Linkman

Profile
Forum NickLinkman
CompanyAzman Consultation
WebsiteAzman Linkman
URLbudakletrik.blogspot.com
RegisteredMon 22/Nov/2010, 9:58am
Topics by Linkman
1Video-Video Berguna Youtube yang Wajib Anda Tonton (11) - Mon 25/Mar/2019 8:57pm
2Apakah Tanaman yg Sesuai utk Kebun Beberapa Ekar di Kampung Bagi Mereka yg Bekerja di KL dan Balik Sekali Sekala Sahaja. (3) - Fri 8/Mar/2019 2:58pm
3Trend Digital Nomad di Malaysia - Bekerja Dengan Laptop Dari Rumah Anda, Dari Bilik Hotel, Pantai, Pulau, Highlands atau Dimana Sahaja (16) - Mon 25/Feb/2019 6:44pm
4Mengingati TV Smith Malaysia - Blogger Otai Sejak 1990an (13) - Sun 17/Feb/2019 11:54am
5Adakah Perlu Mempunyai Alat Pemadam Api di Pejabat (1) - Thu 10/Jan/2019 2:59pm
6Micro Influencer - Trend Social Media Marketing 2019 - Sun 30/Dec/2018 1:26pm
7Apakah Strategi Media Sosial Terbaik utk 2019? (15) - Fri 23/Nov/2018 6:14pm
8Percutian di Pengkalan Balak (Melaka) - 5 Ulasan Dari Sudut Bisnes (1) - Thu 22/Nov/2018 10:22am
9Bisnes yang Meningkat Naik Semasa Ekonomi Jatuh (2) - Wed 31/Oct/2018 2:59pm
10Mohon Majalah.com Buat Button Like atau Follow (5) - Sat 20/Oct/2018 2:59pm
11Grab Car - Adakah Membawa Kereta Sewa Grab Kerjaya Paling Mudah di KL? (4) - Tue 9/Oct/2018 11:12am
12Empat Jenis Manusia - Anda Termasuk yg Mana? (8) - Wed 26/Sep/2018 11:58am
13Dilemma Kucing dan Haiwan Terbiar - Tue 25/Sep/2018 11:21am
14Pengalaman Korban Lembu Haji utk Bisnes Burger Besar (5) - Fri 24/Aug/2018 2:31pm
15Nak Tanya Kos Syarikat Sdn Bhd Anda utk Secretary Service, Audit, Tax Submission Dll utk Setahun (8) - Thu 16/Aug/2018 10:25am
16Saya Bakal Menjadi Perunding Hartanah dan Jutawan Hartanah! (45) - Tue 26/Jun/2018 2:07pm
17Mencari Kerja Admin atau Research di DPMM atau Majalah.com (13) - Sat 8/Apr/2017 10:11am
18Nasihat Bisnes Dari Jack Ma - Alibaba.com (3) - Thu 17/Nov/2016 12:24pm
19Hang Pii Manaaa? (7) - Sat 16/Jul/2016 9:26am
20Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. (51) - Mon 17/Nov/2014 11:58am
21Idea Bisnes - Plaster Gamat atau Handyplast/Elastoplast yg Ada Ubat Gamat (23) - Thu 9/Oct/2014 10:38am
22Percutian Budjet di Tempat Mahal - Grand Lexis Port Dickson yg Ada Swimming Pool Private Dlm Bilik (10) - Thu 7/Aug/2014 2:54pm
23Avani Sepang Gold Coast Resort - Chalet Atas Laut - Macam Syorga Donia di Bagan Lalang (16) - Thu 13/Feb/2014 12:41pm
24Pengajaran Dari Perlumbaan Angkasa Lepas Russian Soyuz Vs American Apollo (4) - Thu 23/Jan/2014 12:25pm
25Cepat! Tapak Niaga Makanan Kosong Depan Uniten (Putrajaya) - Area Bulatan Roundabout Kecik (15) - Mon 16/Dec/2013 1:46pm
26Pakej Honeymoon - Apa yg Perlu Ada? (27) - Thu 12/Dec/2013 6:28am
27Persaingan Perniagaan dan Globalisasi (4) - Fri 29/Nov/2013 11:38am
28Perbezaan Diantara Flat, Apartment, Condominium dan Penthouse (18) - Sat 23/Nov/2013 8:20am
29Job Interview in English & Life Experience (5) - Sun 3/Nov/2013 6:04pm
30Siri Bercakap dgn John: Kerja Sambilan Cuci Kereta Malam-Malam utk Student (3) - Mon 14/Oct/2013 11:25am
31Jutawan Muda Thailand - Jual Snack Seaweed (Tao Kae Noi) (8) - Thu 3/Oct/2013 2:35pm
32Siri Bercakap Dgn John: Kerjaya Pemandu Teksi (13) - Thu 29/Aug/2013 12:23pm
3315 Perkara yg Boleh Anda Lakukan Ketika Bercuti di Cherating/Kemaman (14) - Wed 27/Mar/2013 12:59pm
34Senarai Blog Tourism dan Sumber Pelancongan Malaysia (36) - Sat 20/Oct/2012 9:13am
35Diskusi Skop Bisnes Hartanah (19) - Thu 7/Jun/2012 1:47pm
36Kepada Majalah.com - Saya nak Postkan Lebih Dari 1 Topik Sebulan. (Diskusi Hartanah) (19) - Fri 25/May/2012 8:48am
37Bina Sendiri Rumah Anda dan Jimat 33% (6) - Thu 30/Jun/2011 7:48am
38Gagal Dalam Business? Mudah Sahaja. Salahkan Orang Lain! (35) - Fri 11/Mar/2011 4:54pm
39Petition utk Moderators di Majalah.com - Delete Iklan yg Kabur (13) - Wed 2/Feb/2011 9:17pm
40Lawak Jenaka Bisnes. (49) - Mon 17/Jan/2011 11:15am
41Tahniah Malaysia Menang Bola. (Piala AFF Suzuki 2010) (42) - Wed 29/Dec/2010 10:19pm
Comments by Linkman
1Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Tue 16/Apr/2019 5:23pm
''He who sweats more in training bleeds less in war'' - Spartan Warriors -
2Mengingati TV Smith Malaysia - Blogger Otai Sejak 1990an - Mon 15/Apr/2019 1:50pm
Saya rasa, selepas ketiadaan TV Smith, Malaysian traveller ni adalah the next travel blogger yg membuat lawatan ke segenap pelusuk malaysia dgn agak terperinci. https://www.malaysia-traveller.com/Malaysia-travel-blog.html Beliau adalah pesara dari England/UK dan datang ke malaysia dibawah program MM2H - Malaysia My Second Home.
