Pembuatan Baja Kompos - Siri Blueprint Usahawan Desa
Linkman @ Azman Consultation - Fri 30/Oct/2020 8:19pm [Last Comment]
Agak lama juga saya study baja kompos.. tapi tak pernah serius buat note. Akhirnya hari ini saya berjaya buat satu rumusan.

Untuk memudahkan cerita ada 3 cara buat baja kompos. Objektif kita utk menghasilkan baja yg cukup untuk tanaman organik intensif seluas 1 ekar, tanpa membeli baja kimia komersial.

1) Cara Mudah (Pasif/Malas)
- setup dan biar terus berbulan-bulan
- selalunya melibatkan daun kering, rumput baru dipotong, ranting dan dahan kecil sahaja.
- penghasilan baja yg slow, tapi disebabkan bahan yg terkumpul banyak, hasilnya banyak juga.
- boleh juga campurkan sedikit najis ayam/kambing/arnab kalau ada. Kalau tak ada takpe.
- tidak melibatkan usaha menternak cacing. kalau ada cacing pun datang sendiri dari tanah tanpa perlu dicari.

2) Cara Rajin (Aktif)
- setup dan maintain setiap hari atau setiap minggu.
- biasanya melibatkan cacing kompos
- penghasilan baja kompos yg lebih pantas
- bahan yg dimasukkan lebih banyak variasi.. bukan sahaja daun/rumput kering, tapi juga sisa dapur, sisa restoran, sayur, kulit pisang, kertas suratkhabar dan segala bagai bahan buangan harian.

Walaupun kesemua pakar kata elakkan dari menggunakan sisa produk tenusu, sisa daging, lauk, haiwan mati dll.. sebab takut berbau dan tikus akan datang menebuk lubang.. kalau setup dibuat dengan baik (tak berbau dan semut/lalat tak boleh masuk).. boleh je sebenarnya.

3) Cara Bijak - 4 dalam 1
- Menggabungkan pembuatan kompos dengan teknik ternak ayam yg sesuai.
- kita boleh dapat 4 jenis hasil:

a) Telur ayam
b) Daging ayam
c) Baja kompos yg amat berkualiti (boleh simpan dlm guni)
d) Sisa serapan cairan baja kompos yg meresap dalam tanah menyuburkan pokok di sekeliling tempat reban ayam dibuat. sesuai dibuat didalam kebun sawit, getah, kebun buluh, kebun kelapa, kebun papaya, kebun buah dll.

Cara mana pilihan anda?
====================

Di kebun saya nanti kesemua 3 cara diatas akan digunakan. sebab proses pembuatan kompos ni berlaku di banyak lokasi dlm 1 ekar kebun tu. Dan saya nak juga telur ayam serta daging ayam utk dimakan secara mingguan (minima sembelih 1 atau 2 ekor ayam setiap minggu).

Di bahagian comment topik ini, saya akan masukkan satu persatu video membuat baja kompos.

Siri Blueprint Usahawan Desa
=========================
https://www.majalah.com/?classified.blueprint-untuk-memperkasakan-usahawan-desa-di-malaysia.GG6WVJD89G

Selamat Balik ke Balik Kampung!!! (lepas PKP thehe..)

Niche: Diskusi Bisnes | Usahawan Tani
 
1. Linkman - Fri 30/Oct/2020, 8:29pm
Video: Compost made Easy!
https://youtu.be/a-JqApyMaP4

- ini cara yg paling mudah (malas/pasif)
- menggunakan rumput kering baru dipotong, daun kering, ranting kecil dll.
- menggunakan jaring besi yg boleh dibeli di kedai hardware.
- Bila pokok buluh yg kita tanam dah matang (lebih 2 tahun), boleh guna buluh ganti jaring besi (jimat tak perlu keluar duit)

dalam video diatas, dia menggembur dan membalik2kan kompos setiap minggu. Tapi kalau kita malas dan takde masa, biarkan je takyah diusik.. jadi jugak baja kompos.. tapi kena pastikan:

- daun, rumput, ranting semua dah di pecahkan jadi kecik (shredded).
- pastikan jaring dawai tidak dibuat dengan diameter terlalu besar. Kalau 1 meter diameter dah cantik... biar dia kurus dan tinggi.. udara dapat masuk.. yg ni kita biarkan shj 6 bulan takyah usik.  
2. Linkman - Fri 30/Oct/2020, 9:03pm
Video: Timelapses compost
https://youtu.be/cVioGlGF4dY?t=12

Video ini menunjukkan apa yg berlaku kepada satu timbunan kompos.

