Linkman

Profile
Forum NickLinkman
CompanyAzman Consultation
WebsiteAzman Linkman
URLbudakletrik.blogspot.com
RegisteredMon 22/Nov/2010, 9:58am
Topics by Linkman
1Plan 2020 - Apa yang Saya Pelajari Teknik Marketing Social Media Sepanjang 2019? (7) - Sat 4/Jan/2020 10:14pm
2Gerhana Matahari Annular di Tanjung Piai Johor - 26 Dec 2019 (4) - Thu 26/Dec/2019 6:26pm
3Tajuk Thesis Siapa nak Buat - Solar Desalination, Local Garbage Powerplant & Converting Ash From Powerplant to Useful Soil/Fertilizer/Concrete Mix (4) - Thu 19/Dec/2019 8:12pm
4Idea Kedai yang Berkonsepkan Pisang (3) - Wed 18/Dec/2019 3:35pm
5Siapa Minat Dengan Tesla Cybertruck Baru - Elon Musk (1) - Sat 30/Nov/2019 7:27pm
6Kenapa Saya Bawak Grab dan Apa Prosedur untuk Buat Grab (e-Hailing) (9) - Mon 25/Nov/2019 11:21pm
7Kenali Peribadi Anda Samada Wild/Adventurous atau Safe/Stable - Filem Kisah Benar 'Into The Wild' - Wed 30/Oct/2019 9:52pm
8Jogging Pagi Vs Jogging Petang - Yang Mana Lebih Baik (2) - Mon 14/Oct/2019 9:09am
9Jentera/Mesin/Gajet/Idea yang Perlu Dibangunkan Dengan Teknologi Malaysia (1) - Sun 29/Sep/2019 6:31pm
10How The West Can Adapt to A Rising Asia - Tedtalk (1) - Sun 22/Sep/2019 10:33pm
11Beza Google, Facebook dan Twitter Dari Segi Monetisation - Online Income (3) - Thu 15/Aug/2019 3:53pm
12Harga Durian Kampung Vs Durian Komersial (5) - Sun 16/Jun/2019 8:30pm
13Bagaimana untuk Mendapatkan Follower Yang Ramai di Instagram (5) - Sat 8/Jun/2019 9:01pm
14Youtube Adalah Search Engine yg ke 2 Terbesar Selepas Google. Anda Perlu Belajar Membuat Youtube Channel Sekarang (2) - Fri 7/Jun/2019 10:22pm
15Gunakan Facebook untuk Bisnes (FB Page dan FB Ads) - Jangan Bazir Masa Sembang dgn FB Profile (15) - Sat 25/May/2019 2:06pm
16Belajar Sendiri Instagram (IG) di Youtube untuk Meningkatkan Sales Produk/Servis Anda (5) - Tue 21/May/2019 3:11pm
17Social Media Marketing Adalah Bidang Kerjaya Freelance yg Utama Pada Masa Kini (1) - Mon 13/May/2019 10:10am
18Adakah Berbaloi Mengambil Risiko Membeli Tanah Lot? (4) - Wed 24/Apr/2019 6:50pm
19Youtube Channel Menarik - Travel, Adventures and Food (4) - Tue 23/Apr/2019 12:26pm
20Video-Video Berguna Youtube yang Wajib Anda Tonton (12) - Mon 25/Mar/2019 8:57pm
21Apakah Tanaman yg Sesuai utk Kebun Beberapa Ekar di Kampung Bagi Mereka yg Bekerja di KL dan Balik Sekali Sekala Sahaja. (7) - Fri 8/Mar/2019 2:58pm
22Trend Digital Nomad di Malaysia - Bekerja Dengan Laptop Dari Rumah Anda, Dari Bilik Hotel, Pantai, Pulau, Highlands atau Dimana Sahaja (16) - Mon 25/Feb/2019 6:44pm
23Mengingati TV Smith Malaysia - Blogger Otai Sejak 1990an (13) - Sun 17/Feb/2019 11:54am
24Adakah Perlu Mempunyai Alat Pemadam Api di Pejabat (1) - Thu 10/Jan/2019 2:59pm
25Micro Influencer - Trend Social Media Marketing 2019 - Sun 30/Dec/2018 1:26pm
26Apakah Strategi Media Sosial Terbaik utk 2019? (15) - Fri 23/Nov/2018 6:14pm
27Percutian di Pengkalan Balak (Melaka) - 5 Ulasan Dari Sudut Bisnes (1) - Thu 22/Nov/2018 10:22am
28Bisnes yang Meningkat Naik Semasa Ekonomi Jatuh (2) - Wed 31/Oct/2018 2:59pm
29Mohon Majalah.com Buat Button Like atau Follow (5) - Sat 20/Oct/2018 2:59pm
30Grab Car - Adakah Membawa Kereta Sewa Grab Kerjaya Paling Mudah di KL? (4) - Tue 9/Oct/2018 11:12am
31Empat Jenis Manusia - Anda Termasuk yg Mana? (8) - Wed 26/Sep/2018 11:58am
32Dilemma Kucing dan Haiwan Terbiar (1) - Tue 25/Sep/2018 11:21am
33Pengalaman Korban Lembu Haji utk Bisnes Burger Besar (4) - Fri 24/Aug/2018 2:31pm
34Nak Tanya Kos Syarikat Sdn Bhd Anda utk Secretary Service, Audit, Tax Submission Dll utk Setahun (8) - Thu 16/Aug/2018 10:25am
35Saya Bakal Menjadi Perunding Hartanah dan Jutawan Hartanah! (49) - Tue 26/Jun/2018 2:07pm
36Mencari Kerja Admin atau Research di DPMM atau Majalah.com (13) - Sat 8/Apr/2017 10:11am
37Nasihat Bisnes Dari Jack Ma - Alibaba.com (3) - Thu 17/Nov/2016 12:24pm
38Hang Pii Manaaa? (7) - Sat 16/Jul/2016 9:26am
39Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. (58) - Mon 17/Nov/2014 11:58am
40Idea Bisnes - Plaster Gamat atau Handyplast/Elastoplast yg Ada Ubat Gamat (23) - Thu 9/Oct/2014 10:38am
41Senarai Tempat Seram atau Bangunan Tinggal di Malaysia untuk di Jelajahi (1) - Tue 12/Aug/2014 2:32pm
42Percutian Budjet di Tempat Mahal - Grand Lexis Port Dickson yg Ada Swimming Pool Private Dlm Bilik (10) - Thu 7/Aug/2014 2:54pm
43Avani Sepang Gold Coast Resort - Chalet Atas Laut - Macam Syorga Donia di Bagan Lalang (16) - Thu 13/Feb/2014 12:41pm
44Pengajaran Dari Perlumbaan Angkasa Lepas Russian Soyuz Vs American Apollo (4) - Thu 23/Jan/2014 12:25pm