3Apakah Tanaman yg Sesuai utk Kebun Beberapa Ekar di Kampung Bagi Mereka yg Bekerja di KL dan Balik Sekali Sekala Sahaja. - Mon 8/Apr/2019 10:00pm
Tanam Pokok Vanilla: Harini saya teringat pada tanaman Vanilla. Harganya sangat mahal. Di malaysia saya pernah dengar sekali (TV3 punya majalah 3 ke.. tak ingat..) Tengok video ini utk mengetahui betapa mahalnya harga vanilla. Madagascar's Vanilla Gold Rush https://www.youtube.com/watch?v=jL-l-rZcaes
4Video-Video Berguna Youtube yang Wajib Anda Tonton - Mon 8/Apr/2019 9:53pm
Siri jelajah silk road di china bermula dari Xian (bandar paling hujung silk road di china secara rasminya). Video ini baru dibuat pada 2017, sayangnya produksi terhenti selepas 3 episod sahaja. Tetapi kualitinya amat tinggi, seperti program TV. The Chinese Silk Road - Episode 1 - The Journey Begins https://www.youtube.com/watch?v=JZGv78iN6Bk The Chinese Silk Road - Episode 2 - Into the Desert https://www.youtube.com/watch?v=c9EH62b-VkA The Chinese Silk Road - Episode 3 - The End of the Road https://www.youtube.com/watch?v=AfZWlMbY0oQ
5Video-Video Berguna Youtube yang Wajib Anda Tonton - Mon 8/Apr/2019 9:50pm
2 Dokumentari Channel yg wajib anda subscribe. Kedua2nya mempunyai kualiti spt documentari TV. Journeyman Pictures https://www.youtube.com/channel/UCM2YmsRUeIbRkqjgNm0eTGQ DW Documentary https://www.youtube.com/channel/UCW39zufHfsuGgpLviKh297Q
6Trend Digital Nomad di Malaysia - Bekerja Dengan Laptop Dari Rumah Anda, Dari Bilik Hotel, Pantai, Pulau, Highlands atau Dimana Sahaja - Fri 5/Apr/2019 2:44pm
Digital nomad di malaysia (asal dari Australia) Ross and Bek https://www.youtube.com/watch?v=5aFApeTr87c - work freelance online - tinggal lebih sebulan di malaysia sbg digital nomad - saya suka cara mereka travel.. instead of jumping from one place to another.. mereka tinggal sebulan di satu2 tempat.. jadi lebih relax dan boleh fokus pada kerja digital harian. Ini mungkin cara yg saya akan buat nanti. Lagipun kos utk sewa sebulan (lebih 28 hari) menjadi agak murah bila mereka book melalui AirBnB . totla kos, apartment (luar sikit KL), makanan, minum, coffee, grab, mrt dll (semua sekali) dalam USD 1,500 sahaja sebulan (RM 6000). Bagi mereka ini sangat murah berbanding dgn kualiti cara hidup dan kualiti penginapan yg mereka dapat.
7Trend Digital Nomad di Malaysia - Bekerja Dengan Laptop Dari Rumah Anda, Dari Bilik Hotel, Pantai, Pulau, Highlands atau Dimana Sahaja - Fri 5/Apr/2019 2:20pm
Digital Nomad dari New Zealand Daneger & Stacey - stay berminggu2 di KL. Digital Nomad Couple https://www.youtube.com/watch?v=ebE_DpFr6Rs - makanan yg murah, transport yg power, LRT, MRT, Grab.. penginapan yg selesa (nampak mcm studio apartment area Pj kot.. atau damansara??)
8Cara Mula Bisnes Makanan yg Berjaya. 3 Tips Asas yg Wajib Anda Tahu. - Fri 5/Apr/2019 11:17am
Betul tuan.. ramai peniaga pasar malam yg menjual makanan yg rasanya tak berapa sedap. setakat cukup2 makan sahaja. dan tak ada keinginan utk mengubahnya. saya pun pelik kenapa... kalau dah sumber pendapatan berniaga makanan di pasar malam, kenapa tak nak buat betul2...
9Edisi Mari Brainwash - Thu 4/Apr/2019 10:14pm
Persoalan utk hari ini. Pada zaman mencabar ni, saya selalu nampak gerai baru (payung & meja) jual nasi lemak pagi terpacak tepi jalan. Kadang2 bila saya try.. alahai.. rasa kesian pun ada.. biasanya mereka ni akan masuk dalam perangkap ''cuba buat semua''. - Nasi lemak pagi dgn telur, kacang, bilis, timun - kemudian satu bekas kecik sambal kerang - kemudian satu bekas kecik ayam masak merah - kemudian satu bekas kecik rendang daging - kemudian satu bekas kecik paru2 - kemudian satu bekas kecik sambal sotong - kemudian satu bekas kecik sambal udang - kemudian satu bekas kecik sambal ikan keli kesemuanya rasa cukup-cukup makan sahaja.... berjam2 niaga pun customer sorang dua sahaja... saya rasa nak sangat beri nasihat.. tapi takut la pulak.. kalau mula2 berniaga, jangan try buat semua.. fokus pada 1 atau 2 lauk utama sahaja dan buat dengan betul2 sedap. Kalau tuan2/puan2 ada lalu area temerloh mencari ikan patin... cuba datang awal pagi.. tanya dimana Restoran Azhar - Nasi lemak sotong. memang famous satu bandar temerloh.. letaknya di deret kedai (seberang jalan) area pejabat besar TNB temerloh .. tak jauh dari Mcdonald temerloh google map https://goo.gl/maps/9rf9uU7Mm4k gambar atas jalanraya street view: Azhar Restorant (walaupun ada tulisan cina, tapi owner melayu islam 100%) https://goo.gl/maps/gZJZVrbkRt42 dia fokus pada sotong dan rendang daging sahaja. tapi rasanya memang mcm candu.. sedap sampai anda sanggup turun highway LPT kat temerloh sat.. semata2 nak mkn nasi lemak azhar ni... 1) Mintak nasi lemak sotong makan disitu 2) Mintak sebungkus lagi bawak balik (tengok cara dia bungkus) .. dibalut dalam kertas bergulung2 nak maintain panas.. tengok cara dia berniaga nasi lemak macamana...
