Jenis Kelapa Cepat Berbuah, Tidak Tinggi dan Berbuah Lebat - Sesuai Ditanam di Malaysia
Linkman @ Azman Consultation - Sun 15/Nov/2020 10:36pm [Last Comment]
Semasa di sekolah rendah/menengah, kita belajar kelapa banyak ditanam di Bagan Datoh Perak. Kemudian beberapa tahun dahulu saya terbaca kes serangan kumbang/serangga yg menyebabkan majoriti pokok kelapa musnah di ladang.

Sehingga kini masalah serangan kumbang masih berleluasa dan peladang kelapa kena berusaha gigih utk melawannya.

Tetapi pada hari ini, saya hanya ingin mengkaji jenis-jenis kelapa yg sesuai utk ditanam secara sedikit (10 ke 20 batang pokok) di tanah satu ekar dalam Siri Usahawan Desa (komponen ke 4 - Kelapa/Pisang/Papaya)

Berdasarkan Daftar Variety Tanaman di Jabatan Pertanian, setakat tahun 2013 ada 16 jenis kelapa berdaftar di Malaysia.

Klik dibawah, masukkan perkataan ''Kelapa'' dan submit.
http://pvpbkkt.doa.gov.my/NationalList/Search.php

Jenis Tinggi
==========

CN1 - Kelapa Tinggi Malaya (Malayan Tall)
Ini ''kelapa kampung'' yg selalu kita lihat.. sangat tinggi dan biasanya dibiarkan sahaja sebab tak ada sesiapa yg sanggup memanjatnya. Kelapa ni sangat tahan lasak. boleh tumbuh dimana2 sahaja, tak perlu dijaga (sebab tu lah hasilnya rendah). Masalah kelapa ni adalah lambat berbuah. 7 tahun pun belum tentu start berbuah berbanding jenis cepat yg hanya 2-3 tahun sahaja diperlukan.. Kelebihannya, saiz buah yg besar tapi tak lebat. sekitar 5 biji je satu tandan.. berbanding jenis lebat lain yg boleh mencapai 15 bijik atau lebih setandan.

CN2 - West African Tall Green
- Digunakan utk kacukan benih Kelapa MAWA

CN7, CN8, CN9 - Tagnanan Green/Orange/Gold
- juga termasuk dalam kategori kelapa yang saiz tinggi
- Digunakan utk kacukan benih Kelapa Matag F1

CN10, CN11, CN12 - Rennal Tall Green/Orange/Gold
- Tak berapa popular di Malaysia

Jenis Rendah
===========
CN4 - Malayan Red Dwarf (MRD)
CN5 - Malayan Yellow Dwarf (MYD)
CN6 - Kelapa Pandan (atau Kelapa Wangi. benih dari Thailand)

Walaupun jenis rendah ni buah lebat lebih 15 biji setandan, saiznya kecil.

Jenis Hybrid
==========
Tujuan jenis hybrid dihasilkan dari kelapa jenis tinggi digabungkan dgn kelapa jenis rendah utk mendapatkan:

a) pokok yg berbuah lebat
b) saiz buah agak besar
c) cepat berbuah
d) saiz pokok rendah senang nak petik/tuai.

CN3 - MAWA
- Kacukan dari Jenis rendah (Malayan Red/Yellow Dwarf + West African Tall)
- boleh mencecah 15 biji setandan.

CN13 - Matag Green
CN14 - Matag Orange
CN15 - Matag Gold
Matag adalah kacukan dari (Malayan Red/Yellow Dwarf + Tagnanan)

=======
ULASAN
=======

Jenis Terbaru SANGAT Popular 1
==========================
CN16 - SGG
- singkatan nama Kampung Sungai Gulang-Gulang (SGG) dekat Tanjung Karang, Selangor.
- Yg ni didaftarkan di Jabatan Pertanian atas nama Individu ''Ismail bin Tahir''. Jadi hanya beliau sahaja yg layak membekalkan kelapa variety SGG.
- Boleh check Google Map lokasi rumah beliau kalau nak dapatkan benih SGG.
- Kelapa SGG yg ori warna kuning.. tetapi sekarang mula keluar variety ''Benih SGG Hijau'' tapi belum didaftarkan di Jabatan Pertanian, jadi tak boleh guna perkataan SGG Hijau sebenarnya (satu kesalahan)... Mungkin kena cipta nama sendiri SGH ke dan sebagainya.

Pembekal Benih Kelapa SGG ori di Tanjung Karang
https://goo.gl/maps/c7VQJx45FZhfcL8N7
(Rumah Ismail bin Tahir)

Jenis Terbaru SANGAT Popular 2
===========================
Kelapa Tacunan dari Filipina adalah jenis popular/viral yg lain selain SGG. Varieti ni belum didaftarkan di Jabatan Pertanian, jadi kita panggil Kelapa Tacunan sahaja. Jenis tacunan buah sangat lebat, saiz besar, pokok rendah dan cepat berbuah.

