Media Sosial yang Telah Dilupakan
Thinktank 007 - Mon 27/Jul/2020 6:31pm [Last Comment]
Senarai media social yg tidak lagi popular

1) Myspace
Pernah menjadi social media yg paling popular sebelum 2008. Setelah facebook muncul, populariti myspace tenggelam sedikit demi sedikit sehingga terus dilupakan kini.

2) Friendster
- dilancarkan pada 2003 dan tutup terus pada 2015
- lebih awal dari myspace
- punca lebih kepada masalah dalaman (software, objectives, direction) berbanding persaingan.

3) Google+ (Google Plus)
Percubaan ke 4 google utk memasuki bidang Social Media. Pernah cuba di tonjolkan dengan bersungguh-sungguh untuk bersaing dengan facebook. Konsep yg di utamakan adalah Circle, iaitu pengasingan rakan2 mengikut jenis contohnya saudara mara di asingkan dari rakan sekolah. Ramai juga peminat mula menerima konsep ini. Walau bagaimanapun terpaksa ditutup pada 2019 kerana sambutan dingin.

4) Orkut
- dibeli oleh google sebelum google+
- percubaan ketiga google dalam social media selepas Google Friend Connect (2008) dan Google Buzz (2010).
- juga mengalami masalah dan ditutup pada 2014

5) Digg
- 10 tahun dahulu digg dan reddit lebih kurang sama popular.
- kemudian digg menurun setelah mengalami pelbagai masalah dalaman, polisi & sekuriti.
- Ranking dunia digg kini 4,561 berbanding reddit pada kedudukan nombor 20

6) Yang lain2 dibawah mungkin tidak popular di Malaysia

- Ping (kepunyaan Apple iTunes)
- The hub - kepunyaan walmart (USA), dah tutup
- Diaspora - social media, masih hidup
- Xanga - social media, mencuba versi 2.0
- Ello - social media, masih hidup
- Yahoo buzz - social bookmarking spt digg
- Hi5 - social media. masih aktif
- Bebo - social media. tidak aktif

Bagaimana dengan pengalaman anda sendiri. Apakah media social yg tidak lagi anda gunakan?

Niche: Web Media Sosial | Diskusi Bisnes
     
  1. Jamali - Mon 27/Jul/2020, 6:34pm
    adakah RSS pada blog dikira social media. saya pernah install RSS newsfeed. kini sudah tiada.  
  2. Linkman - Mon 27/Jul/2020, 6:54pm
    pinterest mcm dah kurang popular berbanding IG.

    first time saya berjinak2 dgn internet lebih 20 tahun dulu sebab ada app ICQ. app ni mcm social media zaman hujung 90an. kena install software dan berborak dlm channel2... masa tu tengah sekolah menengah.. curi2 main ICQ di cybercafe.. ada juga beberapa rakan yg akhirnya kahwin hasil kenalan di ICQ.

    sekarang nak cari cybercafe pun susah... mungkin sebab broadband hp pun dah semurah rm35 sebulan (unlimited internet).. saya baru je dapat offer dari celcom.. terus sign up.. offer keluar ikut apps celcom life yg kita boleh install di android/iphone

    saya perasan, sebelum social media popular, term yg biasa digunakan adalah social bookmarking. lepas fb melonjak naik.. terus hilang konsep social bookmark.

    email pun dah makin kurang digunakan sekarang digantikan dgn whatsapp dan telegram.

    bagi orang muda pulak, fb pun dah kurang sebab dorang lebih suka IG dan tiktok.

    snapchat pun mcm dah pudar.. lepas instagram introduce IG Stories.. yg sama mcm snapchat stories  
  3. Linkman - Mon 27/Jul/2020, 7:21pm
    saya tak minat facebook sebab saya tak suka berkawan dgn rakan2 sekolah dulu.. saya suka fresh start.. kalau member sekolah still nak ungkit cerita lama.. girlfriend2 yg telah dilupakan thehe...

    'to all the girls i loved before' - julio iglesias
    https://www.youtube.com/watch?v=H9K8GzAcV5g

    sebab tu saya lebih suka lepak di portal

    - 1999 - 2005 - http://melayu.com
    portal ini adalah port lepak saya dulu
    'selemann is not salesman'
    - tapi disebabkan oleh masalah funding & cashflow.. portal ini ditutup dan buka 100 kali thehe... akhirnya saya pun lari.

