Rekabina Reban Ayam dan Cara Ternak Ayam - Siri Blueprint Usahawan Desa (Komponen ke 3)
Linkman @ Azman Consultation - Fri 6/Nov/2020 7:47pm [Last Comment]
Ayam memainkan peranan penting dalam tamadun manusia sejak 8,000 tahun dahulu (rekod arkeologi).

Najis ayam boleh dijadikan baja yg berguna menggantikan baja nitrat yg dibeli secara commersial. Najis ini perlu di ''matang'' kan selama 30 sehingga 45 hari sebelum boleh digunakan utk tanaman sayur.

Walaupun ada yg berpendapat sesetengah tumbuhan seperti jagung, serai dll boleh menerima baja najis ayam direct dari reban, bagi kebanyakan tumbuhan lain (sayur), najis ayam perlu di matangkan dahulu sebelum boleh digunakan. Jika tidak akar pokok terutamanya sayur akan ''terbakar'' dan tumbesaran terbantut.

Selain baja, ayam juga amat berguna utk penghasilan telur. Kebiasaannya ayam mula bertelur selepas umur 5 bulan. Kemudian diantara umur 8 bulan sehingga 2 tahun, ayam boleh bertelur 5 biji seminggu (250 biji setahun). Selepas itu pengeluaran telur semakin kurang setiap tahun.

Walaupun ayam boleh hidup lebih 10 tahun, kebanyakan ayam telur komersial akan di hapuskan / sembelih sebelum usia 2 tahun (biasanya pada umur 18 bulan) kerana telah melepasi tempoh produktif.

Bagi ayam jantan pulak nasib agak malang.. bila umur 3 atau 4 bulan je.. dah kena sembelih. sebab ayam jantan tak ada guna (tak boleh bertelur). Kita hanya perlu simpan 1 ekor ayam jantan sahaja utk 10 ekor ayam betina.

Kelebihannya ayam jantan sembelih ni.. kita dapat makan daging empuk. Kalau nak dibanding dgn ayam betina bertelur yg dah usia 2 tahun lebih.. daging memang agak liat.. tapi masih sesuai utk buat kari atau rendang ayam sebab dimasak dgn lama.. daging jadi empuk juga..

Nota: sebenarnya ayam jantan tidak diperlukan utk ayam betina bertelur. ada atau takde ayam jantan.. ayam betina tetap akan bertelur. Kelebihan ada ayam jantan utk menjadikan ayam betina lebih happy thehe.. mungkin akan lebih sihat dan ceria dan makan banyak dan bertelur banyak dan berkualiti (cengkerang telur keras).

Kesimpulan berkenaan ternakan ayam adalah untuk:

1) Penghasilan Telur yg banyak
2) Penghasilan Baja Najis ayam
3) Penghasilan Daging - Ayam betina bertelur yg dah melepasi umur 2 tahun dan juga ayam jantan selepas 3 atau 4 bulan boleh di sembelih.

Pengalaman saya masa kecil
=======================
Semasa tingkatan 1 sampai 5 saya duduk di kampung bela ayam. Awalnya ada reban, tapi lama kelamaan ayam dah mula tak nak balik reban dan tidur atas pokok.

Mula2 masa ayam 10 ekor sangat senang nak kenal setiap ekor. Lepas tu tiba2 ayam makin bertambah tak tahu datang dari mana. Rupanya ada yg bertelur di tepi hutan dan bila menetas, bawak kesemua anak beranak balik ke rumah utk menumpang makan.

Sebab tulah bila tanya jiran2 kampung, ayam siapa ni?.. semua tak kenal ayam siapa. jadi saya pun mula tangkap dan sembelih thehe... Mula2 memang susah nak tangkap sebab dorang tak tidur dalam reban. Dorang akan panjat pokok rambutan utk tidur waktu malam.

Satu hari orang tua kg beri tunjuk ajar, ambik galah yg kukuh, hiriskan bawang beberapa biji dan sangkutkan ke hujung buluh. Kemudian slow2 halakan buluh ke kaki ayam. Ayam yg tidur atas dahan pokok tadi perlahan2 akan naik keatas buluh. Kemudian turunkan buluh slow2 dan terus tangkap kaki ayam thehe.. macam tu lah caranya saya tangkap ayam liar tak tahu siapa punya.

