Senarai Bisnes IKS yang Anda Boleh Lakukan di Kampung untuk Kerjaya Jangka Panjang
Linkman Iks - Fri 18/Jun/2021 7:25pm [Last Comment]
Semasa di kampung, ramai orang yg lalu lalang bertanya buat apa.. bila saya beri penerangan berkenaan Blueprint Usahawan Desa, mereka akan bertanya lagi apa tanaman atau bisnes IKS yg boleh diusahakan di tanah mereka sendiri.

Disini saya akan senaraikan bisnes IKS yg boleh diceburi oleh sesiapa yg berminat terutama di kampung.

Walaupun namanya IKS Desa, jangan lupa hampir semua kampung di Malaysia dah ada internet 4G.. Maksudnya apa sahaja bisnes yg boleh dilancarkan di bandar juga boleh dibuat di kampung.

Empat Bisnes IKS yg saya dah kenal pasti sebelum ini (utk saya sendiri):-

1) Bisnes Benih & Nurseri
- melibatkan kesemua benih sayur, pokok dan ternakan terutama yg bersaiz kecil seperti ikan, ayam, udang air tawar dll.

2) Bisnes Ghost Kitchen.
- iaitu bisnes menjual makanan secara online order tanpa perlu membuka ruang meja/kerusi utk pelanggan makan di dalam restoran.

3) Bisnes Telur Itik masin & rempah salted egg.
- sebabnya menternak itik di bawah pokok2 besar di kebun (contohnya pokok buluh) amat sesuai dan tidak mengganggu pokok tersebut malah boleh membantu menyuburkan lagi sebab ada baja najis itik.

4) Bisnes berasaskan buluh
- sebabnya tanaman buluh ada permintaan tinggi dan antara paling mudah kerana kurang gangguan monyet/babi/lembu kampung dll..

Saya tidak akan menghuraikan 4 bisnes diatas.. tetapi saya akan menyenaraikan berpuluh2 lagi bisnes IKS lain yg boleh anda lakukan di comment dibawah.

Topik ini akan saya update sepanjang masa sebaik sahaja mendapat idea..

Bluerint Usahawan Desa:
https://www.majalah.com/?classified.blueprint-usahawan-desa.GG6WVJD89G

Web Apps utk bisnes IKS Desa:
https://www.majalah.com/?classified.version-01a.GJNXJG5G4H

Niche: Diskusi Bisnes | Usahawan Tani
 
1. Linkman - Fri 18/Jun/2021, 7:27pm
Bisnes Cendawan Bongkah
======================

kelebihan bisnes cendawan, tidak memerlukan cahaya matahari. maksudnya kalau anda ada kebun yg dipenuhi tanaman yg dah besar (kelapa sawit atau getah contohnya), anda tak perlu tebang.

Hanya perlu buat bangsal sahaja di bawahnya dan mulakan tanaman cendawan.

- pergi kursus bagaimana nak hasilkan bongkah cendawan
- belajar jenis2 cendawan yg berbeza
- belajar juga tanam jenis kulat sisir kampung yg biasa tumbuh pada dahan getah mati

Bina web apps sendiri utk pasarkan produk cendawan anda.  
2. Linkman - Fri 18/Jun/2021, 7:27pm
Bisnes lobster air tawar
===================

bisnes ni agak baru tapi dah ramai mencuba di Malaysia dan berjaya.

- Pergi kursus ternakan lobster air tawar
- bila dah mahir, belajar cara pembenihan sendiri anak2 lobster
- kemudian cari resepi lobster dan buatkan youtube channel bagaimana lobster anda boleh dimasak utk menjadi menu pilhan pelanggan. buatkan berpuluh2 kegunaan lobster anda.. termasuklah maggi lobster thehe..

bina web apps sendiri utk memasarkan lobster anda.  
3. Linkman Iks - Fri 18/Jun/2021, 7:27pm
Idea Bisnes Burung Puyuh
==================
- di Kampung
- dan di Bandar

https://www.majalah.com/?classified.idea-bisnes-burung-puyuh-di-kampung-dan-di-bandar.GJWHCP2YPD  
4. Linkman Iks - Fri 18/Jun/2021, 7:28pm
Bisnes IKS jual Tshirt online
========================

fokus kepada 1 niche sahaja.. iaitu membuat tshirt dgn design yg cantik dan boleh dipakai oleh lelaki dan/atau wanita. Kalau boleh asingkan bisnes tshirt muslimah dari bisnes tshirt biasa, dan dari bisnes tshirt budak2. jangan cuba buat semua.. pilih satu sahaja niche mengikut kesesuaian dan minat anda.

peringkat awal cari servis cetakan tshirt online dimana anda perlu design sahaja.. yg lain semua mereka buatkan. pada tahap seterusnya anda sendiri pulak boleh mula design in-house dan memulakan product line anda sendiri.

