Lebih Ramai Penduduk Tokyo Berhijrah ke Kampung Akibat Covid19 - Apa Kita Perlu Buat di Malaysia Sekarang?
Linkman News - Tue 17/Nov/2020 10:07pm
Hari ini saya melihat video berkenaan impak covid19 di Jepun. Dah masuk 3 bulan berturut2, lebih ramai penduduk kota (Tokyo) kini berhijrah keluar termasuk balik ke kampung berbanding sebelumnya, untuk bercucuk tanam.

12 Nov 2020 - Japan's Country Towns Were Dying, Then COVID Happened
https://youtu.be/csBr5pO_Gfk

Pertama kali saya beritahu rakan2 sekerja pada Mac 2020 dulu yg dunia mungkin mengambil masa 4 tahun utk pulih disebabkan oleh pandemik ini, ramai yg tak percaya. Pendapat ini berdasarkan apa yg berlaku ketika pandemic Spanish Flu pada 1918.

Samada harga makanan naik ATAU kalau harga tak naik mendadak pun (sebab kerajaan kawal harga dan bagi subsidi), pendapatan bulanan kita pulak yg berkurangan. Mana satu pun yg berlaku, kita bakal berdepan dengan masalah menjelang 2021 nanti.

Saya dah pun persiapkan diri utk balik ke kampung sebaik sahaja PKPB di KL/Selangor berakhir.. (Feb 2021 maybe?). Sekarang tengah proses menuntut ilmu pertanian moden secara intensif.

Target saya adalah dgn 1 ekar tanah, kita mampu menghasilkan makanan yg mencukupi 100% untuk 10 orang. Jadi kalau berlaku fenomena penghijrahan besar-besaran dari bandar ke kampung nanti, saya ada blueprint untuk kita sama-sama mengatasi masalah ini.

Saya menyeru rakan semua, persiapkan diri sekarang. Jangan menunggu terlalu lewat untuk bertindak. Gerakkan jentera2 pentadbiran di kampung sekarang. Usahakan kesemua tanah terbiar atau tanah getah/kelapasawit yg dah tua dan semak tu...

Belajar Blueprint Usahawan Desa disini:
https://www.majalah.com/?classified.blueprint-untuk-memperkasakan-usahawan-desa-di-malaysia.GG6WVJD89G

Selamat menghadapi ujian terhebat seumur hidup kita semua !!

Niche: Diskusi Bisnes
     
  1. Wahmarketings Com - Tue 17/Nov/2020, 11:22pm
    Kalau tanam padi. Takkan nak makan nasi hari2? Kalau buat kolam ikan. Mana nak cari nasi?
    Maka mula lah simpan emas  
  2. Linkman - Sun 22/Nov/2020, 8:50pm
    ya Tuan emas adalah pilihan paling bijak jika

    1) kita atau pasangan (suami/isteri) salah seorang kerja dgn kerajaan. disebabkan kerajaan tidak pernah buang kakitangan, masa depan agak cerah.

    2) kita atau pasangan bekerja dgn syarikat yg kukuh semasa covid - cth syarikat buat sarung tangan getah, buat vaksin covid, buat hand sanitiser, hospital swasta, syarikat telekomunikasi broadband, syarikat buat kicap (jualan kicap meningkat setiap kali ekonomi merudum), syarikat kedai runcit, syarikat delivery kurier dan beberapa segment lagi.

    selain dari yg diatas, kalau kita ada simpan emas pun, semua habis digadaikan sebab tak cukup duit..

    tapi kalau kita ikut blueprint usahawan desa diatas.. keperluan makanan dan pendapatan boleh berterusan sehingga kiamat thehe.. (selagi kita hidup dan ada kudrat).

    Soalan:
    masalahnya, macamana nak ikut usahawan blueprint kalau tak ada tanah? hang Linkman boleh lah sebab hang ada tanah seekar di kampung..

    jawapan:
    Bagi yg tak ada tanah, boleh buat JV dengan pemilik tanah terbiar di kampung. kena draf agreement cantik2. tak perlu bayar sewa ke tuan tanah, tapi kena share keuntungan dari tanah tu. kalau konsep profit sharing nih... kena tanah luas sikit.. 2 ekar atau 3 ekar pun dah cukup.  
Page 1   (Total 2 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Mencuba Nasi Arab Imam Muda Asyraf - Nasi Arab Mandy Medina
Nasi Arab Travel - Kalau dulu bila nak masak Nasi Arab memang pening kepala memikirkan bahan-bahannya. Tapi yang ni 15 minit sahaja siap!!