5 Laptop Budget Murah Selain HP, Asus, Dell, Macbook, Lenovo, Acer dll
Linkman @ Azman Consultation - Sat 3/Oct/2020 6:13pm [Last Comment]
Saya dah ada laptop power utk kerja2 harian, tapi masalahnya takut nak tinggal laptop dlm kereta waktu kerja. Kemana nak pergi kena bawak sekali takut kena curi. Saya mencari laptop murah yg laju juga (untuk web browsing, youtube dan whatsap web) dan boleh tinggal dalam kereta tak perlu risau.. (sorok bawah seat xde siapa tau thehe..)

Calon-calonnya adalah:

1) Chuwi HeroBook Pro 14.1
Lazada: https://bit.ly/2GkcTnG
Youtube: https://youtu.be/pN5ET4mglFE
- 14.1 inch 1920*1080 IPS screen
- Intel N4000 processor
- RamDDR4 8GB
- 256GB SSD
- Windows 10 laptop
RM 1,049
(kelebihan = paling murah)

2) Teclast F15
https://www.lazada.com.my/-i710318439-s1551284473.html
Youtube: https://youtu.be/HKw7X1ufMdY
- 15.6 inch IPS screen
- Intel Celeron N4100
- 8GB RAM
- 256GB SSD
- Windows 10 laptop
RM 1,599
(kelebihan = screen besar 15.6)

3) Jumper Ezbook S5
Lazada: https://bit.ly/34gf7wq
- 14.0 Inci screen,
- Intel Celeron E3950 Quad Core 1.1Ghz
- RAM 8Gb
- 256Gb
- windows 10 laptop
RM 1,785
(susah nak cari info.. walaupun dulu Jumper ni brand agak popular jugak utk budget laptop)

4) HUAWEI MateBook D15 R5
https://shop.huawei.com/my/product/huawei-matebook-d-15
Youtube: https://youtu.be/sSkaOffUBB8
- 15.6 inches IPS
- AMD Ryzen 5, 3500U
- 8GB RAM
- 256GB SSD
- Windows 10 Home
RM 2299
(kelebihan - screen besar, keyboard layout mcm macbook very simple, CPU yg power - Ryzen5)
Kelebihan lain, Wany Hasrita review dlm youtube diatas so memang tak rugi tengok walaupun taknak beli thehe.. Tapi jangan lupa US ban on huawei.. apa kesannya pada laptop?

5) Xiaomi RedmiBook 14
Shopee: https://bit.ly/3irIrFt
Youtube: https://youtu.be/sMRMzanzdWY
- 14.1 Screen
- AMD Ryzen R5
- 16GB RAM
- 512SSD
- win10 Eng
RM 2,629
(kelebihan laju mcm pelesit, tapi harga tak mahal, keyboard simple mcm macbook)

===

Disclaimer: Kalo berminat, JANGAN beli guna link diatas.. saya buat note ni utk reference sahaja. Bila saya dah buat decision nak beli yg mana, saya akan cari kedai fizikal yg jual.. atau jumpa seller face-to-face.. saya jarang beli online rm1k keatas kecuali kalo betul2 yakin genuine seller.

Niche: Diskusi Bisnes | Bisnes Komputer
 
1. Linkman - Sat 3/Oct/2020, 6:36pm
Website2 dorang:

1) Chuwi Laptop
https://www.chuwi.com/pc.html

2) Teclast Laptop
https://www.teclast.com/en/Laptop.html

3) Jumper Tech
https://jumpermall.com

4) Huawei Laptop
https://consumer.huawei.com/en/laptops/

5) Xiaomi Notebook
https://xiaomi-mi.com/notebooks  
2. Hazrul Nizam - Mon 5/Oct/2020, 9:13am
beli Tablet made in China Tuan. saya belikan tablet utk anak murar murah shj. boleh guna youtube, instagram fb dll.  
3. Linkman - Mon 5/Oct/2020, 8:53pm
ye betul tu.. saya pernah check tablet... memang murah.. rm500 pun ada.. masalahnya screen kecik sangat.. saya perlukan screen besar baru kerja effective..

satu lagi saya byk software2 windows yg dah collect since sekolah dulu.. stil bole guna utk windows 10. Kalau tablet hampir semua android.. ada juga beberapa tablet windows (tapi 10.1 inch).. saya perlukan at least 14.1 atau 15.6 inch screen.

my usage now is
- 1 android hp,
- 1 iphone lama,
- 1 laptop windows 10,
- 1 desktop linux mint.. sebab dulu desktop tu guna winXp tapi since microsoft dah tak support, dan window10 tak boleh install slow sgt.. saya cari online jumpa linux mint... boleh lah buat surf internet guna chrome laju gak.  
4. Wahmarketings Com - Mon 5/Oct/2020, 10:17pm
RAM kena 8GB ke atas. Kalau kurang dia punya slow sangat sakit hati  
5. Linkman - Mon 12/Oct/2020, 9:53pm
Ya betul tu Tuan Wahmarketings. 8 gig minimum boleh buat short video clip utk IG sekali. Kalo 4 Gb RAM nak buat video memang menangis.. thehe..

masalah pakcik google nih sekali saya search je laptop murah.. terus dia menghantui hidup saya selama-selamanya.. sejak saya buat topik nih.. kemana pun saya pergi di internet, samada surf website, tengok youtube atau follow IG Janna Nick thehe... pakcik Google akan suap iklan laptop murah.. tiap2 hari..

Ni salah satunya:
https://www.lenovo.com/my/en/laptops/ideapad/ideapad-l-series/IdeaPad-L3-/p/88IPL301386

Lenovo - IdeaPad L3i (15)
- Intel Celeron 5205U
- RAM 4GB DDR4
- 1TB Hard Drive, 5400RPM
- 15.6 screen
- Windows 10 Home
RM 1,175

saya check ada 3 masalah besar..
a) ram 4 Gb utk Win10 tak cukup, min kena 8 Gb
b) Hard disk 5400 RPM thehe.. slow mcm kura-kura.. minima sekarang kena ada SSD 256Gb
c) keyboard serabut (siap ada separate number keypad.. i am not an accountant why bother for a separate number keypad?)  
6. Linkman - Sun 15/Nov/2020, 12:54pm
New Dell
Inspiron 15 - 3000 Laptop (3505)
RM 2,099.00

Link: Dell Website
https://www.majalah.com/?go.to.inspiron-15-3000-laptop

AMD Ryzen 5 - 3500U
Windows 10 Home
RAM 8GB - DDR4
SSD - 256 GB
15.6 inch LCD

komen saya - hampir perfect.. semua OK harga murah sesangat dgn spec.. masalahnya 1 sahaja.. keyboard serabut ada number keypad belah kanan.. sapa nak guna number keypad??? saya bukan akauntan.. tak perlu menyemak dgn number keypad semua...  

Page 1   (Total 6 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..