Linkman

Profile
Forum NickLinkman
CompanyAzman Consultation
WebsiteAzman Linkman
URLbudakletrik.blogspot.com
RegisteredMon 22/Nov/2010, 9:58am
Topics by Linkman
1Kenali Peribadi Anda Samada Wild/Adventurous atau Safe/Stable - Filem Kisah Benar 'Into The Wild' - Wed 30/Oct/2019 9:52pm
2Jogging Pagi Vs Jogging Petang - Yang Mana Lebih Baik (2) - Mon 14/Oct/2019 9:09am
3Jentera/Mesin/Gajet/Idea yang Perlu Dibangunkan Dengan Teknologi Malaysia (1) - Sun 29/Sep/2019 6:31pm
4How The West Can Adapt to A Rising Asia - Tedtalk (1) - Sun 22/Sep/2019 10:33pm
5Beza Google, Facebook dan Twitter Dari Segi Monetisation - Online Income (3) - Thu 15/Aug/2019 3:53pm
6Harga Durian Kampung Vs Durian Komersial (5) - Sun 16/Jun/2019 8:30pm
7Bagaimana untuk Mendapatkan Follower Yang Ramai di Instagram (5) - Sat 8/Jun/2019 9:01pm
8Youtube Adalah Search Engine yg ke 2 Terbesar Selepas Google. Anda Perlu Belajar Membuat Youtube Channel Sekarang (2) - Fri 7/Jun/2019 10:22pm
9Gunakan Facebook untuk Bisnes (FB Page dan FB Ads) - Jangan Bazir Masa Sembang dgn FB Profile (15) - Sat 25/May/2019 2:06pm
10Belajar Sendiri Instagram (IG) di Youtube untuk Meningkatkan Sales Produk/Servis Anda (5) - Tue 21/May/2019 3:11pm
11Social Media Marketing Adalah Bidang Kerjaya Freelance yg Utama Pada Masa Kini (1) - Mon 13/May/2019 10:10am
12Adakah Berbaloi Mengambil Risiko Membeli Tanah Lot? (4) - Wed 24/Apr/2019 6:50pm
13Youtube Channel Menarik - Travel, Adventures and Food (4) - Tue 23/Apr/2019 12:26pm
14Video-Video Berguna Youtube yang Wajib Anda Tonton (12) - Mon 25/Mar/2019 8:57pm
15Apakah Tanaman yg Sesuai utk Kebun Beberapa Ekar di Kampung Bagi Mereka yg Bekerja di KL dan Balik Sekali Sekala Sahaja. (6) - Fri 8/Mar/2019 2:58pm
16Trend Digital Nomad di Malaysia - Bekerja Dengan Laptop Dari Rumah Anda, Dari Bilik Hotel, Pantai, Pulau, Highlands atau Dimana Sahaja (16) - Mon 25/Feb/2019 6:44pm
17Mengingati TV Smith Malaysia - Blogger Otai Sejak 1990an (13) - Sun 17/Feb/2019 11:54am
18Adakah Perlu Mempunyai Alat Pemadam Api di Pejabat (1) - Thu 10/Jan/2019 2:59pm
19Micro Influencer - Trend Social Media Marketing 2019 - Sun 30/Dec/2018 1:26pm
20Apakah Strategi Media Sosial Terbaik utk 2019? (15) - Fri 23/Nov/2018 6:14pm
21Percutian di Pengkalan Balak (Melaka) - 5 Ulasan Dari Sudut Bisnes (1) - Thu 22/Nov/2018 10:22am
22Bisnes yang Meningkat Naik Semasa Ekonomi Jatuh (2) - Wed 31/Oct/2018 2:59pm
23Mohon Majalah.com Buat Button Like atau Follow (5) - Sat 20/Oct/2018 2:59pm
24Grab Car - Adakah Membawa Kereta Sewa Grab Kerjaya Paling Mudah di KL? (4) - Tue 9/Oct/2018 11:12am
25Empat Jenis Manusia - Anda Termasuk yg Mana? (8) - Wed 26/Sep/2018 11:58am
26Dilemma Kucing dan Haiwan Terbiar (1) - Tue 25/Sep/2018 11:21am
27Pengalaman Korban Lembu Haji utk Bisnes Burger Besar (4) - Fri 24/Aug/2018 2:31pm
28Nak Tanya Kos Syarikat Sdn Bhd Anda utk Secretary Service, Audit, Tax Submission Dll utk Setahun (8) - Thu 16/Aug/2018 10:25am
29Saya Bakal Menjadi Perunding Hartanah dan Jutawan Hartanah! (49) - Tue 26/Jun/2018 2:07pm
30Mencari Kerja Admin atau Research di DPMM atau Majalah.com (13) - Sat 8/Apr/2017 10:11am
31Nasihat Bisnes Dari Jack Ma - Alibaba.com (3) - Thu 17/Nov/2016 12:24pm
32Hang Pii Manaaa? (7) - Sat 16/Jul/2016 9:26am
33Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. (55) - Mon 17/Nov/2014 11:58am
34Idea Bisnes - Plaster Gamat atau Handyplast/Elastoplast yg Ada Ubat Gamat (23) - Thu 9/Oct/2014 10:38am
35Senarai Tempat Seram atau Bangunan Tinggal di Malaysia untuk di Jelajahi (1) - Tue 12/Aug/2014 2:32pm
36Percutian Budjet di Tempat Mahal - Grand Lexis Port Dickson yg Ada Swimming Pool Private Dlm Bilik (10) - Thu 7/Aug/2014 2:54pm
37Avani Sepang Gold Coast Resort - Chalet Atas Laut - Macam Syorga Donia di Bagan Lalang (16) - Thu 13/Feb/2014 12:41pm
38Pengajaran Dari Perlumbaan Angkasa Lepas Russian Soyuz Vs American Apollo (4) - Thu 23/Jan/2014 12:25pm
39Cepat! Tapak Niaga Makanan Kosong Depan Uniten (Putrajaya) - Area Bulatan Roundabout Kecik (15) - Mon 16/Dec/2013 1:46pm
40Pakej Honeymoon - Apa yg Perlu Ada? (28) - Thu 12/Dec/2013 6:28am
41Persaingan Perniagaan dan Globalisasi (4) - Fri 29/Nov/2013 11:38am
42Perbezaan Diantara Flat, Apartment, Condominium dan Penthouse (18) - Sat 23/Nov/2013 8:20am
43Job Interview in English & Life Experience (5) - Sun 3/Nov/2013 6:04pm
44Siri Bercakap dgn John: Kerja Sambilan Cuci Kereta Malam-Malam utk Student (3) - Mon 14/Oct/2013 11:25am
45Jutawan Muda Thailand - Jual Snack Seaweed (Tao Kae Noi) (8) - Thu 3/Oct/2013 2:35pm
46Siri Bercakap Dgn John: Kerjaya Pemandu Teksi (13) - Thu 29/Aug/2013 12:23pm
4715 Perkara yg Boleh Anda Lakukan Ketika Bercuti di Cherating/Kemaman (14) - Wed 27/Mar/2013 12:59pm
48Senarai Blog Tourism dan Sumber Pelancongan Malaysia (37) - Sat 20/Oct/2012 9:13am
49Diskusi Skop Bisnes Hartanah (19) - Thu 7/Jun/2012 1:47pm
