Brad Pitt

Profile
Forum NickBrad Pitt
CompanyUsahawan Jengka
WebsiteProduk IKS Sejuk Beku dan Pes Makanan
URLen.wikipedia.org/wiki/Bandar_Pusat_Jengka
RegisteredSun 30/Nov/2014, 10:23am
Comments by Brad Pitt
1Kenapa Tak Ada yang nak Bantu? - Mon 14/Oct/2019 6:08pm
memang betul kalau kereta kita rosak tengah jalan otw balik kampung, di tengah malam di jalan kampung, kita perlu bantuan orang lain dan kalau orang lain pula kereta rosak tengan jalan kita boleh bantu kalau sudi. tapi itu tidak melibatkan wang. hanya usaha murni sahaja. kalau perkara yg melibatkan wang ringgit dan bisnes, kita kena usaha sendiri. saya seorang usahawan produk IKS, sehingga kini masih belum berjaya menjadi jutawan, sentiasa ada naik turun, tersilap dan tertipu. tetapi alhamdulillah masih cukup wang untuk makan nasi. tapi saya tidak mahu bantuan percuma dari sesiapa. biar lambat dan biar susah manapun, asalkan hasil usaha keringat sendiri. 💪💪💪
2Kenapa Tak Ada yang nak Bantu? - Sat 5/Oct/2019 12:50pm
kalau nk berjaya usaha sendiri jangan mengharapkan bantuan org lain atau bantuan kerajaan.
340 Video Teknikal FB Ads - Fri 22/Feb/2019 5:48pm
senarai mata pelajaran yg ditawarkan dlm video diatas. i m very interest. nanti mungkin akan mbeli jika ada cukup bajet. Pekej 40 video adalah berharga RM 197. ada pekej lain yg lebih murah, rm 97 dan rm 147. BAB 1: Cara membina page yang betul. BAB 2: Flow FBads yang perlu anda fahami. BAB 3: 3 waktu terbaik untuk anda &BOOM&kan iklan anda di FB. BAB 4: 7 ciri-ciri pelanggan (Customer Avatar) yang perlu anda tahu. BAB 5: Senarai 57 lokasi &HOT& yang perlu anda target. . BAB 6: Senarai 69 interest yang perlu anda tahu dan guna masa setting FBads. BAB 7: Istilah-istilah FBads yang perlu anda tahu dan faham sebelum run iklan FBads. BAB 8: Saiz gambar dan Layout yang cantik. Silap saiz, gambar iklan anda akan pecah dan tak cantik. BAB 9: Cara anda test gambar FBads. Anda perlu tahu, tulisan tak boleh lebih dari 20% atas gambar. BAB 10: Cara membina &akaun& FBads dan terus buat iklan brand awareness. Iklan yang sangat bagus untuk naikkan brand anda. BAB 11: Penerangan cara anda nak set &SPENDING LIMIT& supaya iklan tak lebih pada bajet yang anda tetapkan. BAB 12: Anda akan di ajar cara buat iklan & Post Engagement&. Iklan yang fokus untuk orang komen, like dan share post anda. BAB 13: Cara buat iklan &LIKE MARKETING& yang mudah. Nak naikkan likers page supaya orang lebih trust pada bisnes yang anda tawarkan. BAB 14: Di ajar cara untuk promosi kedai anda. Iklan ini namanya adalah &LOCAL AWARENESS&. Sangat bagus untuk anda yang ada premis. BAB 15: Cara mudah untuk buat iklan video ads. Video ads sangat murah. BAB 16: Di ajar juga cara anda &BOOST POST& iklan dengan cara yang betul. BAB 17: Di ajar cara split test &Post Engagement Umur & agar iklan anda lebih tepat kena pada pelanggan yang anda mahu. BAB 18: Di ajar cara split test &Post Engagement Lokasi BAB 19: Di ajar cara split test &Post Engagement Interest BAB 20: Di ajar cara split test &Post Engagement Gender BAB 21: Di ajar cara split test &Brand Awareness Umur BAB 22: Di ajar cara split test &Brand Awareness Lokasi BAB 23: Di ajar cara split test &Brand Awareness Gender BAB 24: Di ajar cara split test &Brand Awareness Interest BAB 25: Di ajar cara menggunakan audience insight. Anda akan lebih tahu secara details siapa pelanggan anda yang perlu anda target dari segi lokasi, jantina, umur dan bahasa yang pelanggan anda gunakan. BAB 26: Di ajar cara untuk buat custom audience untuk retargeting semula prospek yang pernah lihat iklan anda. BAB 27: Di ajar cara untuk menggunakan Custom Audience yang telah anda bina. BAB 28: Di ajar cara retagreting atau pun cara menggunakan Looklike audience iklan anda. BAB 29 : Cara setting iklan & SEND MESSAGE&. Iklan yang sangat padu dan boleh menghuru-harakan page anda. BAB 30 : Di ajar cara setting iklan &TRAFFIC&. Teknik power customer anda PM terus masuk ke no Whatsapp anda. BAB 31: Cara yang tepat dan betul untuk monitor iklan anda. BAB 32: Diajar Cara Buat Customer Life Time Value BAB 33: Diajar Cara Buat Lookalike Life Time Value BAB 34: Diajar Cara Buat Manychat Auto Reply BAB 35: Diajar Cara Buat Manychat Chat Box BAB 36: Diajar Cara Buat Post Jelly BAB 37: Diajar Cara Buat Bisnes Manager BAB 38: Diajar Cara Buat Lead Generation ' BAB 39: Diajar Cara Buat Download Databased Instagram BAB 40: Diajar Cara Guna Swiftkey....
4Apa Itu Home-Based Business? - Wed 13/Feb/2019 8:13pm
Senarai Kerja Sambilan/Sepenuh Masa Yg Boleh Dilakukan Dari Rumah https://www.majalah.com/?classified.senarai-kerja-sambilan-sepenuh-masa-yg-boleh-dilakukan-dari-rumah.FV0CX5S1M6 salam usahawan. dhlama tak jengok.maseh istiqomah berniaga.
