Idea Bisnes Software Komputer (Maintenance) Tanpa Perlu ke Pejabat Pelanggan
Linkman @ Azman Consultation - Wed 21/Apr/2021 10:04am [Last Comment]
Semalam satu peluang bisnes muncul..

Kawan dari satu kompeni yg saya pernah bekerja semasa student (lama dulu) call bertanya tentang macamana nak update sistem MS Acces yg mereka gunakan. sebabnya staff senior mereka dah berhenti semua staf2 junior tak ada pengalaman.

Saya pun minta mereka
1) On kan laptop/komputer

2) Install google chrome remote desktop
https://remotedesktop.google.com

3) Saya setup satu email akaun baru (gmail) dan kongsikan email ni utk login kedalam chrome remote desktop

4) Saya login kedalam komputer pejabat mereka dari laptop dirumah. connection kena laju.. saya guna unifi (dlm rm90 sebulan).

5) Kami berurusan secara whatsap
- Beliau akan snap apa masalah.
- Saya akan edit & snap balik
- Dan berkomunikasi whatsapp

6) Dalam sejam.. selesai

Dia tanya berapa saya charge. saya beritahu.. errr rm200 ok lah..

Dia agak terperanjat.. dan suggest saya charge rm500 ke company dia.. dan kalau ada masalah lagi mereka akan contact saya.. lagi murah dari hire staff yg expert dlm MS access..

Saya termenung....
Bawak grab sehari nak dapat rm100 pun jenuh thehe..
Ini peluang baik nih...

Niche: Diskusi Bisnes
 
1. Linkman - Wed 21/Apr/2021, 10:13am
saya pernah install wordpress utk blog/website lama dulu.. dlm thn 2016 rasanya

mmg rumit juga tapi nasib baik banyak tutorial online.. tapi saya berpendapat utk compeni yg tak ada staff taraf degree/diploma... memang agak rumit juga..

rasanya mungkin saya nak polish balik knowledge wordpress nih.. dan maybe offer

1) bina wordpress utk website company
2) maintain wordpress & post artikel (dorang kena sediakan content) mungkin sekali setiap minggu dlm 2-3 jam
3) charge rm500 sebulan
4) kerja dari rumah guna remote desktop

kalau saya kerja isnin sampai jumaat, 3 jam setiap pagi
rm500 x 5 = rm2500

waktu petang free boleh buat kerja lain
sabtu ahad pun free..

memang happy hidup... thehe..  
2. Hazrul Nizam - Wed 21/Apr/2021, 10:49am
wordpress utk business dah tak popular Tuan. sekarang zaman apps & sosial media. cuba check reddit. social media yg byk info berguna. boleh layari webisite reddit.com atau install apps reddit.  
3. Linkman - Thu 22/Apr/2021, 10:33am
apps susah nak maintain Tuan Hazrul.. kena maintain iphone dan android apps.. untuk iphone pulak ada bayaran tahunan (tak silap usd 99 ke.. utk listing di appstore)

sebenarnya mmg ada solution..namanya PWA (progressive Web Apps).. tapi saya cuba search youtube utk study aritu.. nampak rumit jugak.. maybe perlukan setahun dua utk expert..  
4. Wahmarketings Com - Mon 3/May/2021, 12:35am
Kalau nak deal dengan company bab servis IT ni kena hati hati.
Biasanya yang boleh bayar harga servis kita ni company besar@ sdn bhd.
company sdn bhd ada audit. diorang akan check setiap duit keluar masuk
dari mana ke mana. pada siapa. Amount bawah RM 100 takde masalah.
sebab akan bayar petty cash / sign payment voucher
tapi kalau over RM 200 . company akan issue cheque.

Kalau komputer rosak ada tukar barang tu di bolehkan .
tapi kalau servis guna teamviewer / google remote ni kena jaga2.
majoriti bos2 atas bukan dia paham software issues ni mcm mana.

Mostly Enterprise company takde masalah.
Yang jadi masalah Sdn Bhd.
Sebab Sdn bhd duit keluar masuk ada invoices.
Kalau supply atau jual barang takde masalah.

Actually nak mintak RM 200 tu pun dah masalah besar.
Sebab tak tahu kat invoices / resit nak tulis apa.  

Page 1   (Total 4 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..