50Kepada Majalah.com - Saya nak Postkan Lebih Dari 1 Topik Sebulan. (Diskusi Hartanah) (18) - Fri 25/May/2012 8:48am
Comments by Linkman
1Kelas Percuma (PWTC) - How to Make 10 Coffee & Tea Taste & Decoration Like Starbuck - Sat 16/Nov/2019 3:34pm
sekarang bisnes minuman terutama coffee sedang meletop di malaysia. Lihat expansion di merata2 stesen minyak & kedai brand/franchise spt Chatime & Tealive dan juga coolblog. Mcdonald pun tengah push McCafe.. Haritu rakan belikan coffee saya ingatkan starbuck tapi sebenarnya coffee FamilyMart.. Yang ini pun tengah tumbuh mcm cendawan di Malaysia
2Pembinaan Lebuhraya Pan Borneo (Sarawak/Sabah) Setakat Ogos 2019 - Thu 14/Nov/2019 9:20pm
wow.... ini part sarawak je kan.. part brunei dan sabah video lain kot.. tapi part sarawak ni sahaja pun mungkin lebih panjang dari PLUS Johor bahru ke perlis Bila siap nanti, saya pasti akan bercuti di sarawak.. sebulan dua.. bawak laptop dan SIM 4G network.. boleh buat kerja dimana2.. dan berhenti di setiap RnR sepanjang highway hotel bajet disana mesti tak mahal sangat kot.. dan boleh melihat pemandangan awesome hutan belantara dan gunung ganang sarawak.. bisnes apa yg akan naik? kalo tengok selepas lebuhraya pantai timur (LPT) siap tahun 2004 dulu.. - bisnes restoran naik - bisnes hotel/hotel bajet/pelancongan naik - bisnes local mcm ikan patin temerloh & keropok terengganu naik..
3Cafe & Restaurant - Pendapat Anda - Thu 14/Nov/2019 3:53pm
1) Dari segi bajet utk start/renovation: ==================== - Restoran di kawasan kedai commercial - kos beberapa ratus ribu RM - Gerai tepi jalan - RM 10k mungkin cukup, kalau tak perlu tambun tanah/batu - pacak tepi jalan waktu pagi, tutup sebelum dbkl datang 9am - beberapa ratus RM sahaja 2) Jenis makanan ==================== a) Restoran jual pelbagai juadah (nasi campur) - perlu pakar tukang masak yg stabil. sebaiknya anda sendiri atau ibubapa anda yg tak akan lari. Jika tukang masak lari, bisnes pasti lingkup. b) Restoran yg jual menu terhad, cthnya nasi ayam, nasi kerabu, nasi kukus ayam rempah dll. - mudah sikit utk anda pelajari sendiri skill. - saya suka konsep mcm ni, mudah nak uruskan Di bandar baru bangi ada restoran yg khas jual nasi kukus ayam berempah (restoran betul, bukan gerai) check 1 -> Dapur Mama Original Nasi Kukus https://goo.gl/maps/oGjSqGBJpWFHpKs87 (bandar baru bangi - review restoran ni memang power) check 2 -> Nasi Ayam Yunnan - fokus pada nasi ayam sahaja https://goo.gl/maps/82fFqWSDUeNCn8wo6 (bandar baru bangi - review pun top) check 3 -> Nasi Kandar Ori Kak Dah Menu nasi kandar tapi jenis lauk di hadkan kpd beberapa jenis sahaja, bukan mcm nasi kandar penang yg selalu kita makan. Area nilai N9 restoran ni dan Nasi Kandar Lawood (tak jauh dari situ) konsepnya hampir sama. https://goo.gl/maps/S8KFFwL57Z7UWGpSA (nilai n9 - review memang top) c) Cafe hipster - yg ni fokus kepada coffee/western menu dan gayahidup moden hipster saya tak pasti boleh pergi jauh ke.. 3) Adakah masih relevan? ==================== - saya rasa masih relevan sehingga kiamat. - tapi sekarang ada trend baru dimana tuan boleh buka restoran/gerai di kawasan yg tak terlalu mahal, dan ambil order melalui foodpanda/grabfood. dalam kes ini jika gerai tidak berada ditepi jalan, marketing online/offline perlu di buat lebih aggressive. Tapi kalau masakan sedap, gerenti meletop dalam masa beberapa bulan sahaja.
4Rahsia Kebahagiaan yang Akan Memeranjatkan Anda - Wed 13/Nov/2019 10:55pm
saya pulak dapati kalau saya buang semua benda yg tak ada faedah dalam rumah, saya akan jadi sangat bahagia - buang semua baju2 lama yg tak pakai - buang semua plastik2, cawan lama, pinggan lama yg tak pakai - buang semua perabot yg tak pakai - buang semua majalah/paper lama yg tak pakai.. - buang semua benda2 kecik yg tak ada guna yg menyemak atas almari.. - buang semua karpet.. yg tinggal hanya satu sahaja karpet kecik buang semuanya.... kosong dalam rumah yg tinggal hanyalah - tv, internet, laptop, handphone - peti ais - mesin basuh - dan perabot asas sahaja (meja kerusi dll) lepas tu rasa memang happi dan bahagia... bila rumah kosong tak ada semak2..
5Membuat Arang Batu Dari Tempurung Kelapa - Peniaga Air Kelapa dan Santan Perlu Lihat Video Ini. - Wed 13/Nov/2019 10:23pm
sekarang nih nak belajar buat apa pun di youtube mesti ada video nya.. saya skrg tengah tengok video Che Nom pasal masakan. Cara video dibuat sangat professional dan nampak macam sedap sangat... tapi tu lah kan... dalam video kita tak tahu sedap ke tidak.. Klik sini video Che Nom pasal masakan yg viral.. https://www.youtube.com/channel/UCDBiRJtU16xo86mgs1E8sUw Orang kelantan agaknya.. Nota sedih: Lepas tengok video che nom pasal nasi ayam.. saya masak air.. dan buat meggi kari huhuhu.... dan tengok netflix sorang-sorang (waaaa... terus hiba... thehe..)