5Perkara Mesti Tahu Sebelum Ambil Alih Bisnes Orang Lain - Tue 12/Apr/2016 8:53am
Assalamualaikum rakan2 peniaga semua.. Betul sekali pandangan dari sdra WahMarketings. Saya rasa mungkin yg Cik Zura maksudkan adalah pengambilalihan premis perniagaan yg sudah berjalan, tetapi bermasalah dari segi cashflow. take-over ni menguntungkan jika 1) Cik dah ada momentum perniagaan, iaitu cik dah beberapa tahun dlm perniagaan tersebut dan cik ada senarai customer2 yg diperolehi semasa cik menjalankan perniagaaan sebelum membuka kedai. (bukan baru nak berkecimpung dlm bidang ini) 2) bekas owner sanggup menjual kesemua stok dan peralatan dgn harga diskaun besar (harga rugi), bukan dgn harga mahal iaitu harga beliau beli dari pembekal dan harga kos renovasi. 3) lokasi kedai berpotensi dan boleh deal term sewa baru dengan owner kedai. Jadi kita tahu kita tidak dipaksa keluar sebab owner nak jual premis dll. 4) lokasi dari rumah sdri. kalau jauh berlainan negeri, amat sukar utk komited terutama kalau ada anak kecil. Wassalam Warahmatullah Jeffri
6Awas Dato^ Muhamad Fauzi Bin Hashim! Semoga Tuhan Laknat Hidup Anda! - Fri 25/Sep/2015 2:30pm
Salam Tuan Wan 1605, Tuan2 dan Puan2 yg dihormati. Saya rasakan masalah ini berpunca dari ketiadaan matapelajaran khusus di alam persekolahan menengah tentang penipuan pelaburan, penipuan upfront dan sebagainya. Dalam 15 - 20 tahun saya menceburi bidang perniagaan telah banyak penipuan demi penipuan yg saya alami dan terpedaya. Ini boleh dipelajari oleh tuan2 dan puan2 tanpa melaluinya. Saya bercadang utk menulis satu topik Khas berkenaan skim penipuan dan skim cepat kaya. MAKLUMAt MERANGKUMI: a) Skim Penipuan Mudah =============== - skim penipuan pelaburan - skim cepat kaya piramid - skim cepat kaya ponzi - skim penipuan berteraskan Agama - Skim penipuan berasaskan derma, kutu, taawon, charity. - Penipuan Upfront (pinjaman) - Penipuan Advance Fee Nigeria (kos pendahuluan) - Penipuan Pembantu Rumah - Penipuan Portfolio, Modelling & Mencari Kerja - Penipuan Kerja pemasangan barang kilang di rumah - Penipuan Kerja Perkhidmatan di rumah (translation, typing) b) Skim Penipuan Advance - Skim Bernie Madoff dan seumpamanya c) Kegagalan Pelaburan - Ini bukan skim penipuan, tetapi kegagalan perniagaan disebabkan masalah ketiadaan perjanjian khusus semasa JV atau pelaburan dilakukan. Kebanyakan mangsa mengadu ditipu, sedangkan hakikatnya ia adalah kegagalan perniagaan, bukannya penipuan. Jadual ===== Insyaallah jika diizinkan saya akan memulakan satu topik setiap bulan. Alhamdulillah perniagaan saya (produk sejuk beku karipap & samosa) telah mendapat bantuan dari Allah. Saya akan menggunakan rezeki ini dan peluang masa yang ada utk menyumbangkan ilmu kepada masyarakat semoga kita semua diberkatiNya Ikhlas, Jeffri
7Minta Pendapat: Tutup Kilang Kitchen Cabinet atau Meneruskannya - Fri 25/Sep/2015 12:09pm
Salam Tuan Cowboy, Mungkin pengalaman kegagalan saya boleh tuan pelajari. Saya pernah membuka satu pusat latihan / pusat tuisyen di pahang suatu masa dahulu. Setelah lebih setahun dan hampir rm25k dilaburkan utk peralatan dan membuat partition pejabat, bisnes terpaksa ditutup. Saya jual segala kerusi meja, perabot, aircond dan hanya berjaya mendapat kurang dari rm5k. bermakna kerugian mutlak adalah 80%. hanya 20% sahaja modal berjaya di kutip semula. Kesilapan yang amat besar adalah saya membuka pusat tersebut secara tergesa-gesa, semata-mata kerana in JV dengan rakan yg ingin berkongsi pejabat utk urusan lain. KESILAPAN ======= Saya pasti kesilapan saya ini juga tuan lakukan. 1) Tidak ada business plan yg kukuh. 2) Tidak ada minat dalam bidang tersebut. Saya tidak pernah terlibat dlm bidang Mengajar. 3) Tidak ada kemahiran mengajar tuisyen pada diri sendiri. Hanya mengharap cikgu part time. 4) Tidak ada momentum. Bermakna saya tidak pernah ada senarai pelajar tuisyen lama dari rumah yg dibawa ke pusat tuisyen yg baru dibuka. 5) Faktor luaran: Dan yg paling pedih sekali, sekolah mula membuat tuisyen percuma utk pelajar. Banyak pelajar saya berhenti. PILIHAN ====== Setelah kehabisan wang modal dan kesemua wang simpanan ASB (rm15,000) saya terpaksa menghentikan operasi. Pilihan saya masa itu adalah: a) Mendapatkan funder dan meneruskan operasi - Mungkin boleh untung semula tapi risiko tinggi dan kerugian yg lebih tinggi. b) Menjual ''Lokasi'' pejabat beserta kesemua peralatan. Pemilik baru boleh sambung terus. - Mungkin boleh dijual pada harga 50%-70% kos modal yg saya keluarkan. c) Menutup pejabat dan menjual peralatan sahaja. - Hanya sekitar 20% modal dapat dikutip. SAYA memilih (C) Ini kerana terlalu banyak kesilapan yg saya lakukan ketika membuka pusat tuisyen itu dahulu. Tambahan pula tak ada sesiapa nak ambil alih dan masa semakin suntuk. CADANGAN ======== Jika tuan mempunyai hampir semua 5 masalah yg saya sebutkan diatas, keutamaan tuan adalah utk ''Cut Loss'' iaitu menghentikan kerugian serta merta. Tuan perlu samada (b) Jual pada pemilik baru dgn kerugian mencecah 50% modal atau (c) Jual Peralatan dgn kerugian mencecah 80% modal. ADAKAH FUNDER baru boleh Menyelamatkan syarikat? ================================= Funder baru hanya boleh menyelamatkan syarikat jika tuan mempunyai: a) BISNES PLAN yg kukuh b) MINAT yg mendalam dlm bidang perabot c) KEMAHIRAN peribadi dalam pembuatan perabot (bukan bergantung kpd pekerja) d) MOMENTUM atau Track Record - iaitu senarai panjang pelanggan yg telah dikumpul selama 5 tahun menjalankan bisnes perabot secara kecilan dari rumah atau kampung. Tanpa faktor2 diatas dan jika lebih 80% pendapatan syarikat tuan adalah dari kontrak kerajaan yg sudah ditamatkan (bukan pelanggan awam), saya berpendapat peluang amatlah tipis. Ikhlas, Jeffri Segala yg baik dari Allah Salam dari Jengka.
8Nak Minta Pandangan (Berhenti Kerja) - Tue 22/Sep/2015 9:59am
Salam Cik/Puan Zaiesyah, Jika Cik telah bekerja kerajaan hampir 20 tahun, kemungkinan besar cik telah memiliki sebuah kereta yg dah habis bayar dan sebuah rumah yg telah lebih 50% tempoh bayaran selesai (jika pinjaman selama 30 tahun). Mungkin kita seusia (pertengahan 40an), jadi saya dapat merasai masalah dan tekanan yg cik rasai. Pada usia saya hujung 30an dahulu, saya mengalami apa yg dinamakan ''Mid Life Crisis'' Baca disini berkenaan Midlife crisis: https://en.wikipedia.org/wiki/Midlife_crisis Saya merasa tertekan, rasa marah pada semua, pada isteri, pada anak2, pada adik beradik pada arwah ibu bapa dan semuanya. Kesemuanya tidak betul pada pandangan saya. Saya juga seolah2 hilang arah tujuan, perniagaan yg dilakukan dah gulung tikar, terpaksa balik kekampung dari KL kerana tiada sumber pendapatan yg kukuh. Walaupun masih mendapat kontrak2 kecil yg sekadar cukup utk menampung makan minum, saya hilang semangat utk hidup. Seolah oleh saya sendiri tidak tahu apa yang saya inginkan dalam hidup ini. Akhirnya saya bertemu secara tidak sengaja dgn seorang kenalan lama yg agak berjaya di masjid. Saya ceritakan masalah saya... Beliau menasihati saya:- 1) Pertamanya, kembali kepada ajaran agama. Sembahyang jangan sesekali tinggal. Sentiasa mendoakan keredhaan dari Allah. 2) Keduanya, beliau menasihati saya untuk meletakkan objektif dalam hidup. Apakah objektif hidup saya? Pada waktu itu saya baru sedar yg selama ini, saya bekerja bertungkus lumus siang malam, saya tak ada objektif dalam hidup. Ingat lah, ''Menjadi Kaya'' bukanlah objektif. Objektif adalah sesuatu matlamat yg kita mahu capai dalam hidup dan kekal bersamanya hingga ke akhir hayat. Saya bertanya kembali kepada beliau, jika beliau boleh cadangkan apa objektif utk saya? Beliau ketawa besar.... Objektif diri kita, hanya diri kita sendiri yg tahu dan boleh memikirkannya. Utk mendapat objektif dalam hidup kenali diri kita sendiri: - Apakah hobi atau perkara yg kita minat. - Apakah masalah setempat atau masalah bangsa yg perlu diselesaikan - Apakah kemahiran yg telah kita ada dan yg kita berminat utk belajar. - Apakah kekurangan yg kita ada. KESILAPAN ========= Kebanyakan manusia melakukan kesilapan kerana cuba ''Memperbaiki Kelemahan'' utk berjaya dalam hidup. Hakikatnya, jika kita ''memperbaiki kelemahan'', kita akhirnya hanya akan dapat capai kekuatan yg sama taraf dengan orang lain yg tiada kelemahan dalam bidang itu. KEJAYAAN ========= Kebanyakan manusia yg berjaya dalam hidup, adalah mereka yg mengenalpasti kekuatan sejak awal lagi dan melatih diri dan berkecimpung didalam bidang yg mereka minat dan mahir. Dalam erti kata lain, mereka ''MENGASAH KEMAHIRAN'' sedia ada menjadi lebih baik dari sesiapa sahaja didalam bidang tersebut. Contoh 1 ======= Jika Dato Siti Nurhaliza mengenalpasti beliau ada masalah dalam membuat jualan/sales, dan cuba ''memperbaiki kelemahan'' utk menjadi pekerja SalesWoman yg lebih baik, nescaya beliau tak akan kemana mana hingga ke hari ini. Tetapi beliau mengenalpasti kekuatan beliau iaitu dalam bidang nyanyian: a) Beliau memang mempunyai BAKAT menyanyi. b) Beliau memang mempunyai MINAT menyanyi. c) Beliau memilih bidang nyanyian sebagai KARIER d) Dan Beliau MENGASAH KEMAHIRAN yg sedia ada utk meletakkan dirinya ke satu tahap yg amat tinggi tidak dapat ditandingi oleh sesiapa. OBJEKTIF ====== Dari situ, beliau meletakkan objektif hidup beliau utk ''Memertabatkan Artis Wanita Melayu'' ke tahap yg tinggi dan disegani dan di hormati bukan sahaja di Malaysia malah di peringkat Antarabangsa. KEMBALI ke pangkal Jalan =================== Menyedari hakikat yg saya telah mengabaikan objektif dan kekuatan diri sepanjang usia muda saya, setelah beberapa kali gagal dalam bisnes, kini saya mula kembali ke asal, menilai semula diri ini dan memulakan semula perniagaan dari mula. NASIHAT ======= Jika cik kenali diri cik dengan sebenar2nya, lakukan apa yg cik mahu. Jangan biarkan kata-kata sesiapa di sekeliling mematahkan semangat kita utk menceburi bidang yg kita memang benar-benar minat. Masih awal utk kita berubah dan mencapai objektif hidup yg diingini. Ingatlah, Kolonel (Pakcik Colonal Sanders KFC) pun hanya berjaya menyempurnakan resepi ''Rempah Rahsia KFC'' pada usia hampir mencecah 50 tahun. Ikhlas, Jeffri Segala yg baik dari Allah. Salam dari Jengka.
