Jom Jadi Youtuber - Kerja Dari Rumah Buat Youtube Channel Pun Jadi Kaya
Yani InTheHouse - Sun 23/Aug/2020 7:45pm [Last Comment]
Hari ini saya nak kongsikan satu ebook paling best yg baru saya jumpa. Ebook ini berkenaan cara-cara menjadi youtuber yg berjaya dan berpendapatan tinggi.

Ebook:
https://yaniwish.com/ebook/youtuber

Kelebihan menjadi youtuber ni, boleh buat kerja dari rumah sahaja (buat youtube channel) dan boleh menjadi pendapatan sampingan.. atau dalam beberapa kes spt channel yg tengah Viral sekarang (Youtube Channel Sugu Pavithra dari negeri Perak), beliau berpendapatan melebihi rm10,000 sebulan walaupun baru sahaja start youtube channel bulan januari haritu (Jan 2020).

Dan yg paling seronok, beliau bukanlah individu yg popular mcm Datuk Alif Syukri atau Datuk Siti Nurhaliza. Beliau hanyalah suri rumah sepenuh masa dan suami beliau bekerja di ladang kelapa sawit. tetapi beliau sangat humble orangnya dan youtube channel naik mendadak dalam masa 3-5 bulan sahaja.

Saya pun dah lama menjadi youtuber.. lebih setahun.. tapi masalahnya saya hanya buat sendiri-sendiri sahaja.. tak pernah belajar dari mana-mana guru, kursus atau dari ebook. Hanya kaedah cuba jaya. Tapi bila saya baca panduan ebook yg dihasilkan oleh salah seorang youtuber berjaya ni (pendapatan beliau berpuluh ribu RM dari youtube channel).. barulah saya faham kenapa youtube channel saya lambat naik.. macam kura-kura :-)

Terdapat banyak tips-tips menarik yg saya tak pernah buat .. kerana tak tahu.. saya hanya buat video, edit guna komputer dan upload terus.. sedangkan ada banyak panduan dan tips yg perlu dipatuhi utk mendapatkan views (penonton) dan subscribers yg tinggi...

Jika anda ingin menjadi youtuber yg boleh popular dengan pantas tanpa melakukan banyak kesilapan... ebook ini adalah panduan yg amat berguna. Selepas saya beli.. saya terus habiskan baca selama sehari suntuk.. sebab tak sabar-sabar nak praktikkan ilmu2 berguna di dalamnya.

Dapatkan ebook disini:
https://yaniwish.com/ebook/youtuber

Selamat Menjadi Youtuber Berjaya.
(jangan rugikan masa bertahun-tahun dengan kaedah cuba-jaya belajar sendiri-sendiri mcm saya :-)

Niche: Diskusi Bisnes | Studio Filem Dan Videografi | Ingin Berniaga | Bisnes Ebook
 
1. Erin Girlz - Sat 30/May/2020, 11:33pm
Bestyer. Buat duit di umah masa pkp covid. Nak tanye akak macamne youtube bagi duit tu masuk dlm bank mcm maybank ke. Klu masuk dlm paypal boleh tak πŸ˜·πŸ€”πŸ˜  
2. Yani InTheHouse - Sat 30/May/2020, 11:56pm
Jangan risau sangat pasal cara payment tu hahaha :-). Youtube tak akan tipu kita. dia mesti bayar bila dah qualified.

Duit boleh masuk ikut western union. Yg ni saya suka sbb tak perlu setup apa2 extra. Cukup bulan dlm 22hb akan dapat payment voucher pdf untuk western union. print dan bawa ke mana2 money changer, boleh dapat serta merta. saya suka pergi ke money changer the mines seri kembangan (sebelum pkp dulu) sbb proses laju dan boleh terus jalan2 dlm mall.

tapi dlm ebook diatas baru saya tahu rupanya boleh setup wire transfer ke bank di malaysia spt maybank. saya akan try cara ni sebab lagi simple, takyah print pdf dan takyah beratur nak pulak waktu wabak ni. ada kena masukkan bank swift code.. saya tak pandai lagi (takut silap nanti duit masuk akaun orang lain hahaha.) nanti kena refer semula macamana dia buat.

