Proposal Kepada Majalah.com utk Membina Shopping Cart dan Payment Gateway.
Azman Consultant - Tue 18/Apr/2017 12:10pm [Last Comment]
Assalamualaikum Tuan/Puan admin Majalah.com!

Pertama sekali syabas diucapkan kerana telah upgrade forum majalah.com kepada versi mobile (responsive).

Saya dapati forum majalah.com mempunyai banyak potensi utk dimajukan, terutama sekali dalam pembinaan shopping cart dan payment gateway. Ini membolehkan ahli2 majalah.com menjual barang mereka menggunakan sistem login sedia ada di majalah.com

Oleh kerana bilangan pengguna forum ini telah mencecah lebih 350,000 orang, saya cadangkan tuan/puan membina sendiri shopping cart dan menggunakan payment gateway Malaysia tanpa perlu kepada third party shopping cart seperti Prestashop, Opencart, WordPress/WooCommerce dll.

Ini kerana jika tuan/puan menggunakan third party software, pelanggan perlu register dahulu email mereka. Ini amat menyusahkan pelanggan.

Jika tuan/puan membina shopping cart berdasarkan sistem login majalah.com sedia ada, pembeli hanya perlu shopping, checkout dan membayar menggunakan mana2 bank akaun di Malaysia, debit card, kredit card ataupun paypal. Tak perlu register sekali lagi email mereka. Ini akan menjadikan shopping cart majalah.com amat popular dan senang digunakan.

Jika tuan/puan berminat utk perbincangan lanjut, saya dan team bersedia utk berbincang dengan lebih mendalam. Team kami telah menjalankan beberapa projek IT (php/mysql) bernilai beberapa ratus ribu ringgit sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Pada tahun 2015, team kami telah menggunakan Ipay88/Prestashop sebagai payment gateway shopping cart dalam projek kami. Tetapi disebabkan oleh banyak tawaran payment gateway baru di malaysia, kami boleh mencadangkan tuan beberapa pilihan lain yang lebih mudah untuk ahli2 majalah.com gunakan.

Saya telah menghantar email berkenaan proposal kami kepada puan Sharina di majalah.com. Diharap mendapat jawapan dari pihak tuan/puan.

Yours Truly,
Azman a.k.a. Linkman

Niche: Diskusi Bisnes | Ecommerce Malaysia
Shopping di Majalah.com!
Portal jualan 'Dari Peniaga Malaysia untuk Rakyat Malaysia'

Innovative and Creative in Dealing With Business Disruption
Invitation to JPMI International Exhibition 2017
10-12 Dec 2017 in Bali Indonesia
     
  1. Flavourist Clouds - Tue 18/Apr/2017, 12:31pm
    Saya sangat2 bersetuju dan menyokong penuh cadangan Tuan Linkman, lihat saja kesempatan yang di ambil oleh empunya laman web yang dipunyai oleh kaum (lain) yang dengan segera menjadikan laman web mereka lubuk wang sehingga mengaut keuntungan jutaan ringgit sebulan seperti mudah, lelong dan sebagainya bilamana mendapati laman web mereka mempunyai pengunjung yang ramai. Majalah.com bila lagi? Dari dulu sampai sekarang masih sama je kan. Win win situation untuk Puan Sharina dan warga pengunjung majalah.com
    Terima kasih Tuan Linkman!  
  2. Flavourist Clouds - Tue 18/Apr/2017, 12:36pm
    Maaf Tuan Guru Linkman, minta tolong beri pendapat untuk link bawah ni. Terima kasih Tuan Guru Linkman

    http://www.majalah.com/?classified.bisnes-mainan-macam-mana-nak-mula.G18QC8DW19  
  3. Forum Moderator - Tue 18/Apr/2017, 12:57pm
    Terima Kasih Encik Azman diatas email dan proposal.

    Pihak majalah.com memang di dalam perancangan utk membina shopping cart utk jualan pada tahun ini atau tahun depan. Jika pihak tuan berminat, sila hubungi

    Encik Syamsul Anuar (manager/co-founder majalah.com)
    HP num: (seperti yg saya emailkan)
    Lokasi: di Pejabat DPMM Putrajaya di Cyberjaya
    Hari: Rabu 19 Apr 2017 (esok) jam 3pm.