45Cepat! Tapak Niaga Makanan Kosong Depan Uniten (Putrajaya) - Area Bulatan Roundabout Kecik (15) - Mon 16/Dec/2013 1:46pm
46Pakej Honeymoon - Apa yg Perlu Ada? (28) - Thu 12/Dec/2013 6:28am
47Persaingan Perniagaan dan Globalisasi (4) - Fri 29/Nov/2013 11:38am
48Perbezaan Diantara Flat, Apartment, Condominium dan Penthouse (18) - Sat 23/Nov/2013 8:20am
49Job Interview in English & Life Experience (5) - Sun 3/Nov/2013 6:04pm
50Siri Bercakap dgn John: Kerja Sambilan Cuci Kereta Malam-Malam utk Student (3) - Mon 14/Oct/2013 11:25am
Comments by Linkman
1Cara Berniaga Mee Goreng yang Paling Lumayan - Tue 21/Jan/2020 4:25pm
wow... mee sotong.... ya betol.. saya setuju.. kalau kita fokus pada beberapa menu sahaja yg utama dan buat betul2 sedap.. kos utk setup dan utk run bisnes lebih kecik dan berisiko rendah berbanding kalau kita cuba buat pelbagai masakah. walaupun ada pengecualian, contohnya restoran masakan tengahari yang ada sehingga 30-50 menu... dan orang penuh waktu lunch.. tapi saya rasa cara ni risiko tinggi.. dan anda perlu menjadi chef utama. (anda, ibu/bapa anda atau adik beradik).. kalau bergantung kpd chef bergaji memang risiko utk dia lari dan bisnes terus lingkup. berbalik pada menu utama. saya rasakan kalau kita kecikkan kepada 3 menu ni.. (contoh sahaja) dan buat betul2 pes rempahnya nya.. bisnes boleh dikembangkan dengan pantas tanpa perlu risau chef lari.. sebab boleh ganti dgn orang lain.. 1) Mee Sotong - mee kasar dan sotong - mcm mee hameed pata diatas 2) Kueytiaw kerang - kueytiau dan kerang sahaja sbg menu utama. (kueytiaw kering).. boleh ke jangan cair sangat sebab majoriti kueyteow panas pasar malam yg saya beli semuanya kuah cair leleh2... - tepekkan sambal kerang mcm mee hamid pata di video tu.. 3) Meehun Udang - biasanya orang sebut Bihun (mee halus) - bihun dan udang sahaja. - sama jugak.. tepekkan sambal udang mcm video diatas.. saya yakin dgn 3 menu ni sahaja, kalau di buat dgn resepi yg power.. boleh jadi mcm 'franchise' yg viral di Malaysia.. tumbuh mcm cendawan.. setiap bandar ada local guy yg ambik 'lesen' resepi.. kadang2 bandar besar mungkin ada 2 atau 3 gerai run the bisnes under this brand.
2Apakah Beza Nasi Kandar Penang Dengan Nasi Gulai Biasa? - Mon 6/Jan/2020 10:41pm
tapi kalau kita lihat nasi kukus ayam goreng biasa tepi jalan2 di KL/selangor ni pun tak kurang juga sedapnya. walaupun kari satu jenis je tapi di tambah dengan sambal belacan cair... dan saya dapati kalau ada kombinasi maut dibawah ni memang ketagih.. - Gulai kari ayam - sambal belacan cair tak pedas sangat - acar timun/bawang/carrot - ikan masin yg tak masin sangat tapi betul2 garing kruk... krukkk fuhh kalau amalkan setiap hari mesti cepat masuk syorga langit kelima.. (darah tinggi dan kolestrol tinggi thehe... )
3Apakah Beza Nasi Kandar Penang Dengan Nasi Gulai Biasa? - Mon 6/Jan/2020 10:37pm
kalau sesiapa yg duduk di kuantan, mungkin dah biasa dengar restoran dapur mama (original nasi kukus). di bandar baru bangi ada di buka area kedai rm2.10 tu.. (dekat shell) saya tengok cara dia campurkan kuah, walaupun bukan nasi kandar, tapi ada persamaan. dia campurkan - kuah kari ayam - kuah kari daging - dan KUAH acar pajeri nenas. (ini rahsia dorang...) wow... memang berhantu sedapnya. walaupun restoran mama nih tak de sebut perkataan nasi kandar (sebab dorang takde kari seafood).. tapi hasil gabungan 3 kari diatas memang mantap. Harganya tak murah rm7.50 sebungkus tapi memang berbaloi..
4Apakah Beza Nasi Kandar Penang Dengan Nasi Gulai Biasa? - Mon 6/Jan/2020 10:33pm
saya rasa.. bezanya adalah 1) cara campuran kuah... banyak sesetengah kuah dan sikit sesetengah kuah lain 2) jenis kuah kari yg dicampur. kari sotong, kari udang, kari ayam, kari ikan, kari daging, kari ketam... kuah kicap pun ada kadang2.. saya memang hantu nasi kandar... kalau tengok cara dorang mencampurkan kuah memang restoran yg popular tu ada kombinasi yg tersendiri. sesetengah tu tabur kuah kari ikan cair dulu banyak2 then baru tabur sikit2 kuah kari seafood yg lain dll.. ada yg lain pulak campurkan kuah sama rata... semua jenis kari.. tapi memang tak ada formula khas.. semua tu adalah resepi tersendiri yg menjadi trademark atau signature dish utk restoran tu.
5Plan 2020 - Apa yang Saya Pelajari Teknik Marketing Social Media Sepanjang 2019? - Mon 6/Jan/2020 5:14pm
cuba tuan gunakan cara free social media. bukan cara spam follow for follow, friend for friend, subs for subs.. tapi hampir sama cuma menggunakan teknik 'ikhlas tapi jauh' hehe.. (saya cipta sendiri nama ikhlas tapi jauh tu.. sebab teknik tu mmg ikhlas.. cuma anda jauh dari rakan2 media social anda.. theheh...)
