Kos Kahwin Secara Purata Sekarang Adalah RM 30,000 untuk Pemegang Ijazah
Linkman @ Azman Consultation
Mon 11/Jul/2022 12:09pm [Last Comment]
Selamat Hari Raya Haji 2022 semua... shocking news..

Ada beberapa rakan sekolah yg kahwin waktu raya haji ni sebab dah 2 tahun tunggu covid habis.

Saya terperanjat besar bila dengar berapa kos kahwin sekarang..

RM 15,000 - untuk hantaran sebab pengantin perempuan degree holder
RM 9,000 - untuk katering 500 pax
RM 6,000 utk kos pelbagai termasuk hantaran 5 dulang (sebelah lelaki)

=========
RM 30,000 - Total
=========

Astagfirullahalazimmm.. mengucap panjang.. kalaulah Nabi masih hidup mesti Baginda akan menangis kenapalah umat islam membebankan diri sendiri seteruk itu...

Saya tanya rakan tersebut (rakan lelaki) .. kenapa mahal sangat.. jawapan beliau berjela2..

1) Kena buat 2 majlis
Beliau cuba utk membuat 1 majlis sahaja iaitu di pihak wanita dan kongsi kos semua (sewa dewan & katering). Tetapi di pihak keluarganya sendiri nak buat majlis penuh secara berasingan. Jadi terpaksalah buat 2 kali majlis berselang seminggu.

2) Hantaran RM 15,000
Kos purata hantaran sekarang adalah rm15,000 untuk graduate. Saya tanya tak perlulah kalau tak mampu.. tapi beliau jawab memang mcm tu.. kalau tidak agak 'malu' nak beritahu tetamu..

3) Kesemua kraf hantaran perlu diupah.
Oleh kerana susah nak dapatkan 'khidmat percuma' sedara mara sekarang untuk buat dulang hantaran dan kalau nak beli dulang mahal dan rugi sekali guna sahaja. Beliau terpaksa upah kesemua design 5 dulang hantaran dan dulang tersebut disewa sahaja.

4) Katering perlu 100% upah.
Kalau dulu orang kampung bergotong royong masak kawah, pasang khemah, buat tempat duduk pangkin kayu dan pemuda2 kampung akan jadi penghidang tetamu dgn upah sehelai tuala good morning dan rm10.. sekarang dah tak ada.. manpower tak cukup.

Katering perlu cover semua. Ibarat kata ALL- INCLUSIVE.
- Pasang khemah 5 unit
- Sewa pelamin
- Sewa Meja kerusi & pinggan mangkuk senduk
- Makanan tetamu 500pax
- Makanan pengantin di meja khas tetamu
- Pelayan2 yg uruskan pinggan mangkuk dll.

5) Jumlah tetamu
Untuk majlis kecil 300pax sudah mencukupi, tetapi selepas pkp habis, dan harga makanan kini mahal... semua orang akan serbu majlis kahwin sekarang nih. Memang tak cukup kalau 300 pax. Kena 500 pax minima.

Itupun harga yg beliau dapat agak murah RM 9,000 utk 500 pax yg cover semua diatas. (kalau nak 300pax shj rm 6,000). Kalau di tempat2 lain harga lebih rm9,000

6) Kos majlis doa selamat malam sebelum hari perkahwinan.
Malam sebelumnya dibuat doa selamat dan ada makan2 yg perlu dimasak sendiri. Saya tanya wajib ke.. beliau kata.. nak mohon keberkatan...

7) Kos penginapan
Kos homestay utk penginapan pengantin perempuan sebab lokasi jauh.

8) dll kos yg datang tiba2..

Saya tanya... Mana kau dapat RM 30,000 ???
Gila .. bangkrap kau nanti lepas kawin..

dia jawab...

Aku sediakan rm 15,000 hantaran je..
Bakinya RM 15,000 mak bapak aku sediakan.. sebab dorang yg nak buat majlis besar2... kalau ikutkan aku.. tak perlu.. buat 1 majlis kecik sahaja di KL dan kongsi kos.

Saya termenung panjang...
apa dah jadi dgn orang islam dan orang melayu....

Niche: Diskusi Bisnes | Sembang | Bisnes Pengantin
 
1. Linkman - Mon 11/Jul/2022, 12:14pm
nampaknya saya akan tangguhkan kahwin 100 tahun lagi.... (macam le dah ada calon thehe...)  
2. Saja2 Register - Mon 11/Jul/2022, 1:48pm
tu yg ramai buat personal loan. sampai ratus ribu. kena tanggung bayar hutang spai bertahun2... belum lg kos sara hidup, rumah, keta bagai. pastu dapat anak lak. mak bapak tak fikir ker mcm mane anak2 nak hidup lepas dah kawin klu mcm ni lah belanja kawin? elakkan lah belanja kawin yg melampau.  
3. Saja2 Register - Mon 11/Jul/2022, 1:52pm
just attended wedding sepupu last week. gotong royong masak kenduri. Ada pelamin, ada dj, persalinan satu sahaja. kos tak sampai 15k termasuklah duit hantaran dgn barang hantaran. Nice and simple.  
4. Hafshah Yahya - Sat 16/Jul/2022, 1:10pm
Pada kebiasaan sekarang, anak2 ni buat nak kahwin bila mak ayah dah exceed 55 epf ...payung!  
5. Wahmarketings Com - Tue 19/Jul/2022, 10:42pm
Ni yang saya rasa berlaku kes bunuh Isteri lepas pantang kat Johor tu.
kalau tak silap sepatutnya bersanding dalam bulan Julai ni.
tapi suami kena berenti kerja. dapat kerja pun kena buat 2-3 kerja.
ada baby mulut nak suap lagi.
sebab dia kahwin masa PKP. di suruhnya bersanding lagi sekali.

boleh jadi dua sebab :
a) Dia x mampu. tapi x nak kongsi cerita dia x mampu dengan isteri dan mentua.
b) dia x mampu. berkongsi perasaan dengan bini. tapi bini x mau dengar dan fhm

Dah bunuh isteri . boleh naik motor berbogel pulak.
bila buat ujian air kencing result negatif.
serius la saya cakap. kita orang lelaki dont give a shit la nak bersanding bagai.
dah nikah dah halal . anak keluar pun sihat cantik amende la nak bersanding.

pada pagi kejadian. dia siap bawak baby dia tu gi warung berdekatan
belanja orang dalam warung tu semua sarapan.

Kahwin mmg best. mmg full of nikmat. tapi kalau krisis kewangan / pekerjaan
melanda terus pasangan yang di kenali tu jadi Pembunuh kurang dalam 24 jam.
bayangkan anda sebenarnya serumah dengan seseorang yang mengelar leher anda ! orang tu bukanlah orang luar tapi Isteri / Suami anda !....  

Page 1   (Total 5 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..