Linkman

Profile
Forum NickLinkman
CompanyAzman Consultation
WebsiteAzman Linkman
URLbudakletrik.blogspot.com
RegisteredMon 22/Nov/2010, 9:58am
Topics by Linkman
1Apa Kriteria Iklan untuk Masuk Dalam Diskusi Bisnes (1) - Sat 1/Aug/2020 4:30pm
2Senarai Lawak Jenaka untuk Menghiburkan Customer Bila Takde Idea nak Borak Apa. (1) - Fri 19/Jun/2020 2:59pm
3Betul ke Bisnes Homestay Akan Naik Mengalahkan Bisnes Hotel Selepas PKP di Mansuhkan? (1) - Fri 5/Jun/2020 5:53pm
4Pekebun Buah Malaysia Perlu Melihat Cara Tanaman Pokok yang Boleh Hasilkan Sehingga 10 Kali Ganda Tuaian (1) - Tue 28/Apr/2020 6:41pm
5Idea untuk Business yang Meningkat Naik Selepas Bencana Coronavirus Reda (6) - Fri 17/Apr/2020 12:03pm
6Malaysia Perlu Menanam Sendiri Kesemua Keperluan Makanan Tanpa Perlu Import (5) - Thu 9/Apr/2020 11:50am
7Ternakan Cacing untuk Makanan Haiwan Ternakan dan Penghasilan Baja Paling Subur (6) - Mon 6/Apr/2020 1:38pm
8Bisnes Roti (Usahawan Dari Rumah) - Bisnes yang Meletup Semasa Bencana Covid (4) - Wed 1/Apr/2020 12:31pm
9Menanam Ubi Kentang (Potato) di Dalam Bekas Tinggi (Tower) Hasilkan 2 Kali Ganda Tuaian. (5) - Sat 21/Mar/2020 2:59pm
10A Malay Kampong in Katanning, Western Australia (4) - Mon 9/Mar/2020 6:26pm
11Video Desalination (Nyahmasin) Air Laut Menggunakan Kuasa Matahari - Direct Heat (2) - Mon 9/Mar/2020 10:15am
12Kajian Ternakan Ayam Tanpa Perlu Membeli Pelet Makanan (3) - Thu 27/Feb/2020 1:18pm
13Revolusi Pertanian/Penternakan/Perikanan Bakal Berlaku Dengan Larva Black Soldier Fly (2) - Fri 21/Feb/2020 10:33pm
14Senaman Mudah untuk Mencegah Penyakit Jantung (3) - Wed 19/Feb/2020 10:03pm
15Plan 2020 - Apa yang Saya Pelajari Teknik Marketing Social Media Sepanjang 2019? (8) - Sat 4/Jan/2020 10:14pm
16Gerhana Matahari Annular di Tanjung Piai Johor - 26 Dec 2019 (4) - Thu 26/Dec/2019 6:26pm
17Tajuk Thesis Siapa nak Buat - Solar Desalination, Local Garbage Powerplant & Converting Ash From Powerplant to Useful Soil/Fertilizer/Concrete Mix (4) - Thu 19/Dec/2019 8:12pm
18Idea Kedai yang Berkonsepkan Pisang (3) - Wed 18/Dec/2019 3:35pm
19Siapa Minat Dengan Tesla Cybertruck Baru - Elon Musk (1) - Sat 30/Nov/2019 7:27pm
20Kenapa Saya Bawak Grab dan Apa Prosedur untuk Buat Grab (e-Hailing) (13) - Mon 25/Nov/2019 11:21pm
21Kenali Peribadi Anda Samada Wild/Adventurous atau Safe/Stable - Filem Kisah Benar 'Into The Wild' - Wed 30/Oct/2019 9:52pm
22Jogging Pagi Vs Jogging Petang - Yang Mana Lebih Baik (2) - Mon 14/Oct/2019 9:09am
23Jentera/Mesin/Gajet/Idea yang Perlu Dibangunkan Dengan Teknologi Malaysia (1) - Sun 29/Sep/2019 6:31pm
24How The West Can Adapt to A Rising Asia - Tedtalk (1) - Sun 22/Sep/2019 10:33pm
25Beza Google, Facebook dan Twitter Dari Segi Monetisation - Online Income (3) - Thu 15/Aug/2019 3:53pm
26Harga Durian Kampung Vs Durian Komersial (6) - Sun 16/Jun/2019 8:30pm
27Bagaimana untuk Mendapatkan Follower Yang Ramai di Instagram (6) - Sat 8/Jun/2019 9:01pm
28Youtube Adalah Search Engine yg ke 2 Terbesar Selepas Google. Anda Perlu Belajar Membuat Youtube Channel Sekarang (2) - Fri 7/Jun/2019 10:22pm
29Gunakan Facebook untuk Bisnes (FB Page dan FB Ads) - Jangan Bazir Masa Sembang dgn FB Profile (15) - Sat 25/May/2019 2:06pm
30Belajar Sendiri Instagram (IG) di Youtube untuk Meningkatkan Sales Produk/Servis Anda (5) - Tue 21/May/2019 3:11pm
31Social Media Marketing Adalah Bidang Kerjaya Freelance yg Utama Pada Masa Kini (1) - Mon 13/May/2019 10:10am
32Adakah Berbaloi Mengambil Risiko Membeli Tanah Lot? (4) - Wed 24/Apr/2019 6:50pm
33Youtube Channel Menarik - Travel, Adventures and Food (4) - Tue 23/Apr/2019 12:26pm
34Video-Video Berguna Youtube yang Wajib Anda Tonton (12) - Mon 25/Mar/2019 8:57pm
35Apakah Tanaman yg Sesuai utk Kebun Beberapa Ekar di Kampung Bagi Mereka yg Bekerja di KL dan Balik Sekali Sekala Sahaja. (8) - Fri 8/Mar/2019 2:58pm
36Trend Digital Nomad di Malaysia - Bekerja Dengan Laptop Dari Rumah Anda, Dari Bilik Hotel, Pantai, Pulau, Highlands atau Dimana Sahaja (16) - Mon 25/Feb/2019 6:44pm
37Mengingati TV Smith Malaysia - Blogger Otai Sejak 1990an (13) - Sun 17/Feb/2019 11:54am
38Adakah Perlu Mempunyai Alat Pemadam Api di Pejabat (1) - Thu 10/Jan/2019 2:59pm
39Micro Influencer - Trend Social Media Marketing 2019 - Sun 30/Dec/2018 1:26pm
40Apakah Strategi Media Sosial Terbaik utk 2019? (15) - Fri 23/Nov/2018 6:14pm
41Percutian di Pengkalan Balak (Melaka) - 5 Ulasan Dari Sudut Bisnes (1) - Thu 22/Nov/2018 10:22am
42Bisnes yang Meningkat Naik Semasa Ekonomi Jatuh (2) - Wed 31/Oct/2018 2:59pm
43Mohon Majalah.com Buat Button Like atau Follow (5) - Sat 20/Oct/2018 2:59pm
44Grab Car - Adakah Membawa Kereta Sewa Grab Kerjaya Paling Mudah di KL? (4) - Tue 9/Oct/2018 11:12am
45Empat Jenis Manusia - Anda Termasuk yg Mana? (8) - Wed 26/Sep/2018 11:58am
46Dilemma Kucing dan Haiwan Terbiar (1) - Tue 25/Sep/2018 11:21am
47Pengalaman Korban Lembu Haji utk Bisnes Burger Besar (4) - Fri 24/Aug/2018 2:31pm
48Nak Tanya Kos Syarikat Sdn Bhd Anda utk Secretary Service, Audit, Tax Submission Dll utk Setahun (8) - Thu 16/Aug/2018 10:25am
49Saya Bakal Menjadi Perunding Hartanah dan Jutawan Hartanah! (49) - Tue 26/Jun/2018 2:07pm
50Mencari Kerja Admin atau Research di DPMM atau Majalah.com (13) - Sat 8/Apr/2017 10:11am
Comments by Linkman
1Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Wed 5/Aug/2020 4:45pm
Zaman Batu tidak berakhir dengan kehabisan batu dan zaman minyak fosil tidak berakhir dengan kehabisan minyak. Zaman-zaman ini berakhir kerana manusia telah maju ke hadapan. - siapa punya quote? - Dunia sedang beralih kepada green energy terutama sekali solar power. Harga minyak akan jatuh merudum. 20 tahun dari sekarang kita akan melihat minyak petrol dan diesel sama seperti kita melihat kayu api dari hutan. Ya masih ada orang yg menggunakan kayu api utk memasak tapi majoritinya telah diganti dengan teknologi baru yg lebih canggih.
