Linkman

Profile
Forum NickLinkman
CompanyAzman Consultation
WebsiteAzman Linkman
URLbudakletrik.blogspot.com
RegisteredMon 22/Nov/2010, 9:58am
Topics by Linkman
1Blueprint untuk Memperkasakan Usahawan Desa di Malaysia (5) - Fri 16/Oct/2020 7:45pm
25 Laptop Budget Selain HP, Asus, Dell, Macbook, Lenovo, Acer dll (5) - Sat 3/Oct/2020 6:13pm
31 Oktober Adalah Hari Kopi Sedunia - Saya Agak Kecewa Sebenarnya.. (1) - Wed 30/Sep/2020 9:31pm
4Makanan Ruji Dunia (Staple Food) - Apakah Sumber Karbohidrat yg Patut Kita Tanam (6) - Mon 28/Sep/2020 10:25pm
5Pada 2016, Artificial Intellingence (AI) Telah Membuktikan Manusia Tidak Lagi Mampu Menyaingi Kehebatan Komputer (8) - Sat 26/Sep/2020 10:56pm
6Movie yang Bermakna Dalam Hidup Anda - Apa Formula Movie yg Hebat dan Evergreen? (3) - Thu 24/Sep/2020 8:18pm
7Kenapa Penduduk Pulau Okinawa di Jepun Umurnya Sangat Panjang Lebih 100 Tahun? (Ikigai) (3) - Wed 23/Sep/2020 9:32pm
8Potensi Seaweed atau Rumpai Laut Sebagai Sumber Pendapatan (5) - Tue 22/Sep/2020 8:58pm
9Tanam Pokok Fig atau Pokok Tin atau Pokok Ara - Hasilnya Lumayan (4) - Mon 21/Sep/2020 8:55pm
10Siapa nak Buat Healthy Food Based On Quinoa - Usahawan Quinoa Pertama di Malaysia? (3) - Fri 11/Sep/2020 10:21pm
11I Am Here to Talk About Success - Arnold Schwarzenegger (5) - Wed 9/Sep/2020 9:17pm
12Apa Kriteria Iklan untuk Masuk Dalam Diskusi Bisnes (1) - Sat 1/Aug/2020 4:30pm
13Senarai Lawak Jenaka untuk Menghiburkan Customer Bila Takde Idea nak Borak Apa. (1) - Fri 19/Jun/2020 2:59pm
14Betul ke Bisnes Homestay Akan Naik Mengalahkan Bisnes Hotel Selepas PKP di Mansuhkan? (1) - Fri 5/Jun/2020 5:53pm
15Pekebun Buah Malaysia Perlu Melihat Cara Tanaman Pokok yang Boleh Hasilkan Sehingga 10 Kali Ganda Tuaian (1) - Tue 28/Apr/2020 6:41pm
16Idea untuk Business yang Meningkat Naik Selepas Bencana Coronavirus Reda (6) - Fri 17/Apr/2020 12:03pm
17Malaysia Perlu Menanam Sendiri Kesemua Keperluan Makanan Tanpa Perlu Import (5) - Thu 9/Apr/2020 11:50am
18Ternakan Cacing untuk Makanan Haiwan Ternakan dan Penghasilan Baja Paling Subur (8) - Mon 6/Apr/2020 1:38pm
19Bisnes Roti (Usahawan Dari Rumah) - Bisnes yang Meletup Semasa Bencana Covid (4) - Wed 1/Apr/2020 12:31pm
20Menanam Ubi Kentang (Potato) di Dalam Bekas Tinggi (Tower) Hasilkan 2 Kali Ganda Tuaian. (5) - Sat 21/Mar/2020 2:59pm
21A Malay Kampong in Katanning, Western Australia (4) - Mon 9/Mar/2020 6:26pm
22Video Desalination (Nyahmasin) Air Laut Menggunakan Kuasa Matahari - Direct Heat (3) - Mon 9/Mar/2020 10:15am
23Kajian Ternakan Ayam Tanpa Perlu Membeli Pelet Makanan (3) - Thu 27/Feb/2020 1:18pm
24Revolusi Pertanian/Penternakan/Perikanan Bakal Berlaku Dengan Larva Black Soldier Fly (2) - Fri 21/Feb/2020 10:33pm
25Senaman Mudah untuk Mencegah Penyakit Jantung (3) - Wed 19/Feb/2020 10:03pm
26Plan 2020 - Apa yang Saya Pelajari Teknik Marketing Social Media Sepanjang 2019? (8) - Sat 4/Jan/2020 10:14pm
27Gerhana Matahari Annular di Tanjung Piai Johor - 26 Dec 2019 (4) - Thu 26/Dec/2019 6:26pm
28Tajuk Thesis Siapa nak Buat - Solar Desalination, Local Garbage Powerplant & Converting Ash From Powerplant to Useful Soil/Fertilizer/Concrete Mix (4) - Thu 19/Dec/2019 8:12pm
29Idea Kedai yang Berkonsepkan Pisang (3) - Wed 18/Dec/2019 3:35pm
30Siapa Minat Dengan Tesla Cybertruck Baru - Elon Musk (1) - Sat 30/Nov/2019 7:27pm
31Kenapa Saya Bawak Grab dan Apa Prosedur untuk Buat Grab (e-Hailing) (21) - Mon 25/Nov/2019 11:21pm
32Kenali Peribadi Anda Samada Wild/Adventurous atau Safe/Stable - Filem Kisah Benar 'Into The Wild' - Wed 30/Oct/2019 9:52pm
33Jogging Pagi Vs Jogging Petang - Yang Mana Lebih Baik (2) - Mon 14/Oct/2019 9:09am
34Jentera/Mesin/Gajet/Idea yang Perlu Dibangunkan Dengan Teknologi Malaysia (1) - Sun 29/Sep/2019 6:31pm
35How The West Can Adapt to A Rising Asia - Tedtalk (1) - Sun 22/Sep/2019 10:33pm
36Beza Google, Facebook dan Twitter Dari Segi Monetisation - Online Income (3) - Thu 15/Aug/2019 3:53pm
37Harga Durian Kampung Vs Durian Komersial (7) - Sun 16/Jun/2019 8:30pm
38Bagaimana untuk Mendapatkan Follower Yang Ramai di Instagram (6) - Sat 8/Jun/2019 9:01pm
39Youtube Adalah Search Engine yg ke 2 Terbesar Selepas Google. Anda Perlu Belajar Membuat Youtube Channel Sekarang (2) - Fri 7/Jun/2019 10:22pm
40Gunakan Facebook untuk Bisnes (FB Page dan FB Ads) - Jangan Bazir Masa Sembang dgn FB Profile (15) - Sat 25/May/2019 2:06pm
41Belajar Sendiri Instagram (IG) di Youtube untuk Meningkatkan Sales Produk/Servis Anda (5) - Tue 21/May/2019 3:11pm
42Social Media Marketing Adalah Bidang Kerjaya Freelance yg Utama Pada Masa Kini (1) - Mon 13/May/2019 10:10am
43Adakah Berbaloi Mengambil Risiko Membeli Tanah Lot? (4) - Wed 24/Apr/2019 6:50pm
44Youtube Channel Menarik - Travel, Adventures and Food (4) - Tue 23/Apr/2019 12:26pm
45Video-Video Berguna Youtube yang Wajib Anda Tonton (12) - Mon 25/Mar/2019 8:57pm
46Apakah Tanaman yg Sesuai utk Kebun Beberapa Ekar di Kampung Bagi Mereka yg Bekerja di KL dan Balik Sekali Sekala Sahaja. (11) - Fri 8/Mar/2019 2:58pm
47Trend Digital Nomad di Malaysia - Bekerja Dengan Laptop Dari Rumah Anda, Dari Bilik Hotel, Pantai, Pulau, Highlands atau Dimana Sahaja (16) - Mon 25/Feb/2019 6:44pm
48Mengingati TV Smith Malaysia - Blogger Otai Sejak 1990an (13) - Sun 17/Feb/2019 11:54am
49Adakah Perlu Mempunyai Alat Pemadam Api di Pejabat (1) - Thu 10/Jan/2019 2:59pm
50Micro Influencer - Trend Social Media Marketing 2019 - Sun 30/Dec/2018 1:26pm
Comments by Linkman
1Sistem Fertigasi & Konvensional - Mon 19/Oct/2020 6:44pm
Senarai teknik pertanian yg tuan kena belajar. Saya belajar dari youtube je.. - Fertigation - Hydroponic - Aquaponic - Vertical farming - Horticulture - Permaculture - Hugelculture - Amazon Terra Preta - Organic Farming - Drip Irrigation - dll..
