Bisnes Copy & Printing - Mohon Pendapat & Pandangan
Farah Nadya - Tue 26/Nov/2019 12:12pm [Last Comment]
Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Tujuan Saya post Di ruangan ini adalah untuk minta pendapat & pandangan tentang bisnes Copy & Printing

Saya bercadang nak buka bisnes nie di area Kota Tinggi dan bajet yg ada cuma dalam 10k je. Jadi saya nak start dengan service yg basic sebelum slow2 expanding.

Di area Kota Tinggi ni tak ada universiti besar2, yg ada cuma kolej Komuniti, sekolah2 Dan taman2 perumahan. Jadi saya x boleh confirm samada bisnes nie ada peluang Atau tak dalam market Area Saya nie.

Yg boleh Saya perhatikan service print & photostat boleh didapati di kedai2 gambar dan kedai buku. Area nie belum ada kedai yg focus pada print & photostat shj. Saya tak ada pengalaman dalam bisnes print dan copy nie tp sngat berminat untuk mencuba.

Jadi harap dengan post Saya nie dapat bagi sikit panduan tentang bisnes nie

Niche: Diskusi Bisnes | Kedai Fotostat Dan Cetakan
     
  1. Linkman - Wed 27/Nov/2019, 5:33pm
    OK Cik, ini adalah pandangan saya berdasarkan masalah yg pelanggan hadapi..

    Cuba cik fokus kepada bisnes cetakan zaman moden menggunakan internet. Pelanggan boleh hantar dokumen dalam bentuk pdf kepada cik, kemudian buat pilihan nak berapa helai, kualiti kertas dan color atau hitamputih.. then submit melalui website beserta bayaran menggunakan payment gateway.

    bila cik dapat order, terus cetak dan hantar menggunakan kurier ke ofis/rumah pelanggan. dengan cara ini pelanggan tak perlu habis masa ke kedai dan cik boleh buat bisnes dari rumah atau dari premis pejabat yg tak mahal di lokasi ceruk bandar hehe.. (network 4G sekarang kita dah boleh online di mana2 ceruk di malaysia nih..)

    cuba fokus kepada beberapa jenis cetakan utama. dan cuba berikan template utk pelanggan pilih, kalau cik dapat buat website yg boleh berikan template2 sekali utk cetakan lagi bagus. pelanggan cuma masukkan text dan pilih color tema dan pilih background, bayar online dan submit kepada cik.

    fokus pada
    1) Cetakan flyers/risalah contohnya utk ejen hartanah.
    2) cetakan kad bisnes. Offer sekali QR code pada bisnes kad tu
    3) cetakan kad kahwin
    4) dlll..

    selain dari tu kalau cik nak masuk dalam bisnes buat cop syarikat pun ok gak. Tak semestinya cop syarikat, cop apa2 pun ok contohnya cop bisnes contact number pada kertas nasi lemak.

    1) customer taip di website cik perkataan yg nak di cop
    2) specify kan saiz dan bentuk, bulat ke empat segi ke
    3) specify jenis cop.. jenis biasa ke atau jenis premium yg ada ink automatik tu..
    4) customer submit dan bayar online

    dah dapat order, cik buat cop tu dan hantar dgn kurier ke customer. Tapi bisnes ni cik kena belajar selok belok buat cop le...

    idea ni saya dapat sebab saya cukup malas nak gi kedai buat cop.. kemudian datang semula utk pickup pulak.. kalau ada website mcm ni.. senang hidup.. :-)  
  2. Wahmarketings Com - Wed 27/Nov/2019, 7:12pm
    Kira kos dulu. sewa kedai berapa. lektrik berapa. internet berapa. gaji jangan kira dulu. kalau total kos bulanan awak contoh RM 1500 bermaksud sehari awak kena ada RM 50. kalau printing awak mula dengan caj RM 1 bermaksud sehari awak kena ada 50pcs . biasanya orang bukak kedai 10pagi hingga 8malam. total 10jam. convert ke minit jadi 600minit . 600minit bahagi 50pcs setiap 12 minit kena ada sekeping job printing. kalau kedai awak mula pukul 10pagi sepatutnya pukul 10.12pagi dah ada job masuk.
    kalau awak nak try tapi takut rugi atau tak laku beli je printer laser kat shopee tu. harga dalam rm100 lebih toner dalam rm20++. kalau boleh beli 2 biji. orang datang x tentu. sesuka hati nak dtang bila. masa datang tu mesin kena standby. jangan ink takde la. paper jam la

