Laptop yang Dinamakan 'Framework' Mungkin Jawapannya.
Linkman @ Azman Consultation
Sat 6/Nov/2021 10:27pm [Last Comment]
Masalah utama laptop adalah amat susah nak tukar atau upgrade komponen di dalamnya kecuali RAM dan Harddisk (atau SSD).

Saya dan ramai manusia di dunia agak kecewa dengan situasi yg membelenggu ekosistem laptop sejak 20 tahun yg lalu. Kalau berlaku kerosakan pada screen atau keyboard atau ada port yg rosak memang jenuh lah bawak ke lowyat untuk di repair.

Isu ini mungkin akan berubah dengan kemunculan laptop baru yang dinamakan ''Framework''.

Laman web rasmi laptop ''Framework''
https://frame.work/

Di youtube boleh dikatakan hampir semua otai2 laptop/komputer/gadget yg membuat review berkenaan laptop Framework ini amat berpuashati dan amat gembira dengan kehadiran brand ini.

Dari segi harga memang bukanlah yg termurah.. malah harganya sekitar 15% - 20% LEBIH MAHAL berbanding laptop jenama lain yg mempunyai spec yg sama.

Tapi kelebihan utama laptop Framework ini adalah:

1) Mudah di upgrade
2) Mudah di repair
3) Mudah di tukar MANA2 komponen kalo tak suka.. terutamanya connection ports dan bateri pack bila dah kong.
4) Mudah dibuka utk maintenance dari segi pembersihan habuk.
5) Beli sekali guna sampai kiamat dan laju macam pelesit thehe...

Point yg ke 5 tu menyebabkan saya rasa sanggup menyimpan duit dlm rm4,000 - rm5,000 untuk mendapatkan laptop ini sebaik sahaja di jual kepada mass market secara komersial.

Buat masa ini kena preorder dari website mereka diatas dan tunggu. Ini kerana mereka masih lagi dalam peringkat awal. Saya dapati tidak ada pilihan untuk power cable Malaysia (yg sama dgn UK).

Niche: Diskusi Bisnes | Bisnes Komputer
 
1. Linkman - Sat 6/Nov/2021, 10:31pm
Review laptop Framework yg paling baik sekali mungkin dari dave2D

Dave2D - The Framework Laptop - I Love It!
https://youtu.be/jmgBwMHpP1w  
2. Linkman - Sat 6/Nov/2021, 10:32pm
Review dari Linus Tech Tips pun sangat memuaskan.

A COMPLETELY Upgradeable Laptop?
https://youtu.be/0rkTgPt3M4k
- Framework Laptop Review  
3. Linkman - Sat 6/Nov/2021, 10:33pm
Review dari mamat bernama iFixit ni pun amat clear..

Framework Laptop Teardown: 10/10, But is it Perfect?
https://youtu.be/AV2umY3R0vw

Selamat menonton youtube..  
4. Hazrul Nizam - Sun 7/Nov/2021, 10:51am
tak ada saiz screen 14 / 15 inch Tuan..
yg ada 13 inch shj.  
5. Linkman - Mon 8/Nov/2021, 8:07pm
ya betul jugak... saya baru check memang buat masa nih 13 inch sahaja dia offer.

sebab saya dah biasa guna macbook lama 13 inch tahun 2013... rasa ok je... tapi kalo dapat yg saiz lagi besar 15 inch memang lagi produktif..  
6. Wahmarketings Com - Tue 16/Nov/2021, 11:18pm
Tak best. sebab tak touch screen & pusing 360  
7. Linkman - Mon 22/Nov/2021, 2:42pm
haah.. touch screen & pusing 360 mmg takde lagi buat masa nih...

tapi saya sangat berharap kompeni2 china akan join the bandwagon dan sediakan beribu2 option lain dg pelbagai harga & features.. mengikut kesesuaian budget kita.. asalkan kesemuanya compatible with each model..  

Page 1   (Total 7 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..