Blueprint untuk Memperkasakan Usahawan Desa di Malaysia
Linkman @ Azman Consultation - Fri 16/Oct/2020 7:45pm [Last Comment]
Sempena cuti Covid yg akan berpanjangan sehingga 2021, saya akan membuat research tentang cara untuk memperkasakan penduduk kampung di Malaysia terutama yg mempunyai beberapa ekar tanah. Saya sendiri ada seekar dua tanah dan adik beradik, saudara mara lain juga ada, kalau dicampurkan mungkin lebih 10 ekar.

Saya mengkaji apa kekuatan yg ada di Malaysia yg bukan semua negara di dunia ini ada?

Kekuatan Kita:
1) Cahaya matahari yg sangat panas sepanjang tahun
2) Hujan mencurah2 sepanjang tahun, ditambah dgn sungai, tasik, paya dll.
3) Mempunyai tanah di kampung

Apa yg sangat menyedihkan, kita semua tidak tahu bagaimana nak menggunakan tanah tersebut utk diusahakan sehingga menjadi usahawan berjaya. Kebanyakan alasan yg digunakan adalah:

1) Tidak ada modal
2) Tidak tahu nak tanam apa dan bagaimana
3) Tidak tahu nak buat perusahaan IKS apa

Dalam Blueprint ini, saya akan membuat kajian dan dokumentasi berkenaan

1) Mengusahakan tanah di kampung tanpa modal besar. hanya menggunakan wang lebihan bulanan kerja di KL atau dimana2. Tidak perlu meminjam dari bank, MARA, TEKUN atau mana2 institusi.

2) Tanah tersebut boleh menampung keperluan makanan secara 100% tanpa membeli walau satu sen pun. Jadi kita telah memastikan ''food security''. Jika keperluan makanan anda selesai, tidak ada apa yg perlu dibimbangkan. (kecuali masalah kesihatan, maka anda perlu beli Insurans)

3) Untuk memudahkan pengiraan kita target 1 ekar tanah untuk keperluan 10 orang. Tetapi jika anda mempunyai banyak tanah katakan 5 ekar, bakinya anda boleh gunakan utk tujuan lain. Menanam pokok balak atau pokok buluh atau apa sahaja yg tidak memerlukan masa anda utk menjaganya dan tiada masalah serangan dari monyet dan khinzir (seperti tanaman lain).

4) Penggunakan teknik pertanian yg amat bijak. Hanya 2-3 jam diperlukan setiap hari. Baki lagi 10 jam boleh digunakan utk membina kerjaya lain berpusat dari kampung. Oleh kerana Air, elektrik dan 4G internet boleh dikatakan telah sampai ke semua kampung utama di malaysia, memulakan kareer dari kampung bukan lagi satu fantasi. Ianya sangat mudah.

5) Dari base di kampung ini, boleh lah kita mulakan perusahaan lain contohnya
- Produk IKS makanan, pes, sejuk beku, rempah, sos, kicap, keropok, kerepek, biskut.. dll
- Perniagaan Engineering bermula dari bengkel motosikal, bengkel kereta sehingga bengkel utk membina jentera dan mesin IKS
- Perniagaan IKS yg melibatkan produk2 simple seperti peralatan elektrik, komputer (ya, komputer senang sangat nak buat sendiri sebenarnya)
- Perniagaan Textile seperti baju wanita/lelaki, tudung, seluar dan produk jahitan
- Perniagaan Online yg berasaskan servis. Kesemua jenis perniagaan seperti insurans, agen, dropship, affiliate, youtube, IG, FB coaching boleh dibuat dari rumah sahaja.

Buat masa ini kajian saya hanyalah untuk nombor (1) sehingga (4) diatas. Ini adalah ''base'' dimana kita boleh jadikan kampung sebagai tempat utk melancarkan produk2 IKS lain suatu hari nanti (5-10 tahun)

Setelah produk IKS tempatan kita dah mahir dan kuasai, barulah kita boleh bercakap tentang eksport dan menjelajah ke luar negara menakluki dunia (10-20 tahun dari sekarang).

