Potensi Seaweed atau Rumpai Laut Sebagai Sumber Pendapatan
Linkman @ Azman Consultation - Tue 22/Sep/2020 8:58pm [Last Comment]
Hari ini mari kita bercakap berkenaan seaweed :-).

Apabila sebut seaweed (rumpai laut), kita selalu ingat pembalut sushi yg berwarna hijau tu.. atau kerepek (kepingan) seaweed hijau yg boleh dibeli di 7-eleven (atau speedmart) yg rasanya sedikit masin dan sangat sedap.

Sebenarnya terdapat lebih 10,000 jenis seaweed di dunia. Kesemuanya tidak beracun. Cuma tak semua boleh dimakan sebabnya.. ada yg amat masin, ada yg amat masam, ada yg amat hanyir, ada yg amat keras dan pelbagai masalah lagi.

Hanya beberapa ratus jenis sahaja yg sedap dimakan samada dibuat sayur atau buat kerepek. Selain itu ada 1001 lagi kegunaan seaweed di dalam bidang perubatan, kosmetik, baja tanaman, agar-agar makanan, penambah perisa dll.. termasuklah bahanapi utk kajian pengganti petrol.

Baca disini: Edible seaweed
https://en.wikipedia.org/wiki/Edible_seaweed

Dan lihat video2 ini utk mendapat maklumat asas.

1) Why Demand For Seaweed Is About To Boom
https://youtu.be/qYnGAAU-05Y

Video agak baru berkenaan potensi seaweed dan kenapa demand akan melonjak. Ramalannya menjelang 2026, nilai pasaran seaweed boleh mencecah USD 85 billion. Selain itu, seaweed juga agak murah utk di ternak di laut dengan modal hanya USD20k, 20 ekar laut dan sebuah bot. Pulangannya boleh mencecah USD 100k setahun.

Selain itu, lebih 50% oxygen di bumi dihasilkan oleh alga laut seperti seaweed... besar tu.. dan ternakannya di laut tidak memerlukan baja atau air tawar (sumber terhad) dan seaweed tak perlu sangkar seperti ikan (boleh terlepas lari)... Jadi potensi amat besar terutama di Malaysia yg dikelilingi laut.

2) Are all seaweed edible? Trying 5 Different Seaweeds
https://youtu.be/wGh6mizPVKU

Chef sushi mencuba 5 jenis seaweed berbeza yg dikutip di pantai di california. Setelah dikeringkan dalam oven, chef try rasa..
- a) Sea lettuce (warna hijau) - sedikit masin dan ok sedap
- b) Turkish Washcloth (warna coklat) - masin dan sangat masam seperti lemon
- c) Feather boa (panjang seperti tali) - sangat masin
- d) Rainbow leaf (warna perang hijau, ada pelangi) - masam, mild flavour
- e) Nori - diguna untuk sushi - rasa paling sedap. ada sedikit manis.

3) How Roasted Seaweed Snacks Are Made
https://youtu.be/mF-kEJ9Bzw8

Bagaimana kerepek rumpai laut dibuat di Jangheung (Korea Selatan). Seaweed dituai dari laut dan dijadikan kerepek. Jenis yg digunakan adalah Red Seaweed (Nori).

4) Pendapatan lebih baik dengan Seaweed
https://youtu.be/f46VG8YfiSY
Nelayan di West Papua (Indonesia) beralih kepada seaweed untuk menjana pendapatan yg lebih baik.

5) Harvesting Sea Grape - Borongan (Filipina)
https://youtu.be/mZGUUbMLgHw
Sea grape atau anggur laut (sejenis seaweed) pernah viral sekejap di malaysia beberapa tahun dulu.

Niche: Diskusi Bisnes | Usahawan Tani
 
1. Linkman - Tue 22/Sep/2020, 9:43pm
saya search banyak kali potensi utk menggunakan seaweed sebagai makanan BSFL (Black soldier flies larvae). kalau gandingan seaweed dan BSFL serasi.. BOOM!!!! EUREKA moment. kita boleh hasilkan beribu2 tan makanan haiwan ternakan setiap bulan dengan kos amat murah!! tak perlu lagi import jagung atau soya utk beri makan haiwan. (Ikan/ayam/kambing/lembu dll)

Kalau ada sesiapa di Univ tempatan nak cari tajuk thesis.. mungkin ini tajuk yg sesuai.

Tajuk Thesis
===========
Gandingan Seaweed dan BSFL utk penghasilan pelet makanan yg murah dan berkualiti tinggi.  
2. Linkman - Tue 22/Sep/2020, 9:57pm
Membuat baja dari seaweed

How to: Make Seaweed Fertiliser
https://youtu.be/iEx_FZiARpY  
3. Linkman - Thu 24/Sep/2020, 9:34pm
Seaweeds - A part of everyday life
https://youtu.be/kZup18AZtzk

- lebih 10,500 species seaweed
- 500 darinya digunakan utk pelbagai produk kegunaan manusia
- hanya 220 species sahaja yg diternak di dunia
- ternakan laut seaweed popular China, Indonesia, Filipina, Korea & Japan. (malaysia tak termasuk..)  
4. Linkman - Thu 24/Sep/2020, 9:58pm
California Seaweed Farm
https://youtu.be/uUQLU_VwTMs

Beza di farm ini adalah seaweed di ternak di dalam tanki air masin (air laut) di atas darat. Biasanya di tempat lain seaweed di ternak di dalam laut.

Lima jenis seaweed diternak disini:
1) Leaf Nori - mengandungi protin dan carbohydrate. Tiada lemak
2) Ogo - double in size every week
3) Sea grapes - slow growing (rasa masin & manis)
4) Sea lettuce
5) Dulse  

Page 1   (Total 5 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..