Yani InTheHouse

Profile
Forum NickYani InTheHouse
RegisteredSun 5/Mar/2017, 7:18am
Topics by Yani InTheHouse
1Saya Cuba 3 Mee Calong di Beserah Kuantan! (Memang Best) - Thu 15/Oct/2020 5:36pm
2Idea untuk Youtube Channel Jika Anda Ingin Membina Pendapatan Pasif Jangka Panjang (6) - Mon 5/Oct/2020 6:10pm
3Makan dan Mandi Sampai Kecut di Anak Sungai di Kaki Gunung (1) - Sun 30/Aug/2020 4:09pm
4Jom Jadi Youtuber - Kerja Dari Rumah Buat Youtube Channel Pun Jadi Kaya (35) - Sun 23/Aug/2020 7:45pm
511 Hotel Menarik Area Genting Highlands Premium Outlets (GPO) untuk Semua Bajet (2) - Thu 13/Aug/2020 9:43pm
6Travel - Fort Supai Melaka & Restoran Ikan Bakar Terapung (Kuala Linggi) (1) - Wed 29/Apr/2020 6:36pm
7Travel - Asam Pedas di Tepi Jeti Nelayan Sungai Siring Melaka (1) - Sun 12/Apr/2020 11:32am
8Laksa Buyung Sungai Lui & Air Terjun Beratus Tangga di Sungai Gabai Selangor - Sat 7/Mar/2020 5:57pm
9Cendol Genius yang Anda Tidak Pernah Jumpa! (1) - Sat 15/Feb/2020 6:53pm
10Dua Asam Pedas Popular di Melaka yang Patut Anda Cuba! (1) - Sat 8/Feb/2020 8:16pm
11Cara Berniaga Mee Goreng yang Paling Lumayan (1) - Mon 20/Jan/2020 6:54pm
12Apakah Beza Nasi Kandar Penang Dengan Nasi Gulai Biasa? (3) - Mon 6/Jan/2020 8:46pm
13Umrah Ku 2019 - Enam Hari di Kota Mekah dan Empat Hari di Kota Madinah (6) - Mon 16/Dec/2019 8:48pm
14Ayam Bakar Station di Blue Lagoon Port Dickson dan Rumah Api Cape Rachado - Fri 1/Nov/2019 7:19pm
15Laksa Utara Popular di Bandar Baru Bangi dan Laksa Kelantan (2) - Fri 18/Oct/2019 6:36pm
16Makan Lemang To'ki dan Bakar Lemak di Kolam Air Panas Bentong - Sat 28/Sep/2019 10:52pm
17Berapa Kali Dia Tarik Haa. Mee Tarik Warisan Asli di Sg Besi (1) - Thu 19/Sep/2019 8:23pm
18Cuti-Cuti Putrajaya Lebih Hebat Dari Jangkaan! - Sat 31/Aug/2019 10:30pm
19Terbongkar! Lokasi 8 Sate Sedap di Kajang yang Perlu Anda Cuba (1) - Sat 24/Aug/2019 5:54pm
20Nasi Ayam Paling Sedap di Semenyih - Thu 1/Aug/2019 7:41pm
21Durian Hutan Hulu Langat Memang Menyengat (1) - Thu 25/Jul/2019 2:59pm
22Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul (4) - Thu 18/Jul/2019 2:59pm
Comments by Yani InTheHouse
1Idea untuk Youtube Channel Jika Anda Ingin Membina Pendapatan Pasif Jangka Panjang - Sat 10/Oct/2020 5:47pm
Saya terjumpa satu youtube channel yg boleh dibuat di rumah. Berkenan pesakit diabetes (kencing manis) yang menguji kandungan gula dalam darah setelah makan atau minum produk tertentu. Channel Beat Diabetes! https://www.youtube.com/channel/UCmKsQWqGmDPIWgrVqGYbc3w/ Saya terperanjat juga melihat subscriber beliau sebanyak 146,000 orang. Video-video yg dihasilkan pulak sampai beberapa ratus ribu view. (saya cukup faham betapa payahnya nak melepasi 100k view :-) Saya contact beberapa kawan ofis yg diketahui ada diabetes dan suruh mereka check. kalau dalam konteks Malaysia, boleh cuba - bacaan gula dalam darah sebelum makan/minum - setelah 15 minit - setelah 30 minit - setelah 1 jam - 140 mg/dL (7.8 mmol/L) = normal. - diantara 140 and 199 mg/dL (7.8 mmol/L and 11.0 mmol/L) = hampir - lebih 200 mg/dL (11.1 mmol/L) = diabetic 1) cuba segala jenis minuman di pasar malam, air soya, air katira, teh air balang, cendol, abc dll. dan buat test 2) cuba segala jenis makanan di malaysia, nasi lemak, roti canai, nasi kerabu, nasi kandar dan beratus lagi dan buat test diabetes 3) cuba jenis segala buah-buahan di malaysia dan test diabetes. buah yang mana tidak elok dan buah yang mana paling baik. Tembikai, durian, papaya, jagung, cempedak dan beratus lagi 4) cuba segala jenis kuih di malaysia dan test blood sugar. Kuih keria melaka, kuih lapis, lompat tikam, cekodok dan beratus-ratus lagi. Anda tidak akan kehabisan idea selama berpuluh tahun... Pencarian idea diteruskan: Ebook 107 Idea Untuk Youtube Channel! http://yaniwish.com/ebook/ideayoutube..
