Kenapa Saya Bawak Grab dan Apa Prosedur untuk Buat Grab (e-Hailing)
Linkman @ Azman Consultation - Mon 25/Nov/2019 11:21pm [Last Comment]
Yaa... Saya bercadang utk buat grab juga akhirnya hehe..

Mula sekali dengar rakan buat grab (dia agen hartanah spt saya), saya fikir.. buat apa habis masa? baik aku fokus pada hartanah sahaja..

Tapi lepas tu sorang demi seorang agan hartanah lain mula membuat grab. dan hampir semuanya nampak sangat positive.

Cuma masalahnya, kereta saya dah lama (lebih 10 tahun).. dah tak layak utk buat grab. Jadi saya kena fikir semasak-masaknya sebelum membuat keputusan

Pros - Advantage buat grab
================
1) boleh buat duit dengan mudah. Permintaan dari orang awam untuk naik 'teksi e-hailing' sentiasa ada.

2) boleh on dan off bila2 masa. kalau rasa minggu ni nak guna banyak duit.. buat grab dari pagi sampai malam. Tapi kalau sibuk dgn client hartanah.. boleh off kan je grab. takde siapa marah pun.

3) boleh pilih masa kerja. kalau nak buat grab pagi dan buat kerja lain petang.. atau nak buat kerja lain pagi dan buat grab petang/malam puunn boleh. Anda bos anda punya suka hehe...

4) Boleh buat 2 kerja dalam satu masa
- contoh ada client nak jumpa di shah alam. anda duduk di ampang.
- jarak 2 tempat ni bukan dekat... memang rugi masa nak2 pulak kalau client tak jadi nak beli umah .. saja je nak tengok2.
- jadi sekarang anda tak kerugian... selepas sahaja jumpa client, terus on kan grab dan teruskan sejam dua atau sampai dapat target berapa ringgit nak.. rm50 ke rm 100 ke.. dah dapat baru balik ke rumah/ofis

5) Tak marah bila kawan2 atau saudara mara mintak tolong.
- dulu setiap kali ada orang yg rapat dgn kita mintak tolong, saya sangat berat hati.

- contoh sekali tu ada sedara mintak tolong hantar ke KLIA sebab dia nak buat umrah. Saya pun hantar.. bila dia balik malaysia semula, saya gi ambik di KLIA sebab dia mintak tolong.. TAPI yg sedihnya haram takde buah tangan langsung (kurma ke, kacang dari arab ke.. sekurang2nya bagi la sekilo..) . lepas tu dah sampai umah.. dia bagi saya sejadah sehelai huhuhu... nipis gila.. bukan tak bersyukur.. tapi di umah saya dah ada lebih 5 sejadah... tebal pulak tu mcm karpet.. lagipun nak buat apa sejadah banyak sangat?? last2 saya sedekah je sejadah tu ke surau...

- sekarang bila ada sedara mara yg nak mintak tolong hantar ke KLIA, saya tak marah sangat. lepas hantar, terus on kan grab dan terus boleh dapat balik duit cover kos minyak. Kalau balik umrah dia bagi saya sejadah nipis lagi.. no problem.. sedekah je kat mana2 surau.. thehe...

Cons - Masalah buat grab
=================
1) kena kereta baru. Kereta lama tak boleh

2) nak beli kereta baru, kena commitment 9 tahun utk bayar installment. jadi ini adalah keputusan yg serius. fikir masak2 sebelum buat keputusan.

3) Nak sewa kereta orang lain berisiko dan kos mahal. kena bayar sewa harian/mingguan. Ada ura2 grab nak haramkan penggunaan kereta orang lain. hanya owner kereta sahaja yg boleh buat grab

4) kena ambik ujian PSV dulu. Ini ujian macam orang yg ambik teksi.


Kesimpulan
==========
1) akhirnya saya membuat keputusan untuk buat grab
2) saya akan beli kereta baru.
3) setelah study berminggu2, akhirnya saya akan pilih Perodua Bezza. (pilihan samada proton persona baru atau perodua bezza...)

Kalau tuan/puan nak tahu kisah lanjut.. bookmark/share le topik ni... saya akan update kisah grab saya disini.

ada orang kata proses A to Z akan mengambil masa 4 atau 5 bulan.. tapi ada yg kata sebulan dua pun boleh settle. Jadi disini saya akan share kan liku2 dan pengalaman saya menjadi pemandu E-Hailing Grab

(Next, saya akan share dalam comment kenapa saya pilih Perodua Bezza berbanding Proton Persona utk buat grab)

