Isu Tanah Kampung Banyak Penama Dalam 1 Geran dan Cadangan Penyelesaian
Linkman @ Azman Consultation - Wed 28/Jul/2021 8:43pm [Last Comment]
Salah satu masalah besar tanah kampung tak dapat diusahakan ada banyak nama dalam geran tanah yang..

1) pemilik tak nak ambik tahu pasal tanah dan cukai tanah. Tapi bila tanah govt ambik buat projek dan bayar rm 1 juta dia mula sibuk nak ambik tahu.

2) tak dapat dikesan siapa penama. Contohnya dlm tanah kakak saya (5 ekar ada 5 nama) ada sorang nih nama dia KUJAN sahaja dgn ic number. Tak ada siapa kenal beliau. Nak usahakan tanah memang susah sebab tak dapat sain persetujuan pemilik tanah.

Cadangan penyelesaian
====================

Menggunakan tanah saya ada 3 nama dalam 1 geran dan saiz 3 ekar. Cukai tahunan adalah rm15 setahun. Jadi setiap penama dikenakan cukai rm5 setahun.

Semua penama wajib bayar rm5 dan resit ADA tertulis nama dia.

Selepas 5 ke 10 tahun.. (saya cadangkan 5 tahun lagi baik sebab sekarang dah boleh bayar cukai tanah online), sesiapa yg tak bayar cukai.. govt offer penama lain bayar cukai tertunggak dia beserta denda tahunan (double, triple atau nak caj 10x ganda pun boleh) dan buang nama dia dari geran.

Penama2 lain yg aktif akan berkongsi tanah yg baru dapat tu..

OK tak idea thehe..

Niche: Diskusi Bisnes | Agen Hartanah | Tanah Untuk Dijual
 
1. Linkman - Wed 28/Jul/2021, 8:46pm
dlm undang2 sekarang.. govt akan tarik balik geran tanah kalo tak bayar 10 tahun, dan govt offer kepada penama sebelumnya utk langsaikan semua cukai tertunggak beserta denda.

Mak saya pernah dapat 1 ekar tanah tepi jalan bayar beberapa ratus shj sebab orang yg beli tanah tu dari dia dulu tak byr cukai dah 10 tahun... rezeki terpijak namanya thehe..  
2. M Zaki 2 - Sun 29/Aug/2021, 6:08am
hi tanah awk area mana, so mcmne klu sy minat nak klu ada lagi  

Page 1   (Total 2 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..