Mencari Rakan Niaga/Bisness Partner - F&B atau Mini Mart
No Owner - Mon 1/Jun/2020 9:22am [Last Comment]
Assalamu'alaikum dan salam sejahtera,

Saya ingin mencari rakan niaga atau bisness partner.. Modal sama2 kita kongsi dan sama2 bangunkan perniagaan..

Dalam planning f&b atau mini mart merangkumi frozen, baramg basah...

Jika berminat dan jika ada idea lain boleh letak no tel saya wassap nanti..

Niche: Ingin Berniaga | Produk Sejuk Beku | Kedai Runcit Dan Serbaneka | Diskusi Bisnes
     
  1. Mohamed Shariff Mat Jam - Mon 1/Jun/2020, 9:51am
    Mana no whstsap  
  2. Hazrul Nizam - Tue 2/Jun/2020, 8:25am
    jika modal sama kongsi dan bisnes sama dibangunkan, perkara yg perlu difikirkan, jika berlaku perbezaan pendapat, siapa perlu ikut cakap siapa?

    jika kedua dua tak mahu mengalah, apa akan jadi? siapa yg akan pecat siapa? bagaimana modal yg telah dibelanjakan? siapa yg dapat aset aset yg masih ada?

    jika anda tidak percaya perkara ini akan berlaku, maksudnya anda tidak pernah terlibat dalam bisnes.  
  3. No Owner - Wed 3/Jun/2020, 6:35pm
    Hazrul nizam, kalau smua melayu berfikiran macam bro ni smpai bila2 la bangsa kita xleh nk meniaga atau nk cuba berjaya.. Yang modal kecik mcm mana.. Yg. Xde pemgalaman mcm mana.. Sbb tu la kena cr, pilih n bukan main ceduk je ambik partner nak niaga.. Mesti la ade hitam putih semua....

    Brpa. Bnyk perniagaan dalam. Dunia, yg berjaya bnyk dgn partner. Sebab tu la kena cari, pilih betul.. Bincang apa bisness smua... Bukan jmpa terus buat.. Saya brpa kali dah post nk cr partner tapi masih tak jumpa lagi, sebab banyak perlu tapis n fikir dari kesesuain semua tu... Ni tak tau post yg keberapa.. Klau takde lagi saya tak putus asa... Saya cuba lagi.. Harap tuan baca ni..  
  4. Hazrul Nizam - Wed 3/Jun/2020, 9:29pm
    elok juga tuan cuba dahulu

    kalau melayu nak berjaya mesti percaya 100% kepada kemampuan diri sendiri.

    samada:

    1) modal anda sediakan 100%, perniagaan anda kawal sepenuhnya. anda upah pekerja yg 100% mengikut arahan anda. Staff boleh berikan pendapat, tetapi keputusan final anda yg tetapkan.

    atau:

    2) modal orang lain sediakan 100%, anda jalankan sepenuhnya. Jika gagal, pemodal akan pecat anda, pemodal akan cari orang lain mengganti anda

    TAPI jika modal 50%-50%
    kerja pun 50%-50% bermakna TIADA BOSS.

    bila tiada boss.. masing masing ada kepala sendiri.
    bila rugi atau perniagaan memerlukan modal tambahan siapa nak topup modal?, atau salah seorang pemodal tak dapat memberikan tumpuan masa, bila salah seorang pemodal mula mencari pemodal lain menggantikan anda, bila untung terlalu kecil utk dibahagikan, sedangkan kos segala perkara perlu dibayar setiap bulan,

    bila salah seorang pemodal secara senyap senyap ambil barang kedai bawak balik sebab dia ada hak (modal 50% dia sumbangkan)... siapa berani tegur? anda bukan boss dia dan dia bukan boss anda...

    maka jam itulah anda mula bergaduh.. sebab modal 50-50 tiada siapa menang. tidak ada keputusan yg boleh dibuat dgn konkrit.  
  5. Hazrul Nizam - Wed 3/Jun/2020, 9:48pm
    cara lain adalah dengan mengecilkan skala perniagaan.

    jika perniagaan memerlukan rm100k anda ada rm50k sahaja, anda boleh:

    1) Kecilkan skop perniagaan kepada rm50k sahaja. anda mempunyai modal yg cukup utk run 100% under your control.

    ATAU

    2) Teruskan kerja makan gaji dan kumpulkan wang sehingga cukup rm 100k baru mulakan bisnes yg anda kawal 100%.

    ATAU

    3) Buat pinjaman jika layak dari Bank Rakyat (personal loan). gunakan utk run bisnes yg anda 100% kawal. alang alang menyeluk perkasam, biar sampai ke pangkal lengan. barulah MELAYU BOLEH BERJAYA.  
  6. No Owner - Thu 4/Jun/2020, 7:39am
    Hazrul nizam, ok baik bang.. Tips tu saya ambik untuk panduan.. Tq...  
  7. Linkman - Thu 4/Jun/2020, 9:07am
    Kpd tuan Hazrul... sy rasa tak salah kalau berkongsi modal jika... (baca dibawah)

    Cadangan saya pulak.. (yg banyak dah JV fail ni..)

    cuba cari kalau ada 'francais' atau 'bisnes license' utk menjalankan kedai runcit/pasar basah. mereka dah ada SOP yg mudah utk diikuti. dulu ada kedai Gmart Masa, kedai ikobana dll... tp saya tak pasti apa status skrg ni..