2Kenapa Saya Bawak Grab dan Apa Prosedur untuk Buat Grab (e-Hailing) - Wed 5/Aug/2020 3:41pm
Update: Syukur semalam buat pertama kali income grab mencecah rm 150 kerja 8 jam.. tak lama lagi nak sama mcm sebelum PKP boleh hit rm 200+ kerja 8 jam.. (seperti biasa saya amik rm75 shj dan simpan rm75 utk servis & installment kereta lepas habis moratorium nanti) byk yg guna eWallet utk bayar grab sekrg.. saya rasa bantuan govt rm50 ewallet sangat membantu pemandu grab thehe... Tima Kacih kpd Dato PM & Menteri Kewangan. hari ni saya cuti malas bawak grab hurrayyyy... lepak di mdc Boss hartanah saya pun announce projek2 perumahan baru this year... nasib baik ada grab tak risau sangat kalau cepat atau lambat thehe...
3Mencari Peluang Berniaga - Wed 5/Aug/2020 3:31pm
1) modal kecik duduk rumah - kena ada laptop & internet - join program affiliate produk2 digital, seminar dll - join program dropship (agen tanpa modal) produk kecantikan dan kesihatan - buat blog & monetise dgn google adsense - buat youtube channel dan monetise bila subs 1000+ dan watch hour lebih 4000 - Jual IG shoutout.. tengok IG Janna Nick mmg kaya raya dia jual shoutut - Jual iklan di FB group milik anda yg popular 2) modal kecik tepi jalan - jual karipap & donut goreng tepi jalan. Kalau betul2 sedap boleh hidup senang dlm 3 bulan sahaja. - jual nasi lemak pagi - jual kuih2, goreng pisang petang, jambu, air balang depan bank dll 3) modal kecik, dah sedia ada aset kereta/motor - runner food panda, dahmakan, grab food dll - servis runner - bawak grab (kereta) part time macam saya thehe.. https://www.majalah.com/?classified.linkman-bawak-grab.GBXKGD72N1 4) modal kecik buat kerja freelance - jadi webmaster install wordpress & manage - jadi web media social manager part time utk company - jadi programmer... yg ni paling susah tapi paling power.. ada rakan saya yg jadi programmer freelance still bergaji besar walaupun ekonomi dunia tidak tentu hala skrg ni..
4Ayam Kampung Boleh Cecah RM25 Satu Kg? - Tue 4/Aug/2020 10:13pm
1) Ketum Ayam Pak Tam https://www.majalah.com/?classified.ketum-ayam-pak-tam-untuk-ayam-lembu-kambing.G9186TP141 2) Info berkenaan ketum ayam https://www.majalah.com/?classified.ketum-ayam.G28VMR4CB2
5Ayam Kampung Boleh Cecah RM25 Satu Kg? - Tue 4/Aug/2020 10:07pm
Link2 berguna hasil study saya dahulu: bukan semua topik saya punya.. ada comment saya sahaja. 1) Ternakan Cacing utk makanan haiwan https://www.majalah.com/?classified.ternakan-cacing.GD863SWT4J 2) Ubi kentang boleh buat makanan ayam? https://www.majalah.com/?classified.menanam-ubi-kentang.GD365B8ZZL 3) Black Solder fly larva - utk makanan ayam https://www.majalah.com/?classified.larva-black-soldier-fly.GCT5W6C5R7 4) Idea kedai berkonsep pisang https://www.majalah.com/?classified.idea-kedai-yang-berkonsepkan-pisang.GC4PBQ5LZZ 5) Tanaman komersial yg sesuai di kg https://www.majalah.com/?classified.apakah-tanaman-yg-sesuai-di-kampung.G885Z3Q27C 6) Keajaiban pokok buluh https://www.majalah.com/?classified.keajaiban-pokok-buluh-pelbagai-kegunaan.GD0RVKV7H1 7) Tajuk yg hampir serupa https://www.majalah.com/?classified.kajian-ternakan-ayam-tanpa-perlu-membeli-pelet-makanan.GCVYP2JXMF Rajin2 lah membaca..
6Ayam Kampung Boleh Cecah RM25 Satu Kg? - Tue 4/Aug/2020 9:56pm
banyak info berguna dalam artikel ni tuan... tapi modal rm 250k tu memang sakit.. sebab tu saya ada buat study sejak awal tahun aritu mcmana nak buka ternakan ayam di kampung tanpa menggunakan modal (atau lebih tepat.. modal kecik..) Saya suka menggunakan contoh 1 ekar.. sebab senang nak scale up calculation.. katakan kita ada 1 ekar tanah terbiar di kampung.. macamana nak mulakan ternakan ayam kampung dengan modal ciput.. 1 Ekar tanah =========== 1) Mula2 tebang semua semak samun.. kalau ada sawit atau getah.. mungkin ada tokey balak nak ambik kayu.. boleh dapat modal awal utk permulaan.. biasanya dorang ambik banyak ekar sekaligus.. 2) tanam pokok buloh penuh 1 ekar.. dan biarkan 2 tahun sehingga buloh membesar boleh dijual utk buluh lemang. banyak duit masyuk waktu raya nih.. 3) Kegunaan sebenar buluh adalah utk membuat reban ayam. jadi modal yg perlu dikeluarkan untuk membeli paku dan sedikit papan/kayu/dawai besi pengikat.. dan peralatan bertukang 4) Selepas 2 tahun.. buat reban ayam kampung bersaiz kecik utk 10 ekor ayam dahulu menggunakan buloh free tadi.. 5) Dengan 10 ekor ayam.. peringkat awal perlu membeli makanan komersial (jadi kos awal mahal sikit) 6) Mulakan tebang pokok buloh sedikit demi sedikit bahagian tengah dan gantikan dengan tanaman pisang. Tinggalkan buloh di sekitar sempadan tanah jiran sahaja cukup utk buat bahan ganti repair reban ayam. Pokok buluh naik tinggi dan boleh mengalahkan pokok jiran walaupun dah tinggi.. 7) Mulakan Ternakan cacing kompos atas tanah di pangkal pokok pisang. gunakan buluh utk buat bekas jika diperlukan. Gunakan sisa batang pisang dan daun pisang utk makanan cacing kompos. juga gunakan najis ayam utk makanan cacing kompos. 8) di pangkal pokok pisang, tanam pokok ketum ayam. Daunnya boleh digunakan utk makanan ayam. 9) menggunakan buluh dan plastik takungan yg murah, buat bekas tadahan air utk menanam pokok duck weed. Buat banyak bekas2 selebar 1 meter persegi. Pokok ini tumbuh amat pantas dalam air dan boleh digunakan utk makanan ayam 10) jadi sumber makanan ayam adalah - Batang pisang (bhgn dalam) dan jantung pisang? - cacing kompos - ulat2 yg menumpang bekas cacing kompos - rumpai seaweed - buah pisang yg tak habis dijual. Kalau boleh jual di depan kebun potong seikat2 lagi untung. Mana2 pisang yg tak habis dijual buat makanan ayam. Study ===== ada tak mana2 universiti nak mulakan study ini. saya betul2 nak tahu... - berapa ekor ayam kampung boleh diternak menggunakan kaedah ini.. iaitu kaedah makanan percuma dan reban buluh percuma. - adakah boleh hasilkan 100 ayam kampung setiap ekar? 200 ekor? 360 ekor? kalau 360 ekor.. boleh jual seekor setiap hari sepanjang tahun.. dapat rm 25 seekor setiap hari kalau 1 kg seekor? kalau 3 ekar tanah boleh ternak 1200 ekor? rm25 x 3 = rm75 income sehari.. dlm rm 2000 sebulan.. berapa ekor sebenarnya boleh ditampung.. tanpa mengeluarkan modal untuk membeli makanan. Soalan lain ========== 1) apakah tanaman2 lain yg boleh ditanam di tanah yg sama utk makanan ayam. Ubi kentang high yield dlm bekas tower? 2) sanggupkah anda menternak juga black soldier fly larva di dalam kebun utk makanan ayam?
7Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Sun 2/Aug/2020 1:43am
Paradise is not a Place. It's a Feeling.. - quote by whom?? -
8Senaraikan Laman Web Percuma untuk Mengiklan - Sat 1/Aug/2020 10:16pm
kalau utk hartanah saya tahulah sikit.. tapi tak semua free.. ada peraturan2 (songeh) yg perlu dipatuhi thehe.. kalo iklan bukan hartanah.. baik jangan try... mesti tak approved atau kena padam.. http://www.carousell.com - tak specifik kpd hartanah http://www.edgeprop.my http://www.durianproperty.com.my http://www.propertyhunter.com.my http://www.propertyqueen.com.my http://www.starproperty.my - dulu dipanggil propwall.my http://www.propsocial.my
9Teknik Menyimpan Wang dan Membuat Pelbagai Jenis Simpanan Dengan Mudah (Tanpa Perlu Keluarkan Duit Dari Bank). - Sat 1/Aug/2020 7:32pm
terima kasih banyak2 Tuan diatas maklumat ini. Saya guna maybank2u portal lama.. tak pernah guna portal baru.. jadi tak pernah tahu teknik ini ada dibuat oleh maybank. Dengan teknik ni.. sedar tak sedar.. duit simpanan akan terkumpul dengan sendiri.. saya dah setup simpanan: Nama - Simpanan Hari Tua ku Jumlah deposit awal rm 250 Jumlah deposit bulanan rm250 - jadi dlm tempoh 3 bulan akan achieve rm 1000. Saja je nak tau macamana hasilnya.. adakah akan dapat simpan rm 1000 setiap 4 bulan (maknanya rm 3k setahun).. atau bila dah complete nanti saya akan cilok semula thehe.. harapnya kali ni saya lebih berdisiplin... (nak kawin kena berjimat kikiki..)
10Media Sosial yang Telah Dilupakan - Tue 28/Jul/2020 5:50pm
Tuan Brad Pitt... saya pun mula terfikir bila last sekali saya check foursquare... rasanya dah bertahun2 tak guna... sekarang ni kalau saya di satu tempat baru... katakan langkawi... saya check google map dan search perkataan 'makan sedap' .. terus keluar review makanan yg berhampiran dgn tempat kita stay.. dah tak ada siapa checkin dlm foursquare.. bukan setakat foursquare.. blog2 makanan yg popular dulu pun semua saya dah malas nak baca... Topik Blog tourism/food saya dulu: https://www.majalah.com/?classified.senarai-blog-tourism.8JN6M04DC7 apa jadi pada blogger sekarang.. adakah hidup mereka sengsara thehe.... yg pasti grab driver part time sentiasa ada solution jika terdesak thehe... cuma rajin atau malas sahaje...
11Media Sosial yang Telah Dilupakan - Tue 28/Jul/2020 5:46pm
ya betul tu Cik/Puan Sharina & Tuan Blitz.. komoditi utama yg amat susah diperolehi sekarang adalah tumpuan masa. sepanjang hari kita di serang oleh notifikasi2 yg tiada henti - gangguan notifikasi semua whatsap group & telegram - gangguan notifikasi IG di setiap post & setiap comment yg kita buat - gangguan notifikasi youtube comment yg kita buat.. dan community post channel yg kita subscribe.. - tu belum lagi gangguan notifikasi facebook sepanjang masa kena bom.. menyebabkan fokus manusia hilang zaman internet 2.0 ni.. leader hartanah saya pun komplen.. dulu kalau spend rm300 seminggu utk FB ads.. gerenti dapat lead.. dan dapat close sale.. sekarang belum tentu lagi.. silap2 duit habis FB ads sama banyak dgn duit komisen sale bulan tu.. sebab tu saya sekarang tgh try iklan media social yg free sahajah... - kelebihannya adalah 'free' - masalah besarnya adalah masa yg perlu di peruntukkan gila besar.. kalau nak effective, kena hire staff social media manager khas utk post2 pelbagai content SETIAP HARI BANYAK KALI utk dapatkan like/friend/subs dll... tapi saya nampak utk long term.. maybe ini cara yg lebih cost effective.
12Ingin Memiliki Rumah? Saya Bantu Anda Carikan Rumah Idaman Anda Sampai Dapat Dengan Percuma! - Tue 28/Jul/2020 5:25pm
ya saya agak terperanjat semasa jaga galeri.. punyalah ramai pengunjng kalau sabtu dan ahad. ramai pasangan yg bekerja makan gaji dengan syarikat yg kukuh boleh menyimpan semasa moratorium. (berbeza dgn sesiapa yg bekerja sendiri .. pendapatan terjejas teruk terutama peniaga harian)
13Media Sosial yang Telah Dilupakan - Mon 27/Jul/2020 7:21pm
saya tak minat facebook sebab saya tak suka berkawan dgn rakan2 sekolah dulu.. saya suka fresh start.. kalau member sekolah still nak ungkit cerita lama.. girlfriend2 yg telah dilupakan thehe... 'to all the girls i loved before' - julio iglesias https://www.youtube.com/watch?v=H9K8GzAcV5g sebab tu saya lebih suka lepak di portal - 1999 - 2005 - http://melayu.com portal ini adalah port lepak saya dulu 'selemann is not salesman' - tapi disebabkan oleh masalah funding & cashflow.. portal ini ditutup dan buka 100 kali thehe... akhirnya saya pun lari. 2006 - 2010 - http://wangcyber.com - platform borak2 buat duit & internet - skrg mcm hidup segan mati tak mahu - saya tak suka sebab ada subsection2.. bila kita post, kena masukkan dlm subsection yg berkenaan. kalau silap subsection, boleh kena marah dgn mod thehe... 2010 - 2020 - http://majalah.com saya suka platform ni sebab semua tulisan saya since 2010 masih ada... dah 10 tahun.. dan platform ni takde subsection.. post je lah apa yg terlintas di fikiran.. moderator forum yg akan masukkan dlm kategori.. kita tak penat memikir dan tak kena marah sebab silap subsection...