Dari pengalaman waktu kecik ni.. saya tak akan ternak ayam secara open lagi dah. Kesemuanya ayam nanti akan dikurung dalam reban sangkar besar dengan jaring luas utk ayam merayau2.

Video
=====
Video2 menarik ternakan ayam akan saya berikan di bhgn comment dibawah.

Siri Blueprint Usahawan Desa
=========================
https://www.majalah.com/?classified.blueprint-untuk-memperkasakan-usahawan-desa-di-malaysia.GG6WVJD89G

Selamat menuntut ilmu di waktu PKPB... huhu...

Niche: Diskusi Bisnes | Usahawan Tani
 
1. Linkman - Fri 6/Nov/2020, 8:57pm
Video: Raising chickens 101, getting started
https://youtu.be/1rDArRNSDBE

Istilah yg perlu difahami:
- chicken coop adalah (reban ayam)
- chicken run adalah (laman ayam) - tempat ayam berkeliaran yg dipagar.

Ilmu yg diperolehi:

1) jaring besi kena tanam sehingga 1 kaki ke dalam tanah dan cover atas atap utk mengelakkan pemangsa seperti biawak, musang, anjing liar, ular sawa, burung helang dll.

2) sarang bertelur tak perlu sebanyak jumlah ayam betina sbb ayam suka berkongsi.

3) kena ada debu (dirt) dan jerami (hay) sebab ayam suka mandi debu

4) tikus akan datang dan ayam makan tikus kecil. Jangan risau mmg normal.

5) jangan lupa beri makan ayam - rumput/semak yg dipotong sebab ayam memang suka rumput hijau.

6) bekas air ayam kena tinggi dari paras lantai supaya tak kotor bila ayam kais mengais

7) use vertical spaces - buat kayu para utk ayam bertenggek waktu siang di laman ayam dan juga di dalam reban ayam

8) ayam boleh bertelur walaupun tak ada ayam jantan. ayam mula bertelur selepas 6 bulan. Kemudian bertelur sebijik sehari selama setahun.. kemudian mungkin berkurang.  
2. Linkman - Fri 6/Nov/2020, 9:29pm
Video: How To Take Care Of Egg Laying Hens
https://youtu.be/SDppwYI8AgU

Ilmu yg diperolehi: Berdasarkan pengalaman beliau membela 17 ekor ayam di belakang rumah.

1) Penjagaan ayam sangat mudah jika dilakukan dengan betul.. dan reban tidak akan berbau. Terdapat rutin harian, rutin mingguan dan rutin yg perlu dilakukan sekali setiap 3 atau 4 bulan.

2) Empat perkara penting yg perlu dijaga - food, water, shelter & protection from predators

- need calcium fortified food or calcium supplemental utk ayam yg bertelur. Oyster shell is good, but egg shell is better.

- use thick hardware mesh, dont use thin chicken wire.. its useless predator can get in

- Deep Litter Method - easy to maintain. need to clean only once a year.

- Dust bath - chicken need dust bath. they will create dust bath themselves in a dry area.

- need to separate chicken from vegetable garden - they will eat them all

- is apple cider vinegar good for chicken? maybe yes or maybe not.

- give them all the kitchen scraps. they all love it.  
3. Linkman - Fri 6/Nov/2020, 9:32pm
Video: Chicken coop (Reban Ayam)
https://youtu.be/YO3YyRGyutU

Contoh pembinaan reban ayam yg saya suka. mudah dan murah

- menggunakan batu blok di sisi lantai
- penggunaan buluh dan kayu
- reban yg tinggi tak perlu bongkok utk masuk
- atap menggunakan atap rumbia. bagus sebab tak bising mcm atap zink bila hari hujan memang bingit telinga.. stress ayam nanti thehe..
- dan ada beberapa ciri lagi yg saya akan tiru nanti.
- tak perlu tengok video sampai habis.. cukup utk dapatkan idea sahaja.  
4. Linkman - Fri 6/Nov/2020, 9:33pm
Video: PortaPen - DIY Portable Poultry Tractor
https://youtu.be/0ycLORfNeNc

Reban ayam yg dibuat dari rangka besi dan jaring besi. Bahagian beratap tu biasa dipangil ''chickeen coop'' dan bahagian tak beratap tu dipanggil ''chicken run''.