6Mencari Rakan Kongsi Tanaman - Kubang Pasu, Kedah - Wed 1/Jan/2020 9:47am
Tanaman kontan ke tuan (sayur/cili/jagung, ubi dll...) Kalau bukan kontan (tanaman jangka panjang), try baca ni: https://www.majalah.com/?classified.tanaman-yg-sesuai-utk-kebun.G885Z3Q27C
7Apakah Tanaman yg Sesuai utk Kebun Beberapa Ekar di Kampung Bagi Mereka yg Bekerja di KL dan Balik Sekali Sekala Sahaja. - Wed 1/Jan/2020 9:44am
Tanam Pokok Avocado Di pasar malam, saya lihat org jual air ice blend avocado rm5 secawan (sederhana besar). Rasanya avocado boleh ditanam iklim malaysia kot.
8Harga Bawang Dijangka Cecah RM20/Kg - Thu 26/Dec/2019 10:14pm
sebenarnya kita rakyat malaysia perlu menyelesaikannya sendiri. Bukan sahaja bawang, apa sahaja produk pertanian boleh ditanam sendiri sahaja. 1) malaysia menerima cahaya matahari yg amat terik sepanjang tahun 2) air hujan, sungai, telaga, paya, bekas lombong.. sangat banyak. kalo tak cukup lagi.. air laut pun banyak utk desalination plant. 3) teknik moden vertical farming, drip irrigation dan fertigasi dah sangat matang dan boleh dipelajari dengan mudah. Gabungan 3 perkara diatas membolehkan negara kita mengatasi apa sahaja masalah pertanian. cuma siapa yg nak gerakkan usaha ini?
9Building The Ancient City - Athens and Rome - Thu 26/Dec/2019 8:48pm
menarik dokumentari ni tuan.. nanti ada masa free saya tengok.. BBC memang terrer kalau pasal dokumentari.
10Gerhana Matahari Annular di Tanjung Piai Johor - 26 Dec 2019 - Thu 26/Dec/2019 6:16pm
sebenarna cerita Kings Solomon mines pun bukanlah rekaan semata2. ada cerita benar dibelakangnya.. (di afrika). kisah berlaku sekitar 1320an, seorang raja yang amat kaya dari Mali (bahagian barat sub sahara afrika). Kekayaan beliau datang dari lombong emas yg besar disana. Nama beliau Mansa Musa https://en.wikipedia.org/wiki/Musa_I_of_Mali Kekayaan beliau luar biasa sehingga pernah dimasukkan sebagai orang yg terkaya di dunia jauh melebihi bill gates jika di padankan dgn nilai harta mereka berdua berdasarkan zaman. Mansa musa adalah seorang islam. dalam perjalanan membuat haji pada 1324-1325 beliau memberikan emas kepada semua orang miskin yg dijumpainya sepanjang perjalanan ke Mekah. akibatnya harga emas jatuh teruk dan berlaku inflasi luar biasa.. sebab terlalu banyak emas diberikan kepada orang ramai. dan harga barang keperluan naik mendadak. mana2 orang miskin yg tidak sempat berjumpa dgn beliau merasa kesan yg amat parah.. dah lah memang miskin.. harga barang naik pulak mencanak.. dan kawan miskin dia yg kebetulan dapat emas tu jangan haraplah nak kongsi... semua bolot sendiri theheh....
11Gerhana Matahari Annular di Tanjung Piai Johor - 26 Dec 2019 - Thu 26/Dec/2019 6:02pm
pertama kali saya baca cerita gerhana ni dari novel : King Solomon's Mines (Allan Quatermain Series) https://en.wikipedia.org/wiki/King_Solomon%27s_Mines saya ingatkan cerita novel suka2 sahaja.. rupanya kejadian ini di tulis berdasarkan cerita benar.
12Gerhana Matahari Annular di Tanjung Piai Johor - 26 Dec 2019 - Thu 26/Dec/2019 5:57pm
Cerita benar yg menarik berkenaan gerhana bulan (bukan gerhana matahari yee...) March 1504 lunar eclipse - Christopher Columbus https://en.wikipedia.org/wiki/March_1504_lunar_eclipse Christopher Columbus, semasa tiba di amerika tengah (jamaica sekarang) pada tahun 1504 telah disambut oleh penduduk asli tempatan. mereka memberikan pelbagai makanan kepada beliau yg dianggap sebagai dewa.. anak tuhan.. tapi setelah berbulan2 bagi makan free, mereka mula ragu betol ke ini dewa sakti atau mamat mana sesat nih... kebetulan pada malam 1 March 1504, ahli falak kapal columbus meramalkan akan berlaku gerhana bulan. Jadi colombus pun membuat perjumpaan dengan penduduk asli dan membuat ramalan 'Tuhan akan Murka' jika mereka tak berikan makanan kepada beliau. tepat pada waktu yg diramalkan, berlaku gerhana bulan. kesemua penduduk ketakutan. maka berduyoon-duyoon lah mereka membawa pelbagai barang makanan ke kapal beliau. tepat pada waktu yg diramalkan berakhir, colombus memaklumkan tuhan tidak lagi murka dan akan mengembalikan cahaya bulan.. Kesimpulan ========== manusia yg bodoh akan sentiasa ditipu thehehe...
13Alleycats - Aku Kerinduan - Tue 24/Dec/2019 7:08pm
memecha di angkasaa... meerinti memintaa...' dibalek mimpii berwaja dukaa.. ======= sedap lagu nih.... sebutannya unik... dan sengaunya mmg xleh tiru tak caya cer dengar... malam nih saya akan cuba buat recording album baru (dalam bilik air... thehe..)
14Tajuk Thesis Siapa nak Buat - Solar Desalination, Local Garbage Powerplant & Converting Ash From Powerplant to Useful Soil/Fertilizer/Concrete Mix - Mon 23/Dec/2019 8:49pm
Semoga tuan dapat menyambung PhD di univ dengan thesis seperti ini :-) 4 bidang ni saya selalu monitor di youtube: - solar desalination with parabolic mirror - solar powerplant using steam turbine - small localised powerplant using garbage as fuel - Sea reclamation project jadi saya cuba gabungkan projek2 ini supaya saling berkaitan antara satu sama lain.