9Berapa Ramai yang Berjaya Membuat Personal Loan & Lulus - Tue 22/Sep/2015 9:11am
Salam Tuan Fakhri dan Tuan Rayz, Sememangnya pinjaman amat sukar bagi yg mempunyai masalah seperti CCRIS CTOS Blacklist Bangkrup dan sebagainya. Dan bagi puak-puak penipu, mereka menjadikan insan yg kesusahan sebagai lubuk utk menipu dan mendapat keuntungan cepat dengan pelbagai penipuan terutama melibatkan bayaran muka (Upfront) Saya sendiri sebagai peniaga pun telah lama mengalaminya. Tetapi bukan semua ahlong penipu. Kebanyakan masalah dgn ahlong, kerana kita tidak membuat bayaran balik mengikut perjanjian, atau lebih teruk, menghilangkan diri tak dapat dihubungi. Saya mempunyai kawan yg bakal mendapat pinjaman pasti sebanyak rm120k dari bank. Sementara duit clear (beberapa bulan), mereka meminjam dgn ahlong. Sebaik sahaja pinjaman disburse, mereka membayar ahlong seperti perjanjian dan memaklumkan saya alhamdulillah ahlong tu tak jahat dan pinjamannya telah diselesaikan. (tak ada jari atau tangan kena potong hahaha.. ) - Ini adalah ayat jenaka dari mulut beliau sendiri. Apa yg Tuan Isketambola tulis memang amat memedihkan, tapi saya telah belajar utk menerimanya dan akur dgn ketentuan duniawi. Ikhlas, Jeffri
10Mencari Modal untuk Memulakan Perniagaan. - Thu 10/Sep/2015 9:28am
Salam Tuan Maxwell, Saya ingin berkongsi sedikit ilmu yg saya ada. Saya minta maaf jika nasihat saya tidak menarik utk didengari. 1) Bagi memulakan perniagaan, adalah tidak digalakkan meminjam dari sesiapa. Kecuali jika jumlahnya sangat sedikit dan dari ibu bapa sendiri, adik beradik atau saudara mara terdekat. Contohnya jika tuan ingin meminjam rm1,000 utk membeli peralatan memasak dan modal beli barang basah utk berniaga di pasar malam. Selain dari jumlah itu, adalah lebih baik mengumpulkan modal sendiri sedikit demi sedikit. 2) Bagaimanakah cara mengumpul modal? Ada beberapa cara: a) Dengan bekerja yg bergaji tetap dan asingkan rm200 setiap bulan sebagai modal. Setelah 2 tahun, tuan telah ada hampir rm5,000 tanpa perlu meminjam dari sesiapa. b) Dengan mengambil kerja sambilan: - pada hujung minggu - atau pada malam hari setelah habis waktu kerja Kesemua wang dari kerja sambilan ini disimpan. Bagi perbelanjaan bulanan, hanya gunakan wang gaji bulanan tetap utk kegunaan harian. 3) Bagi kaum wanita pula, terdapat skim pinjaman yg dinamakan Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) dimana mereka boleh meminjam sehingga rm3,000. Jika pembayaran pulangan balik adalah baik, saya dengar mereka layak meminjam sehingga rm20,000 bagi pusingan seterusnya. Ingat, ini adalah pinjaman dan wajib dibayar semula. 4) Mulakan perniagaan dengan baik. Pastikan tuan mendaftar dgn SSM dan membuka akaun bank. Setiap minggu atau 2 minggu sekali masukkan wang kedalam bank. Buat kiraan wang perbelanjaan dan jika inginkan wang, keluarkan dari bank mengikut keperluan. Penyata bank keluar masuk ini amat berguna jika tuan ingin membuat pinjaman setelah 2-3 tahun berniaga. Ia membuktikan bahawa perniagaan tuan berdaya maju dan tuan AKTIF berniaga. Pada zaman moden ini, adalah baik juga jika tuan buatkan profile ringkas iaitu ambil gambar perniagaan tuan setiap bulan dan berikan sedikit komentar. Jika berlaku kejadian2 penting samada positif atau negatif, seperti gerai dipukul ribut, gerai disaman kerana menyalahi undang2 lokasi, atau jika gerai diserbu pelanggan ketika waktu2 perayaan atau ketika waktu2 tertentu dan pelanggan beratur untuk membeli, adalah sangat baik jika tuan ambil gambar dan bukukan sebagai ''Profile Perniagaan'' Walaupun ramai menasihatkan tuan boleh mencuba membuat pinjaman setelah 3 tahun, saya beranggapan sebaliknya. Jika perniagaan tuan maju, kumpulkan wang modal sedikit demi sedikit dan setelah 5-10 tahun berniaga, barulah tuan kembangkan kepada cawangan lain, menggunakan modal sendiri. Jika tuan benar2 perlukan pinjaman kerana tidak sanggup menunggu utk cepat berjaya, saya nasihatkan tuan sekurang2nya berniagalah selama 5 tahun dahulu dan membuat simpanan persendirian, sebelum memulakan langkah utk membuat pinjaman bank. Harapan ====== Perniagaan yang baik biasanya akan melalui 4 peringkat ini - 5 tahun pertama yg sukar dimana tuan hanya cukup kais pagi makan pagi - 5 tahun seterusnya dimana tuan telah boleh menarik nafas lega dan membeli aset dan menggaji pekerja - 5 tahun seterusnya dimana tuan dikategorikan sebagai peniaga berjaya. Sudah boleh membuka cawangan. Dan sudah boleh mula bercuti 2-3 kali setahun dan perniagaan dijaga oleh staff tuan ketika tuan bercuti. - 5 tahun seterusnya dimana tuan bergelar hartawan dengan rangkaian perniagaan yg berdaya maju. Dan pada waktu inilah tuan sudah mampu memiliki aset dan kenderaan yg boleh dikategorikan mewah, sesuai dengan pendapatan tuan. Jadi, utk betul2 berjaya, tuan perlu melalui kesemua peringkat ini diantara 15-20 tahun, barulah tuan mampu menghadapi apa juga cabaran yg mendatang kerana perniagaan tuan di backup dengan aset dan tunai cash yg kukuh utk menangani sebarang kemungkinan malapetaka atau ujian didalam perniagaan. Kesilapan ======== Ramai peniaga berpendapat, jika ingin kaya, kita perlu modal yg besar utk memulakan perniagaan. Ini adalah kesalah yg amat besar. Majoriti jutawan hari ini bermula dengan sehelai sepinggang, merantau ke kota dan memulakan perniagaan dari kecil tanpa bantuan modal dari sesiapa. Manakala majoriti peniaga yg berhutang beratus2 ribu ringgit, dan dikejar along, adalah mereka yg tidak sabar meniaga dan ingin kekayaan dengan cepat. Mereka berpendapat pinjaman atau modal yg besar diperlukan utk cepat berjaya, akhirnya mereka kecundang kerana ilmu yg cetek dan mudah kalah setiapkali perniagaan ditimpa musibah atau ujian dari tuhan. Ingatlah, kesemua perniagaan akan ditimpa ujian dan musibah, samada kita seorang islam, hindu, kristian, buddha atau apa sahaja. Yg membezakan seorang jutawan dan seorang bankrap adalah bagaimana mereka merancang perniagaan mereka utk menghadapi musibah ujian YANG PASTI TIBA beberapa kali dalam hidup mereka SETIAP TAHUN Penutup ======= Saya minta kemaafan diatas kesilapan dan pandangan yg tuliskan. Ini adalah hasil pengalaman saya jatuh bangun dalam perniagaan. Jika saya boleh memutarkan masa kembali, mungkin saya tidak akan membuat kesilapan2 diatas dan dikejar ah long (pinjaman berlesen) beberapa tahun, tapi apakan daya.. saya percaya pada Qada dan Qadar Ikhlas dari saya, Jeffri Segala yg baik dari Allah. Salam dari Jengka.
