Berapakah Jumlah Manusia Sebenar yg Boleh Hidup Diatas Tanah 1 Ekar Tanpa Membeli Makanan (Homestead)?
Linkman @ Azman Consultation
Tue 14/Dec/2021 6:39pm [Last Comment]
Mengikut pada rancangan awal dahulu, saya menyasarkan 1 ekar tanah boleh menyara kehidupan 10 orang krew yg mengusahakan pertanian saradiri secara lengkap.

Krew ini kemudian boleh mengusahakan produk2 IKS dari kampung (tak semestinya produk pertanian sahaja. produk lain termasuk servis/perkhidmatan juga boleh dibuat jika line internet pantas)

Kini setahun telah berlalu.. saya dah dapat mengumpul beberapa data baru.

1) Jumlah Krew:

Adalah tidak berapa praktikal utk mengumpulkan 10 individu dari latarbelakang berlainan utk bekerjasama di dalam 1 kebun dan mengusahakan 1 produk IKS dari kampung.

Ini kerana individu2 ini terdiri dari pelbagai latarbelakang yg berbeza tahap motivasi, berbeza tahap IQ, berbeza objektif hidup dan minat dalam bidang niaga yg berlainan.

Jumlah individu dlm 1 unit yg lebih praktikal adalah:

- Diantara 2-5 orang
- Mempunyai seorang leader
- Contohnya 2 orang adik beradik
- Atau suami isteri baru kahwin, tiada anak dan ingin hidup di desa
- Atau suami isteri yg dah kahwin dan ada 2-3 anak kecil pelbagai peringkat umur
- Pesara kerajaan atau tentera yg tiada lagi tanggungan anak kecil.
- Dll

Yang penting mesti ada seorang leader yg dihormati dan mempunyai tahap pemikiran yg waras. Kalau terlalu bodoh (IQ terlalu rendah), akan berlaku masalah di kemudian hari.

2) Luas kawasan

Saya juga dapati hanya suku ekar tanah sahaja diperlukan utk menampung keperluan pertanian saradiri krew diatas. Bukan 1 ekar tanah seperti target sebelumnya.

Contoh jika tanah yg ingin diusahakan;

1) Jika tanah 1 ekar
- Suku ekar utk keperluan saradiri krew
- Baki tiga suku ekar utk keperluan produk IKS

2) Jika tanah 3 ekar contohnya
- Ada baki 2 ekar dan tiga suku ekar lagi utk dimajukan secara komersial.

3) Jika tanah melebihi 3 ekar saya dapati agak sukar utk diuruskan oleh seorang leader (kecuali beliau dah benar2 mahir dan ada pengalaman bertani skala besar sebelumnya).

Kesimpulannya
=============

1) Krew yg disasarkan adalah diantara 2-5 orang

2) Keluasan tanah yg boleh diusahakan diantara 1-3 ekar

3) Keluasan tanah yg diperlukan oleh krew utk saradiri mereka sendiri adalah suku ekar sahaja. Ini termasuklah rumah utk kediaman mereka.

Niche: Diskusi Bisnes | Usahawan Tani
 
1. Linkman Agro - Tue 14/Dec/2021, 6:41pm
Tajuk asal tahun lepas.

Blueprint untuk Memperkasakan Usahawan Desa di Malaysia
Fri 16/Oct/2020 7:45pm

https://www.majalah.com/?classified.blueprint-usahawan-desa.GG6WVJD89G  
2. Linkman - Tue 14/Dec/2021, 6:43pm
dibawah ni adalah jawapan kepada sesiapa yg menghubungi saya utk membuat lawatan kebun pada tajuk terdahulu.

=== & ===

memang saya akan membuka kebun utk lawatan semua penduduk Malaysia suatu hari nanti (maybe 2 atau 3 tahun lagi). Buat masa ni saya masih dalam proses belajar berkebun. Banyak yg dipelajari.. success & failure sepanjang 2021 nih.

Satu hari nanti kebun saya akan jadi training centre utk:

1) mereka yg ada tanah tapi tak ada manpower
2) mereka yg ada masa, tenaga & minat tapi tak ada tanah

(group 1 dan 2 diatas boleh bekerjasama)

3) mereka yg takde masa dan takde tanah tapi ingin melabur dalam syarikat yg fokus kepada pembelian aset tanah dan pembangunan tanah kampung.  

Page 1   (Total 2 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..