berkenaan donut atau bisnes anda.. dan letakkan link di bio IG macamana nak contact (whatsap link wa.me) pastikan anda mengambil gambar donut2 semua tu dgn cantik dan berdereeettt... juga pastikan anda masuk group FB di area anda (sekitar 5-10 km radius) dan buat iklan. Jangan masuk ke area orang lain yg jauh.. bazir masa anda.. klau IG anda dah mula ada beberapa puluh screenshot tentang kuih anda.. saya pasti anda dah boleh dapat order dari jiran setempat.
24Mencari Kerja Kosong Dari Rumah - Tue 9/Jul/2019 3:51pm
walaupun kerja dibawah ni bukan social media manager, tapi sangat hampir dgn bidang tersebut. https://www.majalah.com/?classified.part-timer-diperlukan-sebagai-penulis-kandungan-facebook.G9HGN7C564
25Mencari Kerja Kosong Dari Rumah - Sat 6/Jul/2019 5:38pm
perubahan dunia sekarang ini adalah cara iklan dah berubah dari tv/radio/billboard/newspaper kepada social media & online ads. kalau puan nak kerja utk jangka masa panjang yg boleh dibuat dari rumah adalah dengan menjadi freelancer utk social media manager. hampir kesemua business bermula 2020 dan seterusnya akan memerlukan social media manager utk menguruskan aktiviti iklan dorang. Majoriti syarikat tak nak mengambil pekerja tetap sebab nak cut cost kwsp, socso, klinik, cuti bergaji dll.. mereka akan mencari freelancer yg boleh menguruskan aktiviti online mereka. saya melihat ini adalah peluang untuk bisnes dari rumah utk jangka panjang.. yang akan berterusan selama berpuluh-puluh tahun yg akan datang.
26Cukup Tak Modal Seribu Ringgit untuk Buat Bisnes Affiliate? - Wed 3/Jul/2019 1:43pm
jawapannya boleh jadi ya boleh jadi tidak. Bergantung kepada kos sara hidup cik.. pada waktu ni (tahun 2020 dan seterusnya..), website sahaja tidak memadai.. kena ada social media. Kalau cik ada website atau social media yg dah popular, senang kerja. Tapi kalau baru nak bermula, memang kena ambil masa untuk build followers/visitors/subscribers Kalau di USA/Canada/Europe memang dah lama orang kerja sendiri full time buat affiliate amazon. Selain affiliate, ramai juga bisnes kecil2 yg buat FBA (Fulfillment by Amazon). Kalau cik nak luaskan skop, buat juga affiliate ebook/kursus atau produk2 digital yang lain. terbaru, ada produk digital (keluaran rakyat malaysia) yg offer affiliate komisen sehingga rm90 utk satu sales... kalau dulu biasa saya dengar dlm rm 20 - rm 50 sahaja Kalau cik dah ada social media nanti, search di youtube bagaimana nak dapatkan followers yg ramai. Bila dah popular, sekali blast je affiliate link... berduyoon orang beli.. berbalik kpd soalan ================ adakah rm1000 cukup? - jika cik duduk di rumah ibubapa, makan minum bill air api semua free hehe.. memang cukup berbulan2.. - tapi kalau cik ada anak kecik menangis nak susu dan kena tukar pampers setiap 6 jam.. rm1k setengah bulan pun tak cukup.. - kalau anda lelaki, isteri anda bekerja makan gaji.. anda kerja online di rumah... besar jugak cabaran tu... tiap bulan isteri byr sewa rumah, byr kereta, makan minum dan seeeemuuaaa bil ... pedih telinga dengar mak mentua sindir nanti... kos wajib yg terlibat ================= - kalau cik nak buat domain/website wordpress sendiri - kos bawah rm 200 setahun - laptop kena ada.. kalau nak guna handphone pun boleh tapi kerja slow.. rugi masa.. - internet connection.. kalau pegi ke mcd, kfc, atau burger king.. boleh dapat free hehe.. saya suka burger king.. dulu saya pergi berjam2 pun tak terminate wifi.. kalau tempat lain, kena login semula setiap 30 minit.. saya guna celcom line rm100 sebulan tapi pakej digi/maxis/umobile yg lebih murah pun ada. - social media semuanya free utk register.. tapi kalau FB dan IG dan Twitter kena bayar utk 'boost' post hehe... biasalah.. itulah cara dorang buat duit.. - kos paling mahal adalah masa.. utk belajar macamana nak popularkan website/social media cik.. kalau cik fast learner.. maybe 3 bulan dah ok.. tapi saya lebih suka gunakan tempoh yg lebih logik... 6 bulan ke 1 tahun atau lebih... sebelum boleh hit pertama kali 4 angka income sebulan... (1 ribu hengget..)