11Ingin Memulakan Perniagaan Logistic - Fri 4/Sep/2015 10:22am
Salam Tuan! Kecilkan skop diskusi logistik ===================== adakah berkenaan: - kurier / despatch barang2 pejabat di bandar2 besar seperti KL/Kuantan dll? - servis pengangkutan lori semenanjung beserta pemindahan barang? - servis membawa kereta/barang dari semenanjung ke sabah/sarawak atau sebaliknya - servis import dan eksport kontena yg melibatkan pelabuhan / seaport / airport & custom clearance? ikhlas, Jeffri
12Ingin Membuka Cafe Santai - Wed 26/Aug/2015 5:36pm
Salam dari Jengka! Sebelum tuan memulakan perniagaan cafe santai ini, gambarkan dahulu segala proses yg terlibat. 1) Berapakah sewa kedai/gerai - sewa sebulan RM3,000 - rm5,000 bagi kedai kawasan bandar - mungkin sekitar rm500 bagi gerai (gerai haram) kawasan flat tepi jalan. sewa dari ''tuan punya haram''. Jika dirobohkan pihak berkuasa setempat, kena tanggung sendiri. 2) Siapakah pekerjanya? - tuan sendiri - anak2 atau anak saudara (tak boleh harap) - pekerja (lagi tak boleh harap jika tuan tiada disitu setiap hari.) 3) Modal dari mana - simpanan tuan sendiri - pinjaman (tidak semudah yg disangkakan) 4) apakah ''killer resepi'' iaitu ''resepi candu'' atau resepi unik yg tuan ada yg membuatkan pelanggan datang setiap hari dan ''ketagihan''. Sebagai contoh Resepi killer - di 7-eleven, mereka ada ''slurpee'' iaitu minuman manis yg menjadi kegemaran kanak2 & dan dewasa - starbuck - ada cafe latte dan pelbagai ice blended (terbaru green tea ice blended) Killer resepi di starbuck percaya atau tidak adalah bukan minuman/makanan, tetapi Wifi yg laju. Walaupun banyak wifi free di lembah klang, speednya amat teruk. Starbuck dapat mengatasi masalah ini dgn memberikan temporari session iaitu password starbuck yg di print pada resit. Password ini boleh digunakan beberapa jam dan expire. jadi tiada masalah bandwidth dicuri oleh org ya sama setiap hari. - di Chatime, killer resepi nya saya rasa adalah ''black pearl'' yg dicampurkan kedalam ''milk tea''. rasanya memang memukau... - di lembah klang, saya dapati sekarang ''Penang Road Famous Teochew Chendul'' sedang banyak membuka cawangan2 baru di dalam shopping mall. harganya tak murah sekitar rm7 semangkuk berbanding dgn rm1.50-rm2 semangkuk cendol tepi jalan. Tapi rasanya memanglah sedap. jadi killer resepi adalah cendol. tuan kena fikirkan apakah ''killer resepi'' yg ingin diketengahkan. tak semestinya resepi baru yg tak pernah di dengar. Tuan boleh juga mempelajari sejenis makanan sahaja dan membuatnya dengan sangat sedap. cthnya: - nasi kerabu kelantan dgn budu, ulam dan segalanya complete. - nasi dagang terengganu yg memang kaw2. - nasi putih gulai tempoyak patin sg pahang bila dah dapat dapat resepi yg sedap, barulah ketengahkan dgn satu resepi minuman yg sangat kaw. cthnya di temerloh, kedai masakan ikan patin popular tu, juga ada menyediakan sirap bandung jagung yg memang kaw-kaw. contoh di melawati (area pasar ramadan melawati) KL pula, nasi ayam melawati dipadankan dgn ABC dlm cawan plastik yg memang kaw2. jadi pelanggan bila menempah nasi ayam, selalunya di regukan dgn ABC yg amat sedap. tanpa resepi killer ini, bagi saya kalau tuan ingin mencuba buka gerai atau restoran apa sekali pun, risiko kerugian amat tinggi, kerana ketiadaan ''killer product'' yg boleh menarik pelanggan secara berulang kali utk membeli. Selamat maju jaya dari saya. Ikhlas Jeffri.
13Mencari Business Consultant yang Bertauliah! - Tue 11/Aug/2015 5:44pm
berapa percent agaknya saham pemilikan bumiputra utk sesebuah syarikat mendapat status bumiputera? 30%? 51%?
14Buka Kedai Vape - Mon 10/Aug/2015 6:11pm
- tidak boleh fokus pd satu brg sahaja. pelbagaikan - kos sewa kedai adalah tinggi. - memerlukan masa yg lama utk bertapak. Mulakan dahulu dari rumah secara sambilan. Ikhlas Jeffri
15Mencari Kerja Sambilan - Mon 10/Aug/2015 12:09pm
ini adalah topik yg saya buat beberapa hari lepas. Utk panduan semua: http://www.majalah.com/?classified:senarai-kerja-sambilan-sepenuh-masa-yg-boleh-dilakukan-dari-rumah:FV0CX5S1M6
16Eid Mubarak 1436h - Thu 16/Jul/2015 11:48am
Salam Dari Jengka, Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua warga forum. Jutaan terima Kasih kepada DPMM Putrajaya diatas inisiatif forum perniagaan ini yg banyak memberi menafaat. Semoga Allah merahmati dan membalas budi tuan-tuan dan puan-puan semua. Ikhlas Jeffri
17Perancangan Bisnes Air Berkabonat - Thu 25/Jun/2015 5:10pm
Salam Ramadan Dari Jengka, Memang susah nak cari hamba allah yg nak kongsikan kesemua kos yg diperlukan. Kecuali kalau beliau nak buat kursus. Saya ingin kongsikan pandangan saya dalam industri ini. Sebenarnya industri minuman air tin/botol dan air perisa dikuasai oleh samada F&N, Nestle atau syarikat2 raksaksa dah bertapak lama. Jika anda sebaya saya, anda pernah melihat bagaimana Allahyarham sudirman cuma menembusi industri ini melalui jenama ''Air Sudi'' iaitu air minuman bergas yg agak gempar pada awal pelancarannya. Walau bagaimanapun perniagaan itu bermasalah, dan ada orang berpendapat ia sedikit sebanyak menyumbang kepada penyakit misteri yg membawa kpd kematian beliau. Di jabatan2 kerajaan, terdapat satu jenama ''Chill'' yg telah beberapa tahun sedang mencuba utk menembusi pasaran samada jualan runcit atau dalam vending machine. Mungkin disebabkan kalah kpd pasaran terbuka, jualan jenama ''Chill'' ni tak pernah melangkau jauh dari kepompong jabatan kerajaan. Di kampung2 di pahang, selalu saya melihat sejenis air yg dinamakan ''Air Madura'' iaitu air bergas pelbagai perisa yg dipasarkan di banyak kedai kampung. Org2 kampung agak menerima air ini. Tapi saya tak boleh menerimanya kerana terlalu manis berbanding jenama lain (risiko Kencing Manis). Taktik ini dinamakan ''Guerilla Marketing'' dimana pengusaha mencuba utk menembusi pasaran luar bandar dahulu, sebelum masuk kedalam pasaran dalam bandar. Beberapa tahun dahulu, atas usaha kerajaan mengadakan pelbagai kursus air minuman, timbul satu serangan pelbagai jenama air baru, yg dibotolkan menggunakan botol plastik saiz tersendiri. kebiasaannya air yg dihasilkan adalah ''air tempatan'' cthnya air soya buatan sendiri, air asam gelugor, air cincau dll. tapi saya lihat majoriti besarnya dah mati. cuma di pasar2 malam masih banyak yg dijual secara sendiri2. Masalah utk melawan syarikat raksaksa yg dah lama bertapak bukanlah masalah baru. Masalah ini juga dihadapi oleh kaum cina. Saya suka membaca bagaimana MarryBrown mencuba utk bersaing dgn KFC selama lebih 30 tahun. Pada peringkat awal penubuhannya kesemua orang mengatakan mereka gila kerana berani utk bersaing dgn raksaksa KFC. tapi diatas ketahanan dan keazaman mereka, sedikit demi sedikit mereka berjaya mencuri market dari KFC dan membina jenama mereka sendiri. Jika anda masuk kedalam Marrybrown, kesemua setting, peralatan, cara pekerja bekerja hampir 99% sama dgn cara KFC dari segi konsep. saya tak hairan jika mereka meneliti bagaimana KFC berjaya dan belajar dari mereka. sama juga industri minuman. jika anda ingin membina jenama dalam industri ini, saya anggarkan ketahanan yg anda perlukan adalah sekitar 10 tahun sebelum mampu bertapak dan tambahan lagi 10 tahun sebelum bisnes anda boleh dikatakan teguh.
