Makanan Ruji Dunia (Staple Food) - Apakah Sumber Karbohidrat yg Patut Kita Tanam
Linkman @ Azman Consultation - Mon 28/Sep/2020 10:25pm [Last Comment]
Beberapa bulan dulu saya ada satu soalan. Saya nak tanam satu sumber carbohydrat yg tinggi di tanah kampung (selain padi di sawah). Gunanya adalah utk dimakan sendiri dan juga utk ternakan.

Apa tanaman yg sesuai? Jadi saya mulakan pencarian Staple Food, iaitu makanan ruji di dunia. Ingatkan jawapannya senang je.. rupa2nya berminggu sebelum saya dapat pemahaman yg jelas.

Masalahnya banyak makanan ruji yg di tanam utk kegunaan haiwan. Jadi bila keluar statistik dunia, mereka tak dapat bezakan tanaman tu utk manusia atau haiwan. Jadi hasil penelitian saya dapat buat rumusan dibawah.

1) The global staple
http://ricepedia.org/rice-as-food/the-global-staple-rice-consumers

- Beras, gandum & jagung adalah 3 makanan ruji utama dunia mewakili 42% dari calories yg dimakan oleh manusia
- Bagi Beras - 78% dimakan oleh manusia (selebihnya utk ternakan)
- Bagi Gandum - 64% dimakan oleh manusia
- Bagi Jagung - 14% sahaja dimakan oleh manusia.

Beras adalah makanan ruji lebih 50% penduduk dunia. Asia mewakili 90% dari penggunaan beras sedunia. Tetapi, di luar Asia, penggunaan beras meningkat dengan agak ketara setiap tahun.

(peluang besar utk membuka restoran berasaskan beras/nasi di seluruh dunia (luar asia).

2) What Are the World's Most Important Staple Foods?
https://www.worldatlas.com/articles/most-important-staple-foods-in-the-world.html

(% Share of Global Caloric Intake From All Sources)
19.5% - Jagung - popular di mexico, amerika tengah dan amerika selatan
16.5% - Beras - asia, china, south east asia
15.0% - gandum - US, eropah, arab
2.6% - Cassava (Tapioca/ubikayu) - afrika
2.1% - Kacang soya
1.7% - Potato (ubi kentang)
1.2% - Sorghum
0.6% - Sweet Potato
0.4% - Yams (keladi?)
0.3% - Plantain

3) Staple Food
https://en.wikipedia.org/wiki/Staple_food

Data dari wikipedia amat penting utk difahami. Klik link diatas. Kita akan guna reference tahun 2012.. walaupun dah agak lama.. tapi OK la utk rujukan am.

World production 2012 (metric Ton)
873 million - Maize (Corn)
738 million - Rice
671 million - Wheat
365 million - Potatoes
269 million - Cassava
241 million - Soybeans
108 million - Sweet potatoes
60 million - Yams
57 million - Sorghum
37 million - Plantain

Niche: Diskusi Bisnes | Usahawan Tani
 
1. Linkman - Mon 28/Sep/2020, 10:33pm
Kesimpulan Am bagi tahun 2012
(makanan ruji yg digunakan utk manusia.. bukan ternakan)

World production 2012 (metric Ton)
576 million - Rice - dimakan manusia
430 million - Wheat - dimakan manusia
122 million - Maize (jagung) - dimakan manusia

yg bawah ni takde statistik berapa percent dimakan manusia. Saya teka.. potato dan cassava/ubikayu (dibawah) lebih tinggi dari jagung sebab eropah dan US mmg banyak makan potato. Ubikayu pulak amat penting di Afrika sebab sangat mudah tanam.. cucuk je atas tanah terus hidup.. walaupun tanah tak subur dan kemarau.. Jadi mungkin ubikayu pun lebih tinggi dari jagung.

365 million - Potatoes ??
269 million - Cassava (ubikayu) ??
241 million - Soybeans ??
108 million - Sweet potatoes ??
60 million - Yams ??
57 million - Sorghum ??
37 million - Plantain ??  
2. Linkman - Mon 28/Sep/2020, 10:35pm
Buat masa ni saya dah kaji sikit Ubi Kentang (potato):

Menanam Ubi Kentang di Dalam Bekas (container) Hasilkan 2 Kali Ganda Tuaian.
https://www.majalah.com/?classified.ubi-kentang-potato.GD365B8ZZL  
3. Hazrul Nizam - Wed 30/Sep/2020, 3:14pm
Linkman the Farmer haha.

dah lama tak ada topik Tuan berkenaan komputer, Internet dan Online Biz. Adakah masih ada peluang utk berniaga online Tuan. Kalau saya nk mula niaga di Internet,apakah biz yg masih berpotensi?  
4. Linkman - Thu 1/Oct/2020, 8:59pm
saya memang minat bertani.. cuma di KL skrg nih apartment balkoni kecik je utk jemur baju xde tempat bercucuk tanam..