10Mengingati TV Smith Malaysia - Blogger Otai Sejak 1990an - Thu 4/Apr/2019 1:16pm
Seperti yg saya jangka.. kini blog beliau dah tak boleh di akses. Mungkin webhosting dah suspend? http://www.tvsmith.my Ianya satu kehilangan yg besar buat peminat travel blogger & travel journalist.
11Senarai Blog Tourism dan Sumber Pelancongan Malaysia - Thu 4/Apr/2019 10:38am
Panjat Bukit Larut https://www.malaysia-traveller.com/bukit-larut-on-foot.html - (jalan kaki atas jalanraya berbukit) - boleh naik land rover sebenarnya. interesting excerpt: from link above ''At the waterfall I met a gentleman called Barry, aged 65, who said he climbs this far every day and at weekends he continues all the way to the end (28 km round trip). He said the exercise has cured his asthma and other ailments. I was impressed!''
12Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Thu 4/Apr/2019 10:29am
Pergilah ke penjara untuk merasakan nikmat kebebasan.. Pergilah ke hospital untuk merasakan nikmat kesihatan dan.. Pergilah ke kuburan untuk merasakan nikmat kehidupan.. - Projek Iqrak - https://twitter.com/sherrina
13Video-Video Berguna Youtube yang Wajib Anda Tonton - Wed 3/Apr/2019 9:29pm
Populasi Dunia dan trend sejak 1960-2003 The best stats you've ever seen | Hans Rosling https://www.youtube.com/watch?v=hVimVzgtD6w Video ini dibuat tahun 2006, tapi dia punya statistic dan animation memang sangat power.. sampai sekarang.. Wajib tonton!!
14Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Wed 3/Apr/2019 9:20pm
Wise men speak because they have something to say; Fools (speak) because they have to say something. - Plato -
15Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Wed 3/Apr/2019 12:12pm
You don't have to be great to START, but you have to start to be GREAT. - Zig Ziglar -
16Video-Video Berguna Youtube yang Wajib Anda Tonton - Tue 2/Apr/2019 8:01pm
(Thanks guys atas cadangan2 youtube channel diatas.. nanti saya check satu persatu).. berbalik pada video berguna utk anda tonton: Rick Steves - Travel Video Europe https://www.youtube.com/watch?v=xgFInCmXrPw&list=PL6uh7qTbHixWcjhAOIzQT1NRFxN97lEpD - Full episodes ada 84 video semuanya - high quality content (storyboard). - tapi video kualiti vhs (tapi still very good) - steve selalu selitkan makanan tradisional atau makanan utama setiap negara. Dulu video ni ditayangkan di channel tv USA.. tapi sekrg dia upload free di youtube. Cepat tengok...
17Video-Video Berguna Youtube yang Wajib Anda Tonton - Tue 2/Apr/2019 7:54pm
saya mmg takut sebab tragedy yg melanda kawan2 yg dah kahwin.. sorang tu bini letak pisau di leher.. kalo u ceraikan i, putus leher u.. (kalo leher putus takpe.. masuk syorga.. tapi kalo bebird putus thehe.. tersungkur di pintu syorga.. dan tak boleh balik ke donia semula... jadi terkontang kanting tanpa arah... thehe...) sorang lagi tu kes mak mentua dan pak mentua.. malas nak cerita tapi mmg saya takmo cari problem.. mungkin saya akan kawin dgn 1) Gadis Anak yatim 20an.. senang xde mak/pak mentua.. majlis kawin 10 orang je hadir.. kos rm 500 sahajah... 2) ataumaybe russian girl thehe... org kata russian women sangat committed pada suami.. 100% focus dan loyal pada suami
18Edisi Mari Brainwash - Tue 2/Apr/2019 7:41pm
persoalan utk hari ni. 1) Kenapa orang melayu tak jual rojak? (mungkin ada kot tapi saya tak pernah nampak) 2) Gandingan mantap rojak adalah cendol. Sbb tu lah selalu saya nampak lori foodtruck mamak jual rojak tepi jalan dgn cendol. Nak kata sedap sangat tu tak la.. tapi ok lah. sebab gabungan kedua2 produk tu satu daya penarik.. saya selalu juga berhenti tepi jalan enjoy... esp lepas sembayang jumaat... dan saya perasan skrg ni, pekerja yg jual tu biasanya warga indonesia (wanita).. bossnya mamak.. ''The whole is greater than the sum of its parts''
19Apakah Tanaman yg Sesuai utk Kebun Beberapa Ekar di Kampung Bagi Mereka yg Bekerja di KL dan Balik Sekali Sekala Sahaja. - Tue 2/Apr/2019 12:28pm
Thanks Tuan Faizal :-) - Tanam Rumput Napier utk ternakan lembu dan kambing Rumput Napier Kukuh Industri Ternakan https://www.youtube.com/watch?v=RB6p9hE7LZI
20Edisi Mari Brainwash - Sat 30/Mar/2019 6:20pm
idea: saya selalu beli burger sekarang harga average dlm rm3 sebij samada ayam/daging sama je.. Persoalannya, kenapa bebudak jual burger tak nak jual air balang sekali? Harga air balang yg sejuk gelas besar boleh cecah rm3 kalau di pasar malam. Dan margin air balang sangat tinggi. maybe 50 sen je kos.. jual rm3. Kalau malas sangat pun, jual je air tin/air mineal, celup dalam bekas ais.. margin untung tetap besar. Boleh double profit tanpa perlu buat kerja keras pun.. kalau tak habis jual tak risau sebab tak basi.. boleh jual esok.. dan esok.. dan esok.. pulak.. satu lagi boleh tarik orang yg asalnya nak beli air.. skrg dah tergoda utk beli burger sekali thehe... Idea untuk anda yg nak cari duit segera ================================ - pendapatan sambilan 1) Pergi cari gerai2 burger yg buka malam area anda 2) Bagitau.. bro, saya nak jual air balang & air tin/mineral celup ais di sebelah bro boleh tak. saya janji tak jual apa2 produk lain yg bersaing dgn bro. kos setup semurah beberapa ratus ringgit sahaja dan untung cash setiap malam... Risiko ===== bila dah maju.. bro burger mula rasa tak senang duduk.. panas bontot... tak lama lepas tu dia pun mula jual air balang sekali .. mcm tu lah orang melayu berniaga thehe... Lawan Balik ========== tapi takpa, anda pulak dah berani berniaga, tak malu dan tak kekok.. pindah beberapa meter pulak ke sebelah dia.. dan jual burger pulak sbg menu tambahan thehe....