18Minta Pendapat Semua - Dapatkan Cash Tanpa Menjual Harta - Tue 10/Feb/2015 7:45pm
Salam Dari Jengka! Pendapat saya, jika anda sayangkan harta ayah, jangan gunakan utk membuat cagaran bisnes. Kelak, bisnes kerugian dan habis tanah tergadai. Di area pahang, banyak generasi anak2 yg meminjam bank menggunakan cagaran dari harta arwah ayah. Tak sampai 3 tahun (ada yg tak sampai setahun) habis perniagaan lingkup dan harta cagaran tergadai. Memulakan perniagaan bukanlah seperti menekan butang lif. Tekan sahaja dan lif terus naik. ada banyak faktor-faktor kegagalan dan dalam masa 5 tahun hampir 99% perniagaan samada gagal atau dorman (tidak aktif dan kerugian). ** Cadangan. Jika niat tuan utk memberikan wang cash kpd ayah, 1) tuan boleh menjalankan perniagaan dgn modal sendiri yg dikumpulkan. Jika gagal, harta ayah tidak tergadai. 2) menjalankan perniagaan tanpa modal di harta kepunyaan ayah, samada menyewakannya atau JV dgn usahawan yg memerlukan tanah, tanpa menggunakan tanah tersebut sebagai cagaran pinjaman. atau.. 3) tak perlu buat apa-apa. hidup seperti biasa dan bersedia kemungkinan pelbagai masalah kesihatan ayah nanti dimana anda mungkin memerlukan wang yg banyak. Secara kasarnya rawatan perubatan hospital swasta bagi ''penyakit tua'' adalah sekitar RM800-RM1200 sehari. Kebiasaannya hospital swasta akan menasihati pesakit utk pulang selepas 1-2 minggu jika penyakit tidak dapat dirawat dan menunggu kematian. Kos yg akan terlibat adalah sekitar RM15k - RM20k. Ini telah berlaku kepada banyak rakan seangkatan dgn saya. Disini tidak salah menjual harta/tanah kepada saudara mara atau orang kampung kerana jika harta tidak digunakan utk membiayai perubatan, apakah lagi kegunaan harta? Ikhlas Jeffri
19Tudung Jenama Sendiri - Minta Pendapat & Pandangan - Thu 29/Jan/2015 4:04pm
Salam Dari Jengka! 1) Saya tertarik dgn perkembangan industri tudung di Malaysia. Pada awalnya dulu, tudung Ariani menjadi hangat dan idola semua wanita. Kalau sesiapa biasa pergi ke PWTC utk program kursus, mesti pernah nampak Butik Ariani. 2) Kemudian datang tudung Fareeda, dimana pemiliknya sangat berjaya dan bertaraf jutawan. Kemudian berkahwin dgn seorang selebriti lelaki. Pemilik Fareeda amat berjaya sampaikan boleh mengiklan pada kapalterbang AirAsia dan pada signboard Wau Bulan di lebuhraya plus dari selatan sebelum tol ke KL. Saya percaya kedua-dua iklan ni berharga berjuta2 ringgit utk dibeli. 3) Pada waktu ini pula, Tudung Neelofa sedang hangat diperkatakan. Isteri saya pergi ke butik Neelofa (terserempak dgn Neelofa sendiri, bersama emak dan neneknya - rupanya Neelofa orang Kelantan dan keluarga mereka semuanya cantik-cantik.) Kebanyakan design memang laku panas. Beribu2 helai ditempah dalamasa beberapa jam sahaja dikeluarkan. Tudung Neelofa tak semahal tudung-tudung lain yg diatas tu. RM 50 pun banyak design yg cantik. Saya memang tak benarkan isteri beli Tudung mahal rm100 - rm200 sehelai sebab kami bukan orang berada. Cukup sekadar keperluan harian sahaja. ** Saya melihat industri tudung mempunyai ruang yg amat besar. Masih ada ruang yg luas utk berpuluh-puluh nama designer baru utk masuk, berjaya dan kesemuanya mencapai taraf usahawan jutawan. Mungkin Cik/Puan Vida boleh, menjadi salah seorang darinya. perlu ada: a) Dapatkan satu nama yg sedap. Spt Ariani, Fareeda, Neelofa dll. b) Dapatkan design-design yg cantik. Saya tidak fikir design tudung boleh dipatenkan. Banyak design tudung yg kita lihat sebenarnya telah lama ada di negara lain spt Pakistan, Arab, Dubai, Indonesia, Thailand dan umat2 islam di serata dunia. Kemudian boleh cari tukang jahit pukal. Nampak macam banyak di majalah.com ni. c) Sebelum menjualnya, cuba sendiri dahulu dan berikan kepada saudara, sepupu dan jiran2. Dengar apa yg mereka komplen dan perbaiki mana-mana yg perlu. d) Dapatkan seorang wakil (atau biasa disebut duta), iaitu seorang yg mempunyai perwatakan seperti model dan ceria utk berkomunikasi dgn media dan tak sombong. e) Jika dimulakan dari bawah, sedikit demi sedikit insyaallah perniaagaan tudung cik/puan boleh berjaya dalamasa 5 tahun ini hahaha! Insyaallah. Ikhlas, Jeffri
20Perniagaan Makanan/Sweet Corn/Ice Blend Berkonsep Kiosk - Mohon Pandangan - Sun 25/Jan/2015 2:44pm
Salam Dari Jengka! Satu masa dahulu, Nelson adalah pelopor utama dalam bisnes kiosk kecilan spt jagung sweet corn. Pada thn 1999 saya satu group peniaga pernah di belanja oleh pemilik Nelson makan di satu warung area bangsar. Saya sangat berminat dgn konsep sweet corn, cuma pada masa tu konsep ice blend belum bermula. Pada waktu ini, saya tak pernah nampak lagi kiosk jagung nelson. Mungkin ada tapi saya tak pernah nampak lagi di negeri saya iaitu pahang/kl/selangor. Negeri lain saya tak pasti. Pengalaman saya membeli di kiosk spt ini, adalah ''barrier of entry'' sangat rendah. Iaitu mana-mana pemilik kiosk jagung manis tak perlu mendapatkan bekalan dari Nelson. Mereka boleh dapatkan bekalan jagung lerai sendiri, cawan sendiri dan membuat jenama sendiri tanpa perlu membayar kos franchise kpd Nelson. Ini adalah cabaran utama franchisor, iaitu franchise (pemegang lesen) lari dan membina jenama sendiri di tapak perniagaan yg sama, dan membuang logo dan banner serta papantanda franchisor asal. .. Di KL, saya nampak ada 4-5 perniagaan jenis ini yg mempunyai kesamaan. 1) Paling mahal adalah Tutti Frutti - http://tuttifruttimalaysia.com.my - bisnes ais krim ambil sendiri, campurkan dgn topping dan timbang. jarang sekali timbang kurang dari RM 15. Selalu akan terlajak hingga rm20-30 terutama kalau anak-anak yg mengambilnya. Pada pengamatan tutti frutti boleh hidup dan maju kalau ditempatkan didalam Shopping Komplex yg besar. Tetapi tutti frutti yg stand-alone, iaitu dibina spt sebuah restoran di deret kedai, agak mencabar. Salah satu tutti frutti yg dah tutup adalah di bandar Tun Hussein Onn (BTHO) cheras setelah 2-3 tahun beroperasi. 2) Snogurt - http://www.snogurt.com/ - hampir sama dgn tutti frutti tetapi lebih kepada FroYo (Frozen Yogurt). Saya belum try tetapi nampak macam semakin berkembang dan bersaing dgn tutti frutti. selain kiosk, mereka juga ada konsep kiosk lori. Saya pernah nampak kiosk lori snogurt depan tesco ampang. 3) Chatime - konsep seterusnya.. - http://www.chatime.com.my/ - yg paling popular adalah Chatime Roasted Milk Tea, harga lingkungan rm8 - tetapi semasa kes black pearl dikatakan tidak halal, saya berhenti sekejap membeli. sekarang ni beli semula hahaha! 4) Coolblog - http://www.coolblog.com.my/ - lebih murah dari Chatime. Saya biasa beli utk anak-anak dgn harga bawah rm5 secawan, pelbagai jenis perisa. - mengikut lidah saya, chatime lebih sedap dari coolblog, tetapi harga chatime pun lebih mahal. - mengikut pengamatan saya juga, pekerja chatime lebih professional dari pekerja coolblog dimana ada yg bagus dan ada yg macam malas nak bekerja. - kiosk coolblog ni memang banyak di kl/selangor. 5) Hot and Roll - http://hotandroll.com - konsep spt taco/paratha/crispy wrap pelbagai inti dan isi daging/ayam/chocolat/butter dll. Oleh kerana produk2 hot and roll ni agak specifik dan unik, lebih sukar utk menjadi mangsa spt jagung Nelson dimana franchisee lari dan membuat jenama sendiri. Ulasan ni dari pandangan mata saya sahaja. Tuan boleh cuba membeli di kiosk2 diatas dan melihat cara operasinya jika tuan nak cari idea utk bina jenama tuan sendiri. Wallahualam Jeffri