kalau cara pymt paypal rasanya tak ada. untuk malaysia rasanya hanya western union dan wire transfer local bank  
3. Erin Girlz - Sun 31/May/2020, 7:33am
bkn risau kene tipuπŸ˜…,
tp akaun maybk2n auto deduct segale bagai utang. pntang ade duit terus kene deduct.tu yg saye nk amik di luar dr bank. πŸ˜†

akk xde buat pesonal coaching ke video coaching ker.. sbb kalo tanya otai gerenti rm ribu riban.. income nye blm tentu lg..  
4. Yani InTheHouse - Sun 31/May/2020, 10:36am
saya tak ada offer personal coacing, sbb saya masih kerja. buat youtube ni waktu cuti. cuma ada kawan-kawan ofis yg dah subscribe tanya macamana nak buat channel, saya boleh lah tunjuk di komputer masing-masing. tapi saya masih baru sgt dlm bidang ni masih kategori setahun jagung. memang tak layak utk ajar sesiapa, nanti silap pulak jadi ajaran sesat hahaha.  
5. Encik Ramlee - Sun 31/May/2020, 10:45am
xboleh bukak link tu tuan...
tlg email sy
ag.angkerfiksyen@gmail.com  
6. Yani InTheHouse - Sun 31/May/2020, 11:18am
ehh betul ke tak boleh link ni..
http://yaniwish.com/ebook/youtuber

cuba yg ni, link yg sama tapi saya guna bitly
https://bit.ly/2XJTEIZ

harap ok :-)  
7. Erin Girlz - Sun 31/May/2020, 11:25am
akk guna software ape utk edit video eekk.. klu guna hp ok kerr mcm ig stories..  
8. Encik Ramlee - Sun 31/May/2020, 12:18pm
tetap x boleh  
9. Dharani 2 - Sun 31/May/2020, 2:43pm
Link tak boleh tekann  
10. Twintopup Biz - Sun 31/May/2020, 3:51pm
Link tu boleh tekan lah.. Saya tekan boleh je.. Kalau picit je x boleh..

Cuba scroll atas bawah guna ibu jari... kemudian tekan dgn ibu jari tangan, pasti boleh..

Kalau guna ibu jari kaki pun boleh tapi kena bijak sikitlah.. boleh tu boleh..

:-D  
11. Twintopup Biz - Sun 31/May/2020, 3:56pm
Boleh edit video guna PowerDirector ( Download Di PlayStore )

Boleh search cara guna di youtube..

Boleh singgah ke Channel Abg Sayang..  
12. Linkman - Sun 31/May/2020, 4:01pm
link dlm comment memang tak boleh klik.. kena copy dan paste di browser. Link di topik utama diatas boleh klik. saya klik macam boleh je.. tapi kena tunggu lama sikit dlm 5 saat sebab website ebook tu panjang ceritanya.

ahkak.. saya ada upload video review xiomi phone dlm 2-3 thn dulu.. then ada gak upload snapshot movie part yg menarik.. tapi tak lama lepas tu youtube nak 4000 watch hour dan 1000 subscriber. macamana nak dapat.. susah gaak tu. saya ada join group wasap youtube sub for sub.. tapi last2.. terbengkalai... dan terkulai.. mcm teratai layu di tasik madu theheh...

ada tips tak...

ahkak rasa account tu boleh guna lagi tak.. recycle semula..

satu lagi saya segan nak msuk dlm video. maklumlah muka macam aaron aziz nanti kena kejor... kalo pakai mask covid tutup muka oke ke.. thehe..  
13. Twintopup Biz - Sun 31/May/2020, 4:08pm
Hahaha
... Kena jadi berani mcm Isa Isarb

Tak boleh jual rupa, jual suara pun ok..
... kot2 ada rezeki...
Janji jgn give up
.. :-D  
14. Yani InTheHouse - Sun 31/May/2020, 4:48pm
@erin girl - banyak youtuber skrg guna software dlm handphone shj. Saya tak pasti software apa tapi mereka tak guna komputer.

Saya mula2 guna handfon oppo dan komputer lama di umah.. window xp dan microsoft movie maker. lepas tu kawan ofis bhgn marketing suggest guna apple macbook dan imovie (software video free dlm macbook) dia kata lagi senang. saya kemudian kumpul duit beli macbook second tahun 2017 dan iphone second (iphone 6s) jumpa cari di carousell. saya rasa imovie mmg best sebab simple.

saya pernah cuba software filmora sbb ingatkan nak buat teknik2 advance. tapi akhirnya balik ke imovie. dgn imovie kita boleh fokus pada creativity kalau software lain tu banyak steps2 extra kena buat utk dapatkan playback smooth semasa editing (pre-rendering) banyak rugi masa menunggu habis semua idea hilang.

tips - jangan buat video 4k. tak perlu resolution tinggi mcm tu.. terutama kalau kita masih newbie. banyak rugi masa. buat video 1080p pun ok dah. kalau buat 4k, nanti frust sbb banyak tersangkut...

tips 2 - ambik video 1080p dgn 60 fps (jangan ambik 30 fps). walaupun storage besar sikit.. tapi kalau ada action yg laju.. kita boleh slow-motion kan dari 60 fps jadi 30 fps dan nampak 100% normal. Bila dah siap semua editing, final rendering reduce kan ke 30 fps semua klip yg ada. bila orang tengok yotube kita nampak smooth walaupun dia di kampung dan line 4g tak laju. kalau 60fps final, ramai yg tersekat nak tengok nanti...