2Sistem Fertigasi & Konvensional - Mon 19/Oct/2020 6:37pm
tapi di kebun saya nanti (dalam seekar lebih sikit..) saya akan menggunakan sistem konvensional.. kudrat dan keringat.. cangkul, parang, kapak, bajak tangan dll. Kenapa saya guna sistem tradisional? (Tanam atas tanah) 1) Kos sebab saya tak nak guna sistem fertigasi/hydroponic/aquaponic dll adalah KOS dia mahal. sebab tu lah petani moden bekas siswazah selalu merungut tak ada budget dan tak dapat pinjaman bank. Saya tak nak pinjam bank. saya nak guna 100% kudrat sendiri dan duit lebihan hasil kerja di KL setiap bulan sahaja. 2) Saya nak ternak ayam dan itik sekali dan mungkin bela kambing sekali. 3) Saya nak buat baja kompos sendiri 4) Saya nak tanam pokok lain seperti kelapa, pisang, papaya dll.. 5) saya nak tanam ubi sekali (ubikayu, ubikentang, ubi keledek). Susah sikit nak buat hidroponik tanam ubi (tapi ada juga org dah try dan berjaya) 6) saya nak tanam pokok buluh sekali. Segala keperluan kayu kayan utk pertanian tak perlu beli. Musim raya pulak kachinggg.... jual buluh lemang boleh jadi kaya raya thehe...
3Sistem Fertigasi & Konvensional - Mon 19/Oct/2020 6:23pm
Yaa.. Tuan.. persoalan berkenaan pertanian konvensional, Fertigasi, Hydroponic, Aquaponic dll. 1) Pertanian Konvensional Takrifan saya sendiri - penanaman cara tradisional diatas tanah menggunakan baja (baja kompos/najis haiwan/baja komersial), racun serangga (commersial/organik), menggunakan cangkul, parang, bajak, jentera dll dan kayu/buluh/plastik dll untuk sokongan dan di siram dengan air hujan/sungai/paya/telaga atau air paip. 2) Pertanian Fertigasi - asalnya dari perkataan Fertilizer (baja) dan IrriGATION (saliran air), jadilah FERTIGATION. - baja dan bahan2 kimia lain dicampurkan dengan air dengan sukatan2 tertentu - campuran tadi kemudian di hantar ke pokok melalui gabungan gajet/sistem paip/valve dan sangat jimat air. (biasanya kalau sistem semburan keudara mcm sprinkler tak dipanggil fertigasi kot.) - boleh dibuat di dalam kawasan tertutup (polytunnel mcm di cameron highland atau dalam rumah greenhouse) atau di kebun terbuka - Jika bajet banyak, semua sistem fertigasi boleh dibuat secara otomatik menggunakan komputer/gajet/piping. Kalau bajet tak banyak sesetengah komponen boleh dibuat manual (cthnya mencampurkan jenis2 baja, pesticied, bahan kimia lain dll.) - boleh dibuat secara sistem run-to-waste iaitu air siram masuk terus dalam tanah (sekali guna) atau cara kitar semula air (recycle) Kelebihan fertigasi ================ - baja sampai rapat ke akar pokok. Kalau cara konvensional (biasa) baja ditabur je atas tanah.. rugi dan merbahaya sebab baja (bahan kimia) akan hanyut masuk dalam sungai. - baja boleh diberikan bila2 masa dan dikawal sepenuhnya. Cara konvensional kena plan bila nak bajak/cangkul/baja dan memerlukan tenaga kerja yg banyak. - adjustment jenis komponen nutrien dalam baja boleh dibuat dengan pantas. Cara konventional sekali dah baja, kalau nak tambah nutrien lain, kena baja sekali lagi.. kos tenaga kerja lagi. - air yg digunakan dlm fertigasi lagi kurang berbanding dgn cara konvensional. 3) Hydroponic ========= - adalah sistem fertigasi seperti yg diatas, tapi dibuat TANPA menggunakan TANAH. Contoh bahan pengganti tanah seperti (coir/sabut kelapa, sekam padi, moss peat, clay pellets dll). Biasanya hydroponic menggunakan baja cecair komersial yg selalu disebut Baja A + Baja B dan bahan kimia lain. 4) Aquaponic ========= - Adalah sistem fertigasi dengan hydroponic seperti diatas, ditambah dengan sistem kolam ikan dan sisa kubahan ikan diproses menjadi baja dan di salurkan ke tanaman. Sistem ini tidak menggunakan baja kimia, sebaliknya menggunakan sisa kumbahan ikan yg diproses dgn bahan2 microb tertentu.
4Blueprint untuk Memperkasakan Usahawan Desa di Malaysia - Sun 18/Oct/2020 1:50pm
Sementara menunggu topik saya.. Tuan boleh klik disini berkenaan cara berkebun dan menjadi kaya raya tanpa menggunakan modal. 1) Making money from small garden to buy land. https://youtu.be/quuu8l1w5Cs 2) The design for easy life. (cara design kebun berprestasi tinggi, tanpa modal) https://youtu.be/b2eoQyYoUww baca dulu eek..
5Blueprint untuk Memperkasakan Usahawan Desa di Malaysia - Sun 18/Oct/2020 1:48pm
ya boleh tuan2.. sebab itulah kena bermula dari kecik. Mulakan dengan 1 ekar dulu. Tanam segala makanan keperluan sendiri. selepas 2-3 bulan pelbagai hasil mula boleh dituai Sayur - cari sayur yg tanam sekali, tuai setiap minggu selama setahun, contoh sayur bendi (okra), kangkung, spring onion, cili, segala serai kunyit halia lengkuas, ulam raja, kacang botol Pokok asas - tanam pokok buah yg berbuah lebat, cth papaya, pisang, kelapa (kelapa tacunan ke..). Kalau tak habis makan boleh beri ayam dan itik. Ubi - tanam segala ubi.. ubi kayu, ubi kentang, ubi keledek. Buluh - tanam pokok buluh sebagai kayu utk pelbagai kegunaan. takyah beli kayu di kedai hardware. Buluh mengambil masa 2 tahun utk matang & keras, so tanam awal2 masa still bekerja di KL pun ok. Sebab buluh tak dimakan oleh monyet atau khinzir. tak perlu susah hati. Rebung buluh boleh dimakan. Baja Kompos - mulakan pembuatan baja kompos dgn cacing tanah semasa masih di KL. start dgn kompos daun dan kayu dulu. buat kuantiti besar. Tak susah nak cari daun, kayu, rumput lalang dll.. melambak2 utk dipotong. Tak perlu beli baja. Kompos yg ni lambat hancur lebih 6 bulan.. Kalau dah balik kg nanti, boleh buat baja kompos jenis satu lagi.. cacing kompos utk lebihan sayur dan barang dapur (yg pertama tadi cacing tanah.. yg ni cacing kompos.. tak sama). Yg ni cepat bawah 3 bulan dah jadi kompos. Itik - bela 3 ekor itik.. sekor jantan 2 ekor betina, setiap hari dapat 2 bijik telur. Lepaskan itik dalam kebun sayur. segala ulat, siput dan makhluk perosak habis dimakan oleh itik. takyah beli racun serangga utk sayur. Ayam - bela ayam bawah 10 ekor. boleh dapat telur ayam dan daging ayam. bila dah konfiden ternak ayam cara bersih lalat tak datang menyerbu boleh ternak banyak sikit.. kalau dapat sembelih seekor seminggu dah ok. Najis ayam buat baja. Kolam & Ikan keli - buat satu kolam kecik, bela ikan keli sikit dalam tu (beberapa puluh ekor). Bila hujan, tadah air dalam tong bila dah melimpah halakan kedalam kolam. Air kolam dari ternakan ikan keli boleh buat siram baja. Kiambang - tanam kiambang dalam kolam. Setiap minggu boleh tuai buat baja kompos. Ambil batang dan daun hijau kiambang, potong halus2 boleh jadi makanan ayam & itik. Kalau dah duduk kg nanti belajar tanam selain dari kiambang seperti azolla dan rumpai2 lain yg boleh dimakan ikan. Beras - beras sahaja yg susah utk ditanam. sebab memerlukan sawah. tapi ada orang di jawa menanam beras di dalam bekas hydroponik, atas tanam padi, bawah bela ikan. Kalau tak ada modal utk tanam beras dan rumit.. beli je dulu beras utk beberapa tahun pertama.. sebelum ada modal kumpul utk buat beras hydroponik. Lembu/kambing - peringkat awal, lupakan lembu dulu.. dah 3 tahun duduk kg nanti baru fikirkan bela lembu. Tapi kalau nak ternak kambing sekor dua mula2 ni.. ok je. ==== Hasil pemerhatian di tempat2 lain.. 1 ekar boleh menampung diantara 1 orang di negara yg kering kurang hujan dan ada 4 musim.. sehingga 20 orang di china yg dekat dgn sungai yangtze & yellow river menggunakan kaedah intensif termasuk baja najis khinzir dan najis manusia.. tapi utk iklim Malaysia.. selamat jugak kalau kita target 1 ekar boleh menampung keperluan makanan utk 10 orang. ==== bila dah ada food security dan kebun dah stabil (maksudnya hanya memerlukan 2-3 jam sahaja sehari utk maintain).. kita ada baki 10 jam setiap hari utk bekerja melancarkan misi jangka panjang dan bisnes yg lebih mantap yg lain.. Bisnes IKS... bab bisnes IKS tu lupakan dulu saya nak plan utk ''tanah 1 ekar 10 orang makan'' dahulu kelebihan menggunakan cara ni.. 1) Tak perlu modal banyak. cukup dengan duit lebihan bulanan kerja di KL atau dimana2. Tak perlu pinjam bank atau mana2 institusi. 2) jika wabak covid atau wabak lain atau bencana lain berlaku di dunia yg menyebabkan ekonomi dunia musnah (gunung berapi raksaksa meletup, bom nuklear, meteor dll) , kita tak risau sangat.. keperluan makanan harian terjamin. 3) apabila kita ada kekuatan membina bisnes IKS yg tidak bergantung kepada hutang perbankan moden & masalah harga komoditi naik turun (dagangan futures) & pergaduhan antara negara (produk kena blok atau kena tariff).. kita tidak risau.. bisnes yg bakal dibina nanti ada asas kukuh dibelakangnya . ===== Sekarang saya akan kaji 2 keperluan wajib dahulu semasa still bekerja di KL (balik kg sekali sekala) iaitu a) Penanaman buluh b) Pembuatan baja kompos cacing tanah. Nantikan 2 topik seterusnya yg akan cover 2 isu ni..