21Bagaimana nak Tukar Profile Forum Lama ke Profile Baru? - Fri 23/Jan/2015 11:58am
Salam Dari Jengka! Tahniah kerana sudah bergelar Konsultan. Saya menghabiskan masa berjam-jam baca komen dari tuan. memang banyak betul rupanya. Di merata-rata tajuk. Tuan ni otai lama disini. Mana-mana komen tuan yg saya setuju atau tak setuju, saya akan cuba kupaskan dari sudut saya pulak. Mungkin tidak se kreatif tuan, tapi saya memang minat berniaga. Saya pernah mengikuti beberapa seminar dan kursus selama 15 tahun melibatkan diri dalam dunia perniagaan. Juga saya pernah melibatkan diri dengan DPMM Kuala Lumpur. pada ketika tu, pejabatnya di Jalan Hj Eusoff berhampiran Stesen Bas Pekeliling (area rumah flat dbkl yg dirobohkan tu). Tapi disebabkan masalah peribadi, saya tidak aktif lagi dan berhenti jadi ahli. Mungkin kali ni saya nak join DPMM Putrajaya pulak. Nampaknya DPMM Putrajaya tengah hangat sekarang ni. Tapi boleh tak orang pahang join dpmm putrajaya? ada sesiapa yg bantah nanti? Tuan Linkman ni orang negeri mana? Kongsikanlah kisah tuan menjadi Konsultant. Mungkin boleh menjadi panduan otai-otai lain yg banyak pengalaman berniaga utk menjadi konsultan juga satu hari nanti. hahaha!! Ikhlas Jeffri ps jangan lupa check email yg saya hantar kpd tuan 2 minggu lepas (mvaxmark@gmail.com). Pecah kaca Pecah Gelas, sudah baca harap balas.
22Mencari Pinjaman untuk Membuka Mini Mart Seluruh Malaysia - Fri 23/Jan/2015 11:24am
Salam Dari Jengka, Pada waktu ini, kedai runcit yg paling hangat adalah rangkaian kedai ''99 Speedmart''. Membuka dan mengendalikan kedai runcit amat rumit. Ini kerana melibatkan penjagaan stok beribu-ribu jenis barang. Pada zaman ini, tidak dapat tidak, kedai runcit mesti turut menjual barangan basah. Jika di kampung, terdapat kedai yg mengambil hasil kampung secara 'consignment'. Iaitu orang kampung hantar hasil tani dan setelah terjual pemilik kedai membayarnya. Jika tidak terjual, orang kampung kena ambil semula barang yg dah layu/rosak tersebut. Di bandar, konsep consignment tidak dapat dilakukan atas banyak faktor. Pemilik kedai kena beli sendiri dan mengambil risiko rugi tidak habis dijual. Ada baiknya tuan baca bagaimana sukarnya speedmart hendak mula bertapak. Saya berfikiran itulah cara terbaik utk memulakan kedai runcit. http://www.99speedmart.com.my/history.htm bermula 1987 - mengambil masa 5 tahun hanya mengendalikan 1 kedai sahaja menimba pengalaman - 1992-1998 - baru membuka 8 cawangan - 2000 - menggunakan nama korporat 99Speedmart dan mula membina rangkaian franchise. bermakna beliau mengambil masa 13 tahun sebelum dapat membina satu jenama franchise yang kukuh. Sila google ''Sejarah 99 Speedmart'' utk baca kisah lanjut.. https://www.google.com.my/search?q=Sejarah+99+Speedmart Wassalam Jeffri
23Pengalamanku - Peluang Membuka Kedai Serbaneka Dengan Modal RM5000 - Wed 14/Jan/2015 4:41pm
Terima Kasih kerana share pengalaman berguna. Saya pernah mencuba MLM tapi tak sesuai dgn diri. Pernah mendengar ecos***, isteri amat berminat, tapi nasib baik tuhan melindungi kami. Saya berkeras menentang. Saya lebih percaya kepada perniagaan yg berasaskan produk atau servis yg diperlukan oleh pelanggan, seperti makanan, insurans, gunting rambut, produk frozen dll, bukan produk atau servis yg tidak diperlukan tetapi diumpan dengan habuan kononnya pendapatan lumayan jika berjaya mencari ahli bawahan. Wallahualam Jeffri
24Mohon Pendapat Tentang Perniagaan Perfume Secara Online MLM - Wed 14/Jan/2015 3:12pm
Jualan langsung (MLM) mendapat keuntungan dari mencari ahli bawahan. (Selalu disebut Downline). Syarikat yg mempunyai hanya satu produk agak sukar utk bertahan lama berbanding syarikat yg mempunyai pelbagai jenama produk spt Amway, Ecosway atau Shaklee. Saya pernah ceburi MLM produk spirulina 10-15 tahun dahulu. Kami dibawa oleh group leader ke Taman Shamelin (berhampiran stesen LRT Pandan jaya). Yg menyedihkan satu persatu syarikat yg berniaga produk spirulina ni gulung tikar. Leader kami membawa ahlinya termasuk saya berhijrah dari satu syarikat ke satu syarikat, dari spirulina tablet, spirulina liquid, spirulina minuman sachet dll. Akhirnya syarikat tutup atau beralih kepada produk lain (produk plastik). Saya tak berminat lagi dan itulah kali terakhir saya menyertai MLM. Saya kesal kerana fokus bukan lagi utk menjual produk, tetapi utk mencari ahli. Group leader akan bawa ahli ke mana-mana destinasi yg dia rasakan boleh membawa untung. Saya menjangkakan syarikat puan akan mengalami nasib yg sama jika menggunakan sistem MLM. Wassalahualam - Mungkin saya silap. Jeffri
25Minta Pandangan Perniagaan Restoran BBQ & Steamboat - Thu 8/Jan/2015 4:38pm
Salam dari Jengka, Saya dah pergi ke beberapa restoran steamboat samada secara buffett ataupun tidak. Tak ada pengalaman pahit restoran steamboat utk dikongsi tetapi pada masa yg sama, juga tidak ada apa-apa special atau hidangan yg sedap yg boleh diingati atau di cadangkan kpd umum. rasanya hampir sama di mana-mana restoran. antara restoran steamboat yg pernah saya pergi di KL: - Restoran nelayan bangi (dah tutup agaknya) - Restoran nelayan Tasik Titiwangsa (masih buka tak?) - Restoran Sri Q Thai (Steamboat) Area Bdr Tun Hussein Onn - banyak cawangan di KL) - Steamboat Shabu Shabu di Shaftsbury Square, Cyberjaya dalam setiap lawatan, saya tak pernah pergi tanpa sebab, mungkin diatas faktor kewangan. Setiap kali pergi mesti disebabkan meraikan sesuatu, samada harijadi seseorang, kejayaan seseorang, majlis kendalian majikan dll. pernah seorang rakan cuba buka steamboat di KL suatu masa dahulu (dah tutup). beliau memaklumkan utk membolehkan restorannya hidup, beliau mesti mendapatkan jualan kasar sekurangnya rm500 satu malam. saya pernah mencadangkan beliau mencari seberapa ramai Pengurus Majlis dan memberikan komisen setiap kali beliau berjaya membuat event di restorannya. sewaktu memandu bas express dahulu, saya mendapat komisen jika berhenti di mana-mana restoran. tak banyak hanya sekotak rokok dan sepinggan nasi/minuman tapi dah cukup. Jeffri
26Ingin Buka Petrol Station - Thu 8/Jan/2015 9:38am
Salam dari Jengka, pada bencana banjir baru ni, banyak stesen minyak di temerloh yg tenggelam. - stesen minyak petronas di pekan sehari temerloh - stesen esso simpang ke triang - stesen bhp jalan temerloh-mentakab - stesen petronas simpang ke jerantut - dan beberapa lagi yg saya pasti tenggelam juga. bagaimana agaknya, adakah insurance memberi pampasan bencana alam spt ini? jadi sebelum memilih lokasi, lihat sejarah banjir kawasan tersebut pada tahun lepas2. Jeffri