Niche: Usahawan Tani | Diskusi Bisnes
 
1. Linkman - Fri 16/Oct/2020, 7:55pm
Blueprint Usahawan Desa:

Musim 1
========
Komponen 1: Tanaman buluh utk kayu dan rebung
Komponen 2: Pembuatan Baja Kompos
Komponen 3: Rekabina reban dan asas ternakan ayam
Komponen 4: Pemilihan Pokok utk ditanam (kelapa, pisang, papaya dll)
Komponen 5: Pemilihan Jagung & bijirin lain (sorghum, millet dll)
Komponen 6: Pemilihan Ubi utk ditanam (ubikayu, ubikentang, ubikeledek dll)
Komponen 7: Pemilihan Sayuran utk ditanam
Komponen 8: Pemilihan Kekacang utk ditanam
Komponen 9: Pembinaan Kolam utk ternakan ikan (tilapia, keli dll)
Komponen 10: Pembinaan Kolam utk ternakan itik telur.
Komponen 11: Pembinaan Kolam utk tumbuhan air (kiambang, azolla, duckweed dll)
Komponen 12: Pembinaan Kedai ringkas dihadapan jalan utk jualan hasil pertanian.

Musim 2
========
Komponen 1: Asas Fertigasi
Komponen 2: Asas Hydroponik
Komponen 3: Asas Aquaponik
Komponen 4: Ternakan Udang/Lobster air tawar

Dalam komponen ini, percubaan utk tanaman padi secara aquaponic utk kegunaan sendiri akan dimulakan. Selain itu, ternakan udang air tawar juga akan dimulakan akan disusuli dgn resepi masakan panas yg menggunakan udang tersebut dan dijual di kedai depan jalanraya.

Musim 3: Asas PKS
================
- Perusahaan Kecil dan Sederhana
- PKS dimulakan dari kampung.
lambat lagi kot? 2023 maybe..  
2. Shuztrader - Fri 16/Oct/2020, 11:46pm
So, sekarang ni tuan nak bentangkan cadangan saja lah  
3. Hazrul Nizam - Sat 17/Oct/2020, 6:58pm
Kalau tak ada pinjaman spt agrobank susah juga tuan. Macam mana nak beli peralatan, baja dsb  
4. Linkman - Sun 18/Oct/2020, 1:48pm
ya boleh tuan2.. sebab itulah kena bermula dari kecik. Mulakan dengan 1 ekar dulu.

Tanam segala makanan keperluan sendiri. selepas 2-3 bulan pelbagai hasil mula boleh dituai

Sayur - cari sayur yg tanam sekali, tuai setiap minggu selama setahun, contoh sayur bendi (okra), kangkung, spring onion, cili, segala serai kunyit halia lengkuas, ulam raja, kacang botol

Pokok asas - tanam pokok buah yg berbuah lebat, cth papaya, pisang, kelapa (kelapa tacunan ke..). Kalau tak habis makan boleh beri ayam dan itik.

Ubi - tanam segala ubi.. ubi kayu, ubi kentang, ubi keledek.

Buluh - tanam pokok buluh sebagai kayu utk pelbagai kegunaan. takyah beli kayu di kedai hardware. Buluh mengambil masa 2 tahun utk matang & keras, so tanam awal2 masa still bekerja di KL pun ok. Sebab buluh tak dimakan oleh monyet atau khinzir. tak perlu susah hati. Rebung buluh boleh dimakan.

Baja Kompos - mulakan pembuatan baja kompos dgn cacing tanah semasa masih di KL. start dgn kompos daun dan kayu dulu. buat kuantiti besar. Tak susah nak cari daun, kayu, rumput lalang dll.. melambak2 utk dipotong. Tak perlu beli baja. Kompos yg ni lambat hancur lebih 6 bulan.. Kalau dah balik kg nanti, boleh buat baja kompos jenis satu lagi.. cacing kompos utk lebihan sayur dan barang dapur (yg pertama tadi cacing tanah.. yg ni cacing kompos.. tak sama). Yg ni cepat bawah 3 bulan dah jadi kompos.