14Media Sosial yang Telah Dilupakan - Mon 27/Jul/2020 6:54pm
pinterest mcm dah kurang popular berbanding IG. first time saya berjinak2 dgn internet lebih 20 tahun dulu sebab ada app ICQ. app ni mcm social media zaman hujung 90an. kena install software dan berborak dlm channel2... masa tu tengah sekolah menengah.. curi2 main ICQ di cybercafe.. ada juga beberapa rakan yg akhirnya kahwin hasil kenalan di ICQ. sekarang nak cari cybercafe pun susah... mungkin sebab broadband hp pun dah semurah rm35 sebulan (unlimited internet).. saya baru je dapat offer dari celcom.. terus sign up.. offer keluar ikut apps celcom life yg kita boleh install di android/iphone saya perasan, sebelum social media popular, term yg biasa digunakan adalah social bookmarking. lepas fb melonjak naik.. terus hilang konsep social bookmark. email pun dah makin kurang digunakan sekarang digantikan dgn whatsapp dan telegram. bagi orang muda pulak, fb pun dah kurang sebab dorang lebih suka IG dan tiktok. snapchat pun mcm dah pudar.. lepas instagram introduce IG Stories.. yg sama mcm snapchat stories
15Cadangan Bidang Pertanian - Mon 27/Jul/2020 7:47am
Saya juga ada buat list apa yg nak ditanam bila saya pencen dan balik kampung 20 tahun lagi.. https://www.majalah.com/?classified.apakah-tanaman-yg-sesuai-utk-kebun-beberapa-ekar-di-kampung.G885Z3Q27C Setakat ni dah ada lebih 10 calon tanaman yg berpotensi..
16Cadangan Bidang Pertanian - Mon 27/Jul/2020 7:45am
Selain tu, Cik juga boleh tanam buluh. https://www.majalah.com/?classified.keajaiban-pokok-buluh-pelbagai-kegunaannya.GD0RVKV7H1 Di malaysia, industri buluh masih belum berkembang kecuali utk buat lemang waktu hari raya sahaja thehe.. tapi industri buluh boleh pergi sangat jauh. Pokok buluh mudah hidup tak perlu penjagaan rapi.
17Cadangan Bidang Pertanian - Mon 27/Jul/2020 7:42am
Cuba Cik buat Black Larvae Soldier farming (BSF Larva) https://www.majalah.com/?classified.revolusi-pertanian-penternakan-dengan-larva-black-soldier-fly.GCT5W6C5R7 Kalau sesiapa boleh menjadi pakar dalam BSF, dia boleh jadi jutawan. Bayangkan semua sistem kumbahan di malaysia akan mencari beliau utk melupuskan sisa pepejal secara percuma. bagi pengusaha spt anda pula, boleh dapat 'bahan mentah' percuma setiap hari utk menghasilkan duit ..
18Minta Pandangan untuk Bisness - Fri 24/Jul/2020 5:07pm
cuba belajar cara ternak lobster air tawar. tanah suku ekar dah lebih dari mencukupi. dah berjaya ternak.. buka gerai makan yg berasaskan udang. - mee udang, maggi udang - nasi goreng udang - kuewytiaw udang - semua yg udang.. udang fresh direct dari ladang belakang rumah terus ke dapur. Kalo ada runner, boleh hantar makanan dgn grabfood, food panda dll ke penduduk sekitar. bila dah popular tak cukup tangan.. boleh stop food panda tu dan serve walk in customer je..
19Kenapa Saya Bawak Grab dan Apa Prosedur untuk Buat Grab (e-Hailing) - Mon 20/Jul/2020 7:05pm
semenjak 1 bulan dahulu (selepas PKP), income grab beransur2 naik. skrg dab mula bleh hit rm100+ sehari dengan waktu kerja yg sama sebelum PKP dulu banyak foreign student & pelancong asing termasuk arab.. tapi sejak pkp dah takde foreigner.. sbb tu lah income drop 50%.
20Kenapa Saya Bawak Grab dan Apa Prosedur untuk Buat Grab (e-Hailing) - Mon 20/Jul/2020 7:03pm
saya nak sambung semula grab lepas habis PKP. sblm pkp dulu (dlm feb 2020) saya biasa dapat rm200+ setiap hari. saya simpan rm100 utk installment kereta (bezza), petrol, minyak hitam, tayar, dll.. dan ambil rm100 sbg pendapatan harian. kerja dalam 8 ke 10 jam bergantung nasib. kalau 1 hari dapat 2 kali hantar customer ke airport memang happy gila.. tapi skrg ni airport sunyi sepi...
21Rahsia Bisnes Burger Jana RM10,000 Sebulan (Jangan Pandang Rendah Tau :-) - Thu 16/Jul/2020 7:04am
TheCekodok - mana ada burger rm2. benjo pun rm 2.50 .. benjo adalah burger yg patty diganti dgn telur. saya skrg di langkawi jumpa client... burger daging dan ayam biasa rm3.50 .. saya ni kan peminat burger local thehe.. ramai staff hotel dan resort di langkawi kena 'gantung' perkhidmatan sementara.. so dorang meniaga makanan dan burger. problem di pulau ni susah nak dapat patty burger ramly max sekali beli adalah 10 bungkus sahaja. ada shortage burger di pulau ini tak tahu kenapa.. tapi orang pun tak ramai..
22Pembekal Gula Melaka Asli (Tuak Nira)/Nisan Kampung Ready Stok - Wed 15/Jul/2020 12:32pm
dah lama saya mencari info bahan gula melaka. saya belum ada diabetes tapi bapa memang ada. sekarang dah mula kena beringat-ingat umur dah mid 30an.. thanks diatas info ini.
23Dropship dan Agent Jus Al Wiqoyah Diperlukan - Thu 2/Jul/2020 8:36am
saya pernah search pasal kopi stevia.. terjumpa Jus ni beberapa minggu dulu.. saya mencari produk minuman stevia sebab nak mengelakkan pengambilan gula. cuma saya ni end user je.. belum sampai seruan utk jadi agen dropship.. :-) === info search internet dibawah === Jus Al-Wiqoyah mengandungi 5 bahan di dalamnya bahan utama ialah Arabic Gum yg mempunyai banyak khasiat...bahan yg lain pula ialah •Roselle •Stevia •Vitamin c •Premix mineral
2415 Tahun Menderita Gaut Akhirnya Jumpa Penawar Ajaib! - Wed 24/Jun/2020 1:14pm
OK Ka Norizz Thanks atas tips tu. - garam kasar 2kg - campur 100gm lada hitam - taruh dlm besin plastik & gaul - then pijak2 sampai ranap (adoi harap x sakit kaki thehe..)
