Kenapa Saya Bawak Grab dan Apa Prosedur untuk Buat Grab (e-Hailing)
Linkman @ Azman Consultation - Mon 25/Nov/2019 11:21pm [Last Comment]
Yaa... Saya bercadang utk buat grab juga akhirnya hehe..

Mula sekali dengar rakan buat grab (dia agen hartanah juga), saya fikir.. buat apa habis masa? baik aku fokus pada hartanah sahaja..

Tapi lepas tu sorang demi seorang agan hartanah lain mula membuat grab. dan hampir semuanya nampak sangat positive.

Cuma masalahnya, kereta saya dah lama (lebih 10 tahun).. dah tak layak utk buat grab. Jadi saya kena fikir semasak-masaknya sebelum membuat keputusan

Pros - Advantage buat grab
================
1) boleh buat duit dengan mudah. Permintaan dari orang awam untuk naik 'teksi e-hailing' sentiasa ada.

2) boleh on dan off bila2 masa. kalau rasa minggu ni nak guna banyak duit.. buat grab dari pagi sampai malam. Tapi kalau sibuk dgn client hartanah.. boleh off kan je grab. takde siapa marah pun.

3) boleh pilih masa kerja. kalau nak buat grab pagi dan buat kerja lain petang.. atau nak buat kerja lain pagi dan buat grab petang/malam puunn boleh. Anda bos anda punya suka hehe...

4) Boleh buat 2 kerja dalam satu masa
- contoh ada client nak jumpa di shah alam. anda duduk di ampang.
- jarak 2 tempat ni bukan dekat... memang rugi masa nak2 pulak kalau client tak jadi nak beli umah .. saja je nak tengok2.
- jadi sekarang anda tak kerugian... selepas sahaja jumpa client, terus on kan grab dan teruskan sejam dua atau sampai dapat target berapa ringgit nak.. rm50 ke rm 100 ke.. dah dapat baru balik ke rumah/ofis

5) Tak marah bila kawan2 atau saudara mara mintak tolong.

- contoh sekali tu ada sedara mintak tolong hantar ke KLIA sebab dia nak buat umrah. Saya pun hantar.. hala balik terus on grab & buat duit thehe..

Cons - Masalah buat grab
=================
1) kena kereta baru. Kereta lama tak boleh

2) nak beli kereta baru, kena commitment 9 tahun utk bayar installment. jadi ini adalah keputusan yg serius. fikir masak2 sebelum buat keputusan.

3) Nak sewa kereta orang lain berisiko dan kos mahal. kena bayar sewa harian/mingguan. Ada ura2 grab nak haramkan penggunaan kereta orang lain. hanya owner kereta sahaja yg boleh buat grab

4) kena ambik ujian PSV dulu. Ini ujian macam orang yg ambik teksi.


Kesimpulan
==========
1) akhirnya saya membuat keputusan untuk buat grab
2) saya akan beli kereta baru.
3) setelah study berminggu2, akhirnya saya akan pilih Perodua Bezza. (pilihan samada proton saga baru atau perodua bezza...)

Kalau tuan/puan nak tahu kisah lanjut.. bookmark/share le topik ni... saya akan update kisah grab saya disini.

ada orang kata proses A to Z akan mengambil masa 4 atau 5 bulan.. tapi ada yg kata sebulan dua pun boleh settle. Jadi disini saya akan share kan liku2 dan pengalaman saya menjadi pemandu E-Hailing Grab

(Next, saya akan share dalam comment kenapa saya pilih Perodua Bezza berbanding Proton Saga utk buat grab)

Niche: Diskusi Bisnes | Ejen Uber Dan Grab Car | Sewa Kereta Teksi Limo
 
1. Rodni - Tue 26/Nov/2019, 7:06am
Sy memang berminat tapi tak tahu prosedur dan carany..kadang2 tak konfiden juga sama ada boleh atau tak boleh buat.  
2. Wahmarketings Com - Wed 27/Nov/2019, 7:52pm
Seeloknya kereta bezza tu guna khas utk buat grab saja.
utk.personal.use gunalah kenderaan lain. kereta buat grab ni jalan merata rata. setakat nak cecah 100k tu celah gigi je. Kalau main highway Lekas, LPD , Plus , Mex ,Duke sehari x lari 200km. sebenarnya pemandu grab ni ada dua jenis. satu jalan dekat satu jalan jauh. jalan dekat dapat pun rm5 kekadang rm10 tapi jalan jauh cth job ke klia tu tak lari RM 50.  
3. Linkman - Fri 29/Nov/2019, 8:03pm
ye mmg betol Tuan.. setakat nak hit 10,000 km sebulan senang2 je.. (kena tukar minyak hitam fully sinthetic setiap bulan)