Itik - bela 3 ekor itik.. sekor jantan 2 ekor betina, setiap hari dapat 2 bijik telur. Lepaskan itik dalam kebun sayur. segala ulat, siput dan makhluk perosak habis dimakan oleh itik. takyah beli racun serangga utk sayur.

Ayam - bela ayam bawah 10 ekor. boleh dapat telur ayam dan daging ayam. bila dah konfiden ternak ayam cara bersih lalat tak datang menyerbu boleh ternak banyak sikit.. kalau dapat sembelih seekor seminggu dah ok. Najis ayam buat baja.

Kolam & Ikan keli - buat satu kolam kecik, bela ikan keli sikit dalam tu (beberapa puluh ekor). Bila hujan, tadah air dalam tong bila dah melimpah halakan kedalam kolam. Air kolam dari ternakan ikan keli boleh buat siram baja.

Kiambang - tanam kiambang dalam kolam. Setiap minggu boleh tuai buat baja kompos. Ambil batang dan daun hijau kiambang, potong halus2 boleh jadi makanan ayam & itik. Kalau dah duduk kg nanti belajar tanam selain dari kiambang seperti azolla dan rumpai2 lain yg boleh dimakan ikan.

Beras - beras sahaja yg susah utk ditanam. sebab memerlukan sawah. tapi ada orang di jawa menanam beras di dalam bekas hydroponik, atas tanam padi, bawah bela ikan. Kalau tak ada modal utk tanam beras dan rumit.. beli je dulu beras utk beberapa tahun pertama.. sebelum ada modal kumpul utk buat beras hydroponik.

Lembu/kambing - peringkat awal, lupakan lembu dulu.. dah 3 tahun duduk kg nanti baru fikirkan bela lembu. Tapi kalau nak ternak kambing sekor dua mula2 ni.. ok je.

====

Hasil pemerhatian di tempat2 lain.. 1 ekar boleh menampung diantara 1 orang di negara yg kering kurang hujan dan ada 4 musim.. sehingga 20 orang di china yg dekat dgn sungai yangtze & yellow river menggunakan kaedah intensif termasuk baja najis khinzir dan najis manusia..

tapi utk iklim Malaysia.. selamat jugak kalau kita target 1 ekar boleh menampung keperluan makanan utk 10 orang.

====

bila dah ada food security dan kebun dah stabil (maksudnya hanya memerlukan 2-3 jam sahaja sehari utk maintain).. kita ada baki 10 jam setiap hari utk bekerja melancarkan misi jangka panjang dan bisnes yg lebih mantap yg lain.. Bisnes IKS...

bab bisnes IKS tu lupakan dulu saya nak plan utk ''tanah 1 ekar 10 orang makan'' dahulu

kelebihan menggunakan cara ni..

1) Tak perlu modal banyak. cukup dengan duit lebihan bulanan kerja di KL atau dimana2. Tak perlu pinjam bank atau mana2 institusi.

2) jika wabak covid atau wabak lain atau bencana lain berlaku di dunia yg menyebabkan ekonomi dunia musnah (gunung berapi raksaksa meletup, bom nuklear, meteor dll) , kita tak risau sangat.. keperluan makanan harian terjamin.

3) apabila kita ada kekuatan membina bisnes IKS yg tidak bergantung kepada hutang perbankan moden & masalah harga komoditi naik turun (dagangan futures) & pergaduhan antara negara (produk kena blok atau kena tariff).. kita tidak risau.. bisnes yg bakal dibina nanti ada asas kukuh dibelakangnya .

=====

Sekarang saya akan kaji 2 keperluan wajib dahulu semasa still bekerja di KL (balik kg sekali sekala) iaitu

a) Penanaman buluh
b) Pembuatan baja kompos cacing tanah.

