Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power.
Linkman @ Azman Consultation - Mon 17/Nov/2014 11:58am [Last Comment]
Dah lama nak buat koleksi ni, tapi selalu terlepas pandang.. hehe... sebab mata selalu pandang kat tempat lain....

=========================

Quote 1:
It is not your fault if you are born POOR, but it is your fault if you die poor.

- ayat ni sesuai utk mereka2 yg suka menyalahkan semua org di sekelilingnya diatas kegagalan dia sendiri. Saya pernah berborak dgn satu mamat gelandangan (homeless) di satu bustop di kl.. dia menyalahkan ayah dia yg lumpuh separuh badan dan pakcik dia yg kaya tapi tak nak tolong dia.... sebab tu la dia tak berjaya... (kesian....alasan mcm tu..)

=============================

Quote 2:
It is not your fault if you are born RICH, but it is your fault if you die poor.

- hampir sama dgn quote 1, cuma bezanya POOR diganti dgn RICH.
- ayat ni ayat power bagi anak2 dato, anak2 jutawan atau anak org2 kaya yg berusaha dan berjaya. dorang selalu diperkecilkan dgn alasan... alaaa.... engkau anak orang kaya... kalau aku pun anak dato boleh gak berjaya mcm kau...

realitinya banyak anak2 org kaya yg tak kemana2 dan gagal dalam bisnes...

sebabnya ''Bukan senang nak jadi senang (dalam bisnes)'' tapi ''bukan susah utk jadi susah (dalam bisnes)'' sebab kesilapan yg dilakukan boleh memusnahkan duit yg banyak sekelip mata.... jadi kalau anak orang kaya pun, tapi tak pandai, still tak berjaya jugak.

orang miskin pun bila dapat tender korek pasir kampung 10 tahun, untung ratus2 ribu.. tu pun macam nak sama dgn ''tuah anak dato''. tapi kalau dia tak pandai jaga duit dia... kejap je habis dan lingkup.

jadi kalau anda anak org2 kaya dato, gunakan quote (2) ni utk balas balik kutukan dari org sekeliling.

=================

saya akan tambah komen dibawah ni dgn quotes2 power dari setiap kali melintas di kepala...

Niche: Diskusi Bisnes
Miliki Rumah Townhouse area Putrajaya/Cyberjaya dengan hanya RM 359k
Video: Townhouse (Bawah) | Townhouse (Atas) | Teres Dua Tingkat | Lokasi Perumahan. Rugi menyewa rumah lama-lama. Bila umur meningkat, tempoh masa pinjaman semakin pendek. Masa untuk membeli rumah sendiri!
     
  1. Linkman - Mon 17/Nov/2014, 12:10pm
    Quote 3:

    God created the world... But everything else is made in China!

    ===========

    i ni peribahasa baru di US sebab dorang kecewa sgt2 dgn ekonomi yg merudum... dan kilang2 yg ditutup setiap bulan.... kalau dibuka semula pun hanyalah utk jadi distribution centre utk produk2 dari china...  
  2. Linkman - Mon 17/Nov/2014, 12:18pm
    Quote 4 - Pinjam dari rakan2 MLM

    Wang bukan segala-galanya.. tetapi segala-galanya memerlukan wang.

    ============

    terkedu tak terkata.... power ayat ni... dan memang betul walaupun saya tak minat MLM... :-)  
  3. Linkman - Mon 17/Nov/2014, 12:21pm
    Quote 5 - Tentang kehidupan.. dari ex-gf dulu...

    Kekayaan tidak menjamin kebahagiaan... tetapi kemiskinan pun tak menjamin kebahagiaan jugak.... lebih baik jadi org kaya yg sedih dari menjadi org miskin yg sedih.

    =============

    huhuhu..... piirah....  
  4. Linkman - Mon 17/Nov/2014, 12:25pm
    Quote 6 - quote bisnes dari member adsense

    The best business in the world is business with NO boss, NO customers, NO office and NO staff!!!