6Invest RM 150,000 Beranak Jadi Satu Juta - Wed 13/Nov/2019 9:54pm
saya pernah try invest dalam ASB masa dapat duit sedebuk.. tapi bila time duit tak cukup.. terus muncul depan bank dengan buku ASB.. keluar setiap tahun sampai tinggal berapa je skrg nih hehe.. nak invest ni 1) kena disiplin 2) kena ada income tetap lain yg mencukupi supaya tak usik duit investment 3) kena kedekut. kalo birthday sesiapa pun buat tak tau je jgn habis duit beli hadiah hehe.. (skrg nih nak keluar duit ASB tak yah bawak buku ASB... bawak diri dan IC sahaja dan yap..insengg..matakajiii... dushhh.. duit terus keluar :-) satu perkara yg saya cukup respect Warren Buffet dia kalau invest dalam satu company, dia tak akan keluar duit tu sampai kiamat. segala dividen dan bonus biar dalam tu sampai jadi compounding effect. Tahun 2013 dulu saya ada beli buku biografi Warren Buffet dan khatam membacanya... agak tebal juga.. Berkshire Hathaway..
7Jana Pendapatan Dengan Youtube - Wed 13/Nov/2019 9:19am
heiii.. guna ayat saya dari topik lama: https://www.majalah.com/?classified.trend-menonton-youtube-channel.G2YKYPN77W Thehe... rasa bangga pun ada... Kalo satu malaysia quote topik tu dan jadi bahan research PhD... saya boleh dapat title Professor Madya hehe.. - Professor Dr Linkman -
8China Telah Memulakan Kajian Keatas Jaringan Komunikasi 6G - Sun 10/Nov/2019 8:09pm
sebenarnya kita telah di momokkan dengan mentaliti produk china cepat rosak dan tak guna oleh media barat terlalu lama. sedar tak sedar, huawei dan china telah pun mempunyai jaringan network 5G dan segala equipment yg paling advance di dunia. Even amerika pun tak boleh nak kejar. dan sekarang mereka dah pun memulakan research dalam 6G.. dalam satu video, jeremy clarkson, dari topgear UK terperanjat besar bila melihat kecanggihan jaringan infrastruktur di china; check video ini: https://www.youtube.com/watch?v=4-XDxCb92X4 China's Road Network (topgear UK)
9Pakar Bina Website Search Engine Word Press Diperlukan - Mon 4/Nov/2019 12:42pm
saya nak kongsikan sedikit pengalaman saya running projek portal beberapa tahun lepas (kos projek rm150k++) kita semua (termasuklah saya) tidak menyedari bahawa dalam sesuatu projek IT, kos yg paling mahal dan fokus yg paling penting adalah dalam pemilihan programmer (dan platform/framework/database yg beliau gunakan). Ya pemilihan PROGRAMMER bukan Web Designer. Bezanya.. web designer buat website guna wordpress.. gaji mereka sekitar rm2,500 fresh grad sebulan pun dah ok. Tetapi untuk membina PORTAl yg power, kita perlukan programmer. Web designer tak boleh. mereka tidak mempunyai skill yg cukup utk membina portal yg boleh masuk top 100 atau top 1000 or even top 10,000 di malaysia. Berapa gaji Programmer? haaa... disinilah semua orang akan terperanjat besar.. biasanya projek manager akan letak bawah rm5,000.. ada yg akan estimate dlm 3000 pun ada hehe... Mai saya beritahu... kita perlu bayar programmer gaji minima rm7,000 sebulan.. ini tahap programmer paling junior... dan dalam iklan tulis terang2.. programmer diperlukan, Gaji rm7,000 dan kalau prestasi baik.. gaji akan meningkat. sebenarnya rm7,000 tu pun adalah cukup2 makan sahaja. anda perlu offer lebih tinggi sebaik sahaja KPI tercapai.. jangan terperanjat kalau anda perlu offer gaji diantara rm10,000 sehingga rm 15,000 sebulan utk memastikan beliau kekal bersama syarikat anda. Untuk makluman, gaji junior programmer di Bank di Malaysia pada tahun 2007 (lebih 12 tahun dulu) adalah rm7,000 sebulan. Maksud junior programmer.. adalah programmer yg paling cikai.. iaitu programmer yg kerjanya HANYALAH MAINTAIN dan EDIT sikit2 projek sedia ada. BUKAN programmer yg menjadi Tech-lead.. atau leader kepada satu projek baru. (maklumat ini saya dapat semasa kerja as praktikal student di bank waktu tu). Semoga tuan/puan semua mendapat penjelasan yg lebih cerah dalam bidang software development di Malaysia :-)
10Apakah Tanaman yg Sesuai utk Kebun Beberapa Ekar di Kampung Bagi Mereka yg Bekerja di KL dan Balik Sekali Sekala Sahaja. - Sun 3/Nov/2019 12:38pm
Satu lagi penambahan hari ini: Tanam Pokok Stevia https://en.wikipedia.org/wiki/Stevia Stevia adalah pemanis tanpa gula. selamat untuk pengidap kencing manis dan juga baik untuk orang awam yg lain yg tak nak diracuni perlahan-lahan oleh kesan gula.
11Santan Ekonomi (Proses) - Mohon Berkongsi Pengalaman - Fri 1/Nov/2019 10:51am
majoriti bisnes yg saya lihat, cabarannya bukan utk memulakan atau untuk mencari modal permulaan. cabaran terbesar adalah mendapatkan pelanggan. mungkin tuan boleh merayau sekitar 30 km radius dari lokasi kedai yg bakal tuan buka, dan survey semua restoran yg menggunakan santan. buat satu list panjang. Offer mereka tuan boleh hantar santan dengan harga yg berpatutan direct ke restoran/rumah mereka. selain dari itu, tuan patut juga masukkan dalam Instagram berkenaann bisnes tuan ini. mulakan IG tuan dengan gambar2 berkenaan - plan kasar bisnes - persiapan beli peralatan - persiapan mencari kedai dan cabarannya - usaha mencari supplier kelapa - hari pertama berniaga - dan seterusnya cari isu2 berkenaan santan yg menarik utk di post setiap hari di IG... mungkin satu resepi yg menggunakan santan setiap minggu.. masakan atau kuih. dan cabaran yg paling sukar juga adalah cashflow. jika tuan ada simpanan setahun utk perbelanjaan permulaan adalah lebih mudah. terutamanya jika tuan dapat bonus VSS atau bonus pencen. Pastikan tuan berbelanja dgn cermat supaya dapat mengejar cashflow positive sebelum modal tuan kehabisan.
12Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Wed 30/Oct/2019 5:17pm
''Happiness Only Real When Shared'' Christopher McCandless a.k.a Alex SuperTramp Into The Wild https://en.wikipedia.org/wiki/Into_the_Wild_(film) A film directed by Sean Penn in 2007 based on true story of a young man who dies in the wilderness (alasca) while trying for soul searching..
13Peluang Melabur Dalam Portal Beli Belah Seperti Lazada dan Shopee - Mon 21/Oct/2019 8:56pm
Sebenarnya saya rasa.. masih ada peluang bertapak dalam industri 'online shopping' tapi kena fokus. kalau nak buat portal yg jual semua barang spt lazada atau alibaba... memang sengit. kemungkinan utk berjaya (cashflow positive) adalah tipis. tapi kalau fokus kepada satu niche khusus sahaja, peluang masih terbuka luas dan sangat cerah. nasihat saya: 1) Fokus pada 1 niche sahaja yg tuan mahir. - Mungkin Pelancongan dan hotel di sebuah pulau atau kawasan sahaja cth langkawi atau port dickson. - Mungkin jahitan custom-made pakaian perempuan dan lelaki - mungkin paste frozen utk masakan pantas wanita kerjaya dan dihantar ke rumah - mungkin khidmat dobi ambil dari rumah dan hantar di bandar tertentu. - dan 10001 kategori lagi.. 2) Buat menggunakan modal yg kecil. Samada boleh guna wang tuan sendiri ataupun hanya sekadar meminjam dari ibubapa dan adik beradik pun sudah cukup. - kos utk membeli dedicated server sekarang ni sangat murah (jika portal anda menjadi sangat popular sepantas kilat).. bawah rm1,000 sebulan.. lagi murah dari sewa ofis tingkat paling atas takde lif di KL. 3) cabaran yg paling besar adalah platform apa nak guna? - php? java? python? - create from scratch? atau guna platform/framework yg sedia ada mcm wordpress (worst idea), joomla (also bad idea), code-igniter, laravel, ionic, angular dan 10001 lagi.. selalu saya lihat hampir kesemua projek yg fail di peringkat pemilihan platform ini. kos ini yg paling besar sekali... kalau tuan belajar sendiri programming language dan create sendiri portal, dapat jimat sehingga rm 5k ke rm10k SETIAP BULAN utk hire experience portal web programmer.
14Laksa Utara Popular di Bandar Baru Bangi dan Laksa Kelantan - Fri 18/Oct/2019 7:04pm
satu lagi kan sis Yani Inthehouse... masukkan ikan keli kedalam group laksa belut (nombor 6 tu). Sebab memang ada laksa ikan keli. Saya selalu dengar kalau guna ikan keli atau belut, rasanya lebih manis (manis ikan) dari guna ikan laut. tak tau le.. sebabnya ikan keli senang nak ternak. jadi laksa ikan keli nih boleh disediakan di kampung pendalaman. tak perlu duduk tepi pantai.. dan boleh jadi outlet utk penternak ikan keli jual hasil mereka. saya ada abang sedara.. dia makan gaji.. dulu dia ternak ikan keli 5 sangkar atas tanah tapi lingkup sebab bila tuai tak tau nak jual kat mana.. jadi.. inilah penyelesaiannya.... resepi Laksa Ikan Keli yg power dgn rasa manis ikan adalah penyelamatnya... cuba adjust sikit dgn campurkan udang kecik kolam air tawar sekali... sebab kedua2 ni senang nak ternak di kampung.
15Laksa Utara Popular di Bandar Baru Bangi dan Laksa Kelantan - Fri 18/Oct/2019 6:51pm
cendol gerai redup rimba memang sedap. cuba tengok betul2 dia guna sagu warna merah sahaja dan saiz BESAR. kalau cendol tempat lain kesemua 3 kaler sagu nak bubuh.. sagu kuning kecik, sagu hijau, sagu merah.. semua kecik2.. membazir sahaja sebab tak ada beza dari segi rasa pun. Tengok cendol yg dia buat: - Sagu merah sahaja dan saiz besar - kacang merah warna coklat yg besar - Cendol hijau - jagung kuning nampak contras yg cantik Merah, Coklat, Hijau, Kuning didalam cendol putih campur gula merah.... memang bijak.. satu lagi kelebihan cendol ini adalah by default semua bahan2 diatas dimasukkan sekali. saya pernah pergi mkn cendol di kuala kubu bharu, tempat tu popular... saya mintak cendol.. bila tiba tang makan.. rupanya ada cendol kosong dan santan dan gula merah sahaja... memang sakit jiwa.. rupanya anda kena bagitahu niat suci anda apa.. adakah niat anda - nak cendol kosong dan santan - nak cendol dan kacang merah - candol dan sagu dan jagung - cendol dan jagung memang sakit jiwa.... tak boleh ke bubuh siap-siap? jenuh la kalau nak pikir satu persatu... ======= kalau saya nak buka francais cendol nanti, kombinasi warna cendol redup rimba yg saya akan pilih.
