Masalah Tenaga Kerja yg Serius - Malaysia Perlu Belajar Dari Kejatuhan Empayar Rome
Linkman @ Azman Consultation
Thu 28/Jul/2022 6:36pm [Last Comment]
Selama beratus tahun ahli sejarah mengkaji kenapa empayar Rome mula lemah pada abad ke 3 dan akhirnya tumbang pada abad ke 5 (Rome Barat, bukan Rome Timur atau Byzantine). Pelbagai teori telah dirumuskan tetapi bagi saya jawapan amat jelas.

Kejatuhan Rome bukan 100% salah penduduk atau kerajaan rome.

Kejatuhan rome disebabkan oleh kebangkitan 'negara' jiran2 di sekelilingnya yg lauh lebih pantas, lebih aktif berniaga, lebih banyak tenaga kerja, lebih pantas beranak pinak, lebih bermotivasi, lebih sanggup bekerja keras, lebih berani mengambil risiko dan lebih banyak sumber alam semulajadi.

Kalau difikir lebih dalam, kegagahan Rome pada abad2 sebelumnya adalah disebabkan mereka mendahului 'negara2 jiran' yg lain yg kucar kacir & tiada kuasa pemerintahan berpusat yg kukuh dan cekap.

Dalam ertikata lain, rome menjadi empayar terhebat di eropah & sekitar laut mediterranean sekitar 2000 tahun dahulu disebabkan TIADA 'kerajaan' lain di sekeliling yg mempunyai sistem sebaik mereka. (nota: kecuali konflik rome vs Carthage/Hannibal yg berkesudahan dgn kemenangan rome)

Malaysia Bukan segagah Rome tapi..
==============================

Satu ketika dahulu ketika era Tun M, Negara Malaysia mencapai banyak kemajuan yg membuka mata seluruh penduduk asia dan penduduk dunia.

1) Malaysia adalah negara pertama asia yg merampas kedudukan bangunan tertinggi di dunia dari amerika syarikat. Menara berkembar Petronas vs Willis Tower (Sears Tower). Ini menaikkan semangat rakyatnya & Seluruh dunia tersedar!!

2) Proton dari Malaysia adalah pengeluar kereta pertama asia yg membeli pengeluar kereta berpristij eropah. (Proton membeli Lotus). Seluruh dunia tergamam.

3) Pembangunan Putrajaya dilihat sebagai pusat pentadbiran terancang yg jauh mendahului banyak negara lain di dunia.

4) Pelan Rancangan Malaysia (RMK) yg di buat dalam fasa setiap 5 tahun sejak merdeka dilihat sebagai rancangan yg amat bijak dalam pembangunan negara dan dicontohi banyak negara membangun dunia.

5) Pembinaan Infrastruktur seperti Lebuhraya Utara Selatan diantara yg tercanggih di asia mendahului negara2 jiran. Jambatan Pulau Pinang juga adalah yg yg terpanjang di asia tenggara. Begitu juga pembukaan lapanganterbang antarabangsa baru (KLIA), dan Pelabuhan2 laut yg dilihat mampu meletakkan negara ini sebagai pusat / hub sedunia.

6) Pembangunan Universiti Awam & Swasta dilihat sebagai pemacu pertubuhan modal insan masa hadapan yg amat kukuh.

7) Kilang2 di Malaysia sudah mula menggunakan sistem automasi & sistem mass production canggih.

8) dan 1001 lagi pencapaian yg berlaku pada era tersebut.

Tapi Kemudian
============

eeeekkkk.... (brek mengejut & enjin tersekat2..)

Kenapa ini berlaku?
================

Sama seperti Rome, pengkaji ekonomi & politik boleh berbahas 1001 sebab kenapa ekonomi Malaysia tersekat2 menjelang tahun 2020. Sepatutnya pada 2020 Malaysia menjadi negara maju dan ekonomi kita sudah mula menyerupai negara German.

Mereka boleh menunding jari kepada:

- Korupsi
- Perpecahan & ketidakstabilan politik
- Masalah Covid
- Masalah Inflasi & pengurusan fiskal
- Masalah Ketidakstabilan sedunia & perang Ukraine/Russia etc..

Ya memang betul kesemuanya menyumbang kepada masalah di Malaysia.

Tapi punca utama Masalah Ekonomi yg mula lemah & tidak berdaya maju adalah sama seperti Rome!!