    =========

    member ni ada blog english dan dia monetise dgn iklan adsense. blog dia popular dan income dia rm15k+ sebulan... takde boss yg banyak cikadak, takde customer yg byk songeh, takde ofice yg kena byr sewa tiap2 bulan dan takde staff yg buat perangai menular setiap hari...

    saya pun tengah study adsense memang business ni long termnya TERBAIK!!!!
    cuma nak develop blog english yg power memang memakan masa 3-5 tahun...

    Jika anda nak tanya saya hasil 4 tahun merayap di forum majalah.com...

    Apa bisnes terbaik di dunia?
    Jawapan saya adalah: Memiliki blog english yg popular dan buat duit dari iklan adsense.  
  5. Linkman - Mon 17/Nov/2014, 1:09pm
    Quote 7 - hasil dari pembacaan di forum ni.... tentang bisnes..

    ''9/10 rezeki adalah dari perniagaan... tetapi jgn lupa 99% perniagaan gagal dalam 5 tahun pertama...''

    ================

    saya search internet... 9/10 tu bukan hadis kukuh... maknanya tak termasik dlm hadis sahih... (Sahih al-Bukhari, Sahih Muslim etc...)... lebih kepada ''riwayat dari sipolan sipolan..'' dan dah digunapakai selama berkurun2...

    tak salah nak quote tapi kena sebut ''Dari Riwayat nabi...''
    ulama tak galakkan sebut ''dari hadith nabi...''

    ===========

    berbalik kepada quote diatas... jika anda nak berhenti kerja sebab konon2nya nak buat bisnes sambil pesan kat member office ''9/10 rezeki adalah...''

    make sure anda tak bertindak sombong dgn staf2 yg ditinggalkan.... dan tak kurang ajar dgn boss...

    sebab 99% kemungkinan anda akan balik semula ke office tu dan kerja semula tak lama lepas bisnes anda lingkup...

    bila staff lama tanya kenapa masuk semula.. aritu kata nak buat bisnes?

    anda jawab: tulahhh... saya kesian dgn boss takde org ganti saya... puas dia cari... sebab tu lah dia panggil saya masuk balik keje sini...

    hehehehehe... ada terkena kat batang hidung sesiapa tak .... :-)  
  6. Linkman - Mon 17/Nov/2014, 7:52pm
    Kali ni cerita power pulak... (tak semestinya kerajaan pusat atau kerajaan negeri pembangkang eekkk... sebab ni bukan cerita politik.. hanya cerita kelurusan seseorang dan putarbelit org lain)

    Cerita Power 1 - Cerita yg saya tak suka dengar...
    ==============================

    (Ali, Abu dan Ahkau sedang membida satu projek kerajaan.)

    Ali: Boss, saya akan charge rm 25,000 utk projek ni.. kerja memang terbaik!!!

    Abu: Boss, saya akan charge rm5,000 lebih murah dari Ali... baik ambik saya..

    (Ahkau rileks je.... bila Ali dan Abu dah balik, dia jumpa boss dan kawtim.....)

    Ahkau: Boss, gua akan charge rm5,000 LEBIH MAHAL dari Ali, gua ambik rm25,000 dan boss ambik rm5,000 ....  
  7. Linkman - Tue 18/Nov/2014, 10:40am
    Fakta 1 - Kebahagiaan Vs Pendapatan
    ========================
    (Hint: Pendapatan RM18,000 sebulan adalah tahap maksimum kegembiraan)

    Walaupun kita kata kekayaan tidak menjanjikan kebahagiaan, banyak study di dunia menunjukkan yg kegembiraan berkadar terus dgn pendapatan.

    Bagi setiap kenaikan gaji bulanan, tahap kegembiraan (happiness) turut naik secara berkadar terus... sehingga mencecah sekitar RM18,000 sebulan (sekitar USD 75,000 setahun).

    Selepas RM18k sebulan, sebarang kenaikan pendapatan tidak membawa apa2 kegembiraan tambahan. Mereka tetap gembira... tapi tahapnya dah tak berubah iaitu sama tinggi dgn kegembiraan pada tahap rm18,000. Selepas tahap ni, dorang akan mementingkan perkara2 lain utk extra happiness iaitu perkara seperti masa lebih banyak free, lebih banyak masa dgn keluarga dan anak2 atau lebih banyak masa buat hobi yg disukai.