15Mencetak Rumah Kediaman Dengan Mesin 3D Printer Gergasi - Mon 23/Dec/2019 8:40pm
hmm.. sebenarnya mesin ini dapat selesaikan 1 masalah sahaja iaitu masalah kos pembinaan rumah. mesin ini tak dapat menyelesaikan isu harga tanah yg mahal untuk membuat rumah. Di KL harga tanah seekar yg mencecah rm25 juta adalah perkara biasa. tapi di tempat2 lain di selangor atau negeri lain di malaysia.. mungkin masalah tanah masih boleh diselesaikan kalau dibuat rumah apartment atau condo diatasnya. kalau bakal2 prof universiti kita tak ada idea thesis.. saya cadangkan tajuk ini: Tajuk Thesis: Membina apartment/condo dengan menggunakan mesin 3D printer. Kajian meliputi: - bagaimana nak design printer yg boleh naik keatas sekali dengan rumah, tanpa perlu membina struktur sokongan keluli atau kren. - maksudnya printer yg boleh menggunakan lantai dan tangga yg dah disiapkan utk naik keatas. jadi kita tak perlu menyewa kren yg kosnya mahal. - mesin 3D printer mestilah boleh dipasang dan dibuka dengan mudah. - bahan campuran konkrit yg diperlukan. kalau jurutera dan univ tempatan bekerjasama mencipta mesin ini yg boleh bina apartment/condo setinggi 10, 20 mahupun 30 tingkat.. banyak masalah perumahan boleh diselesaikan di malaysia (selain di pusat bandar KL). dan kita boleh kurangkan masalah tenaga kerja asing import di bhgn construction.
16Memerlukan Bantuan - Keperluan Makanan dan Pasir Kucing - Mon 23/Dec/2019 8:13pm
saya bela jenis kucing kampung je.. jenis warna campur hitam oren putih coklat semua ada... saya tahu sangat kos utk bela kucing nih kalo duduk apartment tingkat atas.. memang tinggi kosnya... - makanan nak yg mahal.. yg takde brand dia tak minat thehe.. - pasir kena jaga.. saya asingkan 2 bekas pasir, satu utk dia buang air kecik satu utk buang air besar.. kalo campurkan dia tak nak.. nanti dia buang merata2.. - pasir kena sentiasa bersih setiap hari.. kalo sehari tak bersihkan dia akan mengamuk dan buang merata2 lagi... - kena pegi check kutu di kedai haiwan at least sekali atau 2 kali setahun.. dan bagi syampoo bunuh kutu.. - kucing saya jenis tahan penyakit (kucing kampung) tapi kalo kucin2 lain yg mahal tu kena suntik vaksin berjadual.. kalo tak nanti demam thehe... - kalo kucin betina, banyak juga owner buang rahim supaya tak beranak pinak bila jumpa boifren.. - saya terperanjat kucing mahal harga seribu lebih pun orang sanggup beli.. saya kutip tepi tangga ofis masa dia kecik je... Saya tak galakkan bela kucing kalau - anda duduk apartment di tingkat atas.. bukan rumah atas tanah. - anda seorang usahawan yg perlu fokus pada bisnes.. - anda dah kawin.. sebab banyak masalah lain yg perlu anda selesaikan bila dah kawin.. - anda bekeluarga ramai.. baik jaga anak anda dari jaga kucin.. Saya hanya kata yes kalau anda: - bujang dan takde teman thehe... - bila malam tengok cerita seram netflix ada kucin boleh teman thehe.. kalo anda dah kawin tak perlu kucin.. peluk pasangan anda je.... kikiki.. - ada kucin jemput bila balik ke rumah.. dia tunggu depan pintu.. kalo anda da kawin.. tak perlu kucin tunggu depan pintu thehe... Kesimpulan: Jika anda seorang usahawan dan perlu fokus kepada bisnes dan kehidupan.. JANGAN BELA Kucing..!!
17Mencari Calon Suami - Mon 23/Dec/2019 11:46am
tinggi jugak kriteria nih thehe.. saya 160 cm pun dah kira tinggi utk orang malaysia.. tapi still tak layak huhuhu...
18Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Mon 23/Dec/2019 11:44am
There are two ways to be happy: Improve your reality or lower your expectations. - Jodi Picoult -
19Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Sun 22/Dec/2019 6:10pm
โ€œLong-term consistency trumps short-term intensity.โ€ - Bruce Lee - (kalau di dlm islam, kita panggil 'istiqomah')
20Mesin Cantas Sawit Memudahkan Pekebun Pekebun Kecil di Malaysia. Badan Tak Penat, Hasil Tuaian Meningkat! - Thu 19/Dec/2019 8:32pm
sangat penting mesin ini utk mengurangkan kebergantungan kita kepada warga asing sebagai pekerja. agak sedih sekarang ni mana2 pun pergi semua warga asing yg buat kerja dari kerja ladang, kerja repair rumah, cashier restoran, cashier kedai convenience dan cashier stesen minyak habis semua dah mula bertukar jadi warga asing..
21Tajuk Thesis Siapa nak Buat - Solar Desalination, Local Garbage Powerplant & Converting Ash From Powerplant to Useful Soil/Fertilizer/Concrete Mix - Thu 19/Dec/2019 8:19pm
mohon share topik ini kepada mana2 whatsap group atau facebook group dimana ada banyak postgrad yg bercadang nak buat thesis. suruh dorang baca dan selesaikan isu diatas. takyah mintak permission dari saya utk idea original ini.... copy je free...
22Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Thu 19/Dec/2019 10:54am
''Your life does not get better by chance, it gets better by change'' - Jim Rohn -
23Saudi Aramco - Syarikat Terbesar di Dunia Dengan Nilai USD 2 Trillion Setelah Memasuki Pasaran Saham Arab Saudi (IPO) - Wed 18/Dec/2019 9:01pm
sebenarnya dunia sedang berubah ke arah paradigma baru yang luar biasa.. disebalik tawaran IPO ni.. (saudi aramco adalah syarikat minyak).. negara arab saudi dan negara2 pengeluar minyak yg lain sedang dalam ketakutan berikutan akan berlakunya revolusi tenaga solar. cuba fikir faktor2 ini... 1) sejak 2016.. kos utk membina stesen janakuasa baru menggunakan solar panel telah turun lebih murah daripada menggunakan diesel. dan kos ini akan terus turun.. 2) populariti kereta/kenderaan elektrik yg sedang mendadak naik di seluruh dunia. Di china motorsikal elektrik dah jauh lebih popular dari motor biasa sebab harga belian dan kos kendalian yg lebih murah. 3) teknologi storage tenaga elektrik menggunakan bateri yg dipelopori oleh syarikat2 seperti Tesla telah jauh maju ke hadapan. jadi dalam masa 5 hingga 10 tahun akan datang.. harga minyak akan merudum jatuh dan tak akan naik semula. mana2 negara pengeluar minyak utama yg masih belum mempunyai plan utk menggantikan pendapatan hasil minyak akan melalui zaman yg sukar.. sebab itulah saudi aramco di buka (sebahagiannya) kepada pasaran saham dunia supaya arab saudi boleh mempelbagaikan bidang ekonomi mereka.. mereka perlu berbuat sesuatu sebelum terlambat. dan dibawah crown prince sekarang Mohammad bin Salman (MBS), saya nampak harapan lebih cerah berbanding dgn calon2 lain... kita di malaysia pun masih bergantung kpd pendapatan hasil minyak sebagai salah satu sumber ekonomi utama.. tetapi mujurlah ekonomi kita agak diverse.. jadi proses utk mengurangkan kebergantungan ini tidak sukar seperti arab saudi atau negara2 teluk yg lain.