saya tak kisah samada nak fokus long range atau dekat2 je. kalo long range ke KLIA mmg untung dapat rm65 satu trip. tapi ikut nasib lah, kalu gi ke KLIA beratur dalam queue lama kadang2 lebih 2 jam..  
4. Linkman - Fri 29/Nov/2019, 8:18pm
ok saya dah book bezza 1.3
- harga on the road rm 43,453
- downpayment rm 4,553
- loan 90%
- total loan approved rm 38,900
- monthly installment rm 461 for 9 years
- termasuk dah insurance first year
- utk ehailing kena topup rm400 insurance
- insurance ehailing dgn affin bank

ada jugak ehailing insurance yg bayar daily rm1.80 tapi tak amik yg ni.. saya amik yg bayar tahunan terus.

susah nak pilih antara new proton saga dgn perodua bezza.

New Proton Saga Vs Perodua Bezza
===============================

Saga baru harga bawah rm40k, dan spec full mcm kereta mahal. dan design baru mmg jauh lagi cantik.

tapi kalo minyak.. bezza lebih murah .. sebab bezza lagi ringan.

dari segi road handling, saga mmg jauh lagi mantap. kalo bezza mcm drive bawak tin kosong.. thehe..

tapi disebabkan jimat minyak.. saya still pilih bezza.
saya taknak amik Axia sebab kereta ni utk long term..

axia kecik sangat
lagipun kalo kena angkut model rumah/condominium bawak gi exhibition.. saiz besar gak.. tak muat axia bonet kecik.. tapi kalo bonet bezza .. besar gila..

dan..
mana tau kalo jumpa stewardess Emirates balik KLIA nanti..
terjodoh la pulak hehe..
at least tak yah tukar kete dah..

Hi miss.. how are u??
Stewardess: Hi how are u..

I am azman.. Real Property Consultant...
Stewardess: really?

Yupp.. i am doing this as part time u know... we agents have lots of free time... twiddling our fingers..
Stewardess: how is that possible...

(drama netflix ini.. akan bersambung nanti.. :-)  
5. Hazrul Nizam - Sat 30/Nov/2019, 11:15am
Tak perlu stewardes klia azman.
Gadis melayu pun banyak yang cantik dan manis
Azman boleh pergi buat grab di area universiti
dan tunggu di kedai dobi hujung minggu
penuh pelajar universiti

BTW, bagaimana dengan ujian PSV
senang atau susah?
saya berminat nak bawa grab, kereta masih layak (baru 3 tahun)
Tapi saya risau nak ambil ujian PSV
Umur dah 50 lebih rasa susah nak ambil exam semula haha.  
6. Wahmarketings Com - Sat 30/Nov/2019, 11:03pm
Tuan linkman. kereta 9 tahun hutang bukan idea yang bagus. utk maklumat 4 tahun pertama adalah interest bank. kalau one day dah tak nak buat tuan nak kena clearkan payment 48bulan x RM461 => RM 22128 baru boleh cerita nak jual kereta. ramai org terjebak kes sambung bayar kerana isu loan 9 tahun ni la. installment RM 461 sebulan / 30 days . sehari tuan celik mata bangun tidur kena ada minima RM 16 sehari ini tak termasuk minyak dan regular maintanance  
7. Wahmarketings Com - Sun 1/Dec/2019, 12:14am
Saya harap Tuan Linkman ada backup. Sebabnya saya pernah kena dulu Tahun 2007. saya beli 1st car
Myvi 1.3 RM 558 sebulan x 9 Tahun. Masuk April 2009 Saya Hilang Kerja. Ada seorang brother tu sindir
saya '' First Time beli kereta ya '' . Kita pun meng-iyakan je la. Bila dah habis loan kreta tu baru paham apa bende brother tu cakap.  
8. Linkman - Wed 18/Dec/2019, 3:15pm
Ya betol Tuan Wahmarketings. kalau setakat nak tukar kereta, memang saya tak berani. tapi kalau kereta utk buat grab OK kot sebab boleh jana income... anggaplah seperti kita sewa kedai restoran utk niaga makanan. lagipun kereta lama saya banyak kena repair.. hampir selang sebulan kena keluar duit repair.. dan kena ulang alik workshop.