21Menerima Tempahan Donut Bomboloni - Bangi - Sat 30/Mar/2019 6:01pm
bomboloni adalah perkataan yg boleh jadi viral :-)
22Fbads Coaching One to One - Semenyih Selangor - Sat 30/Mar/2019 4:58pm
starbuck dalam tesco semenyih memang besar.. kerusi dan meja yg disediakan banyak betul macam pusat latihan pulak.. saya suka ke sini.. sebab awal pagi lagi dah bukak.. setiap kali pegi mesti ada sorang dua je client memang seronok buat keja utk digital nomad.. parking pulak banyak.. free dan TEDUH sbb bawah bangunan!! kalau boring minum kopi, cross seberang jalan tu ke subway.. selalu kosong gak.
23Edisi Mari Brainwash - Sat 30/Mar/2019 4:33pm
ya.. networking effect, branding effect, grouping effect.. sama seperti di kedai komputer di lowyat/imbi (imbi dah mati kot..) Tapi lately saya perasan Mcd kalau nak buka restoran mesti besar mcm raksaksa.. KFC masih ada lagi buka di slot2 tengah deretan kedai.. tapi McD mesti besar mcm kedai banglo sebuah.. tapi bagi orang2 digital nomad bekerja dari komputer, lebih baik buat keje di KFC.. sebab kurang orang terutama sebelum jam 12 tghari. kalau Mcd memang serabut.. kalau smartphone.. saya tak faham kenapa dimana ada Oppo.. disitu ada Vivo... yg ni pelik sikit sebab oppo dan vivo sama je.. (ataupun saya ada miss apa2 info pasal dua smartphone ni??) satu lagi... dimana ada 7-eleven, depan dia mesti ada gerai burger.. satu lagi, dimana ada 7-eleven, mesti ada KK mart dekat situ. Yg ni effect dia saya rasa negative buat 7e... sebab mereka berdua bersaing jual produk yg sama.. dan KKMart penuh padat dengan produk dari lantai sampai siling.. sebab tu menang. Tapi kalau KKMart/7E lawan 99Speedmart pulak (selalu juga berdekatan kedua2 kedai ni).. lepas 99speedmart tutup jam 10 malam, baru lah yg satu lagi boleh hidup.. barulah sale naik.
24Video-Video Berguna Youtube yang Wajib Anda Tonton - Tue 26/Mar/2019 10:32pm
Animated map shows how religion spread around the world https://www.youtube.com/watch?v=AvFl6UBZLv4 video ini menunjukkan bagaimana 5 agama terbesar di dunia tersebar sejak 5,000 tahun dahulu (3000 BC) - Hindu - Judaism - Buddhism - Christian - Islam
25Trend Digital Nomad di Malaysia - Bekerja Dengan Laptop Dari Rumah Anda, Dari Bilik Hotel, Pantai, Pulau, Highlands atau Dimana Sahaja - Tue 26/Mar/2019 8:53pm
Kerja Digital Nomad 3 - Dropshipper =================== Dropshipper yg expert boleh menjana pendapatan beratus2 ribu ringgit setahun. Salah seorang dropshipper yg muncul menceritakan bagaimana beliau melakukannya adalah -> Gabriel St Germain Jika anda subscribe channel beliau dan menonton video2 yg beliau hasilkan sejak 7-8 bulan yg lepas, kita dapat melihat kedalam minda seorang expert yang mana biasanya kalau kita nak belajar secara personal coaching.. charge nya sangat mahal.. Gabriel St-Germain - Pakar Dropship https://www.youtube.com/channel/UCqw27ZfS4aWdNhP1MDOldPA/videos
26Video-Video Berguna Youtube yang Wajib Anda Tonton - Mon 25/Mar/2019 9:04pm
Why our screens make us less happy https://www.youtube.com/watch?v=0K5OO2ybueM (screens = tablet, smartphone etc) part menarik 1: apabila steve jobs dan apple melancarkan iPad pada 2010, beberapa bulan selepas pelancaran, wartawan tanya mesti anak anda (steve jobs) suka dgn iPad. Tetapi Steve jobs beritahu, beliau tidak benarkan anak menggunakan tablet tersebut sehingga melepasi umur tertentu. part menarik 2: dalam sehari: 7-8 jam = purata manusia tidur 8-9 jam = purata manusia bekerja 3 jam = melakukan perkara wajib - mandi, makan, jaga anak dll 5 jam = masa PERSONAL yg kita ada untuk diri kita sendiri sebelum kehadiran smartphone/tablet pada 2007. KINI 2019 hampir kesemua 5 jam masa personal tersebut telah pupus diganti dengan masa menggunakan smartphone.. terutama sekali social media.. TREND ini AMAT TAK SIHAT!!! (sebab itulah saya tak suka facebook dan dah delete akaun sejak 2010 lagi thehehe..)