25Mencari Bisnes Kecil - Wed 24/Jun/2020 1:07pm
Affiliate Program adalah program rujukan dimana Tuan dibayar komisen bagi setiap rujukan pelanggan yg tuan berikan (dan pelanggan teruskan dgn pembelian. kalau pelanggan tak beli.. tak dapat komisen tau..). contohnya kalau tuan web developer dan tuan guna webhosting datakl.com, dorang ada program rujukan (affiliate). Lepas dah guna, tuan cerita lah di fb atau IG tuan berkenaan betapa bagusnya dataKL.com dan sertakan link mcm ni (contoh sahaja) https://datakl.com/?affiliate_id=safuanrazin bila ada orang yg beli webhosting tu sebab terkono ayat tuan, nanti tuan dapat le duit komisen masuk dlm bank tuan. Biasanya dorang ada minima kena hit cthnya dah cukup rm 300 komisen baru dorang masukkan duit. Kalau nak tengok contoh affiliate, check sini: https://datakl.com/affiliate.php ada program affiliate yg wajibkan kita beli dulu produk/servis dorang sebelum kita jadi agen affiliate. Tapi majoritinya tak paksa. Boleh register free je. Ada orang yg tak aci, bila dia nak book hotel dgn booking.com ke atau agoda.com ke, dia register email lain dulu jadi agen affiliate. then dia book hotel guna affiliate dia sendiri. Kalo tuan bekerja dlm bidang pelancongan dan banyak kena book utk customer terutama yg company event (sekali book mau berpuluh pax), memang boleh masyuk. Kalo nak tengok contoh affiliate lain : https://blog.involve.asia/affiliate-marketing/top-affiliate-marketing-program-malaysia/
26Mencari Bisnes Kecil - Tue 23/Jun/2020 10:35am
saya berani kata di youtube, free online advise dari pakar yg memang power pasal dropship datang dari biaheza. dia takde sorok2 .. habis uncover semua rahsia Biaheza https://www.youtube.com/user/CurbFrontSkate/videos tuan cuba kaji video2 dia.. abaikan video forex, day tading, stock trading dan lain2.. focus pada tajuk dropship sahaja. dia lebih kepada iklan free atau iklan murah influencer IG. dari sini tuan akan dapat ilmu mantap utk explore cara2 lain dari pakar lain.
27Mencari Bisnes Kecil - Tue 23/Jun/2020 10:32am
kalau nak niaga produk viral.. dgn modal kecik dan selesa duduk rumah, Tuan boleh try affiliate atau dropship 1) Affiliate - paling sempoi. takyah layan songeh cust. tayah pegang duit cust 2) Dropship - kena buat kerja sikit. ambik order, kutip duit, login kedalam sistem tokey dropshipper dan settlekan order. lepas tu doa banyak2 produk takde masalah. kalo nasib baik.. masyukkk. tapi kalo produk ada byk problem jenuh la kena layan cust.. kalau kena return produk memang pening kepala. tips nya.. elakkan produk elektronik cheap china made atau gajet2 yg ada moving parts. lagi sempoi produk tu lagi senang hati kita. Tapi kemungkinan utk menjadi kaya dgn dropship lebih besar berbanding affiliate.. walau pun saya tahu ada byk otai2 affiliate yg dok diam2 senyum buat duit dirumah thehe.. persamaan kedua2 nih.. Tuan kena pakar: 1) Online Marketing terutama social media yg free 2) kemudian create old school online profile menggunakan blogspot atau wix atau weebly yg free. Kalo ada budget dan sanggup belajar, beli domain dan webhosting dan buat wordpres blog. 3) dah ada 2 yg diatas barulah guna pengiklanan berbayar. - contohnya google adwords, fb ads, IG ads, twitter ads, youtube ads dll... tujuannya supaya tak rugi bila buat paid ads.. momentum akan bergerak lebih lama kalau dah ada (2) yg pertama tu. kalau yg dua tu tak ready.. jenuh la beli ads mcm kayuh basikal.. bila bayar ads.. income masyuk.. stop beli ads.. income pun stop.
28Mandian Tanpa Air - Tue 23/Jun/2020 8:24am
saya dapat memahami pentingnya produk ini. sesiapa yg pernah menjaga ibu/ayah/anak yg tidak boleh bergerak mesti terfikir perkara yg sama. tapi cara penggunaannya agak misteri.. cuba tuan buat video youtube. kalau tak boleh buat video, buat IG pun ok.. tunjukkan cara penggunaannya.
29Kursus Jelajah Usahawan Digital Selangor - Siapa Dah Pergi? - Mon 22/Jun/2020 10:06am
My comment for this program (nampak mcm dah tutup feb 2020, sebelum covid pkp aritu) Program ni mungkin ditaja oleh Google (Adwords team) sebab dah mula diancam oleh FB Ads, IG Ads dan Whatsapp.. semuanya facebook punya dibawah mark zuckerberg. It is a very good program for usahawan, but they have partnered with a limited/selected providers. Some said (and i agreed) newbie should just start with a good combination of providers like this.. and learn the lessons later. The other school of thought is to learn first what is the best combination of providers for your business, before making decision. Takde right or wrong.. yg paling salah adalah orang yg menunggu sampai tak sudah.. tak berani buat decision. Dlm busines management ini dipanggil 'Analysis Paralysis' Sebab tu lah Nike punya tag 'Just Do It'.. buat je.. jgn banyak songeh thehe.. bawah ni.. saya suggest alternatif lain 1) Google adwords - alternatif lain.. FB ads, IG ads, free portal advertisement, SEO marketing, Twitter Ad, youtube marketing, other social medias marketing (selain FB & IG) dll 2) Boost - payment gateway - alternatif lain, billplz, ipay88, toyyibpay etc.. 3) Avana.asia - http://avana.asia - this is social media business manager - alternatif lain yezza.io, mssg.me, onpay.my dll.. 4) Ninja van - delivery / kurier - alternatif lain, lalamove, grab parcel, Taqbin, poslaju dll.. 5) Shopee & Youbeli - byk alternatif lain maybe more than 10. Lazada, zalora, lelong, alobaba, ebay, etc.. - skrg ni shopee tgh top.. mengalahkan lazada, walaupun alibabacom invest rm 1 Billion USD di lazada tahun 2016 aritu. Shopee is singaporean based. ========= Cadangan ========= Jika tuan baru bermula bisnes ONLINE, SANGAT BAIK sertai kursus pakej mcm ni.. Sebab tuan akan dapat banyak info packed dlm 1 kursus. Then terus praktikkan. Jika berjaya, bermakna bisnes tuan serasi dengan kombinasi ini.. Jika tidak berjaya, tuan boleh belajar kombinasi lain pulak dan menambah ilmu didada..
30Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Sat 20/Jun/2020 9:43pm
''If you think you're too small to be effective, you've never been in the dark with a mosquito'' - Betty Reese -
31Buat Bisnes Guna Whatsapp? Gunalah Yezza! Sebabnya - Sat 20/Jun/2020 4:38pm
tuan.. saya dah lihat contoh yg tuan bagi diatas.. memang ohsem.. tapi kalau kita tekan add to cart, dia suruh pilih berapa unit... jadi ada banyak steps.. solutionnya letak je 1 unit as default, dan boleh add/substract unit semasa dalam cart pre-checkout.
