Kenapa Matawang USD Mengukuh Pada Waktu yg Sama Inflasi di Amerika Syarikat Berada di Paras Tertinggi Sejak 40 Tahun.
Linkman @ Azman Consultation
Thu 27/Oct/2022 5:46pm [Last Comment]
Sudah berbulan-bulan pakar ekonomi seluruh dunia tak dapat jawab.. kenapa inflasi di US paling teruk dlm 40 tahun (sejak krisis minyak 1970an) tapi duit USD mengukuh di seluruh dunia.. paras terbaik dalam masa 24 tahun.

Video dibawah mungkin yg terbaik saya lihat setakat ini. Video2 lain penjelasannya tak memuaskan.. masih berkisar pada covid, ukraine-russia war, north korea nuclear threat, supply chain disruption, brexit dll.

This Crisis is WORSE Than 1970s By 100 TIMES
https://youtu.be/GOcpJwRRKAs
- Peter Schiff's Final WARNING

Penjelasan berdasarkan “the greater fool theory”
https://en.wikipedia.org/wiki/Greater_fool_theory

Disebabkan inflasi yg sangat tinggi di seluruh dunia, akibat kerajaan (hampir semua kerajaan didunia) mencetak duit sesuka hati semenjak covid awal 2020 tempohari..

Kebanyakan orang yg kaya seluruh dunia (bukan sahaja top 1%, tapi mungkin top 20%) mencari matawang yg dilihat sebagai kukuh untuk dijadikan ''hedge against inflation''. Maksudnya utk melindungi kekayaan mereka dari kerugian akibat inflasi.

Contohnya jika matawang negara mereka menurun 10-15% berbanding berbanding USD dan inflasi mencecah 10-15%, dengan membeli USD mereka boleh menyelamatkan nilai kekayaan yg semakin susut.

dan pada waktu ini USD dilihat sebagai pilhan yg 'selamat'

tapi akhirnya mereka akan sedar bahawa Amerika Syarikat juga mencetak wang dengan luar biasa banyak, lebih USD 5.2 Trillion sejak covid tempohari. (5.2 TRILLION bersamaan 5,200 BILLION USD)

Ini belum termasuk cetakan wang sewaktu QE1, QE2 dan QE3 (Quantitative Easing) sejak 2008 iaitu ketika berlakunya krisis subprima pinjaman perumahan (subprime morgage crisis)

Apabila ''the last fool'' sedar tiada lagi sesiapa ingin membeli USD, maka akan bermulalah kejatuhan USD yg akan membawa kepada kemelesetan ekonomi dunia lebih teruk dari ''The Great Depression 1929-1939''

The great depression 1929-1939
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Great_Depression

Selamat Mengkaji..

Niche: Diskusi Bisnes | Iklan Terbuka
 
1. Linkman - Thu 27/Oct/2022, 6:20pm
Senarai pakar ekonomi & pakar bisnes yg saya selalu ikuti di youtube adalah dibawah.

Susunan mengikut my personal preference.

1) Ray Dalio
Ray dalio mungkin yg terbaik dalam menerangkan bagaimana wang berfungsi di peringkat kerajaan sedunia dan kerajaan pusat, terutama Federal Reserve di US. Kepakaran khusus beliau adalah sebagai Investor dan ''Hedge Fund Manager'', tapi kefahaman beliau bagaimana wang dicipta dan dimusnahkan mungkin paling jelas. Bagi saya beliau agak all-rounder.

2) Elon Musk
Seorang global visionary dan Technology Disruptor. Beliau boleh diibaratkan seperti Steve Jobs, tapi skop lebih luas bukan sahaja di bidang komputer/telekomunikasi tapi mencakupi semua aspek kehidupan.

3) Peter Schiff
Kepakaran beliau dalam bidang saham dan beliau adalah seorang ''stock broker'' yg hebat. Beliau sangat mengutamakan precious metal seperti emas dan perak. Beliau anti Cryptocurrency. Beliau adalah salah seorang yg berjaya meramal ''Subprime Mortgage Crisis 2008'' beberapa tahun sebelum berlaku.

Beliau ada membuat podcast mingguan dan ramai youtuber akan salin dan tukarkan dlm pecahan2 yg lebih kecil, tambah visual menarik dan publish sebagai video investment dalam channel masing2.