27Trend Digital Nomad di Malaysia - Bekerja Dengan Laptop Dari Rumah Anda, Dari Bilik Hotel, Pantai, Pulau, Highlands atau Dimana Sahaja - Mon 25/Mar/2019 6:08pm
Satu lagi contoh digital nomad - Jordan (wanita) beliau agak pelik sikit sebab buat Stock Market (bahasa melayunya.. main saham). Jarang jugak sebenarnya digital nomad berkecimpung dlm stock market. saya pasti stock market di malaysia pun boleh jugak kot. === Hi, I'm Jordan! At the beginning of 2016, I left my life in Miami (USA) behind to travel the world with no particular destination or end date. I love making Youtube videos about my adventures! https://www.youtube.com/watch?v=qwd3C2Cq9H0
28Trend Digital Nomad di Malaysia - Bekerja Dengan Laptop Dari Rumah Anda, Dari Bilik Hotel, Pantai, Pulau, Highlands atau Dimana Sahaja - Sun 24/Mar/2019 9:35pm
Kerja Digital Nomad 2 - Freelancer for Online Marketing ================== Online Digital Marketing with FB Ads dan Google Ads (Adwords) Dahulu, bila bercakap tentang pengiklanan kita hanya ada TV, Radio, Suratkhabar dan majalah. Sekarang pengiklanan dah merangkumi segment yg jauh lebh besar. Salah satunya adalah pengiklanan berbayar Facebook Ads dan Google Ads. Jika anda mempunyai kemahiran utk membuat iklan kedua2 yg diatas dengan cekap, dengan jimat dan berjaya mendapatkan lead atau customers, anda mempunyai skill yg amat berharga. Sebenarnya sesiapa sahaja boleh buat iklan FB ads dan Google Adwords, tetapi jika tidak dibuat dengan betul, kos yg anda kena bayar adalah sangat tinggi. Jadi bagi syarikat besar yg membelanjakan berpuluh2 ribu RM atau USD sebulan utk iklan2 ini, jika mereka mendapatkan khidmat freelance marketeer yg berpengalaman, mereka boleh menjimatkan kos pengiklanan dan mendapat lebih banyak potential customers. Selain dari itu, menggunakan khidmat freelancer bermakna mereka tak perlu risau tentang caruman KWSP, SOCSO, benefit klinik dan MC, benefit bersalin, bonus tahunan dan pelbagai lagi isu-isu wajib untuk pekerja tetap. ===== Bagi syarikat2 kecil yg tak mampu membayar freelancer utk FB Ads dan google adwords, anda boleh jadi trainer, iaitu membuat personal coaching supaya mereka boleh membuat sendiri iklan yg jimat dan efektif. Selain FB ads dan google ads, ada banyak lagi platform social media lain terutama yg percuma yg boleh anda jadikan kareer sebagai freelancer, jika anda betul2 mahir menggunakan platform tersebut. ===== kalau tuan/puan ingin penjelasan yg lebih terperinci, lihat 4 video percuma yg dihasilkan oleh mamat ini. https://indemandcareer.com/ (anda perlu berikan email sebelum boleh tonton 4 video percuma beliau)
29Trend Digital Nomad di Malaysia - Bekerja Dengan Laptop Dari Rumah Anda, Dari Bilik Hotel, Pantai, Pulau, Highlands atau Dimana Sahaja - Sun 24/Mar/2019 4:20pm
Jodie Dewberry A day in my life as a female digital nomad in Chiang Mai, Thailand https://www.youtube.com/watch?v=ExmhqEUktoU ===== Dalam video ini, beliau menyiapkan kerja copywriting di coffeshop yg dipanggil 'camp' (buka 24 jam) untuk salah satu online client beliau. ===== Coworking Cafes in Thailand - CAMP https://www.youtube.com/watch?v=DmNTLnbsKjk
30Mencari Supplier Bagi Barangan Hiasan Rumah - Fri 22/Mar/2019 7:49am
wainscoting adalah trend terbaru sekarang. panel kayu hiasan dalaman.
31Mencari Partner yg Berminat Membuat Channel Youtube & Menjadi Youtuber - Thu 21/Mar/2019 10:15pm
tetapi video advertising dan marketing memang amat penting. terdapat ramalan bahawa dalam masa 3-5 tahun lagi KESEMUA syarikat yg ingin maju pada zaman internet ini perlu ada in-house videographer dan video editor. jadi skill videography dan video editing akan menjadi salah satu kriteria penting dalam kerjaya online akan datang.
32Mencari Partner yg Berminat Membuat Channel Youtube & Menjadi Youtuber - Thu 21/Mar/2019 10:08pm
pengalaman saya dok subscribe youtube, channel video mcm ni amat personal. dah beberapa kali saya lihat apabila watak utama channel tersebut bertukar, channel akan mati (hidup segan mati tak mahu). Jika tuan ingin hire pengacara youtube (youtuber), kena pastikan tuan tidak bergantung kepada hanya seorang main character. Jika berlaku selisih faham, main character akan resign, membuat channel youtube baru dan kesemua subscriber akan lari ke sana. Channel tuan akan terus merudum sebab subscriber tak suka pengacara/character baru. kes pertama (hongkong) - Kai W baliau amat popular pasal kamera & videography https://www.youtube.com/watch?v=xfBsu3shLOU kes kedua (malaysia) - Pian 'Padu beb' pasal jalan2 cari makan di malaysia. https://www.youtube.com/user/sufianpyan
33Mencari Share Partner Workshop - Selangor - Thu 21/Mar/2019 10:00pm
ya manager bengkel memang tugasnya manage sahaja. Di area rumah saya ada satu bengkel melayu ni sangat popular. Manager dia pakai hilux. tugas dia melayan customer sahaja. Bila kita repair kereta KESEMUA sparepart yg diganti akan dimasukkan kedalam kotak dan beliau akan explain satu persatu fungsi part tersebut dan kenapa perlu ditukar. Nampak macam remeh, tetapi inilah tugas manager sebenarnya. Sikap inilah yg menyebabkan bengkel beliau selalu penuh. Beliau juga banyak ambil pelajar praktikal giat mara, jadi pekerja beliau semua bersemangat tinggi. Kalau saya ke bengkel lain, boss malas nak cerita panjang2.. masuk dalam bill entah apa-apa part yg kita tak faham.. tiba2 kena seribu RM lebih.. rasa mcm kena tipu..
34Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Wed 20/Mar/2019 9:59pm
If your plan is for one year plant rice. If your plan is for ten years plant trees. If your plan is for one hundred years educate children. - Confucius -
35Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Wed 20/Mar/2019 6:09pm
Facebook Ads - helps businesses find prospective customers Google Ads - helps prospective buyers find your business 2 ringkasan diatas adalah yg terbaik saya pernah lihat setakat ini bila membandingkan Fb Ads vs Google Ads. Lihat video dibawah. Facebook vs Google Ads: The Surprising Truth Revealed https://www.youtube.com/watch?v=Wr764qDNHiM
36Perkhidmatan Membina dan Ubah Suai Cabin & Kontena - Wed 20/Mar/2019 4:45pm
3 x 20ft Shipping Containers Turn Into Amazing Compact Home https://www.youtube.com/watch?v=LTa9cqioRDY dalam video ni, solar panel dipasang pada atap. tapi saya lebih suka kalau keseluruhan atap adalah 100% solar panel. sebab malaysia ni sangat panas.. jadi lagi panas, lagi banyak power letrik masuk dlm bateri
37Perkhidmatan Membina dan Ubah Suai Cabin & Kontena - Wed 20/Mar/2019 3:32pm
sangat bagus kalau tuan boleh bina expandable home / cabin. Trend masa hadapan dimana harga rumah mahal gila.. lebih ramai orang akan beli tanah lot di luar bandar dan dirikan cabin/rumah kecil. Expandable house/cabin ni adalah solution. Boleh diangkut dgn trailer, dan boleh dipasang onsite dalam masa beberapa minit sahaja. Contoh: Expandable House https://www.youtube.com/watch?v=o8G9gF1K6WQ 13 Tiny Homes That Will Make You Want To Downsize https://www.youtube.com/watch?v=zui1a3UfjGw China Expandable container house - 10 minutes one house! https://www.youtube.com/watch?v=mya2cMDACKg satu lagi, disebabkan teknologi solar panel dan bateri semakin advance, dalam masa 5 tahun sahaja lagi menjadi satu kebiasaan utk sesiapa pun menjana elektrik dari atap rumah sendiri dan simpan dalam bateri (bateri industri khas utk tujuan ini). Jadi hanya perlu selesaikan masalah air paip sahaja. Dari segi internet connection tak ada masalah. 4G internet dah cover 90%+ seluruh malaysia pada waktu ini.
38Nak Letgo Alatan Bancuh Perfume di Rumah - Tue 19/Mar/2019 3:28pm
ilmu baru saya dapat hari ini. Thanks :-)
39Trend Digital Nomad di Malaysia - Bekerja Dengan Laptop Dari Rumah Anda, Dari Bilik Hotel, Pantai, Pulau, Highlands atau Dimana Sahaja - Mon 18/Mar/2019 6:54pm
untuk satu lagi contoh, baca comment yg saya buat pada topik ini: https://www.majalah.com/?classified.apa-kerja-yg-sesuai-dgn-kelayakkan-dibawah-marketing-social-media-webdesign.G86WRD0YFX
40Trend Digital Nomad di Malaysia - Bekerja Dengan Laptop Dari Rumah Anda, Dari Bilik Hotel, Pantai, Pulau, Highlands atau Dimana Sahaja - Mon 18/Mar/2019 6:43pm
Berbalik kepada soalan En Apis, kalau nak dapatkan gambaran am mengenai freelancer (sebelum anda menjadi full digital nomad), boleh refer ke niche majalahcom nih: Servis Freelance https://www.majalah.com/?classifieds.servis-freelance Tengok contoh2 kerja freelance yg ditawarkan disitu. Tetapi skop Digital nomad adalah jauh lebih besar, terutama bila internet broadband 5G mula dilancarkan. Sekarang 5G baru melalui trial di Cyberjaya. saya jangka dalam 5 tahun lagi 5G connection menjadi perkara biasa di Malaysia. 5G connection membolehkan banyak bidang digital nomad yg baru. Contoh paling mudah, anda boleh membuat Tuisyen online secara video conferencing face to cafe. Bayangkan keperluan masyarakat kita seperti dibawah.. Kerja Digital Nomad 1 - Freelance Tutor ============================ - Tuisyen sekolah rendah - Tuisyen sekolah menengah - Tuisyen mengaji agama - Freelance membantu anak orang2 kaya buat kerja sekolah Kesemuanya boleh dibuat online. Sekarang, dengan 4G internet, servis ini sudah mula ditawarkan di malaysia, tetapi kita masih terhad kepada one-to-one session diantara guru dan murid (menggunakan whatsap/skype video call dll) Tetapi dengan 5G nanti servis ini boleh dibuat secara one to many. Bermakna seorang guru boleh mengajar ramai murid serentak secara live online. Jadi tujuan saya membuat topik ini adalah supaya masyarakat kita bersedia untuk menyambut kedatangan zaman IoT (Internet of Things) yg dipacu oleh kelajuan 5G. Zaman IoT sudah sangat hampir... bukan cerita sains fiksyen lagi dah.. tetapi sedang berlaku di sekeliling kita berdasarkan teknologi 4G yg sedia ada kini.
41Trend Digital Nomad di Malaysia - Bekerja Dengan Laptop Dari Rumah Anda, Dari Bilik Hotel, Pantai, Pulau, Highlands atau Dimana Sahaja - Mon 18/Mar/2019 6:34pm
Digital Nomad ============ Digital nomad pulak, adalah satu langkah lagi diatas Freelancer. Ini kerana digital nomad tidak perlu berada di mana-mana lokasi tetap. Mereka bekerja 100% menggunakan komputer, mempunyai akses internet yg sentiasa on (always on). Kalau anda perlu ke cybercafe.. anda masih belum sampai tahap digital nomad. Digital nomad juga melakukan penerimaan wang 100% online samada melalui FPX (malaysia punya), atau Paypal atau direct bank akaun atau ada juga yg menerima bitcoin sebagai pembayaran. Kalau anda masih menerima pembayaran secara cash/tunai.. anda belum sampai ke tahap digital nomad. Kelebihan besar digital nomad, anda boleh membeli rumah atau tanah lot di kawasan luar KL/Selangor yg masih murah dan tinggal disitu. Sebagai contohnya, di Port Dickson, apartment di bawah RM 100,000 melambak2. Bukan setakat tu sahaja, kalau anda rajin cari dan anda tak kisah studio apartment 1 bilik saiz bawah 600sqf.. anda boleh dapat bawah RM60,000 sahaja. Ramai orang boleh beli guna cash atau guna duit kwsp akaun 2, tanpa membuat pinjaman bank. Selain Port dickson, ada berpuluh2 lagi lokasi di malaysia yg anda boleh tinggal dan menjalankan kerja anda secara full time. Digital Nomad.