32Senarai Lawak Jenaka untuk Menghiburkan Customer Bila Takde Idea nak Borak Apa. - Sat 20/Jun/2020 10:48am
cerita kelakar.. Isteri muda: sakit dan selalu tak boleh pergi kerja sbb MC Bomoh: hmm.. ini buatan orang... takpe saya ada penawarnya dan pengerasnya adalah.... sekian sekian.. 3 bulan kemudian Isteri Muda jumpa bomoh dan marah2 .. kenapa awak kata buatan orang.. doktor kata saya ni pregnant.. tu je.. takde masalah hasad dengki sesiapa pun... Bomoh: sebab tu la saya kata buatan orang.. itu perbuatan suami puan lerrr....
33Buat Bisnes Guna Whatsapp? Gunalah Yezza! Sebabnya - Sat 20/Jun/2020 10:20am
First time saya dengar yezza. Konsepnya amat menarik saya pernah tengok brader jual burger (area rumah) ambil order dgn whatsap secara manual memang tunggang langgang. mungkin ecommerce platform mcm yezza adalah solution. Kelebihan whatsapp adalah bila cutomer simpan nombor kita, bila kita buat 'story' mcm IG (whatsapp panggil ''Status' bukan story tapi teknik yg sama).. customer akan nampak notification.. so bila brader tu ada burger oblong daging celup sos blackpepper.. dia buat story/status dan keluar dlm whatsap saya.. terus je tekan & order mcm robot.. otak ni tak boleh kontrol tangan yg order thehe... so cabaran peniaga skrg ni macamana nak pujuk customer simpan nombor kita.. senang nak blast whatsap story.. dapat repeat sale again and again thehe.... this is probably the latest and greatest trend to hit ecommerce in the world. Whatsapp Ecommerce is coming to Malaysia!!
34Pemasangan Cuckoo di Seluruh Malaysia - Sat 20/Jun/2020 10:00am
tahun lepas saya akhirnya ambik juga penapis air coway.. RM 85 sebulan x 5 tahun kawan baik sekolah paksa ambik sebab nak achieve target sale huhu.. mula2 menyesal.. tapi sekarang saya rasa itu satu pilihan yg tepat. penapis air moden ni dah macam jadi satu keperluan. rasa dia mmg sedap mcm ada mineral didalamnya.. setiap kali balik rumah bila nak minum air sejuk ada rasa satu perasaan 'gembira' yg sukar nak digambarkan.. lagipun umur dah 30an ni dah mula kena fikir pasal kesihatan. tak boleh kedekut lagi dah. dan banyak masa save takyah masak air utk buat kopi, takyah tunggu sejuk tuang dalam botol & simpan dlm peti ais, semua dah tersedia. setiap 3 bulan agen tu datang rumah utk servis. Mula2 saya nampak papantanda coway besar di highway PLUS menuju ke selatan lepas tol .. rasanya lebih 10 tahun dulu.. saya fikir buat apa la habis duit beli penpis air.. selama 10 tahun saya fikir this is stupid business but i was wrong.. now millions malaysians ada penapis air (coway, cuckoo, jiksoo, LG dll) this is a long term business yg memang masyuk i did not see it coming.. saya sangat jarang silap in my business perception.. but this time i was sooo wrong.. (tak ada ke company malaysian yg buat bisnes penapis air?)
3515 Tahun Menderita Gaut Akhirnya Jumpa Penawar Ajaib! - Sat 20/Jun/2020 9:24am
msa pkp covid.. tiba2 tumit kanan saya sakit.. ingatkan terseliuh tapi duduk rumah tak gi mana2 pun. sampai hari ni masih ada.. tumit jadi panas.. dan sakit bila berjalan mungkin gout kot?? (umur mid 30s) saya try minum air banyak2 kot2 hilang.. uric asid.. kalo tak jalan gak.. nanti saya nak try ubat tuan ni... kalo mujarab.. boleh jadi agen sekali tak...? ada orang sugggest minum cuka epal + madu amalkan setiap hari.. tak tau la boleh ke tak..
36Bagaimana Saya Jana Untung RM15,000 Sebulan Menjual Tudung, Walaupun Tanpa Kedai! - Fri 19/Jun/2020 7:53pm
kategori bisnes orang melayu/islam yg tiada/kurang persaingan dgn orang bukan islam 1) Bisnes tudung / telekung 2) Bisnes makanan halal tepi jalan atau restoran atau pasar malam 3) Bisnes Umrah dan Haji 4) Servis mengaji dirumah atau online 5) Gajet2 islamik, jam azan, jam anticlock tawaf, sejadah ada kompas dll. dan yg keenam ... drumm please... 6) rawatan misteri bomoh yg menggunakan pelbagai nama islam thehe.. saya tak berapa percaya sangat sebab sekali tu saya tengok bomoh mengaku ustaz guna limau purut baling atas lantai dan cuba menyelesaikan masalah (hmm.. ini buatan orang...) & baca jampi.. lepas tu saya tak pernah jumpa bomoh dah seumur hidup thehe...
37Perlukan Traffic ke Website Anda? Click Sini! - Fri 19/Jun/2020 7:29pm
saya baca sampai bawah.. maknanya sistem ini menggunakan produk ebook pdf utk membina traffik kan. menarik sesangat sebab bukan senang nak cari traffik. saya sekarang spend rm300 fb ads seminggu jual property. lepas pkp covid interest org beli rumah memang meningkat. sbb bagi org yg makan gaji.. (swasta atau gomen) dorang takyah byr kereta dan rumah selama 6 bulan jadi duit cash terkumpul dlm tangan. tapi kena check poket dulu... thehe.. sbb nak close sale & komisen masuk mau ambik 2 atau 3 bulan.. lama lagi tu... kena makan maggi lama nih..
38Rahsia Bisnes Burger Jana RM10,000 Sebulan (Jangan Pandang Rendah Tau :-) - Thu 18/Jun/2020 6:40pm
prosperity burger mekdi maybe antara burger yg paling sedap di malaysia.... patty daging tebal & sos blackpepper & bawang besar... fuhhh meleleh ayer lioq... tapi harga mmg tak tahan last saya makan rm14+ rasanya lepas tu terus bertaubat thehe.. saya peratikan kalau nak charge burger mahal2 kena buat sikit kelainan.. takde la tersangkut pada harga rm3.50 sebijik.. Cadangan untuk Tokeh Burger Jutawan 1) Burger Pak Belang - burger bakar yg di gril menggunakan besi lurus menjadikan patty berbelang2.. kesan terbakar.. 2) Burger Jalapeno Banjir - burger patty yg dicelup kedalam cheese meleleh jalapeno mcm kfc wedges tu... 3) Burger blackpepper - ala prosperity mekdi.. dan ditambah cendawan hiris ganti timun & sos blackpepper kesemua yg diatas harga dlm rm7.90 ke rm9.90 thehe... biar pening kepala dorang tengok angka.. tapi burger biasa tu turunkan balik ke rm2.90 yg ni buat umpan je... bila dorang dah datang.. dan nampak burger2 special diatas.. gerenti terlupa bajet thehe..
