Luahan Rasa
Nur95 7 - Mon 22/Mar/2021 11:21am [Last Comment]
Sekadar mahu meluah rasa.

Saya graduan ijazah sarjana muda (kepujian) dalam bidang pentadbiran di sebuah IPTA..

Sebelum ini Saya kerja sebagai Management Trainee di sebuah kilang dengan gaji kasar agak tinggi juga 3k lebih. Kalau basic sahaja RM2400 dan ada elaun2 lain lagi campur OT dapatlah secara kasarnya itu. Kemudian berhenti di atas sebab tertentu setelah hampir setahun di situ.

Kemudian dapat offer jawatan HR&Finance executive di sebuah perniagaan lain. Saya terima. Ya Saya mmg sangat selesa kat situ walaupun kurang benefit tapi gaji okay, dapat lah dalam RM2500 Sebulan basic.. bos pun baik sangat2.. walaupun tu cuma enterprise.. kurang benefit tapi sbb environment mcm tu Saya selesa.. tapi sejak diumumkan PKP daripada pertengahan bulan 3 2020, kami staff2 terpaksa di kenakan unpaid leave sehingga bulan 7 2020.. Pada bulan 7 itu lah Saya di retrenched.

Pada bulan 8, sy terima tawaran sebagai lecturer di sebuah kolej swasta dengan gaji permulaan RM1700. Doakan Saya agar sentiasa bersabar dan tabah menghadapi hidup ini.. luahan rasa daripada seorang graduan degree yg merupakan pensyarah di kolej swasta.

Niche: Diskusi Bisnes | Diskusi Kerjaya | Jobs & Vacancies in Malaysia
     
  1. Rozell 3 - Mon 22/Mar/2021, 1:30pm
    Selagi masih ada berkerja kira ok lah tu..semoga cik tabah hadapi dugaan..  
  2. Sarif Bin Mohd Ali - Mon 22/Mar/2021, 2:33pm
    Saya doakan u terus cba cri koje lain.agar dpt gaji yg lebih sesuai ngan kelulusan yg ada.
    Email sya sarifmohdali@yahoo.com
    Insaalah sya cab bantu  
  3. Linkman - Tue 23/Mar/2021, 8:51am
    Kalau cik muda lagi dan belum kawin.. tak pe senang je.. itu semua pengalaman kerja yg meluaskan senarai contact dan pengalaman cik.. asalkan cik berbaik dgn semua orang di semua offfice yg cik pergi..

    saya pernah jumpa akak nih officer gaji rm10k.. dia bermula di KL dgn kerja spm gaji rm1000 je.. betukar2 pejabat sampai lah dapat satu kerja nih gaji rm1,600 memang happy lah sebab banyak beza tu..

    tapi skop kerja teruk gak.. kena collect hutang2 membership kad pelancongan dari orang2 kaya.. tiap2 hari kena maki hamun dalam phone dan setiap bulan ada target kena achieve.. kalo tak achieve.. kena makin hamun dgn boss pulak..

    tapi sebab dia baik dgn semua client dan tak cari gaduh.. dari situ dapat offer dari salah seorang client di syarikat GLC yg agak besar bermula rm2,000... lepas tu sikit2 naik dalam masa 15 tahun hit rm10k sebulan dan bonus setiap tahun dalam 2-3 bulan mmg confirm.. (sebelum pkp lah..)

    seronok dengar cerita sambil tunggu kereta repair kt bengkel.. kete saya proton kemek (masa tu lah.. skrg dah upgrade sikit ke bezza thehe..) .. kereta dia tak tau la berapa ratus ribu... tapi tak risau nak berborak sebab dia tak de nak jual apa2 produk MLM.. dia kerja level management.. memang borak suka2 sahaja memenuhkan masa..  
  4. Nur95 7 - Tue 23/Mar/2021, 9:05am
    Thanks semua sebab bagi kata-kata semangat..saje kadang2 tu terkenang juga lah.. nak rasa happy pagi2 dan semangat keje pagi2 supaya tak fikir pasal ni, saya akan cari makanan sblum mula keje..haha..btw, umur saya 26 tahun. Degree tamat tahun 2017.

    Terima kasih sangat2 semua. btw encik linkman, akak tu tahun bile mula kerja..saya kira tahun 2021 gaji mcm tu utk graduan degree terutamanya pensyarah agak tak relevan juga sebenarnya. saya nak sambung master nak naikkan career dalam bidang ni pun asik tangguh je sbb gaji ni.

