Linkman Crypto untuk Mengumpulkan Maklumat Berkenaan Cryptocurrency di Malaysia
Linkman Crypto - Thu 15/Apr/2021 1:01pm [Last Comment]
Salam Sejahtera utk admin majalah.com

Saya ingin memulakan satu nick baru khas untuk crypto. Semenjak bencana covid melanda dunia, kerajaan seluruh dunia mula mencetak wang dengan pantas utk merangsangkan ekonomi negara masing2..

ada negara yg mencetak duit dengan penuh hemah & tanggungjawab (contohnya Malaysia dan beberapa negara lagi). tapi majoriti negara lain di dunia mencetak sesuka hati..

ini akan menyebabkan kejatuhan nilai matawang yg dahsyat dalam masa terdekat. apabila berlaku kejatuhan matawang utama dunia, RM malaysia juga akan terkesan, walaupun Bank Negara kita amat cekap dan berhati2 dalam urusan fiskal kewangan. (negara kita banyak belajar dari krisis kewangan 1997-1998 dan sejak itu Bank Negara antara bank yg paling berkredilibiti tinggi pada waktu ini).

di bawah ini adalah soaljawab utk memberikan penerangan secara lebih terperinci

1) Adakah Crypto sama dgn forex.
Ya dan tidak.. walaupun banyak persamaan.. tetapi perbezaan utama adalah wang cripto bersandarkan teknologi blockchain. berbanding dengan forex tradisional yg biasa kita dengar, matawang yg didagangkan adalah fiat currency. saya hanya akan fokus pada matawang crypto sahaja (cryptocurrency).

2) adakah anda akan berjual beli (trading crypto)?
tidak. Saya tidak berminat utk berdagang crypto. Walaupun itu adalah salah satu cara yg pantas untuk membuat keuntungan kepada sesiapa yg mahir.

saya tidak mahir trading forex/crypto (dan tidak pernah cuba). Tujuan saya adalah utk membeli cripto dan menyimpan sebagai alternatif lain dari menyimpan wang di bank/asb/tabung haji dll.

anggaplah sebagai simpanan hari tua dimana saya akan membeli secara berkala (contohnya rm300) setiap bulan dan biarkan dia kekal disitu. tidak ada urusan dagangan harian/mingguan/bulanan.

3) apa tujuan nick ini diwujudkan?
Untuk mencari dan memahami dan belajar bagaimanakah cara terbaik utk membeli cryptocurrency di Malaysia. Terutama sekali platform yg mempunyai kelulusan bank negara dan urusan dilakukan secara telus.

saya memohon agar Tuan Admin meluluskan nick ini. Saya bercadang utk menulis lebih dari 1 artikel setiap minggu. (mungkin dalam 10 artikel sebulan..)

Niche: Forex Malaysia | Diskusi Bisnes
 
1. Hazrul Nizam - Thu 15/Apr/2021, 1:30pm
Beli emas fizikal Tuan. Settle problem.  
2. Linkman - Thu 15/Apr/2021, 2:04pm
betul tu Tuan Hazrul.. tapi crypto dianggarkan akan naik dalam 50-100 kali ganda dalam masa 10-20 tahun ni... maksudnya kalau kita simpan sekarang.. rm1000 .. pada 2030 kalau naik 50 kali ganda ... akan jadi rm 50,000

cryptocurrency dan semua matawang yg berasaskan blockchain.. akan menggantikan semua matawang fiat dunia sikit masa lagi.. kita sekarang dalam tempoh peralihan besar-besaran yg pertama sejak beribu2 tahun tamadun manusia menggunakan emas/perak dan wang kertas.  
3. Wasapviral - Thu 15/Apr/2021, 2:41pm
Is Cryptocurrency legal in Islam?
The result shows that cryptocurrency is hugely volatile and has limits to being called 'money,' as it is limited and used for speculation, which is prohibited in Islam. The research implies that Muslims would be reluctant to use cryptocurrency as money, as a currency of transaction.

