Idea Bisnes Satay Online Beserta Penghantaran
Linkman Iks - Wed 7/Jul/2021 8:48pm [Last Comment]
Satay adalah salah satu menu special yg memang selalu menjadi tumpuan bila ada event menarik.

- Hari jadi anda atau orang lain
- Hari ibu, hari bapa, hari kekasih/valentine
- Bila ada tetamu dari jauh datang ke rumah
- Bila dapat gaji
- Bila hujung minggu malas masak
- Bila ada jamuan di pejabat

Boleh katakan setiap minggu ada alasan kenapa kita perlu beli satay. Saya dapati industri satay ni agak besar sebenarnya dan brand2 satay yg mampu hantar ke rumah anda amat terhad.

Kalau di KL/Selangor, brand yg selalu kita dengar adalah:

1) Satay Samuri
2) Satay Willy
3) Satay Station (dulu lah.. skrg ni dah tutup ke?)
4) Mana2 variasi satay dari kajang (warisan Hj Rono atau Hj Tasmin)
5) Satay exotik yg hanya peminat yg cari.. mcm satay padang dll

Untuk memulakan bisnes satay ni saya lebih suka mulakan dgn web apps yg power dahulu. Ya memanglah kita ada foodpanda, grabfood, dahmakan dll.. tapi bagi saya kesemua tu adalah multi channel marketing sahaja.

Saya lebih suka web apps yg ada:

1) Menu harian yg boleh di tukar
(contohnya harini satay ayam dan daging sahaja.. satay perut tak ada)

2) Customer tracking
Track customer menggunakan hp beliau dan hubungan seterusnya dibuat dgn third party apps spt whatsapp, telegram, wechat dll.

3) Ada voucher discount
Contohnya bila anda buat iklan di group2 social media setempat (FB groups, telegram dll) anda boleh beri voucher diskaun utk 5 pelanggan pertama (contoh sahaja).

Selain tu, anda boleh print voucher dgn QR code dan edarkan sendiri dlm bentuk risalah di kawasan perumahan berdekatan ada. Mungkin anda kena buat jadual edaran bulanan supaya setiap bulan pasti terdapat kumpulan berbeza yg dapat voucher ini secara random.

4) Boleh bayar COD atau payment gateway (billplz, toyyibpay etc..)

Resepi Satay
===========
Adalah penting kalau nak jual satay, anda kena pergi at least ke 10 lokasi restoran berbeza dan perhatikan apa yg menarik dalam satay mereka.

Asingkan Kuah kacang dari sambal
============
Salah satu kelebihan Satay Samuri, mereka asingkan sambal dari kuah kacang. Sebab itulah hanya di restoran samuri kita lihat banyak warga asing datang makan. Lidah mereka sangat sensitif terhadap cili.. kita tak boleh kata kuah kacang kita ni sambal sikit saja tak pedas... sebab lidah mereka lain.

Nasi himpit
===========
Salah satu kelebihan Satay Willy, nasi himpit dibuat didalam bungkusan daun yg tradisional. Anda perlu pergi sekali utk cuba dan lihat.

Timun & Bawang merah
===========
Semakin ramai pembuat satay sekarang ni yg dah tak beri bawang. Kalau nak.. kena mintak. Ada juga yg memang tak ada bawang.. hanya timun sahaja. Kalau ikut selera saya.. bila nampak & bau bawang tu boleh menaikkan selera.. walaupun saya tak habiskan semua.

Belajar resepi satay
================
Pergi belajar kursus buat satay atau check youtube taip ''resepi satay''. Cuba buat sekurang2nya 10 kali utk dapatkan resepi yg sedap.

Buat laluan delivery tetap
================
Maklumkan kepada customer dalam risalah, anda akan mula membuat penghantaran contohnya:-

Isnin-Jumaat
- Penghantaran bermula jam 4pm di laluan A, B, C.

Sabtu-Ahad
- Penghantaran bermula jam 10 pagi di X, Y, Z

Maklumkan kepada pelanggan jika mereka order sebelum 12 tghmalam, mereka boleh dapat satay keesokannya. Kalau tak order awal pun boleh juga, tapi bergantung kepada baki yg ada sahaja.

Niche: Diskusi Bisnes | Bisnes Satay
 
1. Linkman - Wed 7/Jul/2021, 8:54pm
semasa saya di Bentong Pahang tahun lepas.. saya terperanjat sebab seluruh bandar bentong TAK ADA satay yg power. Hanya ada 1 sahaja gerai satay kecik yg menumpang di tepi restoran mamak.

saya rasa market utk brand Online Satay Delivery ni.. (konsep ghost kitchen) mempunyai peluang yg amat cerah di majoriti bandar di seluruh Malaysia.  
2. Linkman Iks - Wed 7/Jul/2021, 8:57pm
Terbongkar!
Lokasi 8 Sate Sedap di Kajang yang Perlu Anda Cuba
https://youtu.be/pcclG5b2ioU

saya suka video diatas sebab ada penjelajahan bandar kajang utk menjejaki dimana lokasi satay2 yg power.. sebelum Satay haji samuri/satay Willy menakluki lembah kelang.

Sebenarnya tahun 1970an - 1990an dulu satay yg popular adalah satay Hj Tasmin & Hj Rono (atau warisan kedua2 adik beradik ni..) tapi sejak 2000 atau 2010.. kesemua nama2 satay kajang lain hampir mati dan tak tak pernah didengari.  
3. Zahrin 15 - Sat 10/Jul/2021, 5:25pm
Assalammualaikum,

Alhamdulilah, Terbaik Tuan, byk sgt membantu pembaca Majalah dgn idea idea tuan yg tak pernah putus -putus , dari satu idea ke satu idea yg lain serta idea yg tak pernah terfikir dari Tuan.Semoga Allah swt memberkati segala usaha tuan ini.

Terbaik Linkman...  

Page 1   (Total 3 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..