    Mohon bawa proposal lengkap. Jika boleh, masukkan sekali proposal utk module Dropship dan agen Dropship kerana ini adalah salah satu feature yg kami perlukan.

    Terima Kasih
    Admin Forum Majalah.com
    mdckoop@gmail.com  
  4. Forum Moderator - Tue 18/Apr/2017, 1:06pm
    Tambahan:

    Encik Syamsul minta tuan Azman datang bersama team terutama sekali Programmer, utk berbincang hal-hal teknikal dengan webmaster kami.

    Wassalam - Admin forum  
  5. Flavourist Clouds - Tue 18/Apr/2017, 1:12pm
    Alhamdulillah, syabas majalah.com
    Semoga berjaya dan dipermudahkan segala urusan Insha Allah  
  6. Wahmarketings Com - Tue 18/Apr/2017, 11:45pm
    admin. tumpang tanya kalau website dropship atau jual beli seperti lazada dan lelong perlu ke dapatkan kelulusan dari bank negara? saya di maklumkan adalah menjadi satu kesalahan di negara ini sekiranya kita memegang deposit sesuatu di tangan kita sendiri  
  7. Linkman - Wed 19/Apr/2017, 9:43am
    Terima kasih Tuan/Puan Moderator forum diatas reply yang pantas. Kelam kabut saya contact programmer.. dia tak dapat cuti hari ni... jadi terpaksa ambik EL.. insyaallah dia akan hadir sama.

    Tuan Wah Marketing:
    Saya pun tak pasti. Biasanya yg kena tangkap tu skim cepat kaya pelaburan 'pasif income' kot.. atau DDDDD - Duduk Diam Diam Dapat Duit hehe...

    Semalam baru je buat proposal appendix.. utk module Dropship & Agen dropship. Nanti esok saya akan cerita sikit2 pasal dropship ni... hari ni tak sempat... tgh rehearsal nih...  
  8. Afif 78 - Wed 19/Apr/2017, 8:54pm
    Admin majalah.com , Kalau boleh buat shopping cart tu mcm paypal , sbb lengkap , senang dan memudahkan pelanggan dan penjual .  
  9. Linkman - Thu 20/Apr/2017, 2:38pm
    alhamdulillah semalam selesai mtg dgn pihak Majalah.com, secara amnya mtg berjalan lancar cuma kami kena datang sekali lagi utk buat demo software. Sebabnya company2 lain yg datang buat pitching bulan lepas2 semua siap dengan demo.

    Team programmer saya sedang mengkaji bagaimana utk connect dgn sistem software majalah.com (menggunakan API - Application Programming Interface) sebab kami nak menggunakan sistem login yang sama. Company2 lain yg datang semua mencadangkan menggunakan third party software dan di modified utk majalah.com.

    Saya pulak sedang membuat feature listing shopping cart.. apa fungsi2 yg perlu ada... saya akan pecahkan kepada fungsi asas dan fungsi advance.

    Saya jugak mencadangkan shopping cart ini direct dibayar kepada akaun merchant (penjual2 di majalah.com seperti anda), tanpa melalui akaun Majalah.com

    Sebab pengalaman saya lihat org2 yg jual barang online berhadapan dengan 4 jenis charge dan 'tax'

    1) Caj Kurier
    2) GST
    3) Bayaran percentage kpd Payment Gateway
    4) Bayaran percentage kpd Shopping Portal bagi setiap sales (Majalah.com)

    Saya cadangkan bayarn yg (4) tu dibatalkan. jadi penjual hanya perlu deal dgn 3 jenis charge sahaja, Dan yang penting sekali wang pembeli masuk direct kedalam akaun mereka sendiri.

    Majalah.com boleh mendapat income dgn menjual slot2 iklan, sama seperti yg alibaba.com buat.