3 kategori yg anda boleh pilih:
- Tshirt biasa (tshirt lelaki)
- Tshirt muslimah
- Tshirt kanak2 & bayi.  
5. Linkman Iks - Fri 18/Jun/2021, 7:28pm
Bisnes Jahitan Customised Online
==================

bisnes jahitan customised dibuat berdasarkan ukuran dari customer. Buat satu web apps yg boleh mereka login dan masukkan maklumat asas seperti
- ukurlilit badan
- ketinggian bahu dan pinggang
- dan kesemua ukuran yg diperlukan oleh tukang jahit

dalam web apps anda, masukkan jenis2 fesyen yg boleh mereka pilih, masukkan pilhan jenis kain dan boleh terus membuat tempahan. bila dah siap baru bayar penuh.

Mungkin anda boleh pilih niche yg tertentu sahaja .. jangan cuba buat semua

- Pakaian wanita sahaja
- pakaian lelaki sahaja terutama seluar lelaki pelbagai fesyen
- pakaian baju melayu
- tudung pelbagai fesyen..
- Langsir & alas kaki dll.  
6. Linkman Iks - Fri 18/Jun/2021, 7:29pm
Bisnes Coklat Customised
=====================

saya terbaca cerita salah seorang peniaga coklat terkemuka di Paris, kenapa buat bisnes coklat.. beliau menjawab beliau mahukan satu produk yg boleh tahan lama (expire date yg panjang).

Tidak seperti roti dan makanan harian.. coklat boleh tahan sehingga bertahun2 jika dibuat dengan ilmu dari kursus2 tertentu yg ditawarkan oleh pelbagai agensi di Malaysia

Jenis bisnes coklat yg saya fikirkan adalah bisnes ''surprise'' utk hari tertentu:

- Hari jadi anak2
- hari ibu atau bapa
- hari valentine

- cenderahati permohonan maaf ''i am sorry'' terutama utk pasangan bercinta.. yg ni mungkin laku keras sebab pasangan bercinta memang banyak masalah thehe..

- cenderahati birthday rakan2 sekerja. anda tak ada duit nak beli hadiah mahal tapi anda nak berikan sesuatu sebagai tanda persahabatan dll (atau nak berkenalan tapi segan.. sbb ibu anda dah mula bising bila nak kahwin nih.. umur dah lebih 30 tahun huhu..)

kalau dapat resepi coklat yg mantap terutama resepi2 coklat sedap macam ferrero roche, mcm cadbury bar, mcm M&M.. dll.. terpulang kepada creativiti.

kemudian buat web apps yg power dan hantar menggunakan kurier.. saya rasa bisnes ni boleh pergi jauh sebab boleh pos seluruh Malaysia... produk ringan dan harga yg agak premium..  
7. Linkman - Sat 19/Jun/2021, 10:55am
Bisnes Frozen Food - Kuih
=================

Ada banyak jenis frozen food:
- kuih muih frozen
- ayam/daging frozen
- nugget/burger/sosej/chicken wings/breaded frozen
- sayur-sayuran frozen (peas, carrot, corn etc..)

saya nak fokus pada kuih dulu

Kuih-Muih Frozen
===============
mulakan dengan kuih yg paling laku keras iaitu karipap dan samosa. buat beberapa jenis dgn bentuk berlainan.. senang nak kenal dan ada identiti sendiri

- karipap pusing (kari ayam)
- samosa 3 segi (kari daging)
- karipap bulat (sardin etc..)

buka gerai kuih depan kebun dan start goreng kuih frozen waktu petang. Pastikan waktu niaga terhad.. jangan niaga dari pagi sampai malam.. pendekkan kepada waktu2 tertentu sahaja.. contohnya petang lepas asar sampai maghrib.. etc..

sebenarnya matlamat jangka panjang adalah utk melariskan jualan kuih frozen.. tujuan buka gerai tu hanyalah utk introduce produk kepada customer.

bila dah ada customer dan agen2 tetap, boleh fokus kepada production line.. upah staff jaga gerai kuih tu.. jangan tutup sebab ini adalah cara iklan free berterusan sepanjang masa.. dan tempat utk mendapatkan feedback customer berkenaan rasa produk anda.  
8. Linkman Iks - Sat 19/Jun/2021, 11:08am
Bisnes air soya & tafufah
==================

Bagi usahawan desa, bisnes ni agak strategik. sebabnya usahawan desa mesti mempunyai ayam dan ternakan lain. hampas soya amat bernilai tinggi utk makanan ternakan.

Jika anda belajar cara membuat air soya yg paling sedap ala2 home-made resipe.. dan dijual dalam balang (air balang dgn ais waktu hari panas..) di tepi jalan dgn harga yg berpatutan.. (murah sikit dari pesaing, tapi lebih banyak dan lebih pekat & sedap) gerenti anda akan dapat pelanggan tetap dengan cepat.. hari2 singgah beli..

juga belajar utk buat tafufah air gula merah dan air gula putih..

bila gerai anda ada tiga jenis produk nih (air soya, tafufah gula merah & gula putih) memang nampak meriah dan happening..

keuntungan dari 2 sudut:
- hasil jualan produk soya
- hampas soya bernilai tinggi utk ternakan  
9. Linkman Iks - Sat 19/Jun/2021, 11:23am
Jualan hasil kebun sayur
==============
- buka gerai depan kebun
- style layan-diri

masalah besar menjual apa2 barang sekalipun adalah masa dan waktu meniaga..

masa adalah kos yg paling mahal. Jika anda duduk termenung sehari suntuk di gerai depan kebun jual hasil2 sayuran.. banyak masa dibazirkan.

buatkan satu sistem self- service (layan diri) dimana anda sediakan peti besi atau tabung yg dirantai kukuh (macam tabung derma surau/masjid). Pelanggan yg membeli hasil tani anda hanya perlu masukkan wang kedalam tabung tersebut.

