Masih Ada Lagikah Blogger yg Berjaya Menjana Pendapatan Lumayan Online di Tahun 2022?
Linkman @ Azman Consultation
Mon 9/May/2022 9:36pm [Last Comment]
Satu masa dahulu sekitar tahun 2010-2015 saya amat aktif membaca blog travel & food di Malaysia. Saya ada buat satu topik khas berkenaan blogger2 terkenal dalam niche ini.

Senarai blogger food/tourism di Malaysia yg saya buat di tahun 2012.
https://www.majalah.com/?classified.senarai-blog-tourism-malaysia.8JN6M04DC7

Tapi kemudian sedikit demi sedikit KESEMUA blogger ni mulai TAK AKTIF, post mereka semakin jarang dari seminggu 2 kali kpd sebulan 2 kali dan akhirnya setahun 2 kali sebelum terus menghilang.

Waktu tu fenomena ni agak misteri sampaikan saya contact beberapa member yg ada blog dan tanya pendapat. (masa tu saya bercita2 nak jadi food blogger).

Sekarang bukan misteri lagi. Kesemuanya disebabkan oleh kehadiran social media yg jauh lagi menarik.. terutamanya youtube, FB & IG.

Kepupusan trend blogging berkadar terus dengan penggunaan smartphone di sesebuah negara, sebab bila ada smartphone, tak ada siapa dah nak baca blog.

Kesemuanya lebih suka social media yg lebih VISUAL dengan penggunaan gambar dan video yg meluas.. berbanding blog yg masih menumpukan kepada ayat dan perkataan.

Hari ini saya terjumpa diskusi berkenaan isu ini di youtube. Video ini amat berkualiti dan mengupas lanjut

1) Mengapa Blogging cara lama akan pupus

2) Tapi kenapa ada Influencer yg memulakan blog tahun 2022 berjaya dan kaya raya

3) Apakah masa depan untuk Blog atau website-based business seperti wordpress & pluginnya.

Is Blogging Dead? Does it Really Have a Future?
https://youtu.be/Q70gJFpumRE

Saya akan ringkaskan info dari video ini di comment dibawah.

Niche: Diskusi Bisnes | Web Media Sosial
 
1. Linkman - Mon 9/May/2022, 9:40pm
Kesimpulan dari video diatas.

1) YA blogging cara lama akan pupus.

Ini kerana kesemua bidang hiburan (entertainment) termasuklah food & travel blogging memerlukan VISUAL yg power dan hanya social media seperti youtube, tiktok, FB, IG twitter yg boleh fokus kepada penggunaan media video dengan berkesan.  
2. Linkman - Mon 9/May/2022, 9:44pm
2) Tapi industri Blog secara keseluruhannya TIDAK MATI..

ia hanya berubah kepada niche tertentu. dan semakin ramai new business owner yg faham kekuatan blog menggunakan medium ini utk melancarkan business mereka online.

Kesimpulan
- blogging utk entertainment telah pupus
- tapi blogging utk membina bisnes online telah menjumpai niche dan teknik nya yg tersendiri.  
3. Linkman - Mon 9/May/2022, 9:48pm
fakta tahun 2020 (waktu video ini dibuat)

- ada 1.5 BILLION website di internet
- 500 juta darinya adalah BLOG
- secara purata google mendapat 100 BILLION search pelbagai topik setiap bulan dan kadar pertumbuhan search adalah 10% setiap tahun.

(secara purata setiap manusia di dunia search pelbagai topik 12-15 kali setiap bulan di google)

- secara purata 77% internet user masih membaca blog setiap bulan.  
4. Linkman - Mon 9/May/2022, 9:53pm
Apakah ciri2 blog yg semakin mendapat tempat pada waktu ini?

1) Blog yg mementingkan kualiti over kuantiti.

- dahulu salah satu teknik blog adalah buat 1 topik setiap hari.. tak kisah berkenaan apa pun.. janji buat walaupun sekadar melepaskan batuk di tangga (content tunggang langgang tak ada point).

- sekarang taktik ini dah tak boleh guna!!

kena fokus kepada artikel yg berkualiti sahaja. kalau tak berkualiti, kena simpan dulu, buat research sebelum post artikel tersebut!

biar artikel/blog post sikit tapi berguna kepada pelawat!  
5. Linkman - Mon 9/May/2022, 9:57pm
hentikan sebarang idea nak buat blog berkenaan your daily life.. pasal anak2 ke sekolah, pergi bercuti sekali sekala dengan anak beranak, kucing anda bunting dan dapat anak kucing oyen dll..