    =====================

    Sebab tulah saya malas nak keje rajin2... sebab pendapatan dah hit max rm18,000 sebulan hehehe...

    (matila kena baling dgn telur busuk... realitinya... nak ambik extra telur mata kerbau masa makan pun kena check dulu cukup tak budget bulan ni...hehe :-)  
  8. Sebelumtu - Tue 18/Nov/2014, 1:10pm
    Hehehehe...terbaik Master Linkman...
    sentiasa ada saja ilmu ilmu yang berguna untuk dikongsikan bersama..  
  9. Linkman - Thu 20/Nov/2014, 7:23am
    Quote 8.

    ''I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work''
    (Thomas Edison)

    =======================

    seronok baca latarbelakang majalah.com....
    http://www.majalah.com/?classified:latarbelakang-forum-majalah.com:FR0J7PHLGK

    dorang ni fail banyak kali sblm ni.... since 1990an lagi.... saya baru tingkatan 1..... tapi hero-hero di dpmm tak pernah putus asa... dan akhirnya berjaya buat forum ni....  
  10. Dr Love - Mon 24/Nov/2014, 4:25pm
    Old Chinese Wisdom: made famous by the late Deng Xiaopeng

    ''It doesn't matter whether a cat is white or black, as long as it catches mice''

    * Taksiran *
    Yang penting hasil (the end result) not the appearance (rupa fizikal). Jika anda perlu membawa gerabak buruk roda tiga utk berniaga air tauhu soya di pasar malam, so be it. Yg penting hasilnya boleh menyara keluarga.  
  11. Linkman - Mon 24/Nov/2014, 11:26pm
    Quote 9:

    ''Veni, Vidi, Vici''
    (I Came, I Saw and I Conquered)

    Julius Caesar
    The Father of Roman Empire  
  12. Linkman - Tue 25/Nov/2014, 5:26pm
    Quote 10:

    ''Success is a journey, not a destination''

    =============

    maksudnya... Kejayaan bukan seperti satu tempat yg kita ''sampai'' seperti destinasi percutian ... tetapi lebih kepada perjalanan hidup yg menyeronokkan setiap hari....

    Patut la banyak kawan2 MLM yg pernah berjaya dulu... bila jumpa sekarang ni... kusut masai dan baru bertukar ke MLM lain..... lagi bagus katanya....

    Bila kita meletakkan ''Kereta Besar'', ''Rumah Besar'' dan ''Bercuti oversea'' sebagai matlamat hidup (seperti yg kita lihat dalam majoriti iklan MLM)... kejayaan yg dikecapi tak pernah kekal....

    Kpd otai2 MLM, saya tak anti-MLM. Cuma kekadang mushkil dgn kawan2 lama yg buat MLM... perangai dorang berubah... kita ingat kita kenal dia sebab pernah 5 tahun sekolah menengah bersama... tapi realitinya dia dah berubah...  
  13. Linkman - Tue 25/Nov/2014, 5:31pm
    Quote 11:

    ''A journey of a thousand miles begins with the first step''.

    =================
    Perjalanan yg jauh bermula dgn langkah pertama.

    kalau asyik planning / dreaming shj... sampai bila pun tak kemana2.... mulakan dgn langkah pertama. Kalau gagal, boleh try dgn langkah2 yg lain pulak. at least kita tahu jalan pertama tu tak betul.  
  14. Linkman - Fri 28/Nov/2014, 5:05pm
    Quote 12: Berkenaan usaha dan hasil.