27Server Baru, Kami Telah Berpindah! - Mon 24/Jun/2019 6:32pm
(yang sedihnya... sampai sekarang awek sekolah tu belum balas huhuhu....)
28Server Baru, Kami Telah Berpindah! - Mon 24/Jun/2019 6:31pm
Alhamdulillah Cik Admin. Sekarang jangan lupa baca email saya bagi tau.. dan jangan lupa balas.. === Pantun masa SPM === (saya bagi ke awek zaman sekolah dulu) (ini zaman surat menyurat... selit bawah meja.. thehe..) (email, wassap, FB, IG semua tak wujud lagi..) ==================== Pecah Kaca Pecah Gelas Sudah Baca Harap Balas
29Forum Ditutup Buat Sementara Waktu. Kami Sedang Berpindah ke Server Baru - Wed 19/Jun/2019 8:07pm
Trima Kasih Cik Admin. @ Encik Jamali saya mencadangkan majalahcom dijadikan tempat utk peniaga malaysia bukan sahaja utk network perniagaan seperti yg ada kini, malah juga tempat mempelajari cara pengiklanan internet 2.0 untuk tahun 2020 and beyond. 1) Teruskan Jaringan Business to Business (B2B) dan Business to Consumer (B2C) seperti yg ada kini dan improve beberapa bahagian seperti - link aktif - link boleh di klik - boleh upload gambar utk topik. kalau tak boleh utk ahli percuma pun, ahli VIP/berbayar patut ada - Target iklan yg lebih specifik utk tajuk2 peringkat negeri dan/atau bandar setempat. contoh siapa boleh repair aircon di Kokdiang kedah thehe... - Penambahbaikan dalam direktori majalahcom - boleh search di sekitar bandar anda. contoh siapa webdesigner yg tinggal area georgetown penang.. senang nak jumpa face to face. 2) Menjadi pusat pembelajaran Media Social dan pusat pengumpulan freelance Social Media Manager. - Majalahcom perlu mengumpulkan kesemua freelance personal tutor/coaching. Jika sesiapa perlu mendapatkan khidmat mereka, senang nak cari dimana lokasi dekat dgn rumah/ofis anda. - Membuat online training percuma di majalahcom. Bagi yg boleh belajar sendiri tanpa personal tutor, mereka boleh belajar sendiri. FB for Business, IG for Business, Twitter for Business dan Youtube Channel. - Juga menyenaraikan sesiapa yg membuat freelance Social media Manager. Kerja ini boleh buat di rumah. Sangat penting utk pasangan baru kawin dan ada anak kecik. Salah seorang.. husband atau wife boleh kerja makan gaji dan sorang lagi buat bisnes dari rumah sebagai Social Media Manager. 3) Menjadi tempat mendapatkan influencer utk membuat iklan media social - senaraikan influencer IG, Youtube Channel, Twitter yg ada di malaysia senarai mengikut follower. 1k, 10k, 100k, dan celebriti tahap 1 million follower. Berapa charge yg dicadangkan utk setiap iklan ''shoutout'' atau swipe up IG (contohnya). 4) Menjadi pusat pengumpulan tempat2 iklan free di malaysia - selain majalahcom dimana lagi tempat iklan2 free? kita buatkan senarai! - dan kaji juga setiap songeh yg ada. Contohnya di majalahcom ahli percuma boleh iklan sebulan sekali sahaja. ahli vip seminggu sekali - contoh lain di mudahmy iklan free bukan utk semua, kalau agen hartanah kena bayar. - bagaimana forum2 lain yg benarkan iklan free utk busines - forum cari.com.my boleh tak? apa songehnya - forum carigold.com boleh tak? apa songeh yg perlu dipatuhi. - dan 1001 lagi tempat iklan percuma termasuk FB pages dan FB Groups, ebay malaysia, craiglist malaysia, Reddit, Tumblr dsg. ===== dan ada lagi beberapa suggestion yg saya berikan utk admin majalahcom berkenaan masalah peniaga di malaysia
30Stokis & Agen Diperlukan untuk Madu Asli Dari Pergunungan Krygyzstan - Wed 19/Jun/2019 9:19am