2Idea untuk Youtube Channel Jika Anda Ingin Membina Pendapatan Pasif Jangka Panjang - Thu 8/Oct/2020 7:39pm
Terima Kasih Encik UChoose kerana follow youtube saya :-). Lagi idea. Channel youtube ini: What's Inside? https://www.youtube.com/c/WhatsInside/videos Hampir kesemua video yg diterbitkan boleh dibuat dirumah. Idea yg baik utk kita follow. Secara ringkasannya, beliau mengambil sesuatu objek yg menarik dan memecahkannya atau membelahnya utk melihat apa ada didalam. Jika kita nak mulakan channel seperti ini, mulakan dengan objek yg murah dahulu dan sedikit demi sedikit kita naik kepada objek yg mahal apabila sumber pendapatan dah meningkat. Beliau mempunyai lebih 7 juta subscribers. Saya tidak terkejut jika pendapatan pasif bulanan beliau berpuluh-puluh ribu USD. Idea: 1) Beli coklat ferrero roche dan belah dengan cantik. lihat apa komponen didalam. 2) Cari handphone lama nokia yg kita tak gunakan. Belah dan lihat apa ada didalam. 3) Pergi kedalam big aeon, giant atau mana-mana superstore, lihat produk-produk murah dari china yg menarik tetapi murah utk dibeli. belah dan lihat isi didalamnya. 4) Boleh juga lihat apa-apa objek didalam rumah kita sendiri yg tidak lagi digunakan, kipas lama yg dah rosak, tv lama rosak, periuk nasi rosak, seterika rosak dll. belah dan lihat isi didalamnya. 5) Permainan lama anak-anak yg dah rosak dan tak pakai boleh juga dijadikan objek. Pencarian idea diteruskan: Ebook 107 Idea Untuk Youtube Channel! http://yaniwish.com/ebook/ideayoutube
3Idea untuk Youtube Channel Jika Anda Ingin Membina Pendapatan Pasif Jangka Panjang - Mon 5/Oct/2020 7:44pm
Kemudian saya terlihat channel youtube berkenaan tanaman. Rumah teres setingkat yg saya sewa ni taklah besar sangat, asalnya perumahan rakyat. Tapi ada ruang parking kereta beberapa kaki di hadapan yg terkena cahaya matahari. Saya fikir kalau nak ruang tani yg lebih luas, boleh sambung di sekitar rumah ibu di kampung. Setiap bulan balik kampung memang saya kena tebas semak samun sekeliling rumah. Baik gunakan kawasan tu utk tanaman dan boleh buat video sekali tentang sayuran dll.. Diantara idea tanaman yg saya terfikir (di ruang depan rumah dan di kampung) 1) Beli pelbagai jenis biji benih tanaman cepat tumbuh (saya lihat banyak supermarket ada jual benih sayur, beratus jenis). Termasuklah kobis, tomato cili, timun, tembikai dll. Saya akan tanam dalam bekas plastik kecil. Susun berderet dan ambil video progress dari mula menanam, bercambah, sehingga pokok membesar dan mengeluarkan hasil dan dituai. Kebanyakan sayur mengambil masa dalam beberapa bulan sahaja utk berbuah. Jika saya menanam 10 jenis sayur serentak dan masing-masing sayur mengambil masa berlainan utk tumbuh dan berhasil, saya dapat buat 10 video sayur berlainan dalam masa beberapa bulan lagi. Kemudian boleh buat batch 10 sayur kedua. Kemudian boleh buat video perbandingan baja. Apa beza pokok tomato yg diberi baja air basuh ikan, atau air basuh beras. Buat 3 bekas dan biarkan 1 bekas tanpa baja apa-apa. Biba dah berbuah bandingkan hasilnya. 2) Sambil tu saya boleh juga buat video baja kompos. Semua sisa-sisa potong sayur, sisa makanan, sisa nasi basi dlm peti ais, sisa hampas santan selepas perah, sisa serbuk teh kesemuanya boleh dibuat kompos. Kemudian boleh buat perbandingan kesuburan baja kompos ciptaan sendiri berbanding tanah biasa tanpa baja. 3) Boleh juga buat video percambahan benih utk dibuat sayur. Selain biji kacang hijau yg boleh bercambah menjadi taugeh dalam beberapa hari, hampir kesemua biji kekacang lain boleh dicambahkan dan dibuat sayur. (mungkin ada beratus jenis kekacang?) 4) Bila balik ke kampung, saya akan menanam pokok jangka panjang dan tidak perlu disiram setiap hari. Contoh pokok pisang, pokok rambutan, pokok nangka, cempedak dll. Dan membuat ulasan video dan progress setiap kali balik kampung, sehingga lah berbuah. Kalau saya dah mulakan projek ini 10 tahun dahulu, mungkin banyak pokok yg dah berbuah sekarang hihi.. tapi saya tak tahu pun kita boleh menjana wang dengan youtube. Baru beberapa tahun last ni shaja yg saya tahu.. Saya rasa mungkin saya lebih serasi dgn pokok tanaman berbanding masakan. Sebabnya memang sekarang dah ada banyak pokok sayur spt lengkuas, serai, daun kari, daun pandan, ulam yg saya tanam dalam bekas plastik depan rumah. Tapi keadaannya amat tunggang langgang, menggunakan bekas plastik aiskrim magnolia dan ada yg dah pecah hihi.. malu nak masuk video. Saya mungkin beli bekas yg seragam kalau pasu bulat plastik warna hijau, semuanya sama, baru nampak tersusun... Pencarian idea diteruskan: Ebook 107 Idea Untuk Youtube Channel! http://yaniwish.com/ebook/ideayoutube