6Anak Pokok Kelapa Tacunan Viral - Thu 15/Oct/2020 7:40pm
Superb. Saya akan gunakan benih Tacunan untuk ditanam di kampung nanti.
7Usahasama Syarikat (Peluang dan Risiko) - Thu 15/Oct/2020 10:11am
3 jenis outcome JV saya yg semua fail. (lebih 10 JV sejak 1990an sekolah menengah) 1) bisnes JV yg tergantung. Bisnes running tapi suam2 kuku je.. Kami bersama2 tanggung dan belajar dari kesilapan. Akhirnya tutup dengan persetujuan bersama. Tak rugi tapi tak untung pun. majoriti JV saya mcm ni.. 2) bisnes JV yg rugi Habis berpuluh2 ribu setiap sorang. rugi.. akhirnya tutup. 3 (a) bisnes JV yg untung (perkongsian) Yang saya hangin masa susah semua nak kongsi bersama. tapi bila bisnes dah masyuk.. untung bersih bulanan dah cecah rm belasan ribu.. rakan JV tak nak kongsi dan run senyap2 sorang.. alasan dia buat kerja lebih banyak dari saya.. tapi modal dan segala equipment & investment awal tu macamana? (dia langsung takde modal nak print iklan flyers pun takde budget) 3 (b) bisnes JV yg untung (sdn bhd) kali ni saya dah buat agreement siap mati setem dan lawyer. bisnes untung max capacity.. Tapi dapat rakan JV yg kaki putar belit. dilemma saya adakah nak proceed dgn lawyer dan masuk court.. tapi masalahnya rakan JV hutang peribadi keliling pinggang.. kalau saya menang pun tak dapat apa2.. rugi masa sahaja... dan sakit hati.. saya cut lost dan cancel JV.. and move on. Here i am a ''thitrysomething'' years old veteran.. matured, skilled & wised up.. ready to take on the world now with all those experience.. thehe.. ''NO MORE JV for me for the FORSEEABLE FUTURE''
8Usahasama Syarikat (Peluang dan Risiko) - Thu 15/Oct/2020 9:47am
sedikit sebanyak ilmu dari saya yg dah 20 tahun berniaga sejak sekolah.. jual buku fotostat.. dari bisnes rm 200 ke bisnes rm 2,000 sehingga ke kontrak rm 200,000+ dan dari sole prop (enterprise), syarikat perkongsian dan sdn bhd. Dah lebih 10 JV semua fail thehe.. Hanya bisnes yg saya buat seorang sahaja yg BERJAYA (100% under my control) jadi sejak beberapa tahun lepas my motto ''NO MORE JV FOREVER''.. i will only do business where i am the 100% sole owner (pemilikan tunggal) OR if SDN BHD i must have minimum 51% share (controlling stake). TETAPI: 1) Jika Cik makan gaji dan ada pendapatan tetap, dan ingin berniaga, ada baik juga mulakan JV sebab kalau gagal tidak menjejaskan sumber pendapatan cik. Alasan: Ada sangat banyak pelajaran yg cik akan belajar dari bisnes ini samada berjaya atau gagal. Cik kena cuba untuk pengalaman. 2) Kita selalu dengar - kebiasaannya 90% dari bisnes akan fail dalam tahun pertama dan bakinya 90% akan fail dalam 5 tahun. Bermakna dalam 5 tahun hanya 1 dari 100 bisnes akan berjaya. Tetapi: baki 99 lagi tu bukannya gagal.. tetapi saya kategorikan ''belum berjaya''. Kesemua nya boleh menjadi pengalaman berguna. Orang yg gagal adalah orang yg berhenti berusaha. 3) Ya memang betul kalau sole prop atau perkongsian, kesemua harta benda kita akan bangkrap sekali. kalau Cik buka sole prop nama Cik dan biarkan orang lain guna.. segala masalah saman menyaman, kes polis dll Cik akan kena seret ke balai polis & mahkamah. 4) Tapi sekarang ada entiti yg dinamakan PLT (Perkongsian Liabiliti Terhad) dimana liabiliti di hadkan kepada syarikat sahaja, harta peribadi kita tidak akan diseret sampai bangkrap. Saya tidak pernah join entiti mcm ni sebab dulu entiti ni tak wujud. (start pada 2012 kot?). Tapi dari segi accounting dah mcm wajib kena guna servis setiausaha syarikat sebab siapa nak maintain account & SOP dengan SSM dan LHDN... jenuh jugak tu.. kecuali Cik ada background accounting. Maklumat PLT dari SSM https://www.ssm.com.my/bm/Pages/Register_Business_Company_LLP/LLP/Permulaan-Perkongsian-Liabiliti-Terhad-(PLT).aspx 5) saya dah buka sdn bhd beberapa kali samada sebagai shareholder kecik dan juga majoriti shareholder. masalahnya kos sdn bhd agak tinggi.. secara kasarnya bagi syarikat yg dormant pun (tiada aktiviti & tiada transaksi) anda perlu membayar sekitar rm500 setiap bulan (purata) utk maintain dgn company secretary & all tax related procedures with LHDN. kalau transaksi banyak.. mestilah kos lebih tinggi lagi.. kosnya seolah2 kita beli kereta myvi sebijik tapi perlu bayar bulanan RM500 seumur hidup. 6) tentang pembukaan akaun bank bersama.. saya tak pernah buka. Tapi saya rasa, kalau rakan bisnes kita pembelit, samada buka akaun nama dia seorang atau nama bersama, Cik akan tetap ditipu. Tapi utk pemantauan pantas, mungkin elok buka akaun bersama kot. sekurang2nya dia tak lah sewenang2nya guna duit buat beli groceries family dia & petrol kereta dia senyap2... pengalaman akaun bank utk sole prop saya - sangat cekap dan pantas (maybank2u) pengalaman akaun bank sdn bhd (RHB reflex) - sangat serabut. Kena ada beberapa layers. Ada maker, reviewer, approver tah apa2 lagi.. tapi saya difahamkan oleh my company sec, sejak tahun lepas dah boleh buka akaun bank sdn bhd yg ada 1 orang sahaja maker/reviewer/approver (1 akaun login sahaja) =========== kesimpulan mudah =========== 1) teruskan niat utk bisnes. samada berjaya atau gagal, Cik tetap akan mendapat ilmu bisnes yg berguna. Kalau tak start dgn bisnes kecik, macamana nak run bisnes besar rm juta2 satu hari nanti? mesti mula dgn bisnes kecik dulu kan? 2) pastikan jangan buka SSM nama cik sorang (sole prop) dan suruh orang lain run. Kalau kena kes saman menyaman, cik kena ulang alik balai polis & mahkamah. Buka entiti perkongsian ATAU kalau ada duit lebih utk bayar company secretary, buka PLT 3) buka akaun bank bersama senang nak pantau cashflow. Tapi ingat kalau rakan bisnes seorang pembelit, dia akan tetap cari jalan utk menipu.