saya selalu melihat youtube biker yg menjelajah di area stan (Krygyzstan, Tajikistan, Kazakhtan, Turkemenistan & Uzbekistan) area pergunungan Krygyzstan ramai penternak madu boleh kelihatan di sepanjang jalan bergunung ganang disana. Tajikistan juga bergunung-ganang, bersempadan dgn afghanistan tetapi kurang maju sikit berbanding Krygyzstan. Uzbekistan dan area stans ni kesemuanya banyak kesan2 peninggalan anak cucu monggol (genghis khan) yg sudah memeluk agama islam. Ada banyak bangunan sejarah lama di sepanjang laluan sutera (silk road) termasuk beberapa kota lama yg dimusnahkan oleh genghis khan. Kazakhstan amat luas padang pasirnya, sebab itulah zaman soviet tapak pelancaran roket angkasalepas di buat di Baikonur. Juga terdapat Aral sea, iaitu tasik besar yg hampir kering disebabkan oleh manusia Turkmenistan agak pelik diperintah oleh diktator, tapi ada kawah gas berapi terbesar di dunia disana (diberi gelaran hell crater) === siapa dapat kawin dgn orang sini cantik-cantik hehe..
31Harga Durian Kampung Vs Durian Komersial - Wed 19/Jun/2019 9:10am
trima kasih tuan diatas info berguna :-)
32Forum Ditutup Buat Sementara Waktu. Kami Sedang Berpindah ke Server Baru - Tue 18/Jun/2019 2:19pm
OK Cik Admin trima kasih diatas update. @ Kak Nor, saya ada tepek comment kat topik akak :-) @ Bro Jamali, penggunaan social media utk business adalah dengan cara yg bijak tanpa membazir waktu sembang perkara2 yg tak ada faedah. saya sedang mengkaji dgn aktif kesemua 4 media social utama di malaysia 1) Instagram - follow org yg follow kita kalau dia minta, tapi mute kan both post dan stories bila dia start buat iklan 2) FB Pages, FB Ads, FB Group & Marketplace - accept friend request tapi terus unfollow bila topik takde pekdah menyibuk dlm feed kita - takmo bazir masa sembang di FB Profile 3) Twitter - saya baru register shj belum belajar mendalam lagi. - kelebihan besar twitter link pada tweet adalah aktif.. boleh klik. kalo Instagram, link aktif hanya di bio sahaja. - masalah twitter pulak sekali dah tweet tak boleh edit.. hanya de1ete sahaja huhu.. 4) Youtube Channel - subscribe tapi jgn klik pada bell icon.. supaya tak mengganggu kita - paling tough.. - how to get the first 1000 subcribers sejak Januari 2019, saya fokus 100% mempelajari ke semua diatas. harapannya by hujung tahun ni saya agak expert dalam kesemua diatas.. sekurang2nya utk kegunaan business. bukan utk sembang bola, artis, politik dan perkara2 tak ada faedah yg lain. insyaallah saya akan buatkan guide disini dimana saya belajar free (youtube channel) supaya boleh kita discuss sesama kita dimana tempat belajar yg bagus selain sumber berbayar spt ebook, online training dan personal coaching. saya ada beli juga paid knowledge diatas tapi saya dapati kadang2 free youtube video lagi banyak info berguna yg selalu update setiap bulan.
33Penulis Tugasan PJJ/Assgmt/Thesis/Buku/Modul - Mon 17/Jun/2019 7:42am
Assalam Kak Nor, saya dah nak resign hartanah bulan posa haritu dan lari ke company lain.. tapi tiba2 boss kata REN number dah siap.. skrg tgh dilemma.. saya update cerita terbaru pasal hartanah ni di topik saya ekk.. (cuba akak klik nick saya.. ada topik pasal hartanah jun 2018)
34Harga Durian Kampung Vs Durian Komersial - Sun 16/Jun/2019 9:06pm
mohon tuan/puan yg pernah beli mana2 durian diatas.. masukkan harga dan dimana beli ye.. kalau beli area kampung dekat dgn dusun mestilah lagi murah.. thankiu..