Sayang zaman tuan dulu belum ada uber/grab. Kalau tak, ada banyak cara boleh usaha utk maintain kereta tu.  
9. Linkman - Wed 18/Dec/2019, 3:24pm
Tuan Hazrul,
- mula2 kena gi klinik buat medical checkup - rm 48
- lepas tu kena ke driving school utk buat PSV eHailing test rm 318. Ceramah 8 jam then test sejam.

tak susah pun kecuali kalo warga malaysia yg tak fasih bahasa melayu tu mereka takut sebab ada yg fail. Tapi kalau orang yg fasih takkan fail punya..

skrg saya tunggu kereta bezza sampai. Sebab saya nak warna biru.. jadi kena tunggu lama. kalo hentam je warna apa ada mungkin cepat sikit kot.  
10. Azharmukhtar - Tue 4/Feb/2020, 3:49pm
Bagus tuan share cerita ni. Banyak manfaatnya. Terima kasih.  
11. Linkman - Mon 20/Jul/2020, 7:03pm
saya nak sambung semula grab lepas habis PKP.

sblm pkp dulu (dlm feb 2020) saya biasa dapat rm200+ setiap hari. saya simpan rm100 utk installment kereta (bezza), petrol, minyak hitam, tayar, dll.. dan ambil rm100 sbg pendapatan harian. kerja dalam 8 ke 10 jam bergantung nasib. kalau 1 hari dapat 2 kali hantar customer ke airport memang happy gila.. tapi skrg ni airport sunyi sepi...  
12. Linkman - Mon 20/Jul/2020, 7:05pm
semenjak 1 bulan dahulu (selepas PKP), income grab beransur2 naik. skrg dab mula bleh hit rm100+ sehari dengan waktu kerja yg sama sebelum PKP

dulu banyak foreign student & pelancong asing termasuk arab.. tapi sejak pkp dah takde foreigner.. sbb tu lah income drop 50%.  
13. Linkman - Wed 5/Aug/2020, 3:41pm
Update: Syukur semalam buat pertama kali income grab mencecah rm 150 kerja 8 jam.. tak lama lagi nak sama mcm sebelum PKP boleh hit rm 200+ kerja 8 jam..

(seperti biasa saya amik rm75 shj dan simpan rm75 utk servis & installment kereta lepas habis moratorium nanti)

byk yg guna eWallet utk bayar grab sekrg.. saya rasa bantuan govt rm50 ewallet sangat membantu pemandu grab thehe... Tima Kacih kpd Dato PM & Menteri Kewangan.

hari ni saya cuti malas bawak grab hurrayyyy... lepak di mdc

Boss hartanah saya pun announce projek2 perumahan baru this year... nasib baik ada grab tak risau sangat kalau cepat atau lambat thehe...  
14. Linkman - Thu 6/Aug/2020, 9:59pm
diary grab
========

Harini bawak grab dapat tips rm10 dari seorang Chinese thehe... seronok.. lama borak dlm kereta saya tanya kerja apa..

rupanya dia kerja buat seminar motivasi kepada syarikat2 besar. memang mewah.. sejam dia charge rm 1,000 biasanya dlm 3 kali seminggu..

saya pun membuat congakan..
rm1 sejam x 3 jam sehari x 3 kali seminggu x 4 minggu sebulan..

WOW!!! rm 36,000 sebulan gaji..
dia bagitau.. kawan dia lagi banyak.. dapat dlm rm 100k sebulan buat seminar motivasi..

dulu dia belajar di england.. kemudian balik malaysia buat Amway (MLM) kemudian berjaya beli pelbagai hartanah bernilai tinggi dan menceburi pelbagai bisnes lain..

kemudian sebelum keluar dari kereta, nah rm10 dia bagi tips free.. saya pun.. Issyhh takpelah encik... dia pulak kata.. ambik lah...

saya pun.. ngappp terus sambar thehe....

kemudian sebelum keluar dia mintak nombor hp saya.. dan saya pun terbagi huhuhu...

adakah episod ini akan berakhir dgn upacara menandatangani borang MLM dlm beberapa minggu lagi.. huhuhu..  
15. Linkman - Wed 9/Sep/2020, 2:17pm
diary grab
========

hari ni saya bawak seorang wanita india yg agak tua (mungkin dlm 60 tahun) menggunakan payung sebagai tongkat. dari klinik ke rumah flat dia di KL.