Is Bitcoin Haram in Islam?
There are some principles that consider Bitcoin (halal) while others consider it (haram). ... 2) Islamic shari'ah doesn't acknowledge Bitcoin as a currency utilized in transactions, financial transfer, trade or business in light of the fact that Bitcoin is fake currency not real therefore it is (haram).

sumber google  
4. Linkman - Thu 15/Apr/2021, 3:04pm
Semua currency di dunia ini fiat money Tuan. Sejak 1971 apabila presiden nixon memutuskan / menghentikan sandaran emas keatas USD (Bretton Woods system), semua matawang dunia yg bersandarkan kpd USD menjadi fiat currency (tiada sandaran emas).

Matawang yg sebenar adalah dinar emas dan perak. Tapi takde sesiapa pun di dunia beli beras di 99speedmart atau beli kuih di pasar malam guna emas / perak.  
5. Linkman - Thu 15/Apr/2021, 3:18pm
Walau bagaimanapun, sudah ada cryptocurrency yg disandarkan kepada emas atau perak.

Bagi setiap unit xxx crypto tersebut yg dikeluarkan terdapat sandaran emas/perak fizikal yg sentiasa ditambah dan disimpan di satu lokasi selamat (vault) pada kadar nisbah 1:1

Kalau tuan takut berdosa guna matawang fiat yg semua manusia di dunia guna sekarang.. Tuan boleh beli crypto emas atau crypto perak.  
6. Wasapviral - Thu 15/Apr/2021, 3:24pm
How much does it cost to create a crypto?
Depending on your needs, creating a cryptocurrency can cost anywhere between $2000 and $5000. If you need a feature-rich, custom-built cryptocurrency, it can go as high as $5,000 or more.  
7. Linkman - Thu 15/Apr/2021, 3:33pm
Jangan main copy and paste je ayat2 text di internet tuan. Kaji dulu dan penuhkan ilmu di dada hokeh.. thehe..  
8. Forum Moderator - Fri 16/Apr/2021, 10:42am
Salam Encik Linkman (Azman).

1) Adakah topik ini termasuk dalam niche Forex atau Servis kewangan atau Pelaburan Saham/Unit Trust?

https://www.majalah.com/?classifieds.forex-malaysia

https://www.majalah.com/?classifieds.servis-kewangan

https://www.majalah.com/?classifieds.pelaburan-saham-unit-trust

2) Adakah pelaburan ini di luluskan oleh Bank Negara Malaysia?  
9. Square Progresif - Sun 18/Apr/2021, 10:26am
BITCOIN?
Boleh buka accauant di sini

https://tokenizemalaysia.com/topic/invited/?invite_code=AP5gL

dan terima 15 token percuma untuk anda beli BTC//ETH/LTC/
XRP
tokenize
Di kawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia
Pengendali Pasaran Aset Digital yang Diiktiraf

T,kasih  
10. Wahmarketings Com - Mon 19/Apr/2021, 7:03am
Beli kijang emas je Tuan. Kijang Emas ni boleh didapati di bank Negara.
ini jadual harga di bank negara :
Selling / Buying
02 Jan 2019 RM 5620 / RM 5401
31 Jan 2019 RM 6594 / RM 6338

02 Jan 2020 RM 6590 / RM 6334
31 Jan 2020 RM 8110 / RM 7792

03 Aug 2020 RM 8911 / RM 8565
31 Aug 2020 RM 8700 / RM 8352

bayangkan kalau Kijang EMas tu di beli pada tahun 2019
dan di jual kembali pada Ogos 2020.  
11. Linkman - Mon 19/Apr/2021, 12:21pm
@ Tuan Wahmarketings..
mahal tu rm8k++
beli sikit2 boleh ke.. 10 gram bar ada tak..

@ Tuan Square Progresif
Terima Kasih diatas maklumat tuan..  
12. Linkman - Mon 19/Apr/2021, 12:28pm
@ Admin forum..

Boleh tak buat niche baru.. Cryptocurrency.. sebab saya tak nak bercampur dengan forex.. sebab forex ni 100% spekulasi traders & permainan robot semata2.. langsung takde kaitan dgn keadaan ekonomi semasa sesebuah negara.

crypto pun banyak spekulasi juga peringkat awal ni.. tapi akhirnya akan mature.. dan banyak bergantung kepada cara pengendalian blockchain dan cara komuniti pentadbiran crypto tu.. (selalunya crypto ada tenologi blockchain nya sendiri.. tapi ada banyak juga cripto yg menggunakan blockchain ethereum..)