Jenis Popular dari dulu
===================
Kelapa Pandan CN6 diatas baunya sangat wangi. Air sangat sedap diminum. Masalahnya adalah saiz kecik.. sebijik buah, airnya dalam 330ml , hampir sama banyak dgn air tin sahaja. Kelebihan lain senang nak dapat benih kelapa pandan.

Kelapa Matag (CN13, CN14, CN15) juga sangat popular. Masalah kelapa Matag adalah benih yg sangat susah nak dapat. Benih ori dipanggil Matag F1. Sesiapa yg dah tanam banyak kelapa Matag dan dapat benih.. dipanggil Matag F2. Masalah matag F2 tak ada jaminan pokok akan berbuah lebat dan rendah, sebab boleh jadi benih ni kembali semula menyerupai mak bapaknya iaitu Malayan Red/Yellow Dwarf atau Tagnanan. (berlaku pendebungaan silang)

Kelapa MAWA (CN3) juga popular dulu sebelum timbulnya Kelapa Tacunan, SGG & Matag. Ketebalan isi MAWA hampir sama dgn Matag, tapi saiz buah matag lebih besar. Kelebihan Santan Mawa bau lebih harum dari santan Matag.

==========
Kesimpulan
==========

Yang mana satu saya nak tanam. Saya perlukan dalam 20 batang benih.. Setelah melihat youtube jenis2 kelapa ni.. pilihan utama saya adalah

1) Kelapa SGG yang ori (warna kuning) atau yg baru (bukan ori) berwarna hijau. Tapi ''SGG Hijau'' ni tak tau mana nak dapatkan.

2) Kelapa Pandan - utk air kelapa muda yg wangi, harum dan sedap.

3) Kelapa Tacunan

Oleh sebab sangat susah nak dapatkan Kelapa Matag yg ori (F1), mungkin saya tak akan cari jenis ni. Sesiapa nak, kena pergi register di Jabatan Pertanian. Tak tau le barapa bulan/tahun kena tunggu hehe..

Saya akan masukkan satu persatu video youtube kelapa-kelapa diatas di bahagian comment, terutama kelapa SGG, Tacunan, Matag & Pandan

Siri Blueprint Usahawan Desa
=========================
https://www.majalah.com/?classified.blueprint-untuk-memperkasakan-usahawan-desa-di-malaysia.GG6WVJD89G

Selamat menuntut ilmu di waktu PKPB yg disambung lagi.. huhu...

Niche: Diskusi Bisnes | Usahawan Tani
     
  1. Linkman - Sun 15/Nov/2020, 10:46pm
    Beza Kelapa SGG dengan Kelapa Matag
    https://youtu.be/Et55M54VONE

    - Boleh dilihat dengan jelas dalam video perbezaan SGG dengan Matag
    - SGG ori berwarna kuning keemasan (bukan hijau).
    - SGG dalam masa 3 tahun sahaja dah berbuah besar, kelapa Matag sebelahnya baru berputik kecik
    - SGG sangat pendek dalam 3-5 kaki je dah berbuah.. sedangkan Matag disebelahnya dah lebih 6 kaki baru berputik je.
    - pelepah SGG pendek jarak diantara satu ke satu pelepah yg lain. Matag lebih jauh jarak antara pelepah.

    - Matag buah lebih lebat buat terutama bila umur dah lebih 5-6 tahun. Kalau SGG mungkin dalam 10 bijik sahaja dlm setandan. SGG buah agak besar kebanyakannya gred A.

    Boleh cari benih SGG di sekitar Tanjung Karang area Kg Sg Gulang Gulang.  
  2. Linkman - Mon 16/Nov/2020, 7:55pm
    Maklumat Kelapa SGG (CN16)
    http://animhosnan.blogspot.com/2014/11/kelapa-varieti-sgg-cn16.html

    ''Pokok kelapa ini dipercayai ujud apabila berlaku mutasi atau pembiakan silang daripada jenis kelapa renek (dipercayai dari pokok induk Malayan Brown Dwarf - MBD) dengan beberapa pokok kelapa lain dipersekitarannya''  
  3. Linkman - Mon 16/Nov/2020, 7:57pm
    Satu lagi lokasi utk beli kelapa SGG di Kg Sg Haji Dorani, Sg Besar, Selangor.