16Ingin Menjadi Agent Insurans - Thu 17/Oct/2019 9:43am
usia yg muda lebih MUDAH buat insurans. banyak peluang utk belajar. dan masa banyak free sbb belum kahwin.. takde masalah anak bini, masalah mak mentua, masalah adik beradik bini dll.. hanya anda, bisnes anda, mak bapak anda dan adik beradik anda sahaja. saya ada beberapa rakan yg buat insurans 1) rakan 1 - insurans kereta SAHAJA - dia buka pejabat di area JPJ. biasanya harga sewa tak murah. tapi sebab dia dah pernah tolong abang dia masa tunggu SPM, jadi pengalaman dah banyak. client biasa dari orang yg lalu lalang nak ke JPJ. 2) rakan 2 - insurans life/health/PA SAHAJA - yg dia ni saya tak suka walaupun rakan sekolah dulu. perangai dia mcm budak MLM. Bila tang nak jual insuran pura2 nak jumpa kita sbg kawan lama. ajak minum restoran mamak dan mula dok push insurans. Bila kita nak jumpa dia pulak, soaljawab dalam telepon macam seolah-olah kita nak jual dadah ke dia.. perangai very hipokrit. 3) rakan 3 - insuran kereta DAN insuran life/health/PA - yg ni paling bijak. saya terserempak ofis dia sebelah ofis saya dulu. teknik yg dia gunakan dia akan tolong semua orang yg nak beli insurangs kereta. tak kisah kete murah macamana pun atau even motosikal lama murah gila pun, dia akan tolong buatkan. hantar roadtax door-to-door guna kurier. dia bagitahu itu cara utk dapatkan contact (prospective clients) untuk jual insuran health/PA. jadi dia tak perlu guna taktik budak MLM yg hipokrit tu. majoriti orang yg ambik insurans kereta dgn dia, bila teringat pasal insuran life/health/PA, akan call dia sebab dah kenal. mamat ni tak buka ofis di sebelah JPJ pun, jadi dia tak bersaing dgn orang lain byr sewa mahal. dan mamat ni amat peka dgn masalah customer. bila ada accident shj dia akan tolong dlm wasap next action what to do. kalau anda guna cara nombor (3) diatas.. dalam masa 3-5 tahun anda dah boleh tersenyum lebar income bulanan gerenti lebih RM10k.
17Coway Vs Cuckoo Mana Lagi Baik - Mon 14/Oct/2019 9:57pm
coway vs cukoo vs jiksoo saya tak tahu mana yg lagi baik.. saya cuba sedaya upaya tak nak beli sebab takut commitment bertahun2 dan sayang duit yuran rm dekat rm100 sebulan hehe.. lebih baik masak air sendiri sahaja pakai cerek atau jug letrik.. TAPI 2 bulan lepas ada member paksa saya amik coway.. kena bayar rm 85 sebulan commitment untuk 5 tahun takde bayar deposit .. zero saya pun TERAMBIL huhuhu... risau pun ada nih.. tapi air mineral dia memang sedap... sejuk secukup rasa tak terlampau sejuk tapi memang just nice. dan air panas ada sepanjang masa tak perlu tunggu masak air utk buat kopi pagi air suam pun ada.. panas, sejuk dan suam. sampai hari ni saya masih marah kat kawan tu.. tapi setiap kali minum.. memang terasa sedapnya... hati rasa happy taktau ada jampi korea ke apa.... TAPI last week saya dengar ada offer rm65.. tapi untuk 7 tahun commitment pulak... last-last pejam mata tutup telinga... minum je lah dah sain commitment sapa suruh... (padam muka aku huhuhu...) adakah ini keperluan ke kehendak.. saya tak tahuuu... menyesal.... tapi sedap betul air mineral nih.... happy sangat minum setiap hari... arrgghhh dunia... oh dunia.. tiap2 bulan sekarang kena tolak autodebit rm85 selama 5 tahun.. arrrghhhhhh!!!!! come with me if you want to live.. I'm a cybernetic organism, living tissue over metal endoskeleton hastalavista baby...
18Sedang Mencari Bisnes untuk Dijalankan - Mon 14/Oct/2019 9:41pm
sebenarnya bisnes yg paling pantas berkembang adalah makanan. seorang bro di area rumah kawan satu ofis di balakong jual tepi jalan jah: - karipap - donut - pasemboq tak sampai beberapa minggu orang dah beratur beli. Ahad lepas saya datang nak beratur 3pm tapi dah habis kena book. Karipap yg dibuat sangat sedap boleh ketagih makan. donut ok je lembut dan pasemboq pun setakat ok je. tapi disebabkan killer resepi karipap tu bisnes naik sepantas kilat. belum ada sesiapa pun buat video atau IG viral pasal bisnes beliau setakat ni hanya penduduk sekitar sahaja yg repeat beli setiap hari. kesimpulan: resepi makanan atau kuih sedap boleh menjadikan anda berjaya sepantas kilat. kalo nak tengok gerai dia gi sini (google map) area ni namanya taman impian ehsan kalau tak silap area balakong.. gerai tepi jalan. google map: gerai karipap tepi jalan depan klinik 1 malaysia. https://goo.gl/maps/juhcT4vWs2RreAKG7
19RM5 Percuma Isi Petrol Petronas - Setel - Mon 14/Oct/2019 6:00pm
saya risau kalo guna hp di stesen minyak tak meletop ker kereta? sebab saya pernah tengok video kereta meletop.. bahagian dalam tempat passenger... bukan bahagian enjin... masa orang dlm kereta tengah guna smartphone..
20Yamaha Y15ZR Baru 2019 (Y Suku Baru) - Apa yang Ramai Orang Sangat Suka Pada Motor Ini? - Mon 14/Oct/2019 5:44pm
saya tak minat moto.. tapi anak sedara ada beli ySuku nih.. (wisuki??) bawak naik genting highlands laju mcm pelesit. cuma saya sedih sikit tengok kerja dia dok tukar mcm2 aksesori.. sekali tukar rm500, rm 1000 lebih pun ada kadang2.. saya tanya dia.. bai.. awak punya masa depan mcmana.. motor ini tak boleh membawa awak maju kehadapan dalam hidup.. kecuali.. 1) kecuali awak nak jadi agen grab food atau food panda seumur hidup. tapi tak perlu lah tukar2 aksesori sepanjang masa.. client tak marah pun kalo tak tukar aksesori janji makanan cepat sampai.. rugi duit bai.. hehe.. 2) kecuali awak nak jadi pelumba professional di litar lumba sepang mcm Shahrol Yuzy ker.. motor ni buat permulaan sahaja. kalo mcm ni saya sokong.. tapi kalo suka2 sahaja tak ada arah tujuan.. saya tak sokong.. sebab gaji awak sebulan pun tak berapa cukup.. asyik mintak duit dgn mak bapak di kampung kesian orang tua tu... hehe...
21Mencari Tuan Baharu untuk Kucing-Kucing yang Saya Sedang Jaga (Klang) - Sat 12/Oct/2019 8:09am
Salam Pagi Sabtu Pakcik :-). Minggu ini kucing saya perangai baik. Minggu lepas kencing dlm umah merata2 beberapa kali. walaupun dah tukar pasir baru. dilemma kalau duduk apartment mmg susah nak bela kucing. kalau umah atas tanah senang sikit boleh lepas je kucing ke luar umah. di ofis saya sepanjang masa ada orang buang kucing. Kalau nampak kotak kosong di kakilima, memang sah ada anak kucing 3,4 ekor didalamnya. mula2 dulu saya terpijak jugak tahi kucing sekali dua.. tapi sekrg dah expert mengelak jerangkap samar hehe. sebab tu saya selalu terfikir apa penyelesaian utk kucing ini. kucing di umah saya dah buat operation, jadi tak akan bunting walaupun ada boifriend hehe.. tapi kos dia RM seratus lebih jugak. bukan semua owner kucing sanggup invest. sebab tu lah selang setahun sekali akan bunting dan beranak.. dan buang di kakilima ofis merata2.. masalah yg sama terus berulang..
