Idea Bisnes Burung Puyuh di Kampung dan di Bandar
Linkman Iks - Tue 6/Jul/2021 8:13pm [Last Comment]
Bisnes Burung Puyuh di kampung
======================

Bagi penternak burung puyuh, mereka ada sebab tersendiri kenapa puyuh lebih baik dari ternakan ayam

- Biasanya kawasan yg diperlukan jauh lagi kecil
- Burung puyuh tidak bising berkokok macam ayam
- Pengeluaran telur yg pantas.. hanya 2 bulan sahaja dah bertelur berbanding ayam sehingga 5 bulan
- Penghasilan daging yg lagi cepat jika memilih jenis puyuh yg berdaging.
- Kos yg jauh lebih kecil dari ternakan ayam.. utk modal permulaan (percubaan) kos tak sampai RM100.
- Jauh lagi mudah dari ternak ayam. boleh scale up dan scale down dengan pantas jika keadaan memerlukan.

Telur puyuh yg comel boleh dijadikan pelbagai menu niche. Contohnya kalau anda nak buat nasi lemak telur burung puyuh RM1 atau RM2.. boleh gunakan telur puyuh sebagai marketing strategy. walaupun rasa telur puyuh dan telur ayam hampir sama.. produk anda ada tarikan tersendiri.

Idea Bisnes Burung Puyuh di bandar
===============

Membuat pakej ternakan puyuh utk penduduk bandar yg tinggal di rumah teres atau apartment yg ada balkoni.

Idea ini tercetus setiap kali saya ada bahan2 lebihan dapur dan nasi yg nak basi dan dibuang dalam tong sampah sedangkan kesemua sisa dapur ini boleh diberikan kepada puyuh dan mendapat 2 faedah:-

1) Mengurangkan sampah
2) Penghasilan telur/daging puyuh percuma

Jika kita menternak dalam 5 ekor puyuh termasuk seekor jantan, didalam sangkar kecil.. kita mungkin berjaya menyalurkan kesemua sisa dapur utk makanan harian mereka.. dan kos beli pelet makanan amat kecil.

Buatkan pakej sangkar:
- Beserta 1 ekor puyuh jantan
- Dan 4 ekor puyuh betina yg dah mula bertelur
- Dan pakej makanan dalam pek2 kecil 1 kilo

Jual pakej ini kepada orang2 yg tinggal di bandar. mungkin ramai yg akan membelinya nanti bila dah tahu kelebihannya.

Bagi yg mengatakan tak ada ruang utk bela puyuh di beranda/balkoni rumah.. saya rasa, jika anda boleh membela kucing di dalam kediaman (rumah flat/apartment dll), sudah pastilah anda boleh membela puyuh. Ini kerana ruang yg diperlukan utk puyuh beberapa ekor mungkin lebih kecil dari ruang utk bekas pasir najis kucing di dalam rumah.

Buatkan juga servis mengambil semula burung2 yg dah expire dan owner tak tahu nak dibuang dimana.. anda boleh offer servis ambil semula percuma. nak buat apa dgn burung puyuh yg dh expire tu boleh fikirkan nanti.. mungkin kalau dah terkumpul beratus2 ekor setiap bulan, boleh buat serunding puyuh...

Bersama2 kita akan menukarkan majoriti sisa dapur di bandar kepada telur puyuh dan daging. selain itu, anak2 kecil juga boleh diajar bertani (dan berniaga) pada usia kecil lagi.

Niche: Diskusi Bisnes | Penternak Burung Puyuh | Usahawan Tani
 
1. Linkman - Tue 6/Jul/2021, 8:23pm
Youtube jualan telur puyuh goreng di jalanan
- tak pasti di china, viaetnam atau thailand dll.
- saya tak pernah nampak di pasar malam Malaysia. ini adalah idea yg baik utk dimulakan.

https://youtu.be/gjRCqrVGXrw
- $1 Street Food Quail Eggs  
2. Linkman Iks - Tue 6/Jul/2021, 8:38pm
Raja Puyuh Kelantan - Ogos 2016, RTM
https://youtu.be/TesIdJxj82w

- pernah gagal dalam cubaan ternakan lain dan bertukar ke burung puyuh
- beliau memulakan perniagaan bermula rm30,000
- terdapat 10,000 ekor puyuh diternak pada satu-satu masa
- kini mempunyai 80 sangkar burung puyuh
- kini mampu mengeluarkan 17,000 ekor puyuh setiap bulan.
- pendapatan bulan puasa biasanya meningkat 2 kali ganda
- beliau memaklumkan jualan baka anak burung puyuh paling untung.
- beliau jual telur puyuh, daging puyuh segar dan daging puyuh sejukbeku
- serangan ular tedung & ular sawa terhadap puyuh memang perlu diambil kira sepanjang masa  
3. Linkman Iks - Tue 6/Jul/2021, 9:57pm
Ternakan Burung Puyuh
(oleh Azwan Agro Enteprise) - Mac 2012
https://youtu.be/pisyrBRRPUY

- kos permulaan tak terlalu tinggi
- utk reban bersaiz 20 x 20 kaki kos tak sampai rm10k.
- anak puyuh boleh di beli dari penternak puyuh baka atau dari tetasan telur sendiri.
- beliau dapatkan baka dari Muar Johor.
- harga telur puyuh (thn 2012) dlm 10sen sebiji kalau beli borong (500 keatas). bagi harga runcit dlm 17 sen sebiji (RM2.50 utk 15 biji)
- boleh pilih nak ternak dlm reban bertingkat atau atas tanah
- setiap petak 1 meter persegi boleh memuatkan 80 ekor puyuh

- untuk puyuh daging, ada yg membuat sistem lantai bawah yg dilapis dengan habuk kayu. Cukup tempoh puyuh boleh dituai, reban atas lantai akan dibersihkan.

- bila umur capai 42 hari, berat puyuh dlm 290gram seekor & boleh disembelih. selepas 45 hari kalau masih tak dapat jual, puyuh daging akan mula bertelur dan kualiti daging akan terjejas.  
4. Linkman Iks - Tue 6/Jul/2021, 10:06pm
Burung puyuh Bon & Da di Nibong Tebal, Seberang Perai, Penang
- Usahawan TEKUN Nasional
- Youtube May 2017
https://youtu.be/EtWz0DwTe1o

Pada 2009 beliau cuba ternak dlm 1000 ekor. Selepas melihat hasil yg pantas dlm masa 1 bulan sahaja.. beliau mula menternak secara komersial.

Pada 2010 beliau mula menternak sepenuh masa. Beliau buat pinjaman dari TEKUN setiap kali ingin membesarkan perniagaan. selain kos reban kos yg besar adalah pembelian anak puyuh dan dedak makanan.

Produk beliau adalah:
- daging puyuh biasa
- daging puyuh sejuk beku
- puyuh satay
- puyuh berempah
- puyuh pekasam  

Page 1   (Total 4 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..