Reban boleh dialih2kan.. sesuai utk sesiapa yg ada ladang besar berpuluh ekar.. saya punya kebun kecik je.. tak sesuai. Tapi menarik utk di tonton. Struktur boleh bergerak mcm ni biasa dipanggil ''Chicken Tractor''  
5. Linkman - Fri 6/Nov/2020, 9:34pm
Video: Homemade, self moving chicken tractor!
https://youtu.be/alir7BoAtug

Chicken Tractor yg ni agak canggih gak.

Saiz 6 x 12 kaki (termasuk koop 6x3 kaki). siap ada solar panel, & power supply sendiri. Ada tangki air yg besar tak perlu refill air setiap hari (refil 2 kali seminggu je).

Yg ni mungkin terlampau canggih siap ada roda, motor dan boleh bergerak sendiri. Saya tak akan buat mcm ni tapi menarik utk dipelajari.  
6. Linkman - Fri 6/Nov/2020, 9:35pm
Video: Most Efficient Chicken Coop Tour
https://youtu.be/qMsFhV1jhCE

Design reban ayam ni membolehkan pembersihan dilakukan dengan mudah sebab tak perlu membongkok. kesemuanya dibuat dgn paras tinggi yg selesa.

Perhatikan design kotak sangkar tempat ayam bertelur. boleh dibuka diatasnya dan mudah utk mengambil telur.

Utk mengelakkan predator (biawak/musang dll) menggali reban ayam, beliau menanam 1 kaki jaring besi kedalam tanah.

Jangan lupa tengok sistem tiub PVC besar yg digunakan utk beri ayam makan dan minum. Juga lihat sistem pengumpulan air hujan dari atap reban dimana air dimasukkan kedalam tong. amat mudah utk refil air utk ayam.  
7. Linkman - Fri 6/Nov/2020, 9:36pm
Video: Portable Chicken Tractor ''The Hoop Coop''
https://youtu.be/o4CqVmi1LNY

Satu lagi design reban ayam yg cekap.

Chicken Coop dan Chicken Run digabungkan sekali (tak diasingkan). Terdapat jaring ayam di lantai utk mengelakkan predator. Tempat mengambil telur yg mudah di belakang reban. Saya suka design ini. sangat murah dan simple.  
8. Linkman - Fri 6/Nov/2020, 9:37pm
Video: My movable chicken tunnel.
https://youtu.be/UIUoUw6R8JA

Konsep ''Chicken Tunnel'' ataupun ringkasnya Chunnel.. dimana ayam boleh dikawal pergerakan menggunakan terowong sangkar besi. Idea yg menarik.

Video dibawah pun konsep yg sama ''Chunnel''
Video: Our chicken tunnel (chunnel).
https://youtu.be/5JT_Ntk7z6E  
9. Linkman - Fri 6/Nov/2020, 9:46pm
ada banyak lagi tips pembinaan reban dan penjagaan ayam yg saya study.. tapi cukup lah 8 video ni dulu.. nanti saya akan tambah lagi. Sekarang nak study komponen seterusnya.

Siri Blueprint Usahawan Desa
komponen ke 4:
Pemilihan Pokok utk ditanam (kelapa, nangka, pisang, papaya dll.)  
10. Linkman News - Thu 12/Nov/2020, 8:40pm
The Best Chicken Tractor Design??
https://youtu.be/SCIhXclN6EE

Description dalam youtube
''By taking the best qualities from the John Suscovich chicken tractor, and Doug and Stacey's $50 chicken tractor, I built a hybrid of the 2''  
11. Linkman News - Thu 12/Nov/2020, 8:47pm
Five Deadly Mistakes To Avoid When Raising Chickens
https://youtu.be/EBBwcQ_DBnc

1) Jangan campurkan ayam kecil dengan ayam dewasa dalam satu reban. yg besar akan patuk dan cederakan yg kecil.

2) jangan lupa letakkan ''grit'' utk ayam makan.. sebab aya perlukan grit utk bantu menghancurkan makanan dalam perut mereka

3) Jgn lupa beri ubat ''diatomaceous earth'' utk bunuh cacing dalam perut ayam. campurkan dlm makanan ayam. ayam yg banyak cacing menghasilkan telur yg ''kotor'' .. banyak najis ayam melekat

4) pastikan reban anda mempunyai bahagian teduh dan bahagian panas direct cahaya matahari. ayam perlukan kedua2nya

5) jika ayam tidak bertelur, check sarang mereka .. adakah bersih dan adakah berada di tempat yg ada ''privasi''. ayam tak bertelur kalau takde privasi.  

Page 1   (Total 11 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..