Shopping Cart Majalah.com Akan Dilancarkan Pada 5 Julai 2017
Azman Consultant - Wed 10/May/2017 1:45pm [Last Comment]
Salam Sejahtera utk ahli2 forum Majalah.com

Pelancaran Shopping Cart untuk Peniaga/Usahawan Online
========================= =========================

Anda Seorang Peniaga Online?
Anda Seorang Supplier Dropship Online?
Anda Seorang Agen Dropship Online?

Baca selanjutnya berkenaan pelancaran Shopping Cart yg dibina mengikut keperluan Usahawan Online di Malaysia.

Saya ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada DPMM Putrajaya, TERAJU dan Majalah.com kerana meluluskan proposal utk pembinaan Shopping Cart bagi portal ini. Saya masukkan rakaman penghargaan kepada pihak2 yg terlibat dalam ruangan comment dibawah.

Tarikh pelancaran shopping cart ini dijadualkan selepas Raya Puasa 2017 iaitu pada hari Rabu, 5 Julai 2017. Team kami sedang aktif membangunkan sistem ini dan ujian sedang dijalankan peringkat demi peringkat bermula dgn basic function dan seterusnya ditambahkan dengan fungsi2 advance yang lain.

Setelah membuat kajian, berikut adalah ciri-ciri shoping cart yang diperlukan. Selain itu, keseluruhan laman web mestilah mesra pengguna handphone.

Perlu diingatkan, ciri2 dibawah hanyalah cadangan asas sahaja berdasarkan ''Feasibility Study'' yg telah team kami buat sejak beberapa minggu yg lepas. Ciri2 muktamad hanya akan diketahui pada minggu terakhir sebelum pelancaran nanti.

Ciri2 Shopping Cart Majalah.com
=============================

1) Peniaga boleh snap gambar produk menggunakan Handphone
- Secara mode ''portrait'' atau ''landscape''
- Juga boleh upload gambar melalui komputer (jpg, png, gif).

2) Gambar produk yang besar
- 1000px (pixel) width atau height.
- Boleh meletakkan lebih dari satu gambar bagi setiap produk.

3) Pembelian menggunakan “Online Banking” (Payment Gateway)
- dikenali dgn nama sistem FPX (dipantau oleh Bank Negara)
- Pembeli membayar menggunakan akaun bank online mereka
- Boleh digunakan hampir kesemua bank-bank utama di Malaysia
- Menggunakan Billplz Sdn Bhd sebagai ''Payment Gateway''
- Tiada “Setup Fee” utk peniaga
- Tiada “Monthly/Yearly Fee'' utk peniaga
- Hanya “transaction fee” kepada “Payment Gateway”
- Kos adalah RM1.50 per transaction
- Wang pembelian masuk terus kedalam akaun peniaga (tidak melalui akaun DPMM Putrajaya atau Majalah.com)
- Peniaga perlu mendaftar dengan BillPlz secara online (percuma)
- Proses pengesahan hanya beberapa hari bekerja

4) Pilihan utk Pembayaran Manual
- Bagi peniaga yg tidak mahu membayar “transaction fee” kpd Payment gateway
- Caranya: Manual online payment / ATM debit / Check
- Kemudian pembeli perlu snap gambar bukti dan upload pada fungsi ‘chatting’

5) Pilihan utk Pembayaran C.O.D
- Cash on delivery
- penghantaran oleh peniaga sendiri
- Utk pasaran setempat.
- Pembeli hanya perlu masukkan alamat dan nombor utk dihubungi

6) Pilihan utk Pembayaran Paypal.
- Untuk menerima Kad Kredit / Kad Debit
- Visa/Mastercard
- Jumlah dalam RM (bukan dalam USD)
- Tertakluk kepada caj Paypal (RM2 + 3.9%)

7) Tiada “komisen sales” utk Portal Majalah.com
- Peniaga hanya perlu membayar kos Kurier dan GST (jika ada).
- menjimatkan peniaga

8) Peniaga memiliki shopping cart sendiri.
- Tidak dicampurkan dengan produk2 peniaga lain.
- Boleh meniagakan pelbagai produk
- produk sendiri atau produk orang lain

