Bitcoin, Cryptocurrency dan Rangsangan Ekonomi (Terutama USA)
Linkman @ Azman Consultation - Sun 11/Apr/2021 8:17pm [Last Comment]
Hari ini saya nak berikan 3 video yg boleh memberikan cerita sebenar berkenaan tajuk diatas.

- Apa dia Bitcoin
- Mengapa Cryptocurrency di cipta
- Apa masalah sistem perbankan sekarang
- Apa yg berlaku kepada USA selepas 2008 Subprime Mortgage Crisis
- Apa yg berlaku kepada kerajaan lain di dunia selepas covid19 Jan 2020
- Cetakan wang secara berleluasa utk merangsang ekonomi di seluruh dunia
- Akibat yg akan ditanggung

Video 1
======
What’s behind the Bitcoin hype?
https://youtu.be/Cwgw6dqMY6k

Video 2
======
Where Did Bitcoin Come From?
https://youtu.be/W15A7Lf0_fI

Video 3
======
How is Money Created?
https://youtu.be/mzoX7zEZ6h4

Kesimpulan
==========
Akhirnya saya akan tuliskan kenapa saya balik ke kampung dan mengusahakan tanah beberapa ekar dengan sepantas yg boleh..

Saya akan ringkaskan ketiga-tiga video ini dalam comment dibawah satu persatu malam ini...

Niche: Diskusi Bisnes | Forex Malaysia
 
1. Linkman - Sun 11/Apr/2021, 9:07pm
Video 1
======
What’s behind the Bitcoin hype?
https://youtu.be/Cwgw6dqMY6k

- terdapat beribu2 cryptocurrency baru yg dicipta semenjak beberapa tahun kebelakangan.. tetapi Bitcoin yg paling popular kerana ia yg pertama berjaya dilaksanakan.

- perbezaan besar bitcoin dari matawang biasa.. ia tidak dikawal oleh mana2 kerajaan (walaupun kajian terakhir menunjukkan individu/syarikat dari China menguasai sebahagian besar pasaran/perlombongan bitcoin sekarang)

- satu ketika dahulu, matawang dunia di sandarkan kepada emas. Tapi bermula 1971 dibawah presiden Richard Nixon, matawang USD tidak lagi di sandarkan kepada emas.

- kini bank2 utama sesebuah negara adalah entiti yg memastikan nilai, kepercayaan, kesahihan dan transaksi matawang negara tersebut. (tiada matawang negara mana pun di dunia yg masih disandarkan kepada emas pada waktu ini)

- persoalan yg timbul, adakah boleh manusia mencipta matawang yg tidak dikawal oleh mana2 bank di dunia?

- pada 2008, kertas putih kajian & cadangan di buat berkenaan penciptaan bitcoin oleh 'Satoshi Nakamoto'. Iaitu nama rekaan utk menyembunyikan identiti sebenar pencipta nya. Ini kerana pada tahun 1990an dan awal 2000an, sesiapa yg cuba diskus penubuhan matawang baru didalam sesebuah negara bukan sahaja boleh ditangkap, malah dihukum penjara. Jadi penciptanya ingin memastikan beliau selamat.

Original Proposal / White paper
https://bitcoin.org/bitcoin.pdf

- Pada 2009, bitcoin dilancarkan. Teknologi yg digunakan dipanggil BlockChain. Teknologi ini memastikan setiap transaksi yg dibuat adalah sahih dan tidak boleh di godam/ hack. Teknologi ini tidak memerlukan bank utk bergerak. Mana2 individu dengan komputer yg boleh faham bagaimana nak install boleh join the network.

- salah satu ciri2 yg menyebabkan bitcoin unik adalah jumlah matawang dihadkan kepada 21 juta bitcoin sahaja. (1 bitcoin mempunyai 100 juta satoshi.. anggaplah macam Rm dan sen atau USD & cent).

