Apa yang Anda Ingin Lakukan pada 2022 Selepas Isu Covid Selesai?
Linkman @ Azman Consultation - Wed 2/Jun/2021 7:26pm [Last Comment]
Berdasarkan hasil vaksinasi di negara2 maju seperti US dan UK bermula awal tahun ini (Jan 2021), kita dapat melihat perubahan positif yg drastik sebaik sahaja program vaksin dilaksanakan dengan pantas.

Pengeluaran vaksin dikawal ketat oleh negara2 kuasa besar dan negara2 kaya. Mereka boleh membolot majoriti vaksin yg dihasilkan pada peringkat awal. Kini, giliran kita pula memulakannya secara besar2an sebab vaksin akan tiba secara pukal bermula bulan ini (Jun 2021).

Dengan mengandaikan kesemua rakyat mematuhi SOP asas:

- Kebiasaannya dalam bulan pertama sahaja penurunan kes berlaku mendadak
- masuk bulan ke 2 kes terus menjunam jatuh
- masuk bulan ke 3 dah menghampiri new normal
- jangkaannya masuk bulan 4, 5 dan 6 dah hampir selesai isu..

Dalam Graf dibawah, saya masukkan USA, UK, India dan Malaysia. Walaupun kes covid di India masih teruk dan kadar vaksinasi pun masih rendah, saya masukkan untuk perbandingan sahaja. Graf dibuat berdasarkan per capita (bagi setiap 1 juta penduduk, secara percentage)

Graph: Daily new confirmed COVID-19 cases per million people
https://bit.ly/3ibGoIU

Saya akan memerhatikan graf diatas dengan teliti bermula hari ini..

Saya yakin dengan bermulanya 2022 nanti, kita boleh menarik nafas lega dan memulakan hidup baru..

Niche: Diskusi Bisnes
 
1. Linkman - Wed 2/Jun/2021, 7:34pm
Perkara pertama saya buat waktu ini, semasa masih didalam tempoh 'Cuti PKP'

1) Menyiapkan software Web Apps
https://www.majalah.com/?classified.bina-web-apps.GJ3TLGV25F

Senarai Tutorial disini:
https://www.majalah.com/?profile.linkman-pwa.GJ3TKJ5MYR  
2. Linkman - Wed 2/Jun/2021, 7:41pm
2) Kedua, balik ke kampung dan melihat progress projek Blueprint Usahawan Desa yg masih dijalankan oleh crew waktu PKP ini..

Blueprint Usahawan Desa
https://www.majalah.com/?classified.blueprint-usahawan-desa.GG6WVJD89G

- sambung projek sekitar Suku ke 4 tahun 2021 (oct, nov, dec)
- memulakan produk IKS pertama ''Usahawan Benih & Nurseri'' diatas 1 ekar tanah yg sudah dibersihkan awal tahun 2021 yg lalu.
- ada 2 atau 3 ekar lagi sekelilingnya yg mungkin akan berada dibawah jagaan saya (tanah adik beradik yg duduk di KL dan tak sempat nak usahakan..)

Linkman Agro:
https://www.majalah.com/?profile.linkman-agro.GG0JPNPLGL  
3. Linkman - Wed 2/Jun/2021, 7:45pm
3) Bagaimana dengan orang2 yg tidak ada tanah?

Dengan pengalaman 1 ekar pertama diatas, saya akan buatkan plan bagaimana individu2 yg tidak ada tanah boleh bekerjasama dgn individu yg ada tanah dan bersama2 mengusahakan tanah tersebut utk jangka panjang sehingga terhasil satu IKS produk diatas setiap 1 ekar tanah.

Inilah VISI 'Blueprint Usahawan Desa' yg sebenar.  
4. Linkman - Wed 2/Jun/2021, 7:48pm
4) Seterusnya menggunakan plan diatas, saya akan mula usahakan tanah2 lain di sekeliling.

- Produk IKS ke 2 kemungkinan besar 'Ghost Kitchen' diatas 1 ekar tanah di sebelah.

Ghost Kitchen
https://www.majalah.com/?classified.trend-ghost-kitchen.GHZVDQ34R6

Projek ghost kitchen ini boleh menyelesaikan keperluan makanan kami semua diatas tanah projek.  
5. Linkman - Wed 2/Jun/2021, 7:51pm
5) Seterusnya memulakan produk IKS ke 3

Produk IKS ke 3 di 1 ekar lagi tanah sebelah berkemungkinan besar ternakan itik dan menghasilkan pelbagai rempah 'salted egg' dan produk dari telur itik.

Bisnes Telur Itik & Pes Salted Egg
https://www.majalah.com/?classified.bisnes-salted-egg.GJG85CH0QL  
6. Linkman - Wed 2/Jun/2021, 7:56pm
6) Seterusnya produk IKS yg ke 4

Produk IKS seterusnya di 1 ekar lagi tanah di sebelah kemungkinan tanaman buluh. Oleh kerana buluh memakan masa 2-3 tahun sebelum matang.. yg ini saya jadikan projek ke 4.

Tanaman Buluh di Malaysia
https://www.majalah.com/?classified.tanaman-buluh.GG9FGRR78X  
7. Linkman - Wed 2/Jun/2021, 7:59pm
7) Local Expansion
(sekitar 3-5 tahun dari sekarang.)

Hasil dari pengalaman menguruskan 3 atau 4 produk IKS ini akan dibuat satu bentuk SOP (Standard Operating Procedure). Saya akan mendaftar satu syarikat baru (Plc atau Sdn Bhd atau Berhad).

Kini masa utk meluaskan perniagaan di seluruh semenanjung dan kemudian di sabah/sarawak dengan bisnes partner yg juga adalah funder.  
8. Linkman - Wed 2/Jun/2021, 8:01pm
8) long term vision
(sekitar 10 tahun dari sekarang)

Memulakan export produk2 IKS keluaran sendiri ke luar negara.  

Page 1   (Total 8 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..