22Mencari Tuan Baharu untuk Kucing-Kucing yang Saya Sedang Jaga (Klang) - Fri 11/Oct/2019 6:03pm
saya ada buat topik dulu: dilemma kucing terbiar. https://www.majalah.com/?classified.dilemma-kucing-terbiar.G6LMHKKGB0 saya cadangkan kita gabungkan 3 perkara dlm satu 1) - kucing dan haiwan peliharaan lain yg terbiar 2) - orang homeless 3) - pusat downsyndrom & penyakit sewaktu dengannya. kesemuanya jika digabungkan menjadi satu penyelesaian. Kucing2 comel boleh menjadi hiburan untuk golongan (2) dan (3), kerana mereka tidak diyakini utk membuat kerja lain. Tapi kerja menjaga dan memberi makan kucing tidak berisiko untuk mereka lakukan. Dengan cara ini mereka boleh menyumbang kepada kesejahteraan negara. Selain itu, ibubapa pesakit downsindrom juga akan gembira khidmat anak mereka diperlukan oleh masyarakat. tabung khas boleh dibuka utk menerima derma orang awam di pusat setempat dan digunakan utk membeli tanah kampung dan membuka pusat utk menyelesaikan isu 3 perkara diatas. self sustainable..
23Mencari Kerja Sambil Bawa Anak Kecik Seorang - Wed 9/Oct/2019 9:20pm
saya ada buat beberapa artikel berkenaan kerja dari rumah yg menjadi trend sekarang. Sangat sesuai utk surirumah atau sesiapa yg bekerja freelance dari rumah utk jangka panjang https://www.majalah.com/?classified.social-media-marketing-adalah-bidang-kerjaya-freelance-yg-utama-pada-masa-kini.G8Y8YH3TDK kawan2 saya yg dah kawin semua serabut gila sekarang ni bila dah mula dapat anak. dulu harga bibik indon rm300 je sebulan (sebelum 2010) sekarang nih dorang dah pandai mintak rm 800 dan keatas sebulan.. saya selalu advise (hehehe..) kawan yg dah kawin, pastikan salah sorang makan gaji dan sorang lagi kerja sendiri. contohnya: - isteri makan gaji - suami kerja sendiri freelance dan buat kereta sewa grab. pagi2 hantar wife kerja, terus on kan grab apps dan buat duit. killing 2 birds with one stone. contoh 2: - suami makan gaji - isteri duduk rumah jadi freelancer media social (contoh link yg saya beri diatas) ===== saya berpendapat di zaman yg mencabar dari segi kewangan sekarang perlu buat mcm ni supaya tak susah sangat bila ada hal anak sakit dll.. sentiasa ada seseorang di rumah. dan pasangan yg sorang lagi yg makan gaji ada slip gaji utk buat pinjamn umah, kete dll === Linkman - Solo forever huhuhu.. ===
24Data: Biggest Fast Food Chains in The World 1970-2019 - Tue 1/Oct/2019 10:23pm
kenaikan subway agak mendadak. asasnya sandwitch sahaja tapi dibuat dengan begitu baik. Masalah di subway kalau saya pergi makan adalah kena beratur lama walaupun hanya ada beberapa pelanggan sahaja di depan. proses penyediaan sandwitch agak slow. tapi kita tak rasa bersalah makan sebab kandungan lemak amat kurang. saya rasa dah tiba masa utk jenama franchise tempatan sandwitch utk bangkit bersaing dgn subway
25Jentera/Mesin/Gajet/Idea yang Perlu Dibangunkan Dengan Teknologi Malaysia - Sun 29/Sep/2019 7:51pm
Ternakan ayam dalam ladang getah/kelapa sawit ========================================= salah satu isu besar yg saya akan usahakan nanti adalah mesin/jentera/kandang ternakan ayam dalam ladang - kita ada beratus ribu ekar ladang kelapa sawit dan getah - kita habiskan berjuta2 rm setiap tahun membeli baja - kita perlukan ayam dgn banyak utk makanan sendiri dan export as frozen food specifikasi unit mesin/kandang ========================== - mesti boleh digerakkan di dalam ladang - setiap unit perlu dialihkan setiap beberapa hari - semua najis ayam akan di kambus dgn sempurna setelah unit kandang berganjak ke lokasi baru di sebelahnya. ini menjadi baja asli utk ladang tersebut. - unit amat murah utk dibina sama seperti kos sangkar ikan sg pahang sahaja.. - unit tertutup sepenuhnya dgn jaring halus dimana lalat tak boleh masuk tapi udara fresh hutan boleh masuk. jika anda pemilik ladang getah/sawit, anda boleh membina atau membeli unit2 ini utk menternak ayam di ladang anda.
26Mencari Investor untuk Project Muslim Global - Fri 27/Sep/2019 6:57pm
Projek ini amat sukar utk dilaksanakan. Kesemua usaha2 yg pernah dilakukan oleh syarikat individu atau agensi kerajaan boleh dikatakan tidak berjaya sejak merdeka 1957, walaupun beratus juta RM (atau billion?) telah dilaburkan oleh pihak kerajaan. Tetapi sekali sekala saya terjumpa juga saki baki kedai Gmart yg saya tak pasti kemana halatujunya sekarang. Sejak Kempen pembelian viral beberapa bulan ini, saya mendengar ada beberapa usaha yg dilakukan kearah itu. Semoga ada yg bakal bertahan dan berjaya utk jangkamasa panjang. Saya mendoakan tuan akan berjaya. Good Luck!!