Nantikan 2 topik seterusnya yg akan cover 2 isu ni..  
5. Linkman - Sun 18/Oct/2020, 1:50pm
Sementara menunggu topik saya.. Tuan boleh klik disini berkenaan cara berkebun dan menjadi kaya raya tanpa menggunakan modal.

1) Making money from small garden to buy land.
https://youtu.be/quuu8l1w5Cs

2) The design for easy life.
(cara design kebun berprestasi tinggi, tanpa modal)
https://youtu.be/b2eoQyYoUww

baca dulu eek..  
6. Hazrul Nizam - Mon 19/Oct/2020, 7:11pm
saya faham Tuan, tapi pertanian cara ini tidak akan menjadikan petani kaya. cukup sekadar saradiri shj. kais pagi mkn pagi. mohon ampun.  
7. Linkman - Sat 24/Oct/2020, 10:21pm
Boleh jadi kaya raya Tuan Hazrul.. nanti saya perincikan satu persatu dalam topik blueprint ni..

Harini kajian berkenaan buluh siap:
(Komponen 1 - Blueprint Usahawan Desa)

https://www.majalah.com/?classified.jenis-jenis-buluh-yg-boleh-dijadikan-tanaman-komersial-di-malaysia.GG9FGRR78X

Next, kajian pasal baja kompos pulak.  
8. Linkman - Fri 30/Oct/2020, 10:58pm
Harini Kajian baja kompos dah siap.

Pembuatan Baja Kompos
(Komponen 2 - Blueprint Usahawan Desa)

https://www.majalah.com/?classified.pembuatan-baja-kompos-siri-blueprint-usahawan-desa.GGC94RFCZS

Belajar.. jangan tak belajar thehe... next adalah kajian ternakan ayam. Cara membuat kandang ayam yg bersih dan effective.  
9. Linkman - Fri 6/Nov/2020, 9:53pm
Siri Blueprint Usahawan Desa

Komponen ke 3 siap..
3) Rekabina Reban Ayam dan Cara Ternak Ayam -

https://www.majalah.com/?classified.rekabina-reban-ayam-dan-cara-ternak-ayam-siri-blueprint-usahawan-desa-komponen-ke-3.GGFH07RKY7

Selamat bertapa dalam rumah waktu pkpb huhu...  
10. Linkman - Sun 15/Nov/2020, 10:49pm
Siri Blueprint Usahawan Desa

Komponen ke 4 (kelapa) siap..
Ada 3 sub komponen - Kelapa, Pisang & Papaya. Hari ni baru siap yg Kelapa sahaja.

Jenis Kelapa yg berbuah lebat, saiz rendah & cepat berbuah
https://www.majalah.com/?classified.jenis-kelapa-cepat-berbuah-dan-tidak-tinggi-sesuai-ditanam-di-malaysia.GGJBP32SZM

Selamat menuntut ilmu..  
11. Byrorahomes - Sat 21/Nov/2020, 4:42pm
macam homestead..berapa lama target untuk lalui semua komponen? kalau di letakkan semua jenis tanaman dalam satu tempat ssh nak control tak tuan? sbb perosak setiap pokok lain2..dan perosak pokok yang kuat akan serang pokok yang lemah..macam tak efficient..kalau ada kawalan serangga dan sistem lindungan hujan bagi setiap jenis pokok mungkin boleh kawal..  
12. Linkman - Sun 22/Nov/2020, 7:16pm
Ya betul Tuan, di eropah/US kaedah ini biasa dipanggil homestead. (beza sistem saya ni disertakan dibawah..)

tentang makhluk perosak dari khinzir, monyet, burung, penagih dadah (curi hasil tanaman), ulat beluncas, afid dan beratus lagi perosak memang berleluasa. Kesemuanya perlu di beri perhatian khusus cara utk mengawalnya.

Tempoh masa total utk semua komponen stabil/matang berubah2.. tetapi adalah selamat utk mengandaikan:

- dalam masa 6 bulan 50% keperluan makanan selesai...
- dalam masa 1 tahun 90% keperluan makanan selesai..
- dalam masa 2 tahun 99% keperluan selesai
- Selepas 3 tahun baru 100% keperluan selesai.

