Sudah Sampai Masanya MAHA Patut Diadakan Setiap Tahun, Bukan 2 Tahun Sekali.
Linkman @ Azman Consultation
Thu 18/Aug/2022 2:04pm [Last Comment]
Penganjuran MAHA mungkin diantara majlis atau upacara yg paling berjaya di Malaysia.

1.4 juta pengunjung & RM 260 juta hasil jualan
https://mahaexpo.my

Kali ini saya masuk melalui Pintu 2 di belakang sebab tersesat (terlepas simpang hehe..).

Kalau sebelum2 ini, saya masuk melalui pintu utama di hadapan (Pintu 1) Dan terus ke dewan-dewan pameran yg ada aircond iaitu A/B/C/D. Selepas tu akan terus ke pavillion2 negeri. Lepas tu letih sangat dan terus balik selepas dah beli keropok, jajan & produk dari pengusaha IKS tempatan.. (lagipun dah try rasa mcm2 sample makanan dari pavillion negeri dll... perut pun terkenyang hehe..)

Tapi oleh kerana kali ini masuk melalui pintu 2 di belakang, saya berpeluang melihat pameran2 yg luas yg di buat di pusat2 penyelidikan univ, mardi, jabatan pertanian dll.

Jarak pintu 2 di belakang dlm 1 km dari pintu 1 di depan. Walaupun ada tram (bas yg terbuka utk bawa penumpang), saya lebih suka jalan kaki shj dari satu Laman ke Laman sebelahnya.

Diantara pameran2 yg saya sempat lalui:

- Pameran Jentera
- Pameran Ternakan (termasuk lembu limosin / lembu sado, ayam, arnab dll)
- Pameran Nenas di laman nenas
- Pameran Laman padi
- Pameran Perikanan - Ternakan akuatik, ikan udang dll
- Nafas Cube - Hotel ala2 glamping menggunakan kontena & culvert bulat
- Jualan Benih2 Mardi di area Mardi BBShoppe

Diantara pameran2 yg tak sempat saya pergi sebab penat sgt..

- Laman Sayur, Laman Herba & Laman Kelulut - Semua dekat2
- Miracle Garden
- Pavillion Negeri
- Semua dewan vendor A/B/C/D
- Dan semua gerai di Pintu 1.

Lepas makan ais krim nenas & karipap nenas & air nenas yg agak manis di Cafe Nanas Montel.. saya terus balik.. Kafe ni beroperasi sepanjang tahun, bukan masa MAHA sahaja.

Lokasi: Cafe Nanas Montel di MAEPS MAHA Serdang
https://goo.gl/maps/b2Gd24L6WBTsgtkH6

bersambung di bhgn comment..

Niche: Diskusi Bisnes | Usahawan Tani
 
1. Linkman Agro - Thu 18/Aug/2022, 8:55pm
Saya kaji sikit sejarah MAHA.. rupanya MAHA nih dah lama dianjurkan.. sejak zaman British lagi..

https://ms.wikipedia.org/wiki/Pameran_Pertanian,_Hortikultur_dan_Agro_Pelancongan_Malaysia

- MAHA bermula dengan nama persatuan Malayan Agri-Horticulture Association (MAHA) dan ditubuhkan pada tahun 1922

- Pertunjukan dan pameran pertama MAHA diadakan di Padang Kelab Lumba Kuda Selangor pada 1923.

(tak pasti lah pula samada tapak yg sama dengan tapak lumba kuda yg sekarang dah ditukarkan jadi tapak bangunan kembar petronas / KLCC)

pada waktu tersebut, hanya produk yang terbaik sahaja boleh dipamerkan di MAHA, setelah melalui pusingan di pertunjukan MAHA peringkat daerah dan negeri.

(pada waktu ini saya rasa sesiapa sahaja yg mempunyai produk IKS atau lebih besar dari IKS boleh join sebagai vendor berbayar di dewan A/B/C/D atau gerai2 jualan)

Pada asalnya produk yg dipamerkan:
- tanaman
- buah-buahan,
- hasil ternakan
- bunga-bungaan
- kraftangan
- pelbagai inovasi

- Pada tahun 1975 dan seterusnya pertunjukan MAHA digantikan dengan perayaan Hari Peladang, Penternak, dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK)

- Pada tahun 1999 nama singkatannya ditukarkan kpd ''Malaysian Agriculture, Horticulture, and Agrotourism'' (MAHA).

