Bina Sendiri Apps Android/iOS/Website Dengan Teknologi PWA utk Berniaga di Social Media
Linkman Pwa - Mon 3/May/2021 8:49pm [Last Comment]
Salam Semua..

Setelah beberapa minggu bertapa di dalam gua mengkaji kesemua teknologi yg diperlukan thehe... akhirnya saya telah mendapat gambaran jelas berkenaan pilihan2 teknologi yg ada.

Progressive Web Apps (PWA)
========================
Sebenarnya ada 6 cabang besar teknologi yg boleh kita pilih utk membuat PWA. Jarang sekali seseorang developer memilih beberapa cabang sekaligus. Biasanya mereka akan pilih salah satu sahaja. Cabang2 ini berdasarkan pilihan Programming Language utama yg akan di gunakan di back-end server.

1) Javascript - Node.js/Angular/React/Vue/Ionic/Polymer/Svelte dll

Ya betul.. kini javascript bukan sahaja digunakan di browser (front-side), tetapi juga di server (back-end). Kelebihan memilih cabang ini, hampir semua kuasa heavyweight internet (Facebook, Google dll) menggunakan javascript di dalam portal mereka.. bermakna teknologi2 ini sangat popular dan ada banyak rujukan/tutorial online

2) Python - django
Python kini melonjak naik semula. sebabnya kini kita dah masuk era artificial Intelligence (AI) dan python digunakan dengan meluas. Jika anda memilih jalan ini, anda berpeluang utk pergi lebih jauh dgn AI satu hari nanti.

3) C# - asp.net
(C# dipanggil C sharp)
Satu-satunya cabang yg di bina oleh microsoft. Jika anda peminat kesemua produk2 microsoft termasuklah IIS web server.. ini adalah jalan terbaik. Satu lagi kelebihannya microsoft mempunyai hampir apa sahaja produk/komponen yg anda perlukan.

4) Php - Laravel
Jika anda seperti saya.. pernah belajar php semasa di univ dahulu.. ini adalah pilihan yg terbaik jika anda tidak mahu belajar language baru.

5) Java - Spring/Blade dll
Dahulu java amat popular terutama sekali semasa smartphone android sedang meningkat naik sekitar 2010-2015.

6) Ruby - Rails
Popular sekitar 2005.. sekarang hampir mati..

Pilihan anda
==========

Berdasarkan info diatas pilihan anda sebenarnya adalah:-

Front-end
1) belajar html5
2) belajar css3
3) belajar javascript ES6
4) pilih CSS framework yg sesuai

Back-end
5) pilih salah satu dari language (1) ke (6) diatas
6) pilih salah satu database sistem (mysql/mariadb/mongodb/firebase dll)
7) pilih framework berdasarkan language anda
8) belajar teknologi PWA iaitu service worker, json, indexdb dll

itu sahaja.. sempoi kan thehe...

Niche: Diskusi Bisnes | Perisian Komputer | Web Design Malaysia
 
  1. Linkman - Mon 3/May/2021, 8:59pm
    Baca topik asal disini:
    https://www.majalah.com/?classified.linkman-pwa.GJ3TLGV25F

    Dan pilihan framework utk CSS disini:
    https://www.majalah.com/?classified.senarai-14-css-framework.GJ5648W4ZS  
  2. Linkman - Mon 3/May/2021, 9:09pm
    apakah pilihan saya?

    Front-end
    1) html5
    2) css3
    3) javascript ES6
    4) pilih CSS framework yg sesuai - Materialize CSS

    Back-end
    5) pilih salah satu dari language - php
    6) pilih salah satu database sistem - mysql

    7) pilih framework berdasarkan language anda.
    saya tidak akan menggunakan mana2 framework utk php. saya akan create from scratch.. jenis php yg digunakan adalah procedural php berdasarkan php version 7.

    8) belajar teknologi PWA iaitu service worker, json, indexdb dll

    Tempoh masa yg diperlukan..
    minimum 3 bulan.. maksimum 1 tahun..  
  3. Linkman - Mon 3/May/2021, 9:11pm
    kita mampu merancang..
    hanya tuhan menentukan
    tak perlu dikesahkan..

    wings: biarkan berlalu
    https://youtu.be/RffFHVjUKsE?t=117

    “Life is what happens to you while you’re busy making other plans.”
    - John Lennon -

    Koleksi Quote Linkman:
    https://www.majalah.com/?classified.peribahasa-quotes.FRBGMGM84S  
  4. Linkman - Mon 3/May/2021, 9:20pm
    next saya akan masukkan kesemua sumber dimana saya belajar teknologi2 ini.. dari yg pertama (1) html5 sehinggalah ke (8)..

    saya sekarang tersekat di KL.. tak boleh balik kampung utk teruskan Projek Usahawan Desa.. nasib baik ada crew yg menjaga kesemua aset2 disana thehe.. (kebun sayur, tanaman buluh, pisang, ubi, reban ayam dll)

    dah alang2 tersekat nih.. buat je kerja diam2 kat umah.. semalam saya cuba book vaksin AstraZeneca.. tapi tak sampai beberapa jam dah habis... WHY Khairy.. why... thehe..

