Linkman PWA Adalah Nick utk Membina Apps dan Website untuk Berniaga di Internet dan Media Social - Progressive Web Apps
Linkman Pwa - Thu 22/Apr/2021 11:42am [Last Comment]
Salam Ramadan utk semua semoga tak kena gastrik hari ini thehe..

Cabaran
=======
Saya agak kecewa dengan keadaan semasa bagi peniaga yg ingin berniaga online. Pilihan yg ada setakat ini

- Wordpress & beli domain dan hosting
- FB page, FB group, Instagram, Whatsapp group - Semua company mark zuckerberg..
- Third party seperti shopee, carousell, lazada, alibaba, amazon, telegram dll

Apabila saya cuba wordpress beberapa tahun dahulu.. saya sangat kecewa dengan sistem wordpress yg sangat serabut..

Solution
=======
Sudah sampai masa utk saya cipta sendiri website. Teknologi yg akan digunakan adalah Progressive Web Apps (PWA). Kenapa Progressive web Apps?

Progressive Web Apps
=================
- Dapat menyelesaikan 3 masalah sekaligus
- Sekali buat kerja sahaja
- Code yg sama boleh dijadikan website
- Boleh di install di android sbg apps
- Boleh di install di iphone sbg apps

Tidak perlu maintain 3 jenis platform..

Plan
=====
- Kesemua bisnes akan berpusat website PWA saya sendiri

- Multichannel sales & marketing. kemudian sales akan dibuat di channel2 yg ada di malaysia spt.. FB group, fb page, IG, shopee, carousell, lazada dll.. tetapi kesemuanya akan point balik ke website saya tadi

- Tujuannya kita tidak bergantung kepada satu third party sales channel sahaja.. kalau akaun kita kena blok atau ada masalah.. kita masih boleh menjalankan perniagaan online seperti biasa di website kita sendiri..

Tempoh
=====
- Mungkin akan mengambil masa 1 tahun dari A to Z..

Kepada Moderator admin majalah
======================
saya mohon utk membuat topik 5 kali seminggu menggunakan nick ini.

Niche: Diskusi Bisnes | Web Design Malaysia | Web Media Sosial
 
  1. Linkman - Thu 22/Apr/2021, 11:58am
    tujuan saya mencipta website PWA sebab projek usahawan desa saya akan menghasilkan produk IKS sendiri tak lama lagi.. saya perlukan solution utk masalah berniaga online..

    Blueprint Usahawan desa
    https://www.majalah.com/?classified.blueprint-usahawan-desa.GG6WVJD89G

    Diari Usahawan Desa
    https://www.majalah.com/?classified.diari-usahawan-desa.GH0KQTVCZ6  
  2. Harta 2 - Thu 22/Apr/2021, 3:02pm
    - Mungkin akan mengambil masa 1 tahun dari A to Z..
    Keratan atas ni lucu  
  3. Linkman - Thu 22/Apr/2021, 6:59pm
    betul Tuan Harta.. banyak ilmu kena polish semula.. semua dah lupa thehe.. lepas sekolah dulu dah banyak yg berubah..

    1) HTML sekarang versi 5
    2) CSS skrg versi 3
    3) Javascript versi ES6
    4) Materialize - atau framework lain responsive css untuk smartphone
    5) php baru versi 7.x atau 8.x
    6) Mysql versi baru 8.x (masa sekolah dulu ada mysql sahaja.. skrg dah ada fork MariaDb version 10.x)
    7) Firebase - google punya database utk horizontal scaling (NoSql)
    8) PWA- progressive web apps, servise worker, manifest json, indexdb dll...

    kalau ikutkan saya memang tak sanggup betul nak go thru semua nih... memang penat programming nih.. masa sekolah dulu.. saya guna ASP.net utk projek FYP univ.. sebelum tukar ke mazhab php thehe..

    tapi sifu saya ajar php Procedural... lepas tu bila check youtube semua php OOP... lepas tu keluar php versi 7 tahun 2015 rasanya.. majoriti syntax semua OOP.. syntacx procedural banyak dah dimansuhkan.. saya terus give up.. tobat nasuha terus thehe..

    nak start balik memang susah sikit.. so.. 1 tahun dari A to Z adalah tempoh yg logik kot..

    tapi takpe.. produk IKS saya paling cepat pun 2 atau 3 tahun lagi baru launch.. sekarang kebun baru start running.

    habis pkp ni saya akan balik ke kampung semula monitor projek..

    Check update Produk IKS saya di sini: (check comment terakhir)
    https://www.majalah.com/?classified.diari-usahawan-desa.GH0KQTVCZ6  
  4. Linkman Pwa - Sat 24/Apr/2021, 6:27pm
    Node.js
    =======
    persoalan seterusnya.. adakah PWA wajib menggunakan node.js?

    soalan ini timbul sebab dalam kebanyakan tutorial yg saya lihat, utk membuat PWA kena install node.js dahulu. Node.js adalah framework/platform yg menggunakan javascript dan di install di server.