    Insyaallah minggu depan kami akan buat demo kpd Majalah.com. doakan kejayaan kami :-)  
  10. Azrin 115 - Thu 20/Apr/2017, 3:21pm
    Hi Linkman, saya suka contents artikel yang dipaparkan ni..bermanfaat dan membina kredibiliti. :)

    Dari soalan Admin tadi, saya terpanggil untuk memberi pandangan dari sudut pengalaman saya sbg programmer dlm membangunkan shopping cart untuk diri sendiri & client.
    Pada saya untuk automatedkan proses jual beli, payment gateway adalah cara terbaik untuk terima bayaran dari customer.

    cuma sebagai business owner sebelum aplikasikan sesuatu yang melibatkan it application ni perlu lah ada SOP yang lengkap.. Jika Admin ingin menggunakan konsep dropship kpd ahli2, maka yang paling baik adalah untuk kurangkan caj percentage setiap transaksi kpd dropshipper. Sebaliknya jika ahli inginkan kelebihan fungsi-fungsi lain, disitu saya rasa ahli akan sanggup untuk membayar premium charges.  
  11. Hazrul Nizam - Thu 20/Apr/2017, 3:39pm
    Linkman mmg org mtg dgn demo skali.x ade org dtg proposal kosong.buat demo trus.paling teruk mockup demo.!  
  12. Linkman - Thu 20/Apr/2017, 4:47pm
    Thanks ya Kak Azrin diatas maklumbalas :-)

    Ya Tuan Hazrul kami buat simple demo pembelian online sahaja.. projek kami yg dulu still running menggunakan Prestashop dan Ipay88 sebagai payment gateway.

    TAPI utk Majalah.com kami propose menggunakan built-in shopping cart yg integrated dgn sistem login majalah.com

    Pengalaman dari projek lepas, bila client guna 2 software berbeza cthnya Wordpress utk website dan Prestashop utk shopping cart, pembeli kena register email 2 kali. Memang boleh cari plugin utk convert tapi serabut.

    Solution lain spt Wordpress dan WooCommerce pulak sangat complex dan banyak isu2 besar timbul selepas setahun launch. Isu2 spt security updates, version incompatibility dan server speed.

    Dan features yg kami bina berdasarkan usefulness.. dan keperluan khas di Malaysia

    So our proposal adalah customised Shopping Cart, bukan third party software yg boleh kita download di internet.  
  13. Dila 5 - Fri 21/Apr/2017, 4:16am
    Tuan saya berminat untuk tahu detail seperti di atas..boleh emailkan saya laz_girl1@yahoo.com  
  14. Flavourist Clouds - Fri 21/Apr/2017, 3:39pm
    Memang betul kata Tuan Guru Linkman, diorng main nak seeeeeebat aje mana tak kayenye..nak featured.sebat dah dapat jual pun sebat lagi, dari listing sampai dah jual kena sebat, sampai nak withdraw duit pun lagi kena sebat...adoyai. Harap dengan jasa dan ketinggian ilmu Tuan Guru Linkman maka majalah.com akan jadi platform kita nanti untuk urusan jual beli yang lebih menguntungkan semua pihak insha Allah.  
  15. Linkman - Fri 21/Apr/2017, 6:31pm
    Update terkini:

    Pada waktu ini, saya mungkin memilih diantara 2 payment gateway ini. Kedua2 ada pros dan cons. Baca disini pada comment nombor 16:
    http://www.majalah.com/?classified.online-payment-gateway.G1601L0R0K

    - BillPlz
    - SenangPay

    Alhamdulillah team programmer saya telah berjaya test dan connect kepada kedua2 server diatas utk integration dengan Majalah.com shopping cart.

    Bermakna anda sebagai Peniaga, hanya perlu:
    1) Upload gambar produk - snap guna handphone.
    2) Masukkan harga, nama & maklumat produk
    3) Tentukan samada nak kenakan GST/Kurier atau tak
    4) Letak kuantiti produk yg ada dlm stok.
    5) Submit button Publish....

    selesai... tunggu duit masyuk hehe... kemudian anda kena:

    a) Pos guna kurier pilihan anda
    b) Masukkan tracking number utk customer check
    c) Balas chat dgn customer (tak wajib)

    sempoi kan... tak perlu susah susah gi kursus beribu2 hengget utk setup shopping cart.  
  16. Jamali - Fri 21/Apr/2017, 6:57pm
    menarik tuan, bagaimana nk tahu wang dh masuk akaun kami? Minta pencarahan  
  17. Linkman - Mon 24/Apr/2017, 3:02pm
    ya saya Tuan Jamali..