- pada waktu ini ada sekitar 17 juta Biscoin telah di lombong. Terdapat beberapa juta yg hilang (pemiliknya hilang kunci kepada pemilikan bitcoin dan tak dapat dicari semula). Jumlah baki yg masih tinggal utk dilombong adalah sekitar 3.5 juta Bitcoin sahaja kini. Semakin lama semakin susah (tapi bitcoin semakin naik harga). Bitcoin yg terakhir akan dilombong pada tahun 2140... sekitar 120 tahun dari sekarang.

- Kompeni seperti Paypal, Tesla, Microsoft, Mastercard dah mula menerima Bitcin sebagai salah satu matawang utk transaksi.

- tetapi old school investor seperti Warren Buffet dan Charlie Munger masih belum percaya tentang kesahihan bitcoin..

Pendapat saya
============
bitcoin dan cryptocurrency lain akan terus bertapak di dunia ini. Akhirnya semua kerajaan di dunia akan mencipta cryptocurrency dgn ciri2 nya yg tersendiri. ada yg dihadkan kpd 21 juta unit spt bitcoin, ada yg lebih banyak... ada yg lagi sikit, ada yg berubah2 mengikut pola tertentu seperti jumlah penduduk, jumlah GDP dll..

bitcoin akan menjadi seperti kereta RollRoyce dalam dunia cryptocurrency. nilainya adalah yg tertinggi dalam kelasnya yg tersendiri.

adakah saya akan membeli bitcoin atau cryptocurrency lain? jawapannya tidak. Sebab saya tak dapat fokus lagi kepada cryptocurrency pada waktu ini. Saya terlalu sibuk dgn projek lain...  
2. Linkman - Sun 11/Apr/2021, 10:28pm
Video 2
======
Where Did Bitcoin Come From?
https://youtu.be/W15A7Lf0_fI

- video ini lebih kepada sejarah penubuhan Bitcoin. Siapa sebenarnya Satoshi Nakamoto. Siapa yg paling awal pelombong bitcoin, siapa yg pertama membei produk dgn bitcoin (beli pizza dgn 10,000 bitcoin yg pada ketika itu berharga sekitar USD35 .. kini jumlah 10,000 bitcoin melebihi 500 Juta USD)

- penerangan cara bitcoin berfungsi tanpa dikawal oleh mana2 bank

- dari mana datangnya nilai matawang Bitcoin? Jawapannya adalah dari kepercayaan manusia kepada sistem network (blockchain) yg digunakan.. dimana pemilikan bitcoin akan terpelihara (tidak boleh dicuri atau hack oleh sesiapa) dan jumlah yg dilombong adalah terhad kepada 21 juta bitcoin sahaja.

- kenapa bitcoin dipanggil ''Disruptive Technology'' iaitu teknologi yg akan mengubah dunia dari segi kewangan, ekonomi dan juga politik.

- sejarah awal sebelum bitcoin bermula dari 1983, terutama berkenaan encryption dan risiko sesiapa yg ingin mencipta matawang baru akan disiasat dan ditangkap oleh kerajaan Amerika Syarikat

- sejarah gerakan rahsia (underground) oleh pelopor cryptocurrency.

- Pada 1999, Milton Friedman, ahli ekonomi terkemuka dunia juga meramalkan Internet akan melahirkan sistem matawang baru yg akan digunakan secara berleluasa. (Tetapi perkataan Cryptocurrency masih belum popular pada waktu itu)

- Terdapat comment dari Chamath Palihapitiya (investor terkemuka) berkenaan potensi bitcoin semasa awal penubuhannya. (harga masih lagi rendah 1 bitcoin = USD 135) terutama sekali apabila matawang utama dunia melalui peringkat ''Devaluation''

- Satoshi Nakamoto, pencipta bitcoin menghilangkan diri pada 2011 dan beliau masih memegang sebanyak 1 juta unit Bitcoin.. jika nilai bitcoin boleh mencecah USD 200,000 utk 1 bitcoin, beliau akan menjadi manusia terkaya di dunia. (nilai 1 bitcoin pada hari ini 11 april 2020 adalah USD 60,000)  

Page 1   (Total 2 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..