    Benih kelapa SGG
    https://youtu.be/Fqnw2Z04Aw8
    - dekat Pekan selasa lama sg hj Dorani, dekat petronas
    - Wak Jaini - 017 237 5408  
  4. Linkman - Mon 16/Nov/2020, 8:46pm
    Panduan Lengkap Menanam Kelapa Dan Varieti Kelapa Di Malaysia - Maklumat am cara menanam kelapa.

    http://www.encikshino.com/panduan-lengkap-menanam-kelapa-dan-varieti-kelapa-di-malaysia/  
  5. Linkman - Mon 16/Nov/2020, 8:51pm
    Panduan Tanam Kelapa Matag
    https://harizamrry.com/2016/07/23/panduan-tanam-kelapa-matag/
    - beza kelapa Matag Original (F1) dan tak berapa original (F2)

    selain panduan, boleh lihat gambar kelapa Malayan Tall, Kelapa Tagnanan dan Kelapa Matag.  
  6. Linkman - Mon 16/Nov/2020, 9:17pm
    Cara Tanam Kelapa Mawar
    https://youtu.be/YNwg_0qn5fI

    Ada beberapa kesilapan dalam tajuk video, tapi video ada banyak ilmu berguna. Pertama nama Kelapa adalah MAWA bukan Mawar. Maksud sebenar MAWA adalah kacukan (MAlayan + West African Tall).

    Kesilapan kedua tak ada info pasal kelapa Mawa. Yg ada pasal Matag, Pandan dll.

    Tapi saya suka video ini sebab ada gambar kesemua 3 jenis kelapa Matag (F1)
    - Matag Green (F1)
    - Matag Golden (F1)
    - Matag Reddish Orange (F1)

    Dan ada gambar Kelapa Pandan (Kelapa Wangi dari Thailand). Memang banyak betul buah dalam satu tandan. tapi saiz kecik sikit.

    Teruskan menonton semua video sebab content amat bagus. tapi maklumat pasal KELAPA MAWA memang tak ada.  
  7. Linkman - Mon 16/Nov/2020, 9:23pm
    Saiz Kelapa Tacunan VS Kelapa Pandan
    https://youtu.be/vVYpxIDfvGE

    Boleh lihat saiz kelapa Tacunan (dari Filipina) jauh lebih besar dari kelapa pandan (dari Thailand).

    - kelapa Pandan 3 tahun lebih dah berbuah
    - kelapa Tacunan 2 tahun lebih dah berbuah. (mengikut ceritanya. belum tanam lagi, baru nak tanam dalam video ini)  
  8. Linkman - Mon 16/Nov/2020, 9:54pm
    apa beza kelapa hybrid dgn kelapa mutasi?

    pandangan saya kalau kelapa mutasi (mcm kelapa SGG?, pandan?, tacunan? dll), kemungkinan besar kesemua benih yg ditanam dari buah akan mendapat ciri2 pokok induk... maknanya sekali beli benih boleh dapat beratus2 benih yg sama apabila pokok dah berbuah nanti.

    kalau pokok hybrid dimana proses pendebungaan dibuat oleh manusia mcm kelapa Matag, Mawa dll, benih dari buah tidak semestinya akan menyerupai induk sebab benih boleh balik ke ciri2 asal mak atau bapaknya.

    Pandangan saya sahaja. Kalau anda ada pandangan lain sila maklumkan ok..  
  9. Linkman - Mon 16/Nov/2020, 10:12pm
    Cara Mudah Dan Murah Agar Pohon Kelapa Pendek Berbuah Lebat
    https://youtu.be/l8aQhqhTD-U

    Guna Borax!!  
  10. Linkman - Mon 16/Nov/2020, 10:15pm
    Agro Jurnal Seharum Pandan - TV Jabatan Pertanian
    https://youtu.be/yyVkj6AV_Uw

    Benih kelapa Pandan senang nak dapat. Dah mula dikeluarkan dari stesen ini sejak 1985.

    Jabatan Pertanian, Stesen Teluk Bharu
    36400 Hutan Melintang, Perak  
  11. Linkman - Mon 16/Nov/2020, 10:22pm
    Cara-Cara Menanam Benih kelapa Supaya Cepat Besar dan berbuah
    https://youtu.be/37Ab5bLQeKI

    Beliau belajar dari Thailand (bangkok)
    - Kerat daun jangan tinggi sangat mudah tumbang. (Kerat daun sahaja.. jangan kerat pucuk)
    - Tanam condong pucuk mengadap matahari naik
    - Jangan kambus semua kelapa tu. tinggalkan dlm 1 per 3 diatas tanah
    - Tabur segenggam garam semasa tanam
    - letak baja tahi ayam/lembu  
Page 1   (Total 11 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Mencuba Nasi Arab Imam Muda Asyraf - Nasi Arab Mandy Medina
Nasi Arab Travel - Kalau dulu bila nak masak Nasi Arab memang pening kepala memikirkan bahan-bahannya. Tapi yang ni 15 minit sahaja siap!!