Apakah Digital Banking & Apa Beza Dengan Online Banking?
Linkman @ Azman Consultation
Thu 23/Jun/2022 6:35pm [Last Comment]
Semenjak setahun terakhir ini kita mula mendengar tentang Digital Banking.

Terbaru pada 29 April 2022, Bank Negara mengumumkan telah memberikan lesen Digital Banking kepada 5 pemohon yg berjaya dari senarai 29 pemohon. Mereka adalah:-

1) Konsortium Boost Holdings & RHB Bank
2) Konsortium GXS Bank & Kuok Brothers
3) Konsortium SEA Limited and YTL Digital Capital
4) Konsortium AEON & MoneyLion Inc (islamic)
5) Konsortium KAF Investment Bank (islamic)

Saya cuba search google dan dapatkan info berkenaan Digital Banking dan apa bezanya dengan online banking seperti maybank2u yg selalu kita gunakan sekarang.

Malangnya jawapan 'digital banking' yg ada kebanyakannya tak cukup lengkap utk kita memahami maksud sebenarnya dan kebanyakan adalah translation artikel dari sumber lain.

Biar saya cuba jelaskan mengikut pemahaman saya sendiri

Asalnya Online Banking 1995an
====================
Bermulanya popularnya internet di US dan Eropah sekitar 1995, internet banking masih baru lagi dan tak ada servis online. Paling hebat pun hanyalah boleh submit application dan akan masuk ke email pegawai bank utk dicetak dan diproses ikut cara lama.

Tapi penjualan barangan menggunakan kad kredit sudah bermula terutama bagi peniaga yg mempunyai Merchant Account. Kos membuka merchant account sangat mahal dan majoriti bisnes tak mampu memilikinya.

Di Malaysia pada hujung 1990an kos utk membuka merchant account utk menerima kad kredit utk internet banking wajib ada dlm rm30k dalam bank utk pelbagai urusan.

Berbanding sekarang (sekitar 2020) kos utk membuka payment gateway dengan syarikat2 seperti Billplz, ToyyibPay & SenangPay sangat murah dan percuma. Anda hanya kena byr transaction fee dlm rm1 bagi setiap transaksi.

Online Banking 2000an
=================
Sekitar awal 2000an bank seluruh dunia mula menawarkan online banking dan kita boleh transfer duit dari 1 akaun ke akaun yg lain secara online samada ke bank yg sama atau bank yg berlainan.

Ini membolehkan banyak online transaction berlaku secara manual. Contohnya jual tudung & bayar online dan capture gambar dengan komputer dan emailkan sbg attachment. Kemudian bila smartphone mula popular, ramai yg mula snap bukti dgn handphone & hantar melalui message apps seperti whatsapp & fb messenger.

Mobile Banking 2010an
=================

Setelah apple melancarkan iPhone pada 2007 dan google melancarkan Android, bermula 2010 smartphone sudah mula membanjiri pasaran.

Kini bank mula membina apps untuk platform iOS dan android dan bermulalah era mobile banking. Kita semua tak perlu lagi pergi ke ofis awal2 pagi sebelum boss masuk pejabat dan login ke bank untuk urusan peribadi.

Sekarang boleh terus lakukan online transaction, sewa rumah, installment kereta dan bayar semua bill utilities dgn smartphone sahaja sambil makan nasi kandar di kedai mamak waktu lunch hour :-)

Kini 2020an - Digital Banking
=======================

Kalau dulu online banking asalnya adalah tradisional bank yg menukarkan sebahagian servis mereka kepada online banking. Kini dengan digital banking, KESEMUA urusan adalah online dari awal lagi. Tiada fasa kertas/borang & fasa offline.

(Walau bagaimanapun saya tak menolak kemungkinan anda perlu ke bank utk pengesahan identiti secara fizikal, cap jari, scan retina mata & gambar di snap & smart card akan diberikan terus pada hari yg sama, untuk pertama kali buka akaun dgn Digital Bank)

Digital banking bermakna SEMUA servis bank memang 100% online dari awal. Bukan borang kertas yg di tukar kepada online form/apps.

- nak pnjam duit
- nak beli rumah/kedai/hartanah
- nak sign S&P yg tebal 200 mukasurat jenuh sain 30 tempat berlainan
- nak apply kad kredit
- nak refinance rumah sedia ada
- nak invest dlm saham
- nak invest dlm unit trust
- nak finance import/export
- dan 1001 lagi servis2 dari bank

Semua 100% digital.