saya sangka dia sakit dan mendapat rawatan.. tapi rupanya dia bekerja mencuci di klinik. sebelum PKP dia ada kontrak bersihkan 6 klinik setiap hari. pendapatan cukup utk dia hidup.

bila covid melanda.. tinggal 2 kontrak sahaja sebulan yg masih aktif.. dlm rm600. dia beritahu kehidupan agak susah..

dia bayar saya guna grab-pay rm7. bila sampai sahaja ke destinasi, saya bagi dia rm10.. sebab saya sedih sangat melihat keadaan dia bertongkat..

balik umah saya tengok netflix.. tapi saya termenung memikirkan nasib beliau.. adakah kita dah tua nanti mcm tu juga?  
16. Linkman - Fri 11/Sep/2020, 9:59pm
Diary Grab
=========

Harini saya naik grab sebab ada urusan di KL dan malas nak bawak kereta hehe..

Brother yg bawak grab tu seorang pekerja kilang proton di Shah Alam. dia dah kerja sana lepas spm sampai sekarang umur 50an. asal dari terengganu, dia dapat berita ada kekosongan di kilang proton dan terus datang ke KL sehelai sepinggang utk bekerja.

Dia beli kereta 7 seater utk famili. Dia buat grab hujung minggu sahaja sebab weekdays masih bekerja. Kata nya kilang proton nak pindah ke tanjung malim.. so maybe kilang di shah alam tutup?

kelebihan menggunakan kereta 7 seater utk buat grab dia boleh switch 2 jenis grab.. iaitu grab biasa (4 penumpang) dan grab 6 penumpang.

contoh kalau trip rm 30 utk grab 4 seater dari KL ke rawang, kalau 6 seater boleh dapat rm50. jadi dia boleh capture 2 market.

waktu saya beli bezza dulu, tak terpikir pulak taktik ni.. tapi saya nak dapatkan monthly installment yg paling kecik.. so bezza adalah pilihan terbaik.. walaupun skrg orang boleh beli proton saga baru 0 downpayment.. on the road.. huhu... tension dengar....  
17. Hazrul Nizam - Fri 25/Sep/2020, 10:27am
Tak panas ke Tuan duduk dalam kereta setiap hari. Saya ada rakan bawa teksi. Kulit memang habis terbakar. Nampak jauh lagi tua dari usia sebenar.  
18. Linkman - Mon 28/Sep/2020, 10:15pm
ya memang panas tuan.. saya kena install tinted yg boleh block heat... saya guna jenis.. brand raytech harga dlm rm 1200+

ada yg lagi mahal.. lagi baik.. boleh block lagi banyak heat. yg saya guna tu dah ok dah... bila masuk je kereta.. terus perit matahari tak rasa... kalo tak.. rasa pedih kulit kena matahari waktu tgh hari..  
19. Linkman - Thu 1/Oct/2020, 8:46pm
Diari Grab - 1 Oktober 2020

Minggu ni patutnya agak baik, saya banyak round tengah bandar KL.. dapat la rm 120- rm 140 sehari kerja dlm 8 jam.. tapi risiko musim hujan ni kalau kereta terperangkap masa banjir kilat.. memang habis lah.. sebab tu saya malas nak ke tengah KL..

TAPI kes covid.. meningkat lah pulak.. saya memang ada bawak spare mask.. sbb ada jugak client yg tak pakai mask.. takkan nak halau keluar.. nak tak nak kena la bagi mask free..

Tapi hari ni saya cuti.. sebab risau dgn kes covid KL dan selangor tgh naik mendadak.. saya akan cuti dlm seminggu dan tengok keadaan covid mcmana..  
20. Linkman - Mon 5/Oct/2020, 10:15pm
Diary Grab
=========
dah beberapa hari cuti.. tiba2 dapat notification from mamat runner.. insurans dan roadtax bezza due tak lama lagi..

- Insurance RM 1410 (termasuk insurance ehailing rm 248)
- Road Tax rm 70
Total = 1480

hua.. hua.. hua.. nak tak nak kena gak buat grab.. walaupun covid cases tengah naik di KL & selangor..  
21. Linkman - Sun 11/Oct/2020, 10:07am
Diary Grab
=========
Dah lebih seminggu cuti buat grab. Kes2 baru covid punya pasal. Nasib baik property saya dpt close sale every month.. co-broke ke solo ke tak kisah.. janji dapat close sale.. so taklah desperate sgt.