9Makanan Ruji Dunia (Staple Food) - Apakah Sumber Karbohidrat yg Patut Kita Tanam - Wed 14/Oct/2020 10:21pm
harini saya mendapat tahu China adalah pengimport soya terbesar dunia. Pengeksport soya terbesar dunia pulak dah bertukar dari USA kepada Brazil. Kepandaian China adalah mereka mengimport soya utk banyak kegunaan 1) Untuk diperah menjadi minyak soya. Sebab itu mereka tak bergantung sangat kepada minyak sawit atau minyak lain 2) setelah diperah, hampas soya pulak dijadikan makanan ternakan 3) juga utk dimakan direct oleh manusia (air soya, tauhu dll) Jadi china sangat bijak sebenarnya. Tidak ada sikit pun soya yg diimport dibazirkan. 100% digunakan. 1) Why does China import so many soybeans? (video ini sangat laju, perlahankan speed kepada 75%) https://youtu.be/MxALOGhnDfI 2) Brazil is now the world’s top soybean producer (2020) https://youtu.be/WnN2o7SL1P8 - Brazil share of global export 37% - US share of global export 29% ===== Saya mula terfikir, kalau kita nak buat bisnes ternakan ayam/kambing/lembu, ada baiknya juga kalau kita buka perniagaan perah santan. Sebabnya kita boleh dapat banyak untung sekaligus 1) bisnes santan boleh mendatangkan hasil lumayan 2) hampas santan boleh dijadikan makanan ternakan 3) baki tempurung dan sabut boleh dijadikan arang atau dihancurkan menjadi baja kompos 4) air dari kelapa tua jangan buang - jadikan komponen kompos.
10Perlukan Dana Bagi Sesiapa yg Ikhlas (Untuk Usahakan Tanah Kebun) - Wed 14/Oct/2020 4:46pm
Tuan Muhamad Saif, kalau kita membuat perancangan dgn bijak, tidak memerlukan modal yg banyak utk mengusahakan kebun. Saya akan membuat topik khas dalam seminggu dua ni sebab saya dah kaji secara intensif dari youtube sejak PKP Mac 2020 aritu.. . Sementara menunggu topik saya.. Tuan boleh klik disini berkenaan cara berkebun dan menjadi kaya raya tanpa menggunakan modal. 1) Making money from small garden to buy land. https://youtu.be/quuu8l1w5Cs 2) The design for easy life. (cara design kebun berprestasi tinggi, tanpa modal) https://youtu.be/b2eoQyYoUww baca dulu eek..
11US Ban Import Minyak Sawit FGV Dari Malaysia - Apa Kita Perlu Buat? (Tanam Hasil Pertanian Lain) - Wed 14/Oct/2020 4:40pm
Tuan Razif Din, sebenarnya kalau kita bijak mengendalikan tanah tu, tidak perlu modal yg besar dari mana2 institusi. Cukup dengan duit lebihan gaji bulanan sahaja dah boleh dibangunkan. Saya dah belajar teknik ini secara intensif sejak PKP Mac 2020 aritu melalui youtube. Sekarang saya tengah membuat satu rumusan. InsyaAllah saya akan buat satu topik khas dalam seminggu dua ni. Sementara menunggu topik saya.. Tuan boleh klik disini berkenaan cara berkebun dan menjadi kaya raya tanpa menggunakan modal. 1) Making money from small garden to buy land. https://youtu.be/quuu8l1w5Cs 2) The design for easy life. (cara design kebun berprestasi tinggi, tanpa modal) https://youtu.be/b2eoQyYoUww baca dulu eek..
125 Laptop Budget Selain HP, Asus, Dell, Macbook, Lenovo, Acer dll - Mon 12/Oct/2020 9:53pm
Ya betul tu Tuan Wahmarketings. 8 gig minimum boleh buat short video clip utk IG sekali. Kalo 4 Gb RAM nak buat video memang menangis.. thehe.. masalah pakcik google nih sekali saya search je laptop murah.. terus dia menghantui hidup saya selama-selamanya.. sejak saya buat topik nih.. kemana pun saya pergi di internet, samada surf website, tengok youtube atau follow IG Janna Nick thehe... pakcik Google akan suap iklan laptop murah.. tiap2 hari.. Ni salah satunya: https://www.lenovo.com/my/en/laptops/ideapad/ideapad-l-series/IdeaPad-L3-/p/88IPL301386 Lenovo - IdeaPad L3i (15) - Intel Celeron 5205U - RAM 4GB DDR4 - 1TB Hard Drive, 5400RPM - 15.6 screen - Windows 10 Home RM 1,175 saya check ada 3 masalah besar.. a) ram 4 Gb utk Win10 tak cukup, min kena 8 Gb b) Hard disk 5400 RPM thehe.. slow mcm kura-kura.. minima sekarang kena ada SSD 256Gb c) keyboard serabut (siap ada separate number keypad.. i am not an accountant why bother for a separate number keypad?)
13Kenapa Saya Bawak Grab dan Apa Prosedur untuk Buat Grab (e-Hailing) - Sun 11/Oct/2020 10:07am
Diary Grab ========= Dah lebih seminggu cuti buat grab. Kes2 baru covid punya pasal. Nasib baik property saya dpt close sale every month.. co-broke ke solo ke tak kisah.. janji dapat close sale.. so taklah desperate sgt. Saya tanya kawan2 yg still bergerak bawak grab.. dorang kata agak teruk jugak skrg ni.. kalau di KL, 10 jam kerja sehari dapat dlm rm100 shj. banyak masa bazir menunggu dlm kereta. saya tak fikir saya sanggup nak ambil risiko.. so saya akan sambung cuti grab for another few weeks. duduk rumah buat research lagi baik. seminggu sekali gi jaga galeri (property gallery).. tapi di gallery pun nampak jelas crowd menurun.. maybe sebab moratorium dah habis.. semalam saya dapat 1 shj prospect... (biasa at least 3-5).. tapi masalahnya dia bawak kereta alphard.. pengalaman kami property agents.. lagi kecik kereta prospek lagi cerah probabiliti akan close sale. lagi besar kereta, walaupun on paper qualified.. biasanya dia akan teragak2 dan postpone.. maybe sbb memikirkan hutang keliling pinggang..
14Pada 2016, Artificial Intellingence (AI) Telah Membuktikan Manusia Tidak Lagi Mampu Menyaingi Kehebatan Komputer - Fri 9/Oct/2020 7:26pm
yezza betul tuan. Semasa bill gates ramalkan pandemic virus 5 tahun dulu kita semua tak percaya (termasuklah saya). Sekarang terpaksa percaya. Apr 2015 - The next outbreak? We’re not ready - Bill Gates Youtube: https://youtu.be/6Af6b_wyiwI Sekarang bila ada orang predict akan berlaku letupan nuclear, atau letupan super volcano atau ice melting dan bencana2 dunia yg lain.. kita masih lagi terfikir.. hmmm mungkin 100 tahun lagi kot.. kita tak terfikir bencana tu boleh berlaku sekarang. Jadi sejak mac 2020 (first pkp) saya telah refocus kepada analisa self reliance iaitu bagaimana kita boleh survive dalam keadaan bencana dimana ekonomi SELURUH DUNIA musnah. Maksud saya kita kena mula mengkaji tentang food security. Bermakna pada masa terdesak, SETIAP orang (dan keluarga mereka) yg mengganggur boleh mendapat makanan percuma dan makanan ini dihasilkan 100% di malaysia (tak perlu import). Jadi sesiapa yg selalu baca my topics mungkin faham sekarang kenapa sejak mac aritu fokus saya lebih kepada agriculture.. (comment saya ni dah lari sikit dari tajuk Artificial Intelligence thehe..)