    1 + 1 = 1 ... adalah org bodoh
    1 + 1 = 2 ... adalah org biasa
    1 + 1 = 11 ... adalah org yg paling bijak

    ====================

    Bila bercakap dgn ahli politik... dorang memang expert dalam mcm2 peribahasa dan ayat2 power. Walaupun saya selalu menjauhkan diri dari ahli politik (takut kena suruh buat kerja mcm2 free hehe...) tapi saya tak nafikan dorang memang smart.... dalam bab2 menggerakkan pelbagai kerja dgn kos yg paling sikit.

    saya tak menulis dalam bentuk yg negatif... sebenarnya positif... sebab dorang dikehendaki menggerakkan pelbagai2 permintaan baik dari rakyat atau dari boss atasan.... tapi budget ciput...  
  15. Linkman - Mon 8/Dec/2014, 10:37am
    Adakah Anda perlu:

    1) Improve Your Weakness
    (Memperbaiki kelemahan)

    atau

    2) Hone Your Existing Skill
    (mempertajamkan skill sedia ada)

    ===============

    Jawapannya bergantung kepada kerjaya anda. Jika anda seorang bekerja sendiri, jawapannya adalah (2) iaitu Hone your skill.

    Org yg bekerja sendiri, mereka perlu menjadi yg terbaik dari yg terbaik. Sebagai contoh, kalau mereka pandai memasak nasi lemak sotong yg dah ok sedap, mereka hanya perlu mempertajamkan lagi skill sedia ada dan memperbaiki rasa nasi lemak sotong tersebut supaya menjadi yg PALING terbaik diantara yg terbaik.

    Barulah orang beratur membeli macam ular....

    Sebaliknya jika dia cuba utk (1) memperbaiki kelemahan iaitu menambah masakan nasi dagang contohnya, sedangkan dia tidak ada skill masakan tersebut, nescaya pelanggan yg datang akan kecewa dgn menu baru, dan mengganggu populariti masakan sedia ada dan merugikan masa.

    ========

    Sebaliknya jika anda bekerja makan gaji, anda perlu 'Improve your weakness' (1), dimana boss mahu anda bekerja dalam pelbagai bahagian dengan sekali bayar gaji shj. Jika anda tak mahir bab2 lain, boss akan paksa anda improve yr weakness.. sebab gaji anda dibayar setiap bulan.... dan anda kena selesaikan tugas tu sebaik mungkin, walaupun anda tak suka!!

    cthnya anda bekerja di bahagian IT tapi boss suruh anda jaga booth pameran, layan pertanyaan pelanggan dan buat sale sebab tak cukup staff....

    nasib badaaannnnn!!!!! :-)  
  16. Linkman - Mon 19/Jan/2015, 12:16pm
    Ketahanan dan kepakaran
    ===================

    4 jenis peniaga/usahawan:

    1) Jika TAK ADA Ketahanan dan TAK ADA Kepakaran
    - hangat-hangat tahi ayam....
    - 90% lingkup tahun pertama
    - Baki 10% tu pulak, 90% lingkup dalam 5 tahun...

    2) Jika anda mempunyai Kepakaran tapi tak ada Ketahanan
    - bisnes anda akan lingkup
    - atau naik turun tenggelam timbul
    - kejap pakai BMW, kejap pakai proton kemek sebab bmw kena tarik...
    - duduk rumah sewa.. berpindah randah setiap tahun setiap kali kena halau...

    3) Jika anda mempunyai Ketahanan tapi tak ada Kepakaran
    - anda hidup segan mati tak mahu.
    - contohnya lihat mana2 peniaga pasar malam yg tak meletop.
    - dia dah berniaga bertahun2, ada yg dah lebih 10 tahun... tapi macam tu la...
    - pelanggan TAK pernah beratur dan produk dia cukup2 sekadar so-so shj....
    - hidup sangat daif berniaga dgn van kemek berpuluh tahun..
    - beratur paling depan sekali bila BR1M sampai.

    4) Jika anda mempunyai KEDUA-DUA Kepakaran dan ketahanan
    - Anda bakal Jutawan
    - produk anda hot, pelanggan kena beratur panjang.
    - Anda tak pernah keluar duit satu sen pun buat iklan. Kesemua pelanggan anda tahu dari mulut-ke-mulut. (Word of mouth)  
  17. Linkman - Thu 28/Jul/2016, 8:54am
    sambung lagi.. lama tak update: Masalah manusia zaman moden ini disebabkan...

    ''We buy things we don't need with money we don't have to impress people we don't care''..