24Idea Kedai yang Berkonsepkan Pisang - Wed 18/Dec/2019 3:44pm
ya.. idea nih takde trademark.. anda boleh salin idea original saya ini dan buat tajuk kajian thesis dan submit ke professor di univ. atau kalau tuan/puan nak buat proposal utk pinjaman perniagaan dari bank utk usahawan tani pun ok... copy je....
25Kenapa Saya Bawak Grab dan Apa Prosedur untuk Buat Grab (e-Hailing) - Wed 18/Dec/2019 3:24pm
Tuan Hazrul, - mula2 kena gi klinik buat medical checkup - rm 48 - lepas tu kena ke driving school utk buat PSV eHailing test rm 318. Ceramah 8 jam then test sejam. tak susah pun kecuali kalo warga malaysia yg tak fasih bahasa melayu tu mereka takut sebab ada yg fail. Tapi kalau orang yg fasih takkan fail punya.. skrg saya tunggu kereta bezza sampai. Sebab saya nak warna biru.. jadi kena tunggu lama. kalo hentam je warna apa ada mungkin cepat sikit kot.
26Kenapa Saya Bawak Grab dan Apa Prosedur untuk Buat Grab (e-Hailing) - Wed 18/Dec/2019 3:15pm
Ya betol Tuan Wahmarketings. kalau setakat nak tukar kereta, memang saya tak berani. tapi kalau kereta utk buat grab OK kot sebab boleh jana income... anggaplah seperti kita sewa kedai restoran utk niaga makanan. lagipun kereta lama saya banyak kena repair.. hampir selang sebulan kena keluar duit repair.. dan kena ulang alik workshop. Sayang zaman tuan dulu belum ada uber/grab. Kalau tak, ada banyak cara boleh usaha utk maintain kereta tu.
27Senarai Makanan yang Boleh Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung - Tue 17/Dec/2019 7:47pm
Saya nak masukkan dalam list BUAH KURMA!! ============= kenapa buah kurma?? cuba jawab soalan saya ini.. Soalan: Apa kah buah di dunia yg bila masak boleh disimpan selama bertahun-tahun tanpa perlu di awet, di goreng, di tin kan dsb. ??? Jawapan: Yaaa.. buah kurma. bermakna di dalam kurma terdapat agen pengawet semulajadi yg boleh membunuh kulat, fungus, bakteria dan segala bagai kuman... Amalkanlah buah kurma walaupun bukan bulan puasa.
28Senarai Makanan yang Boleh Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung - Tue 17/Dec/2019 7:44pm
OK tuan Thinktank (tangki berfikir) hehe.. my assessment.. - Fatty fish - yup selalu mkn.. (ikan patin byk lemak) - Dark chocolate - yup suka yg nih... kat aeon ada topvalue dark chocolate. - Nuts - ye saya suka kacang almond, hazelnul, badam dan kacang biasa yg besar & rangup - Green tea - yg ni sekali sekala je.. minum teh oolong - Pomegranate - buah delima ni kan... (camner nak sebut pomegrade nih..) - Watermelon - saya jarang makan walaupun murah je sebenarnya.... - Garlic - selaluuuu... mkn nasi goreng kampung kat kedai.. ada byk bwg putih.. - Apples and pears - kadang2... adekah aku boleh hidup sampai umur 94 mcm chedet??? atau sudirman = 37 thn mokhtar dahari = 37 p ramlee = 44 thn nassier wahab = 57 berkenaan Allayarham nassier wahab memang terperanjat besar.. beliau suka mkn pelbagai ulam terutama ulam raja sebab itu nampak awet muda. tapi berita kematian beliau mmg sangat mengejutkan saya... kerana dari segi looking young and healthy.. beliau adalah idola saya...
29Umrah Ku 2019 - Enam Hari di Kota Mekah dan Empat Hari di Kota Madinah - Tue 17/Dec/2019 7:25pm
thehe..
30Umrah Ku 2019 - Enam Hari di Kota Mekah dan Empat Hari di Kota Madinah - Mon 16/Dec/2019 8:59pm
di mekah sebelum kedatangan Nabi Muhammad.. kaum-kaum di sana ada bulan2 haram yg dilarang berperang.. tujuan bulan haram di wujudkan untuk membolehkan mereka hidup aman dan berniaga. kalo nak berperang sepanjang masa.. macam mana nak bekerja?? di malaysia (dan di seluruh dunia) kita patut mencontohi kaum quraish dan kaum2 mekah lain ni dan wujudkan bulan haram. Bulan Haram dari berpolitik ===================== ya.. kita patut wujudkan 10 bulan dari 12 bulan setiap tahun sebagai Bulan Haram dari politik. di bulan ni sesiapa yg cakap politik kena bayar denda. pengecualian hanya kalau ADUN sakit jantung dan mati tiba2 (banyak kolestrol jahat).. then 3 bulan dibenarkan utk berkempen di area DUN itu sahaja. siapa setuju? Bulan Haram berpolitik - januari - feb - mac - apr - mei - jun - july - ogos - sep - okt Bulan Tak haram - boleh ber politik dan boleh sebarkan video jeng.. jeng.. jeng.. di hotel - nov - dec (lelaki dalam video itu bukan saya!!) sebab apa nov dan dec.. sebab bulan ni banjir.. hehe.. jadi tak kacau bulan lain yg produktif utk bekerja. SIAPA SETUJU??