39Rahsia Bisnes Burger Jana RM10,000 Sebulan (Jangan Pandang Rendah Tau :-) - Wed 17/Jun/2020 11:49pm
mintak mahap le tuan tanah ye.. menyibuk kat topik.. saya suka bab burger ni sebab masa dulu pernah niaga.. saya suka burger daging.. 100% peminat tegar.. tapi kalo malam tu bulan, matahari dan bumi berada pada garisan yg lurus.. saya mungkin akan pilih burger ayam thehe... tapi bila tengok brader goreng burger ayam & burger daging.. ya Allah.. burger daging banyak gila minyak.. kalo burger ayam punya lah kering siap kena bubuh marjerin takut melekat.. tapi burger daging fuyooo... boleh nampak minyak turun macam kena perah dari patty.. disebabkan faktor kesihatan ni la saya mula pandai makan burger ayam... kena la jaga jantung ni kalo #KitaTakJagaKita siapa lagi kan..
40Rahsia Bisnes Burger Jana RM10,000 Sebulan (Jangan Pandang Rendah Tau :-) - Wed 17/Jun/2020 10:28pm
entah le terpulang pada memasing Tuan Jamali.. tapi saya ingat lagi dulu masa ada cerita burger franchise.. kami pun call tanya berapa nak ambil lesen.. (dipanggil franchisee.. yg tokeh tu dipanggil franchisor) jawapannya RM 17,000 utk lesen burger franchise.. khahahaha... tergelak guling-guling kami dengar.. zaman tu rm 3000 pun dah boleh beli semua perkakas tiptop termasuk stall burger custom made yg memang cantik.. takkan le kami nak korek rm 17,000 utk beli franchise burger.. korang nih.. kalo nak buat duit pun jangan le melampau.... tapi 'kelebihannya' adalah franchisor tu boleh arrange kan pinjaman rm17,000 dgn institusi mana tah.. saya pun tak ingat..
41Rahsia Bisnes Burger Jana RM10,000 Sebulan (Jangan Pandang Rendah Tau :-) - Wed 17/Jun/2020 9:08pm
di ampang ada burger yg popular nama dia burger Om http://www.vkeong.com/eat/burger/om-burger-ampang-best-burger-kl/ rasanya yg ni kot burger yg masuk top 10 burger paling sedap dunia? atau kalau saya silap.. tolong betulkan thehe... masa baru datang KL dulu saya selalu tolong kawan jual burger di pasar malam.. dato senu, jln segambut, pantai dalam & kerinchi (ini sebelum rumah flat kena roboh buat condo mewah skrg).. memang seronok.. masa tu burger biasa still rm1 atau rm1.20 sebijik. kalo korang try jual rm1.50 memang terbeliak bijik mata customer.. sayur kitorang pakai kobis sagat campur mayonis je.. kalo guna timun cepat basi.. kecuali kalo rajin buang isi tengah dia.. tapi rugi masa.. sekarang average burger biasa lepas PKP covid di temerloh/kuantan rm3.50 (saya baru travel.. jumpa customer.. kena ikat perut makan burger thehe..) dan KL pun dah rm 3.50 atau rm4 ... takde dah rm3 kot..
42Idea untuk Business yang Meningkat Naik Selepas Bencana Coronavirus Reda - Fri 12/Jun/2020 2:46pm
Ya Akak Norizz.. Selamat Datang Kembali (ucapan aluan YB Linkman, pengerusi separa tetap forum majalah.. lantikan diri sendiri thehe..) saya sangat happy lepas PKP, orang berpusu2 datang galeri nak beli rumah.. ingatkan orang xde duit.. rupanya2 sbb takyah byr installment kete & umah 6 bulan.. semua orang yang makan gaji ada banyak duit skrg ni tak tau nak buat apa.. nampak gaya ekonomi melonjak macam spring lepas PKP nih... jauh lebih baik dari yg saya sangkakan.. tips: sapa nak cari customer kaya, cari org yg makan gaji (gomen/swasta) .. waktu lepas PKP sehingga bulan sep (6 bulan dari april aritu) dorang mmg tengah kaya.
43Alang-Alang yg Menjerat Diri Dlm Kewangan. No 7 Paling Bahaya. No 8 Anda Patut Buat Segera - Fri 12/Jun/2020 1:22pm
My pendapat 2 sen :-)) 1. ''Alang-alang beli telefon, - yg ni saya rasa 64gb storage pun dah cukup. Tapi kalo sesiapa youtuber atau IG influencer guna hp 100% tak guna komputer.. maybe 128gb lagi sesuai kot.. 2. ''Alang-alang pergi kerja, baik terus beli kereta. zaman sekarang ni dah tak salah guna kereta kalau - beli kereta yg sesuai dgn kemampuan - saya beli bezza baru sebab nak buat grab. - pendapatan grab senang2 je kasar rm 5,000 sebulan.. tapi tolak kos minyak, installment, petrol segala bagai dlm rm2500 bersih boleh dpt. cuma masalah saya kalo sibuk dgn kerja lain (kerja utama) saya tak buat grab.. kalau taknak deal dgn passenger (maknusia), boleh buat service kurier hantar brg guna kereta lalamove, grab express, mrspeedy, bungkusit dll.. sapa pernah buat sekali sekala shj. 3. ''Alang-alang beli kereta, beli MPV terus. - MPV ni roadtax, installment, maintenance mmg mahal. - tapi kalau beli sebab nak buat ehailing bawak orang ke KLIA.. atau Grab kerete VIP.. MPV boleh dapat lagi banyak. rajin2 lah distribute bizkad ke semua passenger.. tak lama boleh dapat direct customer sendiri. salesman selalu kata ''kalau nak kaya, buat bisnes dengan orang kaya'' sebabnya.. (if you offer peanuts, you get monkeys) jadi baik fokus pada keperluan orang kaya. 4. ''Alang-alang beli rumah, beli rumah teres terus. - masalahnya dah tak berapa mampu sesiapa nak beli rumah di KL. - solution yg ramai org buat adalah beli rumah/apartment di luar KL/selangor (Port dickson cthnya), kemudian sewa bilik kecik je di KL utk ulang alik ke tempat kerja. weekend balik rumah yg kita beli sendiri. yg dah kawin muda tu pandai2 la korang thehe.. 5. ''Alang-alang langgan takaful, - saya cuba dapatkan yg kos tahunan dlm rm2,000 yg cover hospital, accident & penyakit2 utama. kalau dah lama guna boleh dapat diskaun sebab non-claim.. saya boleh dapat dlm rm2000.. walaupun kos asal dekat rm3,000 setahun. - skrg insurance dah naik secara amnya.. saya tengok budak muda 25 tahun pun kos insurans rm300+ sebulan. 6. ''Alang-alang buat majlis kenduri kahwin, buat besar-besar. Kahwin hanya sekali'' - huhuhu... sedih... jangan sentuh bab ini.. huuaaaaaa... berlinang air mata.. (sambil potong bawang.. org bujang kena masak sendiri kat umah.. thehe...) 7. ''Alang-alang kahwin, buat sampai 4'' ada kawan lama saya dah kawin 3 - saya kata ko gila.. orang kawin 1 pun pokai.. mcmana ko kawin sampai 3 - dia jawab .. korang bodoh.. kawin la dgn wanita yg bekerja - saya.. errgg.. terkedu x boleh jawab.. 8. ''Alang-alang baca tulisan ini, kongsi dan komen la sikit. Paling kurang klik SUKA :) like like like thehe...