@twintopup Biz - thanks diatas suggestion PowerDirector tu ya. nanti saya check...  
15. Yani InTheHouse - Sun 31/May/2020, 5:12pm
@linkman - kena buat dengan istiqamah. Saya buat video sekali setiap 2 minggu sebelum pkp. Skrg berhenti sekejap sbb tak boleh travel keluar rumah.

banyak otai suggest buat 1 atau 2 video SETIAP MINGGU baru channel cepat naik. Tapi saya tak boleh commit masa. paling banyak pun saya boleh buat dalam sebulan 2 video sahaja.

Linkman kena cari tajuk yg menarik minat linkman. barulah tak boring dan tak patah semangat. 5 Video pertama saya view tak sampai 50 setiap satu dan subscribers tak sampai 30 orang, itu pun semua saudara mara saya paksa subscribe hahaha.. tapi saya teruskan juga sebab seronok buat video. tiba2 semasa musim durian tahun lepas, salah satu video (pasal durian) jadi 'viral' dapat view beratus ribu.. masa tu lah terus subscriber naik melepasi 1000 dan views melebihi 4000 watch hour dan terus qualified utk monetisation.

tips - jangan masuk group subs-for-subs nanti kena penalti. semasa saya dah nak hit 1000 subscriber, tiba2 kena penalti subs turun 100 orang. mungkin sebab saya join group subs for subs. lepas tu saya terus exit dan tak berani buat nanti kena ban. lebih baik kita buat cara yg betul dan organik. jangan langgar rules sbb nak cepat.. nanti terus rugi.

tips2 - jangan bimbang kalau rupa Linkman hensem mcm aaron aziz hahaha.. kalau tak nak masuk muka pun tak apa, masukkan gambar shoot dari jauh pun boleh. tapi kalau boleh masukkan suara sekali. suara Sangat Penting..

saya dapati kalau video yg ada suara kita bercakap boleh dapat view berkali ganda banyak berbanding dgn video yg tak ada suara. saya skrg tengah test guna microfon utk dubbing suara. sebab masa kita shoot kadang2 tak ada idea nak cakap apa. tapi bila dah balik rumah dan search topik, baru dapat banyak info. Jadi kena dubbing suara post shooting.

tapi kalau Linkman nak cakap live semasa buat video pun lagi baik. tapi jangan merapu sangat nanti view drop dan penonton lari bila start cakap merapu tu.....  
16. Erin Girlz - Sun 31/May/2020, 6:00pm
alah hai encik linkman.igtkan bolh dapat income trus kna tugu byk kriteria.halamakkk πŸ™ƒ.

akk sorrie banyak taye yer...brapa lama dari video pertame tu smpai qualifid brapa bulan. satu lg nk taye soklan cepumas.berapa akk dapat sebulan bleh tk.😍πŸ₯°

klu akk x nk beritahu pn xpe tp sy cume nk anggaran shj kene berapa bky view .bila dah qualifd dn dapat berapa RM.πŸ€‘  
17. Yani InTheHouse - Mon 1/Jun/2020, 10:06am
@Erin Girl

Untuk Qualify, kena ada 1000 subscribers dan 4000 hours watchtime pada 12 bulan terakhir. Utk mendapatkan 4000 watch time tu tak begitu susah sebenarnya. Majoriti youtuber yg berusaha secara consistent akan dapat dalam masa 1 tahun.

Saya dapat dalam masa 10 bulan. sebab video2 awal saya semuanya teruk. (saya de1ete 5 video awal jan-mac 2019 sebab kualitinya boleh nak tergelak tengok :-)..

Tetapi ada juga youtuber yg berjaya dalam masa 1 bulan atau 3 bulan atau 5 bulan... bergantung rezeki masing-masing. Saya dapati kalau youtuber tu berani bercakap depan kamera dan beliau mempunyai cerita menarik (contoh pemancing udang, pencari harta karun/metal detector, tukang masak mahir, rider motosikal jelajah tempat menarik, seorang pelawak kelakar dll) channel akan cepat qualify.

Dan juga kita tidak perlu hensem/cantik kerana penonton bukan nak tengok kita menyanyi atau berlakon. Penonton hanya nak meluangkan masa menonton video kesukaan mereka menggantikan tontonan TV/Astro yg semakin dilupai sekarang.