Selepas 3 tahun, jika berlaku perang dunia, kemelesetan ekonomi global atau apa sahaja bencana berskala pandemic, kita boleh hidup berdikari dengan memutuskan 100% dari dunia luar dan hidup sendiri.

Isu seperti sumber air bersih (telaga boring & filter) dan tenaga elektrik (tenaga solar+bateri) juga boleh diselesaikan secara off-grid.

Contoh kasar:

Sayur - hanya beberapa bulan sahaja
Ikan Keli - 3 bulan (saiz 6 ekor sekilo)
Ubi Kentang - 4 bulan
Ikan Tilapia - 5 bulan boleh dituai
Ayam - 5 hingga 8 bulan mula bertelur
Pisang - 8 ke 13 bulan bergantung jenis
Buluh - 2 ke 3 tahun sebelum matang utk dijadikan kayu
Kelapa - 3 ke 4 tahun sebelum berbuah (jenis pendek & berbuah lebat)

=====

bezanya kaedah yg saya ingin bina berbanding kaedah homestead.

1) Membolehkan 10 orang diberi makan secara 100% dari 1 ekar tanah.

2) Tidak memerlukan pinjaman bank kerana kos yg diperlukan rendah.

3) Selepas semua sistem stabil (3 tahun keatas, kita hanya memerlukan 2 ke 3 jam sehari utk maintain production

4) Selepas stabil, fokus akan dibuat kearah pembentukan produk IKS yg di lancarkan dari kampung. Sebab itulah sistem ini dinamakan Usahawan Desa.

5) Komponen advance seperti fertigasi, hidroponic, aquaponic tidak dibuat serta merta pada musim pertama. sebaliknya dibuat setelah stabil (secara sedikit demi sedikit) kerana komponen ini memerlukan kos yg agak tinggi.  
13. Byrorahomes - Mon 23/Nov/2020, 8:54pm
plan yang agak detail..boleh follow tuan ada share di facebook ke? nak develop semua tu agak costly jugak. perlu laburkan duit dan tenaga yang bukan sedikit tapi berbaloi jika sulam dengan niat yang betul.  
14. Linkman - Mon 23/Nov/2020, 11:15pm
ya betul Tuan.. plan ni bukan ''zero cost''.. tapi kosnya tak lah mahal sangat, tak perlu pinjam bank/mara segala bagai thehe..

Semuanya based on kehidupan di kampung..

masa kecik saya duduk kampung lama.. mandi paya penuh pacat lintah, tahan jerat burung wakwak, lastik murai, berperang bedil buah cenerai, buat pondok atas pokok, tahan tajo ikan, terjun sungai, jaga kerbau, bela ayam itik, tanam sayur, tangkap monyet yg makan buah rambutan, tunggu durian gugur, bunuh biawak makan ayam, cari buluh dalam hutan, tanam semula getah.. dan termasuklan menoreh getah sekejap lepas SPM thehe... jadi bab2 kampung nih agak biasa.. (semuanya tu mengikut arwah bapak.. dia mmg berjiwa kampung..)

lepas spm saya merantau ke KL sambung belajar (IT multimedia.. masa tu Tun M suruh belajar multimedia di cyberjaya..) dan hidup berdikari berniaga bersama rakan2 sekolah lama.. dari projek kecik pasar malam rm200 sampai lah ke projek rm 200k+ syarikat Sdn Bhd..

sekarang saya mid 30s... alhamdulillah ada sedikit simpanan utk modal.. mungkin dah tiba masa utk balik kampung semula dan memulakan Projek Blueprint Usahawan Desa..

saya takde FB/IG semua social media.. (saya de1ete tahun 2010 aritu).. sbb saya benci social media thehe... kalau nak follow saya selalu ada di majalahcom sahaja.. buat nota & study.