44Nasihat Perniagaan Berkenaan Distributor - Fri 12/Jun/2020 12:14pm
biasanya sesuatu produk yg dah dibuat secara professional (ada company sdn bhd, ada list ingredient, ada KKM jika berkaitan health/beauty product, expire date dll.).. biasa dorang dah ada RRP iaitu Recommended Retail Price. Agen atau stokis dilarang memotong harga atau menaikkan harga sesuka hati. Jika tuan follow marketing SOP (Standard Operating Procedure) dan pricing SOP yg ditetapkan oleh owner produk.. memang boleh buat untung. Masalah sebenar adalah kekuatan tuan sendiri 1) Berapa modal yg tuan ada utk sara hidup tuan 2) jika tiada modal, berapa income bulanan tuan sedia ada (mungkin tuan ada bisnes lain, ada pencen atau ada rumah sewa yg untung) 3) Berapa kos utk menjadi stokis/agen.. adakah memerlukan kedai fizikal.. yg ni memang sakit sebab semua sewa premis adalah 2+1 atau 3+1 plus air/api.. kalau boleh buat stor dalam bilik kosong dirumah.. yg ni OK. Then Berapa Kos Hidup Tuan 1) kalau tuan bujang tak ada tanggungan.. memang sempoi 2) kalau dah kahwin tak ada anak lagi dan wife bekerja makan gaji.. tuan lebih kuat dari (1) diatas sebab kos hidup kongsi berdua. 3) tapi kalau tuan dah kawin dan ada ramai anak kecik pakai lampin dan minum susu.. yg ni memang mencabar. saya tak kata tak boleh.. saya kata.. mencabar.. Isteri tuan kena banyak beristighfar semasa bayar bil2 jika tuan tak boleh bayar bulan tu. Contoh 1 1) Income sedia ada kukuh, kos sara hidup paling kecik (bujang).. secara teorinya yg ni paling cerah.. contoh 2 2) Tak ada income sedia ada.. hanya ada duit pinjam adik beradik atau duit VSS 3 bulan.. anak 3 orang semua kecik pakai pampers.. isteri tak kerja hanya jual nasi lemak depan rumah... yang ni amat2 mencabar. saya tak kata GAGAl tapi saya kata sangat mencabar. Tapi ada ustaz kata (dan saya amat setuju) orang yg susah anak kecil ramai tu lah akan berjaya sebab pintu rezeki terbentang luas. Maksud Rezeki Terbentang Luas adalah si suami terpaksa bangun pagi jam 5am bekerja.. tak ada masa nak bazirkan sembang kedai kopi & main internet facebook atau main game.. bila dah desperate hidup kais pagi makan pagi.. sudah pastilah si suami akan bekerja keras siang dan malam dan berdoa sepanjang masa kepada Allah SWT. Sudah pastilah akan berjaya :-) ==== Selain dari itu, sejauh mana tuan mahir menggunakan e-commerce dan social medias utk membuat sale juga SANGAT penting. Maksud social medias.. IG, FB pages, Twitter, youtube, free marketing, paid marketing dan segala bagai lagi... tuan tak perlu mahir kesemua social media.. cukuplah dengan memilih 2 e-commerce channel dan 2 social media sahaja dari senarai yg panjang tu... fokus kepada 2 sales channel dan 2 social media marketing yg tuan paling suka dan paling minat sahaja.. InsyaAllah Tuan akan berjaya.
45Siapa Tahu Status Terkini - Pembeli/Pemilik Tanah di Felda Semungkis: Laman Langat Resources - Thu 11/Jun/2020 7:43pm
tanah lot ke Tuan.. kalau tanah lot status pertanian memang sengsara.. https://www.majalah.com/?classified.membeli-tanah-lot.G8QZRDYQ0R pasal tanah lot
46Kursus Sos dan Cili Giling Secara Komersil - Selangor - Thu 11/Jun/2020 12:22pm
jika anda sendiri adalah peniaga keropok pasar malam.. kursus ini adalah jalan terbaik utk long term business plan. sampai bila anda nak beniaga keropok di pasar malam? bila hujan dah kena tutup awal. bila ada wabak covid19 dah kena tutup 3 bulan.. cara terbaik adalah dgn perlahan2 mengetengahkan sos buatan anda sendiri yg dibotolkan dgn professional kepada pelanggan keropok anda. Mulakan dgn 10 botol seminggu, then 20 seminggu, then 40, then 80, then bila dah boleh jual di kedai2 runcit setempat.. 160 botol, 320, 640, 1280, 2560... akhirnya anda tak perlu lagi meniaga keropok di pasar malam. anda kini bergelar usahawan cili sos power pelbagai guna (termasuk keropok)
47Kursus Sos dan Cili Giling Secara Komersil - Selangor - Thu 11/Jun/2020 12:08pm
cara terbaik utk melariskan sos jualan jenama anda sendiri adalah 1) Pastikan anda menghubungi peniaga keropok lekor (atau apa2 makanan yg menggunakan sos seperti cucur udang dll). 2) Buatkan pek besar harga borong utk mereka berikan kpd pelanggan yg makan terus on site (picitkan terus sos keatas keropok). Dan buat pek sos kecik2 utk pembeli yg bungkus bawa balik. pastikan setiap pek ada info company (website, FB, IG dll dgn QR code) Kalau tuan/puan sendiri berniaga keropok lagi baik. boleh guna sos buatan sendiri. 3) Letakkan botol2 sos utk pembeli membuat belian direct dari gerai keropok tadi. Mungkin kena berikan secara consignment kpd peniaga keropok. then start serang dari satu pasar malam ke satu pasar malam. mulakan dari bandar terdekat, then daerah, then daerah sebelah, then seluruh negeri sebelum bergerak ke negeri2 lain di malaysia. bila sales dah power, barulah boleh start buat iklan TV/radio/majalah/newspaper this is called ''Guerilla Marketing''. taktik diambil dari cara gurilla berperang.. terutama semasa cold war diantara US dan Cuba (yg mewakili bloc komunis). fidel castro and che guevara diantara nama2 yg popular dlm taktik ini..
48Bermula Hari Ini, Kesemua Link di Topik Forum Menjadi Aktif - Wed 10/Jun/2020 8:19am
terima Kasih Puan Admin. kalau boleh upload gambar banner 3 pics setiap orang pun ok gak... kalo nakjual umah senang sikit bila ada gambar.. semoga admin majalah akan ditempatkan di kalangan orang2 yg soleeehh di akhirat nanti.. dan diberkati di atas bomi ini... thehe..
49Bermula Hari Ini, Kesemua Link di Topik Forum Menjadi Aktif - Tue 9/Jun/2020 10:49am
Tima kasih.. puan admin. Kalo boleh comment pun link aktif juga ye.. kesian le time lepas pkp ni baru nak start niaga.. opis pun belum cuci lagi thehe..
50Membekal Step On Sanitizer Dispenser & Hand Sanitizer - Mon 8/Jun/2020 10:00am
step on sanitiser disposer adalah produk yg akan viral. Berdasarkan wabak spanish flu tahun 1918 (lepas perang dunia pertama), masyarakat mengambil masa 4 tahun utk pulih seperti asal. saya cukup berat nak sentuh sanitiser yg picit dgn tangan. walaupun boleh self-sanitise kemudian. Kalau ada step-on sanitiser di pintu masuk kedai, memang terbaik.. pijak je dgn kaki confirm selamat. pergi bawak produk ni ke kedai2 dan demo kpd owner.. mesti sale naik meroket. ada berapa ratus ribu kedai di malaysia ni..
!