27Forex Myths, Lies, and Half-Truths - Tue 23/Dec/2014 5:53pm
Salam Sejahtera Tuan Firdaus dan Rakan Usahawan yg berminat dengan tajuk ini. Saya pernah bercadang utk memasuki bidang forex suatu masa dahulu. Tetapi setelah bertemu dgn beberapa rakan yg dah lama menceburi bidang ini (atau 'otai' dalam istilah sekarang), saya membuat keputusan forex ni terlalu rumit utk saya. Jika tahap kecerdasan tuan lebih tinggi dari saya, mungkin tuan boleh mencuba. Tetapi sebelum saya terlupa, ada baiknya kalau saya coretkan disini maklumat yg saya ada. 1. Saya bersetuju dgn Tuan Firdaus bahawa 80% atau lebih iklan forex disini bukanlah iklan forex tulen. Mereka mempunyai ''hidden agenda'' masing masing. 2. Walaupun otai forex yg saya jumpa dah lama dalam bidang ini, saya agak ragu dengan cara hidup beliau. Ini kerana cerita beliau tidak sama dgn cerita yg saya dengar dari isteri (kaum wanita sentiasa bercerita sesama sendiri) berkenaan rintihan dan kesusahan yg perlu dilalui kerana berkahwin dgn seorang yg 'gila' forex. Beliau mengadu dgn kehidupan yg tidak terurus dan banyak kali perbelanjaan isi rumah terpaksa beliau tanggung. Sedangkan pada masa yg sama, suaminya 'gah' bercerita tentang 'kejayaan forex' dengan orang lain. 3. Segala teknik2 kecil yg dipelajari dalam ilmu forex sememangnya berguna, tetapi ilmu yg lebih besar adalah kepakaran mempelajari ekonomi makro sesebuah negara dan membuat bet berdasarkan jangkaan naik turun matawang negara tersebut. Saya akan menggunakan 2 contoh. 4. Contoh pertama yg berlaku pada hari ini, matawang Malaysia (MYR) dan beberapa negara yg mempunyai eksport minyak jatuh secara berkala. Ini kerana berlaku penurunan harga minyak mentah dunia. Mana-mana pakar forex yg peka dgn perkembangan ini mula membuat senarai negara yg merupakan pengeksport bersih petroleum yg akan mengalami penurunan berkala pada matawang mereka. Jadi group 'master-mind' yg berfikiran jauh kedepan, akan mula membuat bet berdasarkan ramalan ini dan membuat keuntungan. mana-mana group yg masih membuat bet secara rambang berdasarkan 'teknik' forex yg mereka pelajari selama berpuluh tahun tanpa mengambil-kira faktor ekonomi semasa akan terkesan dengan fenomena penurunan harga minyak ini. 5. Contoh lain pula, pada masa negara iceland dilanda masalah ekonomi, dan ditimpa pula bencana letusan gunung berapi, terdapat group forex yg mula 'bet' tentang kejatuhan nilai matawang Iceland. kejadian ini pada tahun 2008. kemudian matawang iceland jatuh sebanyak 30-40% dalam 1 tahun sahaja berbanding USD. mana-mana group yg meramalkan kejadian ni dengan tepat, akan mendapat keuntungan yg tinggi dalam forex. 6. Walau bagaimanapun, bukan semua kejadian ekonomi akan menyebabkan kejatuhan nilai matawang. jika tuan cuba 'bet' kejatuhan nilai matawang sesuatu negara, sedangkan perkara tersebut tidak berlaku, tuan perlu mempunyai ketahanan kewangan yg lama, kerana tuan tidak mempunyai pendapatan yg kukuh sepanjang 'masa menunggu' ini.. Ingat, sewa kenderaan, sewa rumah, yuran tuisyen anak2 dan pelbagai perkara lagi perlu dibayar tepat pada masa, sama ada 'bet' tuan berjaya atau tidak. diatas faktor yg sangat komplex inilah, saya membuat keputusan, saya tidak berani utk mempertaruhkan masa depan keluarga dengan menceburi bidang forex. Mungkin tuan-tuan yg lebih arif dan lebih tinggi tahap pemikiran boleh mencuba jika tuan-tuan mempunyai 'backup' kewangan lain yg kukuh jikalau terpaksa 'bertahan' dengan lama. Saya tidak berani. Wallahualam Jeffri
28Jenis Perniagaan - Cadangan untuk Diisi (Borang SSM) - Tue 23/Dec/2014 4:49pm
Saya rasa tak ada bayaran tambahan utk daftar banyak jenis perniagaan. Cuma saya juga berfikiran dalam perniagaan perlu ada fokus. Jika kita sendiri tak pasti apa yg nak diniagakan, mungkin perlu mendalami ilmu terlebih dahulu. Mungkin dengan mengikuti kursus tertentu atau membeli ebook atau buku tentang perniagaan yg kita minat. Bila dah pasti apa bidang perniagaan yg hendak diceburi, barulah kita pergi daftar SSM dan masukkan bidang yg berkaitan dgn perniagaan kita. Fokus adalah perlu. Wallahualam Jeffri.
29Rakan Perniagaan Diperlukan - Thu 18/Dec/2014 12:29pm
Membuka perniagaan bukanlah sesuatu yg mudah. Wang pelabur juga adalah berharga kepada pelabur. Tidak boleh digunakan sewenang-wenangnya. Jika tuan ingin berniaga dan mencari pelabur, pastikan tuan tahu apa yg tuan inginkan dan telah memiliki pengalaman yg luas dalam bidang yg diceburi. Jika tuan belum pasti apa yg hendak diniagakan, tuan perlu persiapkan diri terlebih dahulu dgn menimba pengalaman. Wallahualam Jeffri
30Maha 2014 - Kongsikan Pengalaman dan Pandangan Anda - Wed 17/Dec/2014 4:37pm
Terima Kasih Tuan Isketambola dan Cik Zura. Saya habiskan banyak masa meneliti pelbagai gerai di MAHA kali ini. Sebelum ni tak pernah pergi sebab belum ada produk yg hendak diketengahkan. Apa yg saya dapat lihat, hampir semua produk yg boleh difikirkan ada dijual disini, atau diusahakan oleh pelbagai usahawan dari seluruh malaysia. Tetapi dari segi cabaran, saya lihat cabaran terbesar ialah dari segi memasarkan produk. Persoalan adalah bagaimana usahawan hendak memasarkan produk. Terdapat pelbagai seminar diadakan semasa MAHA, tetapi saya tak berkesempatan meneliti kesemuanya sebab hanya menumpang rumah saudara di cheras selama sehari. Insyaallah pada MAHA 2016 nanti, saya akan ikuti setiap seminar yg diadakan dan mengambil cuti panjang 5-10 hari khas utk menghadiri pameran ini. Insyaalah pada waktu tersebut produk sejuk beku saya sudah boleh diketengahkan. Buat masa ini hanya utk pasaran di kawasan sekitar sahaja kerana skala buatan yg kecil. hanya di rumah sahaja. Saya sudah banyak kali gagal sebelum ini, jadi saya tidak sanggup lagi utk gagal. Biarlah kecil dahulu, asalkan rezeki berterusan dan dapat menyara kehidupan yg sederhana. Wallahualam Jeffri
31Minta Pandangan Meniaga Yong Tau Foo - Wed 17/Dec/2014 4:27pm
risiko yong tau foo adalah pelanggan nak melihat pilihan yg banyak. jika pilihan sedikit, mereka tak mahu beli. sedangkan jika kita sediakan pilihan yg banyak dan tidak habis, kemungkinan utk rosak dan busuk adalah tinggi dan merugikan. rakan saya dahulu peniaga yam too foo pasar malam di kuala lumpur. beliau bukan orang baru, sebab dah memiliki banyak gerai di pasar malam dan mahir selok belok yam tou fuu ni. kemudian mendapat tawaran menjual di KL Sentral pada waktu pembukaan sekitar awal thn 2000. disebabkan kadar sewa yg mahal, beliau tidak dapat bertahan dan terpaksa melepaskan gerai dengan kerugian yg tinggi. bagi saya jika sewa bulanan rm1600 seperti yg tuan maklumkan, adalah sangat tinggi jika hanya utk menjual yam too fuu. risiko gagal amat besar. wallahualam. Jeffri * tambahan jika tuan berjaya membuka gerai nanti, pastikan kuah-kuah yg tuan buat betul-betul sedap. kebanyakan bahan-bahan yamtofuu tak byk beza dari segi rasa. Yg membezakan diantara satu sama lain adalah kesedapan kuah.