4) Jim Rickards
Seorang Investment Banker, beliau selalu terlibat dalam menasihatkan kerajaan US berkenaan global currency. Ulasan2 beliau amat bernas terutama berkaitan jatuh naik matawang superpower dunia sekarang termasuk China, Rusia berdasarkan situasi semasa.

5) Mike Maloney
Beliau ada membuat siri youtube penerangan beza ''Money'' dan ''Currency''. Penjelasan amat luar biasa detail. Tapi beliau (dan ramai juga pakar ekonomi) masih menekankan matawang sedunia perlu kembali di sandarkan kepada emas. Ini berikutan Presiden Amerika Richard Nixon yg memutuskan sandaran emas dari USD pada tahun 1971.

6) Jim Rogers
Investor & Financial expert. Beliau punya coverage agak luas terutama stock yg melibatkan komoditi. Beliau sanggup berpindah dari US ke Singapore untuk memastikan anak2 beliau mendapat pendedahan terhadap kuasa2 besar asia terutama China.

Anak2 beliau boleh bercakap Mandarin dgn fasih (belajar di Singapore).

7) Robert Kiyosaki
Semua orang kenal penulis buku ''Rich Dad Poor Dad''. Beliau akan ulang 1000 kali aset vs liability. Gunakan pinjaman untuk hasilkan kekayaan. Beliau tidak percaya kepada matawang USD dan mana2 matawang dunia. Aset beliau lebih kepada hartanah & precious metals

8) Warren Buffet & Charlie Munger
Kedua2nya dari Berkshire Hathaway. Setiap tahun Berkshire ada membuat AGM dan beliau selalunya akan menjawab pelbagai soalan termasuk interview khas dari rangkaian TV.

Mereka (kedua2nya) anti Cryptocurrency. Mereka tidak melabur dalam precious metal/emas/perak dan mereka tak melabur dalam hartanah. Fokus mereka kepada stok yg membayar dividen dan bonus tahunan. Mereka anti stok yg berdasarkan teknologi kecuali 5 tahun terakhir ni mereka mula membeli stock apple.

9) Michael Burry
Hedge Fund Manager. Terdapat filem yg dibuat berdasarkan kehebatan beliau ''shorting'' overvalued stocks termasuk ''Mortgage Bond Market'' dan meraih keuntungan beratus2 juta USD semasa krisis Subprima Amerika Syarikat 2008-2009.

10) Bill Gates
Beliau adalah bekas orang terkaya dunia zaman 1990an dan awal 2000. Beeliau ada banyak idea bernas peringkat global utk kebaikan manusia sejagat. Beliau juga pernah memberi amaran tentang bala wabak virus sedunia beberapa tahun sebelum covid berlaku. Setiap kali beliau ada sesuatu yg penting untuk di maklumkan, kita kena dengar.

11) Steve Jobs
Beliau seorang yg boleh melihat di masa hadapan keperluan komunikasi manusia. Walaupun kehebatan beliau dalam bidang komputer termasuk handphone, ipad dll tidak dapat ditandingi, skop beliau agak terhad di dalam bidang ini sahaja.

12) Niall Ferguson
Dokumentari beliau berkenaan 6 ''Killer Apps'' atau 6 punca utama kenapa negara eropah berjaya menakluk dunia sejak tahun 1500an dan akhirnya kini mula ditewaskan oleh negara2 di asia. Cara beliau mengupas point2 tersebut amat bernas dan banyak video beliau boleh di tonton di youtube. Beliau agak senyap semenjak 5 tahun kebelakang ini.

13) George Soros.
Kenapa saya TIDAK mengikuti George Soros, seorang pakar kewangan bertaraf dunia? Sebab beliau agak terhad dalam membuat penampilan umum berkenaan isu kewangan sedunia. Dalam beberapa interviw lama beliau yg masih survive (zaman awal internet), cara beliau menjawab soalan2 yg diajukan agak boring dan susah difahami.  
2. Wahmarketings Com - Sat 12/Nov/2022, 7:14am
ini semua ada kaitan dengan perang ukraine russia
USD menguat U.S masih buat duit sebab dapat jual senjata
baru baru ni pakistan sudah di beri akses utk beli senjata dengan U.S
U.S sekat Pakistan dari beli senajat U.S selama 10 tahun.
U.S dan Nato ramai ramai sedekah weapon pada Ukraine  

Page 1   (Total 2 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..