Bisnes Telur Itik, Telur Masin dan Rempah Salted Egg Mempunyai Masa Depan yg Cerah
Linkman @ Azman Consultation - Tue 25/May/2021 4:54pm [Last Comment]
Sejak beberapa bulan lepas, ada satu channel youtube Malaysian ni.. namanya Ustak Piat agak aktif buat posting berkenaan cara bela itik.

Ustak Piat Bela itik
https://www.youtube.com/channel/UCOm4c7WDouJVsL40lweWj_g/videos

Semasa saya belasan tahun, arwah ayah bela itik 3 ekor (2 ekor betina).. setiap hari dapat telur 2 biji.. nampak sikit tapi sekejap shj penuh rak dapur. Walaupun dah buat telur masin, masih ada banyak baki dan bagi ke jiran2. Masa tu trend buat rempah salted egg belum ada lagi.. rakyat malaysia pun tak pernah dengar lagi salted egg..

Saya sekarang tgh mencari apakah bisnes IKS yg ke 3 utk dimajukan di tanah adik beradik di kampung.. (selepas bisnes benih nurseri & bisnes ghost kitchen).. rasanya bisnes telur itik ni agak sesuai.

Bisnes Telur itik
- Buat masak lemak cili padi telur itik
- Buat telur masin itik
- Buat rempah salted egg.. ada 1001 kegunaan..

Setiap kali saya terserempak dgn apa sahaja menu yg guna salted egg.. rasanya memang luarbiasa sedap. Satu hari saya terjumpa kerepek kulit salmon salted egg.. rm10 sebalang ada 7 keping je dlm tu.. tapi rasanya astagaa.. tak dapat di ceritakan sedapnya walaupun mahal.. saya kunyah slow2 sambil pejam mata.. thehe..

Terbaru saya beli muruku selepas raya.. akak tu kata rm15 sebalang.. saya tanya.. apasal mahal sangat.. raya dah seminggu habis.. akak tu jawab.. ini muruku salted egg dik.. rasanya memang lain..

Saya pun beli dan bawak balik rumah sambil tengok netflix cerita hantu jepun haunted forest (Aokigahara Forest)... krup krap.. ehh.. habis sebalang thehe.. memang sedap..

Kesimpulannya bisnes rempah salted egg memang mempunyai masa depan yg amat cerah utk dimajukan.

Jom kita follow channel Ustak Piat dan belajar dari sifu..

Niche: Diskusi Bisnes | Pembekal Telur | Pembekal Rempah Dan Perencah
 
1. Linkman - Wed 9/Jun/2021, 6:26pm
salah satu kelebihan besar bisnes ternakan itik (dan ternakan lain) di dalam kebun, ternakan ini boleh dibuat dibawah tanaman lain..

contohnya kalau kebun kita dipenuhi pokok buluh, pokok pisang atau apa sahaja tanaman.. ternakan itik dicelah2 pokok tidak akan mengganggu hasil tanaman.. malah mungkin lebih baik sebab:-

1) tak perlu upah orang utk bersihkan semak.. itik akan lanyak semua licin..

2) dapat baja free seumur hidup najis itik.. hanya perlu di matangkan sahaja dan tanamkan sekeliling perdu pokok..  

Page 1   (Total 1 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..