4Idea untuk Youtube Channel Jika Anda Ingin Membina Pendapatan Pasif Jangka Panjang - Mon 5/Oct/2020 7:07pm
Diantara perkara pertama sekali yg saya terfikir (sebelum membeli ebook diatas) adalah membuat channel masakan. Mungkin kerana terpengaruh dengan kejayaan beberapa youtuber masakan. Kelebihan Channel Masakan: 1) Boleh dibuat di dalam rumah 2) setiap minggu pun memang kena masak juga :-). Tambah video sikit je lagi dah jadi youtube channel :-) 3) Ada pelbagai jenis masakan malaysia, mungkin beribu-ribu idea utk menghasilkan video. Tak akan habis selama berpuluh tahun. 4) Belum lagi termasuk Kuih. Kalau saya nak fokus kepada channel buat kuih sahaja pun mungkin beratus atau beribu idea lagi. Tapi saya tak sepandai ibu saya membuat kuih. Mungkin setiap kali balik ke kampung, saya akan belajar kuih-kuih tradisional dari ibu dan juga orang kampung 5) ada juga yg mengesyorkan channel membuat Kek. pelbagai jenis kek termasuk cupcake, kek coklat, kek schiffon dan swissroll. Tetapi saya tidak berapa berminat dengan kek. 6) ada yg mengesyorkan saya membuat chanel ''tiru selebriti''. Contohnya kalau Chef Wan ada resepi western baru dan menjadi viral, cepat-cepat kita kena cuba resepi dia dan membuat ulasan. jadi ke atau tak menjadi. Apa bahan-bahan yg boleh diubah atau ditambah. Ini bermakna kita boleh menumpang populariti video tersebut. Saya masih belum pasti adakah saya berminat dalam bidang masakan utk memulakan hobi ini. Pencarian idea diteruskan: Ebook 107 Idea Untuk Youtube Channel! http://yaniwish.com/ebook/ideayoutube
5Idea untuk Youtube Channel Jika Anda Ingin Membina Pendapatan Pasif Jangka Panjang - Mon 5/Oct/2020 6:32pm
Kalau nak lihat topik Youtube saya terdahulu dimana saya bincangkan banyak perkara berkenaan setup, boleh klik disini ya :-) 1) Jom Jadi Youtuber - lebih kepada teknikal setup https://www.majalah.com/?classified.jom-jadi-youtuber.GDT8NPQQTR 2) Idea Untuk Youtube Channel - 107 Idea! (sama dgn tajuk diatas) http://yaniwish.com/ebook/ideayoutube Selamat Menimba Ilmu !!
6Jom Jadi Youtuber - Kerja Dari Rumah Buat Youtube Channel Pun Jadi Kaya - Wed 1/Jul/2020 5:55pm
Kesemuanya boleh Encik Pok Nik :-) 1) Kombinasi Android handphone, Windows 10 - ini adalah kombinasi paling murah utk menghasilkan youtube video. Kalau nak guna software dalam android pun boleh. Ramai yg berjaya - ada banyak perisian percuma utk windows seperti openshot https://www.openshot.org/ 2) Kombinasi iPhone & MacOs - masalah - harga yg agak mahal. - boleh beli yg second pun dah cukup. Tak perlu beli yg terbaru. - terdapat perisian AirDrop yg amat cekap utk menghantar video secara wireless dari iphone ke laptop tanpa memerlukan kabel USB. Windows pun ada perisian seperti Zapya dll. Tetapi saya pernah mencuba dan hang setelah 50% transfer beberapa kali. Jadi saya tak cuba dah lepas tu. 3) Kamera DSLR atau mirrorless - kadang2 perlukan gimbal utk menstabilkan video. ada juga kamera yg mahal tak perlukan gimbal. - video memang cantik tapi saiz file besar - berat nak pegang.. cepat letih tangan :-) - harga mahal, jarang saya dengan harga bawah rm2000 utk kamera berkualiti. - kalau tuan/puan nak buat video dokumentari atau filem pendek 30 minit berkualiti TV mungkin ini pilihan terbaik. 4) Dji Osmo Pocket. - yg ni amat kecil, ringan dan gambar berkualiti tinggi sehingga 4k. (tapi kita hanya perlukan 1080p sahaja sebenarnya) - harganya agak mahal. last sekali saya check dlm rm 1500 - ada alternatif2 lain (brand lain) harga bawah rm 1000 - banyak artis pakai dji osmo - sebab saiz yg kecil, tak letih tangan memegang & orang ramai tak perasan apa yg kita buat jadi tak menarik perhatian orang sekeliling.......