Berkenaan pendapatan secara amnya adalah selamat utk meng andaikan bagi market Malaysia, income dalam:

Bagi setiap 1,000 views, boleh jana USD1 (RM4)

bergantung kepada banyak faktor
1) Jenis niche. Niche perubatan/guaman/kemahiran dll lebih tinggi kadarnya mungkin lebih USD2 sehingga USD5. Bagi niche lawak kosong rendah sikit mungkin sekitar $USD 0.50
2) Duration Video (panjang) - video yg lebih 10 minit lebih baik
3) Audience retention - adakah penonton kekal sehingga tamat atau tengok 1 minit dah lari.
4) dan pelbagai lagi.

Bagi channel saya, rate lebih kurang USD0.90 bagi setiap 1000 views. Video saya pendek2 kebanyakkannya tak sampai 5 minit.  
18. Jamali - Mon 1/Jun/2020, 10:53am
menarik juga Puan. maksudnya sesiapa pun boleh buat video youtube lah kan. tidak perlu ada lesen penyiaran walaupun beroparesi di malaysia (betul kan?). apa tema channel yg menarik utk dibuat. boleh Puan cadangkan. tq.  
19. Yani InTheHouse - Mon 1/Jun/2020, 8:03pm
Soalan yg baik Tuan Jamali. ini soalan yg sama yg ditanya oleh rakan2 saya. jawapan saya senang sahaja, apa yg mereka minat, kemudian buat niche youtube channel berdasarkan minat.

contoh2 dibawah berdasarkan kisah benar.

1) Rakan pertama ni minat dia barang2 klasik eropah sebagai hiasan. penuh rumah dia dgn pelbagai decoration semuanya bercirikan eropah. Jadi saya cadangkan beliau buat youtube channel untuk product deco/perabot produk2 eropah. Bagi setiap item yg dia beli, saya cadang ceritakan dimana dia dapat, kenapa dia suka dan tunjukkan kesuaian produk tersebut di dalam rumah. kemudian kalau ada affiliate atau dropship program utk produk tu dia boleh gunakan.

2) Rakan kedua suka beg tangan. segala bagai beg semua dia beli dari yg murah rm50 sampai yg mahal beratus2 rm. Saya cadangkan beliau buat chanel youtube review beg tangan dan buat video gayakan sedikit penggunaan beg tu di luar rumah terutama semasa beliau pergi kerja. Kalau ada affiliate lazada atau dropship beg murah dia boleh buat duit tambahan.

3) Rakan ketiga saya tak jumpa apa2 minat dia yg unik. Cuma dia suka memasak tapi selalu tak jadi :-) .. kemudian saya cadangkan beliau buat buat chanel memasak tetapi bukan sebagai seorang pro tetapi sebagai seorang yg minat mencuba. buat tajuk2 menarik dengan melihat chef2 atau channel youtube masakan yg dah popular/viral dan cuba resepi tersebut di dapur dia sendiri.

contoh tajuk youtube dia nanti:
- saya cuba masak resepi ayam kurma chef wan alhamdulillah menjadi
- saya cuba masak kari ayam pencen sugu pavithra memang sedap
- saya cuba masak nasi ayam resepi Che Nom (youtube sangat popular) memang padu semua orang suka.

setiap kali ada video2 viral pasal masakan, saya cadangkan dia cepat2 cuba resepi tu dan buat youtube video, masukkan nama chef/channel tu dan buat ulasan sendiri. Jangan copy video original tapi hanya beritahu reference sahaja (kalau masukkan klip sikit2 dalam beberapa saat sebagai rujukan biasanya dipanggil 'fair use' dan dibenarkan, asalkan tak copy terus menerus.)

jadi setiap kali ada resepi viral, dan kalau dia pantas try dengan cepat, pasti channel dia akan viral juga sebab kemungkinan besar video dia akan di paparkan secara otomatik atau sebagai suggested video selepas video viral popular tadi keluar.

Tajuk ini memang menarik, saya ada banyak lagi contoh2 idea yg saya lihat dari youtuber luar malaysia. InsyaAllah minggu depan saya akan buat satu tajuk khas idea youtube channel sebab dalam comment ni link tak boleh di klik. Tapi dalam tajuk baru nanti kesemua link boleh di klik jadi Tuan boleh lihat contoh youtube channel popular tersebut.......  
20. Erin Girlz - Mon 1/Jun/2020, 9:13pm
akk saye dh create channel utube. nk tnye mcne akk buat channel nama chantek:
https://www.youtube.com/c/YaniInTheHouse

sy pnye chanel buruk betul mcm nie..
https://www.youtube.com/channel/UCsUHY8KvW6sxxsckitzwqHptapA

sy nk nama syantiiik macam ini:
https://www.youtube.com/c/ErinGirlz

thnx yer sis 😘πŸ₯°  
21. Yani InTheHouse - Tue 2/Jun/2020, 12:06pm
Ooo yg tu sebenarnya kena qualify beberapa perkara dahulu.

