Smartphone Biasa Kini Boleh Digunakan untuk Membuat Video Berkualiti Youtube, Tiktok dan Media Sosial Lain
Linkman Gajet - Updated: Fri 19/May/2023 8:54am [Last Comment]
Sekitar 2017/2018 saya terlibat dengan satu kompeni produksi video untuk wedding outdoor dan mereka juga menggunakan drone.

Saya agak terperanjat dengan kos yang diperlukan untuk peralatan dan gajet waktu itu.

Kos Kasar: Tahun 2017/2018
- RM 2500 - Drone DJI Mavic + aksesori
- RM 2000 - Hand Held DJI Osmo with OIS + aksesori
- RM 3000 - iPhone8+ secondhand untuk shoot B-roll
- RM 4000 - Macbook utk edit video
- RM 500 - Gimbal

Total RM 12,000 peralatan asas.

Niche: Diskusi Bisnes | Web Media Sosial | Pinned
 
1. Linkman Gajet - Fri 19/May/2023, 8:59am
Saya pernah tanya kenapa tak gunakan smartphone sahaja untuk shoot video, mereka maklumkan smartphone biasa termasuk iPhone tak boleh dijadikan gajet utama sebab tidak ada OIS (Optical Image Stabilisation) dan EIS (Electronic Image Stabilisation) yang berkualiti.

Kini 2023
========
Oleh kerana trend masa kini dan akan datang, semua orang perlu ada channel video sendiri samada Tiktok, Youtube, IG Reel dll, sudah sampai masanya untuk saya beli smartphone baru.

Saya tak ada budget yang besar seperti diatas, yang mampu hanyalah smartphone mid-range sekitar RM 1000 dan laptop biasa Windows (bukan Apple Macbook).

Tapi Syukur, setelah beberapa minggu mengkaji saya dapati smartphone biasa mid-range sudah banyak yang memiliki ciri-ciri OIS dan EIS yang agak canggih dan harga hanyalah sekitar RM1000 - RM1500 sahaja.

Saya akan membuat topik baru untuk senaraikan smartphone mid-range yang sesuai untuk menjadi seorang TikToker atau Youtuber atau IG (InstaFamous hehe..)

Bersesuaian dengan cabaran inflasi masakini (kita tak ada budget besar) tapi dalam masa yang sama kita perlu memiliki channel video tersendiri untuk membuat wang tambahan dan bekerja sendiri pada waktu lapang membina follower/subscriber based yang kukuh.  
2. Linkman - Sat 20/May/2023, 8:55am
Banyak juga orang bertanya, macamana nak buat duit online dengan media sosial? Apa langkah pertama yg perlu diambil?

Jawapan:

Satu masa dahulu (sekitar 2005-2015) , sebelum youtube dan online video menjadi popular, cara untuk membuat duit online yg sah (legit, bukan skim mengarut) adalah dengan:

1) Memiliki blog, selalunya wordpress
2) Google Adsense, setelah visitor mencapai jumlah tertentu
3) Program Affiliate produk atau servis (termasuk kursus)
4) Shoutout atau Direct JV dgn produk owner.
5) dan 1001 cara lain termasuk jual produk/servis anda sendiri

Tugas anda adalah menjadi blogger yg popular dengan membuat artikel berkualiti setiap hari. Semakin popular blog anda, semakin tinggilah pendapatan dari sumber diatas.

Bagi blogger yang popular, pendapatan sekitar RM 15,000 keatas sebulan adalah perkara biasa.  
3. Linkman Gajet - Sat 20/May/2023, 8:57am
Kemudian sekitar 2015 sehingga kini, apabila rangkaian 4G mula popular dan digunakan oleh semua orang, video streaming mula popular.

Blog sudah tidak lagi dibaca oleh rakyat Malaysia kerana majoriti lebih suka 'menonton' di media sosial termasuk youtube. Blogger yang dulunya berpendapatan tinggi (tahap T20) tiba-tiba kehilangan punca pendapatan secara mendadak.