    Blueprint Usahawan desa
    https://www.majalah.com/?classified.blueprint-usahawan-desa.GG6WVJD89G

    Diari Usahawan Desa
    https://www.majalah.com/?classified.diari-usahawan-desa.GH0KQTVCZ6  
  5. Harta 2 - Tue 4/May/2021, 11:11am
    Nombor 5 dan 6 tu lawak gila dik. thehe.  
  6. Linkman - Tue 4/May/2021, 4:22pm
    jangan gelak Tuan..

    Ya mmg betul komuniti php agak slow sikit berbanding komuniti javascript (backend). tapi ada 4 source utama yg kita boleh refer.

    1) Laravel framework (php).. dorang ada PWA solution.. tapi still kena install nodejs. saya hanya berminat pada php/javascript part sahaja.

    2) Magento PWA (php) - dorang pun ada solution utk PWA.. dorang mmg team up dgn google engineer..

    3) Individual php footsoldiers yg selesaikan masalah ni sendiri dan upload software dorang di github atau codepen.. dorang nih takde website/fb/ig sendiri (dorang taknak kena ganggu). kita kena search very deep in google with very specific keywords.

    4) vanilla javascript code snippet.. yg ni sangat banyak... ada banyak website yg fokus pada vanilla solution sahaja. boleh embed dalam php. tak perlu guna JQuery.

    Tuan mungkin ingat php framework still guna xmlhttprequest & callback utk asynchonous jobs (ajax).. itu cerita lama zaman microsoft IE6.. sekarang mana2 modern function yg ada pada javascript ES6 pun boleh digunakan didalam php apps.

    kalo nodejs guna fetch & promise.. php pun boleh guna
    kalo nodejs guna async/await (latest trend sekarang).. php pun boleh guna.. becos this is front end..

    ====

    dari segi caching strategy utk PWA.. kesemuanya dibuat di indexedBb which is local (browser based). no problem with php.

    ===

    dari segi server database.. memang LAMP stack (mysql/mariadb/postgress) agak tertinggal sikit berbanding noSQL solutions - MERN/MEAN/MEVN stack (mongodb) atau google firebase ecosystem atau amazon dynamodb ecosystem..

    kalau guna firebase.. google dah siapkan semua function utk sync dgn local indexedDb.. kerja mmg jauh lagi senang. Tapi ingat.. firebase ni bukan free... after certain usage kena start bayar.. dan google boleh tukar terms/condition bila2 masa sahaja. (saya yakin amazon AWS pun ada solution/masalah yg sama).

    yg ni.. saya mungkin guna dynamic caching utk the last 10 or 20 pages.. dan kemudian auto delete yg terlebih tu..

    ===

    dari segi push notification.. takde problem.. ada banyak php solution. tak perlu nodejs.

    ===

    satu sahaja yg saya masih kaji.. image uploading when offline.. snap guna native smartphone camera.. ada beberapa solution yg saya masih try.. nampak mcm stright forward.  
  7. Linkman - Tue 4/May/2021, 4:33pm
    tapi sebenarnya kalo check berpuluh2 framework php yg popular dulu.. tak banyak yg survive di zaman PWA nih.. banyak yg terkubur atau pun malas.. dorang guna PWA builder jah..

    https://www.pwabuilder.com/

    PWA builder nih microsoft yg develop & maintain.. so.. bukan sembarangan.. satu hari nanti saya akan check .. sejauh mana dia boleh pergi bila device kita offline..

    kalo betul semua masalah offline settle.. php boleh menang semula against javascript backend..  
  8. Linkman - Tue 4/May/2021, 10:07pm
    Tambah sikit lagi.. symphony (php) dan codeigniter (php) still very actively maintain.

    Ada satu sdk utk php firebase.. very well maintained.. kalo rasa nak switch ke firebase secara standalone tak le risau sgt..

    Firebase Admin SDK for PHP
    https://firebase-php.readthedocs.io  
  9. Hazrul Nizam - Wed 5/May/2021, 10:21am
    Mohon Tuan nasihatkan, jika anak saya berumur 20an lepasan diploma bukan jurusan komputer, pakage yg mana paling sesuai. utk bleliau belajar?  
  10. Linkman - Wed 5/May/2021, 9:41pm
    utk generasi baru grad.. saya rasa yg terbaik sekali masa ni maybe REACT.. cari kursus youtube free atau kursus berbayar di udemy.com

    MERN stack:
    - Mongodb
    - Expressjs
    - React
    - Nodejs

    Kursus berbayar udemy tu tunggu malam2 waktu malaysia dia ada offer dlm usd12 / rm50 sahaja discount 90%. Kalo takde diskaun harga dia biasanya rm500 / usd99.. jangan beli masa xde diskaun.. check setiap hari..

    Belajar sampai habis then praktik kan.. bila dah confiden.. kalo nak tukar komponen2 lain tu boleh la jugak.. tapi jgn tukar2 komponen sebelum habis belajar sebab terjumpa kursus lain pulak.. nanti pening kepala..  
Page 1   (Total 10 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..