- Bermula 2002, pertunjukan MAHA diadakan 2 tahun sekali dan HPPNK juga disambut bersama dengan pameran antarabangsa MAHA.  
2. Linkman Agro - Thu 18/Aug/2022, 9:11pm
Tema Tahunan MAHA

1999 - Pertanian Menuju Ke Alaf Baru
2000 - Ke Arah Industri Pertanian Berdaya Saing
2002 - Transformasi Pertanian Berdaya Saing
2004 - Teknologi - Peneraju Pertanian Komersial

2006 - Pertanian Adalah Perniagaan
2008 - Pertanian Adalah Perniagaan
(ini zaman Tun Abdulah Badawi, beliau nak pastikan semua rakyat malaysia tahu pertanian adalah perniagaan sebab tu tema yg sama digunakan 2 kali..)

2010 - Inovasi Pertanian Pemangkin Pembangunan

2012 - Pertanian Adalah Perniagaan
(korang nih.. malas betul..)

2014 - Agroteknologi - Pemangkin Transformasi

2016 - Makanan Kita, Masa Depan Kita
2018 - Makanan Kita, Masa Depan Kita
(tema yg sama huhu.. korang nih jangan le malas sangat.. masa meeting tu buat2 sibuk tengok handpon.. mcm le penting sangat padahal wasap dari bini je.. mintak beli pampers dah habis.. huhu.. lain kali cipta le tema baru.. 2 tahun sekali jah..)

2020 - Maha tak ada tahun nih sebab MAEPS serdang dijadikan pusat kuarantin covid-19

2022 - Sekuriti Makanan Untuk Masa Depan
haa.. mcm ni la kan.. ada tema baru utk 2022... walaupun rephrase dari tema dulu je ''Makanan Kita, Masa Depan Kita'' at least ada percubaan yg meyakinkan..

sebab ada perkataan ''sekuriti'' iaitu jaminan yg menunjukkan bahawa di zaman perang russia/ukraine dan zaman banjir besar & kemarau dahsyat seluruh dunia nih.. penghasilan makanan sendiri dalam negara kita Malaysia amat penting..  
3. Linkman Agro - Thu 18/Aug/2022, 9:24pm
Tuan-tuan & dif-dif terhormat semua, sebagai Pendebat terakhir.. kini tibalah masa utk saya menggulung hujah bagi team saya.. (memang berpeluh..)

Saya rasa sudah tiba masa untuk MAHA dijadikan acara tahunan, bukan 2 tahun sekali.

1) Ini kerana hampir setiap tahun MAHA memecahkan rekod jumlah pelawat dan jumlah dagangan dalam RM. Fokus kita kini bukan utk memecah rekod setiap tahun tapi utk menukarkan dari ''kuantiti kepada kualiti''

ingat:
''First Quantity Then Quality''

2) kalau dilihat sekarang pun, nak parking kereta pun dah sesak tak ada tempat, kereta kena tarik dan denda rm100. ini menunjukkan kapasiti pengunjung dah nak maksima.

3) Kalau MAHA diadakan setiap tahun, mungkin tempoh masa dipendekkan dari 10 hari ke 7 hari sahaja (1 minggu).

4) Yang penting Apa Hasil yg kita dapat dari segi menterjemahkan kejayaan MAHA kepada kekuatan ekonomi rakyat Malaysia terutama bangsa Melayu yg ramai masih ada tanah pusaka dikampung yg masih belum diusahakan.

5) Fokus seterusnya lebih kepada ''streamlining'', ''synchronisation'', ''merging'', ''repurpose'', ''realinging'', database building, data mining, kesemua entiti2 yg terlibat dalam MAHA

Ini supaya kejayaan ini dapat diterjemahkan kepada penghasilan ekonomi IKS yg mantap dimana kesemua masalah-masalah yg dihadapi oleh petani & peniaga dapat diselesaikan dalam bentuk

- penghasilan produk yg diperlukan oleh rakyat malaysia. Ini supaya berlaku repeat-order yg berterusan bukan order first time sahaja. (punca banyak produk IKS terkandas).

- pemasaran produk tanpa middle man atau mengurangkan jumlah orang tengah yg terlibat.

- penciptaan mesin2 IKS dan mesin2 makanan yg kecil dan sesuai utk dimiliki dan di selenggara oleh pemain industri IKS di Malaysia,  

Page 1   (Total 3 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..