Puncanya adalah..
''KESEMUA NEGARA JIRAN di ASEAN dan ASIA SUDAH BANGKIT DARI TIDUR DAN MULA BERSAING dengan MALAYSIA!''

Selama ini kita tidak sedar punca kekuatan kita (selain dari VISI Tun M yg mantap) adalah sumber tenaga kerja yg murah dari seluruh negara jiran di Asia. Dari Indonesia, dari bangladesh, dari Nepal, dari Thailand, dari Vietnam, dari Myanmar dll..

Kini apabila kesemua negara lain dah mula tersedar dan membangun, dan Malaysia mula menghadapi masalah tenaga kerja murah, maka bermulalah ''Kejatuhan Malaysia'' sama seperti dengan ''Kejatuhan Rome''

Dahulu apabila syarikat gergasi dunia ingin membuka kilang atau pusat perniagaan di Asia, nama Malaysia selalu berada di senarai tertinggi.

Kini tidak lagi! mereka ada pilihan banyak negara lain utk melabur!!

Apakah Jalan Penyelesaiannya?
==========================

Saya akan cuba kupaskan satu persatu dibawah..

Niche: Diskusi Bisnes
 
1. Linkman - Thu 28/Jul/2022, 6:53pm
Mula2 puji dahulu..

Isu Stesen Minyak 2008
====================

Sebelum 2008, saya melihat masalah tenaga kerja yg amat teruk di semua stesen2 minyak. Pada waktu itu, tiada sistem layan diri. Kesemua stesen minyak ada pekerja yg mengisi minyak bagi pihak pelanggan dan hampir KESEMUA di lakukan oleh tenaga kerja dari bangladesh.

'hijau kaa.. kuning kaa??'

Tetapi mujurlah kerajaan bertindak pantas dan MEWAJIBKAN sistem layan diri. Sekelip mata dapat menyelamatkan ekonomi kerana tidak perlu mengimport berpuluh2 ribu tenaga kerja hanya semata2 untuk isi minyak di petrol station!!  
2. Linkman - Thu 28/Jul/2022, 7:30pm
Kerahan Tenaga Belia
==================

di banyak negara di dunia seperti Singapore, Israel, Amerika Syarikat dll, semua belia selepas sekolah menengah (atau equivalent) perlu menghadiri Military Service selama 2 tahun atau lebih.

Di Malaysia, satu masa dahulu ketika PM Najib kita ada memulakan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) dimana remaja lepasan spm yg terpilih kena pergi kem2 tertentu utk latihan bina diri.

Halatuju ni dah betul.. tapi PLKN dimansuhkan selepas pertukaran politik 2018.

PLKN perlu dihidupkan semula!!

PLKN versi baru 2.0
================

selepas spm, semua belia wajib menghadiri PLKN tapi bukan utk latihan ketenteraan.

Program PLKN baru lebih kepada kerahan tenaga belia utk bekerja di sektor2 awam & swasta di malaysia sebagai 'perintis' atau bahasa yg lebih mudah difahami adalah 'Latihan Praktikal / Internship'

bayangkan kalau selama 2 tahun semua belia diwajibkan kerja... (umur diantara 17-20 tahun) semua masalah tenaga kerja akan selesai.

selepas mereka selesai bekerja 2 tahun, akan mendapat sijil2 tertentu yg mempunyai nilai utk masa depan kerjaya mereka.  
3. Linkman - Thu 28/Jul/2022, 7:40pm
Masalah pekerja restoran
- tukang masak dari Thai
- tukang tebar roti canai dari india (saya pelik nampak mcm india Malaysia tapi bila bercakap tak berapa faham bahasa melayu nampak mcm pekerja import)
- pekerja dari indonesia dll.

Cara Mengatasi
==============

1) sistem layan diri
Kerajaan perlu mewajibkan sistem layan diri di SEMUA restoran. tidak memerlukan krew yg mengambil order. bagi restoran yg masih ingin menyediakan pelayan ambik order.. terdapat servis charge rm5 bagi setiap meja. ini membolehkan restoran membayar pelayan restoran rakyat malaysia bergaji RM 3,000 sebulan..

2) perisian order makanan dari meja
Kerajaan perlu mengerahkan universiti / syarikat swasta terlibat dlm F&B membina perisian utk order dari meja sahaja. Perisian dalam bentuk PWA iaitu sistem seperti website yg boleh install di android atau iOS. perisian ini mestilah disediakan secara percuma (open source) tetapi mana2 syarikat boleh mengenakan bayaran utk latihan penggunaan & update/upgrade.

