Trend Dapur Restoran Hantu (Ghost Kitchen) Akan Berterusan Walaupun Selepas Covid Berakhir
Linkman @ Azman Consultation - Fri 9/Apr/2021 7:51pm [Last Comment]
Secara ringkasnya, ghost kitchen adalah restoran (bahagian dapur) yg dibuat hanya untuk order takeaway atau order online sahaja. Di dalam restoran tidak ada meja atau kerusi utk pelanggan makan dan restoran tidak perlu berada di tepi jalan utama.

saya suka video youtube ni..
China’s Ghost Kitchens and Food Delivery Culture
https://www.youtube.com/watch?v=_foNGEUYUTQ

- hampir 50% pengguna internet di China sekarang biasa order makanan secara online

- pada minit ke 3 video diatas, mereka bercakap tentang dapur yg tak ada chef.. sebabnya kalau dah kerjanya masak set2 makanan yg sama setiap hari.. dan bahan2 nya sama.. buat apa nak guna chef? boleh gunakan automatik sistem dgn resepi yg tersedia dan masak dgn pantas oleh mana2 pekerja.. dapat jimat banyak kos bila tak ada chef. saya pasti, bagi mana2 restoran terutama restoran melayu.. kos gaji chef adalah yg paling tinggi.. dan chef pulak kebanyakannya import dari thailand (melayu dari selatan thai). Dan kalau chef buat hal.. memang susah.

- dalam video diatas pendapatan sebagai runner / penghantar makanan sekitar usd 1300 sebulan (dlm rm5,000) berbanding pekerja kilang biasa dalam usd 350 (rm 1500).. saya rasa sangat hampir dgn cerita di malaysia.. tapi spt biasalah kena kerja runnner dari pagi sampai malam utk dapatkan income sebanyak tu..

semenjak covid Jan 2020 dulu, trend ghost kitchen ni memang meletop.. terutama sekali bila ada kekangan utk pelanggan makan di dalam restoran. pada mulanya banyak restoran mengeluh/tutup tapi bagi yg creative, mereka dengan pantas bertukar kepada ghost kitchen.

Niche: Bisnes Restoran | Diskusi Bisnes
 
1. Linkman - Fri 9/Apr/2021, 7:57pm
diantara kelebihan2 Ghost Kithen ini:

1) kos setup yg jauh lagi mudah dan murah. tidak perlu ada kerusi meja dan tempat makan.

2) ghost kitchen tidak perlu berada di jalan utama (sewa mahal). mana2 ceruk pun boleh buka.

3) boleh fokus pada jenis makanan yg khusus. contohnya mungkin nak fokus pada nasi ayam sahaja ke.. nasi beriyani, nasi kakwok ke.. spaghetti ke dll.. bagi saya yg ni sangat penting.. kalau anda peminat tegar spaghetti dan expert masak spaghetti.. anda boleh buka ghost kitchen khas utk masakan kegemaran anda. (dan pelanggan akan merasai perbezaannya)

4) tapi seperti biasalah kena register dengan khidmat food delivery servis macam food panda, lala move, grabfood, dahmakan dll.. ada yg agak ketat dimana anda perlu ada premis khas.. ada yg agak longgar kalau nak buka ghost kitchen di dapur rumah sendiri pun OK asalkan bersih.  
2. Linkman - Fri 9/Apr/2021, 8:34pm
Search ghost kitchen videos:
https://www.youtube.com/results?search_query=what+is+ghost+kitchen

Ghost Kitchen juga dikenali sebagai -
- Virtual kitchen
- Dark kitchen
- Cloud kitchen
- Delivery-only Restaurant
- Shadow Kitchen

What is a Ghost Kitchen?
https://youtu.be/25NqEHDSQwo?t=56  
3. Linkman - Fri 9/Apr/2021, 8:51pm
konsep ghost kitchen sudah pasti akan menjadi salah satu dari bisnes yg saya akan ceburi.. alasannya mudah.. setiap hari saya beli pelbagai makanan dari pelbagai pihak.. tepi jalan, food panda, franchise food dll.. memang setiap bulan banyak duit habis beli makanan.. dan saya dah idea sendiri bagaimana bisnes ini akan dijalankan

satu lagi sebabnya saya pilih ghost kitchen berbanding konsep lain.. saya tak mahu bazir masa melayan songeh pelanggan order makanan di meja.. thehe..

- ada menu fix yg sama setiap hari cthnya nasi ayam mmg ada setiap hari..