Niche: Diskusi Bisnes | Ejen Uber Dan Grab Car | Sewa Kereta Teksi Limo
     
  1. Rodni - Tue 26/Nov/2019, 7:06am
    Sy memang berminat tapi tak tahu prosedur dan carany..kadang2 tak konfiden juga sama ada boleh atau tak boleh buat.  
  2. Wahmarketings Com - Wed 27/Nov/2019, 7:52pm
    Seeloknya kereta bezza tu guna khas utk buat grab saja.
    utk.personal.use gunalah kenderaan lain. kereta buat grab ni jalan merata rata. setakat nak cecah 100k tu celah gigi je. Kalau main highway Lekas, LPD , Plus , Mex ,Duke sehari x lari 200km. sebenarnya pemandu grab ni ada dua jenis. satu jalan dekat satu jalan jauh. jalan dekat dapat pun rm5 kekadang rm10 tapi jalan jauh cth job ke klia tu tak lari RM 50.  
  3. Linkman - Fri 29/Nov/2019, 8:03pm
    ye mmg betol Tuan.. setakat nak hit 10,000 km sebulan senang2 je.. (kena tukar minyak hitam fully sinthetic setiap bulan)

    saya tak kisah samada nak fokus long range atau dekat2 je. kalo long range ke KLIA mmg untung dapat rm65 satu trip. tapi ikut nasib lah, kalu gi ke KLIA beratur dalam queue lama kadang2 lebih 2 jam..  
  4. Linkman - Fri 29/Nov/2019, 8:18pm
    ok saya dah book bezza 1.3
    - harga on the road rm 43,453
    - downpayment rm 4,553
    - loan 90%
    - total loan approved rm 38,900
    - monthly installment rm 461 for 9 years
    - termasuk dah insurance first year
    - utk ehailing kena topup rm400 insurance
    - insurance ehailing dgn affin bank

    ada jugak ehailing insurance yg bayar daily rm1.80 tapi tak amik yg ni.. saya amik yg bayar tahunan terus.

    susah nak pilih antara new proton persona dgn perodua bezza.

    New Proton Persona Vs Perodua Bezza
    ===============================

    persona baru harga bawah rm40k, dan spec full mcm kereta mahal. dan design baru mmg jauh lagi cantik.

    tapi kalo minyak.. bezza lebih murah .. sebab bezza lagi ringan.

    dari segi road handling, persona mmg jauh lagi mantap. kalo bezza mcm drive bawak tin kosong.. thehe..

    tapi disebabkan jimat minyak.. saya still pilih bezza.
    saya taknak amik Axia sebab kereta ni utk long term..

    axia kecik sangat
    lagipun kalo kena angkut model rumah/condominium bawak gi exhibition.. saiz besar gak.. tak muat axia bonet kecik.. tapi kalo bonet bezza .. besar gila..

    dan..
    mana tau kalo jumpa stewardess Emirates balik KLIA nanti..
    terjodoh la pulak hehe..
    at least tak yah tukar kete dah..

    Hi miss.. how are u??
    Stewardess: Hi how are u..

    I am azman.. Real Property Consultant...
    Stewardess: really?

    Yupp.. i am doing this as part time u know... we agents have lots of free time... twiddling our fingers..
    Stewardess: how is that possible...

    (drama netflix ini.. akan bersambung nanti.. :-)  
  5. Hazrul Nizam - Sat 30/Nov/2019, 11:15am
    Tak perlu stewardes klia azman.
    Gadis melayu pun banyak yang cantik dan manis
    Azman boleh pergi buat grab di area universiti
    dan tunggu di kedai dobi hujung minggu
    penuh pelajar universiti

    BTW, bagaimana dengan ujian PSV
    senang atau susah?
    saya berminat nak bawa grab, kereta masih layak (baru 3 tahun)
    Tapi saya risau nak ambil ujian PSV
    Umur dah 50 lebih rasa susah nak ambil exam semula haha.  
  6. Wahmarketings Com - Sat 30/Nov/2019, 11:03pm
    Tuan linkman. kereta 9 tahun hutang bukan idea yang bagus. utk maklumat 4 tahun pertama adalah interest bank. kalau one day dah tak nak buat tuan nak kena clearkan payment 48bulan x RM461 => RM 22128 baru boleh cerita nak jual kereta. ramai org terjebak kes sambung bayar kerana isu loan 9 tahun ni la. installment RM 461 sebulan / 30 days . sehari tuan celik mata bangun tidur kena ada minima RM 16 sehari ini tak termasuk minyak dan regular maintanance  
  7. Wahmarketings Com - Sun 1/Dec/2019, 12:14am
    Saya harap Tuan Linkman ada backup. Sebabnya saya pernah kena dulu Tahun 2007. saya beli 1st car
    Myvi 1.3 RM 558 sebulan x 9 Tahun. Masuk April 2009 Saya Hilang Kerja. Ada seorang brother tu sindir
    saya '' First Time beli kereta ya '' . Kita pun meng-iyakan je la. Bila dah habis loan kreta tu baru paham apa bende brother tu cakap.  
Page 1   (Total 7 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/c/YaniInTheHouse

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Umrah Ku 2019 - Enam Hari di Kota Mekah dan..
Umrah di Tanah Suci serta menjejaki tempat-tempat bersejarah di Kota Mekah & Kota Madinah. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua.
Ayam Bakar Station di Blue Lagoon Port Dickson dan Rumah Api Cape Rachado
Kami ke Pantai Tanjung Tuan di Port Dickson untuk menikmati Ayam Bakar Station yang terkenal dengan set ayam bakar madu. Apakah yang membuatkan gerai ini mendapat ulasan paling tinggi dari pengunjung? Mari kita lihat. Kami juga meredah ombak di Pantai Blue Lagoon dan mendaki bukit Rumah Api Cape Rachado.
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)