3) robot semi automatik utk memasak
ini bukan khayalan atau angan2 . Ini TELAH berlaku (trial) di banyak tempat di dunia. Bayangkan tukang masak yg memasak 15 menu yg sama bekerja selama 30 tahun.. dok ulang-ulang-ulang benda yg sama.. boleh di automasikan sahaja menggunakan robot.  
4. Linkman - Thu 28/Jul/2022, 8:40pm
Masalah Rider
(last mile kurier services)

1) Drone penghantar
trial patut dimulakan utk penggunaan drone. Kalau setakat menghantar makanan yg berat dlm sekilo dua.. tidak ada masalah utk drone menghantarnya.

Kelebihan drone, boleh hantar di flat 5 tingkat yg tak ada lift. boleh terbang terus ke tingkap. begitu juga condo setinggi 50 tingkat pun tak ada masalah.. drone boleh terus terbang naik.

a) Kerajaan perlu merangka pelan utk garispanduan membina 'landing pad' kecik di beranda rumah flat atau kondo.

b) kerajaan perlu sediakan spektrum altitude tertentu yg dikhaskan utk drone, utk mengelakkan bertembung dgn pesawat lain seperti helicopter. Di USA dan negara2 maju lain, mereka memang ada sediakan spektrum tertentu khas untuk laluan drone di udara.

2) kenderaan bateri (RV) fully automatik
Seperti banyak tempat lain di dunia, trial juga perlu diadakan utk penghantaran menggunakan kenderaan EV secara fully autonomous. Oleh kerana penghantaran adalah last mile delivery, tidak perlu mencapai kelajuan 110 km/jam cukup sekadar 20-50 km/jam sesuai dgn kawasan perumahan yg ada banyak road bumper.

3) Kotak pos perlu di upgrade sesuai dgn abad ke 21

Kesemua kotak pos di malaysia (dan didunia) masih ketinggalan zaman kerana masih sama saiz dan fungsi dgn posmen tahun 1970an.

Kotak pos moden perlu di ubahsuai dan upgrade menjadi
- boleh menerima kurier penghantar makanan
- boleh menerima parcel2 dari kurier berbeza beberapa kali sehari
- TIDAK memerlukan sesiapa berada dirumah utk menerima parcel. Gunakan sensor, atau snap gambar atau apa sahaja utk menghapuskan kewajipan ada manusia di rumah utk menerima parcel.
- ada ciri2 anti theft seperti kamera, kunci multi dsb.
- undang2 juga perlu digubal utk pencuri parcel kurier. Ini adalah diantara masalah utama di USA dan Europe. Perlu ada undang2 khas dgn hukuman berat utk pencuri parcel.  
5. Linkman - Thu 28/Jul/2022, 8:52pm
Masalah Guru
============

Malaysia dan seluruh dunia masih ketinggalan zaman dgn mengambil jumlah guru yg ramai utk mengajar murid.

Dengan kewujudan tablet yg murah dan 1001 perisian pembelajaran online dan 1001 cara belajar online tutorial.. tidak perlu lagi mengambil guru yg banyak.

guru2 ni majoritinya wanita dan mereka boleh hidup hampir 90 tahun. Bila mereka pencen sekitar umur 55 tahun.. masih ada 35 tahun kerajaan perlu membayar pencen. Ini amat membebankan rakyat yg membayar cukai. sama juga kakitangan awam lelaki. kita perlu mengurangkan jumlah mereka ke tahap minimum dgn menggunakan sistem online yg cekap.

berbalik kepada isu guru..

hampir KESEMUA ilmu boleh diajar menggunakan medium seperti utube (video streaming services). dari ilmu darjah 1, sampailah tingkatan 5 dan tingkatan 6 atas dan bawah!!

bahkan ilmu2 di universiti pun boleh diajar online sahaja.

TIDAK perlu lagi kita membayar tenaga kerja guru yg banyak. Fungsi guru perlu diubah dari mengajar subjek.. kepada fasilitator sahaja yg bergaji lebih rendah.

kalau guna video, setiap kali murid tidak faham, mereka boleh ulang video 100 kali. mereka juga boleh lihat video tutorial dari guru lain.

tapi kalau belajar dgn guru dlm kelas.. tak faham sekali dua ok lagi.. tapi kali ketiga tak faham dah kena tarik terlinga & berdiri atas kerusi thehe... (walaupun kadang2 cara cikgu tu mengajar yg teruk)  
6. Linkman - Thu 28/Jul/2022, 9:07pm
Masalah di ladang sawit
===================

Masalah tenaga kerja di ladang2 sawit boleh diatasi dengan pembangunan jentera separa-automatik yg boleh menggantikan tenaga kerja indonesia.