    Bagi saya modal boleh dikongsi jika ada pemegang saham majoriti (syarikat mesti sdn bhd). contoh:

    Jika kos bisnes rm100k spt contoh tuan hazrul

    1) Tuan Nazrul (tuantanah topik) sediakan RM51k - majoriti shareholder (51%)
    2) pemodal lain boleh berkongsi baki RM 49k tu...

    jika ada keputusan yg perlu dibuat dan banyak cadangan, pemegang saham majoriti yg membuat keputusan akhir. minoriti shareholder kena ikut kata majoriti shareholder walaupun tak setuju.

    contoh: (contoh sahaja)
    - Anda kata kita import kelapa dari indon sebab murah
    - Pemegang saham minoriti kata, kita beli kelapa dari orang kampung dia sbb nak bantu saudara mara, walaupun mahal.

    kemudian pelanggan tak nak beli kelapa parut kedai anda sebab kelapa parut kedai seberang lagi murah dia import dari indon. oleh kerana Tuan shareholder majoriti 51% tuan berhak membuat keputusan (mengambil kelapa dari indon).

    dalam bisnes yg ada byk shareholder.. tuan akan berhadapan dgn dilemma ini berpuluh2 kali setiap bulan.. dan kena ada leader (boss) yg membuat keputusan muktamad.  
  8. Linkman - Thu 4/Jun/2020, 9:18am
    saya nak cerita sikit pengalaman saya bisnes selama 10 tahun yg lalu... mungkin dah lebih 15 bisnes saya ceburi..

    kesemua bisnes yg saya buat sendiri berjaya (dlm 5).. untung dari rm 150 hengget sampailah rm 150,000

    kesemua 10+ bisnes JV fail. JV yg terakhir paling perfect sekali sebab ada agreement detail siap di sain oleh kedua2 pihak. yg paling hampa rakan JV menipu dengan mengambil pelabur baru tanpa pengetahuan kami, tidak berkongsi keuntungan seperti yg dijanjikan (komisen tak bayar, dia bolot sorang) dan merampas aset kami secara terdesak sebab tak ada duit (aircond, peralatan pejabat).

    kami boleh saman dia kerana pecah amanah. tapi dia berstatus papa kedana hutang keliling pinggang. kalau kami menang sekali pun.. setelah masuk tribunal mahkamah 15 kali... apa yg kami dapat?

    menang jadi abu, kalah jadi arang.

    selepas kegagalan JV terakhir ini, saya tidak berminat lagi utk JV dgn sesiapa pun seumur hidup. bisnes sendiri lagi senang risiko kena tipu rakan JV tak ada. (0%)  
  9. Hazrul Nizam - Thu 4/Jun/2020, 9:58am
    Tuan Linkman..

    minoriti shaholders yg tuan sebutkan masih ada hak utk membawa usul ke mahkamah dan menghentikan operasi jika tidak bersetuju dgn majoriti shareholder.

    cara yg lebih baik adalah.

    1) Tuan Nazrul sediakan modal 51%
    2) baki 49% adalah pinjaman perniagaan dari pemodal yg perlu dibayar semula mengikut perjanjian. samada untung atau rugi, Tuan Nazrul tetap perlu bayar kembali beserta faedah/interest/komisen spt dijanjikan kerana ini BUKAN PELABURAN tapi adalah PINJAMAN PERNIAGAAN.

    (Masukkan clause agreement lawyer - harta peminjam seperti rumah, tanah, emas, kereta dll boleh digadaikan jika tak mampu bayar balik)

    pemberi pinjam wang tidak ada hak dalam menentukan arahtuju syarikat. semua keputusan syarikat Tuan Nazrul tetapkan 100%.  
  10. Jamali - Thu 4/Jun/2020, 11:35am
    konsep 'perkongsian perniagaan' yg slalu brjaya untok org melayu adalah foodcourt.
    pemilik menyediakan ruang mkn,kelengkapan dan mengawal gerai minuman
    rakan kongsi lain bolih menyewa grai nasi ayam,roticanai,gorengp anas,charkuehtiaw.dll. tp tk bolih jual minuman.
    populariti satu gerai bolih menmbantu gerai yg lain. salingbkerjasama dgn muafakat  
  11. No Owner - Thu 4/Jun/2020, 6:49pm
    En linkman, en hazrul nizam dan en jamali.. Tq atas info, dan keterangan.. Best baca hehe.. Dapat ilmu..  
  12. Ar Badut - Mon 8/Jun/2020, 10:31am
    masalah terbesar melayu meniaga
    hangat hangat tahi ayam.  
  13. Zahirfuddin Bin Shah Bhari - Tue 9/Jun/2020, 10:31pm
    saya setuju dengan en hazrul  
  14. Ismail 292 - Thu 11/Jun/2020, 9:01am
    USAHAWAN PERUNCITAN
    Modal serendah 20k
    Faedah 15% setahun + keuntungan jualan 5% + bonus pemasaran 3%
    Berminat #RakanNiaga 014-9323105  
  15. Ahmad Hakimie - Sat 13/Jun/2020, 4:13pm
    assalamualaikum semua, saya baru bangunkan satu marketplace on-demand dan pre-order untuk usahawan muslim dan membuka peluang seluruh malaysia utk mendaftar dlm platform ini (Orait.Co)
    boleh contact saya untuk tahu lebih lanjut - 018-9196265 - Hakimie  
  16. Aziz 214 - Sun 5/Jul/2020, 2:45am
    Wasup saya untuk perbincangan share partner. Aziz 0194379604  
  17. Saifuddin Mustapa - Sat 25/Jul/2020, 8:00pm
    Ingin mencari rakankongsi utk perniagaan mini mart..jika berminat kita boleh bincang dulu.. Call atau wassup saya 0107069472 Saifuddin  
Page 1   (Total 17 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Mencuba Nasi Arab Imam Muda Asyraf - Nasi Arab Mandy Medina
Nasi Arab Travel - Kalau dulu bila nak masak Nasi Arab memang pening kepala memikirkan bahan-bahannya. Tapi yang ni 15 minit sahaja siap!!