7Jom Jadi Youtuber - Kerja Dari Rumah Buat Youtube Channel Pun Jadi Kaya - Thu 18/Jun/2020 9:13am
Kelebihan youtube channel boleh menjadikan sesuatu pekerjaan yg dahulunya dianggap biasa sahaja, kini boleh menjadikan anda seorang selebriti terkenal. Contoh: Busker Malaysia - Views berjuta https://www.youtube.com/channel/UCzr89W3FtxsFdZDSGqrjlwQ Pemancing udang malaysia - ada banyak channel pemancing udang/ikan. ini adalah salah satu sahaja. https://www.youtube.com/channel/UClyPOnxmNQcPbF_q3EKXu9g Resepi Masakan Kelebihan resepi masakan, penonton akan melihatnya berulang2 kali. Ini kerana jarang sekali resepi yg sedap menjadi lapuk. Resepi sedap sentiasa akan dicari. Dengan membuat video sekali sahaja kandungannya evergreen selama-lamanya. channel resepi che nom yg legend https://www.youtube.com/channel/UCDBiRJtU16xo86mgs1E8sUw Channel Cik Dadida - mencuba pelbagai resepi kuih, aiskrim dan masakan https://www.youtube.com/channel/UC2VNGCCNZR2Y_uuwNJd0dZA/videos Channel Sugu pavithra yg sedang viral sekarang ini di malaysia Kali pertama saya lihat video beliau adalah berkenaan mencari pucuk paku yg tumbuh liar dan memasaknya di rumah. Teringat semasa kecil mengikut ibu mencari pucuk paku di semak tepi kebun. Kemudian saya juga tertarik dengan tajuk kari ayam pencen. https://www.youtube.com/channel/UC7mNwREuYU-Bc8glCdFwQ_A/videos dan banyak juga channel lifestyle/individu yg tiada tajuk khusus, tetapi hanya membicarakan isu semasa, isu artis, isu panas, isu politik dan isu viral. Oleh kerana saya tidak berapa minat tuan/puan search youtube sendiri lah ya :-)....
8Jom Jadi Youtuber - Kerja Dari Rumah Buat Youtube Channel Pun Jadi Kaya - Thu 4/Jun/2020 6:45pm
@ Abg Sani Berkenaan panjang video tidak ada jawapan yg betul atau salah. Tetapi ada beberapa maklumat utk kita fikirkan. 1) Masa tumpuan manusia adalah sekitar 3 minit sebelum fikiran mereka melayang. 2) Tempoh video yg disukai oleh youtuber (pemilik channel) adalah 10 minit minima sebab jika melepasi panjang ini, youtuber boleh customise dimana iklan dipaparkan di video mereka. Jika video bawah 10 minit, iklan dipaparkan secara otomatik, tak boleh diubah. 3) Pihak Youtube sendiri tidak meletakkan sebarang syarat tempoh yg wajib dipatuhi. 4) Tetapi, mengikut pendapat saya sendiri, tempoh video yg saya sukai adalah tempoh natural. jika terdapat banyak maklumat yg menarik didalam footage, ada video saya melebihi 10 minit. Tetapi bagi cerita yg pendek dimana hanya 5 minit diperlukan, saya tidak akan menambah footage yg tidak sesuai atau boring semata-mata utk memanjangkan kepada 10 minit. Kesimpulan: Panjang video bergantung kepada selama mana masa diperlukan utk menceritakan kisah didalam video tersebut, dimana terdapat jalan cerita yg lengkap dan menarik: Jalan Cerita yg Menarik =================== Ada pemulaan, ada tengah dan ada pengakhiran (Setup, conflict & resolution) Tuan boleh tonton video Casey Neistat berkenaan teknik ini: Casey Neistat: How to Vlog https://youtu.be/Q980C74SdYQ?t=130 Casey Neistat adalah vlogger nombor 1 dunia (mungkin.. selain pewdiepie) dimana jumlah subscriber beliau melebihi 12 juta orang. Walaupun saya tonton video diatas banyak kali, tetapi saya selalu gagal mempraktikkannya hahaha.. nak pulak kalau video dibuat tergesa gesa tanpa persiapan yg mencukupi... ### Berkenaan niche atau genre video, terdapat genre yg mempunyai nilai yg rendah dari segi pendapatan. Contohnya genre politik, video prank, video lawak kosong, video haiwan peliharaan cats/dogs dll. Tetapi jika tuan berminat dgn genre ini, teruskan. Walaupun nilai iklan rendah, jika tuan buat bersungguh2, sudah pastilah jumlah penonton naik tinggi dan dapat mengatasi masalah low ads value...