covid19 nih banyak mengubah persepsi saya terhadap dunia.. betapa rapuhnya kehidupan kita di Kotaraya KL ...  
15. Linkman - Mon 23/Nov/2020, 11:35pm
tapi bila ingat semula apa yg saya lalui di kampung masa kecik dan bandingkan dgn ilmu2 baru yg saya belajar melalui youtube.. tak sangka.. begitu banyak ilmu yg boleh di aplikasikan..

kesian orang2 kampung dulu.. dorang takde tempat nak belajar.. mana ada youtube.. banyak usaha yg dorang buat tidak mendatangkan hasil sebab kekurangan ilmu..

saya rasa yakin saya boleh ubah nasib kita semua... Usahawan Desa..  
16. Linkman - Tue 24/Nov/2020, 9:40pm
Jenis Pisang di Malaysia yg Sesuai untuk di Makan, Buat Kerepek, Buat Pisang Goreng Dll

https://www.majalah.com/?classified.tanam-pisang-malaysia.GGLJ046BR5

Komponen ke 4 (Pisang) siap kelmarin.. baru harini update.. dalam komponen 4 ni ada 3 pokok.. Kelapa, Pisang & Papaya.  
17. She86 - Wed 25/Nov/2020, 8:01am
Buluh duri ni ada nilai kah di pasaran? Macamana nak cari pembeli ye tuan?  
18. Linkman - Wed 25/Nov/2020, 12:01pm
kalau Tuan check topik buluh saya diatas, ada banyak jenis buluh yg boleh ditanam di Malaysia. Buluh Duri tu saya tak tahu sangat..

saya lebih mementingkan 2 jenis buluh.. pertama buluh utk rebung (Buluh Madu) dan kedua buluh utk buat lemang hari raya.

kalau buluh utk buat bangunan biasanya buluh jenis ''Guadua'' atau buluh betung (betong?) .. tapi saya tak berminat utk membina struktur rumah dgn buluh.. saya hanya nak buat reban ayam & pagar/trellis sayur sahaja.. boleh guna buluh lemang je..

cara cari pembeli
===============
- kena ada IG dan FB Page.
- update setiap minggu sekurang2nya sekali
- kalau ada bajet buat website, kalo takde bajet buat blogspot.
- kalau buat short video tiktok pun bagus
- kalau pandai edit video, boleh buat utube channel
- lepas tu tepi jalan dekat kebun, pacak signboard ''Buluh Untuk Dijual'' beserta nombor telefon dgn QR code sekali.. nyatakan sekali buluh utk apa.. rebung buluh ada sekali tak..

InsyaAllah akan berjaya..  
19. Byrorahomes - Fri 27/Nov/2020, 6:56am
Saya juga berpendat sama mengenai kehidupan dikota yang banyak kurang dari segi nilainya tak kira luaran atau dalaman mentally physically drained. Lagi2 time covid ni. Saya suka kehidupan kampung tetapi kurang ilmu. Memang banyak info di youtube dan sebagainya yg kita boleh belajar. Tetapi nak applikasikan ilmu tu byk kekangan. Untuk mulakan dari tanah 1 ekar yg kosong bg saya cabaran pertama sekali adalah rumah. Paling2 kecil rumah studio hanya tmpt tidur dan toilet. Lebih kurang 350sf pun sudah memerlukan cost anggaran 50k. Pagar tanah lg. Kalau tuan boleh kongsikan komponen dari awal untuk setup boleh dimanfaatkan utk org yg mcm saya utk refer. Sekadar pandangan. Saya beli tanah yg 1km jauh dr KL. Tapi belum dapat memulakannya lg.  
20. Linkman - Fri 27/Nov/2020, 9:48pm
Ya betul Tuan, kalau nak buat rumah batu memang mahal.. peringkat permulaan ni saya akan fokus kepada keperluan asas shj dulu.. saya masih tinggal di KL.. (apartment sewa). lagipun di kg ada rumah mak/bapak.. tapi saya nak ada setup sendiri ofis dalam kebun

saya akan buat..