1) kena dapatkan 100 subscribers minima. ingat tau jangan buat kerja subs-for-subs nanti kena ban. dapatkan subs secara organik. kalau ada ramai kawan pejabat atau saudara mara, bila jumpa, mintak handphone mereka, klik youtube apps, search channel Cik dan subscribe kan secara paksarela.. yg tu pun dikira organik hahaha.. saya berjaya dapatkan hampir 30 subscribers pertama cara ni :-)

2) Umur channel at least 30 hari. Kena banyak sabar :-)

3) Kena update foto utk channel art & channel icon sbb youtube taknak kita guna default. sekurangnya kita kena tunjukkan minat utk customise channel kita. Saya guna pemandangan taman di putrajaya sbg channel art/banner/cover dan gambar selfie sbg channel icon. Satu hari nanti mungkin saya akan upah grafik designer utk buat grafik cantik sikit.

dah cukup semua diatas, baru boleh tukar nama channel jadi cantik.  
22. Jamali - Tue 2/Jun/2020, 6:36pm
Terima Kasih Puan kerana menerangkan.bolih kah guna youtube video channel untok niaga barangan. contoh saya nak jual pil herba akar tradisi.apakah akan di blacklist kerana menjual? spt yg jadi kalau kita promot barang di facebook profile tidak bolih.  
23. Aty 79 - Wed 3/Jun/2020, 1:20am
Assalaam.. bagus Yani... semoga banyak pahala Yani dapat atas sebab turunkan ilmu macam ini... aaamiiiiin ya Allah...

Akak ada channel. Tapi subscriber naik macam siput. Patut bagi nama channel akak 'SiputSedut'. Anyway, akak belum jumpa niche akak, walaupun agak banyak video akak sudah buat. Main buat saja apa yang akak berkenan.

Ada satu hari, masa GegarVaganza yang Roy terkeluar, kan (kalau ingatlah) akak punya sedih terus buat satu klip Roy nyanyi, tribute video (tapi youtube adalah bagi sikit warning sebab copyright issues).

Lepas buat (masa itu isu tengah viral), akak promote video akak dengan copy link dan tepek dekat wall fb, di komen fb pages yang bersembang pasal isu itu dan komen2 video gegarvaganza lain. Bolehlah lepas 6, 7 kali, sebelum cara tepek link macam itu pun youtube block. Lepas itu terus sekejap saja views videonya naik.

Akak rasa benda viral senang nak exploitkan. Cuma, kalau macam nak buat video pasal viral isu artis, macam risau pula takut jatuh mengumpat. Akak belum dapat monetizekan lagi...

(anak akak punya channel pernah dia buat main2 makan ramen dengan kawan dia beberapa tahun dulu (masa itu makan ramen pedas went viral, challenge kot), satu video dia terus melayakkan dia dapat monezation sebab masa itu tak ada syarat 4000 hrs itu... dapatlah 14 dolar kot (lbhkrg 70 ringgit waktu itu) tapi sebab dia tak aktif, dan next year ada revised pasal watching hours and so on, hilang macam itu saja...πŸ€¦πŸ»β€β™€οΈ. Tapi kami terujalah juga sebab dia baru darjah lima kan... dari situlah akak cuba create channel akak sendiri perlahan-lahan... macam siput...)

Jadi, di sini, akak nak berkongsi,

1) akak perasan isu viral senang nak dapat views kalau buat video pasal isu itu.

2) Kalau rajin promotekan link video youtube kita dekat fb group wall, atau wall sendiri atau kawan2, boleh naikkan views dengan cepat. New subcribers pun boleh dapat in sha Allah...

3) akak perasan juga yang ramai buka akaun tiktok dan linkkan akaun tiktok dia di channel youtube. Lagi banyak cabang untuk dapat subscribers. Tapi kalau boleh janganlah video menari...πŸ˜….

Yani ada idea lagi tak macamana nak buat supaya views dan subscribers akak boleh bertambah selain dari keluarga dan kawan2? Tq yani. Much love.....  
24. Yani InTheHouse - Wed 3/Jun/2020, 12:16pm
Terima Kasih Kak Aty 79 diatas perkongsian pengalaman :-)

Tentang isu mengambil klip dari rancangan TV, dari filem atau dari video youtube orang lain, saya amat takut kena copyright strike.

Saya dah 2 kali terkena awal 2019 dahulu.