Ada yang cuba beralih dari dari Blogger kepada Vlogger menggunakan Youtube, FB dan IG tetapi hakikatnya kebanyakannya gagal.

Skil atau kebolehan menulis blog tidak sama dengan skil beraksi di depan kamera. Apabila mereka mula merakamkan video diri sendiri, kebanyakanya agak kaku dan tidak ada x-faktor.

Akhirnya channel video terbengkalai dan mereka kembali ke kerja asal (kerja bank, guru, engineer, surirumah sepenuh masa dll)

Sebagai contoh, satu artikel yang saya buat pada tahun 2012 menyenaraikan blogger popular di Malaysia (waktu tu hampir semua blogger popular adalah juga traveller & food reviewer)

https://www.majalah.com/?classified.senarai-blog-tourism.8JN6M04DC7

Kalau lihat semula hari ini hampir 80% dah tutup dan bakinya pulak hampir 100% tidak lagi di kemaskini selama bertahun-tahun.  
4. Linkman Gajet - Sat 20/May/2023, 8:57am
Bermula sekitar 2015 sehingga kini, selari dengan populariti rangkaian 4G, muncul satu klas baru cara menjana pendapatan secara online iaitu dipanggil 'Social Media Influencer'.

Majoriti mereka menggunakan video sebagai media utama, bukan lagi snapshot gambar sahaja, seperti di IG pada awal-awal dahulu.

Klas baru ini tidak lagi memiliki blog, domain atau laman web. Mereka bergantung 100% kepada platform sosial media yang utama.

Pada peringkat awal, ramai yang berpendapat ini hanyalah trend sementara sebelum trend baru akan muncul.

Apabila Meta (FB / Mark Zuckerberg) tampil dengan Metaverse dan diikuti dengan pengumuman yg sama oleh Microsoft dan Google (versi mereka sendiri), ramai mula bimbang akan berlaku anjakan paradigma baru.

Mereka bimbang kesemua social media influencer akan menerima nasib yang sama seperti blogger apabila manusia mula masuk ke alam Metaverse dan meninggalkan media sosial.

Nampaknya setakat hari ini (2023) LANGSUNG tak ada tanda mana-mana sub kategori umur pun yg mula memasuki Metaverse secara serius. Adalah selamat juga untuk mengisytiharkan Metaverse telah gagal pada waktu ini (Metaverse 1.0).  
5. Linkman Gajet - Sat 20/May/2023, 8:58am
Ada orang kata.. Alaaa man... kalau nak serius jadi social media influencer, invest lah sikit beli iPhone atau Samsung Galaxy yg top range dalam rm5,000 keatas.

Jawapan: Kalau sekali beli sahaja mungkin boleh (lepas tu kena ikat perut makan nasi dgn telur goreng dan kicap shj selama setahun thehe..)

Masalahnya semasa saya bekerja dgn group videografi diatas, kesemua gajet tu bukan sekali beli. Kesemuanya perlu dibeli berkali-kali sebab:

- jatuh pecah dll
- jatuh dlm tasik / laut / hutan (drone) dan tak dapat cari
- rosak kena air hujan tiba2 masa shooting
- rosak sebab overheating
- kena curi
- dan 1001 lagi masalah.

Sebagai contoh drone yg digunakan (core drone tanpa aksesori berharga dlm rm1,600) dah rosak/hilang dan dibeli semula sebanyak 3 kali. sama juga dengan peralatan lain.

Jadi adalah penting saya mencari gajet mid-range yg mampu-milik dan boleh dibeli semula/ganti jika rosak/hilang.  
6. Linkman Gajet - Sat 20/May/2023, 8:58am
Lagi Soalan: Apakah platform yang utama untuk membuat pendapatan sampingan online secara sah (bukan skim yang meragukan)?

Jawapan: Secara asasnya masih sama, cuma sekarang media lebih kepada video.

Dulu 2005-2015
1) Memiliki blog seperti wordpress (fokus kepada artikel bergambar)

Sekarang 2015-kini
1) Memiliki akaun/channel Media Sosial (fokus kepada video)

(nombor 2-5 masih sama)
2) Google Adsense
3) Program Affiliate
4) Shoutout atau Direct JV
5) Jual produk/servis sendiri dll

Tugas anda mencari niche yang sesuai dan post video sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk membina subscriber/follower.