31Rumah yang Layak Dengan Gaji RM 2300 - Fri 13/Dec/2019 7:43pm
OK saya cuba berikan anggaran eekk.. tapi kalau silap, agen2 otai yg lain boleh tambah.. 1) Gaji Kasar - tolak potongan, epf, socso dan zakat, cukai kalau ada.. 2) Kali dgn 60% Contoh - Gaji RM 2300 - tolak segala bagai rm 200 - bersih rm 2,100 RM 2300 - RM 200 = RM 2100 RM 2100 x 60% = RM 1260 Jadi Tuan, layak rumah yg bayaran bulanan rm 1200 lebih kurang.. Ada commitment lain ke tak? Kalau gaji rm2,300 tak ada commitment lain, kelayakan tinggi.. TAPI masalahnya bank nak tengok payment cantik ke tak.. jadi kalau tak nak beli kereta murah dahulu (axia/bezza/saga) tuan boleh apply credit card.. guna setiap bulan dengan berhemah (bayar benda wajib mcm petrol atau groceries di tempat yg terima kad kredit) dan bayar balik dengan cantik. Berapa harga rumah dgn bayaran bulanan yg layak RM 1200? - secara kasarnya harga rumah bahagi 200 (ini cara pantas utk congak) RM 240,000 / 200 = RM 1200 Kesimpulan ========== Jika pendapatan kasar rm 2,300 dan pendapatan bersih RM 2,100 dan ada commitment kad kredit yg dibayar dgn cantik, tuan dapat beli rumah berharga maksimum RM 240,000
32Hasilkan Page Jualan Memikat (Untuk Seller Online) - Sat 7/Dec/2019 10:00am
dulu saya selalu cadangkan my friends yg berniaga utk beli domain dan run wordpress as their website. Tapi saya melihat banyak juga bisnes yg guna blogspot sahaja pun boleh maju. kebimbangan saya dulu adalah takut kalau blogspot tutup bisnes (company tak untung) atau akaun kita kena ban.. - tapi blogspot adalah google punya.. - dan free server dan tak perlu beli domain - serta google ada segala backup system dibelakangnya mana2 rakan bisnes yg saya suggest beli domain dan maintain website boleh kata majoriti 99% tutup selepas beberapa tahun. mereka tak dapat maintain wordpress dan tak sanggup maintain sendiri webhosting.. jadi sekarang saya fikir mungkin blogspot adalah pilihan yg stabil utk website bisnes.. Strategy yg saya cadangkan sekarang: 1) Blogspot sebagai website utk membina business profile - membina kepercayaan pelanggan 2) IG utk behind the scene pic/video terutama yg santai utk membina rapport (hubungan baik) dengan pelanggan.. 3) FB Ads (dan IG ads) dan Google Adsense kalau nak guna iklan berbayar 4) FB groups utk tepek iklan free 2) then gunakan third party channel dibawah utk jual barang. yg ni tak perlu hadkan kepada 1 platform sahaja, boleh beberapa platform (multichannel business strategy). Tapi saya suggest max 3 platform pun dah OK pilih mana2 platform ni: - shopee - lazada - 11street - alibaba - amazon - shopify - dll banyak lagi kot.. 5) kalau dah advance barulah gunakan youtube. yg ni investment diperlukan adalah tinggi.. jadi biarkan dulu..
33Belajar Cara Penanaman Kelapa di Thailand - Wed 4/Dec/2019 9:33pm
wow Tuan .. dari satu video ini sahaja saya dapat belajar banyak perkara 1) Video penanaman di thailand tapi yg membuat video adalah orang indonesia. maksudnya pekerja2 indonesia yg bekerja di ladang2 seluruh asia tenggara membawa balik teknologi yg mereka belajar semasa bekerja.. jadi tak hairanlah kalau semua teknologi sawit dan getah malaysia mereka dapat tiru 100% 2) Cara mereka membuat terusan dapat menyelesaikan banyak masalah penanaman kelapa dapat selesaikan masalah tanah rendah berpaya.. dengan mengorek tanah ditepi dan menambun ditengah, dapat tanah extra utk tinggikan area penanaman. 3) kalau di terusan celah2 kelapa tu diternak pula ikan secara komersial... dapat baja air sisa/najis ikan secara percuma. pokok kelapa akan berbuah dengan subur 4) kita kena mencari alternatif tanaman seperti ini sebab kalau kita ikuti kes minyak sawit diantara malaysia dan India yg menyebabkan pasaran sawit kita tergugat, sekurang kurangnya kita ada alternatif tanaman lain. kelapa sentiasa ada pemintaan tinggi sebab makanan di Malaysia kebanyakannya berasaskan santan. (beza kari melayu dan kari mamak adalah kari melayu ada santan) dan pelbagai masakan lomak malaysia menggunakan santan termasuklan nasi lemak yg dimakan setiap pagi... --- selain video ini, kalau tuan james bond 007 boleh cari video2 penanaman verticulture (vertical farmer) & hidroponik pun ok...
34Servis Cuci Seat Kereta - Mohon Share Info Mesin/Shampoo/Sabun Dll - Tue 3/Dec/2019 4:29pm
Dulu ada iklan di Instagram pasal spray utk cuci seat target ke user malaysia. tapi di IG memang susah nak cari semula.. dah hilang.. kalau di youtube sekali search keluar berpuluh result: https://www.youtube.com/results?search_query=car+seat+cleaning
35Siapa Minat Dengan Tesla Cybertruck Baru - Elon Musk - Sat 30/Nov/2019 7:32pm
hampir semua commentator tak perasan satu fakta.. tujuan asal elon musk buat cybertruck bersegi2 mcm tu adalah.. suatu hari nanti kesemua bahagian body panel cybertruck akan jadi solar panel.. (pendapat saya sahaja.. )
36Kereta Tesla Malaysia untuk Dijual - Sat 30/Nov/2019 7:21pm
Price Dari RM480k.. Wow mesti kena tax dgn govt malaysia 200% sebab tesla model 3 baru di US dalam USD 35k ke USD 48k sahaja..
37Suratan - Alleycats - Sat 30/Nov/2019 7:17pm
bukan tak nak kawin... tapi bila memikirkan... mak mentua.. pak mentua.. adik beradik 7 orang yg lain... mak sedara sana.. pak sedara sana.. raya kena balik kg sana... (ampau lagi..) .. boleh pengsan dibuatnya thehe... saya nak cari pasangan.. anak yatim piatu dan ... takde adik beradik .. ada ke thehe...
38Suatu Masa - M Nasir Vs Amy Search - Sat 30/Nov/2019 6:20pm
sedap lagu nih cik/tuan/puan.. zaman ayah saya dulu... tapi masih evergreennn.. saya prefer yg amy search.. tapi yg m nasir tu pun best gak... mungkin kena tukar lirik skiitt.. sesuwai dgn zaman 2020 ๐Ÿ‘‡ Berpuluh puluh Whatsapp Terbiar di iphone ku.. Tak dapat aku reply kan.. Ku select all semua dan ku de1ete kan jauh Dari pandangan Lalu aku kesal Ku undo semula Tak dapat ku nyatakan apa yang ku rasa Jika engkau tahu di dalam hatiku Mungkinkah kau follow FB dan IG kuuu.... => jadi mungkin terjawab.. => sebab apa dah double tick biru.. => tapi belum reply.. thehe....
