Blueprint untuk Memperkasakan Usahawan Desa di Malaysia
Linkman @ Azman Consultation - Fri 16/Oct/2020 7:45pm [Last Comment]
Sempena cuti Covid yg akan berpanjangan sehingga 2021, saya akan membuat research tentang cara untuk memperkasakan penduduk kampung di Malaysia terutama yg mempunyai beberapa ekar tanah. Saya sendiri ada seekar dua tanah dan adik beradik, saudara mara lain juga ada, kalau dicampurkan mungkin lebih 10 ekar.

Saya mengkaji apa kekuatan yg ada di Malaysia yg bukan semua negara di dunia ini ada?

Kekuatan Kita:
1) Cahaya matahari yg sangat panas sepanjang tahun
2) Hujan mencurah2 sepanjang tahun, ditambah dgn sungai, tasik, paya dll.
3) Mempunyai tanah di kampung

Apa yg sangat menyedihkan, kita semua tidak tahu bagaimana nak menggunakan tanah tersebut utk diusahakan sehingga menjadi usahawan berjaya. Kebanyakan alasan yg digunakan adalah:

1) Tidak ada modal
2) Tidak tahu nak tanam apa dan bagaimana
3) Tidak tahu nak buat perusahaan IKS apa

Dalam Blueprint ini, saya akan membuat kajian dan dokumentasi berkenaan

1) Mengusahakan tanah di kampung tanpa modal besar. hanya menggunakan wang lebihan bulanan kerja di KL atau dimana2. Tidak perlu meminjam dari bank, MARA, TEKUN atau mana2 institusi.

2) Tanah tersebut boleh menampung keperluan makanan secara 100% tanpa membeli walau satu sen pun. Jadi kita telah memastikan ''food security''. Jika keperluan makanan anda selesai, tidak ada apa yg perlu dibimbangkan. (kecuali masalah kesihatan, maka anda perlu beli Insurans)

3) Untuk memudahkan pengiraan kita target 1 ekar tanah untuk keperluan 10 orang. Tetapi jika anda mempunyai banyak tanah katakan 5 ekar, bakinya anda boleh gunakan utk tujuan lain. Menanam pokok balak atau pokok buluh atau apa sahaja yg tidak memerlukan masa anda utk menjaganya dan tiada masalah serangan dari monyet dan khinzir (seperti tanaman lain).

4) Penggunakan teknik pertanian yg amat bijak. Hanya 2-3 jam diperlukan setiap hari. Baki lagi 10 jam boleh digunakan utk membina kerjaya lain berpusat dari kampung. Oleh kerana Air, elektrik dan 4G internet boleh dikatakan telah sampai ke semua kampung utama di malaysia, memulakan kareer dari kampung bukan lagi satu fantasi. Ianya sangat mudah.

5) Dari base di kampung ini, boleh lah kita mulakan perusahaan lain contohnya
- Produk IKS makanan, pes, sejuk beku, rempah, sos, kicap, keropok, kerepek, biskut.. dll
- Perniagaan Engineering bermula dari bengkel motosikal, bengkel kereta sehingga bengkel utk membina jentera dan mesin IKS
- Perniagaan IKS yg melibatkan produk2 simple seperti peralatan elektrik, komputer (ya, komputer senang sangat nak buat sendiri sebenarnya)
- Perniagaan Textile seperti baju wanita/lelaki, tudung, seluar dan produk jahitan
- Perniagaan Online yg berasaskan servis. Kesemua jenis perniagaan seperti insurans, agen, dropship, affiliate, youtube, IG, FB coaching boleh dibuat dari rumah sahaja.

Buat masa ini kajian saya hanyalah untuk nombor (1) sehingga (4) diatas. Ini adalah ''base'' dimana kita boleh jadikan kampung sebagai tempat utk melancarkan produk2 IKS lain suatu hari nanti (5-10 tahun)

Setelah produk IKS tempatan kita dah mahir dan kuasai, barulah kita boleh bercakap tentang eksport dan menjelajah ke luar negara menakluki dunia (10-20 tahun dari sekarang).