    Utk cara mudah, saya meminta programmer membuat notification email setiap kali kita dapat order yg dah 'paid'. selain tu, tuan juga boleh login ke shopping cart majalah.com dan check sendiri mana2 order yg dah status 'paid'.  
  18. Linkman - Mon 24/Apr/2017, 3:08pm
    Update terbaru dari programmer.

    Encik Adi bertanya samada saya nak sistem dropship ''built-in'' atau pun tak. Beliau beritahu:

    1) BillPlz punya API ada ''Split Payment''

    Ini membolehkan sistem dropship dilakukan secara automatik. Sebaik sahaja pembeli membuat bayaran, wang masuk terus kedalam akaun Supplier dan Agen secara berasingan dan automatik. Kalau cara lama, agen dropship sendiri yg kena 'beli' dari supplier dan simpan komisen. bermakna agen kena buat satu lagi transaksi.

    cara baru ni bermakna agen dropship tidak lagi perlu collect duit pembeli.

    2) Kalau SenangPay punya API, buat masa ni tak ada feature ''Split Payment'' lagi...  
  19. Dr Love - Tue 25/Apr/2017, 8:27am
    great sir. so now dropship using billplz is more like affiliate system where we dont have to collect money?  
  20. Linkman - Thu 27/Apr/2017, 2:29pm
    Betul jugak kan Dr Love, collection di split secara automatik. Jadi agen dropship dah tak perlu kutip duit. Cuma masih kena layan pertanyaan pelanggan.. customer servis..  
  21. Tokmaesgrill - Mon 8/May/2017, 11:23am
    Kami warga Majalah.com sentiasa menyokong penuh penambahbaikan dalam sistem ini.  
  22. Radi 2 - Wed 10/May/2017, 7:07am
    Looking forward kepada penambahbaikan...shopping cart lebih baik dan make sure payment gateway sentiasa dipantau dan berjalan lancar...
    Zaman sekarang semua lebih suka membeli online tatkala itu adalah amat baik dengan adanya shopping cart dan payment gateway...iklan akan lebih berkesan jika mempunyai gambar bagi yang menjual produk...sayonara  
  23. Azman Consultant - Wed 10/May/2017, 1:58pm
    Alhamdulillah, setelah beberapa minggu berulang alik ke DPMM Putrajaya, saya dan team telah berjaya mendapat kepercayaan majalah.com utk membina shopping cart.

    Saya telah membuat topik baru. baca disini tuan2 dan puan2 yg dihormati sekelian :-)

    Shopping Cart Majalah.com Akan Dilancarkan Pada 5 Julai 2017

    http://www.majalah.com/?classified.shopping-cart-majalah-com-akan-dilancarkan-pada-5-julai-2017.G1HPS54YNG  
Page 1   (Total 23 comments)
Your Comment:
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Shopping with Majalah.com Merchants

Zucca Active Man Argan Homemade Soap (FREESHIPPING)
Price: RM 18.00
Olive House' Extra Virgin Olive Oil (Pati Minyak Zaitun) [250ml]
Price: RM 49.90
Lotion Pemutih Badan AlHaura Beauty
Price: RM 15.00
Forever Aloe Lips
Price: RM 13.00
Sabun Muka Milo Imaan
Price: RM 15.00
Mini Office - Bilik Pejabat Lengkap
Price: RM 750.00
Design Logo Berkualiti Khusus untuk Perniagaan (Branding)
Price: RM 500.00
IKAN TENGGIRI (SMALL)
Price: RM 1100.00
Close Couple Washdown Water Closet
Price: RM 350.00
One Compartment Locker
Price: RM 270.00
Snowcap Berhantu
Price: RM 10.00
Thelly's Tulip Cotton - Cream
Price: RM 150.00
Caliph Kids Expert
Price: RM 60.00
SUSU KAMBING HALIA TOK' ALI 1KG
Price: RM 80.00
Software Akaun Bisnes Guna Excel (Produk Digital)
Price: RM 30.00