39Kenapa Saya Bawak Grab dan Apa Prosedur untuk Buat Grab (e-Hailing) - Fri 29/Nov/2019 8:18pm
ok saya dah book bezza 1.3 - harga on the road rm 43,453 - downpayment rm 4,553 - loan 90% - total loan approved rm 38,900 - monthly installment rm 461 for 9 years - termasuk dah insurance first year - utk ehailing kena topup rm400 insurance - insurance ehailing dgn affin bank ada jugak ehailing insurance yg bayar daily rm1.80 tapi tak amik yg ni.. saya amik yg bayar tahunan terus. susah nak pilih antara new proton persona dgn perodua bezza. New Proton Persona Vs Perodua Bezza =============================== persona baru harga bawah rm40k, dan spec full mcm kereta mahal. dan design baru mmg jauh lagi cantik. tapi kalo minyak.. bezza lebih murah .. sebab bezza lagi ringan. dari segi road handling, persona mmg jauh lagi mantap. kalo bezza mcm drive bawak tin kosong.. thehe.. tapi disebabkan jimat minyak.. saya still pilih bezza. saya taknak amik Axia sebab kereta ni utk long term.. axia kecik sangat lagipun kalo kena angkut model rumah/condominium bawak gi exhibition.. saiz besar gak.. tak muat axia bonet kecik.. tapi kalo bonet bezza .. besar gila.. dan.. mana tau kalo jumpa stewardess Emirates balik KLIA nanti.. terjodoh la pulak hehe.. at least tak yah tukar kete dah.. Hi miss.. how are u?? Stewardess: Hi how are u.. I am azman.. Real Property Consultant... Stewardess: really? Yupp.. i am doing this as part time u know... we agents have lots of free time... twiddling our fingers.. Stewardess: how is that possible... (drama netflix ini.. akan bersambung nanti.. :-)
40Kenapa Saya Bawak Grab dan Apa Prosedur untuk Buat Grab (e-Hailing) - Fri 29/Nov/2019 8:03pm
ye mmg betol Tuan.. setakat nak hit 10,000 km sebulan senang2 je.. (kena tukar minyak hitam fully sinthetic setiap bulan) saya tak kisah samada nak fokus long range atau dekat2 je. kalo long range ke KLIA mmg untung dapat rm65 satu trip. tapi ikut nasib lah, kalu gi ke KLIA beratur dalam queue lama kadang2 lebih 2 jam..
41Suratan - Alleycats - Fri 29/Nov/2019 5:26pm
cik/tuan/puan.. lagu nih utk ape.. thehe. saya ada minat satu muslimah ni masa sekolah dulu.. tapi terputus.. cinta separuh jalan.. baru2 nih saya masuk wasap group sekolah.. jumpa dia dalam tu.. tapi bila tengok cara dia komunikasi dlm tuh... hmm.. nasib baik aku tak kawin dgn dia hehe.. nasib baik aku stay single... kalo tak matilah... pagi2.. azman!!!! bangun cepat sembahyang!! petang2.. azman.. dah sembayang zohor belom!!!! malam2.. bukak astro oasis diskus cara nak buat umrah dan haji... malam esok.. bukak astro oasis diskus kalo ambik air sembahyang silap tak sah sembahyang.. malam satu lagi.. bukak astro oasis diskus puasa sunat isnin dan khamis.. bukak utube.. check ustaz azhar idrus bukak youtube esok.. check ustaz Kazim Elias pulak.. bukak utube lusa.. check ustaz lain pulak lariii... !!!! thehehe...
42Bisnes Cabinet Dapur - Wed 27/Nov/2019 8:27pm
kalau tuan belum dapat investor saya nak ceritakan masalah saya beli perabut di ikea. kos utk hantar ke rumah dan pasang mahal juga lebih rm100 (saya tak ingat kos sebenar .. 5 tahun dulu..) disebabkan perabut tu agak besar saya bayar upah orang hantar/pasang sebab tak muat bawak naik kereta dan malas nak pasang sendiri. kalau sesiapa ada servis beli perabot ikea, hantar dan pasang caj dlm rm 100 mesti ada market. - kena invest lah beli dulu perabot tu dan buat demo pasang dalam youtube - beli beberapa jenis perabot - walaupun ada demo pasang.. itu hanyalah umpan sahaja. - warga internet malaysia suka tengok utube - boleh jadi channel howto pasang perabot ikea - kalau channel perabot tuan jadi viral.. tuan akan jadi kaya serta merta sebab dapat order bertalu2. - ramai orang lelaki mcm saya dan orang perempuan juga yg malas nak pasang sendiri - sebab masa itu emas - dan sebab perabot ikea lebih murah dari perabot lain walaupun kena bayar hantar/pasang. dan tuan kena ada kereta pickup truk 4x4 atau lori kecik. mungkin bermula dari sini tuan boleh bergerak semula membina bisnes perabot tuan?
