Bisnes Roti (Usahawan Dari Rumah) - Bisnes yang Meletup Semasa Bencana Covid
Linkman @ Azman Consultation - Wed 1/Apr/2020 12:31pm [Last Comment]
Saya terperanjat baca sebuah lori roti di CURI di KL dan dijumpai di terengganu. Punyalah berharga roti sekarang thehe...

Setiapkali ke kedai runcit, roti kosong mesti habis licin (roti sandwitch empat segi). tak pernah ada atas rak. memang laris betul.. gardenia ke, massimo ke atau roti putih biasa zaman dulu2 yg empat segi bujur tu pun habis jugak.

Kemudian saya teringat sebelum covid, selalu nampak brother jual roti berdiri depan maybank/bank islam. harga dalam rm3 - rm5 sebungkus. bila tanya roti dari mana, brother tu kata buat sendiri. Saya try beli ok lah sedap jugak, mcm kilang roti buat.

Kepada ibu2 yg banyak masa free dirumah, ini adalah waktu yg sesuai utk belajar buat roti. Bila dah habis lockdown PKP nanti, boleh lah suruh husband try jual kat ofis. mana tau boleh jadi bisnes tahap usahawan zero to hero thehe...

1) pelajaran pertama
Tengok video ini dalam bahasa melayu.
Roti yang lebih lembut dari roti gardenia Water Roux / Tangzhong / Yudane - Fluffy White bread
https://youtu.be/Cld_kYQwEuA

2) Pelajaran kedua
Tengok video nih pulak dalam bahasa jepun (atau korea?)
How to make Tangzhong milk bread
https://youtu.be/tc3coiL36Cg

Terdapat persamaan yg besar diantara kedua2 video diatas.. cuma cara dan waktu bahan2 dicampur ada sikit berbeza. Lepas tu belajar apa maksud Tanzhong. Juga dikenali sebagai Water Roux (french kot?) atau Yudane (jepun kot?).

Water Roux
https://en.wikipedia.org/wiki/Water_roux

What Is Tangzhong?
https://spoonuniversity.com/how-to/what-is-tangzhong

Lepas tu lihat macamana dari resepi diatas, roti Tanzhong di jadikan pelbagai jenis roti dgn pelbagai topping, seperti yg brother jual berdiri yg saya nampak depan bank tu. video dibawah ini.

Introduction to tangzhong
An intriguing technique for softer yeast bread and rolls
https://www.kingarthurflour.com/blog/2018/03/26/introduction-to-tangzhong

Selamat mencuba.
mana tau lepas covid nanti anda bakal jadi jutawan roti dari rumah thehe...

Niche: Diskusi Bisnes | Bisnes Roti Dan Bakeri
 
1. Linkman - Wed 1/Apr/2020, 12:42pm
oops saya share kat group kengkawan link ni.. dorang kata Terbalik tu Azman...

Ayat yg betul:

Kepada Bapa2 yg banyak masa dirumah, boleh lah try buat roti. Bila ibu bekerja semula nanti boleh try suruh wife jual roti di opis.

sebabnya zaman sekarang lebih banyak ibu yg bekerja di opis dan bapa duduk dirumah jaga anak dan sidai kain thehe...  
2. Jamali - Wed 1/Apr/2020, 1:01pm
kete grab cemana la ni? untung tk.sewa rumah kena byr tk.

sy minat bisnis roti pau tp belum ada kesempatan utk belajar.  
3. Linkman - Thu 2/Apr/2020, 10:31am
saya dah berhenti buat grab beberapa minggu sebelum lockdown lepas dapat client batuk dlm kereta. nasib baik bukan covid. sewa rumah dapat diskaun 50% selama 6 bulan. bersyukur jugak la walaupun saya mintak 100% diskaun thehe...

Ya saya setuju bisnes Pau steam memang berpotensi terutama bila waktu normal (takde PKP).. Terutama kalau pau daging atau pau ayam yg sedap.. saya lebih prefer pau dari roti.. sebabnya pau memang gerenti panas direct dari oven.  
4. Wahmarketings Com - Sat 4/Apr/2020, 2:46pm
Sebelum pkp roti aku ambil masa 3 minggu settle. sekaramg saatu buku 30 minit habis.  

Page 1   (Total 4 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..