teknologi ini akan menjadi tulang belakang financial system di seluruh dunia.. suatu hari nanti semua bank di setiap negara ada crypto masing2 dan di sandarkan kepada matawang negara tersebut.

berkenaan kelulusan bank negara.. ada beberapa syarikat yg dah dapat kelulusan. nanti saya cari senarai dia..

ada juga company overseas yg tidak dapat kelulusan (sebab dorang tak apply atau belum apply) contohnya binance dll.. saya cuba elakkan kalau xde kelulusan walaupun apps/website tu popular di seluruh dunia..  
13. Linkman - Mon 19/Apr/2021, 12:37pm
crypto boleh menghapuskan kebergantungan manusia seluruh dunia kepada credit card. Apabila kita travel luar negara nanti.. boleh guna crypto sahaja.

kita boleh hapuskan semua institusi perbankan dunia yg mengawal kad credit (visa, mastercard, american express dll).. tak lagi terbelenggu..  
14. Linkman - Mon 19/Apr/2021, 12:40pm
cripto juga boleh digunakan sebagai backup apabila matawang sesebuah negara merudum dan inflasi tidak terkawal.. atau apabila matawang di serang oleh penyangak matawang..

di venezuela hari ini.. majoriti menggunakan cripto DASH sebab matawang venezuela tengah teruk inflasi sejak 8-10 tahun dahulu..

di turkey sekarang juga agak teruk.. inflasi mencecah 16%.. (sebagai perbandingan.. inflasi 'normal' adalah sekitar 3% sahaja).. di turkey ramai yg sedang menukar matawang kpd cripto sebagai hedge against ketidaktentuan ekonomi..  
15. Hazrul Nizam - Tue 20/Apr/2021, 5:07am
turki dah haramkan bitcoin. india mungkin akan ikut sama Tuan. Sy tidak menentang bitcoin genuine, cuma memaklumkan sahaja.  
16. Shmazu Resources - Tue 20/Apr/2021, 2:08pm
saya ada pembelian menggunakan platform luno
tapi ada 4 shj.BTC,ETH,LTC dan XRP.saya ada beli sebagai investment  
17. Linkman - Thu 22/Apr/2021, 10:54am
ya mmg betul Tuan Shmazu... Luno dibenarkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).

https://www.sc.com.my/regulation/guidelines/recognizedmarkets/list-of-registered-digital-asset-exchanges

kalau lihat senarai diatas.. setakat hari ini ada 3 sahaja platform yg dibenarkan di Malaysia

1. Luno Malaysia Sdn. Bhd.
Petaling Jaya, Selangor

2. SINEGY Technologies (M) Sdn. Bhd.
Georgetown, Pulau Pinang

3. Tokenize Technology (M) Sdn. Bhd.
Kuala Lumpur Sentral
(yg ni comment nombor 9 diatas.. Tuan Square Progressif)  
18. Forum Moderator - Thu 22/Apr/2021, 12:46pm
Salam Encik Azman.

Saya telah memaklumkan dalam meeting untuk mendapatkan maklumbalas dari pihak pengurusan.

1) Kami berpendapat Cryptocurrency termasuk di dalam Forex (Foreign Exchange). Oleh itu, tiada niche baru akan diwujudkan. Kesemua diskusi Cryptocurrency akan dimasukkan kedalam niche Forex.

2) Kami telah upgrade akaun Tuan 'Linkman Crypto'. Tuan boleh membuat 7 post setiap minggu.

Terima Kasih diatas sumbangan Tuan kepada forum perniagaan ini ya :-).

Wassalam - Admin  
19. Linkman - Fri 23/Apr/2021, 6:53pm
Ok Tuan Moderator.... Terima Kasih diatas feedback.. terutama berkenaan status Linkman Crypto..

saya meminta Tuan sekali lagi utk mengasingkan niche Cryptocurrency dari Forex.. ini kerana terdapat perbezaan yg sangat jauh diantara crypto dengan matawang biasa..

teknology crypto dan ilmu2 berkenaan crypto akan berkembang dengan luar biasa bermula hari ini .. kerana sekarang Coinbase iaitu exchanger utk crypto sudah melalui proses IPO di USA...

banyak lagi crypto exchanger akan turut sama pada waktu akan datang.. adalah satu keputusan yg bijak kalau Tuan asingkan Crypto dari niche forex.  

Page 1   (Total 19 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..