Saya tanya kawan2 yg still bergerak bawak grab.. dorang kata agak teruk jugak skrg ni.. kalau di KL, 10 jam kerja sehari dapat dlm rm100 shj. banyak masa bazir menunggu dlm kereta.

saya tak fikir saya sanggup nak ambil risiko.. so saya akan sambung cuti grab for another few weeks. duduk rumah buat research lagi baik. seminggu sekali gi jaga galeri (property gallery)..

tapi di gallery pun nampak jelas crowd menurun.. maybe sebab moratorium dah habis.. semalam saya dapat 1 shj prospect... (biasa at least 3-5).. tapi masalahnya dia bawak kereta alphard.. pengalaman kami property agents.. lagi kecik kereta prospek lagi cerah probabiliti akan close sale. lagi besar kereta, walaupun on paper qualified.. biasanya dia akan teragak2 dan postpone.. maybe sbb memikirkan hutang keliling pinggang..  
22. Linkman - Tue 17/Nov/2020, 10:18pm
Diary Grab
=========

Walaupun saya dah berhenti buat grab berbulan2.. tetapi kereta masih kena start seminggu sekali.. Dan saya ambik peluang utk buat Grab Express (hantar barang) dan LalaMove..

Tapi income amat sikit. biasanya tak sampai rm20 sehari (8 jam bekerja).. saya buat dalam sejam dua sahaja.. bila engin kereta dah panas.. terus balik rumah huhu..

Macamana saya tahu tak sampai rm20 je sehari?? sebab ada banyak rakan2 grab dulu yg bertukar ke Grab Express atau LalaMove.. memang mcm tu lah incomenya.. Ada yg register dgn Shopee atau Lazada punya delivery servis.. katanya income masyuk banyak juga.. tapi kena tunggu giliran sebab yg register sangat ramai..

saya mungkin tak akan buat shopee/lazada delivery.. sebab saya sedang bersiap sedia utk balik ke kampung.. menjadi petani moden .. sebagai menyahut cabaran covid 19... huhu..  
23. Linkman - Sat 10/Apr/2021, 12:14pm
update Diary Grab - 10 april 2020

saya dah balik kampung selama 4 bulan (sejak dec 2020) utk menjalankan projek usahawan desa.. skrg dah dekat bulan puasa (minggu depan..) saya balik semula ke KL.. tak susah pun utk dapatkan surat polis utk merentas negeri.. kalau kita ada tujuan penting bisnes..

saya saja2 try grab express dan lala move.. agak terperanjat juga.. job agak baik.. boleh dapat diantara rm 70- rm 120 setiap hari kerja dlm 10 jam...

kadang2 pelik juga job ambik kotak kosong dlm beberapa biji dari office A .. dan hantar ke ofis B.. dapat rm40 thehe... rasanya harga kotak tu pun tak sampai rm40... mungkin dorang nak cepat kot??

kadang2 dapat job hantar barang ke KLIA.. dlm rm 80-90 gak... hantar parcel kecik2... saya tak nak bawak penumpang sebab takut covid.. berani bawak barang je...  
24. Linkman - Sat 19/Jun/2021, 10:39am
update diari Grab & Property
=============
- 19 Jun 2021

dah lama tak buat Grab express (parcel) .. masa bulan puasa ada juga try sekali sekala sbb nak panaskan enjin bezza.. income agak baik sbb rider tak cukup & tapi lepas covid meningkat naik.. terus saya berhenti..

property pun dah lama tak ada komisen.. aritu boss remind kalo tak ada sale selama 6 bulan nanti nama kena keluar dari compeni.. minggu lepas saya dapat client word-of-mouth.. memang terbaik semua lepas criss ctos semua takde masalah, gaji cukup.. tapi bla nak bawak tengok rumah contoh atau model di galeri.. boss jawab..

Boss: Azman.. galeri tutup MCO maa..
Saya: habis tu macamana nak buat sale kalo galeri tutup & rumah contoh tak boleh visit?
Boss: guna wasap maa.. send all pics and infos & brochures..
Saya: adoi..

last2 customer postpone sampai habis pkp baru sambung.. rugi besar.. kalau berjaya close sale nih boleh dapat komisen dekat RM5,000 ... yg nih tak co-broke .. mmg solid income..  

Page 1   (Total 24 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..