9Jom Jadi Youtuber - Kerja Dari Rumah Buat Youtube Channel Pun Jadi Kaya - Thu 4/Jun/2020 6:14pm
Salam Miss Tea :-) Saya yakin mungkin Cik tak jumpa email yg beliau hantar, sebab saya sendiri dah beli dan dapat email dalam masa 1 minit sahaja. Di dalam email, ada cara untuk download ebook. Pemilik Ebook (Encik Amar) menggunakan sistem onpay.my iaitu sistem jualan ecommerce yg terkenal di kalangan Internet Marketeer di Malaysia. Syarikat mempunyai alamat, nama berdaftar, nombor SSM dan telah beroperasi lama: OnPay Solutions Sdn Bhd (1108761-H) https://onpay.my OnPay Business Center, 30-3, Third Floor, Block A, Platinum Walk, Jln Langkawi, 53100 Kuala Lumpur Cuba Cik: 1) check email yg cik beri semasa membeli. lihat di spam folder (atau bulk folder). Jika tidak jumpa, search perkataan 'Amar' iaitu nama beliau. 2) Jika ada masalah, cuba hubungi Encik Amar, Pemilik Ebook Jika Cik tersilap berikan alamat email semasa membeli, sertakan butiran pembelian (Nama, Tarikh, Masa, Nama Bank, FPX reference number dll) InsyaAllah Akan Dipermudahkan.....
10Jom Jadi Youtuber - Kerja Dari Rumah Buat Youtube Channel Pun Jadi Kaya - Wed 3/Jun/2020 9:16pm
@ Encik Sani / Abg Sani Kalau tak gunakan laptop pun tak apa. guna apps dalam handphone 100% pun ramai youtuber dah buat dan berjaya. saya guna laptop sbb selalu kena bawak kerja ofis balik rumah (termasuk waktu pkp). byk nak multitasking. tapi kalau Encik nak lihat contoh youtuber berjaya guna smartphone 100%.. Contoh: Channel Youtube Amir Arshad https://www.youtube.com/channel/UCgXPzgAFj3C_EpNcwCEK59g Beliau naik basikal dari United Kingdom ke Malaysia selama 13 bulan. sepanjang perjalanan beliau buat video utube dengan handphone sahaja. Kalau nak tahu contoh apps, check video ini: 4 Apps utk Youtuber Guna Android sahaja tanpa guna komputer https://youtu.be/YwE6Jdvw8-k - #1 YouTube Creator Studio - #2 Screen Recorder & Video Capture, My Video Recorder - #3 Thumbnail Maker for YouTube Videos - #4 Kinemaster - untuk edit video saya pasti kalau Tuan guna iPhone, mesti ada banyak apps yg fungsinya sama spt diatas. Sugu Pavithra yg channel youtube tgh viral sekarang ni (income lebih rm10,000 sebulan) pun guna handphone sahaja. beliau terpaksa berhutang utk beli hp tu (beliau cerita dlm interview) Channel Sugu Pravithra: https://www.youtube.com/channel/UC7mNwREuYU-Bc8glCdFwQ_A Jangan patah semangat. Selamat Mencuba :-)......
11Jom Jadi Youtuber - Kerja Dari Rumah Buat Youtube Channel Pun Jadi Kaya - Wed 3/Jun/2020 12:32pm
@ Tuan Jamali Setakat yg saya tahu, tidak ada larangan menjual produk di youtube channel. Masalahnya kalau kita terlalu push jual sesuatu barang, youtube algorithm akan benamkan video kita tidak ada siapa yg nampak/view. tak mustahil setelah setahun hanya ada 20 view sahaja. Cara terbaik adalah membuat cerita Behind-The-Scene. Contoh tidak baik: Tuan Jamali jual madu botol. Tuan buat video 'belilah madu asli ini gerenti sihat' dan terus letakkan nombor telefon. Biasanya video tidak akan menjadi popular dan terus terbenam. Cara yg lebih baik adalah dengan membuat channel Pencarian Madu Asli. buatkan video2 menarik - jom ikut saya ke hutan mencari pokok tualang madu - mari lihat bagaimana madu diturunkan dari pokok dan bagaimana nak mengelak kena sengat lebah. - mari lihat jenis2 madu yg ada di pokok di hutan ini. madu susu (yg warna putih), madu ori tualang, madu pokok biasa. - macamana nak bezakan madu ori dan madu yg dicampur dgn gula kalau Tuan sentiasa cari topik2 menarik setiap minggu, InsyaAllah akan dapat menarik penonton ke channel. Di akhir setiap video dan di description, baru lah letak iklan madu dan nombor whatsap Tuan. Kadang2 video creative lagi cepat viral, contohnya kalau Tuan buat video bertajuk.. ''Susahnya nak Jual Madu pada waktu PKP, sehari suntuk seorang sahaja beli (contoh sahaja)'' dan rakamkan waktu tuan menjual madu dari meja ke meja (seperti yg saya selalu lihat di RnR genting sempah, pahang).. mungkin video simple ini akan terus viral sebab ada elemen cerita benar dan emosi di sebaliknya (penderitaan). penonton memang suka kalau video ada emosi extreme, samada sedih kecewa, menjerit gembira, terperanjat gila2 dll. memang cepat viral.....
