Mencari Agent Hartanah Persendirian
No Owner - Thu 25/Apr/2019 1:04pm [Last Comment]
Salam semua. Saya sedang mencari Agent Hartanah yang boleh bantu mencari pembeli rumah saya TANPA MELALUI SYARIKAT.

Ini bermakna pihak keluarga saya sendiri akan memberikan komisyen terhadap agent. Komisyen agent adalah LEBIH daripada komisyen yg diberikan oleh syarikat.

Perjanjian, dokumen semuanya sudah siap. Agent hanya perlu mencari pembeli sahaja. Dan agent akan mendapat komisyen.

Rumah yang hendak dijual adalah rumah keluarga saya.

Niche: Diskusi Bisnes | Agen Hartanah | Rumah Untuk Dijual
     
  1. Hazrul Nizam - Fri 26/Apr/2019, 11:06am
    pendapat saya jika cik/puan memang dah bersedia nak membayar komisen utk agen, lebih baik menggunakan agen hartanah yg ada nombor REN secara rasmi.

    jika cik menggunakan agen rasmi, mereka tidak berani membuat perkara perkara yg bertentangan dengan peraturan yg telah ditetapkan oleh lembga Penilai/Pentaksir hartanah (https://lppeh.gov.my).

    jika mereka melanggar peraturan, lesen (REN) mereka boleh di batalkan dan syarikat yg mereka represent boleh dikenakan tindakan undang undang.

    tapi jika cik deal direct dgn agen/broker secara haram dan mereka melakukan kesalahan dgn sengaja utk maksimakan keuntungan, cik tak boleh report kepada sesiapa pun.

    lebih teruk lagi, jika cik cuba cari agen broker haram, akan datang ramai professional conman yg akan cuba menipu cik dengan mengambil data maklumat rumah utk dijual dan kemudian membuat penipuan di internet dengan menawarkan rumah pada harga murah dan sesiapa nak beli kena bayar deposit kepada sindikit penipuan mereka.

    tiba tiba cik dipanggil polis kerana dituduh melakukan penipuan. Baru cik teringat yg cik ada ambil khidmat 'broker haram' utk urusan jual rumah cik.

    lebih baik cik gunakan saluran yg betul. beringat sebelum terkena.  
  2. Effendyshohaili - Sat 27/Apr/2019, 9:48am
    Isu yang agak menarik dan sedikit pelik.

    Mungkin tuan rumah jika tidak keberatan boleh berkongsi pengalaman dan alasan kenapa beliau agak berat untuk melantik ejen hartanah berdaftar bagi melakukan transaksi. Untuk pembelajaran dan pengetahuan kami sahaja.  
  3. Mr Mfementari - Wed 1/May/2019, 7:30am
    sy suka cara suriani..hanya yg xde ilmu jual beli hartanah je anggap broker haram ni bahaya..kalau dah tau game hartanah ni mcm mana mmg mati hidup semula pun aku xkan lalu agensi..sampai bila nk kayakan agensi, kesian la kat agent yg bertungkus lumus cari listing cari buyer..mana yg guna agensi tu dah boleh dah pelan2 guna lawyer firm je, xde potong %, siap lawyer bagi xtra commission lg..

    sy seorang broker non-halal  
  4. Ismail 130 - Mon 6/May/2019, 9:33am
    Saya pun menawarkan kepada agen2 yang bertauliah untuk mencari tansh lot di Kelantan. Jika ada yang berminat sila pm 0136222424.  
  5. Hazrul Nizam - Wed 8/May/2019, 9:48am
    kepada Mr Mfementari

    saya bercakap melalui pengalaman..

    saya pernah berurusan dengan broker haram 10 tahun lepas sekitar desa pandan. setelah beberapa bulan menyewa, tuan rumah datang marah marah dan menyuruh saya keluar kerana tak bayar sewa. saya tunjukkan semua resit pembayaran..

    rupa rupanya broker haram rembat kesemua duit sewa dan menipu tuan rumah kononnya saya yg tak bayar sewa. lepas tu saya dah tak dengar apa apa berita dari broker tersebut.

    mujur tuan rumah tidak menyalahkan saya (beliau mungkin sedar kesilapan beliau) dan saya hanya perlu sambung bayar bulan yg seterusnya sahaja.

    tuan rumah tak dapat nak report kepada sesiapa pun. tanggung sendiri sahaja..

    selain dari masalah duit sewa, banyak perkara yg diceritakan oleh broker haram kepada saya dan kepada tuan rumah yg berputar belit.. lain dia cakap pada saya dan lain dia cakap pada tuan rumah..

    contohnya tuan rumah hanya minta 2 bulan deposit dan sewa bulanan rm 900

    broker haram bagitau saya perlu bayar 3 bulan deposit tapi sewa hanya rm 800 sahaja. rupa rupanya dia nak rembat kesemua 3+1 duit sewa dan deposit.  
  6. Alagan - Wed 8/May/2019, 10:50pm
    Ada sesiapa tawarkan kursus ejen hartanah untuk lesen REN?
    Boleh hubungi saya di 017-700. 99. 40  
Page 1   (Total 6 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/c/YaniInTheHouse

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Berapa Kali Dia Tarik Haa.. Mee Tarik Warisan Asli di Sg Besi
Kami ke Sungai Besi KL untuk menikmati Mee Tarik Warisan Asli dari Lanzhou China. Apa yang membuat restoran ini popular dan berjaya membuka banyak cawangan di Malaysia? Selepas itu, kami ke Bukit Komanwel utk melihat 'The Hanging Gardens of Babylon' dan 'Hall of Fame' dan terus mengelilingi Stadium Bukit Jalil sejauh 1.4 km diatas trek getah.
Cuti Putrajaya Naik Basikal Memang Epic!
Kami ke tepi tasik di Putrajaya berhampiran Masjid Besi. Asalnya nak mencuba menu masakan panas di restoran Umai Cafe. Makanan disana sedap belaka. Di sebelah cafe ada Monumen Alaf Baru yang unik. Kemudian kami mengelilingi Pulau Putrajaya menaiki basikal dgn pemandangan yg amat mempesonakan dan menyusup dibawah 8 jambatan ikonik :-)
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)