    ====

    Orang2 yg berjaya tahu kemana wang nya patut dibelanjakan. Hanya perkara2 yg penting bagi diri, keluarga dan bisnes dia sahaja perlu di beri perhatian.

    saya ada kawan yg gila produk2 apple... kalau sekali beli dan jaga betul2 utk pakai lama... ok lagi.. tapi pantang ada versi baru keluar... semua dia kena upgrade.. dan kesemua produk apple dia nak beli.... iphone, macbook, ipad, iwatch... walaupun tak perlu... sebab gaji dia hanya cukup2 makan sahaja & setiap bulan mengeluh hidup susah.... dan hutang keliling pinggang!!!  
  18. Linkman - Thu 28/Jul/2016, 9:07am
    satu ketika dulu, bila Richard Gere mengamalkan ajaran buddha.. saya kata GILA MAMAT ni!!! walau bagaimanapun saya tak menolak utk mengambil mana2 etika dari mana2 agama asalkan etika tersebut positif, tidak menjurus kepada keganasan dan tidak menyalahi agama islam.

    Etika Ajaran Buddha yg perlu diketahui oleh Umat Islam.
    (saya ubahsuai supaya lebih universal)

    ============
    4 Kebenaran Mulia:
    ============

    1) Hidup ini penuh dgn kesusahan dan penderitaan

    2) Semua masalah ini disebabkan oleh sifat manusia yang tamak, irihati, dengki, malas, riak, takbur, sombong dan pelbagai lagi sifat negative.

    3) Jalan terbaik utk mencapat kebahagiaan adalah dengan membuang segala sifat keji ini

    4) Dan seterusnya fokus kepada kekuatan diri kita sendiri dan tumpukan kepada skill yg kita ada dan jadikannya teras dalam kehidupan dan kerjaya kita.

    ===

    Takrifan sebenar ''4 kebenaran mulia'' amat panjang lebar disertai dengan ''Jalan 8 Cabang'', tapi cukuplah dengan takrifanyg saya buat diatas saya rasa dah memadai.  
  19. Linkman - Fri 5/Aug/2016, 5:26pm
    APA YG KITA BOLEH PELAJARI DARI ROMPAKAN BANK INI ?
    (dapat dari whatsap group)

    Dalam satu rompakan di Zimbabwe, perompak menjerit:
    ''Jangan bergerak, duit di sini semuanya kepunyaan kerajaan.Nyawa kamu adalah kepunyaan kamu''

    Semua orang meniarap dengan ketenangan.

    Ini dipanggil ''MIND CHANGING CONCEPT'' .
    Mengubah cara pemikiran yg konventional.

    =========

    Tiba-tiba ada seorang perempuan yg mula menangis dan ketakutan, seorang perompak menjerit kepadanya : ''Bawa bertenang, ini adalah rompakan bukannya percubaan untuk merogol!''

    Ini di panggil ''BEING PROFESSIONAL''
    Hanya fokus perkara yg kita pakar dan terlatih.

    =========

    Apabila semua perompak balik ke rumah, seorang perompak yg lebih muda(Degree) memberitahu kepada yg perompak yg lebih tua (yg hanya belajar sehingga darjah 6):Abang besar, ayuh kita kira berapa banyak kita dapat harini.''

    Perompak senior itu menolak dan berkata: ''Kau memang bodoh. Terlalu banyak duit yg kita rompak, nanti mengambil masa yg lama untuk mengira. Malam ini saluran berita akan beritahu berapa sebenarnya kita dah rompak dari bank itu!'

    Ini di panggil ''EXPERIENCE.''
    Zaman sekarang pengalaman adalah lebih penting dari sekeping kertas!

    =========

    Sementara itu di bank, selepas perompak meninggalkan bank, pengurus bank memberitahu bank supervisor agar report polis dengan segera. Tapi supervisor memberitahu kepada pengurus bank : ''Nanti! Apa kata kita ambil $10 juta dari bank untuk diri sendiri dan tambahkan lagi $70 juta yg kita songlap sebelum ini dari bank''.

    Ini di panggil ''SWIM WITH THE TIDE.''
    Menukar masalah yg dihadapi kepada kelebihan diri!