- ada variasi harian cth nya hari ni ada ikan bawal goreng kicap.. esok ada gulai ikan patin, lusa ada masak lemak cili padi.. dan variasi ni mungkin cukup utk rotation selama 2 atau 3 minggu.. jadi saya sendiri boleh hidup dgn makan dari my own ghost kitchen 100%.. yg ni penting... kalau pemilik restoran dah meloya utk makan menu restorannya sendiri.. alamatnya restoran akan berkubur tak lama lagi.. sebab setiap hari rasanya akan berubah semakin teruk.. sehingga satu point pelanggan akan ludah keluar.. tak boleh telan. maknanya.. pastikan ANDA SENDIRI adalah pelanggan tetap nombor 1 restoran anda.

- beza besar ghost kitchen saya dari sistem lain adalah fix delivery time. contohnya utk makan lunch.. anda perlu order sebelum waktu2 tertentu.. dan setelah selesai masak.. team delivery dari restoran saya sendiri akan hantar dengan sekali lalu sahaja... mengikut laluan2 yg dah ditetapkan.. kalau anda miss.. boleh order utk esok pulak. ini dapat mengelakkan kelam kabut delivery boy nak hantar makanan merata2 tempat.. dan dapat elakkan dari kebergantungan kepada third party food delivery servis (food panda.. grabfood dll)

- dan sebab terakhr saya pilih ghost kitchen.. saya perlukan sisa buangan dapur yg banyak setiap hari. sisa ini boleh diberikan kepada ternakan.. dan mengurangkan kebergantungan kpd pembelian pellet makanan dengan drastik. bagi anda yg belum faham konsep ini boleh search topik Blueprint Usahawan Desa yg saya tuliskan sebelum ini.  
4. Dr Idy - Sat 10/Apr/2021, 1:28am
SIRDY FOOD LOUNGE mempunyai pelbagai killer menu yang mana kami telah proses dan menjadikan ianya dalam bentuk pes (hanya tambah air) dengan SOP yang lengkap bagi memudahkan & mempercepatkan proses memasak lantas mengekalkan standard kualiti & rasa setiap kali makanan dihasilkan. Menu-menu ini pastinya akan menghasilkan repeat order yang tinggi.

Untuk pertanyaan lanjut boleh whatsapp kami
https://SirdyFoodLounge.wasap.my  
5. Linkman - Sun 25/Apr/2021, 11:11am
saya rasa di Malaysia belum ada konsep franchise ghost kitchen. utk melayakkan anda tukarkan bisnes anda kepada franchise, kriteria pertama (dan ada byk lagi kriteria lain) adalah.. bisnes berusia lebih 3 tahun.

konsep yg saya akan bangunkan adalah generic ghost kitchen. bermakna bisnes ini tidak di fokuskan kepada satu jenis menu sahaja cthnya nasi ayam atau nasi kerabu.. tetapi sistem ghost kitchen ni boleh digunakan utk apa sahaja menu masakan.

diantara konsep yg pelu difikirkan pada peringkat awal ini adalah:

Ghost Kitchen Franchise Concept
===========================

- Setup kitchen layout for efficiency
- Stainless steel racks & utensils
- sourcing raw material from farmer
- freshness concept - First In First Out (FIFO) & Just-in-time (JIT)
- simplified cooking recipe (fresh daily made paste)
- kitchen gadgets & machines
- online ordering system
- packaging
- delivery system
- staff recruiting
- staff training
- accounting
- marketing & social media
- integrated database system  
6. Linkman - Fri 4/Jun/2021, 5:23pm
semalam saya beli makanan guna grabfood dari ghost kitchen.. sebabnya mengidam teringin nak mkn nasi kerabu saya order 2 bungkus.. satu lagi makan esoknya..

- RM 15 - nasi kerabu ayam goreng
- RM 15 - nasi kerabu ayam percik
- RM 8 - teh ais madu

total rm 38 .. pulak tu satu bungkus lagi terlupa nak buang tougeh.. tak boleh makan walaupun dah masuk dlm peti ais.. huaaaa...

kalau sebelum PKP memang nasi kerabu dgn ayam bakar/percik di pasar malam di KL nih dah mula cecah rm10 sebungkus.. tapi rm15 sebungkus.. memang pedihh..  
7. Byrorahomes - Sat 5/Jun/2021, 9:57pm
link youtube tu xboleh view sbb dr china  
8. Linkman - Sun 6/Jun/2021, 9:38am
alamak betul Tuan.. video tu dah kena blok.. 'not available in your country' tapi video2 cerita lain dari channel yg sama boleh pulak view.. pelik kenapa sesetengah orang blok negara kita..  

Page 1   (Total 8 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..