12Jom Jadi Youtuber - Kerja Dari Rumah Buat Youtube Channel Pun Jadi Kaya - Wed 3/Jun/2020 12:16pm
Terima Kasih Kak Aty 79 diatas perkongsian pengalaman :-) Tentang isu mengambil klip dari rancangan TV, dari filem atau dari video youtube orang lain, saya amat takut kena copyright strike. Saya dah 2 kali terkena awal 2019 dahulu. 1) kali pertama saya ke KLCC dan ambil video air pancut bercahaya depan shopping complex. saya pasti video 100% original. Tapi bila upload kena copyright strike. Video tak boleh monetise. Sebabnya ada music yg sedang dimainkan dan terakam dalam video. Youtube boleh detect lagu di background dan block monetisation. Kesemua income kalau ada, akan diberikan kepada owner music sebenar. 2) Kali kedua saya gunakan music 'royalty free' dari website entah mana2.. rupanya music tu tak free tapi dicuri oleh pemilik website dan tulis royalty free. Lepas tu saya tak berani nak guna mana2 music 'royalty free' kecuali saya dapat dari sumber yg betul2 sah atau dari original creator sendiri. tetapi sekarang ada trend baru dimana youtuber membuat video 'reaction' (reaksi kepada video orang lain) contohnya Klip Taylor Swift menyanyi dan menang anugerah global music. Youtuber ni akan copy seluruh klip, kecilkan menjadi kotak (picture-in-picture) dan membuat komen atau reaksi beliau berkenaan cara beliau menyanyi. Trend ini menjadi viral sekarang dimana asal ada sahaja youtube viral, terus ada youtuber copy membuat video 'reaksi' saya tak pasti adakah dibenarkan oleh youtube. Tapi saya tak akan buat video mcm ni takut youtube akan buat syarat baru dan strike kesemua video2 'reaksi'.....
13Jom Jadi Youtuber - Kerja Dari Rumah Buat Youtube Channel Pun Jadi Kaya - Tue 2/Jun/2020 12:06pm
Ooo yg tu sebenarnya kena qualify beberapa perkara dahulu. 1) kena dapatkan 100 subscribers minima. ingat tau jangan buat kerja subs-for-subs nanti kena ban. dapatkan subs secara organik. kalau ada ramai kawan pejabat atau saudara mara, bila jumpa, mintak handphone mereka, klik youtube apps, search channel Cik dan subscribe kan secara paksarela.. yg tu pun dikira organik hahaha.. saya berjaya dapatkan hampir 30 subscribers pertama cara ni :-) 2) Umur channel at least 30 hari. Kena banyak sabar :-) 3) Kena update foto utk channel art & channel icon sbb youtube taknak kita guna default. sekurangnya kita kena tunjukkan minat utk customise channel kita. Saya guna pemandangan taman di putrajaya sbg channel art/banner/cover dan gambar selfie sbg channel icon. Satu hari nanti mungkin saya akan upah grafik designer utk buat grafik cantik sikit. dah cukup semua diatas, baru boleh tukar nama channel jadi cantik.
14Jom Jadi Youtuber - Kerja Dari Rumah Buat Youtube Channel Pun Jadi Kaya - Mon 1/Jun/2020 8:03pm
Soalan yg baik Tuan Jamali. ini soalan yg sama yg ditanya oleh rakan2 saya. jawapan saya senang sahaja, apa yg mereka minat, kemudian buat niche youtube channel berdasarkan minat. contoh2 dibawah berdasarkan kisah benar. 1) Rakan pertama ni minat dia barang2 klasik eropah sebagai hiasan. penuh rumah dia dgn pelbagai decoration semuanya bercirikan eropah. Jadi saya cadangkan beliau buat youtube channel untuk product deco/perabot produk2 eropah. Bagi setiap item yg dia beli, saya cadang ceritakan dimana dia dapat, kenapa dia suka dan tunjukkan kesuaian produk tersebut di dalam rumah. kemudian kalau ada affiliate atau dropship program utk produk tu dia boleh gunakan. 2) Rakan kedua suka beg tangan. segala bagai beg semua dia beli dari yg murah rm50 sampai yg mahal beratus2 rm. Saya cadangkan beliau buat chanel youtube review beg tangan dan buat video gayakan sedikit penggunaan beg tu di luar rumah terutama semasa beliau pergi kerja. Kalau ada affiliate lazada atau dropship beg murah dia boleh buat duit tambahan. 3) Rakan ketiga saya tak jumpa apa2 minat dia yg unik. Cuma dia suka memasak tapi selalu tak jadi :-) .. kemudian saya cadangkan beliau buat buat chanel memasak tetapi bukan sebagai seorang pro tetapi sebagai seorang yg minat mencuba. buat tajuk2 menarik dengan melihat chef2 atau channel youtube masakan yg dah popular/viral dan cuba resepi tersebut di dapur dia sendiri. contoh tajuk youtube dia nanti: - saya cuba masak resepi ayam kurma chef wan alhamdulillah menjadi - saya cuba masak kari ayam pencen sugu pavithra memang sedap - saya cuba masak nasi ayam resepi Che Nom (youtube sangat popular) memang padu semua orang suka. setiap kali ada video2 viral pasal masakan, saya cadangkan dia cepat2 cuba resepi tu dan buat youtube video, masukkan nama chef/channel tu dan buat ulasan sendiri. Jangan copy video original tapi hanya beritahu reference sahaja (kalau masukkan klip sikit2 dalam beberapa saat sebagai rujukan biasanya dipanggil 'fair use' dan dibenarkan, asalkan tak copy terus menerus.) jadi setiap kali ada resepi viral, dan kalau dia pantas try dengan cepat, pasti channel dia akan viral juga sebab kemungkinan besar video dia akan di paparkan secara otomatik atau sebagai suggested video selepas video viral popular tadi keluar. Tajuk ini memang menarik, saya ada banyak lagi contoh2 idea yg saya lihat dari youtuber luar malaysia. InsyaAllah minggu depan saya akan buat satu tajuk khas idea youtube channel sebab dalam comment ni link tak boleh di klik. Tapi dalam tajuk baru nanti kesemua link boleh di klik jadi Tuan boleh lihat contoh youtube channel popular tersebut.......