    Saya ok je kadang saya rasa alhamdulillah..ok je hidup cukup2 setiap bulan sbb kereta da habis byr (second hand). cuma kalau ade gaji lebih, dapatla saya bagi lebih kat emak ayah saya. cuma tu la, kadang2 terfikir juga. saya selalu ckp kat emak saya jgn bgtau org lain sy ni keje lecturer kalau org tanya. sy mintak emak saya ckp sy keje sebagai administrator dalam education (sebab kat sini sy buat keje ni selain lecturer). Tapi emak saya ckp jgak kt org lain sy ni lecturer sbb takpaham keje sy yg lagi satu tu ape. emak saya cakap, emak tak malu kalau org cakap anak emak itu ini (sbb gaji sikit) sbb emak tahu anak mak selalu buat duit tu utk ape (bagi emak ayah). saya rse semangat bile emak ckp cmni...cuma kadang2 terkenang juga tu ade jgak la..

    But,, thank you so much ya :)..  
  5. Linkman - Tue 23/Mar/2021, 2:13pm
    masa saya jumpa dulu dia dah 15 tahun kerja situ.. maybe skrg umur dah dekat 40 kot.. dia ambik degree waktu kerja .. ada univ2 yg offer program eksekutif degree utk orang yg bekerja.. teruk gak katanya 5 tahun gi kuliah waktu malam.. lepas maghrib sampai lah 10 malam.. tapi mmg berbaloi kot.. kalo xde degree memang susah nak makan gaji lebih rm3k..  
  6. Nur95 7 - Tue 23/Mar/2021, 2:25pm
    ooo faham2... takpena kls sambil2 sampai lewat malam..keje sampai lewat malam tu penah la..huhu..ape pun May Allah ease us in everything  
  7. Kunta - Thu 8/Apr/2021, 12:47am
    Wah Linkman pun masih ada dlm ni... Beberapa tahun saya tak jenguk majalah.com ni.

    Berbalik kisah Nur95 ini... Masih muda sgt 26 ni. Mcm Linkman nasihat, anggap je kerja tu adalah peluang utk lebar luaskan jaringan kawan dan tambah pengalaman. Jgn fokus sgt pasal gaji. Tingkat kan value diri dengan sertai kursusĀ² atau kelas yg dpt mendedahkan diri anda dengan kepelbagaian kemahiran dan cabaran. Saya pernah diberitahu, graduan di Jepun bekerja 2-3 bidang berlainan dlm 1 masa. Betapa struggle nya mereka di sana..di sudut lain graduan kita kira lembik sgt lah kalau hanya bekerja dlm 1 bidang..Haha... Maaf ye. Sekadar pandangan.  
  8. Wahmarketings Com - Sat 10/Apr/2021, 12:30pm
    bagus jugak awak keje pensyarah sebab :

    a) Keje 1st awak - keje kat kilang. sekarang ni kilang2 semua kepanasan.
    sebab isu semasa. operasi warga asing. isu matawang. kos operasi.
    pantang silap sikit kilang tutup. Warga asing kat kilang ni ramai.
    kalau ada perempuan kerja situ dia punya mata tengok macam
    nak makan orang....seram wei....kalau diaoranng tengok kita
    lembut & diam. nanti dia pijak kepala. ambik kesempatan.

    b) keje 2nd awak - Paling best. keje kat ofis. time rehat
    boleh keluar rehat. time balik terus balik. hari minggu cuti.
    rasa saya syarikat yang awak kerja ni syarikat pembinaan
    atau syarikat pembekal atau syarikat renovation / designner.

    c) Keje 3rd awak - gaji tak banyak. lagipun mengajar orang ni stress.
    memacam ragam manusia kena jumpa. kebanyakkann pelajar kolej ni
    muda2. kalau pengajar umur sebaya diorang. diorang susah sikit nak
    terima apa kita ajar. pelajar punn macam main main. kalau ada group
    whatsap/ telegram bertabahlahhhhh..tapi keje awak ni secure utk
    2 - 3 tahun akan datang. sektor lain terjejas teruk.

    saya dulu umur saya 23 saya dah kena retrench. masa tu krisis
    global recession 2007. waktu tu kecoh harga minyak naik RM 2.70
    saya pulak waktu keje kat shopping kompleks. masa global recession
    tu Mcd , CIMB , Pos Office semua tarik diri. Shopping kompleks tu
    terus jadi kosong. orang kurang datang. masa tu saya kena retrench.....  
  9. Nur95 7 - Sun 18/Apr/2021, 7:58am
    Wah..masih ade org reply haha...btw thanks so much. Terbaru sbb ade yg bg motivation. btw encik kunta , dulu Saya keje kat kilang jepun. Wahmarketing ,thank you...betul tu....sy skarang pensyarah dan ade pegang jawatan lain lg kat situ. Bkn satu keje sy buat. Moga2 stable la.. tu la..harap2 akn dtg tkdela bnyk berlaku retrenchment.  
  10. Mazlan 65 - Tue 20/Apr/2021, 2:07am
    Looking for admin Assistant based at Banting. Mail to nilaigroup2003@gmail.com  
Page 1   (Total 10 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..