Kenapa Penduduk Pulau Okinawa di Jepun Umurnya Sangat Panjang Lebih 100 Tahun? (Ikigai)
Linkman @ Azman Consultation - Wed 23/Sep/2020 9:32pm [Last Comment]
Harini tiba-tiba keluar suggested video youtube pasal Ikigai. Saya pun terus klik..

Penduduk di kepulauan Okinawa (pulau diantara Jepun dan Taiwan) mempunyai jangka hayat hidup yang amat panjang. Purata umur lelaki adalah 84 tahun dan wanita 90 tahun. Dan jumlah penduduk yg berumur lebih 100 tahun dan masih sihat pun paling ramai di pulau ini.

Tengok youtube ini..

1) The Japanese Formula For Happiness - Ikigai
https://youtu.be/Zxj3P0enJNQ

Untuk mencapai kebahagiaan hidup, adakah anda perlu mengejar sebanyak mungkin wang? atau mengejar impian? atau membuang kesemua harta dunia dan hidup sehelai sepinggang bergantung 100% kepada rezeki dari tuhan?

Maksud Ikigai secara amnya adalah ''Alasan Untuk Hidup'' atau.. apa tujuan anda hidup di dunia ini... Anda perlu mencari keseimbangan diantara kesemua 4 faktor dibawah ini.

a) Perkara yang anda suka
b) Perkara yg diperlukan oleh masyarakat
c) Perkara yg boleh mendatangkan pendapatan
d) Perkara yang anda mahir

Jika anda hanya ada (a) dan (b), ini dipanggil ''Mission''
Jika anda hanya ada (b) dan (c), ini dipanggil ''Vocation''
Jika anda hanya ada (c) dan (d), ini dipanggil ''Profession''
Jika anda hanya ada (d) dan (a), ini dipanggil ''Passion''
Lihat carta ni memang dahsyat...
https://youtu.be/Zxj3P0enJNQ?t=327

Jika anda berjaya menyeimbangkan kesemua 4 faktor diatas.. anda mencapai ''Ikigai''

2) Four Japanese rules to live past 100 Years old - BBC REEL
https://youtu.be/t6mOA16ACgY?t=181

Hasil kajian lebih 40 tahun keatas lebih 1000 penduduk Okinawa yg berumur lebih 100 tahun.. terdapat 4 faktor umur panjang dan sihat.

a) Diet yg sihat
b) Aktiviti fizikal
c) Self Help - sikap positif dalam diri sendiri
d) Mutual Help - sikap bekerjasama dalam masyarakat.

3) Ikigai - How To Live A Long And Happy Life
https://youtu.be/vV50KoF1Y6Y

a) Cari perkara yang anda minat dan bergerak kearah itu.
walaupun anda bekerja di bidang yg anda tidak minat, cari dimana minat anda yg sebenar dan bergerak kearah itu sedikikit demi sedikit

b) Perlahankan rentak hidup
Jangan tergopoh gapah nak kejar semua benda dengan cepat. Buat dengan tenang dan relax.

c) Jangan makan sehingga penuh perut.
Makan sehingga 80% kenyang sahaja. Makan perlahan-lahan dan anda akan cepat kenyang.

d) Berkawan dgn individu yg mempunyai sikap positif sahaja.
Jauhkan diri dari orang-orang yg mempunyai aura negatif, asyik mengumpat, asyik mencari salah orang lain, asyik merungut dll..

e) Selalu tersenyum
Pastikan anda selalu riang dan tersenyum kepada sesiapa sahaja. Lupakan perkara2 buruk silam dan fokus kepada peluang yg terbuka di masa hadapan.

f) Selalu berdampingan dengan kehijauan dan alam sekitar.
Mungkin part ni agak susah sedikit terutama kalau duduk rumah apartment tingkat 10 thehe.. Tapi kita boleh berdampingan dgn alam dengan cara selalu jogging di taman2 y berlainan yg banyak di area rumah kita.

g) Berterima Kasih
Selalulah berterima kasih dan bersyukur dengan apa sahaja rezeki dan apa sahaja yang kita ada. Jangan hirau kalau jiran sebelah beli kereta mewah.. biar lantak dia macamana nak bayar nanti thehe... kita hanya bersyukur dan berterima kasih dgn kurniaan kehidupan yg kita nikmati setiap hari

h) Exercise
Mungkin yg ni boleh digabungkan dgn (f) diatas.. sambil menghirup udara bersih di taman yg hijau, kita exercise sekali..

i) Hayati kehidupan
ambil masa untuk menghayati apa yg berlaku di sekeliling anda. Ambil bahagian dalam aktiviti masyarakat di sekeliling anda

j) Jangan pencen/bersara.
Di Okinawa, tidak ada perkataan yg bermakna bersara. Penduduk disana melakukan tugas harian sebagai satu rutin yg menyeronokkan seumur hidup. Jadi tidak wujud perkataan 'pencen' dalam kamus mereka.

Niche: Butik Kesihatan | Diskusi Bisnes
 
1. Linkman - Wed 23/Sep/2020, 10:39pm
Blue Zones adalah area di dunia dimana ramai penduduk mencapai usia yang panjang dan juga sihat.

Blue zones -- lessons from people who've lived the longest
https://youtu.be/zTeYOLhkP9U

1) Okinawa, Japan
2) Sardinia, Italy
3) Nicoya, Costa Rica
4) Loma Linda, California
5) Icaria, Greece

Ciri2 yg ada di Icaria, Greece:
- diet yg sihat (organic food)
- bergerak aktif (exercise)
- percaya kepada tuhan (menghadiri perhimpunan keagamaan)
- aktiviti masyarakat yg aktif (aktiviti bersama)  
2. Hazrul Nizam - Thu 24/Sep/2020, 8:23am
Linkman sedang mengalami Mid Life Crisis.
Haha. Selamat Pagi Tuan!  
3. Linkman - Thu 24/Sep/2020, 8:02pm
midlife crisis?? alamakkk.. biar betul.. yg kat bawah ni ker.. teruk gak tu.. saya belum middle age lagi... rambut pun masih full tak botak tengah thehe...

Midlife Crissis:
https://en.wikipedia.org/wiki/Midlife_crisis

Midlife crisis berlaku:
- dikalangan middle aged person (45 to 65 thn)
- disebabkan perubahan kenaikan umur
- bimbang tentang penyakit/kematian
- tidak berjaya mencapai kejayaan yg bermakna dlm hidup

Menyebabkan seseorang:
- merasa tertekan
- kecewa
- risau
- ingin kembali muda
- menyesal dan ingin mengubah masa silam  

Page 1   (Total 3 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..