32Mencari Kedai Memeriksa Berlian Mentah - Wed 10/Dec/2014 7:10pm
Sebelum pergi ke kedai tersebut, cuba tuan ambil batu bata merah (bukan batu bata pasir). hentakkan berlian tersebut dgn batu bata merah diatas permukaan keras. Jika pecah, memang sah berlian tiruan. Berlian asli adalah batu yg paling keras di dunia dan tak boleh dipecahkan dengan mana mana batu biasa. Dan juga berlian asli tidak akan tercalar walau sedikitpun. Saya pernah menjual mutiara ternak (yang di tinkan bersama induk) dahulu. Tapi dah lama berhenti. Jadi saya ada belajar sedikit tentang batu-batu berharga lain. Jeffri.
33Saya Tak nak Deal Dengan Customer Seperti.. - Tue 2/Dec/2014 6:04pm
@ Humaira 2 Apa yg cik tulis adalah asam garam berniaga. Pengalaman saya menjual produk frozen bermacam perangai customer kami jumpa. Termasuklan yg spt cik humaira tuliskan. Banyakkan bersabar. Saya nyatakan tips bagaimana saya berhadapan dengan cust ini: 1- SOMBONG / BERLAGAK. Ucapkan alhamdulillah kepada customer diatas rezeki yg tuhan kurniakan. Jangan lupa membayar zakat fitrah. 2- PENIPU/ DOKUMEN PALSU. Gunakan alasan (tipu sunat) seperti jika reject, system akan melaporkan data tuan/puan kepada polis dan saya tidak boleh menyekatnya kerana semuanya automatik. Insyaallah customer akan takut. 3 - TIDAK JUJUR - Hutang sana sini tidak mahu declared Cik Humaira hanya perlu bersabar. Mesti ada hutang lain dah nak selesai. Jika cik humaira berlembut dengan mereka, insyaallah mereka akan hubungi cik semula bila layak nanti. 4 - saya bagi fast loan under ppwb BUKAN bank. Jadi jangan cari produk bank dengan saya Saya juga selalu di sindir oleh pelanggan. contohnya, kenapa karipap frozen encik kecil sangat. Yang saya beli sebelum ni lagi besar dan lagi murah. Kebenarannya, jika benar beliau ada supplier yg dapat memberikan produk yg beliau inginkan, tak ada sebab kenapa beliau mencari produk dari supplier lain. Lagi contoh, Karipap encik tak elok, anak saya sakit perut makan. (sedangkan beliau ambil secara consignment percuma). Apa yg saya lihat, beliau tak mempunyai wang utk membayar dan mencari alasan memburukkan produk saya dan tidak mahu membayarnya. Beristigfar dengan baik dan minta dia pulangkan baki barang yg tidak dijual. Masalahnya, tiada baki barang kerana kesemua barang sudah terjual!!!!! Dalam dunia perniagaan, masalah pelanggan kurang ajar memang berlaku. Tetapi kita juga mempunyai ramai pelanggan yg baik hati, pelanggan yg sentiasa tepat membayar dan pelanggan yg membantu memperkenalkan produk kita kepada rakannya yg lain tanpa meminta apa-apa imbuhan. Jika kita sentiada jujur dan ikhlas berniaga, insyaallah akan dipermudahkan. Wallahualam Jeffri
34Masalah Mencari Modal utk Berniaga - Mon 1/Dec/2014 9:59am
@ Encik Jalil - Berkenaan apa jenis bantuan yg usahawan perlukan. Saya setuju dengan: 3) Buah fikiran yg bernas Tetapi saya tidak setuju dengan: 1) Wang 2) Tenaga Jika kita ingin melahirkan usahawan modern abad ke 21, kita tidak boleh sogokkan wang mudah dan tenaga murah/percuma kepada bakal usahawan. Adalah menjadi kewajipan bakal usahawan sendiri untuk mencari jalan bagaimana utk mengumpulkan wang samada simpanan sendiri selama 5 tahun (bekerja dan bergaji tetap) atau membuat pinjaman dari ahli keluarga atau dari badan2 pinjaman di Malaysia. Juga adalah tidak munasabah utk sesiapa menawarkan tenaga murah atau percuma secara berterusan kerana setiap pekerja pasti memerlukan bayaran kewangan utk menyara kehiduan seharian. Akan tetapi (3) iaitu ''Buah fikiran yg bernas'' adalah tepat sekali. Apa yg usahawan perlukan hanyalah buah fikiran dan bantuan nasihat dari peniaga yg sudah berjaya. Selainnya mereka perlu uruskan sendiri.
35Realiti Pencari Kerja Zaman Kini - Sun 30/Nov/2014 1:43pm
Bagi pendapat saya keadaan sekarang tahun 2010+ sangat berbeza dari zaman 1980an dan 1990an. Dahulu, graduan datang dari kampung ke bandar-bandar besar dgn segulung ijazah atau diploma dan mencari kerja dengan tekun dan serius. Bila dapat kerja mereka sangat berdedikasi, maklumlah jika dibuang kerja akibatnya sangat susah. Lagipun niat untuk membantu ibubapa dan adik beradik di kampung. Zaman sekarang berbeza. Para graduan sudahpun berada di bandar-bandar besar kerana ibubapa mereka sudah menetap di bandar besar. Para graduan sekarang adalah generasi yg dilahirkan dan membesar di bandar. Mereka tidak ada keperitan mencari rumah sewa dan keperitan membeli kenderaan. Ada yg hari pertama kerja dah ada kereta (ambil kereta lama ibu atau bapa, secara percuma). Jadi kalau kena marah dgn boss, mereka cepat melenting, merajuk dan berhenti kerja. Maklumlah duduk rumah ibu bapa dan kereta percuma. Tak ada kos bulanan yg perlu dibimbangkan. Cuma perlu hantar resume ke syarikat baru dan lari dari syarikat lama. Sebab itu saya lihat graduan sekarang tak tahan kena marah dgn boss dan cepat berhenti.
36Looking Job As HR Executive - Sun 30/Nov/2014 1:11pm
@ komen no 3 - HR Dep memory lane @ ghostlink My cousin graduate local Univ, start kerja gaji terus rm2,400 dgn drug/pharmacy company di Bangi. Tempat yg sama beliau buat praktikal. Tapi beliau memang dedikasi. Ibarat kata boss jenis pekerja ''Kun Fayakun''. Apa sahaja yg diminta oleh boss akan disiapkan dgn kemas, teliti dan pantas. Tak ada alasan. Graduate yg berkualiti boleh nampak keyakinannya semasa interview. Semasa praktikal pun boss dah nampak dan memang dah pegang terus. Tak salah meminta gaji yg tinggi, jika graduan memang memiliki kualiti yg diperlukan oleh syarikat multinasional dan fasih English.
37
Search Majalah.com