- menggunakan cacing kompos
- perhatikan bekas yg digunakan tidak ada lubang
- siraman dibuat pada setup pertama sahaja
- perhatikan kesemua sisa dapur tidak dihancurkan. sebaliknya dimasukkan seperti seadanya. Kalau dihancurkan atau dikecilkan dahulu, hasil akan lebih pantas

dalam 28-30 hari sahaja kompos dah selesai. kesemua bahan asal dah hancur jadi tanah. Tapi dia terus menunggu sehingga 53 hari sebelum menggunakannya utk tanaman.

saya percaya kalau sisa dapur dihancurkan terlebih dahulu, hasil sangat pantas, dlm 30 hari dah selesai dan boleh digunakan, tak perlu tunggu lebih dari itu.  
3. Linkman - Fri 30/Oct/2020, 9:12pm
Video: Bury Kitchen Scraps Directly in Garden
https://youtu.be/uL-WRZUG0d8

dalam video ini, beliau menggunakan sisa dapur dan sisa barang makanan famili utk membuat kompos.

- perhatikan kompos dibuat direct diatas tanah
- kelebihannya cacing akan datang dgn sendiri, tak perlu beli cacing kompos
- elakkan dari menanam apa2 tanaman/sayuran diatas timbunan kompos tadi selama sekurang2nya sebulan. sebab kompos menggunakan banyak oksigen/nitrogen dan akan merosakkan akar tanaman.
- selepas sebulan, didalam video menunjukkan kesemua sisa dah jadi kompos dan banyak cacing berkeliaran disekitarnya.  
4. Linkman - Fri 30/Oct/2020, 9:51pm
Video: Make kitchen waste compost easily at home (English subtitles)
https://youtu.be/eFlhYS-_tpY

- Composting guna pasu bunga sahaja dan TIDAK menggunakan cacing, boleh dibuat oleh sesiapa sahaja termasuk penduduk apartment/condo.

- menggunakan batang dan pelepah pisang yg dipotong. Pisang sangat mudah utk di tanam di kampung.

- penggunaan bahan sisa dapur termasuk kulit telur yg dihancurkan/diramas dgn tangan.

- siram sekali sahaja semasa setup, lepas tu biarkan. lepas sebulan sisa bertukar menjadi kompos.

Video ini menunjukkan kita, kompos boleh dibuat TANPA menggunakan cacing. Tapi saya rasa kalau ada penggunaan cacing lagi baik sebab lagi subur.

Teknik ini saya tak akan gunakan. Tapi ada banyak perkara yg boleh belajar dari video ini.  
5. Linkman - Fri 30/Oct/2020, 10:06pm
Video: The Compost Chopper Pulverizes Vegetable Scraps
https://youtu.be/acb1w4Gs1Lk

Pengunaan alat 'Chopper' yg boleh dibuat sendiri.. tempah di kedai besi. sangat murah dan penggunaannya sangat berkesan. Tak perlu gunakan mesin wood chipper atau shredder yg berharga dari rm1k - rm3k.  
6. Linkman - Fri 30/Oct/2020, 10:08pm
Video: Hungry bin - A continuous flow worm farm.
https://youtu.be/J-GgaOx68xQ

Gajet ini boleh menghasilkan baja kompos secara senang utk sesiapa yg ada rumah teres atas tanah atau rumah di kampung. Saya tak akan beli gajet ini tapi saya study cara design dan akan buat sendiri nanti.