43Bisnes Copy & Printing - Mohon Pendapat & Pandangan - Wed 27/Nov/2019 5:33pm
OK Cik, ini adalah pandangan saya berdasarkan masalah yg pelanggan hadapi.. Cuba cik fokus kepada bisnes cetakan zaman moden menggunakan internet. Pelanggan boleh hantar dokumen dalam bentuk pdf kepada cik, kemudian buat pilihan nak berapa helai, kualiti kertas dan color atau hitamputih.. then submit melalui website beserta bayaran menggunakan payment gateway. bila cik dapat order, terus cetak dan hantar menggunakan kurier ke ofis/rumah pelanggan. dengan cara ini pelanggan tak perlu habis masa ke kedai dan cik boleh buat bisnes dari rumah atau dari premis pejabat yg tak mahal di lokasi ceruk bandar hehe.. (network 4G sekarang kita dah boleh online di mana2 ceruk di malaysia nih..) cuba fokus kepada beberapa jenis cetakan utama. dan cuba berikan template utk pelanggan pilih, kalau cik dapat buat website yg boleh berikan template2 sekali utk cetakan lagi bagus. pelanggan cuma masukkan text dan pilih color tema dan pilih background, bayar online dan submit kepada cik. fokus pada 1) Cetakan flyers/risalah contohnya utk ejen hartanah. 2) cetakan kad bisnes. Offer sekali QR code pada bisnes kad tu 3) cetakan kad kahwin 4) dlll.. selain dari tu kalau cik nak masuk dalam bisnes buat cop syarikat pun ok gak. Tak semestinya cop syarikat, cop apa2 pun ok contohnya cop bisnes contact number pada kertas nasi lemak. 1) customer taip di website cik perkataan yg nak di cop 2) specify kan saiz dan bentuk, bulat ke empat segi ke 3) specify jenis cop.. jenis biasa ke atau jenis premium yg ada ink automatik tu.. 4) customer submit dan bayar online dah dapat order, cik buat cop tu dan hantar dgn kurier ke customer. Tapi bisnes ni cik kena belajar selok belok buat cop le... idea ni saya dapat sebab saya cukup malas nak gi kedai buat cop.. kemudian datang semula utk pickup pulak.. kalau ada website mcm ni.. senang hidup.. :-)
44Tukar Minda Anda Drp Meminta Kerja Kepada Menawarkan Kerja - Fri 22/Nov/2019 4:40pm
zaman skrg dah banyak senang nak start bisnes.. sebab boleh buat mcm2 projek sambilan sementara tunggu bisnes naik. contoh kalau anda web developer freelance - anda cas rm1000 per projek - tapi nak dapatkan 1 projek sebulan pun punyalah perit - sebab anda belum popular lagi.. IG, FB semua sangat syahdu.. following 5132 ... thehe.. tapi follower anda... 12 orang (termasuk lah adik beradik, mak bapak dan girlfrend lama yg tak sampai hati nak unfollow hehe..) so nak buat apa? senang je - kalau ada kereta yg ok - buat lah grab atau mana2 servis delivery parcel - kalau kapcai - buatlah food panda ke grabfood ke dahmakan ke siang buat kerja longterm - freelance webdesign malam lepas jam 6pm boleh buat part time grab tadi... teruskan beberapa tahun... apabila pendapatan dari webdesign freelance dah mula mencecah lebih rm3k sebulan secara constant.. barulah boleh stop buat grab tadi dan fokus webdesign secara fulltime/professional. kalau girlfrend dok tanya bila lagi nak masuk rombongan... yg ni susah sikit lah... sbb bisnes memerlukan fokus.. bagitau dia... ''Abang akan jadi jutawan sebelum umur 30 tahun'' so sabar lah ye.... thehe.. tapi kalau umur dah lebih 30 tahun bagitau ''Abang akan jadi jutawan sebelum umur 40 tahun'' so sabar lah ye.... thehe.. dan begitulah seterusnya...
45Pizza Domino Semakin Banyak Dibuka di Setiap Bandar Besar dan Kecil di Malaysia. Apa Rahsia Kejayaan Mereka? - Thu 21/Nov/2019 7:56pm
OK Tuan James Bond 007.. hehe.. Saya dah tengok video tu.. Kesimpulannya Domino's pizza berjaya sebab mereka diantara yg pertama yg menggunakan online order dan segala teknologi moden termasuk apps android dan app store iphone. Dan mereka juga yg pertama menggunakan sistem tracking.. dimana lokasi pizza anda berada sekarang... yg ni memang bagus.. Bayangkan ========= bayangkan anda tengah lapar... order online.. bila nak sampai nih... bila nak sampai nih.. perut mula berkeroncong ghazal dan sentimental rock segala bagai.... tapi dengan ada apps domino pizza tracking.. boleh tengok mamat delivery tu dah sampai kemana.. haaa.. dia dah bertolak dari domino pizza kat seri kembangan.. haaa... dia dah sampai korner sebelah surau al mustaqimm.. haaa... dia dah sampai tepi umah pekerja kilang plastik.. umah ni pekerja girlz sebab saya selalu nampak masa dorang balik kilang.. (ternampak.. tak sengaja hehe..) haaa... dia dah sampai tepi pak gad apartment kat bawah... tup.. tup.. tup.. dengar bunyi tapak kaki kat depan pintu... buzzzzzz..... bunyi loceng pintu.. Yay... pizza dah sampai.. Very very exciting kan.... Apa yg kita boleh belajar.. ======================= Menggunakan pendekatan advance Fourth industrial Revolution dan ubiquitous 4G telco network.. kita boleh mengalahkan pesaing dalam apa sahaja bidang business walaupun segment tu dah crowded.. dalam video diatas, domino's pizza berjaya capture 31% market pizza delivery online di USA.
46Cabaran yang Dilalui Oleh Perniagaan Franchise Subway - Wed 20/Nov/2019 7:38pm
ini pulak pasal subway.. dulu saya selalu mkn subway.. terutama yg tepi tasik di dalam the mines seri kembangan.. harga boleh tahan.. footlong biasa dlm rm18 ++ kalau nasib baik ada offer dapat diskaun dlm rm5 tapi yg saya paling tak tahan adalah lama beratur. walaupun ada 2-3 orang je di depan tapi beratur sangat lama.. pastu balik umah saya beli sadin cap ayam (atau king cup), mayonaise, butter spread, salad dan timun... buat sandwitch sendiri je... sedap gak hehe.... kalau letak telur rebus atau daging burger yg dihancurkan.. lagi awsem... jimat pun ade.. (dah lama tak gi subway.. dah dekat setahun :-)
47Cabaran yang Dilalui Oleh Perniagaan Franchise Subway - Wed 20/Nov/2019 7:34pm
Thanks admin Thinktank double oh seven... saya dah tengok video diatas. Kesimpulannya Subway tidak meletakkan ''Exclusive Territorial Right'' Bagi saya ini adalah masalah besar bagi mana2 franchise atau business licence. Semasa saya pergi taklimat percuma di event franchise, kebanyakan franchisor di malaysia ada meletakkan territorial right, atau kadang2 mereka tulis dalam agreement.. 1 outlet per 10,000 person area Tapi bila saya tanya balik, siapa yg mengira ada berapa orang di area sini/sana dan dimana area yg paling dekat/jauh outlet diasingkan diantara satu sama lain... krik.. krik.. tak ada jawapan. Kesimpulannya, jika anda franchisee, anda perlu membuat persatuan franchisee khas bagi jenama tersebut untuk memastikan hak anda terjamin. Bila franchisor tak menjalankan tanggungjawab monitoring dan enforcement, anda boleh sign petition dan bertindak beramai2.. beberapa maklumat yg saya dapat dari persatuan (yg tak berani ditulis dimana2) - mana2 franchise yg based on concept ''push cart'' selalunya gagal - mana2 franchise yg based di pasar ma