42Trend Digital Nomad di Malaysia - Bekerja Dengan Laptop Dari Rumah Anda, Dari Bilik Hotel, Pantai, Pulau, Highlands atau Dimana Sahaja - Mon 18/Mar/2019 6:20pm
sebenarnya ada beberapa takrifan Freelancer, Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Freelancer Tapi saya lebih suka membuat takrifan yg lebih mudah difahami berdasarkan apa yg kita lihat seharian di sekeliling kita. ======== Freelancer ======== Maksud Freelancer yg saya pegang: - Bekerja Sendiri - Tidak ada boss yg memberi arahan kepada anda (spt Project Manager). Kalau ada Projeck Manager pun adalah dari client anda. - Biasanya Bekerja seorangan. Kadangkala ada beberapa staff kontrak di bawah anda jika anda dapat beberapa job besar. - Bekerja dari rumah. Jika ada pejabat pun, pejabat yg simple (sewa bilik ofis sahaja). Jarang freelancer sewa satu floor penuh, kecuali jika anda nak sublet kan bilik2 utk orang lain sewa. - Biasanya kerja anda tidak melibatkan simpanan stok. Kalau ada stok, anda biasanya dipanggil Agen atau stokis. Cth agen produk ABC. Agen Insurance Xyz. Stokis Produk Terlajak Perahu. thehe.. - Biasanya kerja anda tidak melibatkan apa2 kerja pemasangan/ pembinaan/ penyeleranggaan atau kerja2 yg melibatkan tulang empat kerat dan berpeluh. Penoreh getah tidak dipanggil freelancer thehe.. (saya pernah menoreh getah lepas spm.. tangan memang lekat bau getah sepnjang masa..). Sama juga kerja plumbing, ubahsuai rumah malah kerja membina rumah tidak dipanggil freelancer.. biasanya dipanggil kontraktor. - Biasanya kerja freelancer hampir 100% melibatkan komputer. Sebab itulah pelukis jalanan atau pelawak atau penyanyi atau model atau pelakon tidak dipanggil Freelancer. sama juga.. mat motor despatch dan kurier tidak dipanggil freelancer.
43Jika Anda Mempunyai Duit Tunai RM15k, Apakah yang Perlu Anda Lakukan Dengan Duit Tersebut? - Mon 18/Mar/2019 5:08pm
Ya saya SANGAT SETUJU, terutama jika anda bekerja makan gaji dan dapat bonus tahunan. Sebab wang rm15k skrg ni boleh habis sekelip mata kalau tak disimpan dgn betul. Saya sendiri ada buat pinjaman ASB Maybank 6-7 tahun dulu. Saya pinjam RM 100,000 Tempoh selama 20 tahun Bayaran bulanan dlm RM 660 Waktu tu saya ada duit lebih dlm Rm 7k - rm 8k, terus cukup utk bayar setahun ke hadapan. Selepas tu setiap tahun dapat dividen/bonus ASB dalam rm7k -8k juga setahun. Hanya kena topup beberapa ratus sahaja utk bayaran 1 tahun kehadapan pulak. Jadi kita hanya bersusah sekali sahaja. Tapi saya tak sanggup buat sampai 35 tahun utk rm200k, rasa mcm terlalu lama. Saya buat 20 tahun sahaja utk RM 100k. Kemudian saya masuk dalam whatsap group suruh kawan2 yg ada duit buat loan ASB. Kemudian adalah beberapa org ostaz kata duit ASB saya haram... saya tak pedulipun apa ostaz ni kata.. saya percaya pelaburan2 yg ASB (PNB) buat adalah halal (getah, kelapa sawit, hartanah dll). Bila saya susah dah tua nanti, kalau saya mintak tolong ostaz2 ni nak ke dia tolong? tak kan.. so tepuk dada tanya selera. Saya balas balik, kalau mcm tu, awak masuklah dalam tabung haji. dapat dividen/bonus diantara 5% - 8% setiap tahun (berubah2 setiap tahun). Jadi bila ostaz-ostaz dengar tabung haji, dia pun diam. Lepas tu saya malas dah nak masuk wasap group. Saya hanya nasihat kawan2 yg saya kenal secara personal sahaja bila jumpa sembang2. Kalau dalam group wasap ni ada macam2 ostaz... susah....
44Trend Digital Nomad di Malaysia - Bekerja Dengan Laptop Dari Rumah Anda, Dari Bilik Hotel, Pantai, Pulau, Highlands atau Dimana Sahaja - Tue 12/Mar/2019 4:03pm
Betul tu Kak Halimah :-) mungkin cara yg paling baik utk menerangkan lebih detail (berbanding list diatas yg maybe saya sorang yg faham..) adalah dgn memberikan link youtube dan summary bagaimana orang yg dah berjaya melakukannya. Contoh pertama 1) Mac dari Kanada dan Jess dari UK https://www.youtube.com/watch?v=VwO8SOn_cWQ Takrifan Digital Nomad yg dibuat = Location Independent Entrepreneur. Mereka berjumpa di Chiangmai (digital Nomad hub di thailand) dan menjadi pasangan. Mereka membuat Dropshipping iaitu mencari barangan yg boleh dijual dari china ke seluruh dunia (biasanya negara yg ada servis Paypal). Biasanya mereka akan mencari syarikat dari china yg ada tawaran Dropship. Kemudian mereka akan membuat iklan di facebook, setiap jualan yg dibuat, mereka dapat commision. Sejak 6 bulan lepas, mereka berjaya membuat USD 1.5 million sales. (kalau kita ambil komission dlm 10% sahaja pun dah USD 150,000) Kos hidup di chiengmai sekitar USD 1k - usd 2k sahaja sebulan termasuk semua sekali, tempat tinggal dan makan minum bagi pasangan ini. (biasa dropship menawarkan 20-25% profit margin) (contoh2 lain akan menyusul sebaik sahaja saya jumpa link video utube) Nota - Servis paypal dah lama ada di Malaysia. Perlukan Kad Kredit betul (bukan kad debit) utk membolehkan kita menerima bayaran dlm USD dan mengeluarkannya dari bank di malaysia. Bank RHB ada menawarkan servis ini.