Kesilapan besar petani niaga sayur:
===============
mereka selalu fikir utk berjaya.. kena tanam 1 jenis sayur dengan banyak.. contohnya tanam timun sampai 1 ekar.. lepas tu bila hasil keluar 10 tan setiap minggu.. siapa nak beli?

Cara betul niaga sayur:
===================

cara terbaik menjual hasil tani adalah dgn menanam pelbagai jenis sayuran (mungkin lebih 30 jenis sayur termasuk cili, serai, lengkuas dll).

apabila kebun telah matang (selepas beberapa bulan) dan mula mengeluarkan hasil.. setiap pagi anda perlu mengutip hasil2 kebun dan pek kan kecil2.

- kacang panjang, kacang boncis, kacang parang, kacang botol, bendi, terung, petola, cili kecik, cili besar, taugeh, sawi, pak choy, kobis, salad, tomato besar, tomato ceri, tomato kaler kuning dan bermacam lagi..

buatkan pek-pek kecil rm3 setiap satu.. dan buat offer ambik 4 pek harga RM 10. Masukkan duit kedalam tabung besi berantai. Anda pasang cctv (murah je..) dan letakkan poster atau whiteboard dgn info harian ditulis diatasnya beserta QR code yg bila di scan terus masuk ke whatsap anda.

pelanggan yg ada masalah (takde duit kecik) boleh whatsap dan snap gambar dan bayar kemudian. Pelanggan yg bayar dulu terlebih pun boleh snap dan datang semula lain kali utk ambil produk lain pulak.

Hasil jualan tak habis
=============
Oleh sebab anda usahawan desa, anda perlu juga ternak ayam dan ikan tilapia. Kelebihan kedua2 jenis ternakan ini.. apa sahaja sayuran hijau yg boleh dimakan manusia.. mereka pun boleh makan.

setiap petang selepas asar, anda perlu kutip kesemua sayuran yg tak habis jual dan jadikan makanan ternakan. esok anda perlu dapatkan hasil kebun baru yg fresh utk jualan .. jadi produk anda sentiasa ''segar dari ladang''

risiko niaga layan diri
================
dalam banyak2 customer, memang ada yg akan curi atau terlupa bayar. tapi percayalah lebih banyak manusia yg jujur dari yg menipu. anda akan rugi sedikit tapi untung banyak sebab tidak perlu bayar staff menjaga gerai.

kalau kes menjadi lebih teruk.. anda perlu pasang CCTV, cetak gambar pencuri dan tepekkan pada notice board.

Tapi cara ini tidak bagus (cara negative aura).. nasihat saya kalau kerugian kecik sahaja tak sampai 10%-20%.. halalkan sahaja.. tak perlu tampal gambar pencuri. cukuplah dgn meletakkan CCTV di tempat yg jelas kelihatan utk menakut2kan pencuri.  
10. Mahathir 48 - Tue 29/Jun/2021, 11:23am
Mengalu-alukan pengusaha IKS untuk memasarkan produk mereka di Jom Dapur. untuk lihat kedai boleh download Jom Dapur dari app store/ google play store atau apps gelery jika mengunakan Huawei.
Operasi waktu sekarang tertumpu di Lembah Kelang & Selangor, dengan izin Allah,akan datang lebih banyak cawangan akan dibuka,
Pengusaha IKS & PKS , boleh berhubung terus kepada saya untuk memberi info produk insyallah.
Petani, Pekebun, Nelayan dan Pengusaha ikan air tawar juga boleh membekalkan produk mereka terus ke Jom Dapur
wasap saya di : https://wa.me/+60193938877 ( saya akan cuba balas secepat mungkin)
layari web di : https://www.jomdapur.com  
11. Linkman Iks - Tue 6/Jul/2021, 10:11pm
Ternakan Ayam Daging atau Ayam Telur - Mana Lagi Baik?

https://www.majalah.com/?classified.ternakan-ayam-daging-atau-ayam-telur-mana-lagi-baik.GJW58TKC99

Dalam video ini, Daniel (pemilik ladang ayam di Uganda) membincangkan mana satu pilihan lagi baik diantara Ayam Daging atau Ayam Telur.  
12. Linkman Iks - Wed 7/Jul/2021, 9:13pm
Idea Bisnes Satay Online Beserta Penghantaran

https://www.majalah.com/?classified.idea-bisnes-satay-online-beserta-penghantaran.GJWT6MF8LQ  

Page 1   (Total 12 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..