Niche: Usahawan Tani | Diskusi Bisnes
     
  1. Shuztrader - Fri 16/Oct/2020, 11:46pm
    So, sekarang ni tuan nak bentangkan cadangan saja lah  
  2. Hazrul Nizam - Sat 17/Oct/2020, 6:58pm
    Kalau tak ada pinjaman spt agrobank susah juga tuan. Macam mana nak beli peralatan, baja dsb  
  3. Linkman - Sun 18/Oct/2020, 1:48pm
    ya boleh tuan2.. sebab itulah kena bermula dari kecik. Mulakan dengan 1 ekar dulu.

    Tanam segala makanan keperluan sendiri. selepas 2-3 bulan pelbagai hasil mula boleh dituai

    Sayur - cari sayur yg tanam sekali, tuai setiap minggu selama setahun, contoh sayur bendi (okra), kangkung, spring onion, cili, segala serai kunyit halia lengkuas, ulam raja, kacang botol

    Pokok asas - tanam pokok buah yg berbuah lebat, cth papaya, pisang, kelapa (kelapa tacunan ke..). Kalau tak habis makan boleh beri ayam dan itik.

    Ubi - tanam segala ubi.. ubi kayu, ubi kentang, ubi keledek.

    Buluh - tanam pokok buluh sebagai kayu utk pelbagai kegunaan. takyah beli kayu di kedai hardware. Buluh mengambil masa 2 tahun utk matang & keras, so tanam awal2 masa still bekerja di KL pun ok. Sebab buluh tak dimakan oleh monyet atau khinzir. tak perlu susah hati. Rebung buluh boleh dimakan.

    Baja Kompos - mulakan pembuatan baja kompos dgn cacing tanah semasa masih di KL. start dgn kompos daun dan kayu dulu. buat kuantiti besar. Tak susah nak cari daun, kayu, rumput lalang dll.. melambak2 utk dipotong. Tak perlu beli baja. Kompos yg ni lambat hancur lebih 6 bulan.. Kalau dah balik kg nanti, boleh buat baja kompos jenis satu lagi.. cacing kompos utk lebihan sayur dan barang dapur (yg pertama tadi cacing tanah.. yg ni cacing kompos.. tak sama). Yg ni cepat bawah 3 bulan dah jadi kompos.

    Itik - bela 3 ekor itik.. sekor jantan 2 ekor betina, setiap hari dapat 2 bijik telur. Lepaskan itik dalam kebun sayur. segala ulat, siput dan makhluk perosak habis dimakan oleh itik. takyah beli racun serangga utk sayur.

    Ayam - bela ayam bawah 10 ekor. boleh dapat telur ayam dan daging ayam. bila dah konfiden ternak ayam cara bersih lalat tak datang menyerbu boleh ternak banyak sikit.. kalau dapat sembelih seekor seminggu dah ok. Najis ayam buat baja.

    Kolam & Ikan keli - buat satu kolam kecik, bela ikan keli sikit dalam tu (beberapa puluh ekor). Bila hujan, tadah air dalam tong bila dah melimpah halakan kedalam kolam. Air kolam dari ternakan ikan keli boleh buat siram baja.

    Kiambang - tanam kiambang dalam kolam. Setiap minggu boleh tuai buat baja kompos. Ambil batang dan daun hijau kiambang, potong halus2 boleh jadi makanan ayam & itik. Kalau dah duduk kg nanti belajar tanam selain dari kiambang seperti azolla dan rumpai2 lain yg boleh dimakan ikan.

    Beras - beras sahaja yg susah utk ditanam. sebab memerlukan sawah. tapi ada orang di jawa menanam beras di dalam bekas hydroponik, atas tanam padi, bawah bela ikan. Kalau tak ada modal utk tanam beras dan rumit.. beli je dulu beras utk beberapa tahun pertama.. sebelum ada modal kumpul utk buat beras hydroponik.

    Lembu/kambing - peringkat awal, lupakan lembu dulu.. dah 3 tahun duduk kg nanti baru fikirkan bela lembu. Tapi kalau nak ternak kambing sekor dua mula2 ni.. ok je.

    ====

    Hasil pemerhatian di tempat2 lain.. 1 ekar boleh menampung diantara 1 orang di negara yg kering kurang hujan dan ada 4 musim.. sehingga 20 orang di china yg dekat dgn sungai yangtze & yellow river menggunakan kaedah intensif termasuk baja najis khinzir dan najis manusia..

    tapi utk iklim Malaysia.. selamat jugak kalau kita target 1 ekar boleh menampung keperluan makanan utk 10 orang.