1) Cabin office (kontena 20 x 10 x 8.5) yg ada wiring, plug lampu dlm rm 6k - rm7k siap hantar
2) Toilet batu buat sendiri dan gali sendiri kumbahan.. saya bajet dlm rm 1k
3) batu kerikil 1 lori utk jalan masuk kereta.. bawah Rm1k..

air
===
saya nak check berapa kos telaga boring.. sebab boleh buat siram pokok dan utk kolam ikan sekali. Air telaga lagi baik sebab tak ada klorin. tapi kalau nak minum kena masak dulu dan filter dgn penapis air.. bajet dlm rm5k tapi sebab dapat air free seumur hidup.. sangat berbaloi kot..

api
===
saya nak check setup solar sistem + bateri.. kos tak sampai 5k .. yg penting utk lampu, kipas dan charge handphone & laptop..

Lain2
=====
Kos yg tak dijangka.. saya bajet dlm rm 5k

anggaran
=======
total semua maybe dlm rm25k kot..  
21. Hazrul Nizam - Sat 28/Nov/2020, 10:51am
memang saya dah agak kosnya mahal.kalau rm25k bukan semua orang kampung mampu Tuan Linkman. mohon ampun.  
22. Linkman - Sun 29/Nov/2020, 8:32pm
bagi sesiapa yg memang menetap di kampung.. di rumah ibubapa, kesemua kos utk beli cabin atau bina rumah, bina toilet, bina jalan, masukkan air, masukkan elektrik dll TIDAK diperlukan.. dengan hanya beberapa ribu RM sahaja dah memadai.. kalau nak sumber air murah utk tanaman, boleh sewa jentolak sehari dlm rm500 dan korek kolam utk takungan air.. boleh letakkan ikan tilapia dlm kolam tu sekali..

sebenarnya kalau nak niaga burger tepi jalan di KL pun kena ada beberapa ribu rm utk modal beli rak gerai, peralatan dan bahan mentah.. kos minima mmg tidak dapat dielakkan..  
23. Linkman - Sun 29/Nov/2020, 11:47pm
Komponen ke 4 iaitu Papaya dah siap. Dlm komponen ini ada Kelapa, Pisang dan Papaya sahaja dahulu.

Himpunan Ilmu Tanaman Betik/Papaya
https://www.majalah.com/?classified.tanam-papaya-betik.GGMS9YN92Y

Saya akan terus lompat ke komponen 12 iaitu melibatkan pembinaan struktur rumah/bangunan/cabin dalam kebun. Sebab rasanya dah dekat dah PKPB di mansuhkan kot.. dah sampai masa nak balik kampung..

Bila dah selesai baru sambung ke komponen 5 semula iaitu penanaman jagung.  
24. Zamiddin - Mon 7/Dec/2020, 6:41pm
tq tq.... utk info. ambition tinggi.

... yg blue print tu semua sy dah buat..
ayam, itik, kolam, bendi, kelapa.. ada arnab lagi...
boleh upkan cerita bela Arnab lagi mudah dah berduit... 2 jenis arnab.. daging dgn pet...

msukkan bajet meracun dlm blueprint. modal juga tu... yg xde modal dan tk boleh buat sendirj.... mmg akan semak lah tanah mereka

cth racun hijau th contro-up rm120 setong... yg putih kennly-200 hrga rm16..

satu lagi bidang nk buat duit... buat besnes jual anak ikan... belajar breed dari telor.. besarkan then jual.. ctk anak patin 2 inci rm 0.20.... sekali buat bukan ratusan ekor malah puluh ribu ekor...

biasa sekali org order mmg byk. 100k x 0.2 pun dah rm20k.

keli, lampam, puyu.dll byk lagi.. kalu terrer sepat,..  
25. Zamiddin - Mon 7/Dec/2020, 6:48pm
baru ni dpt subsidi anak nenas 10k.... tk taulah bila smpi... tn x mntak ke. Tn linkman di negri mana. sy di pahang.