    ==========

    Supervisor itu menambah: Kan bagus kalau ada rompakan setiap bulan.''

    Ini di panggil ''KILLING BOREDOM.''
    Kegembiraan diri sendiri adalah lebih penting dari kerja.

    ==========

    Keesokan harinya, berita tv melaporkan bahawa $100 juta duit dari bank telah di rompak. Perompak bank mengira berkali-kali sehingga berdarah hidung untuk memastikan jumlahnya tepat, tapi mereka hanya dapat sejumlah $20 juta bukannya $100 juta.

    Perompak-pereompak berasa sangat marah dan berkata : ''Kita menanggung risiko kehilangan nyawa hanya mampu mengambil $20 juta. Pengurus bank senang-senang boleh buat duit dengan mengambil $80juta. Nampaknya lebih baik jadi orang terpelajar dari perompak!''

    Ini dipanggil ''KNOWLEDGE IS WORTH AS MUCH AS GOLD!''

    ==========

    Pengurus bank tersenyum gembira kerana perbuatan korupsi mereka di tutupi dengan kes rompakan.

    Ini dipanggil ''SEIZING THE OPPORTUNITY.''
    Berani mengambil risiko!

    ==========

    Bagaimanakah kita nak apply ilmu dari sini kedalam bisnes hehehe.....  
  20. Linkman - Sat 20/Aug/2016, 12:32pm
    Kefakiran dan kemiskinan adalah nikmat, yang tidak ada jalan bagi orang lain buat kecil hati dan tidak ada pintu bagi kebencian.

    - Hamka -  
  21. Linkman - Sat 20/Aug/2016, 12:59pm
    Biarpun seribu kapal tenggelam di tengah lautan, tetapi cita-cita manusia tidak pernah padam.

    - Hamka -  
  22. Linkman - Thu 25/Aug/2016, 10:30pm
    There are two wolves and they are always fighting. One is darkness and despair, the other is light and hope. Which wolf wins?

    Answer:
    Whichever one you feed.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Two_Wolves  
  23. Linkman - Sat 27/Aug/2016, 1:45pm
    Its not about who did it first..
    Its about who did it right?!!

    ====

    apabila bercakap tentang product terutama yg melibatkan teknologi... bukanlah orang pertama yg akan menjadi berjaya...

    tetapi org yg akan menjadi usahawan yg paling berjaya adalah orang yg membuatnya DENGAN BETUL!  
  24. Linkman - Mon 5/Sep/2016, 11:46pm
    yg ni mmg betul2 power... hasil kajian pakar keatas puak2 orang asli seluruh dunia

    ''The thinner the line between what you do for work and what you do for the rest of your life, the happier you were''

    - 18th century anthropologist  
  25. Linkman - Tue 20/Sep/2016, 10:14pm
    “It doesn’t make sense to hire smart people and then tell them what to do; we hire smart people so they can tell us what to do.”

    - Steve Jobs  
  26. Linkman - Sat 24/Sep/2016, 10:50pm
    “The best way to predict your future is to create it.”

    - Abraham Lincoln  
  27. Linkman - Thu 24/Nov/2016, 1:49pm
    Burung yg hinggap di dahan, tak pernah risau dahan akan patah.

    Kerana dia tidak bergantung kpd dahan tersebut, dia bergantung kpd kepaknya dan kebolehannya utk terbang sendiri.

    - Kata Kata pujangga utk bangsa kita :-)  
  28. Faridah 121 - Sat 7/Jan/2017, 7:43pm
    mohon nk share dkm fbok sy  
  29. Linkman - Fri 7/Apr/2017, 9:19am
    Ya silakan Cik.. saya redho hihi..  
  30. Linkman - Fri 7/Apr/2017, 11:35pm
    ''More is lost by indecision than by wrong decision''

    - from who?  
  31. Linkman - Wed 23/Aug/2017, 8:37am
    Parkinson's Law
    =============
    https://en.wikipedia.org/wiki/Parkinson%27s_law
    ''work expands so as to fill the time available for its completion''

    Horstman's law:
    ==============
    Work contracts to fit in the time we give it.

    ulasan - sebab tu lah productive people meletakkan jadual yg pendek utk disiapkan kerja. Jika terlajak, masih ada banyak ruang utk siapkan.  
  32. Linkman - Thu 31/Aug/2017, 7:15pm
    What is luck?
    Luck = opportunity + preparation

    (casey neistat)
    https://youtu.be/V6Y-ahQFQDA  
  33. Linkman - Thu 31/Aug/2017, 9:11pm
    Do, or do not.
    There is no try.

