Pada 2016, Artificial Intellingence (AI) Telah Membuktikan Manusia Tidak Lagi Mampu Menyaingi Kehebatan Komputer
Linkman @ Azman Consultation - Sat 26/Sep/2020 10:56pm [Last Comment]
Saya terjumpa satu Movie percuma di youtube yg menceritakan berkenaan Artificial Intelligence Vs manusia.

AlphaGo - The Movie | Full Documentary
https://youtu.be/WXuK6gekU1Y

Ceritanya sangat menarik.. menyebabkan saya menghabiskan masa 2 hari mengkaji semula sejarah AI dan kemajuan yg dicapai sejak 20 tahun kebelakangan ini.

Semasa sekolah dulu (sekitar 1990an) saya pernah membaca artikel berkenaan AI, nampak mcm sangat jauh lagi utk komputer menyaingi manusia.. jadi saya tak beri tumpuan. Tapi tiba2 hari ni saya tersedar.. yg ilmu AI saya dah tak di update terlalu lama.. Dah tiba masa utk mengkaji semula.

AlphaGo - The Movie | Full Documentary
https://youtu.be/WXuK6gekU1Y

Pastikan Tuan/Puan menontonnya!!

Niche: Diskusi Bisnes | Web Media Sosial | Bisnes Komputer | Perisian Komputer
 
1. Erin Girlz - Sun 27/Sep/2020, 8:49am
aisay..sejam setengah 😝
cer summarykan citernya camne.. 🀣😍  
2. Karma 3 - Sun 27/Sep/2020, 2:18pm
terima kasih tuan..
itulah.. makin laju penangan AI dlm kehidupan skrg.. kalu ikut jalan betul.. ia akan bantu kita dlm tugasan harian..
kalu salah guna mmg jadi musibah  
3. Linkman - Sun 27/Sep/2020, 4:30pm
Permainan Go adalah beribu kali lebih susah dari Chess/Catur

Pada 1997, IBM Deep Blue telah berjaya mengalahkan Gary Kasparov dalam perlawanan chess. Tapi ini bukan Artificial Intelligence.

Deep Blue telah di programkan oleh pakar-pakar chess utk mengatur langkah seterusnya. Secara amnya Deep Blue tidak boleh menyaingi kepandaian programmer yg menciptanya.

Berbeza dgn A.I dan DeepMind AlphaGo (dalam filem diatas), AlphaGo diprogramkan rules dan self taught. Bermakna Deepmind perlu belajar sendiri pergerakan yg smart berdasarkan pemerhatian dan analisa terhadap permainan2 yg terdahulu.

Nampak tak bezanya.

1997 - Deep Blue - perisian komputer program yg diprogramkan dgn fix rules oleh pakar dan tidak lebih dari penciptanya (pakar chess/programmer).

2016 - DeepMind AlphaGo - A.I yg belajar sendiri dan boleh menjadi sangat pandai dan tidak boleh lagi dilawan oleh penciptanya sendiri (programmer)

===

Summary movie diatas, menceritakan bagaimana Juara permainan Go bernama Lee Sedol dari Korea Selatan yg amat hebat, dikalahkan dengan mata 4-1 oleh AlphaGo  
4. Linkman - Sun 27/Sep/2020, 9:27pm
The Rise of AI
(Bloomberg QuickTake)
https://youtu.be/Dk7h22mRYHQ

Negara yg paling advance dalam AI adalah canada. Geoffrey Hinton adalah dikatakan individu yg bertanggungjawab membawa AI ke tahap tertinggi yg telah kita capai kini.

Bermula dengan Frank Rosenblatt dengan projek Perceptron (hujung 1950an) yg mencetus idea awal AI. Tetapi projek ini gagal. Selama 10 tahun seterusnya, tiada siapa berminat untuk meneruskan kerja AI ini.

Geoffrey kemudian berpindah ke Univ of Toronto, Canada dan meneruskan kajian AI dan Deep Neural Network disana. Diantara kejayaan awal Neural Network adalah Kereta panduan sendiri (80an) dan Optical Character Recognition yg boleh translate nombor tulisan tangan kepada nombor digital (1990an).

Walau bagaimanapun, computing power (processor) yg wujud pada era ini tidak cukup kuat utk menjalankan kerja2 AI. Jadi sepanjang 1990an dan awal 2000an, masih belum ada hasil AI yg boleh digunakan dgn meluas oleh pengguna.

Tetapi menjelang hujung tahun 2000an, AI telah mula menjukkan hasil yg memberangsangkan.