27How The West Can Adapt to A Rising Asia - Tedtalk - Mon 23/Sep/2019 11:02pm
Di Malaysia, kita pula terlalai dgn persoalan suku kaum. Kita terlupa peluang besar terbuka luas. 1) Melalui rakan berbangsa India, kita boleh menerokai 1.3 billion pasaran penduduk di India 2) Melalui rakan berbangsa Cina, kita boleh menerokai 1.3 billion pasaran penduduk di Cina
28Apakah Tanaman yg Sesuai utk Kebun Beberapa Ekar di Kampung Bagi Mereka yg Bekerja di KL dan Balik Sekali Sekala Sahaja. - Sat 21/Sep/2019 9:42pm
Tanam Kelapa Laut. https://www.youtube.com/watch?v=SFgJp6XlgV8 Adakah sesuai di tanam di pendalaman selain ditepi pantai? saya tak tahu Khasiat perubatan yg tinggi. ada reference tak? saya tak tahu. mungkin doktor PhD boleh buat research di UKM
29Air Kelapa Laut Klang. Wow! Menghilangkan Dahaga, Panas Badan, Batuk Selesema - Sat 21/Sep/2019 9:40pm
Hari ini saya masukkan Kelapa Laut sebagai salah satu tanaman yg boleh diusahakan dalam list saya. air buah kelapa laut saya suka beli masa bulan puasa. buahnya warna hitam dan lebih kecil dari kelapa biasa. isinya pulak memang lain dan yg saya tengok tak ada air.. yg ada isinya mcm jelly.. Air kelapa laut https://www.youtube.com/watch?v=SFgJp6XlgV8 Adakah kelapa laut sesuai ditanam di pendalaman? saya tak tahu. https://www.majalah.com/?classified.-tanaman-yg-sesuai-utk-kebun.G885Z3Q27C
30Berapa Kali Dia Tarik Haa. Mee Tarik Warisan Asli di Sg Besi - Thu 19/Sep/2019 8:39pm
mee tarik warisan memang pantas berkembang membuka cawangan baru sekarang. check sini siapa yg berminat https://www.meetarik.com/business-oppurtunity
31Youtube Channel Menarik - Travel, Adventures and Food - Thu 19/Sep/2019 2:13am
Menarik: 50 Travel Quotes https://www.youtube.com/watch?v=IpFDhbYgKuw
32Harga Durian Kampung Vs Durian Komersial - Thu 19/Sep/2019 1:56am
musang king musim 2019 turun harga serendah rm16 sekilo di bentong. check video ini: Musang King Durian Bentong, Pahang https://www.youtube.com/watch?v=nTawy_WxQSM
33Menjual Pokok Ketum Ayam (Madre De Agua) - Johor Bahru - Wed 18/Sep/2019 9:59am
tanaman ini agak baru di malaysia. sangat baik utk mengurangkan kebergantungan import dedak ayam, kita boleh tanam sendiri sahaja utk jadikan makanan ayam. cadangan saya, tukarkan nama dari pokok ketum ayam kepada nama lain. mungkin boleh cipta nama baru, sebab nama ketum tidak sesuai dan pokok ini langsung tak ada kaitan dgn daun ketum penagih tu. saya cadangkan kita guna nama baru 'Pokok Ketayam' = KETum AYAM
34Pendapat untuk Mulakan Perniagaan Sendiri - Wed 18/Sep/2019 7:41am
Ini cadangan saya berkenaan bisnes lunch-box tu.. Cuba cik lihat bagaimana akak ni niaga Kuih dari rumah guna Instagram shj. beliau tak guna iklan berbayar pun, hanya word of mouth. Youtube: Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram https://www.youtube.com/watch?v=3nMFFMso23g - Buat satu profile IG yg cantik - penuhkan dgn gambar2 makanan dan cerita2 disebalik tabir makanan - pastikan cik post gambar setiap hari, cari apa sahaja idea utk di postkan yg berkaitan makanan - bila profile dah cantik, sekurang2nya dah ada 20-30 gambar menarik di IG, barulah cik buat iklan berbayar yg point ke IG tu. Selain tu, kalau nak lagi pantas, print dlm 1000 risalah color saiz A4. pergi terjah ke pejabat2 berhampiran dan selitkan dalam petisurat mereka. orang kerja ofis ni cukup malas nak keluar bila waktu lunch. Jadi kalau ada delivery, memang dorang suka
35Kursus Business Startup Dalam Industri Perkahwinan - Rahsia Cari Duit Dalam Industri Perkahwinan - Sat 7/Sep/2019 11:36am
saya melihat peluang bisnes ini boleh dibahagikan kepada beberapa bahagian 1) Pasangan yg sanggup berbelanja besar rm 20k - rm 30k keatas utk majlis kahwin. Kita perlu raikan mereka (bukan mengutuk). mereka lah yg menggerakkan ekonomi setempat dengan menggunakan khidmat pelbagai pihak spt katering, dewan, kanopi, mengurus majlis, MC, kumpulan tarian, pesilat, pelawak, busker dll. 2) Pasangan yg hanya berminat utk menjalankan perkara yg wajib sahaja. Kita perlu bantu mereka. - budget yg kecil rm5k atau kurang - boleh buat secara group - contohnya buatkan event kahwin setiap bulan (selain cuti sekolah, sebab waktu tu kos semua benda mahal) - groupkan 10 pasangan atau lebih, cari dewan yg besar. Masing2 akan berkahwin dalam majlis besar dalam kumpulan. - tak pening kepala takut tak ramai pelawat datang.. kalau dah 10 pasangan.. pelawat mesti ramai berduyun. - adakan sesi gambar pasangan individu, jadi dalam album kenangan nanti nampak seperti majlis individu dengan ribuan pengunjung... mmg happening hehe.. ==== dengan cara ini kita dapat cover pelbagai peringkat ekonomi dalam industri ini.
36Income From Tenanted Shoplots Monthly 150,000 Over - Sat 7/Sep/2019 11:09am
Walaupun saya tidak mengenali Encik Kuppan Munian, konsep yg beliau nyatakan inilah pernah saya utarakan beberapa bulan/tahun lalu. Jika pelabur mengumpulkan dana utk membeli bangunan secara cash, secara automatik pendapatan boleh dijana hasil sewaan dengan risiko kerugian yg amat kecil. Syaratnya wajib membeli asset secara CASH. Jika tidak cash, sebaliknya hanya bayar wang pendahuluan dan kemudian membuat hutang bank.. risiko utk gagal amat tinggi. Ini adalah antara diskusi yg paling baik pernah saya baca.
37Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Sun 1/Sep/2019 8:52pm
Life Is a Series of Trade-offs == by whom? === You can't have all the advantages of the single life and be married. You can't have all the advantages of having children and have lots of time for yourself or your career. You can't take a lot of risks and enjoy a sense of safety. You can't have a busy weekend and get lots of rest. You can't be a leader and be free of responsibility. You can't speak up and remain anonymous. There are just some things that don't go together. Life is a series of trade-offs. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/headshrinkers-guide-the-galaxy/201109/life-is-series-trade-offs
38Harga Durian Kampung Vs Durian Komersial - Sat 24/Aug/2019 2:37pm
Durian turun harga thn ni Durian kampung bermula rm6 sekilo pun ada. Biasanya dlm rm 8 sekilo. Durian musang king rm 30 sekilo pun ada di gerai durian putrajaya dekat foodtruck di area millenium Monumen, masjid besi.
39Pakej Honeymoon - Apa yg Perlu Ada? - Sat 24/Aug/2019 10:53am
Highland Village Kuak, Lenggong Perak https://www.facebook.com/Highland-Village-Kuak-937914622956746/ http://www.jelajahmaya.com/nikmati-permandangan-cantik-di-highland-village-kuak/ Highland Village Kuak - Chalet Atas Bukit Di Lenggong Janjikan Kedamaian http://sini.com.my/business/hotel/lgmhotelPostDetail/2000008964
40Free F&B POS System - 24/7 Technical Support - Wed 21/Aug/2019 3:14pm
sistem seperti ini boleh menyesaikan masalah restoran melayu yg kekurangan pekerja. malah restoran mamak pun dah mula guna software dan order guna tablet. cadangan: tambah fungsi dimana ada QR code dan boleh tampal pada meja. Customer boleh scan dan apps akan keluar.. jadi customer boleh order guna handphone sendiri sahaja di meja.
41Senarai Tempat Seram atau Bangunan Tinggal di Malaysia untuk di Jelajahi - Sat 17/Aug/2019 5:10pm
Ini di area desaru Resort tinggal di Tanjung Balau, Desaru Johor https://goo.gl/maps/evE91X89FvUu7j5Y7
42Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Wed 14/Aug/2019 2:45pm
“If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.” === African Proverb ===
43Jutawan ^Gedik^ Dah Buka Cerita. - Thu 8/Aug/2019 2:11pm
Dato aliff syukri mmg natural salesman yg terbaik pernah saya lihat.. sentiasa tahu macamana nak viralkan produk2 atau event2 yg beliau usahakan. beliau mendapat inspirasi dalam usia yg muda dari ibunya yg juga seorang jutawan kosmetik.. rasa mcm nak beli ebook ni.. tapi kena check bajet dulu hehe..
44Kursus Ternak BSFL (Black Soldier Fly Larvae) - Thu 8/Aug/2019 10:26am
selain ayam, adakah sesuai utk pellet makanan ikan, kambing atau lembu tuan..
45Mencari Konsultan Restoran F&B - Thu 8/Aug/2019 8:31am
cuba tuan check video2 majalah ni ada banyak idea makanan. bagi saya, lebih baik fokus pada menu yg terhad tapi dibuat dgn baik.. daripada cuba membuat restoran yg offer semua jenis makanan. Maksud saya kita kena fokus.. cthnya tema masak lemak cili api, tema mee kari/sup dll Senarai video https://www.majalah.com/?globe.youtube Idea Nasi Ayam https://www.youtube.com/watch?v=LJ_xLIkZmOg Idea Nasi Lemak RM1 - cara niaga yg betul https://www.youtube.com/watch?v=5zLQiRay9Go Nasi Lemak Kuah special https://www.youtube.com/watch?v=3VZ4TdYZ7lQ Makanan Exotik https://www.youtube.com/watch?v=xdljJUH09AY Idea Nasi Kandar https://www.youtube.com/watch?v=PiJC1Ic_jR8
46Mencari Kerja Kosong Sekitar Melaka Berhampiran Krubong dan Mengejar Impian Part Time Berlakon, Youtuber Dll - Wed 7/Aug/2019 8:28am
alex, apakata awak fokus pada kerjaya menjadi youtuber. saya ni youtube addict setiap hari tengok utube shj dah malas nak tengok TV biasa atau astro. (kadang2 seminggu sekali saya masih tengok netflix) banyak youtuber yg berjaya sebab ada banyak tema yg masih belum di explore. Di kelantan, youtuber sana (bebudak melayu 20an) dapat trend buat cerita lawak bodoh pendek dalam 10-20 minit. Saya memang TAK minat lawak bodoh, tapi subscriber dan viewers dorang BERJUTA-JUTA ... ya berjuta... saya expect income dorang melebihi rm20,000 atau rm30,000 sebulan. Kemudian ada juga pihak yg buat utube channel dan upload direct dari smartphone, tanpa edit... just snap dan upload.. ada macam2 tema, tapi yg saya suka skrg ni adalah tema durian. yang ni senang sikit sebab tak perlu edit video di komputer. just snap dan upload from hp. kemudian ada juga yg serious buat dalam bentuk mini dokumentari dlm 15 minit satu episod... yg ni mmg biasa saya tengok. channel yg saya suka adalah food dan travel. Saya jangka income dorang ni agak baik.. cukup utk berhenti kerja dan buat utube channel sepenuh masa. di USA, teenagers disana dah malas nak belajar tinggi2 sebab kos hutang belajar di univ sangat mahal nak bayar balik.. majoriti sekarang nak jadi youtuber.. even Will Smith pelakon A list hollywood pun nak jadi youtuber.. saya rasa alex, baik anda fokus kepada bidang2 creative ini utk kerjaya anda.
47Usahawan Berkelompok Projek Tanaman Nenas Dicari - Thu 1/Aug/2019 10:32am
Nenas MD2 semakin banyak dijual di pasar malam/tani. Harga yg sudah dikupas dlm rm5 satu bekas plastik. Rasanya sangat sedap.. manis sangat. Saya tak pernah miss beli di pasar malam area rumah. Brother yang jual senyum memanjang sbb memang laku keras. Bisnes ni membuka mata saya harga adalah faktor kedua. Faktor pertama adalah rasa yg sedap. Kalau harga murah pun mcm nenas biasa, jual rm3 sebekas pun tak ramai pembeli. Saya nampak nenas MD2 bakal menjadi buah signature Malaysia selain durian. Sebabnya nenas memerlukan cuaca yg panas terik dan hujan.. sangat sesuai di malaysia.
48Durian Hutan Hulu Langat Memang Menyengat - Tue 23/Jul/2019 11:07am
durian tahun ni harga jatuh, jumlah total buah sama dgn tahun lepas, bezanya musim berlaku serentak. kalo tahun dulu musim berbeza bulan. ada mat salleh ni kerja dia mencari durian di south east asia. di malaysia dia