    Jawapan. Tidak
    (tidak wajib guna node.js untuk PWA)

    Utk lebih mudah memahami.. ada 2 bahagian utk membina PWA

    1) Client side (browser) - wajib guna html, ccs dan javascript sahaja. Tetapi, untuk memudahkan kita design user interfase (UI), lebih baik guna framework seperti bootstrap, materialize atau lain2 (ada beberapa puluh jenis lagi).

    2) Server side (server) - terdapat pelbagai language dan framework yg boleh digunakan. Node.js hanyalah salah satu framework/platform yg ada (dan sangat popular).

    Selain node.js boleh guna language seperti ruby, php, C, C++, java, python dan byk lagi. Kebiasaannya language ini digunakan dalam bentuk framework/platform yg telah tersedia seperti ASP.net, C# (.net), django (python), symphony (php), laravel (php), codeigniter (php), struts (java), blade (java), spring (java), angular (javascript), react (javascript), polymer (javascript library), Rails (ruby) dan beratus2 lagi.

    Database
    =======
    bagaimana pulak dengan database?
    nak pilih yg mana satu - mysql, nosql, mongoDb, mariaDb. postgress, firebase, microsoft sql, oracle, sqlite..

    Jawapan.
    Semua framework server side yg anda pilih boleh menggunakan hampir semua database yg disenaraikan diatas. Tetapi kalau nak senang, database yg paling popular adalah Mysql/Mariadb dan sejak akhir2 ini database yg dikategorikan sebagai NoSql menjadi popular dgn pantas contohnya Google Firebase, amazon dynamoDb, mongoDb dll..

    Ringkasan
    =========

    a) bagi yg baru nak belajar web programming dan PWA, mungkin ada baiknya terus belajar framework/platform node.js sebab terdapat pelbagai tutorial dan komuniti yg besar di internet. Disebabkan node.js menggunakan javascript, anda hanya perlu belajar sekali sahaja javascript dan boleh digunakan di server side dan client side.

    b) bagi sesiapa yg sudah belajar mana2 programming language dan tak mahu belajar language baru, boleh cari framework yg bersesuaian dgn language anda sudah mahir..

    Tidak boleh lari
    =============
    Javascript kini ada dimana-mana. kemana sahaja anda pergi javascript akan muncul.. suka atau tidak, pada zaman mobile/smartphone internet ini, javascript adalah kemahiran yg wajib dipelajari walau apa pun jalan yg anda pilih.  
  5. Linkman Pwa - Mon 26/Apr/2021, 5:22pm
    ramai expert tidak mahu memanggil Node.js sebagai framework sebab skop node.js lebih besar dari itu. Mereka lebih suka memanggilnya platform.

    sebagai contoh, dengan node.js, bagi website bersaiz kecil & sederhana anda tidak perlu lagi install web server seperti apache dan language seperti php kerana node.js mempunyai web servernya sendiri dan anda boleh berkomunikasi dengan database direct dari node.js (tanpa memerlukan programming language lain)

    lagi satu contoh, node.js juga boleh dijadikan platform bagi framework javascript lain. contohnya adonis.js (framework), express.js (framework) dan strapi.io (CMS) dibina diatas platform node.js.  
  6. Linkman - Mon 26/Apr/2021, 7:15pm
    Saya terserempak satu youtube video dari seorang expert C# (dipanggil C sharp) dan .net (dipanggil dot net) yg berani membuktikan gabungan C# dan .net lebih baik dari menggunakan node.js

    C# and .NET all the way ..or.. NodeJS First?
    https://youtu.be/Ip4g8uufyHs

    (disclaimer.. saya tak berminat dengan kesemua teknologi ini.. tetapi berguna sebagai alternatif jika anda ingin keluar dari cengkaman node.js thehe..)  
  7. Wahmarketings Com - Wed 28/Apr/2021, 6:53am
    Sekarang ni sesiapa yang guna window 10 + Microsoft Edge Browser
    dah boleh Enable WPA.
    Kononnya WPA kat Window 10 boleh apps boleh run secara background.
    cara nak buat :
    a) Install Microsoft Edge Browser . https://www.microsoft.com/en-us/edge
    b) Lepas Install perhatikan 3 titik dot dot dot sebelah kanan atas skrin . klik 3 titik tu.
    c) anda akan nampak Favourites , download , Apps.
    d) Kemudian select Install This Site As Apps .
    e) Nanti kat taskbar tu tetiba muncul icon.
    kalau korang nak install apps tu Twitter ada la logo burung biru kat situ.
    kalau google ada la button G ikon putih. . Tetingkap Segi 4 akan keluar
    f) Yang best bende ni Website tempatan macam tonton.com.my , Astro Go ,
    Shopee WPA ni boleh support. Sebelum ni kalau korang nak Shopping kat shopee
    satu kerja pulak kena taip www.shopee.com.my kan ? dengna WPA ni tak payah.

    Aku dah try install kat WIndow 8.1 .
    Apps tu mmg ada kat Taskbar.
    tapi notification tu takde.
    tapi apa apa hal aku mmg enjoy bende ni .
    sebab memudahkan kerja.
    tak payah terhegeh2 nak taip website kat Google.