15Jom Jadi Youtuber - Kerja Dari Rumah Buat Youtube Channel Pun Jadi Kaya - Mon 1/Jun/2020 10:06am
@Erin Girl Untuk Qualify, kena ada 1000 subscribers dan 4000 hours watchtime pada 12 bulan terakhir. Utk mendapatkan 4000 watch time tu tak begitu susah sebenarnya. Majoriti youtuber yg berusaha secara consistent akan dapat dalam masa 1 tahun. Saya dapat dalam masa 10 bulan. sebab video2 awal saya semuanya teruk. (saya de1ete 5 video awal jan-mac 2019 sebab kualitinya boleh nak tergelak tengok :-).. Tetapi ada juga youtuber yg berjaya dalam masa 1 bulan atau 3 bulan atau 5 bulan... bergantung rezeki masing-masing. Saya dapati kalau youtuber tu berani bercakap depan kamera dan beliau mempunyai cerita menarik (contoh pemancing udang, pencari harta karun/metal detector, tukang masak mahir, rider motosikal jelajah tempat menarik, seorang pelawak kelakar dll) channel akan cepat qualify. Dan juga kita tidak perlu hensem/cantik kerana penonton bukan nak tengok kita menyanyi atau berlakon. Penonton hanya nak meluangkan masa menonton video kesukaan mereka menggantikan tontonan TV/Astro yg semakin dilupai sekarang. Berkenaan pendapatan secara amnya adalah selamat utk meng andaikan bagi market Malaysia, income dalam: Bagi setiap 1,000 views, boleh jana USD1 (RM4) bergantung kepada banyak faktor 1) Jenis niche. Niche perubatan/guaman/kemahiran dll lebih tinggi kadarnya mungkin lebih USD2 sehingga USD5. Bagi niche lawak kosong rendah sikit mungkin sekitar $USD 0.50 2) Duration Video (panjang) - video yg lebih 10 minit lebih baik 3) Audience retention - adakah penonton kekal sehingga tamat atau tengok 1 minit dah lari. 4) dan pelbagai lagi. Bagi channel saya, rate lebih kurang USD0.90 bagi setiap 1000 views. Video saya pendek2 kebanyakkannya tak sampai 5 minit.
16Jom Jadi Youtuber - Kerja Dari Rumah Buat Youtube Channel Pun Jadi Kaya - Sun 31/May/2020 5:12pm
@linkman - kena buat dengan istiqamah. Saya buat video sekali setiap 2 minggu sebelum pkp. Skrg berhenti sekejap sbb tak boleh travel keluar rumah. banyak otai suggest buat 1 atau 2 video SETIAP MINGGU baru channel cepat naik. Tapi saya tak boleh commit masa. paling banyak pun saya boleh buat dalam sebulan 2 video sahaja. Linkman kena cari tajuk yg menarik minat linkman. barulah tak boring dan tak patah semangat. 5 Video pertama saya view tak sampai 50 setiap satu dan subscribers tak sampai 30 orang, itu pun semua saudara mara saya paksa subscribe hahaha.. tapi saya teruskan juga sebab seronok buat video. tiba2 semasa musim durian tahun lepas, salah satu video (pasal durian) jadi 'viral' dapat view beratus ribu.. masa tu lah terus subscriber naik melepasi 1000 dan views melebihi 4000 watch hour dan terus qualified utk monetisation. tips - jangan masuk group subs-for-subs nanti kena penalti. semasa saya dah nak hit 1000 subscriber, tiba2 kena penalti subs turun 100 orang. mungkin sebab saya join group subs for subs. lepas tu saya terus exit dan tak berani buat nanti kena ban. lebih baik kita buat cara yg betul dan organik. jangan langgar rules sbb nak cepat.. nanti terus rugi. tips2 - jangan bimbang kalau rupa Linkman hensem mcm aaron aziz hahaha.. kalau tak nak masuk muka pun tak apa, masukkan gambar shoot dari jauh pun boleh. tapi kalau boleh masukkan suara sekali. suara Sangat Penting.. saya dapati kalau video yg ada suara kita bercakap boleh dapat view berkali ganda banyak berbanding dgn video yg tak ada suara. saya skrg tengah test guna microfon utk dubbing suara. sebab masa kita shoot kadang2 tak ada idea nak cakap apa. tapi bila dah balik rumah dan search topik, baru dapat banyak info. Jadi kena dubbing suara post shooting. tapi kalau Linkman nak cakap live semasa buat video pun lagi baik. tapi jangan merapu sangat nanti view drop dan penonton lari bila start cakap merapu tu.....