1) kali pertama saya ke KLCC dan ambil video air pancut bercahaya depan shopping complex. saya pasti video 100% original. Tapi bila upload kena copyright strike. Video tak boleh monetise. Sebabnya ada music yg sedang dimainkan dan terakam dalam video. Youtube boleh detect lagu di background dan block monetisation. Kesemua income kalau ada, akan diberikan kepada owner music sebenar.

2) Kali kedua saya gunakan music 'royalty free' dari website entah mana2.. rupanya music tu tak free tapi dicuri oleh pemilik website dan tulis royalty free. Lepas tu saya tak berani nak guna mana2 music 'royalty free' kecuali saya dapat dari sumber yg betul2 sah atau dari original creator sendiri.

tetapi sekarang ada trend baru dimana youtuber membuat video 'reaction' (reaksi kepada video orang lain)

contohnya Klip Taylor Swift menyanyi dan menang anugerah global music. Youtuber ni akan copy seluruh klip, kecilkan menjadi kotak (picture-in-picture) dan membuat komen atau reaksi beliau berkenaan cara beliau menyanyi. Trend ini menjadi viral sekarang dimana asal ada sahaja youtube viral, terus ada youtuber copy membuat video 'reaksi'

saya tak pasti adakah dibenarkan oleh youtube. Tapi saya tak akan buat video mcm ni takut youtube akan buat syarat baru dan strike kesemua video2 'reaksi'.....  
25. Yani InTheHouse - Wed 3/Jun/2020, 12:32pm
@ Tuan Jamali

Setakat yg saya tahu, tidak ada larangan menjual produk di youtube channel. Masalahnya kalau kita terlalu push jual sesuatu barang, youtube algorithm akan benamkan video kita tidak ada siapa yg nampak/view. tak mustahil setelah setahun hanya ada 20 view sahaja.

Cara terbaik adalah membuat cerita Behind-The-Scene.

Contoh tidak baik: Tuan Jamali jual madu botol. Tuan buat video 'belilah madu asli ini gerenti sihat' dan terus letakkan nombor telefon. Biasanya video tidak akan menjadi popular dan terus terbenam.

Cara yg lebih baik adalah dengan membuat channel Pencarian Madu Asli. buatkan video2 menarik
- jom ikut saya ke hutan mencari pokok tualang madu
- mari lihat bagaimana madu diturunkan dari pokok dan bagaimana nak mengelak kena sengat lebah.
- mari lihat jenis2 madu yg ada di pokok di hutan ini. madu susu (yg warna putih), madu ori tualang, madu pokok biasa.
- macamana nak bezakan madu ori dan madu yg dicampur dgn gula

kalau Tuan sentiasa cari topik2 menarik setiap minggu, InsyaAllah akan dapat menarik penonton ke channel. Di akhir setiap video dan di description, baru lah letak iklan madu dan nombor whatsap Tuan.

Kadang2 video creative lagi cepat viral, contohnya kalau Tuan buat video bertajuk.. ''Susahnya nak Jual Madu pada waktu PKP, sehari suntuk seorang sahaja beli (contoh sahaja)'' dan rakamkan waktu tuan menjual madu dari meja ke meja (seperti yg saya selalu lihat di RnR genting sempah, pahang).. mungkin video simple ini akan terus viral sebab ada elemen cerita benar dan emosi di sebaliknya (penderitaan).

penonton memang suka kalau video ada emosi extreme, samada sedih kecewa, menjerit gembira, terperanjat gila2 dll. memang cepat viral.....  
26. Abg Sani - Wed 3/Jun/2020, 5:55pm
x ada bajet nk beli laptop mcm awak. nnak beli makanan pun kena berkira huhuh...  
27. Yani InTheHouse - Wed 3/Jun/2020, 9:16pm
@ Encik Sani / Abg Sani

Kalau tak gunakan laptop pun tak apa. guna apps dalam handphone 100% pun ramai youtuber dah buat dan berjaya.

saya guna laptop sbb selalu kena bawak kerja ofis balik rumah (termasuk waktu pkp). byk nak multitasking. tapi kalau Encik nak lihat contoh youtuber berjaya guna smartphone 100%..

Contoh: Channel Youtube Amir Arshad
https://www.youtube.com/channel/UCgXPzgAFj3C_EpNcwCEK59g

Beliau naik basikal dari United Kingdom ke Malaysia selama 13 bulan. sepanjang perjalanan beliau buat video utube dengan handphone sahaja.