    Part paling best WPA Edge ni dia punya Apps tu
    full Browser Experience. dia tak macam browser
    dekstop kita selalu guna tu. ada toolbar la. ada Favourites la
    mmg tekan je web akan memenuh skrin. 99%.
    macam kita guna apps kat phone la. kan penuh skrin.....  
  8. Zamiddin - Wed 28/Apr/2021, 2:35pm
    Sebelum steve jobs launch iphone pada 2007.. semua web programmer hidup bahagia.. Kemudian by 2015.. kesemua web programmer mengalami dilemma.. selepas iphone dan android smartphone mula menguasai dunia..

    mereka kena maintain 3 codebases.. old school website, iphone iOs dan android
    Then in 2015.. google launch inisiatif baru called PWA (progressive web apps)
    With just 1 codebase boleh act as website, iphone apps and also android apps. Tak perlu lagi maintain 3 different codebases..
    By 2020, PWA is becoming the de-facto standard for the future..
    Lucky for us google is very smart.. u can pick and mix the technology to develop PWA based on yr previous skill..
    For new generation yg berumur 20an.. (generasi anak2 kita) dorang boleh ignore php/mysql/apache.. dan terus belajar modern platform like node.js (dan banyak lagi)..  
  9. Hazrul Nizam - Wed 28/Apr/2021, 10:27pm
    Tuan Linkman, kalau nak post lebih dari 1 topik sebulan, email terus admin di mdckoop@gmailcom lebih pantas. kalau Tuan tulis dalam topik agak lambat respond kerana topik di baca oleh moderator forum (student praktikal). email akan sampai terus ke admin.  
  10. Linkman Pwa - Thu 29/Apr/2021, 3:29pm
    OK Tuan.. roger.. email sent.  
  11. Linkman Pwa - Thu 29/Apr/2021, 6:33pm
    Tuan Wahmarketing & Tuan Zamiddin.. Thanks diatas info..

    Tuan Wah marketing.. WPA yg tuan tulis tu.. rasanya PWA kot thehe.. terbalik P dgn W..

    Tuan Zamiddin.. saya pun rasa programming nih kena buat semasa umur muda 20an.. sebaiknya lepas habis graduate.. kalo dah masuk pertengahan 30an mcm saya nih... susah sikit nak faham.. otak dah penuh dgn mcm2 dugaan thehe..  
  12. Harta 2 - Tue 4/May/2021, 10:55am
    Kalau macam tu saya rasa anda masih dekat A, Teruskan usaha. Cara anda bunyi macam ''FullStack'', Sila Kongsi

    1: Repo anda
    2: SO anda (nak tengok ada berapa star, cara cakap macam ada lebih dari 15)
    3: Linkedin anda
    4: Laman portfolio anda (Leceh la kalau tak ada yang ni, laman web sekarang ni percuma saja, termasuk yang kena hard-code dan ada backend)  
  13. Linkman - Tue 4/May/2021, 5:27pm
    Kalo Tuan Harta 2 nak kerja dgn facebook, google, grab, alibaba, amazon dll sebagai software engineer.. memang lah kena pilih samada nak jadi front end (UI/UX) ke.. atau back end..

    dorang tak akan bagi sorang staff buat semua (full stack). sebab tu lah dorang guna MVC methodology (Model/View/Controller) sebab department IT dorang sangat besar.. beratus atau beribu orang.. each programmer ada very specific jobscope.. dan every week project manager (techlead) akan check progress masing2..

    even linux sysadmin pun job scope dorang maintain linux dan cronjob jah.. tak buat kerja2 programing..

    tapi bagi apps PWA yg kecik2 yg saya nak bina nih.. takyah guna MVC.. sorang je dah boleh control fullstack. ada banyak software design pattern selain MVC yg lagi simple.

    dari segi stack pulak, dulu kita ada LAMP stack (old school).

    sekarang kita ada MERN/MEAN/MEVN stack.. (new generation) yg lebih sesuai utk PWA.

    Tapi kalau Tuan berani pecahkan kesemua komponen2 PWA both front end dan backend.. boleh pick and mix mana2 part yg kita suka..

    saya suka part yg stable.. yg dah tak berubah.. dan saya tak suka npm package manager.. atau mana2 package manager yg fungsinya sama mcm npm..

    saya suka kumpulkan (pick & mix) stable komponen sendiri..  
  14. Linkman - Tue 4/May/2021, 5:51pm
    sebenarnya apa yg Tuan Harta fikirkan adalah apps yg sangat besar dan advance mcm youtube apps, FB apps, IG apps, twitter apps, grabfood apps, foodpanda apps..

    saya nak buat apps kecik jah.

    - PWA app utk jual produk sendiri secara online dan di selaraskan dgn marketing effort di social media.. tapi kita akan beli domain dan webhosting sendiri. .. dan biasanya dapat free mysql database dan php/apache server sekali..

    - tak ada third party yg boleh tumpang utk jadikan kita umbrella vendor dan sistem dropship/agen/stokis dll.  
Page 1   (Total 14 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..