Diantara kemampuan AI yg digunakan pada masa ini:-
- Mengenal pasti image. Contohnya, kita snap image sejenis buah, AI akan memberitahu kita jenis buah tersebut secara terperinci.  
5. Hazrul Nizam - Mon 28/Sep/2020, 9:23am
adakah A.I. akan menggantikan manusia suatu hari nanti tUan?  
6. Linkman - Mon 28/Sep/2020, 10:08pm
ya betul..

Sebelum AI, dah banyak kerja2 mass production di kilang digantikan dgn automation menggunakan komputer & special purpose robot arms..

Tapi selama ini robot arms belum dapat meggantikan kerja yg memerlukan intelligence. Sekarang habis kesemua kerja yg memerlukan intelligence akan diganti dgn robot AI.

Saya berikan sedikit contoh sahaja..

1) Bidang transportation..
kesemua driver lori akan digantikan dgn self driving lorry. Kesemua grab driver (termasuklah saya huhu..) akan digantikan dgn self driving taxi.

Teknologi ini amat menakutkan.. nanti semua kita hanya perlu beli kereta bayar downpaymemt sahaja.kemudian kereta di sewakan kpd company self driving taxi dan setiap bulan kita boleh dapat income. Kalau ada hari yg kita nak pakai kereta. boleh cancel rent dan bawak kereta balik rumah.

Bidang parcel delivery (mcm food panda, dahmakan, grabfood, lulumove dll) pun akan digantikan dgn robot Ai dan Drone AI. Straight dari kedai ke rumah. Dgn drone, apartment/condo tingkat tinggi tak ada masalah. Drone akan hantar ke pelantar delivery di tingkap unit anda.

2) Bidang pelajaran
Kesemua kerja yg melibatkan bahasa, translation, speech recognition, medical transcriber dll akan digantikan dgn AI. di youtube pun hampir semua video english sekarang ada subtitle yg self generate guna AI.

Kesemua guru2 pun akan digantikan dgn AI utk mengajar kanak2. Setiap hari akan ada ujian harian utk menentukan prestasi pelajar. AI akan merumuskan apa budak tu perlu belajar minggu depan .. berdasarkan kajian minggu ini..

Tugas guru nanti hanyalah sebagai technician utk memastikan robot AI (screen, speaker, batteri) semua berfungsi. Kalau rosak cikgu kena gantikan dgn robot AI lain.

3) Tukang masak
Habis kesemua tukang masak akan digantikan dgn robot AI.

Kelebihan tukang masak AI, dia tak akan letih.. boleh kerja dari pagi sampai malam.. dia takkan tersilap.. kalau dah pandai masak kari ayam.. sampai kiamat robot tu akan pandai.

Kalau bahan2 ada perubahan cth cili tak berapa pedas.. rempah kari dari negara lain berlainan rasa.. robot AI akan calculate dan remix supaya hasilnya tetap sama.

Robot AI juga akan ingat kesemua preference kita. Tak nak sayur.. taknak pedas... lebih masin... kuurang kicap.. taknak taugeh.. semua robot AI akan ingat.

===

Banyak lagi hampir semua aspek kehidupan kita akn berubah dlm 5, 10 ke 20 tahun ini.  
7. Husainie - Thu 8/Oct/2020, 12:46am
Dunia ni dah terlalu tua, saya rasa tak sempat untuk semua teknologi akan musnah sedikit masa lagi. Tasik di israel dah nak kering ,, dajjal akan keluar..mgkin beberapa puluh thn lg..bersedia lah  
8. Linkman - Fri 9/Oct/2020, 7:26pm
yezza betul tuan. Semasa bill gates ramalkan pandemic virus 5 tahun dulu kita semua tak percaya (termasuklah saya). Sekarang terpaksa percaya.

Apr 2015 - The next outbreak? We’re not ready - Bill Gates
Youtube: https://youtu.be/6Af6b_wyiwI

Sekarang bila ada orang predict akan berlaku letupan nuclear, atau letupan super volcano atau ice melting dan bencana2 dunia yg lain.. kita masih lagi terfikir.. hmmm mungkin 100 tahun lagi kot.. kita tak terfikir bencana tu boleh berlaku sekarang.

Jadi sejak mac 2020 (first pkp) saya telah refocus kepada analisa self reliance iaitu bagaimana kita boleh survive dalam keadaan bencana dimana ekonomi SELURUH DUNIA musnah.

Maksud saya kita kena mula mengkaji tentang food security.

Bermakna pada masa terdesak, SETIAP orang (dan keluarga mereka) yg mengganggur boleh mendapat makanan percuma dan makanan ini dihasilkan 100% di malaysia (tak perlu import).

Jadi sesiapa yg selalu baca my topics mungkin faham sekarang kenapa sejak mac aritu fokus saya lebih kepada agriculture..

(comment saya ni dah lari sikit dari tajuk Artificial Intelligence thehe..)  

Page 1   (Total 8 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..