Web 1.0, Web 2.0 dan Kini Web 3.0 yg Berasaskan Blockchain Iaitu Cryptos, NFTs dan Metaverse
Linkman @ Azman Consultation
Wed 11/May/2022 10:08pm [Last Comment]
Hari ini saya terjumpa satu interview kepada owner baru/founder NFT.com yg dapat menerangkan apa yg akan berlaku pada masa hadapan.

This is why cryptos are crashing and when the recovery will happen
https://youtu.be/hhxvUZ0nMBU
– Jordan Fried

Secara amnya saya faham apa dia blockchain/crypto/NFT & metaverse.. tetapi dalam interview ini beliau dapat memberikan contoh yg sangat cohesive apa yg akan berlaku di masa akan datang.

Dunia blockchain/crypto/NFT/metaverse sekarang adalah sama dengan dunia Internet pada tahun 1999. Waktu tu tak ramai orang faham apa dia internet. Ada yg menganggapnya hanyalah trend semasa yg akan berkubur dalam masa terdekat.

Hari ini kita tahu apa dah jadi dengan internet. Hidup seharian kita semuanya di dalam internet.

Persoalan.
========
Adakah anda akan masuk dalam dunia blockchain/crypto/NFT/metaverse?

Jawapan
=======
Saya tak masuk.. tapi adalah penting utk kita tahu apa dia dunia baru ini..

Sebab apa saya tak masuk.. sebab saya dah invest banyak masa, duit & tenaga dlm web 1.0 dan web 2.0 dan boleh le hidup dengan 2 era teknologi ini. Untuk masuk kedalam dunia baru web 3.0 mungkin tak sempat dah.

Apa dia Web 1.0, web 2.0 dan web 3.0?

Saya akan sambung dalam comment dibawah.

Niche: Diskusi Bisnes | Web Media Sosial
 
1. Linkman - Wed 11/May/2022, 10:29pm
Untuk memahami kemana dunia generasi baru akan bergerak untuk 20 tahun yg akan datang (tahun 2040), kita kena memahami apa yg telah berlaku 20-25 tahun yg lalu (1995-2000).

Web 1.0
- 1995-2004
- adalah website dimana page adalah statik
- masih ingat website & homepage & MS frontpage?
- masih ingat geocities/tripod
- masih ingat RSS feed, ICQ, MiRC
anda berada di web 1.0 ketika itu.

Web 2.0
=====
- 2004 - maybe 2025
- user generated content
- social medias segala bagai - friendster, myspace, fb/ig/twitter/youtube/tiktok etc..
- smartphones
- internet banking

Web 3.0
======
maybe 2025-2040?
maybe 2030-2050?
- internet based on blockchain
- Cryptocurrencies
- NFTs - Non Fungible Token
- Metaverse

Artikel dibawah ini banyak menerangkan masa lepas (web 1.0 & web 2.0)
https://en.wikipedia.org/wiki/Web_2.0

Untuk memahami web 3.0 kena banyak kaji video2 di youtube berkenaan 3 topik ini.. crypto/NFT/Metaverse.. dahulunya susah nak predict kemana teknologi2 ini akan bergerak..

sekarang kita dah mula nampak.. kesemuanya akan bergabung... dengan generasi baru web 3.0 tidak lagi hidup di alam nyata..

Mereka akan hidup di metaverse, dibayar dengan crypto dan membeli NFTs sebagai aset untuk hari tua.

Mereka hanya kembali ke dunia nyata untuk makan/minum/tidor sahaja. selain dari tu .. mereka hidup di alam cyber yg betul2 PURE cyber..

Generasi baru Web 3.0!!  
2. Jamali - Thu 12/May/2022, 1:55am
macamana x nk masuk atau nk masuk dlm web3 metaverse ni tuan? bolih pilih ke. mohon pencerahan.  
3. Linkman - Thu 12/May/2022, 12:46pm
Ooo lupa explain.. maksud saya tak masuk tu bukan tak menggunakan metaverse & web3.

By default kita semua akan termasuk kedalam web3 sebaik sahaja kita download apps dalam smartphone, headset atau gajet baru masa depan & mengggunakan apps tu.. mcm kita download tiktok dan guna sekarang.

maksud saya tak masuk kedalam web3 adalah sebagai system integrator.

skrg saya dah invest banyak masa belajar PWA (Progresive Web Apps) termasuk html5, css3, javascript ES6, php5, php7 & php8, mysql 5, mysql 8 dll..

untuk masuk kedalam blockchain programming utk w3 & metaverse memerlukan set tools baru yg perlu belajar lagi dahsyat..

so dari segi knowledge integration with business.. saya stop di web1 & web2 sahaja.  
4. Linkman - Thu 12/May/2022, 12:50pm
apa yg akan berlaku pada 2040 untuk dinosaur spt saya adalah..

didalam metaverse saya akan setup shop berdasarkan populariti.. mungkin saya akan pilih dlm 5 metaverse yg paling popular.. dan setup shop paling murah atau free dalam metaverse tersebut.

utk membeli produk2 saya.. ada link ke website (teknologi web2 & web1) dan visitor kena lah balik ke zaman 2020.. menggunakan web browser, android apps atau iOS apps.

berbeza dgn web3 integrator, visitor boleh beli produk2 direct di metaverse tersebut.. tanpa perlu keluar ke browser/apps style lama..  
5. Linkman - Thu 12/May/2022, 12:57pm
mari kita bayangkan kehidupan seharian Abu, seorang budak yg lahir pada 2012 dan berumur 28 tahun pada 2040.

Beliau bekerja sebagai sales person (ambassador/duta/affiliate/dropship) utk kasut Adados (thehe..) yg populer pada 2040 yg berpengkalan di isle of Man dekat england (tax free haven) dan gaji beliau dibayar dlm bentuk crypto.

beliau dah biasa dgn NFT & metaverse. (universiti yg beliau grad pun di dlm metaverse).

kehidupan seharian beliau adalah sebagai seorang avatar cyber yg bersocial, berhibur, berjalan (melancong), berdiskus, bekerja, belajar, bermain game dll di metaverse.

beliau ada banyak NFT yg beliau collect samada secara percuma atau yg dibeli semasa baru launch.

Ada NFT yg haprak.. langsung takde nilai.. beliau simpan je lah.. ada NFT yg naik harga sampai beratus2 ribu USD..

sama juga dgn crypto yg beliau collect.. ada yg berharga dan ada yg takde nilai langsung.

utk kehidupan seharian.. beliau akan convert beberapa crypto kepada cash dan beli makanan & keperluan harian di dunia nih..

utk pembelian aset yg agak mahal mcm rumah & kereta.. beliau kena jual beberapa NFT yg beliau tak sayang sangat.. dan dapat cash dlm rm100k-200k utk buat deposit beli kereta/rumah.  

Page 1   (Total 5 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..