    ====

    bila dah ada food security dan kebun dah stabil (maksudnya hanya memerlukan 2-3 jam sahaja sehari utk maintain).. kita ada baki 10 jam setiap hari utk bekerja melancarkan misi jangka panjang dan bisnes yg lebih mantap yg lain.. Bisnes IKS...

    bab bisnes IKS tu lupakan dulu saya nak plan utk ''tanah 1 ekar 10 orang makan'' dahulu

    kelebihan menggunakan cara ni..

    1) Tak perlu modal banyak. cukup dengan duit lebihan bulanan kerja di KL atau dimana2. Tak perlu pinjam bank atau mana2 institusi.

    2) jika wabak covid atau wabak lain atau bencana lain berlaku di dunia yg menyebabkan ekonomi dunia musnah (gunung berapi raksaksa meletup, bom nuklear, meteor dll) , kita tak risau sangat.. keperluan makanan harian terjamin.

    3) apabila kita ada kekuatan membina bisnes IKS yg tidak bergantung kepada hutang perbankan moden & masalah harga komoditi naik turun (dagangan futures) & pergaduhan antara negara (produk kena blok atau kena tariff).. kita tidak risau.. bisnes yg bakal dibina nanti ada asas kukuh dibelakangnya .

    =====

    Sekarang saya akan kaji 2 keperluan wajib dahulu semasa still bekerja di KL (balik kg sekali sekala) iaitu

    a) Penanaman buluh
    b) Pembuatan baja kompos cacing tanah.

    Nantikan 2 topik seterusnya yg akan cover 2 isu ni..  
  4. Linkman - Sun 18/Oct/2020, 1:50pm
    Sementara menunggu topik saya.. Tuan boleh klik disini berkenaan cara berkebun dan menjadi kaya raya tanpa menggunakan modal.

    1) Making money from small garden to buy land.
    https://youtu.be/quuu8l1w5Cs

    2) The design for easy life.
    (cara design kebun berprestasi tinggi, tanpa modal)
    https://youtu.be/b2eoQyYoUww

    baca dulu eek..  
  5. Hazrul Nizam - Mon 19/Oct/2020, 7:11pm
    saya faham Tuan, tapi pertanian cara ini tidak akan menjadikan petani kaya. cukup sekadar saradiri shj. kais pagi mkn pagi. mohon ampun.  
  6. Linkman - Sat 24/Oct/2020, 10:21pm
    Boleh jadi kaya raya Tuan Hazrul.. nanti saya perincikan satu persatu dalam topik blueprint ni..

    Harini kajian berkenaan buluh siap:

    https://www.majalah.com/?classified.jenis-jenis-buluh-yg-boleh-dijadikan-tanaman-komersial-di-malaysia.GG9FGRR78X

    Next, kajian pasal baja kompos pulak.  
Page 1   (Total 6 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Saya Cuba 3 Mee Calong di Beserah Kuantan ! (Memang best)
Bandar Beserah di Kuantan mempunyai karakternya yang tersendiri dengan sejarah sejak zaman British lagi. Ada bepuluh-puluh warung menjual Mee Calong disana. Apa Keistimewaan Mee Calong ni sebenarnya?
(Drone) Menjejaki 12 Kubu WW2 British di Kuantan, Pahang
Kami medapat tahu terdapat 12 kubu lama British yang dibina pada zaman Perang Dunia Kedua di Kuantan Pahang. Ada yang masih tegak, ada yang sudah senget, ada yg dah tenggelam dalam air dan ada yang dah tenggelam dalam pasir. Ikuti Perjalanan Kami di video ini :-)
11 Hotel Menarik Area Genting Highlands Premium Outlets (GPO) Sesuai Untuk Semua Bajet
Dengan pembukaan Genting Highlands Premium Outlets (GPO) dan beberapa hotel baru di sekitar Gohtong Jaya (Genting Permai), kita dapat pilihan yang lebih banyak dan sesuai dengan semua golongan.
Mencari Makam Pahlawan Islam di Tengah Kubur Cina
Kami mendapat tahu terdapat beberapa makam Pahlawan Islam di Bukit Cina, Melaka. Berbekalkan maklumat dari beberapa sumber, kami memulakan pencarian. Kali pertama dan kedua gagal. Akhirnya pencarian kali ke 3 baru berjumpa.