- menggunakan cacing kompos
- menggunakan sisa dapur dan sisa makanan harian
- up to 2 kg sisa boleh diproses setiap hari
- menghasilkan 'compost tea' iaitu cecair kompos yg amat power sbg baja

cara design gajet ini sangat bijak.. anda wajib tonton utk belajar.  
7. Linkman - Fri 30/Oct/2020, 10:17pm
Video: Sprouts for Chickens - Let's make it simple!
https://youtu.be/Dwr36abaqhc

Kebanyakan kita (termasuk saya masa duduk di kampung dulu) kalau beri makan bijirin kpd ayam, kita akan terus cedok dari guni dan baling ke ayam. Cara tu salah sebenarnya.. sebab merugikan (kos tinggi).

cara sebenar adalah dengan mencambahkannya dahulu. Dlm english dipanggil 'sprouting'. Teknik ini menghasilkan lebih banyak makanan ayam dan bila digabungkan dgn teknik ternak ayam yg betul.. hasilnya amat menakjubkah..

- penggunaan pelbagai bijirin
- dicampurkan kedalam satu bekas
- di rendam dalam air selama 1 malam
- kemudian di tabur kedalam kandang ayam
- sebahagiannya akan dimakan terus oleh ayam
- sebahagiannnya akan masuk kedalam jerami dan bercambah

Lama kelamaan jika dibuat setiap hari akan menghasilkan jerami tanah yg kaya dengan cambahan bijirin utk makanan ayam. Segala ulat tanah juga akan berkumpul. Jadi ayam bukan sahaja dapat makan cambahan bijirin, tapi juga dapat makan proten berzat dari ulat2 diatas tanah.

Video dibawah adalah dari individu yg sama, dia explain dgn lebih detail sistem yg digunakan:

https://youtu.be/Pe6M9CkvKEU
Chicken Compost - Designing the System  
8. Linkman - Fri 30/Oct/2020, 10:48pm
Video: Composting Chickens
- How to design and manage a composting chicken house.
https://youtu.be/SHc1sADcXtg

Video ini amat bijak.. selepas berbulan2 kaji sistem kompos yg terbaik.. dan selepas terjumpa video ni saya rasa my compost research dah selesai. This is the masterpiece yg saya cari selama ini.

- beliau berada di kampung di Lake Atitlan di Guatemala. Iklim Guatemala dan Malaysia sangat hampir.. panas dan hujan sepanjang tahun. jadi kalau anda menonton video2 dia yg lain.. sangat relevan utk ilmu petani di malaysia.

- Belajar cara beliau setup kandang ayam utk menghasilkan kompos dan pada masa yg sama kandang tidak berbau busuk.
- Dari segi saiz kandang, beliau cadangkan 2 ekor ayam bagi setiap 1 meter persegi.

Kaji berapa jarak diantara pokok di kebun anda.. kebun getah berapa jarak.. kebun kelapa sawit berapa.. kebun pisang berapa..

jadi kita boleh design kandang ayam diantara pokok2 di dalam kebun dan boleh buat anggaran berapa ekor boleh diternak di satu lokasi. Saya plan utk buat beberapa lokasi (mungkin max 10 lokasi).. didalam kebun buluh saya nanti.. diantara rumpun2 buluh..

menurut anggaran beliau, kalau kita ada kandang kecik seluas 2 x 2 meter, kita boleh ternak 8 ayam didalamnya.
- boleh dapat 2000 telur dari kelompok ini dalan satu tahun. secara puratanya 6 biji telur sehari.
- dan dapat 5 meter persegi baja kompos

Jadi secara teori.. kalau kita ada 10 kandang 2x2 meter ini.. yg diletakkan diantara pokok2 di dalam kebun, hasilnya adalah... 20,000 bijik telur setiap tahun... atau 60 bijik telur sehari (2 sarang/sangkak telur). kalau di KL telur ayam gred C dan B dalam RM8 ke RM10 satu sangkak.

saya rasa inilah video terbaik yg saya lihat setakat ini.  
9. Linkman - Fri 30/Oct/2020, 10:52pm
cukup dulu kesemua video diatas setakat hari ini.. study dahulu kesemuanya... utk dapatkan gambaran asas. Lain kali saya akan tambah lagi video2 lain.. utk ilmu tambahan.  
10. Zamiddin - Mon 7/Dec/2020, 6:47pm
baja kompos pernah cuba buat tapi tk menjadi...

baja kompos ni take time.. lagi mudah beli jer baja.. rm125 dapat 50kg bsim punyer... boleh guna lama utk pekebun part time...
sy guna 2-3 jam sehari utk kerja kebun.. mcm membaja, meracun.. tanam...  

Page 1   (Total 10 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..