35Forum Ditutup Buat Sementara Waktu. Kami Sedang Berpindah ke Server Baru - Fri 14/Jun/2019 8:17pm
Assalam Cik Admin.., saya mungkin tak buat buat kursus utk media social sebab saya tak berminat dalam bidang training. tapi saya boleh discuss jika majalah.com perlukan halatuju baru dalam social media... jika majalah.com tidak mengambil bahagian yg serius dalam social media, kemungkinan besar portal ini akan ketinggalan.. ok saya da hantar email kpd cik. harap baca tau!!
36Forum Ditutup Buat Sementara Waktu. Kami Sedang Berpindah ke Server Baru - Thu 13/Jun/2019 9:51pm
trima kasih diatas info Cik Admin. memang competition dari social media sangat dahsyat dan tidak lagi boleh diabaikan. saya belajar dari kesilapan sendiri dan menerima padahnya. tahun lepas saya berjuang matian2an cuba membuat sale dalam hartanah.. pagi petang siang malam, weekdays weekend, pasar malam, pasar pagi, pasar tani, depan bank, depan LRT, kena berak burung atas kepala.. kerja mcm nak gila thehe.. tapi yg peliknys salah seorang rakan lain, rileks je... saya baru buat satu sales, dia dah 3, saya baru buat 2 sales dia dah 7.. memang sakit jiwa dibuatnya.. bila kami tanya macamana dia jual.. dia sengeh je tak nak beritahu.. padahal kami kerja dalam satu kumpulan.. akhirnya bocor rahsia yg dia guna media sosial. dia upah orang utk run instagram, fb ads dan video ads. jadi bermula januari 2019, saya membuat u-turn yang paling drastik dalam sejarah hidup. kesemua fokus dan tenaga kini di tumpukan kepada media social. disebabkan saya dah terlalu lama mengabaikan media social, mungkin akan mengambil masa lama utk menguasainya.. tapi tak kisah janji halatuju sekarang dah betul. === cerita inspirasi --- pada tahun 1997 semasa Steve Jobs mengambil-alih Apple yg hanya beberapa bulan lagi akan bangkrap, beliau memberitahu: Apple is like a ship with a hole at the bottom My job is to make sure it is pointing to the right direction (diikuti ketawa besar oleh audience..) interview Steve Job yg ni. https://www.youtube.com/watch?v=kveOixeuD5w
37Bagaimana untuk Mendapatkan Follower Yang Ramai di Instagram - Thu 13/Jun/2019 6:48pm
How To GROW ORGANICALLY On INSTAGRAM In 2019 https://www.youtube.com/watch?v=6ap0V_LGC-Y - by Sheldon Evans - duration 21 minutes 1) Sheldon tidak menggalakkan follow-for-follow, like-for-like atau comment-for-comment strategy. Nota: (ada IG expert lain yg mungkin tak setuju dgn pendapat ini) Sheldon juga tidak menggalakkan anda membeli akaun instagram lain yg dah ada follower contohnya 10k follower. Ini kerana majoriti follower dlm akaun tersebut adalah fake atau robot yg tak ada nilai. Nota: semua IG expert lain yg saya belajar juga setuju dgn pendapat ini. Sheldon menerangkan bagaimana Instagram Algorithm berfungsi jadi anda akan faham kenapa fake/robot follower akan merosakkan akaun IG anda. 2) Menggunakan SEO di akaun instagram anda SEO = Search Engine Optimisation Jika nama anda di IG adalah Kassim Selamat dan anda jual kuey tiaw paling sedap di klang, anda perlu tukar nama IG anda kepada: Kassim | Kuey Teaw Klang (ingat, maksima yg dibenarkan adalah 30 characters sahaja) apabila user search perkataan klang atau kuey teaw di explorer page, nama akaun anda akan naik 2) Buying shoutout - or doing shout-for-shoutout - or running contest Sheldon cadangkan guna website dibawah utk mengkaji authenticity sesuatu akaun IG: https://hypeauditor.com - penerangan beliau amat jelas dan berguna - wajib tonton penerangan beliau!! 3) must have these 3: - Consistent - post at the same time, everytime - engaging - make user engage with your content, ask them question etc.. - valuable - to the followers. valuable means differently to different users. beautiful, comedy, educational, inspiring etc.. 4) using hashtags - must be related to your content - varied in size.. small, middle and large - use hashtags and location tags on IG stories too - dont repeat the same hashtags on every post. u will get shadow banned - use diiferent SET of hashtags on your post 5) you should engage with other content with similar niche - if u are a photographer.. engage in other photographers account too 6) follow hashtags in your niche - so it will be easier for u to do point number (5) above because now IG will always suggest u who to engage with