Kini anda TIDAK lagi perlu ambil borang A, B atau C dan naik ke tingkat 3 (takde lift), pusing ke kanan jumpa Cik/Puan Khaty bahagian Kredit yg agak chubby & garang thehe.. (dia akan tanya kenapa CCRIS & CTOS nih ada kaler warna warni termasuk kaler merah)..

Ya betul.. tidak perlu lagi berjumpa beliau.. kesemua urusan dari A ke Z boleh buat digitally secara online.

Penggunaan Blockchain, Cryptology & NFT
===================================

1) Identiti

Saya expect identiti pemegang akaun kini di buat dgn teknologi blockchain & cryptology untuk lindungi kesahihan anda.

Ini memastikan ''anda adalah anda'' dan amat sukar utk penipu/scammer mencuri identiti anda. Kecuali mereka tiru stail Tom Cruise Mission Impossible, potong jari anda, scan muka anda utk buat topeng & korek bijik mate & gunakan identiti anda utk login (maksud saya walaupun nampak logik, tapi sangat susah sebab ini melibatkan perbuatan jenayah fizikal..)

2) Past history & credibility

kesemua sejarah yg lepas2 (your credit rating & score) disimpan dlm blockchain.

Kini bila anda nak apply servis baru dari bank (contohnya anda nak beli shoplot 3 tingkat rm1.7 juta), anda boleh klik sahaja beberapa kali dan approved by bank sebab teknologi blockchain mengesahkan credit rating anda sangat baik.. tak pernah miss byr bulan2 dan income setiap bulan mmg masyuk..)

3) Lawyer dan S&P

Sesiapa yg pernah beli rumah / hartanah memang penat nak berurusan dengan lawyer dari 2 side. Lawyer kita dan lawyer pemaju perumahan. Lepas tu kena mtg beberapa kali dan akhirnya sain S&P yg amat tebal dan kena sain di banyak helai.. rasanya lebih 30 tempat..

Digital bank & penggunaan blockchain memastikan kesemua urusan ini berjalan lancar. Klik, klik dan klik beberapa kali (sementara tunggu frozen chicken nugget masak dlm air fryer.. :-) dan kun fayakun.. kini anda sudah memiliki shoplot bernilai rm1.7 juta itu...

Itulah pemahaman saya setakat ini berkenaan Digital Banking. Saya akan tambah dlm ruangan comment dari semasa ke semasa sbb topik ni banyak keluar lately di internet.. bukan sahaja di malaysia malah di seluruh dunia.

Niche: Diskusi Bisnes
 
1. Linkman - Thu 23/Jun/2022, 6:43pm
4) Penyediaan aset dalam bentuk NFT

Dalam urusan S&P pembelian hartanah, saya expect bukan sahaja kita akan melalui pengalaman baru membeli rumah..

saya expect kontraktor perumahan juga perlu menyiapkan aset2 mereka dlm versi blockchain dan di sijilkan dlm bentuk NFT (Non Fungible Token).

Pemilik NFT utk setiap unit rumah tersebut adalah pemilik rumah yg sah. Kini proses pembelian rumah akan menjadi amat mudah. . semudah membeli NFT.  
2. Linkman - Thu 23/Jun/2022, 7:46pm
5) Transaksi Peer to Peer yg jauh lebih mudah guna QR code. Tak perlu login ke bank.

Kini walaupun kita boleh transfer duit online ke akaun lain (ibubapa, anak2, kawan2 dan penjual online stail lama yg kena snap resit bank & whatsap..) proses tidak mudah.

proses kini kita kena masukkan nombor akaun 16 digit, pilih bank dan kena dapatkan OTP melalui sms.. baru selesai.. kalau silap masukkan 16 digit nombor tu dan tak perasan nama tak match.. dah masuk ke akaun orang lain & masalah besar tu...

(kena call bank & batalkan cepat2 sebelum owner akaun keluarkan. kalau jumlah besar rm juta bank mungkin akan tolong walaupun owner akaun dah keluarkan duit.. tapi kalau setakat rm50 hengget bank biasanya malas nak tolong beria sgt..)

Saya expect Digital Banking kita boleh transfer duit ke akaun lain hanya dengan QR code sahaja. Tak perlu login pun ke online bank.

Kini tak perlu lagi guna Third Party payment gateway seperti Billplz, ToyyibPay & Senangpay etc... dan online commerce peer to peer akan berkembang pesat berkali2 ganda!!

Anda nak bisnes online, anda boleh accept payment dari pembeli straight ke dalam akaun anda guna QR code sahaja dan clear terus instantly. Tak perlu lagi tunggu payment clear 2 working days.. kalau lalui sabtu dan ahad siksa juga tu...  

Page 1   (Total 2 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..