45Bisnes Fresh Jus di Bazar Ramadhan 2019 - Tue 12/Mar/2019 12:47pm
Saya setuju, trend minuman di pasar malam sekarang semakin banyak minuman berzat. Mungkin masyarakat kita dah mula aware tentang healthy living atau mungkin poket masing2 dah mula berisi :-) 1) Jus avocado dgn dipancutkan coklat pada bhgn dalam cawan membentuk corak. Harga Rm5 utk cawan besar. Sebenarnya coklat tu gimik je.. saya tak dapat rasapun. Tapi hampir setiap minggu saya beli sebab rasanya sedap dan sure byk vitamin. Yg ni memang laris. Kadang2 kena beratur. Kalo pasar malam anda belum ada orang jual ni.. cepat2 jual. 2) Jus buah delima fresh - yg ni agak mahal, sebotol kecik dlm 250 ml harga RM 15 - saya pernah beli tapi rasa mcm tak mampu nak amalkan setiap minggu. sebulan sekali ok le. - yg ni takde orang beratur hehe.. 3) Jus nenas perah dlm botol - biasanya pasar tani petang - botok kecik je dlm 250 ml, harga rm5 - yg ni saya cuba amalkan setiap minggu. selain jus nenas, nenas potong dalam bekas tupaware plastik pun ada. rm5 satu bekas. nenas moden skrg ni sedap betul. Manis dan tak sakit lidah. (lupa nak tanya nenas jenis apa.) 4) Jus Kedondong saya pernah jumpa di Foodtruck - tak ingat harga - masa beli tu kena beratur. Mmg sedap. (foodtruck area putrajaya millenium Monument tepi tasik dekat masjid besi) 5) yg ni masih lagi stay rm3 gelas besar - Jus durian belanda - laicikang dgn pelbagai herba (dlm balang) === cuma saya masih mushkil air yg digunakan.. adakah air paip? tapi saya setakat ni tak pernah sakit perut lagi Alhamdulilah. Kalau dapat guna air tapisan mcm Cuckoo, Coway atau Chungho tak mahal pun sekrg ni.
46Kursus Gaharu di Sungkai Perak - 23 Mac 2019 - Fri 8/Mar/2019 3:22pm
Noted with thanks.
47Pelaburan Restoran Ekslusif - Fri 8/Mar/2019 3:06pm
tapi jangan lupa.. angka sebenar bukan 5% - 7%.. ini adalah angka anggaran yg logik utk di nyatakan kepada pelabur sahaja. angka sebenar adalah peratusan berdasarkan keuntungan perniagaan, bukan berdasarkan jumlah pelaburan... (jaminan fix return walaupun syarikat rugi TIDAK DIBENARKAN didalam islam.. dan ini adalah amalan riba yg diharamkan oleh agama..) Contoh yg dibenarkan: Contohnya jika anda melabur rm100,000 dan anda mendapat 50% saham syarikat.. maka anda layak mendapat 50% keuntungan syarikat. Jadi jika untung syarikat hanyalah rm 1000 bagi tahun kewangan tersebut.. (setelah tolak kos pekerja, sewa kedai, stok makanan, utilities dan segala bagai..).. untung yg anda boleh collect sebagai pelabur hanyalah rm 500.
48Pelaburan Restoran Ekslusif - Fri 8/Mar/2019 2:59pm
terima kasih Tuan Hazrul diatas pencerahan.. Saya sudah lama ingin membuat summary tentang angka peratusan yg munasabah utk dinyatakan kepada pelabur sebagai anggaran pulangan pelaburan.. (anggaran sahaja..) Menggunakan Fix Deposit bank sebagai panduan adalah cara yg tepat.. Tetapi jika fix deposit bank sekitar 2.5% dan 3.5% ... ini yg selalu saya nampak di paparkan di dalam bank... mungkin kadar yg saya boleh terima adalah gandaan 2... (sebab bank pun dah ambil untung...) Jadi Kadar yg saya fikirkan masuk akal adalah sekitar: 5% - 7% untuk satu tahun... Tapi kita juga perlu ingat.. bukan semua bisnes berjaya.. 90% bisnes akan lingkup atau dormant dlm masa 1 tahun... bakinya pula, 90 lagi akan lingkup atau dormant dalam 5 tahun.... jadi dari 100 entiti yg memulakan perniagaan hari ini... 5 tahun lagi hanya 1 sahaja yg survive dan merekodkan keuntungan. Jadi peratusan 5% - 7% keuntungan utk pelabur tu hanyalah bagi entiti yg merekodkan keuntungan diatas sahaja.
49Apa Kerja yg Sesuai dgn Kelayakkan Dibawah? (Marketing, Social Media, Webdesign, Grafik) - Tue 5/Mar/2019 2:12pm
pastu, saya gi pulak kursus rm1 najib asadokk utk belajar facebook ads. Roket Pemasaran Momentum http://najibasaddok.com/ kursus ni adalah rm1 (ya tuan2 dan puan2 rm 1 hengget sahaja. mari2..), Punyalah ramai orang datang 4 ke 5 ribu orang buat dalam dewan. rupa2nya dia nak upsale ke kursus lain dia yg lebih tinggi darjat dan martabat nya.. najib asaddok - Kursus FB ads - tahap ekonomi - rm 1600 - tahap premium - rm 3000 - tahap first class - rm 5000 - ade diskaun.. asalnya rm 6000 mak ooi.. rm 5k - 6k dah nak sama dgn pegi umrah pakej andalusia.. begitu mahalnya skill online marketing nih rupanya.. saya baru tahu.. tuan macamana.. tak nak ke jadi macam diaorang nih thehe...
50Apa Kerja yg Sesuai dgn Kelayakkan Dibawah? (Marketing, Social Media, Webdesign, Grafik) - Tue 5/Mar/2019 1:48pm
banyak tuan, kalau fokus boleh hidup senang. mai saya nak bagitau.. bulan lepas, saya pm sorang freelancer ni utk belajar FB ads secara personal coaching. nak tau berapa dia charge.. Pakej A - 2 jam RM 350 Pakej B - 4 jam RM 550 Pakej C - 6 Jam RM 1150 saya amik pakej A dan saya juga ambik online course di udemy.com dalam rm50 (USD12). Saya nak cepat jadi saya rasa tak rugi bayar berbanding kaedah free trial-and-error sendiri. pastu slot punyalah full, jenuh nak dapatkan waktu free yg kena dgn rutin kerja saya. Ini baru FB ads coaching.. kalau tuan compare skill-skil-skil yg tuan ada tu.. patut dah jadi separa-jutawan dah sekarang thehe...