38Gagal Dalam Business? Mudah Sahaja. Salahkan Orang Lain! - Thu 13/Jun/2019 5:41pm
lama dah saya tak update topik ni. hari ni rasa terpanggil sebab pengalaman saya dgn seorang rakan yg sangat negatif.. saya: anda kena ada website atau social media utk buat sale dia: tak reti buat website tapi social media boleh lah.. saya: ok anda kena ada akaun IG atau twitter atau fb dia: dah ada tapi malas nak post sebab kamera tak cantik === 2 bulan kemudian === saya: eh.. awak dah beli hp baru kamera power.. boleh lah start posting social media utk bisnes dia: ya memang nak buat, tapi masalahnya kalau dah buat nanti macamana nak popular? saya: dah buat ke belum? dia: dah saya: ada berapa post? dia: ada 3 saya: kenapa tak post banyak2 dia: kamera cantik, tapi video tak cantik.. bergegar === 3 bulan kemudian === dia beli hp baru yg sangat mahal dgn kamera power dan video power saya: dah ada hp mahal rm2,500 ni boleh lah post social media utk bisnes dia: ya tapi masalahnya kalau saya post, nanti orang curi gambar. macamana nak elakkan orang curi saya: Oh my godddd... ada manusia yg amat susah utk berjaya... sebab tu lah: NIKE kata JUST DO IT!!! pepatah melayu kata: Nak seribu daya, tak nak seribu dalih
39Youtube Adalah Search Engine yg ke 2 Terbesar Selepas Google. Anda Perlu Belajar Membuat Youtube Channel Sekarang - Thu 13/Jun/2019 10:29am
jika masih belum bersedia dgn youtube, cara terbaik utk belajar membuat video adalah dengan menggunakan feed instagram. dalam IG, kita boleh upload multiple pics dan videos serentak dalam satu post. jadi buat kan satu bentuk jalan cerita pendek dan upload kesemuanya mengikut turutan.. dengan cara ini bila visitor nampak feed dari kita, dia akan swipe ke kiri, post anda akan dipaparkan satu persatu, menjadi satu bentuk cerpen.. (cerita pendek). yg ni tak sama dgn IG stories tau.. yg stories jangan buat lagi sehinggalah post yg anda ada melebihi beberapa page swipe down.. maksudnya at least dah ada lebih 10 posts.. kalau anda buat stories sebelum betulkan post anda dulu.. nanti rugi masa sebab stories akan hangus (autode1ete) dalam masa 24 jam.. kecuali anda jadikan dia ''highlight''. tapi kesimpulannya jgn buat stories lagi selagi anda tak mahir post pics dan vids. Tujuan exercise ini adalah belajar macamana nak menjadi direktor cerpen video.. proses nampak mudah tapi bila anda dah try baru tahu yg kesemuanya memerlukan perancangan yg betul. exercise ======= contoh kalau anda buat katering meehun utk 10 pax: - pic1 - anda mendapat order dari client (kalau tak ada order pun, buat2 je cerita konon anda dapat order.. guna hp rakan anda utk buat order guna wassap) - pic2 - anda ke pasar berdekatan membeli bahan2 meehun - pic3 - ambik video pendek 1 minit (ig punya limit 1 minit) anda tengah masak. - pic4 - dah siap dan masuk dlm bungkusan - pic5 - masukkan dalam bonet kereta ready to ship.. uploadkan kesemua 5 material ni (4 pics & 1 video) di IG anda serentak.. tapi mengikut turutan (lebih dari 5 pun ok).. bila client nampak anda memang terrer masak meehun utk katering.. dorang tak segan silu nak order bila ada buat pot luck di ofis nanti.. ulang setiap hari dgn menu berbeza.. kalau takde order pun takpe.. lepas selesai.. makan sendiri je satu family hehe.. yg penting dalam IG kita nampak macam sibuk.. dan client tahu anda memang pandai masak meehun..
