Website Sendiri untuk Jual Barang Online
Mrs Bhat - Tue 18/May/2021 2:09pm [Last Comment]
Saya baru nak buat website sendiri untuk saya jual product sendiri, sebab Laz***, Shop** Banyak kerenah, kekadang buang product saya tanpa notice, kekadang tukar cara pengeposan dan agak sukar/jauh untuk saya nak ke tempat yang mereka suggest.

Jadi saya ada tengok dalam google kita perlukan domain, hosting dan jugak site untuk kita bukak website, saya cuba nak bukak tapi agak takut dengan upah, yuran tahunan, takut tak dapat cover semua ni.

Ada apa2 cadangan ke yang pernah ada website sendiri yang saya boleh tahu sebelum buat keputusan untuk jual barang skincare or ada suggest website mana yang bagus.

Terima kasih

Niche: Web Design Malaysia | Diskusi Bisnes
 
1. Alan 98 - Tue 18/May/2021, 5:03pm
Hi, saya ada online website portal sendiri, upload free shj
whatapp saya untuk lebih lanjut.

ALAN:
0183572188  
2. Kama 18 - Wed 19/May/2021, 6:12am
Kalau brand sendiri, bagus ada website online shopping sendiri. Kalo bukan produk sendiri, better jual kat app sedia ada macam lazada, shoppee, zalora etc..  
3. Linkman - Wed 19/May/2021, 9:46am
Memang betul!! buat website sendiri memang cara penyelesaian yg sebenar.

kos utk membuat website tak mahal.. tapi kos utk maintain adalah tinggi dan memerlukan investment masa, wang dan tenaga yg berterusan.

Kos domain & webhosting yg baik biasanya tak sampai rm300 setahun. Kos utk upah membuat wordpress dan install woocommerce dan payment gateway juga tak mahal.. dari beberapa ratus rm sehingga ke beberapa ribu RM.. bergantung kepada complexity.

Tapi, bagi saya kos membuat website adalah 10% sahaja kerja.. baki 90% lagi adalah maintenance iaitu kos utk masukkan maklumat, untuk masuk blog post secara berkala (daily or weekly) utk menjadikannya aktif, updates product, reply customers dll..

Tetapi, walau sukar macamana pun, kita tetap kena ada website sendiri utk berniaga.

Kita kena gunakan Multi Channel Strategy maksudnya kita perlu berniaga di kesemua channel2 yg popular di malaysia.. tetapi kita sentiasa kena iklankan laman web kita sendiri dari channel2 tersebut.

Contohnya kalau kita jual Karipap Frozen.. Multichannel strategy nya adalah:-

1) Mempunyai website
ahmadkaripap.com
- ada payment gateway utk membuat jualan dan menerima bayaran

2) mempunyai multichannel sales
- boleh jual di shopee
- boleh jual di food panda/grab food dll
- boleh jual di IG/FB/Tiktok/wasap/telegram/wechat dll..
- boleh jual di mana2 channel baru yg wujud di Malaysia

Tetapi strategy yg paling penting adalah kesemua sales channel ini perlu point balik kepada website ahmadkaripap.com tadi

ini kerana.. jika salah satu sales channel kita bermasalah atau kena block.. kita masih ada jalan lain utk berniaga online..

Inilah strategy yg saya cuba buat.. saya bakal mempunyai produk IKS sendiri dalam masa 2-3 tahun lagi.. jadi saya perlukan strategy yg mantap utk berniaga..  
4. Wahmarketings Com - Tue 25/May/2021, 11:01pm
bende ni kos dia murah. tapi nak generated sales tu punya lah susah. kalau mcm shopee atau lazada org ramai x tanya banyak tapi kalau web sendiri banyak soal jawab kena prepare.  
5. Linkman - Wed 26/May/2021, 8:35pm
utk generate sale dari website kita kena jadikan website tu sebagai platform utk membina kepercayaan pelanggan (portfolio & trust building)..

- wujudkan satu blog dlm website tu.. mesti update blok sekurang2nya sekali seminggu. update dgn perkara2 yg berkaitan dgn bisnes sahaja.

Blog Bisnes dalam website kita
===========================

- dokumenkan perjalanan bisnes.. kejayaan, kegagalan, pelajaran baru, kisah menarik, cerita tauladan, contoh menarik di seluruh dunia. Kalau post 1 topik seminggu .. dalam setahun akan ada 52 topik.. banyak tu..

apabila kita mengiklan di google atau facebook dan masukkan website & blog kita.. apabila bakal pelanggan klik mereka baca kisah2 menarik kita sejak 5-6 tahun yg lalu tak pernah putus2 ada setiap minggu.. siap dengan muka kita dan premis perniagaan sekali (stor dalam rumah flat pun takpe.. janji kita jujur, ikhlas dan tak sombong..)

apabila blog kita ada beratus2 cerita positive menarik.. ada banyak keywords yg menjadi 'long tail' dalam search engine.. apabila pelanggan search perkataan berkaitan dgn produk yg kita jual.. kemungkinan besar link ke blog kita akan naik ke tempat atas (first page google).

- jangan campur-adukkan blog bisnes dgn kisah peribadi dan gosip.. cerita artis bercerai berai, cerita neelofah langgar SOP kali ke 10.. thehe.., cerita bergaduh dgn jiran, bergaduh parti politik, bergaduh fahaman agama dan semua perkara yg negative.  
6. Penjana My - Thu 27/May/2021, 10:08pm
Salam/Hi,

Boleh layari -> https://penjana.my/pakej-laman-web-penjana-rm200/

Terima kasih  
7. Halal Investor - Wed 16/Jun/2021, 4:30pm
boleh cuba yezza atau ordersini..  
8. Farhanmohamed - Thu 24/Jun/2021, 1:34am
Nak buat website sendiri tak susah sebab sekarang dah ada platform yang mudah macam https://shoppegram.com.

Nak buat jualan pn lebih mudah sekarang berbanding dulu. Tapi perlu mula dengan paid marketing.

Kalau nak buat free marketing macam SEO semua tu memang berjanggut.  
9. Azlan 583 - Fri 16/Jul/2021, 4:28pm
beza nya bila ecommerce yg lain ni, dia dah ada customer, n marketing channel juga.  

Page 1   (Total 9 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..