    kalau saya jadi awak. saya order 10pcs laptop refurbhised
    2pcs printer laser colour. laser colour tu rekomended hp atau canon. please avoid xerox dan brother dua dua ni dia punya ink awak boleh bungkus. ataupun awak ikut cakap link man tu pun ok jugak . preare satu printer. prepare satu laptop...pastu sebarkan berita awak boleh terima print secara online. sekeping rm1 hitam putih. rm2 colour
    siapa nak print sent pada awak. nanti awak print. settle

    satu lagi. kalau keliling awak ada opis insuran atau apa apa opis la awak boleh offer mereka monthly subscribe.
    tapi ni kena pakai wireless. pastu kena connect ke printer pastu kena sambung ke laptop. sesiapa yang share wireless awak ada akses ke printer. so dia nak print terus tekan button print. dia just singgah kedai awak ambil hasil print. contoh pakej RM 150 sebulan utk 100 copy, dia print tak.print RM 150 sebulan. tapi set limit print dokumen SAHAJA kalau dia print gambar keluarga raya dia ...meraung awak tgk ink awak habis.....  
  3. Farah Nadya - Thu 28/Nov/2019, 12:34am
    @Linkman & Wahmarketing Com,, terima kasih banyak untuk pandangan yang Sangat membantu Dan masa tuan2 😃😃  
  4. Wahmarketings Com - Fri 29/Nov/2019, 12:53am
    Ikutkan ada lagi. tapi rasanya kalau sembang lebih lebih hujung mmg x buat apa apa  
  5. Uchoose 2 - Fri 29/Nov/2019, 3:51pm
    Pada pendapat saya, cik boleh startup kedai fotostat dan juga menjual barang2 stationary, jika cik pandai menggunakan komputer design, dari situ cik boleh buat servis printing seperti membuat kad2, broucher2, edit2 gambar dan banyak lagi.
    Jika xde pengalaman bidang tu, cuba buat paperwork strategik pemasaran  
  6. Flashempire - Mon 2/Dec/2019, 3:56pm
    Asas bisnes adalah marketing (pemasaran).

    Cadangan saya yang juga buat bisnes printing ni,
    lebih baik fokus duit tu untuk buat pemasaran.
    belajar dahulu selok belok pemasaran

    Tak perlu bukak kedai dahulu, Nanti menyesal tak sudah

    JV sahaja dengan mana2 kedai yang sedia ada,
    Jumpa tokey kedai dan bincang strategi untuk kembangkan bisnes bersama-sama. itu lebih baik.
    Sekadar pengalaman sedia ada  
Page 1   (Total 6 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/c/YaniInTheHouse

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Umrah Ku 2019 - Enam Hari di Kota Mekah dan..
Umrah di Tanah Suci serta menjejaki tempat-tempat bersejarah di Kota Mekah & Kota Madinah. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua.
Ayam Bakar Station di Blue Lagoon Port Dickson dan Rumah Api Cape Rachado
Kami ke Pantai Tanjung Tuan di Port Dickson untuk menikmati Ayam Bakar Station yang terkenal dengan set ayam bakar madu. Apakah yang membuatkan gerai ini mendapat ulasan paling tinggi dari pengunjung? Mari kita lihat. Kami juga meredah ombak di Pantai Blue Lagoon dan mendaki bukit Rumah Api Cape Rachado.
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)