40Solar Panel Power System Installation - Thu 13/Jun/2019 10:21am
like like like.. solar panel akan menguasai dunia.. perkembangan yg amat positive di malaysia.
41Beliau Seorang Wanita yang Berdikari. - Wed 12/Jun/2019 9:15pm
wanita mmg gigih berniaga. kalo lelaki susah sikit tak boleh fokus.. kepala otak ligat hehe.. tabik spring utk golongan wanita.. orang kata disebabkan wanita yang melahirkan anak.. jadi mereka sangat kental dan tabah menghadapi kehidupan.. dan sentiasa memikirkan masa depan anak yg bakal dilahirkan.. bebudak lelaki nak sunat pun takut.. kalau boleh lari.. terus tak balik umah takut terserempak tok mudim hehe.. itulah perbezaan lelaki dan wanita..
42Sesiapa yang Boleh Ajar Saya Cara nak Buat Dropship atau Online Selling - Wed 12/Jun/2019 11:04am
dulu zaman internet 1.0 kalau nak berniaga online kena ada website. sekarang, zaman internet 2.0 website sahaja dah tak cukup. kena ada social media yg mempunyai pengaruh atau follower yg ramai - matlamat anda utk dapatkan follower/subscriber melebihi 10,000 org - tapi kalau berjaya dapat melebihi 100,000 orang anda sedang memasuki tahap selebriti junior.. masa ni apa sahaja yg anda jual atau shoutout akan laku keras.. - bila dah sampai tahap gaban iaitu 1 million follower.. anda dah masuk tahap celebriti ''A'' list. sama level dengan fattah amin atau janna nick.. anda tak perlu buat semua sekali serentak.. tapi anda perlu daftar dulu nama di kesemua social media ni. tujuannya utk pastikan nama bisnes anda tidak diambil orang lain. lepas tu, anda try satu persatu yang mana sesuai dgn minat anda dan peralatan yg ada. bila dah yakin pilihan anda, baru push forward secara bersungguh2 menggunakan social media tersebut. social2 media yg lain yg anda kurang minat.. hanya perlu maintain posting sebulan sekali shj.. manakala social media yg anda minat buat posting sekerap mungkin. bila ada masa free, belajar wordpress dan beli domain/webhosting sendiri. tapi proses ni lama (tapi penting juga), jadi fokus pada social media dulu dan website wordpress tu kemudian. pilih social media yg anda minat - pilih 1 atau 2 utk fokus.. jangan pilih semua 1) Instagram - senang nak mula, free pulak tu 2) Twitter - juga senang dan free 3) Facebook - awas.. jangan bazir masa sembang yg takde faedah. selepas accept friend request, UNFOLLOW kesemua mereka.. jadi sembang yg takde faedah yg mereka buat tak masuk dalam feed anda. kalau anda rindu kat dorang.. dan nak tahu dia dah dapat boyfriend baru ke belum hehe.. anda still boleh klik pada profile dan baca cerita dorang. 4) Youtube - paling susah tapi paling power.. sesiapa dapat kontrol social media yg ni, dia mempunyai kuasa menyamai TV3 atau Astro.. Langkah seterusnya ================ - belajar sendiri di Youtube bagaimana nak dapatkan follower/subs ramai - atau cari guru personal coaching - atau belajar dari ebook - atau belajar dari kursus online
43Bagaimana untuk Mendapatkan Follower Yang Ramai di Instagram - Sat 8/Jun/2019 10:50pm
The Best Way To Grow on Instagram in 2019 From Scratch https://www.youtube.com/watch?v=LjHOrykkR3s - by Biaheza - durasi 10 minit Teknik Follow-for-Follow ========================= - teknik yg Biaheza cadangkan tidak sama dgn cara yg biasa saya dengar dulu. kalau dulu teknik follow-for-follow adalah dengan menggunakan software (atau manually) utk follow sebanyak mungkin akaun lain dgn harapan mereka follow kita balik. Selepas beberapa ketika kita unfollow mereka kesemuanya. jadi kononnya anda akan dapat bertambah follower setiap kali buat mcm ni. cara ni tak berfungsi lagi dah utk 2019, kalau anda buat silap2 anda akan kena ban dgn IG. Cara yg Biaheza cadangkan adalah lain. Cara Biaheza utk Follow-for-Follow ================================== - matlamatnya