Kalau nak tahu contoh apps, check video ini:

4 Apps utk Youtuber Guna Android sahaja tanpa guna komputer
https://youtu.be/YwE6Jdvw8-k

- #1 YouTube Creator Studio
- #2 Screen Recorder & Video Capture, My Video Recorder
- #3 Thumbnail Maker for YouTube Videos
- #4 Kinemaster - untuk edit video

saya pasti kalau Tuan guna iPhone, mesti ada banyak apps yg fungsinya sama spt diatas.

Sugu Pavithra yg channel youtube tgh viral sekarang ni (income lebih rm10,000 sebulan) pun guna handphone sahaja. beliau terpaksa berhutang utk beli hp tu (beliau cerita dlm interview)

Channel Sugu Pravithra:
https://www.youtube.com/channel/UC7mNwREuYU-Bc8glCdFwQ_A

Jangan patah semangat.
Selamat Mencuba :-)......  
28. Abg Sani - Wed 3/Jun/2020, 11:26pm
makasih awak. klo ak buat vidio brape menit sesuai.brapa panjang. 5 menit satu brbaloi tk. kl vidio kucing d rumah bleh viral tk.  
29. Miss Tea - Thu 4/Jun/2020, 5:40pm
Maaf cik. Saya dah ke Youtube channel yang awak sarankan. Dah beli ebook RM50. Tapi ebook tak dapat. Senyap. Tak baik buat orang macam tu.  
30. Yani InTheHouse - Thu 4/Jun/2020, 6:14pm
Salam Miss Tea :-)

Saya yakin mungkin Cik tak jumpa email yg beliau hantar, sebab saya sendiri dah beli dan dapat email dalam masa 1 minit sahaja. Di dalam email, ada cara untuk download ebook.

Pemilik Ebook (Encik Amar) menggunakan sistem onpay.my iaitu sistem jualan ecommerce yg terkenal di kalangan Internet Marketeer di Malaysia. Syarikat mempunyai alamat, nama berdaftar, nombor SSM dan telah beroperasi lama:

OnPay Solutions Sdn Bhd (1108761-H)
https://onpay.my

OnPay Business Center,
30-3, Third Floor, Block A,
Platinum Walk, Jln Langkawi,
53100 Kuala Lumpur

Cuba Cik:

1) check email yg cik beri semasa membeli. lihat di spam folder (atau bulk folder). Jika tidak jumpa, search perkataan 'Amar' iaitu nama beliau.

2) Jika ada masalah, cuba hubungi Encik Amar, Pemilik Ebook

Jika Cik tersilap berikan alamat email semasa membeli, sertakan butiran pembelian (Nama, Tarikh, Masa, Nama Bank, FPX reference number dll)

InsyaAllah Akan Dipermudahkan.....  
31. Yani InTheHouse - Thu 4/Jun/2020, 6:45pm
@ Abg Sani

Berkenaan panjang video tidak ada jawapan yg betul atau salah. Tetapi ada beberapa maklumat utk kita fikirkan.

1) Masa tumpuan manusia adalah sekitar 3 minit sebelum fikiran mereka melayang.

2) Tempoh video yg disukai oleh youtuber (pemilik channel) adalah 10 minit minima sebab jika melepasi panjang ini, youtuber boleh customise dimana iklan dipaparkan di video mereka. Jika video bawah 10 minit, iklan dipaparkan secara otomatik, tak boleh diubah.

3) Pihak Youtube sendiri tidak meletakkan sebarang syarat tempoh yg wajib dipatuhi.

4) Tetapi, mengikut pendapat saya sendiri, tempoh video yg saya sukai adalah tempoh natural.

jika terdapat banyak maklumat yg menarik didalam footage, ada video saya melebihi 10 minit. Tetapi bagi cerita yg pendek dimana hanya 5 minit diperlukan, saya tidak akan menambah footage yg tidak sesuai atau boring semata-mata utk memanjangkan kepada 10 minit.

Kesimpulan: Panjang video bergantung kepada selama mana masa diperlukan utk menceritakan kisah didalam video tersebut, dimana terdapat jalan cerita yg lengkap dan menarik:

Jalan Cerita yg Menarik
===================
Ada pemulaan, ada tengah dan ada pengakhiran
(Setup, conflict & resolution)

Tuan boleh tonton video Casey Neistat berkenaan teknik ini:
Casey Neistat: How to Vlog
https://youtu.be/Q980C74SdYQ?t=130

Casey Neistat adalah vlogger nombor 1 dunia (mungkin.. selain pewdiepie) dimana jumlah subscriber beliau melebihi 12 juta orang.

Walaupun saya tonton video diatas banyak kali, tetapi saya selalu gagal mempraktikkannya hahaha.. nak pulak kalau video dibuat tergesa gesa tanpa persiapan yg mencukupi...