lagi satu dalam blueprint tu... boleh masukan durian... semai anak durian... kawinkan then jual.. rm15/pokok yg kecik... kalu 5 kaki- dua tahun cecah 209-500 pokok ikut klon..
even anak pokok dari bijij durian kg pun boleh jual rm5/pkk dlm usia 8 bln... biji jer pun modalnya  
26. Zamiddin - Mon 7/Dec/2020, 7:06pm
sy dh tgok dua video comment no 5 Tn diatas. Jon Jandai from Thailand.

bunyi mcm bagus tapi tanah nak kena subur.. baja nk kena elok tu sbb mcm2 jenis nk ditnam dlm satu kwsn. tapi sy rasa dia ni idup as youtuber bukan atas tanaman sayur dia...

utk bluprint Tn boleh tmbah...
1. cabaran pasaran-org tgh
2. cuaca, banjir...
3. racun rumpai baja - kos
4. pekerja... byk nk upah... anak muda tak nak kerj
5. logistic.. kebanyakan org kg cuma ada motosikal... utk keluar terlalu mengharap org tengah.. peraih beli harga kebun.. murah  
27. Byrorahomes - Sat 5/Jun/2021, 9:36pm
sy dah tolak jalan dan identify contractor nak bina rumah kebun tp pkp tak boleh rentas tak dpt mula lagi. baca tulisan tuan smgt sikit..sbb cara ni amat memerlukan usaha dan support yg berpanjangan..kalau tak mudah givap di tgh jalan  
28. Linkman - Sun 6/Jun/2021, 9:36am
Ya betul Tuan.. Awal tahun aritu saya dah duduk kampung beberapa bulan tapi saya balik KL 'sekejap' semasa bulan puasa.. dan terus tersangkut PKP.. saya akan gunakan masa ni utk siapkan komponen software iaitu Web Apps.

Bina Progressive Web Apps
https://www.majalah.com/?classified.web-apps.GJ3TLGV25F  
29. Byrorahomes - Wed 23/Jun/2021, 8:45pm
web apps ni utk apa tuan?  
30. Linkman - Thu 24/Jun/2021, 8:59am
Web Apps nih utk jual produk2 IKS saya di kampung nanti.. Tuan ByroraHomes..  
31. Linkman - Mon 5/Jul/2021, 10:16pm
Satu lagi kekuatan yg kita ada di malaysia.. adalah simen yg agak murah secara relatifnya

Banyak negara di dunia sukar utk menghasilkan simen sendiri. Tapi kita boleh beli agak murah dlm rm 17 sekampit 50kg.

Kesimpulannya kekuatan kita ada 4.

1) cahaya matahari yg terik
2) air sungai dan hujan yg banyak
3) tanah yg dimiliki di kampung
4) simen yg agak murah utk pembinaan.  
32. Hazrul Nizam - Sun 25/Jul/2021, 8:58pm
lama senyap Tuan haha.
apa dah jadi projek Tuan?  
33. Linkman - Wed 28/Jul/2021, 9:03pm
Tu lah.. masalahnya saya di KL.. crew kebun di kg.. communication guna wasap je.. tak boleh balik pkp sejak bulan puasa lagi...

setakat nih:
1) anak ayam kampung hybrid dah masuk 100 ekor dlm reban
2) anak ikan tilapia merah dah masuk 100 ekor dlm kolam.
3) telaga dah lama korek.. siap ada pam air elektrik dan tangki air besar.
4) sekarang tengah buat batas sayur konkrit 50 buah. Cadangan saiz 4x8 kaki.

bulan lepas crew masukkan kiambang dalam kolam ikan.. memang terperanjat.. membiak macam viral..  
34. Linkman - Wed 28/Jul/2021, 9:05pm
Formula baru kompos kitorang skrg ada kiambang sekali..

- ambik tanah kebun
- campur tahi ayam
- campur sikit arang hitam (jadi activated carbon)
- campur sikit abu putih
- campur rumput kering
- campur KIAMBANG basah
- siram dgn air kolam ikan (najis ikan) selang sehari

Biar kan dlm sebulan setengah.. dalam batas sayur konkrit.. boleh jadi tanah kompos yg amat subur utk semua kegunaan.  

Page 1   (Total 34 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..