Kita malaysia amat lemah kerana walaupun dah berpuluh tahun memiliki ladang kelapa sawit terbesar dan mungkin paling produktif di dunia (penggunaan klon benih & teknik tanaman terbaik) tetapi kita gagal 100% dalam pembangunan jentera untuk menguruskan masalah ladang.

Universiti tempatan perlu bergabung dengan pemain utama ladang sawit dalam pembangunan robot automasi semi atau fully automatik (jentera/krane/chopper/mesin kecil/drone baja dll)

Masalah di ladang getah
=====================

ladang getah agak sukar sedikit berbanding sawit kerana untuk menoreh getah memerlukan keprihatinan tangan manusia supaya kulit pokok tidak rosak. Banyak gajet2 yg cuba dibangunkan utk menyedut susu getah tidak praktikal dari segi kos.

saya akui yg ini memerlukan robot semi automatik yg perlu mengambil masa lebih lama untuk dibangunkan. (tetapi tidak mustahil.. cuma perlu kerja lebih keras & smart)  
7. Linkman - Thu 28/Jul/2022, 9:16pm
Pembangunan robot & mesin semi/full auto.
=============================

Peruntukan yg besar perlu dibuat utk pembangunan mesin yg dapat menyelesaikan pelbagai masalah.

- masalah penebar roti canai di restoran dan 1001 lagi mesin proses makanan
- masalah peralatan kebun
- masalah peralatan pembinaan
- mesin2 IKS yg kecik utk 1001 industri IKS..
- robotic arm utk kilang2

ya memang betul.. sebut sahaja mesin apa.. semua ada.. boleh beli dari china, taiwan, german atau USA..

masalahnya adalah harga yg mahal dan tiada pembangunan teknologi tempatan.

kita perlu membina teknologi ini di dalam negara sendiri dan kerajaan/universiti/institusi seperti giatmara, institusi2 latihan IKBN dll perlu menerajui rekacipta & pembinaan KESEMUA jenis mesin ini.

Kejayaan dalam bidang ini boleh mengurangkan kebergantungan kepada tenaga kerja import.

kerajaan perlu serius dlm memperuntukan dana yg besar kearah objektif ini.  
8. Linkman - Thu 28/Jul/2022, 9:25pm
Masalah Penjagaan Bayi & anak Kecil
=======================

ini berkait rapat dgn masalah pembantu rumah asing.

Sejak tahun 1990an lagi hampir semua pembantu rumah rakyat tempatan sendiri sudah PUPUS!!

TIDAK ada rakyat malaysia yg nak jadi bibik fulltime di rumah. hampir 99.9% adalah import dari luar.

Isu ini agak besar sebab nak gantikan manusia (bibik) dengan robot adalah agak mustahil. pembangunan robot AI yg boleh melakukan kerja ini mungkin mengambil masa 50 tahun lagi sebelum manusia boleh memberi kepercayaan kepada bibik robot.

Dalam ertikata lain, penyelesaian alternatif perlu dibuat.

Contoh
======

Mungkin pembangunan institusi seperti taska / tadika dgn bangunan khusus seperti sekolah rendah utk penjagaan bayi.

Utk mengurangkan masalah jangka panjang (pengambilan pekerja kerajaan yg perlu dibayar pencen seumur hidup), kerajaan mungkin boleh menyediakan infra sahaja, manakala dari segi pengurusan perlu di berikan kepada pihak swasta.

bermakna ibubapa perlu menubuhkan sendiri persatuan setempat utk menjaga bayi mereka di bangunan yg disediakan oleh pihak kerajaan.

ini dapat banyak membantu meringankan kos penjagaan kanak2/bayi.

saya akui isu ini agak berat. tapi kalau tak di selesaikan, jumlah rakyat akan menguncup seperti jepun.

Di jepun kini jumlah populasi dah menguncup kerana jumlah bayi yg dilahirkan setiap tahun jauh rendah dari jumlah kematian.  

Page 1   (Total 8 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..