15Saya Ingin Memulakan Bahagian Economic News Dengan Ulasan - Fri 9/Oct/2020 5:57pm
yezza.. terima kasih Tuan/Puan moderator.. kecik tapak tangan...thehe.. kalau dapat 7 topik seminggu pun ok. Saya tak sure berapa kali ilham akan turun dari langit.. tapi 7 tu dah banyak dah.. saya terlupa nak tulis, saya buat online research selalunya petang ke malam.. kalau sebelum jam 3 pm memang tak sempat. so.. saya perlukan waktu pos news petang malam. saya tak jual apa2 barang online dah sekarang.. Tuan/Puan moderator tak perlu susah hati.. bab gaji tu tak perlu risau.. saya ada income stream tersendiri. (saya property agent fulltime & grab driver part time.. dan saya ada seekar dua tanah di kampung utk diusahakan..). sekarang nih Alhamdulillah setiap bulan mesti ada 1 close sale.. walaupun co-broke dgn agen property lain.. sbb kalo nak buat sorang2 mmg susah sikit.. Terima kasih byk2 Kepada Tuan Moderator. Saya akan melaporkan diri secepat mungin.
16Minta Pandangan - Mencari Bisnes Baru? - Tue 6/Oct/2020 4:15pm
saya setuju dgn Ali Trader.. waktu ni bisnes makanan masih lagi berpotensi jika ada resepi yg sedap dan sistem delivery yg mantap. kalau segan nak buka gerai tepi jalan.. dan kalau ada budget.. kini dah ada ''restoran'' yg dibuka khas utk food delivery servis seperti Grabfood, dahmakan, foodpanda dll. kelebihannya ''restoran'' ini tidak lagi perlu berada di kawasan yg mahal. Di mana sahaja kawasan kedai boleh dibuka walaupun di lorong tersorok yg tidak menghadap jalan besar. Dan tidak perlu membuat renovation seperti restoran dulu2 dimana ada meja makan yg mahal, ruang makan yg besar, lampu liplap sana sini, signboard berlampu yg besar... segala meja kerusi sudu garpu dll. cukup dengan kedai yg mempunyai kaunter order di hadapan, dan ada beberapa meja/kerusi utk menunggu ketika order. Tuan kena belajar macamana nak apply dgn Grabfood/Foodpanda dll nih.. kesemuanya ada syarat2nya tersendiri tapi tak susah sangat sebenarnya. pada waktu ni banyak orang order makanan menggunakan apps diatas sahaja. Jadi fokus tuan adalah utk masukkan servis makanan tuan didalam apps tersebut.
17Kenapa Saya Bawak Grab dan Apa Prosedur untuk Buat Grab (e-Hailing) - Mon 5/Oct/2020 10:15pm
Diary Grab ========= dah beberapa hari cuti.. tiba2 dapat notification from mamat runner.. insurans dan roadtax bezza due tak lama lagi.. - Insurance RM 1410 (termasuk insurance ehailing rm 248) - Road Tax rm 70 Total = 1480 hua.. hua.. hua.. nak tak nak kena gak buat grab.. walaupun covid cases tengah naik di KL & selangor..
18Makanan Ruji Dunia (Staple Food) - Apakah Sumber Karbohidrat yg Patut Kita Tanam - Mon 5/Oct/2020 9:08pm
tajuk arini agak berkaitan.. saya tanya pakcik google, kalo kita ada tanah di kampung beberapa ekar.. secara teorinya berapa orang boleh ditampung oleh setiap 1 ekar kalau semua makanan 100% dihasilkan di atas tanah tu.. diantara jawapan yg keluar: https://www.quora.com/How-many-people-can-be-fed-year-round-off-of-one-acre-of-crop-growing 1) The earth feeds 7 billion people on 3.8 billion acres of agro land. This is about 0.5 acres of cropland per person. If we add rangeland (tanah utk ternakan) over 1.5 acres per person. Maksudnya 1 ekar boleh menampung 2 orang max. 2) Modern China imports an incredibly small amount of food, yet feeds their people to the tune of around 20 people per acre. 3) In old China, well over 4 people could be fed per acre, including some meat. 4) In US it requires 2.67 acres to feed 1 person 5) Archaeologists calculate 1.26 acres was needed to feed one person in the neolithic Longhouse Culture 6) A meat-eater needs 1 acre. A non-meat-eater can live off of 1/4 of an acre. This is according to Jethro Kloss in 'Back to Eden'. 7) If you include vertically stacked hydroponics, the number is extremely high. I could argue that a person could easily be sustained by the produce of one shipping container ( 8ft wide x 8.5ft high and 40ft long) kesimpulan ========= 1 ekar tanah boleh menampung keperluan makanan max sehingga 20 orang, berdasarkan kecekapan tanaman di negara Moden China (sekarang). Nombor berubah mengikut kecekapan dari 0.37 orang se ekar, kepada 1 orang seekar, kepada 2 orang seekar, kpd 4 orang seekar sehingga 20 orang seekar menggunakan teknik intensif moden. Sasaran yg saya letakkan di Malaysia, 1 ekar boleh menampung 10 orang, menggunakan pertanian tanpa modal (hanya cangkul & keringat) dan sehingga 20 orang jika banyak modal (fertigasi, aquaponic dll)
195 Laptop Budget Selain HP, Asus, Dell, Macbook, Lenovo, Acer dll - Mon 5/Oct/2020 8:53pm
ye betul tu.. saya pernah check tablet... memang murah.. rm500 pun ada.. masalahnya screen kecik sangat.. saya perlukan screen besar baru kerja effective.. satu lagi saya byk software2 windows yg dah collect since sekolah dulu.. stil bole guna utk windows 10. Kalau tablet hampir semua android.. ada juga beberapa tablet windows (tapi 10.1 inch).. saya perlukan at least 14.1 atau 15.6 inch screen. my usage now is - 1 android hp, - 1 iphone lama, - 1 laptop windows 10, - 1 desktop linux mint.. sebab dulu desktop tu guna winXp tapi since microsoft dah tak support, dan window10 tak boleh install slow sgt.. saya cari online jumpa linux mint... boleh lah buat surf internet guna chrome laju gak.
205 Laptop Budget Selain HP, Asus, Dell, Macbook, Lenovo, Acer dll - Sat 3/Oct/2020 6:36pm
Website2 dorang: 1) Chuwi Laptop https://www.chuwi.com/pc.html 2) Teclast Laptop https://www.teclast.com/en/Laptop.html 3) Jumper Tech https://jumpermall.com 4) Huawei Laptop https://consumer.huawei.com/en/laptops/ 5) Xiaomi Notebook https://xiaomi-mi.com/notebooks
21Asas Sistem Solar - Berapa Kos untuk Setup Solar Panel untuk Kegunaan Biasa di Malaysia - Thu 1/Oct/2020 9:59pm
Kak Norizz, Pulau Mukhlisin yg ni ke? kat negeri mana eek.. malaysia ke? Tadabbur Alam Pulau Mukhlisin https://youtu.be/0EoQSF4E1LE
22Video Desalination (Nyahmasin) Air Laut Menggunakan Kuasa Matahari - Direct Heat - Thu 1/Oct/2020 9:56pm
Setelah bertahun2 search youtube, harini jumpa pasal water distiller gadjet yg dijual di amazon. Masalahnya dia tak buat delivery ke malaysia. only in USA. Off Grid Water Distillation at its Best! https://youtu.be/TQ_xhL4cUmA Dijual di amazon, harga dlm usd 380.. dlm rm 1700 (mahal gak) https://www.amazon.com/Waterwise-WW1600-Non-Electric-Water-Distiller/dp/B005XO5FQ2/ Gajet ni boleh menghasilkan air bersih (air suling) sebanyak 12 gallon sehari (dlm 45 liter). dalam keadaan terdesak, kita boleh mandi menggunakan 30 liter air sahaja (satu baldi besar).. jadi satu gajet ni dah cukup utk sorang mandi sehari plus ada air utk minum. Kalau kita ada 2-3 gajet ni kira dah cukup utk survive dlm hutan. tengok juga pasal Solar panel: https://www.majalah.com/?classified.asas-sistem-solar-rm3500.GD0G70FCL7 gabungan air suling dan solar panel membolehkan kita hidup survival technik di dalam ceruk kampung mana sekali pun walaupun tak ada elektrik dan takde air paip bersih.. janji ada sumber air.. kalau kotor mcm paya atau longkang atau air laut pun takpe.. boleh disuling menjadi air bersih.
