Cordless Drill - Pening Kepala nak Pilih Diantara 3 Jenis. (Drill Driver, Impact Driver atau Hammer Driver)
Linkman @ Azman Consultation
Mon 22/Nov/2021 2:57pm [Last Comment]
Pertama sekali saya beli ''cordless driver'' dari shopee saya cari brand murah rm 170 ada semua.. siap dgn toolbox dengan segala bagai kepala skru driver (dlm 30 jenis) dan dapat 2 batteri pack. Memang berbaloi-baloi!!

Tapi kebahagiaan yang diimpikan tidak berpanjangan.. tak sampai 2 hari guna dah rosak thehe..

Kemudian saya mula check brand yg agak terkenal. Baru saya tahu ada 3 jenis cordless driver sebenarnya.

1) Drill Driver
- untuk Non-Professional DIY
- biasanya keyless chuck - boleh pasang semua skrew bits hex bits atau siinder biasa.
- yg nih paling basic sekali dan paling sesuai utk kegunaan am
- boleh masukkan pelbagai skru pada kayu dan besi nipis
- boleh tebuk lubang pada kayu dan besi nipis
- tapi tak sesuai utk tebuk lubang pada dinding atau batu bata. sekali sekala takpa. tapi kalau selalu sangat mmg cepat rosak tak kira brand mahal macamana pun

2) Impact Driver
- yg ni utk Professional DIY
- lagi power (torque lagi tinggi)
- biasanya guna kepala skru hex bits (6 segi)
- boleh buat kesemua yg Drill Driver (1) diatas buat kalau kepala skru boleh masuk.
- tangan tak penat, boleh pegang sebelah tangan sahaja.
- bentuk muncung pendek lebih sesuai utk memasukkan skru sebenarnya berbanding menebuk lubang.
- Tak sesuai utk tebuk lubang pada dinding atau batu bata.. nanti cepat rosak. sekali sekala ok lah.

3) Hammer Drill Driver
- yg ni untuk sesiapa yg selalu menebuk lubang pada batubata atau konkrit.
- mmg sesuai utk tugas mcm nih. Tak mudah rosak sebab memang tu kerja dia. Kalau guna Drill Driver atau Impact Driver utk tebuk batubata/dinding.. kejap je rosak.
- tapi tak berapa sesuai utk buat kerja2 lain sebab Hammer Driver nih ganas.. sekali sekala ok lah.
- biasanya hammer driver lebih besar saiznya dan lebih mahal dari (1) dan (2)

Untuk brand yg berkualiti boleh anggarkan harganya 2 atau 3 kali ganda lebih mahal dari harga jenama murah berharga rm 170 yg saya beli first time tu.

Niche: Diskusi Bisnes | Ubahsuai Rumah | Kedai Hardware
 
1. Linkman - Mon 22/Nov/2021, 3:02pm
Rujukan 1: Cordless Drill Vs. Impact Driver
- Comparison
- What's The Difference?!!
https://youtu.be/VQvDBmUtx6o  
2. Linkman - Mon 22/Nov/2021, 3:03pm
Rujukan 2 - How To Pick the Right Cordless Drill with Makita
1) Drill Driver
2) Impact Driver
3) Hammer Driver
https://youtu.be/GfmbvmAdF5k  
3. Linkman - Mon 22/Nov/2021, 7:13pm
Difference between Drill Drivers & Impact Drivers
- Drill Driver utk kerja2 DIY sekali sekala
- Impact Driver utk kerja2 DIY professional
- penggunaan bateri pack yg berkuasa tinggi (4 AH vs 1.3 AH) pun banyak memberi perbezaan
https://youtu.be/JVMwp4Hm7OQ  
4. Linkman - Mon 22/Nov/2021, 7:58pm
Makita Cordless LXT Tools Review
https://youtu.be/kaVMD6NyQIY  

Page 1   (Total 4 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..