Platform yang mudah menjana wang:
- Youtube
- Tiktok (bukan adsense)

Platform yang susah menjana wang
- Facebook
- Instagram

Secara amnya apps kepunyaan Mark Zuckerberg diatas (FB/IG) susah sedikit kerana Mark tidak ada 'profit sharing program' dengan Content Creator. Semua kerja kena buat manual.

Walaupun majoriti Top Influencer online tidak lagi bergantung kepada ads network seperti Adsense, bagi sesiapa yang baru nak mula, ini adalah cara paling utama kerana:

1) Lebih Mudah dari cara lain

2) Bagi yang bekerja, boleh dibuat waktu lapang terutama waktu malam atau hujung minggu dan tidak menggangu kerja harian

3) Pendapatan berterusan
Kalau cara lain pendapatan naik bila buat shoutout / active affiliate promotion sahaja selepas tu mula menurun secara mendadak berkadar terus dengan masa. Anda perlu ulang kerja yang sama berterusan dan subscriber/follower cepat bosan dan lari meninggalkan channel anda.

4) Anda tidak diganggu dengan pertanyaan produk dari pelanggan semasa waktu kerja yang boleh menimbulkan isu dengan boss/supervisor di ofis anda.

5) Bagi mereka yg mempunyai perwatakan menarik dan creative, anda boleh membuat content video secara spontan, tanpa perlu masa berhari-hari untuk membuat plan.  
7. Linkman Gajet - Sat 20/May/2023, 9:32am
Soalan: Kalau muka hensem macam Brat Pitt masa muda okey lah.. tapi kalau muka pecah tembok susahlah sikit.

Jawapan: Ya dan tidak.

Sedikit sebanyak, rupa yang menarik samada lelaki atau wanita memang tarikan utama untuk channel dan views anda berkembang dengan pantas.

Tetapi bagi sesiapa yang tidak ada rupa 'macam Brat Pitt masa muda' anda boleh mengatasinya dengan

1) Perwatakan yang menarik (gaya personaliti)

2) Karektor lawak semulajadi

3) Menampilkan isu-isu atau niche yg menarik

4) Skil yang tinggi dalam sesuatu bidang

Casey Neistat - lebih dari 12 juta subscriber.
https://www.youtube.com/@casey

Sebagai contoh, lihat Casey Neistat diatas. Pada peringkat awal kesemua kritik mengatakan beliau tak ada rupa dan tak ada potensi (pengakuan beliau sendiri).

Tapi disebabkan skil teknikal yang ditunjukkan amat kemas dan menarik, beliau sekarang diantara celebriti online paling popular di Youtube.  
8. Jamali - Mon 22/May/2023, 4:58pm
sekarang orang guna TikTok tuan. yang lain dah tak digunakan.  
9. Linkman - Wed 24/May/2023, 12:06pm
ya memang betul... tapi tiktok ada risiko yg sangat besar.

kelebihan tiktok disebabkan format video pendek & orientasi vertikal, banyak orang suka guna utk cari maklumat dengan pantas.

Contohnya kalau kita di port dickson, taip je makan sedap port dickson atau hotel di port diskson.. boleh kata hampir semua yg menarik di situ akan keluar. kalau tak suka swipe je keatas... dapat content baru.

tapi risiko tiktok yg paling besar adalah kemungkinan kena ban di US. setakat hari ini dah ada 1 state (dari 50 states) yg dah ban tiktok iaitu Montana. Kalau negeri-negeri lain turut sama, memang gelap masa depan tiktok dan content creator nya. nasibnya akan jadi seperti Huawei.

Youtube pulak secara amnya tidak di ban di mana-mana negara yg penting di dunia. Kalau jadi content creator utk youtube, pendapat saya lebih selamat utk long term. Youtube juga ada format Short yg ciri-cirinya agak sama dgn tiktok.  

Page 1   (Total 9 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.