9) Proses checkout yang mudah
- Shopping cart dan checkout digabungkan dalam satu page.
- Alamat pembeli direkodkan utk memudahkan pembelian akan datang
- Pilihan rekod beberapa alamat pembeli (alamat rumah/pejabat)

10) Notifikasi Email
- Setelah pembayaran dibuat
- Notifikasi email utk Pembeli dan Peniaga

11) Fungsi Chatting & Order tracking
- Sistem komunikasi diantara pembeli dan penjual
- Sebelum dan selepas pembelian dibuat
- Terdapat form utk peniaga masukkan Kurier tracking number
- peniaga boleh close/lock chat selepas jualan selesai

12) Jadual Kurier
- Peniaga boleh meletakkan jadual harga kurier bagi pembelian lebih dari satu unit
- Boleh diskaun kurier sehingga 100% jika pembelian melebihi jumlah unit tertentu.

13) Peniaga wajib memiliki syarikat - SdnBhd/Berhad/Pemilikan Tunggal (SoleProp)/Perkongsian
- Untuk tujuan keselamatan pembeli
- Berdaftar dgn Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)
- Sijil SSM perlu diperbaharui setiap tahun
- Peniaga perlu Upload sijil SSM terkini.
- Pembeli boleh melihat salinan SSM yg di upload.

14) Peniaga wajib mendaftarkan akaun Bank yg akan digunakan
- Akaun Bank semasa diatas nama perniagaan
- Penggunaan akaun persendirian tidak digalakkan sebagai langkah keselamatan.
- Utk penggunaan akaun persendirian, individu wajib hadir ke DPMM Putrajaya utk proses identifikasi

15) Fungsi keselamatan
- penggunaan fungsi SSL (Secure Socket Layer)
- laman web bermula dgn ''https''

16) Fungsi Dropshipping
- Peniaga boleh menawarkan program dropship
- Agen Dropship tidak dikenakan bayaran pendaftaran
- Agen tidak perlu mengutip wang pembeli
- Pembayaran terus kedalam akaun Peniaga dan agen (Auto Split Payment)
- Agen hanya perlu memberikan ''Customer Support''
- Agen Dropship, pembeli dan Supplier Dropship boleh menggunakan fungsi 'chatting'
- Agen individu perlu berdaftar dgn Payment gateway (percuma) utk menerima pembayaran
- hanya utk pembelian secara Internet Banking (FPX).

17) Fungsi Viral
- Fungsi ini dirahsiakan
- Hanya dimaklumkan utk Peniaga dan Agen Dropship yg berdaftar dgn program ini sahaja.
- Fungsi ini membolehkan agen2 dropship dan peniaga membuat 'Viral Posting' yg mesra pengguna (bukan spam) utk melariskan jualan produk2 mereka.
- Diadaptasikan utk marketing di chanel2 seperti Whatsap Group, FB Group dan media2 sosial yg lain.

Akan Datang (advance features)
============================
- support for embedding youtube videos
- same products with different color and different prices
- same products with different sizes and different prices
- product sales / discount / happy hour / early birds
- product review / testimony
- product coupon
- product cross selling
- wish list
- Sales reporting
- Digital products
- product search
- Inventory - set low stock notification

Taklimat Mingguan
===================
Pihak Majalah.com akan mengadakan taklimat mingguan pada setiap hari Rabu jam 10am bertempat di DPMM Putrajaya. Sesiapa yg berminat utk mendapatkan maklumat asas bagaimana utk menyertai program ini sebagai peniaga online, supplier dropship atau agen dropship boleh menghubungi:

Encik Syamsul Anuar

Klik kepada ''WhatsApp Group Invitation'' ini dan join group:

WhatsApp Group - Majalah.com ShopCart
https://chat.whatsapp.com/1YDm6GfpH2T2folc0oLTxS

Tarikh: Setiap Hari Rabu, Jam 10am

Lokasi:
DPMM Putrajaya
Tingkat 3, Lot 47, Blok 4811,
CBD Perdana 2, Persiaran Flora Cyber 12,
63000 Cyberjaya, Selangor

Google Map:
https://goo.gl/maps/X8H2sre6V3E2

(landmark sebaris dengan Bank Islam Cyberjaya, diatas ''Butik NurHannah'')

Disediakan Oleh:
Azman Consultant

Diluluskan Oleh:
En Syamsul Anuar
(Co-Founder Majalah.com)

Niche: Ecommerce Malaysia | Diskusi Bisnes
     
  1. Azman Consultant - Wed 10/May/2017, 2:05pm
    Alhamdulillah, setelah beberapa minggu berulang alik ke DPMM Putrajaya, saya dan team telah berjaya mendapat kepercayaan majalah.com utk membina shopping cart.