17Jom Jadi Youtuber - Kerja Dari Rumah Buat Youtube Channel Pun Jadi Kaya - Sun 31/May/2020 4:48pm
@erin girl - banyak youtuber skrg guna software dlm handphone shj. Saya tak pasti software apa tapi mereka tak guna komputer. Saya mula2 guna handfon oppo dan komputer lama di umah.. window xp dan microsoft movie maker. lepas tu kawan ofis bhgn marketing suggest guna apple macbook dan imovie (software video free dlm macbook) dia kata lagi senang. saya kemudian kumpul duit beli macbook second tahun 2017 dan iphone second (iphone 6s) jumpa cari di carousell. saya rasa imovie mmg best sebab simple. saya pernah cuba software filmora sbb ingatkan nak buat teknik2 advance. tapi akhirnya balik ke imovie. dgn imovie kita boleh fokus pada creativity kalau software lain tu banyak steps2 extra kena buat utk dapatkan playback smooth semasa editing (pre-rendering) banyak rugi masa menunggu habis semua idea hilang. tips - jangan buat video 4k. tak perlu resolution tinggi mcm tu.. terutama kalau kita masih newbie. banyak rugi masa. buat video 1080p pun ok dah. kalau buat 4k, nanti frust sbb banyak tersangkut... tips 2 - ambik video 1080p dgn 60 fps (jangan ambik 30 fps). walaupun storage besar sikit.. tapi kalau ada action yg laju.. kita boleh slow-motion kan dari 60 fps jadi 30 fps dan nampak 100% normal. Bila dah siap semua editing, final rendering reduce kan ke 30 fps semua klip yg ada. bila orang tengok yotube kita nampak smooth walaupun dia di kampung dan line 4g tak laju. kalau 60fps final, ramai yg tersekat nak tengok nanti... @twintopup Biz - thanks diatas suggestion PowerDirector tu ya. nanti saya check...
18Jom Jadi Youtuber - Kerja Dari Rumah Buat Youtube Channel Pun Jadi Kaya - Sun 31/May/2020 11:18am
ehh betul ke tak boleh link ni.. http://yaniwish.com/ebook/youtuber cuba yg ni, link yg sama tapi saya guna bitly https://bit.ly/2XJTEIZ harap ok :-)
19Jom Jadi Youtuber - Kerja Dari Rumah Buat Youtube Channel Pun Jadi Kaya - Sun 31/May/2020 10:36am
saya tak ada offer personal coacing, sbb saya masih kerja. buat youtube ni waktu cuti. cuma ada kawan-kawan ofis yg dah subscribe tanya macamana nak buat channel, saya boleh lah tunjuk di komputer masing-masing. tapi saya masih baru sgt dlm bidang ni masih kategori setahun jagung. memang tak layak utk ajar sesiapa, nanti silap pulak jadi ajaran sesat hahaha.
20Jom Jadi Youtuber - Kerja Dari Rumah Buat Youtube Channel Pun Jadi Kaya - Sat 30/May/2020 11:56pm
Jangan risau sangat pasal cara payment tu hahaha :-). Youtube tak akan tipu kita. dia mesti bayar bila dah qualified. Duit boleh masuk ikut western union. Yg ni saya suka sbb tak perlu setup apa2 extra. Cukup bulan dlm 22hb akan dapat payment voucher pdf untuk western union. print dan bawa ke mana2 money changer, boleh dapat serta merta. saya suka pergi ke money changer the mines seri kembangan (sebelum pkp dulu) sbb proses laju dan boleh terus jalan2 dlm mall. tapi dlm ebook diatas baru saya tahu rupanya boleh setup wire transfer ke bank di malaysia spt maybank. saya akan try cara ni sebab lagi simple, takyah print pdf dan takyah beratur nak pulak waktu wabak ni. ada kena masukkan bank swift code.. saya tak pandai lagi (takut silap nanti duit masuk akaun orang lain hahaha.) nanti kena refer semula macamana dia buat. kalau cara pymt paypal rasanya tak ada. untuk malaysia rasanya hanya western union dan wire transfer local bank