Bagaimana Memulakan Servis Kurier Digital di Malaysia
Linkman @ Azman Consultation - Mon 9/Nov/2020 9:04pm [Last Comment]
Saya dapat info ini dari beberapa whatsap group bisnes yg saya join. Walaupun saya belum ada plan nak buka atau join, info ini sangat berguna.

20 October 2020
Bagaimana memulakan servis kurier digital di Malaysia:

https://delyva.com/solutions/bagaimana-memulakan-servis-kurier-digital-di-malaysia-10-cara-untuk-memulakan-perniagaan-anda-dengan-betul

Langkah 1:
Lakukan kajian perniagaan

Langkah 2:
Tentukan servis apa yang anda tawarkan, pengambilan dan juga servis penghantaran

- Penghantaran standard (Express)
- Penghantaran Hari Yang Sama (Same-day)
- Penghantaran Antarabangsa dan Seluruh Dunia
- Servis Kurier Palet

Langkah 3:
Dapatkan lesen

Lesen A - menyediakan kemasukan dalam dan penghantaran ke luar negara serta domestik di dalam Malaysia.

Lesen B - menyediakan perkhidmatan kurier masuk antara bangsa dan perkhidmatan kurier domestik di Malaysia

Lesen C - menyediakan perkhidmatan kurier antara negeri di Malaysia


Langkah 4:
Beli kenderaan dan bekalan

Langkah 5:
Dapatkan insuran

Langkah 6:
Tetapkan harga dan kawasan perkhidmatan

Langkah 7:
Iklankan jenama anda

Langkah 8:
Pengambilan pekerja

Langkah 9:
Dengar setiap maklum balas

Langkah 10:
Kembangkan perniagaan anda dengan sistem digital yang boleh diskala

Niche: Diskusi Bisnes | Bisnes Kurier Dan Logistik
 
1. Linkman - Mon 9/Nov/2020, 9:08pm
Kalau ikutkan table dalam link diatas, untuk kategori simple.. nampak kos mcm beberapa ribu RM sahaja (bawah RM1k ??).. kalau yg lain2 tu sampai rm berjuta2..

- Non-Universal Service Licence (sah untuk 3 tahun sahaja).
- Lesen C (khidmat kurier antara negeri di Malaysia)  
2. Linkman - Mon 9/Nov/2020, 9:12pm
covid19 membuktikan servis kurier memainkan peranan yg amat penting bukan sahaja sekarang.. malah selepas habis covid nanti pun bila masyarakat dah terbiasa beli barang online.. dorang akan teruskan habit tersebut...

i believe this is a very promising business.. tidak terkesan dgn bencana pandemic.  
3. Azzu 3 - Mon 9/Nov/2020, 11:26pm
Info yang bagus, tapi malangya lesen kurier telah dibekukan selama 2 tahun oleh MCMC.  
4. Linkman - Tue 10/Nov/2020, 6:59pm
yeke.. macam lesen cybercafe tahun 2010 dulu.. nak apply tak boleh dah dibekukan..  
5. Wahmarketings Com - Thu 12/Nov/2020, 12:13am
Redah je. Janji barang sendiri. Saya duduk batu caves hantar sampai shah alam - cheras - p.j - kl
Saya modified apa yang lala & poslaju buat
Saya alihkan ke shopee.
Penat ? Kalau tiap tiap bulan income cecah 5 angka
Berani sebut perkataan ''penat'' ?  
6. Linkman News - Thu 12/Nov/2020, 8:18pm
Youtube: Tony Fernandes jadi penghantar makanan pula...
https://youtu.be/u_wxnSMZVdg

Beliau sedang mempromosikan servis terbaru airasia.. servis menghantar makanan

Air Asia Food
https://www.airasia.com/food

semakin ramai semakin meriah
''the more the merrier''  
7. Aizuddin 63 - Tue 4/May/2021, 6:50pm
Saya mencari rakan kongsi utk perniagaan kurrier. Modal yg ada skrg 50k. Cari yg jujur, amanah dan ikhlas. Hubungi saya iss 0173632231.  

Page 1   (Total 7 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..