23Makanan Ruji Dunia (Staple Food) - Apakah Sumber Karbohidrat yg Patut Kita Tanam - Thu 1/Oct/2020 8:59pm
saya memang minat bertani.. cuma di KL skrg nih apartment balkoni kecik je utk jemur baju xde tempat bercucuk tanam.. Saya sedang melengkapkan diri dgn ilmu2 pertanian. ada 2 objektif sebenarnya. 1) Utk menanam tanaman yg sesuai utk beberapa ekar tanah saya di kg. (Setiap tahun gigih byr cukai tanah.. rm 18 hengget...) saya nak buat ''subsistence farming'' .. bila tua nanti kalo takde anak.. saya ada cukup kesemua makanan, sayur, ayam, telur, ikan, ubikentang, ubikayu, pisang, kelapa dll semuanya diusahakan sendiri. tak perlu keluar 1 sen pun beli.. siap boleh jual lagi setiap bulan dapat dlm rm beberapa ribu ringgit. 2) melengkapkan ilmu pertanian & penternakan. negara kita semakin lama semakin ditekan dgn kuasa luar. Harini saya dapat berita USA ban produk2 kelapa sawit dari FGV malaysia. kalau ilmu pertanian kita power.. saya boleh nasihatkan leader negara ini bagaimana nak mempelbagaikan tanaman di malaysia selain getah/kelapasawit. kita boleh export pelbagai produk pertanian yg tak di ban oleh US/eropah/india/china dll..
241 Oktober Adalah Hari Kopi Sedunia - Saya Agak Kecewa Sebenarnya.. - Thu 1/Oct/2020 8:50pm
dah bertahun-tahun tak pergi starbuck... last sekali rasanya di Starbuck Genting Highland dekat gohtong jaya.. tahun 2017.. saya belanja 2 kawan.. total untuk 3 starbuck dlm rm 60 huhu... lepas tu tobat tak nak dah.. gila kau... rm60 untuk minum kopi jah...
25Kenapa Saya Bawak Grab dan Apa Prosedur untuk Buat Grab (e-Hailing) - Thu 1/Oct/2020 8:46pm
Diari Grab - 1 Oktober 2020 Minggu ni patutnya agak baik, saya banyak round tengah bandar KL.. dapat la rm 120- rm 140 sehari kerja dlm 8 jam.. tapi risiko musim hujan ni kalau kereta terperangkap masa banjir kilat.. memang habis lah.. sebab tu saya malas nak ke tengah KL.. TAPI kes covid.. meningkat lah pulak.. saya memang ada bawak spare mask.. sbb ada jugak client yg tak pakai mask.. takkan nak halau keluar.. nak tak nak kena la bagi mask free.. Tapi hari ni saya cuti.. sebab risau dgn kes covid KL dan selangor tgh naik mendadak.. saya akan cuti dlm seminggu dan tengok keadaan covid mcmana..
26Harga Durian Kampung Vs Durian Komersial - Wed 30/Sep/2020 5:51pm
minggu lepas saya ke raub.. saya nampak ada kawasan baru tambak ditepi jalan khas untuk penjual durian berkumpul (semua jenis durian termasuk musang king). Lokasinya di tepi jalan, tak jauh dari simpang ke fraser hills dari raub. ada lebih 10 khemah menjual durian.. Lokasi tempat Jualan durian (raub): https://goo.gl/maps/PRVAkZejQ5rwx4Q26 saya berhenti sebab nampak cendol musang king.. ok lah cendol biasa2 je.. tapi dapat lah 2 ulas musang king besar.. harga rm20 satu mangkuk.. saya tanya akak tu berapa harga musang king raub sekarang nih.. dia kata musim dah habis.. tapi still ada lagi sikit2.. Gred A musang king dlm rm 60- rm 65 sekilo Gred B musang king dlm rm 45-rm 55 sekilo
27Makanan Ruji Dunia (Staple Food) - Apakah Sumber Karbohidrat yg Patut Kita Tanam - Mon 28/Sep/2020 10:35pm
Buat masa ni saya dah kaji sikit Ubi Kentang (potato): Menanam Ubi Kentang di Dalam Bekas (container) Hasilkan 2 Kali Ganda Tuaian. https://www.majalah.com/?classified.ubi-kentang-potato.GD365B8ZZL
28Makanan Ruji Dunia (Staple Food) - Apakah Sumber Karbohidrat yg Patut Kita Tanam - Mon 28/Sep/2020 10:33pm
Kesimpulan Am bagi tahun 2012 (makanan ruji yg digunakan utk manusia.. bukan ternakan) World production 2012 (metric Ton) 576 million - Rice - dimakan manusia 430 million - Wheat - dimakan manusia 122 million - Maize (jagung) - dimakan manusia yg bawah ni takde statistik berapa percent dimakan manusia. Saya teka.. potato dan cassava/ubikayu (dibawah) lebih tinggi dari jagung sebab eropah dan US mmg banyak makan potato. Ubikayu pulak amat penting di Afrika sebab sangat mudah tanam.. cucuk je atas tanah terus hidup.. walaupun tanah tak subur dan kemarau.. Jadi mungkin ubikayu pun lebih tinggi dari jagung. 365 million - Potatoes ?? 269 million - Cassava (ubikayu) ?? 241 million - Soybeans ?? 108 million - Sweet potatoes ?? 60 million - Yams ?? 57 million - Sorghum ?? 37 million - Plantain ??
29Kenapa Saya Bawak Grab dan Apa Prosedur untuk Buat Grab (e-Hailing) - Mon 28/Sep/2020 10:15pm
ya memang panas tuan.. saya kena install tinted yg boleh block heat... saya guna jenis.. brand raytech harga dlm rm 1200+ ada yg lagi mahal.. lagi baik.. boleh block lagi banyak heat. yg saya guna tu dah ok dah... bila masuk je kereta.. terus perit matahari tak rasa... kalo tak.. rasa pedih kulit kena matahari waktu tgh hari..
30Pada 2016, Artificial Intellingence (AI) Telah Membuktikan Manusia Tidak Lagi Mampu Menyaingi Kehebatan Komputer - Mon 28/Sep/2020 10:08pm
ya betul.. Sebelum AI, dah banyak kerja2 mass production di kilang digantikan dgn automation menggunakan komputer & special purpose robot arms.. Tapi selama ini robot arms belum dapat meggantikan kerja yg memerlukan intelligence. Sekarang habis kesemua kerja yg memerlukan intelligence akan diganti dgn robot AI. Saya berikan sedikit contoh sahaja.. 1) Bidang transportation.. kesemua driver lori akan digantikan dgn self driving lorry. Kesemua grab driver (termasuklah saya huhu..) akan digantikan dgn self driving taxi. Teknologi ini amat menakutkan.. nanti semua kita hanya perlu beli kereta bayar downpaymemt sahaja.kemudian kereta di sewakan kpd company self driving taxi dan setiap bulan kita boleh dapat income. Kalau ada hari yg kita nak pakai kereta. boleh cancel rent dan bawak kereta balik rumah. Bidang parcel delivery (mcm food panda, dahmakan, grabfood, lulumove dll) pun akan digantikan dgn robot Ai dan Drone AI. Straight dari kedai ke rumah. Dgn drone, apartment/condo tingkat tinggi tak ada masalah. Drone akan hantar ke pelantar delivery di tingkap unit anda. 2) Bidang pelajaran Kesemua kerja yg melibatkan bahasa, translation, speech recognition, medical transcriber dll akan digantikan dgn AI. di youtube pun hampir semua video english sekarang ada subtitle yg self generate guna AI. Kesemua guru2 pun akan digantikan dgn AI utk mengajar kanak2. Setiap hari akan ada ujian harian utk menentukan prestasi pelajar. AI akan merumuskan apa budak tu perlu belajar minggu depan .. berdasarkan kajian minggu ini.. Tugas guru nanti hanyalah sebagai technician utk memastikan robot AI (screen, speaker, batteri) semua berfungsi. Kalau rosak cikgu kena gantikan dgn robot AI lain. 3) Tukang masak Habis kesemua tukang masak akan digantikan dgn robot AI. Kelebihan tukang masak AI, dia tak akan letih.. boleh kerja dari pagi sampai malam.. dia takkan tersilap.. kalau dah pandai masak kari ayam.. sampai kiamat robot tu akan pandai. Kalau bahan2 ada perubahan cth cili tak berapa pedas.. rempah kari dari negara lain berlainan rasa.. robot AI akan calculate dan remix supaya hasilnya tetap sama. Robot AI juga akan ingat kesemua preference kita. Tak nak sayur.. taknak pedas... lebih masin... kuurang kicap.. taknak taugeh.. semua robot AI akan ingat. === Banyak lagi hampir semua aspek kehidupan kita akn berubah dlm 5, 10 ke 20 tahun ini.