Saya sedang melengkapkan diri dgn ilmu2 pertanian. ada 2 objektif sebenarnya.

1) Utk menanam tanaman yg sesuai utk beberapa ekar tanah saya di kg. (Setiap tahun gigih byr cukai tanah.. rm 18 hengget...)

saya nak buat ''subsistence farming'' .. bila tua nanti kalo takde anak.. saya ada cukup kesemua makanan, sayur, ayam, telur, ikan, ubikentang, ubikayu, pisang, kelapa dll semuanya diusahakan sendiri. tak perlu keluar 1 sen pun beli.. siap boleh jual lagi setiap bulan dapat dlm rm beberapa ribu ringgit.

2) melengkapkan ilmu pertanian & penternakan.

negara kita semakin lama semakin ditekan dgn kuasa luar. Harini saya dapat berita USA ban produk2 kelapa sawit dari FGV malaysia. kalau ilmu pertanian kita power.. saya boleh nasihatkan leader negara ini bagaimana nak mempelbagaikan tanaman di malaysia selain getah/kelapasawit. kita boleh export pelbagai produk pertanian yg tak di ban oleh US/eropah/india/china dll..  
5. Linkman - Mon 5/Oct/2020, 9:08pm
tajuk arini agak berkaitan.. saya tanya pakcik google, kalo kita ada tanah di kampung beberapa ekar.. secara teorinya berapa orang boleh ditampung oleh setiap 1 ekar kalau semua makanan 100% dihasilkan di atas tanah tu..

diantara jawapan yg keluar:
https://www.quora.com/How-many-people-can-be-fed-year-round-off-of-one-acre-of-crop-growing

1) The earth feeds 7 billion people on 3.8 billion acres of agro land. This is about 0.5 acres of cropland per person. If we add rangeland (tanah utk ternakan) over 1.5 acres per person. Maksudnya 1 ekar boleh menampung 2 orang max.

2) Modern China imports an incredibly small amount of food, yet feeds their people to the tune of around 20 people per acre.

3) In old China, well over 4 people could be fed per acre, including some meat.

4) In US it requires 2.67 acres to feed 1 person

5) Archaeologists calculate 1.26 acres was needed to feed one person in the neolithic Longhouse Culture

6) A meat-eater needs 1 acre. A non-meat-eater can live off of 1/4 of an acre. This is according to Jethro Kloss in 'Back to Eden'.

7) If you include vertically stacked hydroponics, the number is extremely high. I could argue that a person could easily be sustained by the produce of one shipping container ( 8ft wide x 8.5ft high and 40ft long)

kesimpulan
=========
1 ekar tanah boleh menampung keperluan makanan max sehingga 20 orang, berdasarkan kecekapan tanaman di negara Moden China (sekarang). Nombor berubah mengikut kecekapan dari 0.37 orang se ekar, kepada 1 orang seekar, kepada 2 orang seekar, kpd 4 orang seekar sehingga 20 orang seekar menggunakan teknik intensif moden.

Sasaran yg saya letakkan di Malaysia, 1 ekar boleh menampung 10 orang, menggunakan pertanian tanpa modal (hanya cangkul & keringat) dan sehingga 20 orang jika banyak modal (fertigasi, aquaponic dll)  
6. Linkman - Wed 14/Oct/2020, 10:21pm
harini saya mendapat tahu China adalah pengimport soya terbesar dunia. Pengeksport soya terbesar dunia pulak dah bertukar dari USA kepada Brazil.

Kepandaian China adalah mereka mengimport soya utk banyak kegunaan
1) Untuk diperah menjadi minyak soya. Sebab itu mereka tak bergantung sangat kepada minyak sawit atau minyak lain
2) setelah diperah, hampas soya pulak dijadikan makanan ternakan
3) juga utk dimakan direct oleh manusia (air soya, tauhu dll)

Jadi china sangat bijak sebenarnya. Tidak ada sikit pun soya yg diimport dibazirkan. 100% digunakan.

1) Why does China import so many soybeans?
(video ini sangat laju, perlahankan speed kepada 75%)
https://youtu.be/MxALOGhnDfI

2) Brazil is now the world’s top soybean producer (2020)
https://youtu.be/WnN2o7SL1P8
- Brazil share of global export 37%
- US share of global export 29%

=====

Saya mula terfikir, kalau kita nak buat bisnes ternakan ayam/kambing/lembu, ada baiknya juga kalau kita buka perniagaan perah santan. Sebabnya kita boleh dapat banyak untung sekaligus

1) bisnes santan boleh mendatangkan hasil lumayan
2) hampas santan boleh dijadikan makanan ternakan
3) baki tempurung dan sabut boleh dijadikan arang atau dihancurkan menjadi baja kompos
4) air dari kelapa tua jangan buang - jadikan komponen kompos.  

Page 1   (Total 6 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..