    Terima Kasih yg tidak terhingga diucapkan kepada:

    1) YDP DPMM Putrajaya
    - Dato Alayuddin, yg sentiasa memberi semangat dan idea bernas
    - Naib Presiden - Dato Pishal, yg prihatin dgn masalah peniaga bumiputera
    - Setiausaha baru DPMM Putrajaya 2017

    2) Bendahari DPMM Putrajaya
    - En Syahrin, yg meluluskan proposal kami dgn pelbagai cadangan bernas

    3) Ahli2 AJK DPMM Putrajaya yg sangat banyak membantu
    - Encik Hambali Mukhlas
    - Dato Radzi
    - Dato Jamal
    - dan beberapa lagi AJK yg saya tak sempat mintak business card.

    4) Chief Executive DPMM Putrajaya
    - En Megat dan Staf2 - Cik Saadiah, CIk Amirah
    - yg amat dedikasi dgn kerjaya

    5) Co-Founder majalah.com
    - En Syamsul, yg amat memahami masalah dan cabaran peniaga online di malaysia

    TERAJU
    ======
    http://www.teraju.gov.my/

    Saya dimaklumkan peruntukan projek ini disediakan oleh TERAJU, iaitu badan induk yg menerajui pembangunan usahawan bumiputera di Malaysia. Dibawah Jabatan Perdana Menteri, Dato Seri Najib Tun Razak.

    Terima Kasih yg tidak terhingga saya ucapkan kerana meluluskan proposal saya.

    Peruntukan
    =========
    Jumlah peruntukan bulanan yg diberikan membolehkan saya dan team berjumlah 3 orang bekerja selama dua tahun sepenuh masa utk memastikan projek ini berjaya.

    Terima Kasih juga kepada ahli2 majalah.com yg banyak membantu dan memberikan idea2 bernas utk saya membuat proposal ini.

    Terima Kasih dan Wassalam Warahmatullah
    Azman Consultant  
  2. Dr Love - Wed 10/May/2017, 2:35pm
    Congrats Sir!! Will follow thisthread.  
  3. Azman Consultant - Wed 10/May/2017, 3:32pm
    Terdapat Soalan Whatsap dari Ahli Majalah.com, adakah wajib mengikuti Taklimat ini. Kalau saya ingin mengikuti perkembangan sahaja dahulu, boleh tak menyertai Whatsap Group ini?

    Jawapan:
    Ya tuan2 / puan2 boleh menyertai whatsap group ini, walaupun belum mempunyai masa utk hadir taklimat.  
  4. Flavourist Clouds - Wed 10/May/2017, 6:07pm
    Terbaik Tuan Linkman! Semoga nanti boleh menyaingi lelong, lazada, 11st dll inshaAllah sama sama kita bagi sokongan padu.  
  5. Wahmarketings Com - Fri 12/May/2017, 6:57am
    Function refund macam mana? order barang Isnin. Jumaat masih tak dapat trackking no. Buyer dah tawar hati. dia nak refund. Lazada refund 14hari.

    Satu lagi.kalau seller salah pos barang. di posnya kasut dua dua kiri je. macam mana nak panggil handle seller macam ni?
    saya nasihtakn utk permulaan limitkan unit berapa banyak seller boleh di jual. 100pcs cthnya. Lepas tu seller ada label masing masing cth elite. expert. newbie..beginner. kalau seller tu newbie. tag newbie tu bubuh warna merah.

    satu lagi. ada scammer dan dispute section. mana yang keras kepala. dihadapkan ke sini.  
  6. WhatsApp Group - Tue 16/May/2017, 7:39pm
    Betul tu tuan Wahmarketings. Bhgn dispute resolution amat penting utk kedua2 pembeli dan penjual diskus utk selesaikan masalah mereka jika ada masalah dgn product. Dan bhgn refund..