31Pada 2016, Artificial Intellingence (AI) Telah Membuktikan Manusia Tidak Lagi Mampu Menyaingi Kehebatan Komputer - Sun 27/Sep/2020 9:27pm
The Rise of AI (Bloomberg QuickTake) https://youtu.be/Dk7h22mRYHQ Negara yg paling advance dalam AI adalah canada. Geoffrey Hinton adalah dikatakan individu yg bertanggungjawab membawa AI ke tahap tertinggi yg telah kita capai kini. Bermula dengan Frank Rosenblatt dengan projek Perceptron (hujung 1950an) yg mencetus idea awal AI. Tetapi projek ini gagal. Selama 10 tahun seterusnya, tiada siapa berminat untuk meneruskan kerja AI ini. Geoffrey kemudian berpindah ke Univ of Toronto, Canada dan meneruskan kajian AI dan Deep Neural Network disana. Diantara kejayaan awal Neural Network adalah Kereta panduan sendiri (80an) dan Optical Character Recognition yg boleh translate nombor tulisan tangan kepada nombor digital (1990an). Walau bagaimanapun, computing power (processor) yg wujud pada era ini tidak cukup kuat utk menjalankan kerja2 AI. Jadi sepanjang 1990an dan awal 2000an, masih belum ada hasil AI yg boleh digunakan dgn meluas oleh pengguna. Tetapi menjelang hujung tahun 2000an, AI telah mula menjukkan hasil yg memberangsangkan. Diantara kemampuan AI yg digunakan pada masa ini:- - Mengenal pasti image. Contohnya, kita snap image sejenis buah, AI akan memberitahu kita jenis buah tersebut secara terperinci.
32Pada 2016, Artificial Intellingence (AI) Telah Membuktikan Manusia Tidak Lagi Mampu Menyaingi Kehebatan Komputer - Sun 27/Sep/2020 4:30pm
Permainan Go adalah beribu kali lebih susah dari Chess/Catur Pada 1997, IBM Deep Blue telah berjaya mengalahkan Gary Kasparov dalam perlawanan chess. Tapi ini bukan Artificial Intelligence. Deep Blue telah di programkan oleh pakar-pakar chess utk mengatur langkah seterusnya. Secara amnya Deep Blue tidak boleh menyaingi kepandaian programmer yg menciptanya. Berbeza dgn A.I dan DeepMind AlphaGo (dalam filem diatas), AlphaGo diprogramkan rules dan self taught. Bermakna Deepmind perlu belajar sendiri pergerakan yg smart berdasarkan pemerhatian dan analisa terhadap permainan2 yg terdahulu. Nampak tak bezanya. 1997 - Deep Blue - perisian komputer program yg diprogramkan dgn fix rules oleh pakar dan tidak lebih dari penciptanya (pakar chess/programmer). 2016 - DeepMind AlphaGo - A.I yg belajar sendiri dan boleh menjadi sangat pandai dan tidak boleh lagi dilawan oleh penciptanya sendiri (programmer) === Summary movie diatas, menceritakan bagaimana Juara permainan Go bernama Lee Sedol dari Korea Selatan yg amat hebat, dikalahkan dengan mata 4-1 oleh AlphaGo
33Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Sun 27/Sep/2020 3:04pm
Eat your food as your medicines. Otherwise you have to eat medicines as your food = Unknown quote = beringat2 lah setiap kali anda makan.. berapa banyak kandungan garam, gula, lemak dll..jgn terlalu mengikut perasaan thehe...
34Apakah Tanaman yg Sesuai utk Kebun Beberapa Ekar di Kampung Bagi Mereka yg Bekerja di KL dan Balik Sekali Sekala Sahaja. - Sat 26/Sep/2020 9:49pm
harini saya terjumpa pokok Paulownia (pokok kiri) - untuk balak - boleh ke ditanam di malaysia? 1) Paulownia, Paulonia, Kiribaum, Kiri Tree https://youtu.be/QJd6ycT6RDA 2) All About Paulownia https://youtu.be/29GA3H8GjCw
35Potensi Seaweed atau Rumpai Laut Sebagai Sumber Pendapatan - Thu 24/Sep/2020 9:58pm
California Seaweed Farm https://youtu.be/uUQLU_VwTMs Beza di farm ini adalah seaweed di ternak di dalam tanki air masin (air laut) di atas darat. Biasanya di tempat lain seaweed di ternak di dalam laut. Lima jenis seaweed diternak disini: 1) Leaf Nori - mengandungi protin dan carbohydrate. Tiada lemak 2) Ogo - double in size every week 3) Sea grapes - slow growing (rasa masin & manis) 4) Sea lettuce 5) Dulse
36Potensi Seaweed atau Rumpai Laut Sebagai Sumber Pendapatan - Thu 24/Sep/2020 9:34pm
Seaweeds - A part of everyday life https://youtu.be/kZup18AZtzk - lebih 10,500 species seaweed - 500 darinya digunakan utk pelbagai produk kegunaan manusia - hanya 220 species sahaja yg diternak di dunia - ternakan laut seaweed popular China, Indonesia, Filipina, Korea & Japan. (malaysia tak termasuk..)
37Movie yang Bermakna Dalam Hidup Anda - Apa Formula Movie yg Hebat dan Evergreen? - Thu 24/Sep/2020 8:14pm
1) Stand By Me Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Stand_by_Me_(film) Soundtrack: Stand By Me https://youtu.be/hwZNL7QVJjE Lagu latar filem ni dah di dengar 450 JUTA kali di utube.. memang popular lagu ni.. Lihat Clip disini: https://www.youtube.com/results?search_query=stand+by+me+movie Filem ini sangat popular di barat. Ada pengikutnya sendiri dan evergreen. Lokasi tempat penggambarannya (Castle Rock) sekarang jadi macam tempat wajib dikunjungi oleh peminat2 nya.. Cerita berkenaan sekumpulan 4 budak2 lelaki yg meningkat remaja (coming of age). Terdapat seorang budak hilang di pekan kecik yg mereka tinggal. Kumpulan 4budak ni pergi mencari menyusuri laluan trek keretapi.. kerana kemungkinan budak tu dilanggar keretapi. Plot nya sangat simple.. tapi cara olahannya membuatkan ramai orang yg teringat kembali zaman budak-budak dulu bermain dgn kengkawan... zaman tu adalah zaman yg amat bermakna dalam hidup kita... sebab semakin kita dewasa semakin kurang member kamcing yg kita ada... satu persatu hilang.. lepas dorang dah kahwin dan dapat anak.. dah tak boleh jumpa dan berborak mcm dulu lagi... aatah lagi nak pergi mengembara/camping/outdoor bersama2.. skrg dorang dah ada commitment lain huhu...
38Movie yang Bermakna Dalam Hidup Anda - Apa Formula Movie yg Hebat dan Evergreen? - Thu 24/Sep/2020 8:13pm
Kenapa ada filem yg budget besar tapi tak laku. Ada pulak filem bajet kecik tapi evergreen sampai bila-bila dan melekat di minda masyarakat. Apa formulanya.. Kita di Malaysia selalu ada masalah utk menghasilkan filem yg boleh box office disebabkan oleh Budget. Tapi sebenarnya.. kalau kena tema dan jalan cerita yg menarik.. filem budget yg kecik pun boleh berjaya. Saya teringat buku autobiography yg ditulis oleh Richard Branson.. sebelum beliau jual Virgin Music: ''Muzik (dan juga movie) adalah sesuatu yg aneh.. kalau meletop, boleh menjadikan anda kaya raya tanpa perlu membuat kerja lebih.. produk yg sama boleh dijual berulang kali..'' Patut lah skrg ni banyak orang mula nak start youtube channel.. mungkin betul kot.. create sekali.. dan boleh 'dijual' (ditonton) berulang2 kali tak ada limit.. Mungkin saya perlu start Youtube Channel sekarang.. mana tahu kalau boom meletop.. boleh pencen awal thehe...
