Ternakan Ayam Daging atau Ayam Telur - Mana Lagi Baik?
Linkman Agro - Mon 5/Jul/2021 8:12pm [Last Comment]
Dalam video ini, Daniel (pemilik ladang ayam di Uganda) membincangkan mana satu pilihan lagi baik diantara Ayam Daging atau Ayam Telur. Video ini TIDAK membincangkan ayam2 jenis lain seperti ayam kampung atau ayam kacukan.

Layers vs Broilers - Which is More Profitable?
https://youtu.be/OFUCJsSe8u4

Channel Beliau - Farm Up
https://www.youtube.com/c/FarmUp/videos

Broilers - Ayam Daging
=======
- ayam daging memang mempunyai baka yg khas untuk membesar dengan pantas. Hanya dalam masa 6 minggu, ayam dah cukup besar utk dituai dengan berat sekitar 2.5 kg.

- Selepas 7-8 minggu mereka mula menjadi terlalu besar dan tulang tidak lagi mampu utk menanggung berat badan. Anda perlu menjual dengan pantas setelah 6 minggu utk mengelakkan masalah.

- Selepas 6 minggu juga setiap makanan yg anda berikan harian adalah kos yg tidak ada pulangan, kerana pembeli tidak akan membayar lebih bagi setiap tambahan makanan yg diberikan.

Layers - Ayam Telur
======
- mempunyai baka yg baik utk bertelur. Semasa waktu subur, ayam ini boleh menghasilkan telur hampir setiap hari.
- mula bertelur selepas 5 bulan.
- tempoh produktifnya lebih setahun, dimana ayam2 ini boleh bertelur sebiji setiap 26 jam
- beratnya hanya sekitar 1.6 hingga 1.8 kg

Yang mana satu lagi baik?
Jawapan - kedua-duanya berguna kerana mempunyai penghasilan produk yg berbeza (daging & telur), jangkawaktu hasil yg berbeza, cara penjagaan berbeza dan risiko berbeza.

Risiko Broilers
=====
Bagi ayam daging, anda perlu memastikan terdapat cara utk menjual ayam2 ini kerana dalam masa 6 minggu sahaja mereka sudah boleh dituai. Jika anda tidak dapat mencari pembeli/pemborong sepantas mungkin, kos utk memberi makanan akan terus meningkat dengan pantas. Salah satu cara utk mengurangkan risiko adalah dgn membeli peti ais besar dan menyimpan daging dalam bentuk sejukbeku (ada kos tambahan).

Risiko Layers
======
Bagi ayam telur, oleh kerana telur boleh tahan lama hampir sebulan, masa utk memasarkannya agak panjang. Anda tidak tergesa2 utk mencari pelanggan. Pelanggan boleh cari anda.

Dari segi harga
=============
Kedua2 daging ayam dan telur ayam biasanya mempunyai harga tertentu yg diterima oleh pasaran atau ditetapkan oleh kerajaan.

Kos Perniagaan
===========
- bagi kos awal hampir sama utk layers atau broilers (pembinaan kandang, plastik2 bekas makanan, air dll). tetapi kos memelihara amat berbeza. Oleh kerana ayam daging hanya diternak selama 6 minggu (sebulan setengah), kos utk makanan/vaksin dan penjagaan amat pendek.

Bagi ayam telur, penjagaan mengambil masa yg lama iaitu 18-21 minggu (dlm 5 bulan). Secara amnya kos utk makanan, vaksin dan penjagaan sudah pastilah lebih tinggi.

Jumlah ayam yg diternak juga berlainan. Bagi ayam daging, boleh dimulakan dengan sekitar 50 ekor sahaja dan mendapat pulangan dgn pantas (6 minggu), manakala bagi ayam telur, anda perlukan sekurang2nya 200-500 ekor utk menjana pendapatan yg berpatutan.

Kesimpulan kos - Untuk ayam telur kos permulaan sebelum penghasilan pendapatan adalah jauh lebih tinggi.

Kos penjagaan kesihatan & vaksin
==================

Ayam daging hanya memerlukan 6 minggu sahaja jadi kos penjagaan kesihatan & vaksin lebih rendah dari ayam telur yg perlu diternak selama bertahun-tahun. Kemungkinan kerugian akibat kematian juga lebih rendah dgn ayam daging.

Pendapatan Perniagaan
==============
- terutama selepas 2 tahun menjalankan perniagaan

Ayam telur lebih untung kerana setelah menghasilkan pendapatan, ayam boleh dijual utk dagingnya. Untuk ayam daging pula, anda perlu memastikan ada permintaan yg berterusan dari pelanggan utk mengelakkan penjagaan terlebih masa dan meningkatkan kos.

Cuti Perniagaan
============
Bagi ayam daging, selepas 6 minggu jika anda ingin bercuti utk jangkamasa lama (utk buat projek lain contohnya), anda boleh berhenti dengan mudah. Manakala bagi ayam telur, anda perlu terus menerus menjaganya selama 2 tahun.

Cadangan: Ayam Telur atau Ayam Daging?
=========
Bagi yg baru bermula, adalah lebih baik mulakan dgn ayam daging kerana kos yg lebih kecil dan hasil yg pantas. Selepas beberapa bulan/tahun menimba pengalaman, barulah elok mencuba ayam telur pula.

Blueprint Usahawan Desa
===========
https://www.majalah.com/?classified.blueprint-untuk-memperkasakan-usahawan-desa-di-malaysia.GG6WVJD89G

Salam Usahawan!!

Niche: Diskusi Bisnes | Penternak Ayam | Usahawan Tani
 
1. Linkman - Mon 5/Jul/2021, 8:44pm
saya sebenarnya lebih berminat utk menternak ayam hybrid iaitu ayam kacuk kampung.. telur yg agak besar dan daging yg agak berisi dan lebih lembut dari ayam kg asli (yg kita tahu mmg liat dagingnya)

target saya utk round pertama adalah menternak 100 ekor ayam kg hybrid dan menghasilkan dlm 50 biji telur setiap hari selepas 5-6 bulan.. sehingga usia ayam dlm 2 tahun.

kesemua 100 ayam ini akan diberi makan dari sayur2an yg ditanam di kebun 1 ekar tersebut, dan dari penghasilan pelbagai serangga, unggas lain yg diternak.

dengan ini kita tidak bergantung kepada pelet makanan yg dibeli. Jika harga pelet makanan ayam naik 20% setiap tahun pun kita tak kisah kerana kesemua keperluan makanan datang dari kebun sendiri.  

Page 1   (Total 1 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..