    Yoda - star wars
    https://youtu.be/BQ4yd2W50No  
  34. Linkman - Sat 7/Apr/2018, 3:53pm
    Life is a series of choices that you have to make everyday.

    Lost 2004-2010
    https://en.wikipedia.org/wiki/Lost_(TV_series)  
  35. Linkman - Sun 29/Jul/2018, 7:05pm
    ''Everybody has a plan until they get punched in the face''

    -Mike Tyson-  
  36. Wahmarketings Com - Fri 24/Aug/2018, 11:29pm
    I dont have any power but i am not power-less.

    I am stupid. but not that stupid.

    pun sama.ni ayat movie. jangan di google mmg tak jumpa  
  37. Linkman - Sat 25/Aug/2018, 11:42am
    yg first tu mmg power tuan..

    'I dont have any power but i am not power-less'

    - WahMarketings -

    ulasan - lain kali kalau ada mat2 sembang dok salahkan kerajaan/pembangkang atas kesusahan diri sendiri.. kita bagitau - Although You Dont Have Any Power, You Are Not Powerless!!

    Ayat ni boleh di masukkan satu kategori dgn ayat 'Tuhan Tidak Akan Mengubah Nasib Sesuatu Kaum Selagi Kaum Itu Tidak Mengubahnya Sendiri'  
  38. Linkman - Mon 29/Oct/2018, 11:35am
    Great minds discuss ideas;
    Average minds discuss events;
    Small minds discuss people.

    -Eleanor Roosevelt-  
  39. Linkman - Tue 4/Dec/2018, 10:41pm
    Never give up on a goal just because reaching it takes time.
    Time will pass anyway.

    - from unknown source -  
  40. Linkman - Mon 7/Jan/2019, 6:23pm
    Nobody Pays to be Equal

    - Peach Salinger -
    from Netflix Original mini episode 'You'  
  41. Linkman - Tue 8/Jan/2019, 2:55pm
    Done is Better Than Perfect

    - from unknown source -

    Nota saya: apabila kta berhadapan dgn pelbagai teknologi baru, utk mencubanya dgn pantas, kita tak perlu menunggu sehingga ilmu/pengetahuan kita 'sempurna'. Sebaliknya terus membuat cubaan pertama dgn cepat, lihat hasilnya dan kaji semula utk membuat versi seterusnya.

    Quote ini menjadi popular bila Mark Zuckerberg (founder facebook) menggunakannya dalam internal letter kepada staf2 Facebook.  
  42. Linkman - Sun 20/Jan/2019, 10:05am
    “If you are the smartest person in the room, then you are in the wrong room.”

    - Confucius -

    Sangat setuju dengan ayat diatas, jika kita sentiasa berkawan dengan orang yg lebih bijak dari kita.. banyak yg boleh dipelajari setiap masa.

    tapi saya nak tambah sikit:

    If you are the smartest person in a company and you are the boss, you are in the right company. thehe...

    - linkman -  
  43. Linkman - Mon 4/Feb/2019, 5:49pm
    Orang yg berjaya, sama ada mereka bekerja dengan orang lain atau bekerja sendiri, sentiasa memberikan yg terbaik mereka mampu lakukan.

    - JP Morgan -

    In everything you do, always do your best.  
  44. Linkman - Sun 17/Feb/2019, 12:15pm
    ''Stop and smell the roses''

    - meaning -
    To take time to enjoy the finer or more enjoyable aspects of life, especially when one has become overworked or overly stressed.

    https://idioms.thefreedictionary.com/stop+and+smell+the+roses  
Page 1   (Total 44 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.