    2006 - 2010 - http://wangcyber.com
    - platform borak2 buat duit & internet
    - skrg mcm hidup segan mati tak mahu
    - saya tak suka sebab ada subsection2.. bila kita post, kena masukkan dlm subsection yg berkenaan. kalau silap subsection, boleh kena marah dgn mod thehe...

    2010 - 2020 - http://majalah.com
    saya suka platform ni sebab semua tulisan saya since 2010 masih ada... dah 10 tahun.. dan platform ni takde subsection.. post je lah apa yg terlintas di fikiran.. moderator forum yg akan masukkan dlm kategori.. kita tak penat memikir dan tak kena marah sebab silap subsection...  
  4. Sharina8 2 - Tue 28/Jul/2020, 7:00am
    http://carigold.com forum paling tinggi rating tapi kini agak slow respon dari pembaca , 12 tahun lalu carigold paling hot isu2 pelbagai..promosi apa jua mudah saja dapat client.  
  5. Blitz5755 - Tue 28/Jul/2020, 8:47am
    terbaik linkman, aku suka lepak gak di forum2 sambil cari peluang buat duit, skrg byk forum2 hambar...asyik posting pasal berita semasa ja....wangcyber, ehoza, syok, carigold, cari semua mantap2..  
  6. Brad Pitt - Tue 28/Jul/2020, 9:43am
    apa dah jadi dgn foursquare?
    dahulu sangat popular. sekarang dah tenggelam.  
  7. Linkman - Tue 28/Jul/2020, 5:46pm
    ya betul tu Cik/Puan Sharina & Tuan Blitz.. komoditi utama yg amat susah diperolehi sekarang adalah tumpuan masa. sepanjang hari kita di serang oleh notifikasi2 yg tiada henti

    - gangguan notifikasi semua whatsap group & telegram
    - gangguan notifikasi IG di setiap post & setiap comment yg kita buat
    - gangguan notifikasi youtube comment yg kita buat.. dan community post channel yg kita subscribe..
    - tu belum lagi gangguan notifikasi facebook

    sepanjang masa kena bom.. menyebabkan fokus manusia hilang zaman internet 2.0 ni..

    leader hartanah saya pun komplen.. dulu kalau spend rm300 seminggu utk FB ads.. gerenti dapat lead.. dan dapat close sale.. sekarang belum tentu lagi.. silap2 duit habis FB ads sama banyak dgn duit komisen sale bulan tu..

    sebab tu saya sekarang tgh try iklan media social yg free sahajah...
    - kelebihannya adalah 'free'
    - masalah besarnya adalah masa yg perlu di peruntukkan gila besar.. kalau nak effective, kena hire staff social media manager khas utk post2 pelbagai content SETIAP HARI BANYAK KALI utk dapatkan like/friend/subs dll...

    tapi saya nampak utk long term.. maybe ini cara yg lebih cost effective.  
  8. Linkman - Tue 28/Jul/2020, 5:50pm
    Tuan Brad Pitt... saya pun mula terfikir bila last sekali saya check foursquare... rasanya dah bertahun2 tak guna... sekarang ni kalau saya di satu tempat baru... katakan langkawi... saya check google map dan search perkataan 'makan sedap' .. terus keluar review makanan yg berhampiran dgn tempat kita stay..

    dah tak ada siapa checkin dlm foursquare.. bukan setakat foursquare.. blog2 makanan yg popular dulu pun semua saya dah malas nak baca...

    Topik Blog tourism/food saya dulu:
    https://www.majalah.com/?classified.senarai-blog-tourism.8JN6M04DC7

    apa jadi pada blogger sekarang.. adakah hidup mereka sengsara thehe....

    yg pasti grab driver part time sentiasa ada solution jika terdesak thehe... cuma rajin atau malas sahaje...  
Page 1   (Total 8 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/c/YaniInTheHouse

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Fort Supai Melaka & Restoran Ikan Bakar Terapung (Kuala Linggi)
Kami ke Kota Bukit Supai (Fort Supai) di Kuala Sungai Linggi, sempadan Melaka dan N9. Kota ini dibina pada 1757 oleh Belanda bersama Pihak Bugis. Juga terdapat sebuah Restoran Ikan Bakar Terapung dan boleh terus mendaki ke Fort Supai melalui jejantas atas laut.
Asam Pedas di Tepi Jeti Nelayan Sungai Siring Melaka
Melaka ada banyak jeti nelayan. Lokasi yang popular adalah Muara Sg Duyung, Alai, Umbai, Serkam dan banyak lagi. Saya ke jeti nelayan Pantai Siring Melaka dekat Umbai untuk menikmati Asam Pedas ikan segar yang baru ditangkap.
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)