39Kenapa Penduduk Pulau Okinawa di Jepun Umurnya Sangat Panjang Lebih 100 Tahun? (Ikigai) - Thu 24/Sep/2020 8:02pm
midlife crisis?? alamakkk.. biar betul.. yg kat bawah ni ker.. teruk gak tu.. saya belum middle age lagi... rambut pun masih full tak botak tengah thehe... Midlife Crissis: https://en.wikipedia.org/wiki/Midlife_crisis Midlife crisis berlaku: - dikalangan middle aged person (45 to 65 thn) - disebabkan perubahan kenaikan umur - bimbang tentang penyakit/kematian - tidak berjaya mencapai kejayaan yg bermakna dlm hidup Menyebabkan seseorang: - merasa tertekan - kecewa - risau - ingin kembali muda - menyesal dan ingin mengubah masa silam
40Kenapa Penduduk Pulau Okinawa di Jepun Umurnya Sangat Panjang Lebih 100 Tahun? (Ikigai) - Wed 23/Sep/2020 10:39pm
Blue Zones adalah area di dunia dimana ramai penduduk mencapai usia yang panjang dan juga sihat. Blue zones -- lessons from people who've lived the longest https://youtu.be/zTeYOLhkP9U 1) Okinawa, Japan 2) Sardinia, Italy 3) Nicoya, Costa Rica 4) Loma Linda, California 5) Icaria, Greece Ciri2 yg ada di Icaria, Greece: - diet yg sihat (organic food) - bergerak aktif (exercise) - percaya kepada tuhan (menghadiri perhimpunan keagamaan) - aktiviti masyarakat yg aktif (aktiviti bersama)
41Potensi Seaweed atau Rumpai Laut Sebagai Sumber Pendapatan - Tue 22/Sep/2020 9:57pm
Membuat baja dari seaweed How to: Make Seaweed Fertiliser https://youtu.be/iEx_FZiARpY
42Potensi Seaweed atau Rumpai Laut Sebagai Sumber Pendapatan - Tue 22/Sep/2020 9:43pm
saya search banyak kali potensi utk menggunakan seaweed sebagai makanan BSFL (Black soldier flies larvae). kalau gandingan seaweed dan BSFL serasi.. BOOM!!!! EUREKA moment. kita boleh hasilkan beribu2 tan makanan haiwan ternakan setiap bulan dengan kos amat murah!! tak perlu lagi import jagung atau soya utk beri makan haiwan. (Ikan/ayam/kambing/lembu dll) Kalau ada sesiapa di Univ tempatan nak cari tajuk thesis.. mungkin ini tajuk yg sesuai. Tajuk Thesis =========== Gandingan Seaweed dan BSFL utk penghasilan pelet makanan yg murah dan berkualiti tinggi.
43Tanam Pokok Fig atau Pokok Tin atau Pokok Ara - Hasilnya Lumayan - Tue 22/Sep/2020 9:26pm
tak ada tanam apa2 lagi setakat ni.. ada pokok getah lama 30 tahun... plan bila saya hit 40 tahun nanti nak balik kampung jadi fulltime farmer.. dikelilingi pokok2 yg hijau dan nyaman.. dan jauh dari manusia yg banyak songeh thehe... sedar tak sedar.. dlm 5 tahun lagi dah nak 40 huhuhu... risau gak nih...
44Tanam Pokok Fig atau Pokok Tin atau Pokok Ara - Hasilnya Lumayan - Mon 21/Sep/2020 9:24pm
Fig Roll - Biskut yg dibuat dari Fig/Tin. Sebijik mcm biskut potong leper2 dgn inti warna merah yg boleh kita beli di kedai runcit.. bezanya inti merah diganti dgn jem buah tin (Fig Newtons). https://en.wikipedia.org/wiki/Fig_roll
45Tanam Pokok Fig atau Pokok Tin atau Pokok Ara - Hasilnya Lumayan - Mon 21/Sep/2020 9:16pm
Senarai Pokok apa yg nak ditanam di kampung. https://www.majalah.com/?classified.tanaman-sesuai-di-kampung.G885Z3Q27C
46Apakah Tanaman yg Sesuai utk Kebun Beberapa Ekar di Kampung Bagi Mereka yg Bekerja di KL dan Balik Sekali Sekala Sahaja. - Mon 21/Sep/2020 9:14pm
Tanam Pokok Tin/Fig/Ara https://www.majalah.com/?classified.tanam-pokok-fig-tin-ara.GFZ1X1MQ8H
47Apakah Tanaman yg Sesuai utk Kebun Beberapa Ekar di Kampung Bagi Mereka yg Bekerja di KL dan Balik Sekali Sekala Sahaja. - Wed 16/Sep/2020 4:38pm
Indigofera Sebagai Tanaman utk makanan ayam: https://youtu.be/ZcN42j6jtQs BERAPA LAMA INDIGOFERA boleh dituai (6 ke 8 bulan) https://youtu.be/wfSuFjRX4zY
48Nasi Lemak Bungkus - Minta Cadangan - Wed 16/Sep/2020 2:07pm
saya nampak ada 4 cara peniaga nasi lemak yg sangat berjaya jual tepi jalan atau di gerai/restoran 1) Fokus kepada volume - yg ni jual murah2 je satu dlm rm1, rm 1.50 atau rm2 sebungkus dan letak di di merata2 tempat spt di stesen minyak, di gerai yg jual kuih, di RnR, atau ambik ejen setiap ofis, dll. - contoh yg saya selalu mkn di RnR Sg Buloh dekat area cimb atm https://goo.gl/maps/ZmK2o4gXrYuxxH9g9 2) Fokus keunikan - yg ni contoh seperti nasi lemak kuah kuning serai, nasi lemak kuah sotong pekat, nasi lemak kuah sambal manis atau apa sahaja janji ada keunikan yg tersendiri. 3) Fokus fresh dan panas - yg ni tak ada apa2 keunikan pun.. tapi semua bahan dibuat dengan sedap, fresh, bersih dan panas. kacangnya rangup, ikan bilis rangup, sambal cukup rasa tak pedas sangat, nasi berbau wangi, daun pisang segar.. banyak nasi lemak mcm ni di KL.. tak ada keunikan apa pun .. tapi sedap. 4) fokus pada umpan rm1 dan disertai dgn add-on lauk pauk - nasi lemak harga rm1 yg boleh dikatakan sedap dan ok. - tapi tidak menguntungkan utk peniaga.. - untung dari add-on seperti sambal ayam, pedal, paru, sotong, sambal kerang dlll yg dibeli secara berasingan dari rm2 hingga rm5 sepiring.. - jadi pembeli boleh pilih nak beli banyak nasi takde lauk ke (murah).. atau nak beli sebungkus nasi tapi lauk mcm2 jenis atau terpulang..
49Betulkah Anda Akan Lebih Disukai Jika Anda Melakukan Silap? - Tue 15/Sep/2020 8:01pm
Saya tengok 2 kali video tu Cik.. first time terpegun sampai akhir.. tapi x ingat tajuk apa thehe.. secon time baru boleh hadam..
50Siapa nak Buat Healthy Food Based On Quinoa - Usahawan Quinoa Pertama di Malaysia? - Sun 13/Sep/2020 9:18am
alamak ye ke Encik Jamali.. saya memang tak follow politik.. tapi saya tak miss mengundi setiap kali PRU.. aritu kecoh pasal kereta terbang saya pelik juga. Di seluruh dunia kereta prototype quadricopter (kereta terbang) sedang diuji di pelbagai negara dan dibina oleh pelbagai startup dan bakal menjadi satu alternatif penting transportation.. kalau kita tak cepat membangunkan industri ni.. nanti kita akan ketinggalan lagi.. jadi saya tak follow politik.. tak follow social media.. saya ada fake acount dgn notification off.. sebab kalau nak beli produk online kena check social media company tu... utk cari info.. saya only follow - science - technology - agriculture tech - archeology - F&B industries - travel & tourism - dan beberapa bidang yg menarik lagi p/s - Encik Mani, saya tak jual Quinoa.. yg diatas tu info shj.. sharing ilmu.. thehe..
!