utk mendapatkan the first 1000-3000 follower sahaja. - lepas anda dah capai target ini, post anda dah mula dapat masuk dalam 'explore page' - bila dah masuk explore page, kemungkinan post utk jadi viral adalah lebih tinggi. - sekarang anda boleh bertukar ke teknik lain pula follow dalam beberapa ratus account sehari ==================================== - pastikan tidak melebihi 800-1000 dalam sehari - pastikan tidak melebihi 10 akaun dalam sejam - pastikan mereka dalam niche yg sama dgn anda. Kalau niche anda adalah resepi masakan, pastikan akaun yg anda nak follow dalam niche masakan juga. Cara yg salah adalah dengan pergi ke IG akaun chef masakan terkenal di malaysia dan main hentam follow kesemua follower chef tersebut. Cara yg betul adalah pergi ke post yg popular yg chef tu buat, dan lihat siapa yg like (atau comment) dalam post tersebut dan FOLLOW mereka. Pastikan anda tidak follow lebih 5000 orang secara total utk elakkan IG label anda sbg spammer. Biaheza kemudian cadangkan anda menggunakan apps spt 'Cleaner' utk unfollow sesiapa yg TAK follow kita balik. dan kemudian teruskan dgn cycle yg seterusnya.. ulang ulang dan ulang.. (tapi menggunakan apps ada risikonya sendiri) Ingat, kita hanya unfollow sesiapa yg TAK follow kita balik.. kalau dia follow kita, biarkan sahaja jangan unfollow. Kesannya, bila jika kita capai matlamat 3000 FOLLOWER (dia follow kita), kita punya FOLLOWING (kita follow dia) pun hampir sama 3000 jugak. Tak apa, tak kisah.. janji kita ada 3000 follower. Nota saya sendiri ================= - mungkin cara yg terbaik adalah dgn membuatnya secara berperingkat dan lebih slow - follow 100 orang sahaja seminggu - kemudian check siapa yg TAK follow anda, unfollow mereka dlm sehari - jangan Unfollow orang yg Follow anda!! - kemudian start semula 100 orang lain minggu depan - ulang2 proses ini. berapa lama diperlukan utk dapatkan follower seramai 3000 orang? saya tak tahu.. saya akan try dgn cycle 100 dahulu selama beberapa bulan dan kemudian adjust.
44Bagaimana untuk Mendapatkan Follower Yang Ramai di Instagram - Sat 8/Jun/2019 10:16pm
How to Grow on Instagram Organically 2019 https://www.youtube.com/watch?v=m7APg0VMuHU - By Biaheza - duration 10 minit - Nota: saya dapati ada sedikit perbezaan diantara IG di iPhone dan android. Jadi tak kesemua contoh yg ditunjukkan dlm video sama dgn hp anda. 1) Write very useful comment where people will like, on top IG akaun - cari IG influencer yg power ada beratus ribu atau juta2 follower - turn on notification - setiap kali dia post, pastikan anda org pertama comment - pastikan comment anda berguna dan berbaloi utk orang lain like - kesannya follower akaun tadi akan check dan follow IG anda pula 2) remove inactive follower - IG sekarang akan tunjukkan kepada 10% follower anda setiap kali anda post sesuatu. - JIka response baik, IG akan tunjukkan kepada lebih ramai orang - jika anda ada banyak follower hantu, anda akan fail pada peringkat 10% tadi - utk iOS boleh guna apps Cleaner for IG (utk android dia x tahu) - atau unfollow secara manual kalau jumlah follower kecik. 3) follow people in your niche - contoh jika anda jual kuih frozen, anda perlu follow sebanyak mungkin IG lain yg jual kuih frozen juga. - IG akan faham yg anda berada dlm bisnes jual kuih dan akan suggest post anda kepada mereka yg suka lihat gambar kuih muih - Cara mudah utk mencari banyak IG akaun dlm niche yg sama, bila anda jumpa satu IG akaun yg popular, lihat siapa yg IG suggest utk anda follow 4) You must be in a niche - Point ini patut diatas sekali - anda patut pilih satu niche atau kategori atau konsep utk akaun anda dan jangan lari dari tajuk. - IG tak akan faham akaun anda berkenaan kategori apa jika anda asyik post benda2 mengarut y