###

Berkenaan niche atau genre video, terdapat genre yg mempunyai nilai yg rendah dari segi pendapatan. Contohnya genre politik, video prank, video lawak kosong, video haiwan peliharaan cats/dogs dll.

Tetapi jika tuan berminat dgn genre ini, teruskan. Walaupun nilai iklan rendah, jika tuan buat bersungguh2, sudah pastilah jumlah penonton naik tinggi dan dapat mengatasi masalah low ads value...  
32. Mohd Nazib - Mon 8/Jun/2020, 8:31pm
terbaikkk  
33. Yani InTheHouse - Thu 18/Jun/2020, 9:13am
Kelebihan youtube channel boleh menjadikan sesuatu pekerjaan yg dahulunya dianggap biasa sahaja, kini boleh menjadikan anda seorang selebriti terkenal. Contoh:

Busker Malaysia - Views berjuta
https://www.youtube.com/channel/UCzr89W3FtxsFdZDSGqrjlwQ

Pemancing udang malaysia
- ada banyak channel pemancing udang/ikan. ini adalah salah satu sahaja.
https://www.youtube.com/channel/UClyPOnxmNQcPbF_q3EKXu9g

Resepi Masakan
Kelebihan resepi masakan, penonton akan melihatnya berulang2 kali. Ini kerana jarang sekali resepi yg sedap menjadi lapuk. Resepi sedap sentiasa akan dicari. Dengan membuat video sekali sahaja kandungannya evergreen selama-lamanya.

channel resepi che nom yg legend
https://www.youtube.com/channel/UCDBiRJtU16xo86mgs1E8sUw

Channel Cik Dadida - mencuba pelbagai resepi kuih, aiskrim dan masakan
https://www.youtube.com/channel/UC2VNGCCNZR2Y_uuwNJd0dZA/videos

Channel Sugu pavithra yg sedang viral sekarang ini di malaysia
Kali pertama saya lihat video beliau adalah berkenaan mencari pucuk paku yg tumbuh liar dan memasaknya di rumah. Teringat semasa kecil mengikut ibu mencari pucuk paku di semak tepi kebun. Kemudian saya juga tertarik dengan tajuk kari ayam pencen.
https://www.youtube.com/channel/UC7mNwREuYU-Bc8glCdFwQ_A/videos

dan banyak juga channel lifestyle/individu yg tiada tajuk khusus, tetapi hanya membicarakan isu semasa, isu artis, isu panas, isu politik dan isu viral. Oleh kerana saya tidak berapa minat tuan/puan search youtube sendiri lah ya :-)....  
34. Pok Nik - Thu 18/Jun/2020, 7:26pm
n tanya diantara android ,apple dan kamera digital fotografr yg mana satu lagi sesuaintuk buat youtube  
35. Yani InTheHouse - Wed 1/Jul/2020, 5:55pm
Kesemuanya boleh Encik Pok Nik :-)

1) Kombinasi Android handphone, Windows 10
- ini adalah kombinasi paling murah utk menghasilkan youtube video. Kalau nak guna software dalam android pun boleh. Ramai yg berjaya
- ada banyak perisian percuma utk windows seperti openshot
https://www.openshot.org/

2) Kombinasi iPhone & MacOs
- masalah - harga yg agak mahal.
- boleh beli yg second pun dah cukup. Tak perlu beli yg terbaru.
- terdapat perisian AirDrop yg amat cekap utk menghantar video secara wireless dari iphone ke laptop tanpa memerlukan kabel USB. Windows pun ada perisian seperti Zapya dll. Tetapi saya pernah mencuba dan hang setelah 50% transfer beberapa kali. Jadi saya tak cuba dah lepas tu.

3) Kamera DSLR atau mirrorless
- kadang2 perlukan gimbal utk menstabilkan video. ada juga kamera yg mahal tak perlukan gimbal.
- video memang cantik tapi saiz file besar
- berat nak pegang.. cepat letih tangan :-)
- harga mahal, jarang saya dengan harga bawah rm2000 utk kamera berkualiti.
- kalau tuan/puan nak buat video dokumentari atau filem pendek 30 minit berkualiti TV mungkin ini pilihan terbaik.

4) Dji Osmo Pocket.
- yg ni amat kecil, ringan dan gambar berkualiti tinggi sehingga 4k. (tapi kita hanya perlukan 1080p sahaja sebenarnya)
- harganya agak mahal. last sekali saya check dlm rm 1500
- ada alternatif2 lain (brand lain) harga bawah rm 1000
- banyak artis pakai dji osmo
- sebab saiz yg kecil, tak letih tangan memegang & orang ramai tak perasan apa yg kita buat jadi tak menarik perhatian orang sekeliling.......  

Page 1   (Total 35 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..