KESEMUA blog di dalam niche ''PERSONAL LIFE'' telah berkubur. social media dah ambik alih semuanya.  
6. Linkman - Mon 9/May/2022, 10:02pm
2) Mulakan blog mempunyai ciri-ciri 'educate'

blog yg mempunyai artikel yg boleh membantu pelawat memahami berkenaan sesuatu topik terus menerus meningkat naik.

EDUCATION type of blog.

untuk membina blog seperti ini, anda haruslah Pakar didalam bidang yg anda tuliskan.

kesimpulan:
- Social media - utk ENTERTAINMENT
- Google search & blog - utk EDUCATION!  
7. Linkman - Mon 9/May/2022, 10:11pm
dahulu, salah satu cara utk membuat blog post yg popular adalah dgn membuat tajuk yg gempak

contoh tajuk.. Pengembaraan ke Langkawi Terhebat yg Ohsem.. tapi bila klik hanya gambar2 anak beranak makan laksa ikan sekoq tepi pantai dekat airport thehe..

google/FB/IG ada algorithm utk mengetahui kalau user berpuas hati atau tidak dgn artikel tersebut. Kalau topik gempak, tapi content hampeh.. habislah post tu akan terbenam & menjatuhkan kualiti blog secara keseluruhan.

kesimpulan.. elakkan tajuk yg clicky-baity  
8. Linkman - Mon 9/May/2022, 10:16pm
Satu lagi teknik blogging lama, adalah membuat topik berkenaan apa sahaja yg berlaku pada hari tersebut

- hari ini kereta rosak anda buat artikel pasal bengkel kereta & kos repair

- esok anda masuk hospital anda buat topik berkenaan kos rawatan di hospital dll

- lusa ahli politik dari parti ABC kena tangkap pecah amanah dan anda membebel pasal rasuah

habis tunggang langgang.. TIDAK ADA NICHE atau pengkhususan tertentu.

Cara ini tidak boleh diteruskan dan hanya membazir masa. anda kena pilih Niche yg jelas dan FOKUS kepada niche tersebut sahaja  
9. Linkman - Mon 9/May/2022, 10:20pm
menggunakan contoh Fesyen dalam bab pengkhususan..

jika anda membuat blog berkenaan fesyen.. jangan buat kesemua jenis fesyen.. dari baju baby, baju budak, baju lelaki, baju sukan & baju/tudung wanita..

gerenti FAIL.

anda kena khusus kepada 1 segment sahaja..
- samada berkenaan fesyen / aksesori LELAKI sahaja
- samada fesyen aksesori WANITA sahaja
- samada bayi & ibu sahaja
- samada kanak2 umur 5-10 tahun sahaja
- etc..

kena FOKUS!!!  
10. Linkman - Mon 9/May/2022, 10:27pm
Multi Channel Strategy

Akhir sekali, penggunaan blog sahaja tidak mencukupi. Kesemua blogger yg berjaya mempunyai social media lain yg di link kepada blog mereka.

- mungkin ada youtube channel berkenaan topik yg sama dan mereka akan link ke blog. dalam masa yg sama artikel di blog juga diletakkan link (embedded video) ke youtube.. ada 2 way link disitu..

- TAPI jangan cuba buat kesemua social media serentak. hanya fokus kepada 1 atau paling banyak pun 2 social media sahaja

- Bagus kalau Blog + youtube
- bagus kalau blog + IG dan FB
- bagus kalau blog + twitter
- bagus kalau blog + tiktok

tapi TAK BAGUS kalau:
- Blog + semua youtube/IG/FB/Twitter/Tiktok

ini kerana anda akan stretched too thin.. anda tak akan mampu dan tak ada masa utk update semua social media ni.. kesemuanya kan jadi hidup segan mati tak mahu..

hanya fokus kepada SATU atau DUA social media yg anda gemar sahaja. JANGAN cuba buat semua!!  
11. Linkman - Mon 9/May/2022, 10:36pm
Kesimpulan
(berapa banyak kesimpulan daaa...)

Bisnes Blog yg akan berjaya:
1. Fokus pada Quality over quantity
2. Fokus pada Educate (long detailed posts)
3. Focus pada tajuk yg bersesuaian dgn content (jangan melampau2)
4. Fokus pada NICHE tertentu sahaja
5. Gabungkan blog dgn 1 atau 2 social media lain (interlinking). Jangan cuba buat semua social media.  
12. Linkman - Mon 9/May/2022, 10:39pm
Channel ni juga ada 1 lagi video yg lebih detail & sangat berguna.

Make Money Blogging in 10 Simple Steps
https://youtu.be/CLwA_coJppg

saya akan buat topik baru berkenaan ringkasan video diatas dalam seminggu dua nih..  

Page 1   (Total 12 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..