    Mungkin cara terbaik utk selesaikan isu ni adalah dgn membuat seller rating mcm lelong.my. Kalau seller yg teruk rating.. jauhkan diri  
  7. WhatsApp Group - Tue 16/May/2017, 7:40pm
    Sambung diskus disini:

    Whatsap Group ShopCart majalah.com
    http://www.majalah.com/?classified.discussion-live-whatsapp-group-majalah-com-shopcart.G1J1TG4YQW  
  8. Safiah 4 - Tue 6/Jun/2017, 2:57am
    Assalam....sy nak join group tapi penuh....mcm mn sya nak buat  
  9. Erwen - Fri 16/Jun/2017, 9:02am
    WhatsApp group dah penuh. Bagimn nak join  
  10. Erwen - Fri 16/Jun/2017, 9:08am
    Tolong . Sy nak join tapi Susan penuh  
  11. Noreen 15 - Fri 16/Jun/2017, 10:27am
    Tahniah tuan Linkman. Keep up the good work tuan.  
  12. Mike 68 - Thu 22/Jun/2017, 2:06am
    Tahniah Tuan.. Nak join tp WA group dah penuh:(  
  13. Lisa 250 - Mon 3/Jul/2017, 1:57am
    Assalamualaikum tuan admin,
    Sy nak join group whatsapp xboleh...full.
    Sy sedang mencari pemborong kain peach koshibo 60'' secara gulung/kayu...
    Ada sapa2 boleh bantu?
    Terima kasih..  
  14. Flavourist Clouds - Tue 4/Jul/2017, 9:32pm
    Esok dah 5 Julai, macam mana dah ready ke Tuan Linkman?  
  15. Flavourist Clouds - Wed 5/Jul/2017, 11:10am
    Ok hari ni dah 5 Julai 2017, apa cerita majalah.com shopping cart boleh tolong update tak Tuan Linkman?  
  16. Forum Moderator - Thu 6/Jul/2017, 8:29am
    Salam Ahli2 Forum Semua :-)

    Alhamdulillah SoftLaunch Shopcart majalah.com telah berjaya diadakan semalam 5 Julai 2017 di DPMM Putrajaya.

    Kami sedang membuat pengisian didalam kedai online tersebut dimana peniaga2 (Merchant) sedang memasukkan produk2 mereka, upload gambar, membuat pengiraan kos kurier, gst dll. Kami akan membuat pembukaan kepada ahli2 forum utk membuat pembelian pada:

    Rabu 26 Julai 2017:
    =================
    Pembukaan ShopCart kepada pelawat utk pembelian. Kami juga akan membuat pelbagai link iklan kepada produk2 tersebut dari beberapa laman utama majalah.com

    September 2017
    ==============
    Tarikh Pelancaran Rasmi shopcart Majalah.com dimana pihak Media Massa dan TV akan dijemput hadir adalah selepas Raya Haji 2017.

    Wassalam - Admin Forum  
  17. Sham 543 - Thu 13/Jul/2017, 1:33am
    group full. xleh join...  
  18. Quehana 2 - Fri 14/Jul/2017, 11:00am
    camne nk join group?  
  19. Mohd Haizad Firdaus Bin Hussein - Sat 15/Jul/2017, 7:47pm
    Grup full xbole join. Wssp sy lau ad grup baru, sy nk join. 01123861651  
  20. Chedin 14 - Wed 19/Jul/2017, 7:52am
    Assalmualaikum tuan admin, macamana caranya untuk ahli hendak mgiklankn produk di majalah.com. Boleh tuan bgi pencerahan,? Tq  
  21. Forum Moderator - Wed 19/Jul/2017, 5:37pm
    Salam Rakan2 Forum Semua :-)

    Ya Group whatsap pertama kami dah penuh. Jika tuan/puan berminat utk join shopcart, join group kedua kami iaitu:

    Shopcart Follow Up (Majalah.com)
    https://chat.whatsapp.com/CtY99WSwKTDGLDLKA4g2LS

    Terima Kasih :-)  
  22. Garajtv - Tue 25/Jul/2017, 5:41pm
    mcmane care nk join grup wsup.. dh try join tp penuh.. mohon pencerahan  
Page 1   (Total 22 comments)
Your Comment:
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.